Quantcast
Channel: HAVEFOLKET
Viewing all 1793 articles
Browse latest View live

HAVENS VÆGGE, GULVE OG LOFTER

$
0
0
HAVEDESIGN

Når haven er sammensat af en række haverum med forskellig karakter, kan hele haven betragtes som et hus. Her er det hække og hegn, der er væggene, plæne og belægninger er gulvet, og træernes kroner i kompagniskab med himlen er loftet.

TEKST & FOTO: LOTTE BJARKE


Haven er en helhed, hvor det er alle elementerne, der tilsammen skaber haven. Derfor er en have uden træer en tam fornøjelse, lige meget hvor dejlige stauderne er. Loftet mangler simpelthen. På samme måde med væggene.En hæk er på ingen måde en forudsætning for at have en have. Selv har jeg ikke nogen, fordi min have er omkranset af natur i form af skov og vilde hegn. Men en form for skel, der markerer, at hertil min have går, er det, der skiller haven fra naturen eller lokalområdet.




Hækken giver plads til privatliv
I villakvarteret giver det ofte sig selv, at havens vægge udgøres af hække. Klippede hække har den fordel, at de ikke fylder alverden rent fysisk. Til gengæld skal de klippes mindst en gang om året for at bevare deres værdi som hæk.

Uklippede hække lyder som en genial løsning, hvis du ikke elsker at klippe hæk, men du skal ikke lade dig narre. Uklippede hække kræver også vedligeholdelse og enighed med naboen for at danne en kontinuerlig og dejlig grøn ramme om din haveoase. Desuden kræver en uklippet hæk masser af plads.

Jeg er ked af at skrive det, men der er ingen genvej til en smuk hæk. Den skal simpelthen klippes. Man kan så glæde sig over, at det som regel kan klares med en enkelt klipning eller højest to om året.

Spar en klipning
Tidligere forlød det, at hækken absolut skulle klippes før sankthans. Men hvis man venter til midt i juli, er de nye skud ved at være afmodnet, det vil sige færdige med at vokse for i år, og nyvæksten vil være begrænset. Og så kan man nøjes med at klippe den én gang. Samtidig er risikoen for at forstyrre fugle, der ligger på rede, væsentlig mindre i juli end i juni. Fugle elsker i øvrigt hække, der giver mange gode steder at bygge rede.

Denne klippepraksis gælder hække med blade som liguster og bøg. Stedsegrønne hække af nåletræer som for eksempel thuja og taks klippes bedst i august.

Græsplænen kræver tid
Hvis man ikke helt har sluppet haveglæden løs, kan man forledes til at tro, at haven er nemmere, hvis man nøjes med at have en hæk, en plæne og nogle krukker på terrassen. Men det er en misforståelse.

Hækken skal klippes, krukkerne skal vandes, og hvad værre er, græsset skal klippes. Faktisk er der næppe noget enkelt haveelement, der kræver så meget opmærksomhed fra haveejerens side, som en græsplæne.

En ting er, at den skal klippes op til flere gange om ugen i sæsonen. Der må ifølge den etablerede mening heller ikke være mos, mælkebøtter, kløver eller andet ugræs i den. Måske er græsplænen i virkeligheden det haveelement, der kan give allermest præstationsangst.

Så er det lige, jeg tænker. Hvorfor nu det? Der er da så mange planter, der er mere interessante end plænegræs. Men det er selvfølgelig en smagssag og et temperamentsspørgsmål. Og så er det samtidig et spørgsmål om, hvad man vil bruge sin plæne til. Drømmer du om en golfbane, en fodboldbane eller bare om et sted at ligge i solen med et græsstrå i mundvigen?

Mos er blødt at gå på
Engang fortalte en af Danmarks bedste havearkitekter, J.P. Junggreen Have, der desværre er død for mange år siden, mig, at han elskede at gå på bare fødder i sin have og mærke det bløde mos under fødderne. Siden har jeg glædet mig over mosset, der i øvrigt også er super godt at have ved hånden, når der for eksempel skal produceres juledekorationer. Det ser også ret lækkert ud med en flok frønnede krukker med forskellige slags mos.

På samme måde minder et billede af min datter som to-årig med en blomsterkrans af tusindfryd fra græsplænen i sit sparsomme hår mig om, at det ikke nødvendigvis er et onde med lidt ukrudt i plænen. Ja igen, det er et temperamentsspørgsmål, men ikke et af den slags spørgsmål, man skal lade sig stresse af, hvis man vil give plads til den indre haveglæde.

Hvis plænen skal kunne holde til fodbold og andre former for aktivitet, er det en god idé at koncentrere sig om at gøre græstæppet slidstærkt og mosfrit, men hvis havedrømmen mere handler om at plukke blomster og nyde mangfoldigheden, så er det knapt så afgørende.

Jeg spurgte engang børnene i en første klasse om, hvordan deres drømmehave så ud. Der var ingen snak om fodboldbaner – det kan man jo spille på stadion. Huler, hemmelige steder og delikatesser, man selv kan plukke og spise, scorede til gengæld højt på hitlisten.

Planterne har ikke læst havebøger
Haven bliver tit delt op i køkkenhave, prydhave, rosenbed og staudebed. Selv skærehaven er blevet et begreb. Men helt ærligt… planterne har ikke læst botanik – eller havebøger – og der er intet, der forhindrer os i at plante præcis, hvad vi vil, hvor vi vil.

Så hvis du gerne vil lidt af det hele og ikke råder over alverdens kvadratmetre, er der ingen grund til panik. Et æbletræ er fuldt så smukt i blomstringsperioden som mange autoriserede prydtræer, og så kan du oven i købet høste lækre æbler på det.

Krydderurter kan i mange tilfælde lige så godt kaldes krydderstauder, for de dufter og smager, men de er også dekorative, og kan lige så godt plantes i staudebedet som i et dertil indrette krydderurtebed.

Bland prydplanter og nytteplanter
Jeg dyrker altid sommerblomster i køkkenhaven. Så er den fin at se på, og samtidig er der masser at plukke af til buketter. Hvis altså ikke staudebedene er nok. Her bliver der også sået og plantet sommerblomster mellem stauder og løgvækster, dels for at undgår huller i beplantningen, som ukrudtet kan invadere, og dels for at bedene ser dejlige ud så stor en del af året som muligt.



Selvom du ikke orker det der med en køkkenhave, som unægtelig er et af de mere krævende elementer i haven, kan du sagtens dyrke masser af både grønsager og krydderurter ved at tage blomsterbede og krukker til hjælp. Der kan dyrkes et fuldgyldigt tilskud til kokkerierne på den måde.

Smuk have hele året
Med tankerne om havens rum i baghovedet er det også værd at huske på, at det lækre gulv af for eksempel dejlige stauder bliver endnu mere lækkert, hvis vægge og lofter understreger stemningen. Jeg synes ikke, et blomsterbed er rigtig fedt, før der er et lille træ som overstander og egentlig helst også en busk eller to for at sikre, at bedet har struktur og højde uanset årstiden.

Samtidig er der mange gode grunde til at holde lidt mere af stedsegrønne buske og træer. De er med til at gøre haven til et dejligt sted at være også i vinterhalvåret. Stedsegrønne er i den sammenhæng meget andet end nåletræer. Der er mange smukke stedsegrønne med fint løv, der bidrager til at skabe frodig, grøn havestemning også fra november til marts.

Klippet græs mod ukrudt
Ukrudt har det med at snige sig ind under hækken og ad den vej sprede sig mellem nabohaver. Derfor er det smart at etablere en stribe græs, der klippes med plæneklipperen langs hækken. De færreste ukrudtsplanter bryder sig om at blive klippet ugentligt.

Til kamp mod mos i plænen
Hvis du har meget mos i din plæne, er det som regel et tegn på, at betingelserne for mosvækst er super gode, mens de er knap så gode for græsset. Formentlig fordi der ikke er nok lys til græssets vækst. Til gengæld stortrives mos under skyggefulde forhold, og så kan det hurtigt nærmest udkonkurrere græsplanterne.

Derfor har man ikke de store chancer for at vinde kampen mod mosset, hvis plænen er placeret under store træer. Så er det værd at overveje, om træet skal fældes, om plænen skal omdannes til et frodigt skyggebed, eller om du bare skal acceptere, at der er mos i stedet for græs.

Udover mangel på lys er dårlige luftforhold i det jordlag, græsplanterne vokser i, en større udfordring for græs end for mos. Så hvis man bare ikke vil have, at mosset tager overhånd, må man give græsplanterne en hjælpende hånd i det tidlige forår. Græs begynder at gro allerede ved 7 grader, typisk i april, og da er det vigtigt, at græsplanterne har så gode vækstbetingelser som muligt.

Gå løs på mosset med en rive, og krads så meget som muligt op af plænen. Det kan blive til forbløffende bjerge. Du skal ikke være bange for at genere græsset med den hårdhændede fremfærd. Det skal nok klare sig og profitere af de forbedrede luftforhold. Hvis der er rigtig meget mos i plænen, betaler det sig at gentage øvelsen i september, hvor en eftersåning med nye græsfrø, der drysses ud over den gamle plæne, også kan gøre underværker.

Hvis plænen har en tendens til at være meget fugtig længe efter et regnvejr, er den nok også plaget af dårlige drænforhold, der desværre også giver mosset en konkurrencefordel. Det kan hjælpe på afdræningen at stikke lodrette huller i plænen med for eksempel en gravegreb.

En sikker vej til en konkurrencefordel i græssets favør er en omgang gødning, når græsset begynder at vokse. Man skal bare huske, at det samtidig udløser ekstra behov for plæneklipning.

ANLÆG EN NY GRÆSPLÆNE
Du kan vælge to veje, hvis du vil have en ny græsplæne. Den billigste er at så plænen selv, den hurtigste er at købe færdigt rullegræs, der resulterer i en fiks og færdig plæne på kort tid.

Uanset hvilken vej du vælger, er forarbejdet det samme. Jorden skal være fri for ukrudt og sten og løsnet i dybden. Det kan gøres med en gravegreb, men er det et større areal, der skal være græsplæne, kan det anbefales at låne eller leje en fræser, for det er hårdt arbejde. Til slut planeres jorden med en rive, og så er den klar til græsset. I etableringsfasen er græsplanterne følsomme over for udtørring, så det er bedst at vælge en fugtig og kølig periode til anlægsarbejdet. April-maj og august-september er gode til formålet.

Græs er ikke bare græs. Når du køber græsfrø, køber du i virkeligheden en blanding af forskellige græsarter. Det betyder, at frøfirmaerne kan tilpasse græsblandingen til forskellige forhold og forskellige behov. Så tjek lige, om du skal bruge græsfrø til for eksempel tør og sandet jord eller til et skyggefuldt område. Overvej også, om det er en plæne så fin som en golfgreen eller en slidstærk fodbold-tålende plæne, du drømmer om, og køb frø efter det.

Så en plæne
De forskellige græsfrø i frøblandingen har forskellig størrelse. Derfor er det vigtigt, at du blander dem godt, før du begynder at så, så fordelingen bliver jævn. Det er også vigtigt, at så nogenlunde jævnt. Et kilo frø rækker til cirka 50 kvadratmeter. Efter udsåning rives arealet let igennem med en rive, så frøene dækkes af et tyndt lag jord. Sår du i en fugtig periode, er der ikke behov for vanding. Hvis vejret derimod er tørt, skal arealet vandes grundigt, før du sår. Hvis du vander efter såning, svømmer frøene sammen, og den jævne fordeling bliver ødelagt.


Rul plænen ud
Rullegræs bestilles i havecentret eller på internettet og leveres til døren. Jo hurtigere du får rullet græsset ud, jo bedre, for udtørring og opvarmning er den største trussel mod et godt resultat. Af samme grund skal du altid opbevare græsrullerne i læ og skygge.
Det klargjorte areal skal vandes grundigt igennem dagen før, græsset skal rulles ud. Begynd udlægningen ved plænens længste lige kant. Hvis du lægger banerne forskudt, ses samlingerne mindst. Sørg for at støde kanterne sammen. Form kanterne med en kniv eller en skarp spade, og fyld sand i sprækker og huller. Skab kontakt mellem græsbanerne og jorden nedenunder ved at tromle eller træde banerne let til. Vand derefter grundigt, og vand igen i løbet af nogle dage, mens rødderne gror fast. Efter et par uger er græsplænen klar til brug.

PLANT EN HÆK
Når man planter en ny hæk, er det med planen om, at den skal stå der i mange år. Derfor er det en god ide at gøre et godt forarbejde, så de nye hækplanter kommer godt fra start. Jorden skal være fri for ukrudt, og er den tung og leret, er det godt at løsne den i dybden med for eksempel en gravegreb, så rødderne får nemt ved at brede sig i jorden.

Der er to veje til en ny hæk. Den billigste løsning er at plante unge barrodsplanter, og den hurtigste er at plante større planter, der er klippet og formet som hæk fra planteskolens side. Disse hækplanter leveres som klumpplanter, det vil sige planter med en klump af jord, der dækker rødderne.



Barrodsplanter er planter, der ikke har jord omkring rødderne. De er taget op i planteskolen, rystet fri for jord og som regel bundtet. Når planterne ikke har jord om rødderne, er de meget udsatte for udtørring. Derfor skal barrodsplanter plantes i den periode, hvor planterne ikke har blade, for da er fordampningen og dermed risikoen for udtørring mindst. Stedsegrønne barrodsplanter som taks og thuja plantes bedst i maj eller august-september.

Opbevar altid barrodsplanter, så de er beskyttet mod udtørring – også mens du planter. I læ og skygge og gerne i en sæk eller dækket med våde aviser.

Hvis det er en snorlige hæk, du drømmer om, er det smart at spænde en snor ud, der markerer, hvor hækken skal stå. Efter snoren graves en rende, der er cirka et spadestik dyb og lige så bred, så planterne kommer til at stå både på række og i samme dybde. Plantearbejdet er det nemmest at være to om. Det er også hyggeligst. Den ene holder planterne, den anden fylder jord omkring rødderne. Regn med fire-fem planter pr. meter. Lad være med at fylde renden helt op. Det gør det nemmere at vande, og vanding er vigtigt, indtil de nye hækplanter har fået godt fat i jorden.

Vælger du den noget dyrere løsning og planter færdighæk, er forarbejdet nogenlunde det samme, bortset fra at det er nødvendigt at grave renden både dybere og bredere. Cirka 30 cm dyb og 40 cm bred. Til gengæld giver den nye hæk den afskærmende effekt, du drømte om, med det samme.
HAVE-PASSER TIL CIRKELFORMER: Husk, at der ikke er nogen, der har sagt, at hække skal være lige. Du kan også plante i cirkel eller zigzag, hvis hækken for eksempel skal bruges til at skabe rum inde i haven.
Du kan lave en ”have-passer”, der kan tegne perfekte buer og cirkler på jorden, ved hjælp af to stokke og en snor. Snoren bindes fast til stokkene i hver ende, den ene stok bankes i jorden i cirklens centrum, mens den anden bruges til at tegne på jorden med.
HÆKKLIPPER FIDUSER: 1. Klip nedefra og op, så afklippet falder på jorden og ikke ned i den del af hækken, der står for tur efterfølgende. 2. Klip hækken lidt kegleformet, så den er bredest for neden. Det øger stabiliteten. 3. Vent med at klippe hækken i højden, til siderne er klippet.

ESPALIER SOM RUMDELER
Espaliering er en spændende måde at dyrke frugt på. Dels fordi et espalieret frugttræ er smukt, dels fordi det næsten ingenting fylder, og endelig fordi espalieringen faktisk giver rigtig gode betingelser for god frugtudvikling.

Et espalier kan skjule en kedelig mur eller et plankeværk, men det kan også være fritstående, så det kan bruges som hegn eller rumdeler for eksempel i forbindelse med en køkkenhave eller rundt om terrassen.



Et fritstående espalier kræver et par solide stolper, der er godt funderet i jorden. Mellem stolperne udspændes tråde i etager med 30-40 cm imellem. Alternativt – og hvis espalieret skal udfylde rollen som decideret afskærmning - kan der monteres rio-net mellem stolperne.


Har du fået lyst til at læse mere fra Lotte Bjarke om havetips og tricks, kan vi varmt anbefale dig at læse videre i bogen 'Slip Haveglæden Løs', som er udgivet på Forlaget Linnea.

TITEL: SLIP HAVEGLÆDEN LØS
FORFATTER: LOTTE BJARKE
FOTOS: LOTTE BJARME M.FL.
UDGIVELSE: 2018
SIDER: 220
SPROG: Dansk


MARGARETAS HAVER PÅ SOFIERO

$
0
0
HAVEREPORTAGE

Vil du med ind i flere haverum fra Sofiero? Haverne her ligger i umiddelbar forbindelse med hinanden og rummer blomstervæld, rosenbede, køkkenhave og parterre. Selvom haven her først i juni endnu ikke er i fuldt flor, er der masser af lækkerier.

TEKST & FOTO: LONE


En stor del af haverummene omkring Sofiero er skabt konprinssesse Margareta. Gustav VI Adolf og Margareta overtog Sofiero slot efter Kong Oscar II i 1905, da de fik det overdraget i bryllupsgave. På det tidspunkt var slotshaven koncentreret om det nære område omkring slottet. Kronprinsessen havde en stor haveinteresse og begyndte hurtigt og systematisk at anlægge en ny og noget større slotshave, herunder den del af haven, som du skal med ind i her.

Det første rum, vi træder ind i, er Kronprinsesse Margaretas blomstergade.

Blomsterbedene er restaureret og nyanlagt i 1993. Blomsterne er valgt ud fra de planter, som kronprinsessen lagde vægt på, da hun i sin tid anlagde haverummene i denne del af haven i starten af 1900-tallet. De nye bede står flot hen over sommeren med en farveholdning funderet i de varme farver, gul og rød med et strejf af blå og hvid. På denne tid af året er det primært de blå farver og smukt sundt løv, der præger området.

Blomstergangen er bagerst indrammet af en stolpekonstruktion, der står ubehandlet. Denne er base for en del klatreroser og klematis.







Her i starten af juni er det blandt andet pæonerne, der står flot.


I forlængelse af blomstergangen ligger der en rosenhave, der løber til toppen af det skånende terræn, hvor aksen stopper symmetrisk omkring den fine bygning med rødt bindingsværk.

En af de tidligste blomstringer er rosen 'Aicha', der står smukt med sine changerende gule farver.



Mellem Blomstergaden og Rosengangen er der placeret et engelsk inspireret bassin omgivet af rosenbuer.


Bagsiden af rosenbedene er indrammet af stolper med wirer, der støtter klatreroser.


Ingen rosenhave uden Iris germanica. I bedste engelske haveånd.

I forgrunden er rosenbedene indrammet af buksbom, der i hjørnerne er markeret med en kugle.

Placeret med afstand er der ned gennem rosenbedene skåret en akse på tværs af bedene, og i hver ende af den tværgående sti ligger et lille lysthus skabt af en begrønning og møbleret med en bænk i ubehandlet træ. Begrønningen er smukke Wisteria i blåt og hvidt.




Oven for rosenbedene ligger huset med en forgrund af roser i kombination med stauder. Blandt andet fin, sart violet hestemynte.


På en bygningerne foroven i haverummene sidder denne plade til minde om kronprinsessen.

Til højre ligger en større terrasse i læ mellem drivhuse og den lille slotshavebutik.


Terrassen er møbleret med hvide møbler og stemningen er sat med en del terrakottakrukker beplantet med violet og purpur.

Som nabo til terrassen ser man den lille slothavebutik, der emmer af stemning på denne varme sommerdag. Den lille butiksbestyrer vander al den tid, hvor vi gæster butikken. Der er nok at holde liv i.






Neden for terrasse og butik ligger køkkenhaven. Den er med smukke buer med espalierede frugttræer, der indrammer alle bede og lige nu står og venter på deres sommerbeskæring.



Til venstre for køkkenhaven ligger et drivhus med endnu en terrasse. Husene er indrettet med enkle møbler. Mon ikke de er beregnet til gæsternes ophold på en regnvejrsdag?


I samme område ligger endnu et drivhus. Dette er forsænket i jorden, så det i det tidlige forår får hjælp af jordens varme. Huset hedder 'Sofiero Melonhus'.









Foran melonhuset står denne granitsten med fordybning og et vandspejl, der lige præcis bliver holdt til kanten ved kontinuerlig tilførsel af vand.

Ved siden af melonhuset står en samling af pelargonier i store terrakottakrukker. If. kilden er samlingen inspireret af et besøg i 1994, hvor den daværende byhavemester Ole Andersson besøgte danske Dronning Ingrid på hendes sommerresidens i Gråsten.


Dronningens samling af duftpelargonier imponerede Andersson og gav dermed ideen til en pelargoniesamling på Sofiero. Dronning Ingrid, der i sin barndom har haft sommerferier på Sofiero, har bidraget med stiklinger til formering, og disse stortrives i dag i dette haverum.


Langs den store takshæk, der skærmer rummet af mod parken i øvrigt, står hvide bænke flankeret af enorme skærmliljer.  Også i smukke lerkrukker.

Mod det fine melonhus står klippede opstammede buske i fine former.

Syd for det fine hvidsposserede drivhus ligger et stort parterrebed, som netop er tømt for løgvækster.

Parterret er omkranset af den imponerende takshæk, og langs kanten af rummet står et flot kantbed med frugttræer, røde bænke og planter som kæmpekonval, brogede hosta og allium.

De brogede hosta i så store mængder står imponerende flot.






I bunden af haverummet står espalierede frugttræer og skaber en gang på tværs.

Overalt på Sofiero står der gamle frugttræer, der er med til at skabe den særlige stemning, som Sofieros rum emmer af. 

De rum, som vi lige har været igennem, er virkelig anbefalelsesværdige at besøge. Ikke mindst senere på sæsonen, hvor både køkkenhaven og blomstergangen står på sit højeste. For en stund føles det som at gå rundt i et haverum på en af de store engelske 'manors', og haverummene giver masser af inspiration til den besøgende.


Har du mon besøgt haverummene ved Sofiero? Hvis ja, vil jeg meget gerne høre om din oplevelse. Skriv endelig om det i kommentarerne herunder.

kilde: www.sofiero.se


HER ER VI
Sofiero Slotshave
Sofierovägen 131
252 84 Helsingborg
Sverige

DYRK DINE EGNE SVAMPE

$
0
0
SVAMPE

Hvorfor skal man overhovedet dyrke sine egne svampe?
Først og fremmest, fordi det er sjovt! Det er fascinerende at se, hvordan svampene vokser fra dag til dag. Især når de begynder at sætte frugtlegemer, kan du tydeligt se en forskel fra om morgenen, til du kommer hjem fra skole/arbejde. 

TEKST & FOTO: MADS BOSERUP LAURITSEN




Herudover er det meningsfuldt at få noget mere ud af restprodukter fra fx kaffedrikning eller kornproduktion. På den måde indgår svampedyrkningen i et cirkulært kredsløb, hvor produkter, der normalt ender som affald, får nyt liv.

Hvilke svampesorter er bedst?
Der er mange forskellige svampearter, som egner sig til dyrkning. Generelt kan man sige, at nedbrydersvampe egner sig til dyrkning. Nogle arter er ret specifikke i deres krav til vækstsubstrat, hvor andre arter nedbryder lidt af hvert. Den almindelige østershat er god, fordi den netop ikke er særlig kræsen, og den kan derfor både dyrkes på fx halm, brugt kaffegrums og bøgemel. Der findes også andre mere eksotiske arter af østershat – fx pink østershat, men de kan have nogle krav til temperatur, som kan gøre, at det er lidt mere tricky.

Udover østershatte er kejserhatte, champignoner og shiitake især velegnede til dyrkning.

Hvordan kommer man selv i gang?
Hvis du er på udkig efter en nem måde at dyrke svampe på, vil vi anbefale vores svampesæk eller svampebox. De består begge af halm gennemløbet med mycelium af almindelig østershat, og det eneste, du skal gøre, er at skære nogle huller, holde øje med om halmen er fugtig nok og evt. tilsætte lidt vand.


Alternativt kan du dyrke svampe på kaffegrums, og vi har også gode erfaringer med bøgemel. Brugt kaffegrums er velegnet, fordi det bliver desinficeret i bryggeprocessen. Brug forholdsvist frisk kaffegrums, og sørg for at vaske hænder og hælde kogende vand over de andre ting, du bruger, så mindsker du risiko for uønskede svampearter som mug. Du skal, udover kaffegrums/bøgemel, bruge en fødevaregodkendt beholder, som kan tåle desinficeringen, noget til at lave huller i beholderen med, luftgennemtrængelig tape (fx malertape) samt svampemycelium. Start med at lave huller i din beholder og dæk dem med tapen. Bland herefter mycelium og kaffegrums i beholderen, vent til myceliet dækker kaffegrumsen, tilsæt mere kaffegrums osv. indtil din beholder er fyldt op. Herefter vil svampen sætte frugtlegemer ud gennem hullerne.

Kan man kun dyrke svampe indendørs?

Nej, de kan også dyrkes udendørs. Du kan både placere dit forsøg med kaffegrums, din svampesæk eller din svampebox udendørs, men du kan også vælge at pode en træstub med mycelium. Det er bedst at pode forholdsvis friske stubbe, da der ellers er for stor konkurrence med svampearter, som naturligt har indtaget stubben.

Min bedste opskrift med hjemmedyrkede østershatte?
Smørstegte østershatte på ristet brød!

Steg østershattene i rigeligt smør, og smag til med salt og peber. Rist et stykke brød, put smør og østershatte på, og nyd din gode høst.

Opskriften er måske simpel, men det er den måde, jeg synes, de er bedst på.



Du kan læse mere om Mads' projekter på sitet TagTomat eller følge med på instagramprofilen @Tagtomat. Og så kan du selvfølgelig også læse mere om TagTomats SvampeBox lige her.

SOMMERTID & HAVEPASNING

$
0
0
SOMMERFERIE

Det er ved at være sommerferie, og mange er på vej afsted til sommerlandet. Måske er du også?
Bag dig forlader du måske en have, der overdrages til en sød nabo eller ven, der passer den, til du er retur.

REDAKTIONEN




Når man skal forlade sin have for selv at drage på ferie, så er det næsten som at efterlade sine børn eller et kært kæledyr. INGEN vil jo kunne passe den lige så godt, som du, for de ved jo ikke, at denne plante gerne vil vandes nedefra, og de kender jo ikke knækket på haveslange, som man lige skal huske at rette ud, eller det det særlige tryk/træk/slip, der får døren til skuret til at springe op. Og har de nu også forstået, hvor meget der skal vandes, hvis det bliver varmt? Eller hvor lidt, hvis det bliver en standard dansk sommer? Der er mange bekymringer, men lad dem fare, for nu er det ferietid! Haven bliver sikkert ikke passet, som du ville have gjort det, men hånden på hjertet: hvem har da også tid til det, når det er sommer i Danmark?

Så indstil dig mentalt på, at der vil være visse tab, uundgåelige krigsomkostninger, og læs så nedenstående tips, så du eventuelt kan komme nogle af bekymringerne i forkøbet med nogle smarte havetips.

PS. Det kunne jo også være du diskret skulle få din havepasser til at læse artiklerne igennem... bare sådan for at de er lidt rustede til opgaven...


Herunder finder du en lille samling af artikler, der giver råd til vanding, gødskning eller i det hele taget til pasning af haven i ferietiden.



NEM VANDING 
- KAN DET NU OGSÅ PASSE?
Guderne skal vide, at jeg længe har ledt efter et godt vandingssystem.
Hvis I ligesom jeg er træt af at trække rundt med umedgørlige og beskidte vandslanger, så se med her, for jeg har sat mig for at teste en fræk lille sag, der skulle kunne løse netop dette problem.

HOLD PÅ VANDET MED JORDDÆKNING
Jordens fugt fordamper hurtigt i dage med varmt og solrigt vejr, eller i blæst. Og sådanne dage har vi jo trods alt nogle stykker af i Danmark. Derfor er det en glimrende idé at anvende jorddækning i form af bladaffald, afklip, sten, kogler eller andet. 
Se her, hvordan du gør >>

TOFTEGAARDS 
BEDSTE GØDSKNINGSRÅD
Hvordan gøder du korrekt i drivhuset? En utroligt vigtig viden, som Lene Tvedegaard kan fortælle os en helt masse om i dag. 
Læs med, og bliv klædt godt på >>



HVIS PLANTER SKULLE VÆLGE VANDING
At vande, er det ikke bare at hælde fra vandkanden eller at sprøjte lidt med haveslangen? Det kan der da ikke være så mange ben i! Nej, det er der heller ikke - og alligevel. Du kan faktisk både komme til at drukne dine dyrt indkøbte (eller hjemmefremstillede) planter, eller lære dem dårlige vaner.
Læs mere >>

GODE TIPS 
TIL DIN HAVEFERIEHJÆLP
Er det veninden eller naboen, der skal passe din have? Hvis de ikke ligefrem er havefolk, er her hjælp at hente.
Giv dem dette link >>



ANKOMST TIL VADEHAVET

$
0
0
UDFLUGTER

Vadehavet har fået sit eget lille sted, hvor man kan danne sig et førstehåndsindtryk af, hvad det er for et landskab, man er på vej ind i. Anlægget er underspillet landskabsarkitektur og god inspiration til, hvordan små greb kan have stor effekt i din have. 

TEKST & FOTO:  HENRIK


Nationalpark Vadehavet. I juni 2014 blev den danske del af Vadehavet optaget på UNESCO's verdensarvsliste som et enestående stykke natur, der fremover skal forsøges bevaret, som det er. Det vil sige, at det nu kan sidestilles med Grand Canyon i USA og Great Barrier Reef i Australien. Men hvordan får man et indtryk af, hvad det der vadehav er for noget? Landskabet i dette hjørne af Danmark er provokerende fladt, og man savner at kunne komme lidt op i højden for at "se landskabet for bare landskab". Men hvordan gør man det uden selv at ødelægge udsigten for andre? Og hvordan gør man det uden at fjerne opmærksomheden fra det, som det drejer sig om, nemlig landskabet, naturen og fuglelivet?


Ved Rømødæmningen er der nu kommet et bud på det. "Ankomst til Verdensarv og Nationalpark Vadehavet" hedder det, og det er en del af Realdanias kampagne "Stedet Tæller". Det er et lille fint anlæg, som ikke konkurrerer med det omgivende landskab.

Man starter med at stille sin bil på en lille grusbelagt p-plads. Det kunne også være en cykel, men statistikken siger bil som det mest sandsynlige i denne landsdel. Herfra bliver du ledt over til selve ankomststedet, som ligger på den anden side af et vejkryds. Det er ikke helt ideelt for oplevelsen, men sådan må det nu engang være, når det trafiktekniske skal gå op i en højere enhed. Krydset fører den ene vej ned langs kysten parallelt med et stort dige. Den anden vej fører som sagt over Rømødæmningen, en oplevelse som man skal unde sig selv, fordi man her simpelthen krydser vadehavet.

Vel ovre på den anden side af vejen ledes man ad en lille sti hen til en jordhøj. Der kan virke lidt underligt at lave sådan en jordbunke - er det ikke lidt kunstigt? Jo, det er det. Men den fortæller i sig selv en historie om landskabet som det kulturlandskab, det i høj grad er. Langs kysten vil du se tilsvarende høje, som er tusind år gamle, nemlig gravhøje. Og du vil se mange huse og gårde ligge på toppen af menneskeskabte høje, værfter, som beskyttelse mod stormflod, før man havde diger, der kunne modstå vandet.


Stien og de trin, der leder op ad højen, er støbt i indfarvet, hvid beton. De fortæller også en historie om landskabet, nemlig om tidevandet. Hver sten er en støbt gengivelse af de riller, der dannes i sandet, når vandet trækker sig tilbage. Vi kender dem alle fra strandkanten, og det er en måde at minde os om, hvor meget vandets bevægelser betyder for denne egn.

Til dem, der pusler med betonstøbning, er inspirationen hermed givet videre! Det kunne faktisk være ret spændende løsninger, der kunne komme ud af det, hvis man selv støbte fliser og trappetrin.


Fra toppen af højen kan man følge diget nord- og sydpå, så langt øjet rækker. Et kæmpeanlæg. Og bag diget ligger det flade, flade landskab, som strækker sig langt ind i landet. Rå tømmerblokke agerer siddepladser, så man puste lidt ud inden turen ned ad højen igen og ud mod diget. Et fint eksempel på, at det enkle nogle gange er nok, også i vores haver.

Bag diget ligger en afvandingskanal, som skal krydses først. Det er en sjov fornemmelse at gå hen over sivene, som stikker toppene op mellem riller i broen og kildrer lidt om fødderne.

Mod diget er broen udstyret med en færist, så den oldschool udgave af robotplæneklipperen, fårene, ikke slipper over. De græsser på diget og ude på forlandet, inden deres afkom ender som de dejligste marsklam på spisebordet.


Og så kommer udsigten med wow-faktor, når man når op på toppen af diget. Det, man ser ud på, er indvundet land, som stille og roligt er opbygget, år efter år, cm for cm. Tidligere er vandet gået hertil, men nu skal du faktisk ret langt ud for at se vand, og diget sørger for, at fremtidige stormfloder ikke får så ødelæggende konsekvenser som før i tiden. Helt sikker er man jo aldrig, men det er et imponerende eksempel på viljestyrke og vedholdenhed.


Så går turen tilbage igen. I baggrunden ser man det gamle dige, som stadig er ret markant i landskabet. Det er i øvrigt et af de gode steder at se sort sol - de flotte formationer af stæreflokke - i foråret og sensommeren.





Hvor er vi:
ANKOMST TIL VERDENSARV OG NATIONALPARK VADEHAVET
Skærbæk ved Rømødæmningen




SOLENS OG SKYGGENS HAVE: DEL 1

$
0
0
BYRUM 

I dag tager jeg dig til et specielt haverum i byen Lund i Sverige. Lund er formentlig mest berømt for sin domkirke, men hvad du måske ikke ved, er, at Lund har en bypark, der er en del af et europæisk netværk for haveturisme. I byparken er der en forholdsvis ny have designet af den svenske landskabsarkitekt Ulf Nordfjell. Så følg med på en morgenvandring i 'Solens og skyggens have'.


TEKST & FOTO: ULRIKA





Ulf Nordfjell er sandsynligvis Sveriges internationalt mest anerkendte landskabsarkitekt, der to gange har fået en guldmedalje for sine haver på Chelsea Flower Show i London.

Salvia nemorosa `Caradonna´




Ulf Nordfjell har siden 2009 været med at lave om i byparken i Lund, og 2016 blev der indviet en ny have med Ulfs design. Haven er blevet kaldt 'Solens og skyggens have' og støder op til et allerede eksisterende springvand i støbejern fra 1882.

Sanguisorba officinalis `Pink Tanna´

Astrantia major `Roma´


Arbejdet med at skabe haven begyndte allerede i starten af 2015. De nye staudebede blev tilført 40 cm ny jord, der blev blandet med knust biokol og kyllingegødning. I efteråret blev 7000 stauder plantet sammen med buske og træer. I løbet af dette år besøgte jeg parken hver uge, da jeg var meget nysgerrig efter at se resultatet. Da jeg så alle de dominerende planter og valget af stauder, forstod jeg, at dette ikke ville blive en almindelig parkhave.



Haven er designet i et stramt mønster, hvor bedene adskilles af gange i grå skifer. Staudebedene indeholder 70 forskellige staudearter, og mange af de udvalgte stauder er meget typiske for Ulf Nordfjell. Noget andet typisk ved hans design er hans måde at bruge sten i haven, både som gulve, lave vægge og de typiske runde siddesteder af granit.

Euphorbia characias subsp. `Wulfenii´



Echinacea purpurea `Alba´


Som navnet afslører, ligger en del af haven i solen og en del i skyggen. Mange af planterne går igen i både den solrige og den skyggefulde del, men opfattes helt forskelligt i de to miljøer.

Nepeta faassenii `Walkers Low' og Allium siculum


Jeg elsker den farveskala, som Ulf har valgt at arbejde med, og hans evne til at væve planter sammen er helt fantastisk.

Astrantia major `Hadspen Blood´

For at opleve alle stauderne er dette en have, der skal besøges ved flere lejligheder i løbet af en sæson. Her i juni dominerer staudesalvie og stjerneskærm, men plantelisten er lang, og du opdager så mange små detaljer, når du balancerer på de smalle gange mellem alle stauderne. Så mit håb er, at du ikke kun besøger domkirken ved dit næste besøg i Lund.





HER ER VI
Stadsparken
Lund, Sverige

ROSERNE I TROENSEHAVEN

$
0
0
ROSER
GÆSTESKRIBENT

I to artikler vil Helle fra Troensehaven vise sine mange roser frem og ikke mindst dele ud af tips til pasning, og til, hvordan de indgår i de forskellige bede.

TEKST & FOTO: HELLE TROELSEN



HØJDER OG FARVERNE
I denne artikel vil jeg introducere jer for roserne i Troensehaven og samtidig give nogle tip til pasning. Jeg er nemlig særlig glad for de længeblomstrende roser, så jeg kan få glæde af dem langt ind i efteråret. Jeg har en særlig kærlighed til buskroser, der kan blive mægtig høje i Troensehaven. Jeg bruger nemlig busk- og klatreroser som overstandere i bede, hvor jeg planter tæt med stauder og buske under roserne.

I prydhaven har jeg farvekoordinere bede.  Her spiller rosernes farver og størrelse en stor rolle i bedenes udtryk.

Rosen 'Pegasus'



”TØSEBEDET”
Midt i haven er ”Tøsebedet” anlagt. Her oser det af romantik med planter i rosa og pastelfarver, og hist og pist mellem roserne er plantet høje hvid/rosa brudeslør. Midt i bedet står en rødbladet ahorn, som har selskab af buskrosen 'A Shropshire Lad'.




Rosen 'A Shropshire Lad'
De nye skud på rosen og farvetonerne i rosens knop og blomst er så fin sammen med ahornens bladfarver. Rosen er ca. tre meter høj og vokser i et rosenstativ, som jeg har fået lavet af en smed.
I bedet står også buskrosen 'Herkules' med den dejligste duft. Farven på rosen er lidt ubestemmelig,
en mellemting mellem cremehvid, rosa og med en snert af lilla. Denne rose burde kun blive ca. en meter høj, men hos mig bliver den to meter høj.

Rosen 'Herkules'

Det samme gælder for buskrosen 'The Pilgrim', som også er over to meter høj.

Rosen 'The Pilgrim'

I bedet står desuden rosen 'Leonardo da Vinci', som blomstrer næsten uafbrudt fra medio juni, til frosten tager livet af den i november/december. Den er meget modstandsdygtig mod svampesygdomme, som ofte angriber roser. Og den yndige fyldige rose 'Evelyn', som er lidt sart, står i læ af den robuste rose 'Herkules'.

Roserne 'Leonardo da Vinci' og 'Evelyn'

'Ferdinand Pichard' har jeg plantet i bedet som et alternativ til den populære bolchestribede Rosa Mundi. Lige overfor i grøftekantsbedet står den noget vulgære rose (efter min smag) med det mærkeligste navn 'Oh Wow'. Den tiltrækker meget opmærksomhed fra besøgende i haven, og når jeg spørger dem, om de kan lide rosen, så svarer de fleste: ”Nej, den er en tand for voldsom efter min smag”. Men den er sund, kraftig og glad for at være i haven, så den skal blive stående.

Roserne 'Oh Wow' og 'Ferdinand Pichard'



HØJDE PÅ ROSERNE
At få dem så høje og kraftige handler om en god start, beskæring og den rette tilførsel af næring og vand.
Når jeg planter roser, graver jeg et stort plantehul, minimum 40 x 40 cm, og løsner jorden godt i bunden af plantehullet. Jeg blander ca. halvdelen af jorden med velomsat kompost fremstillet af dyregødning og grønt planteaffald, vander grundigt og planter rosen 10 cm under podestedet. Jeg er omhyggelig med at holde jorden fugtig i den første periode.

Gennem hele vækstsæsonen gøder jeg regelmæssigt og vander roserne med drypvanding fra en spand, hvor jeg har lavet to små huller i siden af bunden. Den placerer jeg så tæt på basis af planten som muligt og lader vandet sive langsomt ud. Det gør, at rosens rødder vokser nedad - helt ned, hvor jorden er fugtig og næringsrig. Det sætter fut i væksten. Overfladisk sjatvanding giver overfladiske rødder, og roserne vil hurtigt mangle vand og næring.

På Dronning Margrethes fødselsdag beskærer jeg roserne. Dem, jeg gerne vil have til at blive til rosentræer, beskærer jeg let, det vil sige, at jeg beskærer dem 1/3 del ned i forhold til højden. Og på grund af, at den trives, vokser rosen i vejret. Året efter beskærer jeg igen 1/3 del ned, indtil rosen har den rette højde.

Ca. hvert tredie år giver jeg roserne en foryngelseskur. Jeg skærer de kraftigste stammer af helt nede ved jorden, og så bygger rosen videre på de nye skud. Det giver dog en mindre blomstring det pågældende år.

Om vinteren sørger jeg for, at bedene får et vinterdække af visne blade og andet plantemateriale, som nedbrydes gennem vinteren. Det giver ormene noget at leve af, og samtidig øges humusindholdet i jorden.

DET HVIDE BED
I det hvide bed står slyngrosen 'White Nights' i et rosenstativ. Den har de vildeste cremehvide blomsterhoveder så store som desserttallerkener. Men når det blæser eller regner kraftigt, bliver blomsterhovederne hurtigt skrammede.


Det hvide bed med rosen 'White nights'


Rosen 'White Nights'
I kanten af det hvide bed har jeg plantet en sart rosa buskrose med navnet 'Queen of Sweden'. Den har en fantastisk busket form, og de enkelte blomsterhoveder er kopformede. Rosen er ikke hvid som de andre blomster i bedet, men den sart rosa farve klæder hvidt særdeles godt.

Rosen 'Queen of Sweden'



DET VARME, PURPURFARVEDE BED
Dette bed er domineret af planter med varme, purpur farver. Her står den japanske løn Acer palmatum 'Purpureum', og det har været en udfordring at finde roser, der matcher dette træs løv.

Rosen 'Rose de Recht' sammen med purpur kranslilje.

Her har jeg plantet roserne 'Heidi Klum' og 'Blue for You' sammen med 'Rose de Recht'.

Rosen 'Heidi Klum' under den japanske løn.






Vil du gerne vide mere om Helle, kan du finde hendes hjemmeside lige her: www.troensehaven.dk. Klik endelig også ind på hendes instagram-profil, hvor du kan se mere fra hendes fantastiske have, eller læs mere om alt det, hun brænder for omkring haven, på hendes facebook-profil.

SOMMERTID & UDFLUGTER

$
0
0
SOMMERFERIE

Sommertid er ferietid og tid til at komme ud og opleve lidt andet end det, vi ser til daglig. Måske skal du holde ferie i en anden del af landet, eller også skal du bare have lagt nogle oplevelser ind på ruten ud af landet. Vi giver lidt tips til udflugter, som kan give inspiration til haven derhjemme.



REDAKTIONEN






Selv om vi elsker at være i vores haver og næsten ikke kan komme hjemmefra, så har vi alle brug for at få set lidt andet en gang imellem. Det er altid sjovt og lærerigt at få nye indtryk - også selv om vi ikke nødvendigvis suser hjem og overfører det til vores egen have. Her i ferietiden bevæger vi os gerne lidt rundt i landet, og det er jo en glimrende anledning til at få besøgt nogle af alle de fine anlæg, vores nation kan byde på. Måske kan et besøg også klemmes ind, når du er på vej ud eller ind over landegrænsen? For slet ikke at tale om alle de fine haver, du kan finde i vores nabolande. Vores mange slotte og herregårde har ofte nogle smukke haver, som netop her i sommerhalvåret er særligt smukke. Mange museer er også anlagt med fine haveanlæg omkring - eller som en del af udstillingen - så her er der også mulighed for at få nogle havevitaminer.

Vi har samlet en håndfuld artikler fra dejlige udflugtsmål rundt om i landet. Skulle dine rejsefæller ikke være så haveinteresserede, så er det gode ved disse forslag, at der er meget andet ved de steder, som kan være sjovt at se, og som er for alle aldre.


JELLING MONUMENTERNE
Danmarks vigtigste kulturarvsmonument ligger i Jelling. Her mødes landskab, arkitektur og historie i en skøn og storslået forening i et grønt rum, som bare tager pusten fra én.
Kom med på kulturhistorisk tur i det grønne >>


FREDENSBORG SLOT
Fredensborg slot er et af Danmarks smukkeste slotte. Bygningerne udgør et imponerende anlæg, som ikke ses tilsvarende andre steder i landet, og det store haveanlæg er en enevældig konge værdigt. Men så er der også urtehaven, som på trods af sin skønhed handler om noget så jordnært som at få mad på bordet.
Se urtehaven her >>


UniverseUNIVERSE PÅ ALS
Universe på Als er et oplagt mål for en heldagstur for hele familien. Her er fokus på videnskab, lege- og haveglæde. Parkens grønne områder er velanlagte, og teamet bag parken lover oplevelser i særklasse. Læs om parken her >>



DEN GAMLE BY I ÅRHUS
Kommer du til Århus, må du absolut besøge Den Gamle By, for det er en oplevelse, især når du ser den med den haveinteresseredes øjne. Og kommer du ikke lige på de kanter foreløbig, kan vi her på HAVEFOLKET tilbyde dig en virtuel tur, hvis du læser med her >>
GUNILLABERG I SVERIGE
Tag på besøg i Tage Andersens fantastiske Gunillaberg i Sverige.
Læs om den magiske have her >>

HOS BERND OG EGE

$
0
0
HAVEREPORTAGE

På en bakke i Aalborg, næsten på toppen, ligger en okkerfarvet villa. Bakken er virkelig stejl, så det er grunden selvfølgelig også. Det kunne være en voldsom forhindring i at lave en have, men ejerne får det vendt til en fordel og har fået skabt en kreativ og finurlig oase.

TEKST & FOTO:  HENRIK


Denne lille artikel yder overhovedet ikke haven retfærdighed, for det er simpelthen ikke muligt at få presset så mange billeder ind i et indlæg. Faktisk er jeg også overbevist om, at der er et hav af detaljer, som jeg har overset under mit besøg, for iderigdommen og skaberlysten er overvældende. Det er en af den slags haver, man bare bliver i godt humør af at besøge, og man vil bare hjem og gå helt krea-amok i sin egen have. Der er spændende ideer og detaljer overalt, men det er gennemført med en stilsikker hånd. Som nævnt bevæger terrænet sig op og ned, så haven er inddelt i en række rum, der ligger som terrasser i forskellige niveauer. Kom med rundt i Bernd og Eges have!


Det første blikfang er et fantastisk dueslag, der tårner sig op midt i haven. Det er en af flere konstruktioner, og det er en god inspiration at tage med sig. Det gør meget ved en have, at den ikke kun består af levende indhold, men også pergolaer, lysthuse, stakitter og måske et gevaldigt dueslag.


Haven rummer ikke mindre end tre drivhuse, og har man pladsen til det, giver det jo mange muligheder for at skabe rum omkring dem og selvfølgelig også dejligt meget plads til diverse samlinger af pottede planter. Potter og krukker er der stort set over hele haven, men her har man været så snedig at grave slanger ned, så der er en pipeline til forskellige sektioner af haven, som blot kan kobles på hver for sig.


Det næste drivhus viser virkelig, at man ikke lader sig begrænse af terrænet. Et drivhus skal jo stå lige, så hvad gør man, hvis jorden er skrå? Man hæver da drivhuset op på sin egen platform og skaber en "bådebro". Det har givet et helt unikt element, som udnytter placeringen optimalt: Lys til drivhuset og en fin udsigtsplads foran.


Det sidste drivhus har også sit eget særpræg. Det er et helt almindeligt standard aluminiumdrivhus, men hævet til nye højder med en flot klippet ligusterhæk omkring gavlen. Med sådan en indramning er det pludselig noget helt særligt.


Haven har som sagt mange konstruktioner, og denne pergola er en af dem. For enden er der placeret et spejl, som får pergolaen til at fortsætte "uendeligt" - hvis ikke det var, fordi ens eget spejlbillede kom med,



I det fjerneste hjørne ligger et fint lysthus, hvorfra man kan beundre udsigten over haven og faktisk også over en stor del af Aalborg. Der er klart fordele ved at have et hus placeret højt over alle andre, og det skal da nydes.

Over hele haven kan man se, at ejerne har øje for bladfarver og bladformer. Der leges også med klippede buske og hække som kontrast til store, overhængende roser. Rummet her ved gavlen rummer det hele, og især de limegrønne farver lyser godt op her i skyggen.


Som sagt er der mange detaljer for øjet at hvile på, og det skyldes ikke mindst de mange opstillinger og tableauer.


DIY er en stor del af havens charme, og det er også tydeligt, at man nyder at samle og finde ting. Det er et godt tip at samle ting af samme slags i grupper, det giver en god effekt.

De fine "skilderhuse" i den nederste del af haven rummer blandt andet en siddeplads og en samling haveredskaber. Faktisk meget praktisk med sådan nogle små huse, der vil kunne placeres i mange haver.


Ved indgangen til haven finder vi et af de mest stramme haverum koncentreret omkring et bassin. Det er skærmet mod vejen af sortmalede vægge og giver en rolig baggrund og en fin stemning.


Det er en frodig have, hvor hver en krog udnyttes til at eksperimentere både med kreative ideer og med at få planter til at vokse og trives. Den følger ikke en bestemt stil, men det er, som om der er plads til alt, bare det udspringer af haveglæde.

Ege er aktiv i flere grupper på Facebook, hvor du sikkert vil støde på ham. Ege afholder også af og til kurser i betonstøbning, og der er også en gruppe for hans kursister og "beton-tosser" på Facebook. Ellers kan du starte med at se hjemmesiden EGES HAVE.

BASSIN, BUKSBOM OG ENKLE FORMER

$
0
0
HAVEDESIGN
GÆSTESKRIBENT

En kunde ønskede sig en have, der var nem at vedligeholde, men samtidig indeholdt en række indbydende opholdssteder, så man kunne komme udenfor og nyde omgivelserne. 
Læs her om haven, der er opført efter design af Martin Veltkamp.

TEKST: MARTIN VELTKAMP & HAVEFOLKET
FOTO: MARTIN VELTKAMP TUINEN



Haven komplementerer et industrielt udseende hus, der er omgivet af engarealer. Kontrasterne fra omgivelserne er trukket med ind i haven, så en del af haven har reference til den nære natur - andre dele er mere kultiverede.

Et af kundens store ønsker var et lavt behov for vedligehold. Derfor er havens elementer trukket meget enkelt, men alligevel effektfuldt op.



Et 'grand canal'-formet bassin fører én fra terrassen tæt på huset og ud i haven.

Bassinet får blandt andet selskab af en buksbomskulptur, hvor buksbom i forskellige størrelser er plantet i formation. Her er også placeret fire ens buksbom i stramtskårne krukker samt store blå skærmliljer. Bassinets fungerer primært som spejlbassin, der reflekterer skyerne på alle årstider.



På den modsatte side af bassinet er plantet en lille rabat med piletræer, der står som overbeplantning til en naturligt udseende bund af gråløvede planter. Dette bed udgør igen en kontrast til det stramme bassin.

Foran den anden del af huset (ses på billedet herover til højre for huset) ligger der en komfortabel terrasse omgivet af søjleformede krukker af brunt ler beplantet med buksbom.








Krukkerne er placeret foran et bed med Miscanthus.




For enden af bassinet ligger der en lille sekundær terrasse til aftensol, som også giver mulighed for at sidde i umiddelbar forbindelse med bassinet. En muret væg giver tryghed og privatliv på terrassen. Arealet er omgivet af Carpinus betulus, avnbøg.


Materialerne, der er brugt til havens gulv, er basalt-småsten, terrasseplanker af træ og marmor til terrasserne.






Du kan se meget mere om tegnestuen 'Martin Veltkamp Tuinen på hjemmesiden www.martinveltkamp.nl. Du kan også finde tegnestuen på Instagram: @tuinarchitect

ROSERNE I TROENSEHAVEN DEL 2

$
0
0
ROSER
GÆSTESKRIBENT

Så skal vi igen besøge Troensehaven og høre om alle de mange roser, haven er fuld af, og om, hvordan de er brugt i de forskellige haverum

TEKST & FOTO: HELLE TROELSEN



DET KØLIGE BED
For at give en sanselig oplevelse af kølighed har jeg i dette bed plantet roser og andre planter med kølige farver i blomsterne.  Her står roserne 'Jude the Obscure' og 'Rhapsody in Blue' sammen med den rødbladede hyld 'Black Lace'.

Rosen 'Jude the Obscure' i næsten udspring



BEDET MED KOMPLEMENTÆRFARVERNE
Her skal der være knald på farverne, og derfor har jeg plantet et miks af roser i farverne gul, orange og purpur. Det er 'Graham Thomas', 'Crown Princess Margarethe', 'The Prince', 'Molineux', 'Pegasus' og 'Munstead Wood'. I bunden star geranium “Rozanne” og knaldorange montbretia.




Rosen 'Graham Thomas'
Rosen 'Crown Princess Margaretha'
Rosen 'Munstead Wood'


DEN KVADRATISKE HAVE
I den kvadratiske have er plantet opstammede roser som overstandere i urtebedene. Haverummet er kvadratisk og langt, og derfor er roserne plantet i buksbomomkransede kvadratiske bede med forskellige urter og letløvede vækster i bunden. Her står de opstammede roser 'Ledreborg', 'Leonardo da Vinci' og 'Gertrude Jekyll'.

En opstammet rose 'Leonardo da Vinci'

Op ad det sorte træhus er plantet min yndlingsrose 'Astrid Lindgren'. Blomsterhovederne er delikate, lys rosa, fede og bløde i udtrykket. 

Rosen 'Astrid Lindgren'
Rosen 'Astrid Lindgren' op ad det sorte træhus

Rosen 'Alchymist' i forgrunden og
 Rosa multiflora i baggrunden
Op ad det sorte træhus vokser tillige 'Alchymist' som er engangsblomstrende, men det er det hele værd. Roserne skifter fra orange, over abrikos til rosa i hele blomstringsperioden, og da blomsterne ikke blomstrer på samme tid, så er den flerfarvet.

Jeg har haft succes med at formere på Alchymist-rosen og har taget stiklinger, som jeg har sat i fugtig muld i en potte med pose over. Stiklingerne har jeg taget i midten af juni, og i slutningen af august har den sat rod.

For enden af bedet er plantet en fantastisk og anderledes rose 'Burgundy Ice'. Den er tofarvet, mørk purpur på forsiden af kronbladene og støvet lyslilla på bagsiden.

Rosen 'Burgundy Ice'


Ved aftenterrassen er plantet en blåregn og en Rosa multiflora, hvor jeg har ladet en gren vokse hen over blåregnen, så den afløser blomstringen, når blåregnen er afblomstret. Rosa multiflora, også kaldet mariebær, får de skønneste små hyben om efteråret, som fuglene elsker at spise.

Aftenterrasse med rosen 'Rosa Multiflora'
Rosen 'Rosa Multiflora'
Omkring terrassen ved hovedhuset står stærkt duftende roser, som jeg har plantet i en farvekoordineret rækkefølge startende med den mørkerøde 'Willestrup'. Den er plantet i espalier op ad husmuren. Ved siden af står 'William Shakespeare 2000', dernæst 'Jubilee Celebration', 'Claire Renaissance' og Rosa 'Claire'.

Rosen 'Rød Willestrup'
Til højre rosen 'Jubilee Celebration', til venstre rosen 'Claire Renaissance'

KLATRENDE ROSER OP AD HUSMURENE
Husene skal klædes på, og når nu haven og haveejeren er romantisk anlagt, så er det roserne, som pryder husfacaderne.
Ved den nordvendte gavl klatrer rosen 'Santana', der kan tåle at stå i skygge. Op ad sydgavlen klatrer rosen 'Sympathie'. Begge roser er mørkerøde og remonterende.

Rosen 'Santana' ved den nordvendte husgavl
Rosen 'Sympathie' der kravler i espalier på sydgavlen
Op ad det sorte udhus mod vest vokser klatrerosen 'Willestrup' med de smukkeste rosa og cremefarvede blomsterhoveder. Det er en stærk og modstandsdygtig rose.


Rosen 'Willestrup'
På den modsatte gavl klatrer 'New Dawn, som er en god begynderrose, alle kan håndtere. Den kan næsten ikke slås ihjel.


RODÆGTE ROSER
På et hjørne ved carporten, omkranset af fliser og sten, har jeg plantet en rodægte rose 'Nuit de Young'. Den vil gerne brede sig med udløbere, som jeg graver op og forærer væk til højre og venstre. 'Nuit de Young' er en historisk mosrose, hvor stilk og knopper er belagt med et mørkt moslignende lag. Jeg er ret vild med denne rose, når den står med knopper.

Rosen 'Nuit de Young' i knop


I en krukke står en rose, jeg har fået i gave af Karen Syberg. Det er en pimpinellerose, der har stået i hendes barndomshjems have ved Kerteminde.  Nogle kalder rosen for Fritz Sybergs rose, som nu breder sig med udløbere i Karens have på Møn. Karen er medforfatter på en bog, vi har skrevet om Troensehaven, og som udkommer til september. Jeg skal finde et sted, hvor denne rose skal stå, og hvor den gerne må brede sig.

BUNDDÆKKENDE ROSER VED HOVEDDØREN
Foran hoveddøren er der anlagt klosterbede omkranset af lave buksbomhække. I disse bede er plantet den bedste bunddækkende rose jeg kender til. 

Rosen 'Tumbling Waters'

Det er rosen 'Tumbling Waters', som har en lav, kompakt vækst med hvide små fyldte roser. I efteråret får den små røde hyben, som fuglene guffer i sig med største velbehag.




Vil du gerne vide mere om Helle, kan du finde hendes hjemmeside lige her: www.troensehaven.dk. Klik endelig også ind på hendes instagram-profil, hvor du kan se mere fra hendes fantastiske have, eller læs mere om alt det, hun brænder for omkring haven, på hendes facebook-profil.

SOMMERTID & BLOMSTERFLOR

$
0
0
SOMMERFERIE

Gode sommerplanter og tips til plantesøgning. Er det ikke lige det, du har brug for nu, hvor du har tid til at få gjort noget ved haven? Så kan du måske endda få glæde af blomsterne allerede i år.

REDAKTIONEN





Det er lige nu, at blomstringen er på sit højeste i mange haver. Så nu kan du se, om de drømme, du havde om årets blomsterflor, gik i opfyldelse, eller om der skal justeres lidt rundt omkring. Det er jo et evighedsprojekt, men også det, der gør havelivet sjovt og udfordrende. Nogen gange kan man dog have brug for lidt inspiration, for det er ikke altid, at planterne tager sig ud fra sin bedste side, når de står i potterne på planteskolen, og slet ikke når man trawler gennem den ene webshop efter den anden. Hvor høj og hvor tæt bliver den egentlig? Hvordan er farven i dagslys? Men ikke mindst: hvordan kan den indgå i sammenhæng med andre planter? Så er det godt at kigge lidt i havebøger, hvor man får lov at se, hvordan andre har gjort. Eller tage på åben have-besøg og komme helt om på den anden side af havelågen.

Vi har lavet en buket af artikler fra HAVEFOLKET, som på forskellig vis kan give lidt input til at forny din have med sommerens blomster. Du kommer med på havebesøg i nogle haver, som virkelig er sommerhaver, fordi væksterne trives med sol og varme, hvilket vi nogle gange glemmer at tage hensyn til, når vi laver plantelister om vinteren. Desuden besøger vi en have, som viser, hvad stedsegrønt kan om sommeren som ramme og baggrund for sæsonens blomster.

Skulle du så have fået lyst til at gå på planteshopping, så får du også et par guides med i købet. Dels til hvordan du kan finde informationer om alverdens planter, der er tilgængelige og trives i Danmark, og dels til hvordan du kan gribe dit plantekøb an, så du kommer hjem med de rigtige planter - planter, som der er sandsynlighed for bliver til sunde, levedygtige eksemplarer i din have.

Rigtig god plantejagt!

MARIANNE FOLLINGS HAVE
Senere på året vil havedesigner Marianne Folling skrive med på Havefolket om gode stauder og græsser i den vilde naturlige have og fortælle om nogle af sine designprincipper.
Se Mariannes have gennem Ulrikas linse lige her >>



LIANNE'S SIERGARDEN
Lianne's Siergrassen er en lille planteskole i Holland med speciale i prydgræsser. Ejeren af planteskolen hedder Lianne Pot. Lianne er oprindelig uddannet læge, men hendes hjerte banker for prydgræsser og præriehaver.
Læs om Jeannets besøg i haven her >>


REN HARMONI
I bogen 'Nordiske haver' fra Claus Dalby portrætterer han fra sine rejser gennem Norden, fra syd til nord og helt op til polarcirklen, en perlerække af nordiske haver. Tag med her, hvor vi er på besøg på Fyn. Læs om haven her >>



FIND HAVEPLANTER
Har du overtaget en gammel have og er i tvivl om, hvad det er for nogle planter, du har. Eller er du på udkig efter en busk i en vis højde med violette blomster til det tørre bed, så er der hjælp at hente her. Læs mere om 'Find haveplanter'>>



på planteskole
UNDGÅ FIASKO, NÅR DU KØBER PLANTER
Redaktionen sendte Karina og Marianne på planteskole for at drøfte, hvad der er vigtigt at huske, når du køber planter. 

SELSKABSPLANTER - DE GULE

$
0
0
PLANTER

Vi tager nu hul på en lille serie af Claus Dalby, der i sin nye bog 'Selskabsplanter' præsenterer nogle af sine ypperste plantekombinationer fra egen have. I bogen gennemgår han haverum for haverum sine plantevalg, og her på HAVEFOLKET byder han  således over de kommende uger indenfor i tre af havens farvetemaer. I dag får du fif til den gule have.


INTRO: HAVEFOLKET
TEKST & FOTO: CLAUS DALBY





Her i haven anvender jeg ikke varmt gule blomster, men derimod en del af de koldt gule samt cremegule og måneskinsgule. I 'Det gule bed' er de gule farver ikke alene repræsenteret i blomster, men også i løv. Hvide blomster er der også en del af; de er så gode sammen med de gule. Bedet er et langt og smalt bed –  28 x 3  meter – som måske kunne skabe inspiration til en forhave. Bedet ligger parallelt med alleen og afgrænses af bøgehækken. Det er et bed, som vækker opmærksomhed hos havens gæster, også hos en del af  dem, der normalt ikke bryder sig om gult. Selv er jeg ret glad for tonerne og er altid liebhaver til planter i denne farveskala.


Den bløde gule farve kaldes på engelsk primrose. Det betyder egentlig primula og hentyder til den vilde primula, der findes i naturen. Den er lysegul.

HER FÅR DU NOGLE AF CLAUS DALBYS BEDSTE ANBEFALINGER TIL DE GULE PLANTER

1PÅSKEKLOKKER
Påskeklokker, Helleborus orientalis, fås i talrige farver. Mange har plettede kronblade, men jeg kan nu godt lide de helt ensfarvede. Der findes både enkelte og dobbelte blomster. Førstnævnte er de mest almindelige og nok også de kønneste. Påskeklokker sår flittigt sig selv, men der går omkring tre-fire år, før de første blomster viser sig. Det er altid spændende, hvilke farver blomsterne får. Man kan nemlig ikke regne med, at afkommet kommer til at se ud som moderplanten, for påskeklokker krydser sig meget villigt.


2
TULIPANER
Blandt de gule tulipaner skal blandt andet nævnes tulipanen ‘Akebono’, som stammer fra Japan (se billede herunder t.v.). Jeg så den første gang for nogle år siden i den store hollandske løgpark Keukenhof. Parken er åben hele foråret, og her kan man opleve en forårsblomstring uden sidestykke. 
Den lave dobbelte tulipan midt i billedet (herunder t.h.) hedder ‘Verona’. Til venstre i samme billede er det tulipanen ‘Sweetheart’.



3
VORTEMÆLK
Der findes rigtig mange forskellige vortemælk. 
Denne, der hedder Euphorbia schillingii, kan man især kende på løvets kraftigt markerede midte.



4LUNDGYLDEN
En af de hurtigst voksende stauder om foråret er lundgylden, Smyrnium perfoliatum.
Den ses i bedet med sit nærmest chartreusefarvede løv. Første gang jeg så lundgylden var i Normandiet for omkring tyve år siden. Der går tre år fra såning til blomst. Første år ser man ikke noget over jorden, andet år kommer der et par blade og tredje år en grøn bladroset. Op fra den skyder en stængel, og efter blomstring dør planten. Sår man tre år i træk, er der gang i en cyklus.




5ROSER
Der findes så mange smukke gule roser, men hvis jeg blev trængt op i en krog og bedt om
blot at nævne én, ville det blive ‘The Pilgrim’. Her i den gule have står den som opstammet rose. Det er så dejligt at kunne kigge rosenhovederne ‘i øjnene’, fordi de er oppe i højden. Ved siden af ‘The Pilgrim’ (foto herunder t.v.) er det judastræ, Cercis canadensis ‘Hearts of Gold’, med hjerteformede blade, som allerede er præsenteret. For at skabe rytme og ro i bedet er både de opstammede roser og Cercis canadensis ‘Hearts of Gold’ gentaget flere steder.



Også i billedet herover t.h. ses judastræ, Cercis canadensis ‘Hearts of  Gold’, med  samme farvetone som den limegule hyld, Sambucus nigra ‘Aurea’, der stikker op midt i billedet. Rosen nederst i billedet er ‘Molineux’.



Rose ‘Molineux’ fra David Austin er en klassisk sort med en skøn, kraftig duft, som rigtig mange falder for. Da jeg første gang besøgte David Austins rosenhave for omkring femten år siden, fik jeg virkelig en ahaoplevelse. Her så jeg nemlig, hvordan gæsterne konstant gik med næserne nede i roserne for at opleve deres duft. Det virkede, som om duften var endnu vigtigere end udseendet. Jeg ville nu ikke vælge en smuk rose fra på grund af en svag eller udebleven duft. Men det hænger sammen med, at jeg dels har utroligt mange duftende roser i forvejen og dels er meget visuel anlagt.

6LILJER
Liljen ‘Sweet Surrender’ får talrige cremegule turbanformede blomster, der hæver sig op over mange af de andre vækster i bedet. Det vil ofte være nødvendigt at støtte stænglerne. Blomsterne hos martagonlilje, Lilium martagon var. albiflo­rum, kan godt minde om ‘Sweet Surrender’.


7DAHLIA
‘Glorie van Heemstede’ er en såkaldt åkandedahlia. En kendt og klassisk sort, som man ser i mange haver. Fordelen ved dahliaer er, at de skaber fylde og højde, og så tilfører de farve til bedet helt til frostens komme. Dahlia ‘White Apollo’ har fine enkle blomster (collage m.f.). Jeg holder meget af de enkeltblomstrende dahliaer. De skaber variation i bedet. T.h. herunder ses endnu en af de charmerende pompon-dahliaer. Denne hvide sort hedder ‘Small World’.










Har du lyst til at læse mere om Claus Dalbys plantekombinationer, kan vi varmt anbefale bogen 'Selskabsplanter', der på bedste Claus Dalby vis er et overflødighedshorn af smukke fotos og detaljeret viden.


Forlaget om bogen: 
Dette er Claus Dalbys fortælling om haven i Risskov ved Aarhus. Her har han gennem mange år skabt en levende og frodig have opdelt i farveafstemte rum, der bugner af blomstrende vækster. Bogen er med forfatterens egne ord et svendestykke. Måned for måned følges et haveår, og hvert haverum portrætteres med særlige kendetegn – sol, skygge, stemninger, farveholdninger og design. Alle havens overdådige bede fremstår som en symbiose af løgvækster, stauder, sommerblomster, buske og små træer. De skiftende plantekombinationer er nøje beskrevet med plantenavne og karakteristika. En guldgrube for havefolk, der ønsker ideer til frodighed i egen have året rundt

TITEL: Selskabsplanter, 
Plantekombinationer gennem et haveår
FORFATTER: Claus Dalby
FOTOS: Claus Dalby
UDGIVELSE: 2018
SIDER: 400
SPROG: Dansk
FORLAG: Forlaget Klematis

ALLIUM SPHEAROCEPHALON

$
0
0
PLANTEPORTRÆT

Nu hvor de fleste allium har takket af for i år eller kun står tilbage med deres frøstande, er der en, som først lige er begyndt. Det er Allium sphaerocephalon eller middelhavsprydløg, som den hedder på dansk. Den hører måske til blandt de mindste, men den er mindst lige så meget en  showstopper som nogle af sine større familiemedlemmer.

TEKST & FOTO:  JEANNETT





Jeg har mange forskellige allium i haven, og jeg er glad for dem allesammen på hver deres måde og til hver deres tid. Men Allium sphaerocephalon kan noget helt særlig med deres smukke små prikker i bedene. Det lille kuglerunde hoved på lange slanke stilke tilfører bedene en lethed. Det er en plante med elegance, og den er en perfekte selskabsplante for rigtig mange planter

Jeg er ret vild med de her små løg, hvis latinske navn næsten er umuligt at udtale. Måske er det netop derfor, de har fået flere forskellige danske navne, som fx trommestik og middelhavsprydløg.



Blomsten er lille, ca. 2-4 cm og lidt æggeformet. De starter grønne og skifter stille og roligt farve til helt dyb lilla. Fordi de er så små, synes jeg, de gør sig bedst i store grupper, men de passer godt sammen med de fleste planter. Jeg har nogle mellem stauderne, men de fleste står blandt græsserne. Her står de og væver sig ind mellem hinanden, og de lilla prikker kan ses gennem sløret fra græsserne, hvilket giver en fin effekt.






MIDDELHAVS-PRYDLØG
Allium sphaerocephalon


Løgene lægges i efteråret. Det er små løg, og læggedybden er som for de fleste løg 3-4 gange løgets størrelse. De er noget billigere i indkøb end de store løg, men det kan godt betale sig at lægge flere sammen i en gruppe, det giver en bedre effekt i bedene. Jeg har rigtig mange, nok ca. 1000 i mine græsbede, men har man ikke lyst til at spendere hele sin løgbudget på allium, kan man med fordel lave små grupper i bedene og så stadig lægge dem tæt i hver gruppe, det giver også en virkelig god effekt.

Løgene vokser vildt i Sydeuropa, det er robuste planter, og de er vinterhårdføre her i Danmark. De kan godt sprede sig med frø, men det er hos mig ikke voldsomt. Til gengæld er musene ret vilde med dem og tager gerne deres del hver vinter. Udover mus er blomsterne også meget eftertragtede af insekter, og på varme sommerdage er der en hyggelig summen blandt løgene.




De har ikke de samme grimme blade ved bunden som de store allium, men ligesom hos dem står de smukke frøstande tilbage efter blomstringen, og husk, at bladene skal visne helt ned, inden de må fjernes.


FAKTA

NAVN: Allium sphaerocephalon
DANSK NAVN: Middelhavsprydløg
LYSFORHOLD: Sol/halvskygge
HÅRDFØR: Vinterhårfør
JORDBUND: Godt dræn
STØRRELSE: 70-80 cm
BLOMSTRING: Juni-juli
ANVENDELSE: Velegnet blandt græsser eller lave stauder



DET SKØNNE GRØNNE

$
0
0
PLANTER
GÆSTESKRIBENT

I Sofias have er der masser af blomster. Men nu er det alt det grønne, vi skal se lidt nærmere på. Der er så mange former, nuancer og teksturer, at man næsten ikke behøver andet.

TEKST & FOTO:  SOFIA SUNDMARK


E
fter to blændende forsommermåneder blev haven forvandlet til en jungle. Der er noget skønt og roligt med alt det grønne. Nu er det alle bladenes former, nuancer og teksturer, som spiller hovedrollen. Bregnernes fjerformede blade, funkiaen med sine bælgede blade, de lådne lammeører, de smalle og spidse blade hos iris og prydgræsser, lungeurten med alle dens prikker, skovmærkens små gulgrønne blade og krybende læbeløs med de mørkerøde blade. For ikke at tale om klatrevildvinen, stjernemagnoliaen og bjergskovranken. Variationerne virker uendelige, og jeg elsker virkelig blade! Æbletræet skaber et grønt tag over grusgangen på forsiden af huset, og bedene langs stien kantes af lave ligusterhække.
I juli efter två prunkande försommarmånader förvandlas trädgården till en grön djungel. Det är något skönt och lugnande med allt det gröna. Nu är bladens alla former, nyanser och texturer som spelar huvudrollen. Ormbunkarnas plymformade blad, funkian med sina buckliga blad, de ludna lammöronen, de smala och spetsiga bladen hos iris och prydnadsgräs, lungörten med alla sina prickar, myskmadrans små gulgröna blad och revsugans mörkröda. För att inte tala om bladen hos klättervildvinet, stjärnmagnolian och skogsklematisen. Variationerna verkar vara oändliga och jag älskar verkligen blad! :) Äppelträden skapar ett grönt tak över grusgången på framsidan av huset och rabatterna längs gången kantas av låga ligusterhäckar.




I drivhuset har vi lerkrukker af forskellig finhed. Da vi gerne vil have godt med siddeplads i drivhuset, har vi forsøgt at begrænse os lidt. Der er så meget dejligt at dyrke i et drivhus. I krukkerne er et oliventræ, et lille figentræ og et mindre citrontræ. Der vokser to store tomatplanter inde i drivhuset. De øvrige tomater har vi plantet udenfor i betonkrukker mod drivhusvæggen. Det har fungeret godt i år, fordi maj var rekordvarm. En stor skål med basilikum samt en del andre krydderurter skulle vi selvfølgelig have. På gulvet står en broget hyld og en lille allium, som passer fint i en krukke. En stor pryd-gulerod står for blomstringen, og i loftet har vinen fået fat. Så kunne jeg heller ikke undvære en kurv med klokkeranke. Sidste år blev den gigantisk.
I växthuset har vi lerkrukor med olika finheter. Eftersom vi vill ha gott om plats att sitta i växthuset har vi försökt begränsa oss lite. Det finns ju så mycket fint som går att odla i ett växthus. I krukorna finns ett olivträd, ett litet fikonträd och ett ännu mindre citronträd. Det växer två stora tomatplantor inne i växthuset. De övriga tomaterna har vi planterat utanför i betongkrukor mot växthusväggen. I år har det fungerat bra eftersom maj var rekordvarm. En stor skål med basilika behövde vi såklart och en del andra kryddväxter. På golvet står en flikbladig fläder på tillväxt och en liten allium som gör sig fint i kruka. En stor blomstermorot står för blomningen och i taket har vinrankan börjat att ta fart. Sen kunde jag inte stå emot en korg med klockranka. Förra året blev den gigantisk.

Det er både smart og pænt at plante funkia i krukke. Ingen snegle kravler op i den store kobberbalje.
Att plantera funkia i kruka är både snyggt och smart. I den stora kopparbaljan vill ingen snigel krypa upp.

Ligusterplanterne rundt om siddepladsen er begyndt at vokse, men der langt igen, inden de kan kaldes hække. Jeg har bedt dem om at skynde sig at blive tætte. Formen rundt om siddepladsen vil blive mere tydelig med de klippede hække. Den runde form gentages i buskbomkugler, en formklippet spirea og i den pilebladede pære. Dens lodne, sølvgrå blade står i fin kontrast til ligusterens blanke og mørkegrønne. De har næsten samme form på bladene men er helt forskellige i tekstur og bladfarve. Et stort tårn med klatrevin må fungere som overstander i baggrunden.
Ligusterplantorna runt uteplatsen har börjat att växa, men de har en bit kvar innan de kan kallas häckar. Jag har bett de snällt att skynda sig att bli täta. Formen runt uteplatsen kommer så småningom att bli tydligare med de klippta häckarna. Den runda formen kommer igen i buxbomsklot, en formklippt spirea och i silverpäronet. Silverpäronets ludna, silvergrå blad står i fin kontrast till ligusterns blanka och mörkgröna. De har nästan samma form på bladen men helt olika textur och bladfärg. Ett stort torn med klättervildvin får fungera som uppstickare i bakgrunden.



Bladene hos storkenæb passer fint til den lille bregne, som selv har fundet sin plads.
Bladen hos flocknävan gör sig fint ihop med den lilla ormbunken som själv har valt sin plats.

Hønsehuset har fået en hue på af klatrevildvin, og en storbladet efeu klatrer på væggen.
Hönshuset har fått en mössa av klättervildvin och en storbladig murgröna klättrar på väggen.

De fem kyllinger vokser, og nogle af hønsemødrene er begyndt at levere æg til morgenmaden igen efter barselsorloven. Det varer lidt, inden jeg tør slippe de små ud i haven. De skal blive store nok til at kunne forsvare sig mod katte og drillende skader.
De fem kycklingarna växer och några av hönsmammorna har börjat att leverera frukostägg igen efter föräldraledigheten. Det får dröja lite till innan jag vågar släppa ut de små i trädgården. De behöver bli stora nog att kunna hävda sig mot katter och retsamma skator.



Du kan se meget mere fra Sofias have på hendes instagramprofil, der emmer af stemningsmættede billeder: @sofiasundmark.  



SOMMERTID & HAVELÆSNING

$
0
0
SOMMERFERIE

Så er det ferietid, og det betyder, at NU skal der læses bøger! Sommer, hygge, ferie og bøger er bare en god kombination. Her får du links til artikler om gode havebøger og tip om nye bøger fra 2018.

HAVEFOLKET








Er der noget bedre end at sidde i haven under et skyggefuldt træ med en frisklavet kop kaffe eller måske et dugget glas vin - og så en bog? Eller måske, når man ligger på stranden, og man er blevet mæt af udsigten til bølgerne. Eller sidder på en cafe sydpå og rent faktisk gerne vil strække oplevelsen meget længere end det bæger kaffe, man normalt hælder i sig på vej til jobbet. En bog er bare et godt tidsfordriv, når man har fri, og tempoet er kommet ned. Nu kan man nemlig rent faktisk få læst bogen, i stedet for at den bare ligger der på bordet, hvor man forlod den, sidst man blev distraheret af et eller andet praktisk gøremål, som hverdagen jo er fuld af. Når det så oven i købet er havebøger, så er det jo noget nær helt perfekt!

Dem er der heldigvis mange af nu om dage, og de fleste er faktisk også rigtig gode. Nogle af os mindre erfarne havefolk har lært meget gennem havebøger, og de fleste har også nogle stående, som bliver konsulteret af og til, og som næsten af sig selv slår op på de mest populære sider. Det er det gode ved bøger, de er der bare og står pænt og venter på at blive læst, når tiden er til det. Og det er den nu, hvor det er ferie.

Mangler du lidt inspiration til din shoppingliste hos boghandleren, har vi her samlet en række titler, som på forskellig vis runder forskellige aspekter af livet i haven, nogle med masser af gode ideer og tips og tricks, men uden at være egentlige manualer. Lige den slags bøger, der kan fyre op under lysten til at give den gas i haven - også selv om det er ferie og tid til at dase.

FORÅRETS NYE HAVEBOGER
I år er det for alvor strømmet til med nye havebøger. Man kan virkelig mærke, at mange har fået øjnene op for haveglæderne, og at der igen er bud efter god inspiration og viden om emnet. Her har vi samlet en lille oversigt over nogle af de nye bøger, som vi gerne vil gøre dig opmærksom på. Måske er der netop en, der er interessant for dig.
Se dem her >>


JULIA LAHMES KOLONIHAVELIV
Julia Lahme har skrevet en passioneret bog om livet i nutidens kolonihaver. Med afsæt i sin egen historie, fortæller hun om baggrund og nutid for 16 små kolonihaver fordelt over hele Danmark. Læs om hvordan Julie tabte sit hjerte til kolonihavelivet >>



SLIP HAVEGLÆDEN LØS
I dag tager vi hul på en serie på tre dele, hvor Lotte Bjarke deler ud af tanker fra sin nyeste bog 'Slip haveglæden løs'. En bog om fryd, facts og fiduser, som hun selv kalder det. Vi har nydt den dejlige bog med masser af haveglæde og håber, du har lyst til at læse med på seriestarten i dag, hvor det handler om 'havearbejde'. 
I DORTHE KVISTS HAVE
Over de næste uger tager vi med på besøg i haven hos Dorthe Kvist. Dorthe har skrevet bogen 'Sådan skaber du rum i din have', som er udgivet af Koustrup & Co, og i de kommende indlæg fortæller hun om indretning af sin egen have med plads til to voksne og to børn på 9 og 14 år, en kat og fem høns.
Læs videre her >>



SECRET GARDENS
Normalt skrives vores boganmeldelser af HAVEFOLKETs redaktion, men Ole Fournais havde en bog på hylden, som han bare ikke kunne lade være med at fortælle dig om. Derfor får du her Oles beskrivelse og vurdering af bogen 'Secret Gardens' udgivet af National Trust >>


FRU PEDERSENS HAVE

$
0
0
ÅBNE HAVER

På en skøn skøn sommerdag var jeg inviteret til kaffe i fru Pedersens have, og den haveoplevelse vil jeg gerne dele med jer.


TEKST & FOTO: JEANNETT





Haven ligger som en oase langt ude i det vestjyske, ikke langt fra Nissum fjord. Helt derude, hvor jorden mest består af sand, og hvor den seneste tids tørke først viser sig på markerne. Lige midt i det tørkeramte og smukke landskab ligger fru Pedersens have med masser af blomster og smukke opstillinger.

Fru Pedersen, som også hedder Annette, kan noget helt særligt, når det kommer til indretning af haver. Hun kan nemlig stille op, finde på, sammensætte, indrette, skabe rum og ja, "dimse" som ingen anden, jeg kender. Overalt i haven er der små opstillinger med skønne loppefund og planter sat sammen på fineste vis. Uanset, hvilken havestil man er til, vil der altid være en eller flere opstillinger, som falder i ens smag, for der er virkelig mange at vælge imellem.

Det er bestemt ikke opstillinger det hele. Selve haven er rigtig skøn, sådan lidt cottage gardenagtigt. Lige nu er er det de mange roser og digitalis, der stjæler billedet.



Der er mange roser i haven. Her op ad lysthuset er det Rosa helenae.





Rosen herover er 'Sommervind'.





Fru Pedersen tilbyder Bed and Breakfast i haven, så kommer man langvejs fra, er det muligt at overnatte i haven i en af de mange hyggelige skurvogne, som er opstillet inde midt i haven. Nogle gange har Annette også frivillige, der kommer i en periode og hjælper til i haven. De overnatter ligeledes i skurvognene. 



Man må gerne tage madkurv med og spise i haven. Der er mange små kroge og siddepladser rundt om, og man kan også tage sig et lille hvil i hængekøjen.













Midt i haven står dette pragteksemplar af en Gunnera manicata - også kaldet mammutblad. Haven er lang, og længere nede i haven er der kommet nye bede med stauder og græsser. 







De mange selvsåede digitalis giver bedene et vildt og frodigt look. Flere steder er der opstillet kunstværker. Her midt i bedet står en blomsterfe lavet af kunstneren Maria Fischer.



Det gamle læhegn er omdannet til en lang allé, hvilket jeg synes, er en genial ide. Det er en helt særlig oplevelse at gå ned gennem alléen og nyde det lange kig fra den ene ende af haven til den anden. 





Der er altid noget at se på. Den ene opstilling afløser den anden. Her er antikke havemøbler og loppefund, planter i potter og beholdere med vand. 





Bag ved gården ligger urtehaven med lange rækker af grønsager og blomster. Desuden er her en afdeling med højbede lavet af stål og drivhuse med både blomster og grønsager. Her er også hønsehuse med flere forskellige slags høns - og selvfølgelig massevis af krukkeopstillinger. 





Bag gården er der en stor lade, hvor der i siden er små indhak, ligesom små alkover. Hvert rum er fint indrettet - sådan måtte mit kontor gerne se ud. 





Der er gode muligheder for at besøge haven, da den i juli og august er åben alle dage fra kl. 13-17. Du kan se mere på Annettes hjemmeside og blog: Fru Pedersens Have


Her er vi:
Fru Pedersens Have
Skalstrupvej 36
7570 Vemb


PORSE

$
0
0
PLANTEPORTRÆT

En af de nye i planteskolernes sortiment, men i virkeligheden en plante, der har fulgt mennesket i gennem hundreder af år. Først og fremmest til brug i køkkenet, men måske er tiden kommet til at påskønne den for det flotte grågrønne løv alene. Vi skal hilse på porsen.



TEKST & FOTO: HENRIK





De planter, vi har i vores haver  er næsten alle hentet i naturen. Nogle har vi lukket ind for mange hundrede år siden, og nogle er ganske nye i havesammenhæng. Porsen (eller pors, som den også kaldes) tilhører den sidste gruppe. Måske fordi den hidtil ikke er blevet påskønnet for sin prydværdi, og det kan man da godt forstå. Den har ikke rigtig nogle blomster, og bladene har denne støvede, grågrønne farve, som indtil nu har været betragtet som kedelig. Men netop i disse år er planter med denne farvetone ret trendy, så måske gør det en forskel. Det er også ret populært at samle urter og selv lave øl og snaps af dem, og her er porsen bestemt også med på noderne. Før humlen blev introduceret i ølbrygningen, var det nemlig porsen, der blev tilsat for at give øllet den bitre smag.


Den vokser naturligt i moser og fugtige enge, og her har man samlet blade og rakler til eget forbrug. Men den slags områder bliver der jo færre og færre af, og det har måske også gjort, at porsen nu findes på de fleste planteskoler. Den er fin som bunddække, men skal placeres i surbundsbedet. Rødderne skal helst stå i fugtig jord hele tiden, og den bryder sig absolut ikke om at tørre ud. Resten af planten vil til gengæld gerne stå i fuld sol, og disse to krav gør det lidt vanskeligt at finde en ideel placering. Hvis altså ikke du lige har et stykke eng i baghaven. 

PORSE (MOSEPORS)
Myrica gale


Bladene har som sagt en fin støvetgrøn farve, som minder lidt om oliventræets blade. Samler du blade i naturen, kan du måske forveksle den med mosepil, som vokser nogle af de samme steder. Men se på bladene: Porsen har små takker i den yderste del af bladet. Og er du stadig i tvivl, så gnub et par blade mellem fingrene. Duften fra porsen er overvældende og ikke til at tage fejl af. 

Planten er enten han- eller hunplanter. Der er ikke den store forskel, andet end at hunplanterne danner koglelignende aks, mens hanplanterne danner rødlige rakler. Det vil som regel være hanplanter, du kan købe på planteskolen. Men hverken rakler eller kogler er særligt spektakulære, så det er ikke for deres skyld, at du skal have den i haven. Det er lidt forskelligt, hvor høj porsen bliver, det afhænger af, hvor ideelle betingelser, den får. Men den vokser ikke specielt hurtigt og bliver under alle omstændigheder maksimalt 1,5 meter.


Porsen er en fænomenal snapseurt, og har du ikke adgang til at plukke af den i naturen, bør du alene af den grund få dig et eksemplar i haven. Du kan bruge bladene hele sommeren igennem, og hanplanternes rakler i foråret. De smager ikke ens, og hvad der er bedst, er nok en smagssag, men den absolut mest aromatiske snaps får du fra bladene.


BONUSINFO: I gamle dage lagde man porse i sengene, da det skulle holde lus og lopper nede. Og så skulle den også være effektiv mod hekse og troldtøj, hvilket jo er godt at vide.


FAKTA

NAVN: Myrica gale
DANSK NAVN: Pors / Porse
LYSFORHOLD: Fuld sol
HÅRDFØR: Fuld hårdfør
JORDBUND: Sur, næringsfattig fugtig jord
VÆKST: Busk
STØRRELSE: 50 cm - 1,5 m
BLOMSTRING: Rakler i foråret
ANVENDELSE: Bunddækkende. God til snaps


SOLENS OG SKYGGENS HAVE: DEL 2

$
0
0
HAVEREPORTAGE

Kan du huske at vi tog en morgentur i byparken i Lund? Haven, vi besøgte, er designet af den svenske landskabsarkitekt Ulf Nordfjell, og der er så meget mere at opleve, så vi tager en anden tur.


TEKST & FOTO: ULRIKA





Vi er tilbage i 'Solens og skyggens have' midt i Lund.

Hakonechloa macra



Vi er i den skyggefulde del af haven. Her møder stramt design med fliser i skifer et bølgende hav af japansk skovgræs.

Veronicastrum virginicum `Lavendelturm´


Bag næste dør vokser virginsk ærenpris med udsigt over springvandet. Den har en utrolig lækker lavendelblå farve.

Veronicastrum virginicum `Lavendelturm´






Foran det japanske skovgræs vokser hvide floks. I baggrunden den karakteristiske runde siddeplads i granit, som findes i mange af Ulfs haver.

Verbena bonariensis og Selinum wallichianum

Kæmpeverbena og walisisk seline. Første gang, jeg så denne plante, var i Marianne Follings have. I dag er der også en kopi i min egen have.

Sanguisorba officinalis `Red Thunder´


Jeg er lige begyndt at opdage kvæsurt, som jeg er virkelig nysgerrig efter at vide mere om. Jeg bliver nødt til at gå her igen snart.


Et andet eksempel på, hvordan man væver planter sammen til et mesterværk.



Kæmpefjergræs, allium, kæmpeverbena  og staudesalvie. En sammensætning, som skabt for min egen have. Nu skal jeg overtale min mand til at acceptere, at vi har brug for yderligere et staudebed i haven.


HER ER VI
Stadsparken
Lund
Sverige



SOMMERTID & GASTROTURE

$
0
0
SOMMERFERIE

En del af det at rejse og tage ud i verden er at få stimuleret sine smagsløg med noget andet end den omgang sovs og kartofler, man altid får derhjemme. Bare det, at det er en anden slags sovs og kartofler, kan blive et dejligt ferieminde, så man behøver nødvendigvis ikke rejse langt væk. 




REDAKTIONEN





Ens sanser er altid ekstra opmærksomme, når man er hjemmefra, øjnene får detaljer med, som man normalt ville ignorere. Næseborene fyldes med dufte, som man bagefter har svært ved at genkalde sig, når man ser feriebillederne, men som i den grad er en del af hele oplevelsen. Nogle af dem ville man måske også gerne kunne ignorere! Måske er det, fordi vi er havefolk, men mange af os er ekstra opmærksomme på, hvad der kommer fra jord til bord. Vi elsker at smage og se kendte grønsager blive tilberedt på uventede måder eller i nye kombinationer. Næsten lige så meget, som vi elsker, at der på tallerkenen kommer noget grønt, som vi aldrig har set før. Vi elsker at gå på de lokale markeder og se bugnende bjerge af, hvad folk i dette område har fået ud af jorden, og begejstres, når vi genkender råvarerne i de retter, vi får serveret på restauranten.

Mon ikke også mange af os har lusket frø med hjem i kufferten fra den der helt særligt gode tomat i håb om at kunne frembringe en tilsvarende hjemme på vores egen matrikel? Så husk at få smagsløgene med på tur, og nyd al den dejlige mad og drikke, der er derude. Velbekomme!


PALERMO
Palermo, Siciliens hovedstad, er et sandt mekka for madelskere, og det berømte Ballaromarked er ikke nogen undtagelse. Vi har været på besøg og viser her et lille udpluk af det skønne og livlige marked og alle de lækre råvarer, der får tænderne til at løbe i vand og sender sanserne på himmelflugt. 
TIL MIDDAG HOS LONE LANDMAND
Lene har været på besøg hos Lone Landmand og Søren Sørøver på deres gård i Østjylland, da de afholdte madmarked. Læs her om, hvad det går ud på, og find selv et madarrangement i dit nabolag. De er flere og flere af slagsen, og det er en oplevelse for sig.
Læs om Lenes tur her >>





AT REJSE ER AT SPISE
Findes der noget bedre end at rejse? Det kan jeg næsten ikke tænke mig. Uanset om det er storbyferie eller daseferie, så er der altid to ting, som er et must for mig på min tur. Det ene er at se et par haver eller parker, det andet at besøge nogle madmarkeder.
Viewing all 1793 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>