Quantcast
Channel: HAVEFOLKET
Viewing all 1793 articles
Browse latest View live

GRØNNE JULETONER HOS KRISTINA DARTH

$
0
0
JULEHAVEN

I Kristinas have spejles den omgivende natur, som fint komplementeres i julen af krukkearrangementer med mos og hvidblomstrende planter. I haven bor der helt sikkert også en frøprins. Kom med ind og mød ham.


INTRO: HAVEFOLKET
TEKST & FOTO: KRISTINA DARTH, @KRISTINADARTH





Hos mig er julen mest i grønne toner med hvide indslag. Jeg elsker at skabe små stilleben både ude og inde.

Da jeg bor tæt ved naturen, afspejler min have omgivelserne. Her er ikke så ryddeligt. Bladbunker får gerne lov at ligge i hjørnerne, og stauder får lov at stå med deres frøstande.


Jeg nyder også alt det stedsegrønne i haven, noget som er ekstra vigtigt i vores snefattige dele af Sverige.


Juleroser og hyacinter er et must hos mig, og inden kulden slår rigtigt til, nyder jeg også minicyklamen udenfor. Tænk, så udholdende den lille blomst er.


Jeg plejer også at samle nogle små grantræer, som jeg planter i forskellige krukker. En del tager jeg ind og sætter i glas, og straks er der julestemning.


Jeg er også barnligt forelsket i frøer af alle slags, de ses overalt i haven. Jeg synes, det er spændende, når der dukker små detaljer op i haven, og at alt ikke er forudsigeligt. Mos bruger jeg også i min vinterhave, specielt pudemos føles lidt ekstra luksuriøst at dekorere med. Særligt smukt bliver det, når det pudres med et tyndt lag af sne.


I år har jeg købt mig en ny adventsstjerne til køkkenet. Jeg forelskede mig straks, da jeg fandt denne her, som ligner en dahlia 'Café au Lait'!


Jeg ønsker jer alle en rigtig skøn og grøn jul med et blødt dække over alt det grønne.



Du kan se meget mere fra Kristinas have på instagramprofilen @kristinadarth.  

BRUUNS JULEHAVE

$
0
0
JULEHAVEN

I december er mørket over os, og julen står for døren. Begge dele kan påvirke os både stress- og humørmæssigt. Når jeg har en ledig stund på kanten af december, går jeg ud og pynter haven op med de ting, jeg allerede har - lige bortset fra noget grønt, som jeg henter i skoven på en fridag.  Læs med her om, hvordan jeg forbereder julen i haven.
TEKST & FOTO: MARGIT BRUUN, @BRUUNSHAVE





Jeg lader alle tankerne gå i dvale og begynder at lege. Det giver mig et løft, og mit belønningscenter i hjernen udløser dopamin og gør mig afslappet og godt tilpas.

Når jeg så kommer ind igen, er jeg nede på jorden og kan tage julens hektiske dage med et 'pyt'.

Her er lidt inspiration fra min indgang. Jeg har stykket noget sammen af det, som jeg allerede havde og holder af. Pludselig opstår der en opstilling ud af det blå.

For mig kan det ikke planlægges. Jeg leger mig altid frem, så bliver resultatet bedst. Jeg tænker ikke struktureret - det gør jeg rigeligt i hverdagen, så jeg giver bare slip på tankerne.

Der er intet nyt på bordet herunder - bortset fra tre hyacinter. Resten er gamle ting og naturmaterialer fra skoven. Jeg ved godt, at nogen hylder 'less is more', og det er helt fint, men det er ikke mig. Jeg elsker at stuve ting sammen.



I orangeriet hænger der over bordet en krans, hvorfra der svæver kogler over borddekorationen, hvilket giver arrangementet en lethed.



Borddekorationen er lavet på to aflange fade med våd oasis, så den kan holde hele december. Jeg har brugt en masse forskelligt grønt, små kogler, store nobilis- og pinjekogler (hjembragt fra ferie sydpå), bark, glaskugler, græskar, metalblomster, fyrfadslys og rigtige roser, som løbende kan skiftes ud.

Her om aftenen skaber det helt en anden stemning.



Lige bag ved bordet står et andet bord, som jeg pynter hele året. Her har jeg taget en masse ting frem fra gemmerne og tændt nogle lanterner, så der bliver en hyggelig aftenstemning. Vi har en lille oliekamin, som kan varme orangeriet op til en tålelig temperatur. Det giver os mulighed for at hygge os i herinde, selv om det er koldt udenfor.

På plantereolen står de planter, der stadig lever, lidt vindheks, gran, kastanjer, græskar, nogle af mine pynteting og lanterner. Stedet her kan nydes inde fra stuen, og det er jo ikke så ringe endda.



Ude i haven på de små borde kan der også pyntes op. Når jeg har lavet nye opstillinger, har jeg i det store og hele kun byttet om på alle mine ting i haven.

Mit lille potteskur bliver også pyntet. Her går jeg forbi på vej om til hønsene.



I indkørslen ved det lille spejlbassin er der sat lys, som spejler sig i vandet.





Tak for dit besøg i min have.
Og rigtig glædelig have-jul til dig og dine.

Kh. Margit


Du kan se meget mere fra Margits have på instagramprofilen @bruunshave

DECEMBER I LIVSNYDERHAVEN

$
0
0
JULEHAVEN 

December er en skøn måned, hvor haven puster ud, stauderne trækker sig tilbage, og tiden står stille. Det er en tid, som jeg holder meget af. 

TEKST & FOTO: MARIA LUNDVALD




I orangeriet har vi hvert år julepyntet lidt. På den måde kan man altid smutte ned bagerst i haven, hvor orangeriet ligger, og tage en kop te. I haven har jeg fået en masse lyskæder hængt op, og så er alle lanternerne sat frem.





Hvert år inviterer vi familien til den store småkagebagning i vores orangeri, og det er nogle hyggelige timer. På bordet er gløgg, småkagedej og ikke mindst juleslik. Selv om det er koldt udenfor, sidder vi i det opvarmede orangeri og nyder samværet og det på trods af, at vi ved, at bagepladerne skal transporteres over til huset, hvor de skal bages! Det er ikke spor effektivt, men det er så hyggeligt at sidde i orangeriet og kikke ud på haven, mens pejsen er tændt.

I skoven har vi samlet kogler, mos og spændende grene. Dem vil vi pynte op med på borde, i potter og på bænke. Under vores overdækkede terrasse pyntes bordet med naturmaterialer og lidt forskellige juletræer. Vi nyder vores overdækkede terrasse, og den er så skøn, at vi bruger den året rundt. Der kommer i øvrigt meget sjældent vind ind på terrassen, så her kan vi godt sætte møbler og ting, som er sarte, og som faktisk burde stå inde i huset.

Det giver muligheder, når man har en overdækket terrasse, især når man som jeg kan lide at indrette og være udenfor i december.



Havens bænke og stole bruges faktisk også året rundt. Vi nyder at sidde under et tæppe med en kop te i hånden - faktisk er det lige her, vi suger livet ind og nyder øjeblikket, også selv om det er hundekoldt. Det er nærmest, som om man tænker mere klart, når man bruger naturen på den måde. Det er også nu, vi så småt begynder at lægge planer for næste år, for vi har stadigvæk mange havedrømme. Vi skal afholde åben have, plante nye stauder og meget mere.



Du ønskes en glædelig jul samt et lykkebringende nyt år.
Maria

Du kan se meget mere fra Marias have på instagramprofilen @livsnyderhaven.  

GODT NYTÅR TIL HAVEFOLKET

$
0
0
GODT NYTÅR

Snart brager fyrværkeri i luften over os. Propperne springer, og det er tid til at sige farvel til det gamle år og byde et nyt velkommen. Hvad mon det bringer? Vi ved det ikke - men én ting er sikker: Vi skal også i haven i 2019!

TEKST & FOTO:  REDAKTIONEN


Her ved overgangen mellem det gamle og det nye år gøres der ofte status, og det forløbne år bliver målt og vejet. Var det et godt år? Var resultatet skuffende? Havefolk dvæler ikke ved den slags. Vi er vant til, at succeser og fiaskoer følges ad, det kan næsten ikke lade sig gøre at dyrke haven uden den slags. Vi ved også, at det ofte er kræfter uden for vores rækkevidde, der afgør resultatet: vejr og vind, sol og regn, skadedyr og nyttedyr.

Og selv om vi gør resultatet op og kommer frem til en score, så er vi allerede videre. Vi har for længst delt stauderne og for vores indre øje set det kommende blomsterflor. Potter, krukker og bede er blevet pakket med løg og knolde, og vi har allerede i fantasien set, hvor fantastisk det bliver. Så det med nytår er for havefolk lidt af en formalitet, der ikke rigtig trækker en grænse mellem det gamle og det nye haveår.

Alligevel ser vi tilbage, og her på redaktionen er det vores gæstebloggere, der først får en særlig og kærlig tanke. Hvor er det fantastisk at høre om andres haver - fortalt med deres egne ord - og få lov at
dele årets succeser og fiaskoer med dem. Hvor er det berigende og lærerigt, og hvor viser det fint, at man kan dyrke have på mange, mange måder. Vi vil gerne sige stor tak til alle vores 2018 gæstebloggere - tak for jeres gæstefrie bidrag gennem året. Det havde slet ikke været det samme uden jer!


Det samme kan man sige om jer læsere. Vi er så glade og stolte over, at I læser med, uge efter uge, og at I også engagerer jer med kommentarer, både her på sitet, på Facebook og især på Instagram. Stor tak til jer alle, og vi glæder os til at dele haveglæden med jer i 2019, som helt sikkert bliver et super-duper-fantastisk-ekstraordinært haveår!

GODT NYTÅR
- vi ses i det nye haveår.

Redaktionen
Lone, Ulrika, Jeannett & Henrik

//havefolket1.rssing.com/chan-8030985/article1765-live.html

TAGTOMATS FUGLEFODER

$
0
0
DYR I HAVEN

Er der noget hyggeligere end fugleliv i haven eller på altanen? I den kolde tid kan det være svært for fuglene at finde foder, men man kan hjælpe dem og trække deres hyggelige selskab til ved at hænge fuglekugler ud til dem.
TEKST & FOTO: MADS BOSERUP LAURITSEN, TAGTOMAT.DK




I stedet for at købe de fabriksfremstillede er det meget lettere at fremstille kuglerne selv af den overskydende fedt fra julemaden, og det har mange fordele:

For det første er det en rigtig god måde at komme af med den fedt fra madlavningen, som faktisk er et problem for vores kloaksystem, fordi mange hælder fedtet direkte i kloakken. Desuden er det mere miljøvenligt, for man sparer plastikemballage fra butikkerne, og man kan nærmest bruge, hvad man har for hånden af korn og brødkrummer. Endelig kan man få hygge og liv på altanen og terrassen og via, hvad man vælger at putte i kuglerne, selv bestemme hvilke fugle, man lokker til - og så kan man selv bestemme, hvordan kuglerne skal se ud!

Her får du vores opskrift på hjemmelavede fuglekugler og fuglekogler. Hvis du har andefedt eller svinefedt tilbage fra julemaden, er det oplagte ingredienser, og mon ikke der er lidt frøblandinger i bageskuffen, som du ikke har fået brugt i år? De små fugle som bogfinker, musvitter, mejser og spurve kan godt lide olieholdige frø og nødder, mens blandinger med mange brødkrummer og korn tiltrækker f.eks. duer og krager.

Det er kun fantasien, der sætter grænser, og hvis du laver fuglekugler i flere lag med forskelligt farvede frø, få du en fin dekorativ udsmykning, som også pynter i sig selv.

En god idé er også at have noget vand stående til fuglene, og skulle der komme is på skålen, så slå hul på den hver morgen. Det kan være svært for fuglene at finde vand i de kolde måneder.

Fuglekugler



Materialer
1 kg. fedt, f.eks. palmin eller restfedt fra madlavning af svin, and eller okse.
1 kg. blandede fuglefrø af f.eks. solsikke, hampefrø, eller rester af brødkrummer, tørret frugt, gryn og nødder.
Snor, f.eks. 1,5 mm jutegarn.
Beholdere til at støbe fuglekuglerne i, f.eks. små glas eller kopper (ikke for brede).
Små pinde, der passer i bunden af plastikkrusene.

Redskaber
Saks
Varmekilde, f.eks. kogeplade eller blus
Gryde
Grydeske
Øse eller suppeske

Fremgangsmåde
  1. Bind en 20-40 cm lang snor i hver af de små pinde (afhængigt af, hvor du ønsker, at dine fuglekugler skal hænge)
  2. Læg en pind med snor på i bunden af hver kop eller glas
  3. Smelt langsomt fedtet i en gryde. Fedtet må ikke koge. Tilsæt blandingen af fuglefrø og krummer, og rør det sammen.
  4. Øs fedtblandingen op i glassene. Sørg for, at snoren sidder ca. i midten.
  5. Stil krusene til afkøling, gerne udenfor. Når blandingen er kølet helt af, og fedtet er stivnet, trækkes fuglekuglerne op af krusene og hænges op til fuglene.

Fuglekogler



Materialer
1 kg. fedt, f.eks. palmin eller restfedt fra madlavning af svin, and eller okse
1 kg. blandede fuglefrø eller rester af brødkrummer, tørret frugt, gryn og nødder
Snor, f.eks. 1,5 mm jutegarn
Fyrrekogler (de skal være åbne)
Æggebakker

Redskaber
Saks
Varmekilde, f.eks. kogeplade eller blus
Gryde
Grydeske
To skeer

Fremgangsmåde
  1. Bind en 20-40 cm lang snor i hver af fyrrekoglerne (afhængigt af hvor du ønsker, at dine fuglekugler skal hænge)
  2. Blødgør langsomt fedtet i en gryde. Fedtet må ikke koge eller blive flydende. Tilsæt blandingen af fuglefrø og krummer, og rør det sammen. Ælt det godt igennem med grydeskeen.
  3. Læg en fyrrekogle op i blandingen, og mas fedt og frø ind mellem kogleskællene med to skeer. Der må også gerne sidde et lille lag uden på koglen.
  4. Læg koglerne til afkøling på æggebakker. Når de er kolde, og fedtet er stivnet, er de klar til ophængning.
Du kan læse mere om Mads' ideer og projekter på sitet TagTomat eller følge med på instagramprofilen @Tagtomat
Flere artikler om fugle i haven:

JULESLIK TIL FUGLENE
I Anna-Karins have er fugle varmt velkomne året rundt. Til jul byder hun dem på juleslik, for at de skal klare den kolde svenske vinter. Følg med, og få hendes bedste opskrifter på fuglefoder. Læs mere >>

TID TIL FODRING
Det er ved at være tid til at få hængt fuglemad ud til småfuglene. I mange haver er der stadigvæk masser af føde til dem, men måske har du en have, hvor fuglene leder lidt forgæves, og så kan du i stedet tilbyde dem hjemkøbte godbidder. Læs mere >>


HAVEFUGLE
En grundig og velinformeret Lars Gejl har sendt denne bog på gaden. Bogen giver en solid og interessant indføring i fuglenes verden, og klæder dig grundigt på til at lægge have til fuglenes liv. Og så er den med lyd! Læs mere >>

CLAUS DALBYS KARTOFFELSALAT MED SLIKÆRTER

$
0
0
OPSKRIFTER

Det er tid for nytårsforsætter og ønsker om en sundere livsstil oven på julens overflod af søde sager. Mange griber her i januar til grøntsagsskuffen for at blive julesulet kvit. 

TEKST & FOTO: CLAUS DALBY





Vi elsker at komme med ideer til gode grønne retter, og derfor byder vi de næste tre uger på retter fra Claus Dalbys nyeste bog 'SLANK'. 

Claus har over det sidste år ændret sine spisevaner og har fået mange flere grøntsager ind i hverdagskosten, og det har sammen med gode daglige gåture bevirket et vægttab på ca. 40 kg. Ret imponerende.



Claus har nu udgivet en bog om de nye madvaner, og den indeholder en lang række af velsmagende retter - lige til at gå til. I dag bringer vi den første ret, som er en mættende kartoffelsalat med blandt andet slikærter, løg og peberfrugt.

Kartoffelsalat med slikærter

Det særlige ved slikærter er, at man også kan spise skallen. Slikærter smager dejligt og bliver ekstra dekorative, hvis man skærer dem igennem på langs.

INGREDIENSER
300 små kartofler
100 g røde fuldkornsris (giver cirka 250 g kogte ris)
100 g zittauerløg
150 g grøn peberfrugt
200 g slikærter
50 g bredbladet persille

Dressing
4 spsk økologisk jomfruolivenolie
1 spsk hvidvinseddike
1 fed presset hvidløg
1 tsk sennep
1 tsk rørsukker
salt og friskkværnet peber

SÅDAN GØR DU
  1. Kog kartoflerne i letsaltet vand, og afkøl dem i en skål. De skal have lov til selv at køle af. Hæld ikke koldt vand over for at fremme processen; så bliver kartoflerne vandede.
  2. Halver kartoflerne, når de er afkølede.
  3. Kog risene i 35-40 minutter, og afkøl dem i en skål.
  4. Halver løget ,og skær det i skiver.
  5. Skær den grønne peberfrugt i mindre stykker.
  6. Skær slikærterne igennem på langs.
  7. Fjern de groveste persillestilk, og hak bladene.
  8. Kom ingredienserne til dressingen i en beholder med låg, og ryst dem godt sammen.
  9. Bland kartofler, ris, løg, peberfrugt, slikærter og bredbladet persille i skålen.
  10. Bland dressingen med ingredienserne i skålen.

    Opskriften og mange andre grønne forslag fra Claus Dalby finder du i bogen 'SLANK - plantemad fra mit grønne køkken'.

    Forlaget om bogen: I marts 2018 valgte Claus Dalby at tage (gryde)skeen i den anden hånd og lægge kosten om. Den fede og søde mad blev erstattet af ikke alene sunde, men også smukke salater, supper og andre plantebaserede retter. Efter blot ti måneder resulterede det i et vægttab på 40 kilo. 
    I bogen fortæller Claus Dalby om sin rejse frem mod et sundere liv og kommer med forslag til og opskrifter på over hundrede grønne retter.

    TITEL: Slank - plantemad fra mit grønne køkken
    FORFATTER: Claus Dalby
    FOTOS: Clive Nichols og Claus Dalby
    UDGIVELSE: December 2018
    SIDER: 303
    SPROG: Dansk

    ENKLE FRØ AT SÅ: STOLTE KAVALERER

    $
    0
    0
    FRØ

    Er du en nybegynder i haven, eller vil du gerne dyrke dine egne sommerblomster uden endnu at have haft modet til at prøve? Stolt kavaler er en etårig sommerblomst med oprindelse i Mexico. Den er meget enkel at så, og du bliver belønnet i flere måneder med overdådigt blomstrende planter. En virkelig smuk tilføjelse til din sommer
    have.



    TEKST & FOTO: ULRIKA




    Stolt kavaler eller Cosmos bipinnatus er en af de nemmeste etårige sommerblomster. Den kan sås direkte på friland eller i store krukker udendørs, når jorden er blevet opvarmet i maj, men det er også muligt at forspire frø indendørs i marts og april, hvis man vil have en tidligere blomstring.




    Den giver et væld af blomster fra midt på sommeren til langt ud på efteråret, og jo flere blomster man plukker, jo flere nye sætter den. Den er flot i bede med sommerblomster, og i køkkenhaven tiltrækker den sommerfugle og nytteinsekter. Stolt kavaler er også smuk i buketter og anbefales i skærehaven.

    STOLT KAVELER
    Cosmos bipinnatus




    Stolt kavaler foretrækker at vokse på et solrigt sted, og at du vander jævnligt, men tåler en del udtørring. Hvis du giver den nok plads, vil den blive en bred og stabil plante, som sjældent behøver opbinding.


    Stolt kavaler fås i forskellige farver og med enkelte og fyldte blomster. Denne sort, 'Double Click Cranberries', har fyldte karminrøde og tranebærfarvede blomster og et fliget løv, der næsten ligner dild. Den bliver ca. 80 cm høj, og blomsterne er 5-8 cm i diameter.


    Cosmos bipinnatus 'Double Click Cranberries'



    FAKTA
    NAVNCosmos bipinnatus 'Double Click Cranberries'
    DANSK NAVN: Stolt kavaler
    LYSFORHOLD: Sol til halvskygge
    HÅRDFØR: Etårig
    STØRRELSE: 60-80 cm
    BLOMSTRING: Juli til oktober
    ANVENDELSE: Sommerblomst til staudebede, krukker og buketter.

    MARIANNE VENDER TILBAGE SOM GÆSTESKRIBENT I 2019

    $
    0
    0

    GÆSTESKRIBENTER 2019

    Marianne er tilbage som gæsteskribent i 2019. Hun tager fat i det haveemne, der ligger hendes hjerte nært: Økologi og bæredygtighed i haven - både via egne erfaringer og fra sit brede netværk inden for havebrug.

    REDAKTIONEN

    Marianne Selvig Olsen er en nysgerrig sjæl, som interesserer sig brændende for livskunst, skæve vinkler og stemninger i haven. Hendes fokusområder inden for have er den svære vekselvirkning mellem gøren og væren, havebesøg, plantebytte, formering, lægeurter samt nemme genveje til ”biologisk havebrug”.

    Marianne har altid haft en stor interesse for naturen, men haveinteressen slog først rigtigt rod, da hendes erhvervskarriere blev stoppet af en pæl i haven for år siden, hvor hun pådrog sig en svær skade, som hun har brugt lagt tid på at komme over, og som har medført mange ændringer i Mariannes liv. For Marianne er haven, der ligger sammen med villaen i Bagsværd, til stadighed genoptrænings- og opladningscentral. 

    Marianne har tidligere været med i redaktionen på HAVEFOLKET, da hun tilbage i 2012 var med til at stifte HAVEFOLKET og skrev med i flere år herefter. Efter nu at have været helt væk fra HAVEFOLKET i en periode er Marianne med som gæsteskribent i 2019.

    Vi glæder os til hendes håndgribelige tips og tanker om bæredygtighed i haven via artikler om økologisk havedyrkning. Både i sin egen have og via reportager fra havefolket, hun besøger. Vi hilser Marianne hjerteligt velkommen tilbage på magasinet og glæder os meget til samarbejdet.

    Kærlig hilsen,
    redaktionen


    Måske kender du allerede Mariannes artikler? Ellers får du herunder lige et lille udpluk, som viser lidt af Mariannes havefilosofi og kunnen som havekvinde. 

    GARTNERIET SPIREN // PORTRÆT
    I en forunderlig verden af plantevidundere møder du et havemenneske, der har en udsøgt opmærksomhed for både kunder og planter. Tag med på et besøg i Gartneriet Spiren.
    Læs mere >>

    HVAD BETYDER "POTTEBUNDEN"? // KRUKKERNE
    I nogle plantebøger står der, at man skal plante om, dele eller give planten en ny potte, hvis dens rødder er pottebundne. Lad os lige høre, hvad det går ud på, samt, hvad du kan gøre. Læs mere >>

    FORÅR OG TULIPANER PÅ GAVNØ // SLOTSHAVER
    HAVEFOLKET var inviteret til pressemøde på Gavnø slot, og det takkede vi ja til. Bare for at se, hvordan sådan noget går for sig. For at se parken og for at få en snak med gartneren og baronen. I dette indlæg kan du se en bid af alle de tulipaner, der er på vej op af den sorte muld, og også lidt fra parken. Den er nu ret så skøn. Læs mere >>

    KEND DIT UKRUDT // PLANTER
    Genkend og fjern ukrudtet, før det smider frø. Vi viser vejen til at finde de små ukrudtsplanter og skille skidt fra kanel. Læs mere >>




    TAKS GIVER RO I SYNSFELTET // PLANTER
    Det er så let at falde for de mange smukke blomster, for sorter og farvesammensætninger. Men der skal jo kant omkring, fasthed og rammer, for at blomsterne kan tage sig smukt ud. Til det formål er taks ideel, og du kan klippe og forme den, som du vil. Læs mere >>



    RIKKE ER ØKOLOGISK BLOMSTERBONDE

    $
    0
    0
    ØKOLOGI
    GÆSTESKRIBENT

    Det begyndte med ivrigt frø- og plantebytte, en mislykket nyttehave og en kæmpe stor trang til at gøre verden til et bedre sted.  Her skal du høre om Rikke, der i dag er økologisk blomsterbonde og ejer Brede Havekiosk.

    TEKST & FOTO: MARIANNE SELVIG OLSEN






    På Facebook findes der mange grupper, hvor man kan bytte frø og planter, og det er her, det hele begyndte. Det var her, jeg mødte Rikke for mere end syv år siden. Vi har mange gange udvekslet opgravede planter i sorte murerspande og blomsterfrø i kaffeposer, men her må jeg rette mig selv, for det er naturligvis hverken på FB eller i vores haver, det begyndte. Kærligheden til blomster begynder dybt i hjertet på Rikke Lentz. Hun er nemlig vokset op med en far, der dyrkede giftfrit og som udnyttede gødningen fra naboens høns. Desuden byttede han overskudsgrøntsager til fisk, så hun har hele sin barndom tullet rundt i hælene på ham og rodet i jorden, elsket alt der kom op - både krudt og ukrudt. Hun har så at sige levet af, hvad cirkulær økonomi kan og fandt det dengang som i dag naturligt. Det gør hun stadig. Især elsker hun at plukke blomster samt at arrangere dem smukt i buketter og lade andre få glæde af dem, også undervejs.

    Hvem gør egentlig ikke det, vil du nok tænke, men derfra og til at gøre sin passion til sin fuldtidsbeskæftigelse, er der alligevel et stykke vej. Ikke alene er der nogle excel-ark, regler og forordninger, man skal have styr på, når man er certificeret økolog. Det tager også tid at opbygge en social virksomhed. Det er nemlig dét, der er det endemålet for Rikke. At forene en rentabel økologisk virksomhed med trangen til at hjælpe andre, som kan have gavn af at stikke fingrene i jorden og få noget godt ud af det. På alle tænkelige måder. Rikke forener nemlig frivillighed, social bevidsthed og forretning.

    EN SOCIAL VIRKSOMHED
    Hvordan driver man så en socialøkonomisk virksomhed? Det er Rikke i disse måneder i gang med at skrive speciale om  på RUC, hvor hun inden sommer kan hun kalde sig kandidat i Social Entrepreneurship and Management. Rikke har valgt dels at undersøge, hvordan andre socialøkonomiske virksomheder håndterer udsatte mennesker og samtidigt undersøge, hvordan hun selv kan skabe social værdi for andre. Alt sammen er drevet af et dybtfølt ønske om tre ting:
    • At udbrede dyrkningen af økologiske blomster.
    • At hjælpe udstødte eller sårbare danskere.
    • At passe på den smukke jord, der er vores allesammens.






    Rikkes fortid som socialrådgiver fornægter sig ikke, og derfor tænker hun hele den del, der handler om at gøre noget godt for andre, ind i virksomheden. Hun vil gerne dele med dem, der har særligt brug for det fx flygtninge, der skal lære dansk eller andre, der føler et behov for at være sammen med nogen om noget meningsfuldt. Hvor smukkere og bedre end på en mark under den blå himmel mellem alle blomsterne?



    Hun er allerede i gang med at realisere planen. Frivillig arbejdskraft har i de to år, virksomheden har eksisteret, været en del af det hele, og i 2019 er planen at forpagte endnu mere jord, så der kan blive plads til endnu flere. Om det skal resultere i en andelsvirksomhed, eller om det skal blive til en forening, der deler overskuddet, vil tiden vise. Tanken er, at deltagerne skal være medbestemmende og deltage i de beslutninger, der driver virksomheden videre. Et yderst ambitiøst projekt, som andre ganske givet vil kunne anvende og overføre til andre bæredygtige projekter.



    FEEL GOOD
    Er der så salg i økologiske buketter? Ja, det er der, selv om de fleste mennesker ikke så meget som overvejer, hvor meget gift, CO-2-belastning og utøjsbekæmpelsesmidler, der i dag bruges, når der dyrkes konventionelle blomster.

    Men heldigvis er vi er alle sammen i fuld gang med at blive klogere. Vi er begyndt at tænke på bierne, på jordkloden, på Co2-belastningen fra jord til bord og på konsekvenserne af klimabelastningen i det hele taget. Men hvad skal der egentlig til for at få en feel good-følelse, når vi står med en buket i hænderne.





    En god verden skabes ikke ved hjælp af dårlig samvittighed især ikke, når det handler om haver og blomster og nytte og nydelse. Derfor skal vi høre, hvordan Rikke er kommet ud over rampen både på marken ved det økologiske landbrug Mangholm i Hillerød, hvor hun har forpagtet jord siden 2016, og som leverandør til forskellige interesserede kunder.





    UDSALG
    Rikkes butik startede i det små med et beskedent udsalg i indkørslen til hendes private bolig. Der er stadig en del af hendes allerførste kunder i lokalområdet i Brede, der hænger ved. Via hendes Facebook-gruppe eller et telefonopkald bestiller de buketter til afhentning. Det var her, det allerførste blomsterudsalg fandt sted - heraf navnet Brede Havekiosk.





    Der er flere åben-havedage på Mangholm, hvor man kan komme og plukke sine egne buketter. Jeg har selv veninder, der er interesserede, fordi det er en fed oplevelse. Og det er faktisk efterhånden ret populært.

    Men ellers er der faste ruter rundt til kunderne. Hun deltager på enkelte markeder og tager i det hele taget hen, hvor der er bud efter hende.

    Rikke bliver ofte kontaktet i forbindelse med bryllupper og andre arrangementer, hvor hun går dedikeret til opgaven med at finde den skønneste og mest personlige løsning. Eksempler på disse løsninger kan du se eksempel på her ovenfor, og så vil du få dem at se i de kommende artikler om Rikke og hendes blomster.




    Endelig møder Rikke feriefolket uden for Tisvilde Kro hver lørdag i sommerperioden, hvor hun opstiller sine spande med de mest vidunderlige blomster. "Hvordan fik du den aftale i stand," spørger jeg. "Jeg gik da bare ind og sagde go'daw." Og det har vist sig at det var en rigtig god idé. For her kommer hele oplandet alligevel til marked hver lørdag, og her kan de stå og udpege deres yndlingsblomster og få dem bundet, eller de kan lade Rikke lege løs og skabe et lille mirakel.

    Netop det naturlige og økologiske taler til rigtig mange af de forbipasserende, skønt nogle ind i mellem tror, at hun har holdt ind til siden på vej til sommerlandet og hentet alle blomsterne i grøftekanten.

    Det trækker hun nu på smilebåndet ad; det er jo det visuelle udtryk, hun har arbejdet hårdt for at skabe, og det er en god følelse, at hun selv har været med hele vejen fra frøpose til bundet buket. Den gode følelse varer ved, når hun rækker en buket frem til kunden og ser hende gå lykkelig derfra og komme igen lørdagen efter.

    DRØMMENE
    Som for alle andre havefolk, er det dybest set drømmene, der driver værket. Når jeg spørger Rikke, hvad hun mangler, mens hun sidder på hug og pudser dahliaer, ser hun hen for sig.



    Lidt længe faktisk. Så kikker hun direkte på mig og med solskin i hattepulden, lys i øjnene og røde kinder, siger hun: "Flere timer i døgnet." Hun smiler og piller lidt mere. "Flere hænder og så måske en drivhustunnel."

    "Jeg ønsker mig faktisk rigtig meget en drivhustunnel, så hele processen kan speedes bare lidt mere op, og jeg kan udnytte ydertidspunkterne lidt bedre. Så kan vi stå og potte og prikle, selvom der kommer en byge, eller det blæser, for det gør det jo altid på ydertidspunkterne." Det ved vi havefolk godt. "Men kommer tid, kommer råd," afrunder hun med et smil. "Måske er der en eller anden, der kan se idéen i at investere i en bæredygtig social virksomhed, hvem ved." Lidt efter går vi sammen ned til kaffekanden og sætter os midt i staudehaven og ser ud over alle herlighederne.

    Marianne vil i løbet af foråret skrive mere her på HAVEFOLKET om, hvordan det hele går for sig i Brede Havekiosk.  Du vil også få såtips og mange andre havefif, som du kan lade dig inspirere af eller gøre hende kunsten efter i dine egne bede.



    Du kan se meget mere fra Mariannes haveliv på instagramprofilen @stjernevrimmel samt på havebloggen Den Helbredende Have.

    GÅ I HAVEN I JANUAR

    $
    0
    0
    HAVEKALENDER

    Januar er vinter, kulde og en del mørke timer. Men det er også her i januar, at man på milde dage kan luge og forberede den kommende sæson. Vi tager et nærmere kig på, hvad du kan hygge dig med at gøre i haven - i januar.


    REDAKTIONEN




    Er måneden mild, kan du nyde nogle dejlige dage i haven med lugning og lidt beskæring. Du kan såmænd også flytte stauder og lægge lidt løg i krukker. Der er en del havejobs, der er gode at udføre i januar. Dem ser vi på herunder.

    Beskyt mod frost:
    • Genbrug juletræets grene til at beskytte sarte planter mod frost. Især de kolde dage med vind uden beskyttende sne kan være hårde ved planterne. Så dæk af, og beskyt.
    Indkørsel og stier:
    • Fej og ryd adgangsveje, hvis der kommer sne, så post og renovationsmedarbejderne kan komme til. 
    Træer og græsplæne:
    • Vinterbeskær træer og buske (dog ikke stenfrugter som kirsebær og blomme, der først må beskæres i september/oktober, blødere eller stedsegrønne).
    • Hvis du vil pode frugttræer i marts/april, er det nu, du skal klippe podekviste af.
    • Fjern visne blade fra plænen, og læg dem evt. i bedene.
    Staude- og blomsterbede:
    • Flere typer ukrudt vokser, når blot temperaturen er over nul. Så lug gerne, når du har lyst til lidt tid i haven. Det kommer dig alt sammen til gode i den kommende sæson.
    • Flyt små nye spirer af digitalis og andre toårige, der står for tæt. 
    Drivhuset:
    • Det er ved at være sidste chance, hvis du vil beskære din vin inden den kommende sæson. Læs mere om beskæring af vin.
    • Tilse indimellem planter, der overvintrer i drivhuset. De skal især i milde vintre have lidt vand. 
    • Hvis du vintersår, kan du klargøre og gøre plads til prikling.
    Overvintrende planter, løg og knolde:
    • Tilse knolde og andre vækster, der overvintrer i skure og kældre. Er der nogle, der er rådne, skal du straks fjerne dem. Hvis de er for tørre, gives de en douche med vandforstøveren.
    • Har du planter stående inde i et skur el.lign. til overvintring, bør de tjekkes med jævne mellemrum. Se til, at de ikke får svamp, og er de meget tørre, kan de have behov for et lille tilskud af vand. Opdager du svamp, skal angrebne dele fjernes.
    • Inden længe begynder de overvintrende planter at vågne op, og derfor kan det være en god investering her i januar at ompotte, så planterne får ny næring og mere plads til rødderne. Er rødderne blevet for omfattende, kan mange planter have glæde af en rodbeskæring.
    Planlægning 
    • Planlægning af årets køkkenhave er en af de hyggelige beskæftigelser i januar. Gjorde du status over køkkenhaven sidste år, kan du tage den frem og få glæde af de gode idéer, du noterede.
    • Planlægning af evt. nye bede eller andre nye tiltag i haven.
    Frø
      • Køb frø. I januar dukker de nye frø frem i butikkerne, og er du på udkig efter specielle typer, er det med at være hurtig, da de let bliver udsolgt. 
      • Hvis du har frø fra sidste sæson, kan du ved at lave en spireprøve se, om de har spireevne,  Læg lidt af hver type frø på en fugtig vatrondel på en tallerken (skriv gerne navn ved), og sæt frøene til spiring i ca. 20-25 grader. Frøene bør spire inden for deres sædvanlige spiretid, hvis de er brugbare til den kommende sæson. 
      Diverse småopgaver:
      • Oprydning efter jul og nytår.
      • Kommer der megen sne, kan det være en god idé at fjerne sneen fra buske og træer, der har det svært med den tunge last.
      Har du havejobs, som det er perfekt at udføre i januar, så fortsæt endelig herunder.
      Rigtig god janaur til dig.

      SALAT MED LIMABØNNER OG BAGTE RØDLØG

      $
      0
      0
      OPSKRIFTER

      Er du klar på endnu en grøn opskrift fra Claus Dalby? I dag er det en fristende ret med limabønner og søde bagte rødløg.

      TEKST & FOTO: CLAUS DALBY










      Salat med limabønner og bagte rødløg

      Det er utroligt, som løg skifter smag og karakter, når de bliver bagt i ovnen. Så bliver de bløde og søde og utroligt lækre. Her bruger jeg rødløg, men andre løg kan også bages.

      INGREDIENSER
      200 g tørrede limabønner (butterbeans) (giver cirka 500 g kogte bønner)
      200 g rødløg
      200 g julesalat
      100 g frisk spinat
      50 g valnøddekerner til pynt
      50 g granatæblekerner til pynt

      Dressing
      4 spsk økologisk jomfru olivenolie
      1 spsk hvidvinseddike
      1 tsk sennep
      1 tsk rørsukker
      salt og friskkværnet peber

      SÅDAN GØR DU

      1. Stil de tørrede bønner i blød i koldt vand 10-12 timer.
      2. Hæld udblødningsvandet væk og kom bønnerne i en gryde med vand.
      3. Kog bønnerne i cirka 30 minutter og afkøl dem i en skål.
      4. Skær rødløgene i kvarte. Det er vigtigt ikke at skære rodenden af. Den holder sammen på løgene.
      5. Bag rødløgene i ovnen ved 200 grader i 20-30 minutter. De skal være møre, men stadig have bid.
      6. Skær julesalaten i mindre stykker.
      7. Rist valnøddekernerne på en tør pande.
      8. Befri granatæblekernerne.
      9. Bland limabønner og julesalat i skålen.
      10. Kom ingredienserne til dressingen i en beholder med låg og ryst dem godt sammen.
      11. Bland dressingen med ingredienserne i skålen.
      12. Vend derefter spinatbladene forsigtigt i. Pas på, at de ikke knækker for meget.
      13. Anret som vist med de bagte rødløg og pynt med valnøddekerner og granatæblekerner.
      14. Kværn evt. peber over.

      Opskriften - og mange andre grønne forslag fra Claus Dalby - finder du i bogen 'SLANK, plantemad fra mit grønne køkken'.

      Forlaget om bogen: I marts 2018 valgte Claus Dalby at tage (gryde)skeen i den anden hånd og lægge kosten om. Den fede og søde mad blev erstattet af ikke alene sunde, men også smukke salater, supper og andre plantebaserede retter. Efter blot ti måneder resulterede det i et vægttab på 40 kilo. 
      I bogen fortæller Claus Dalby om sin rejse frem mod et sundere liv og kommer med forslag til og opskrifter på over hundrede grønne retter.

      TITEL: Slank, Plantemad fra mit grønne køkken
      FORFATTER: Claus Dalby
      FOTOS: Clive Nichols og Claus Dalby
      UDGIVELSE: December 2018
      SIDER: 303
      SPROG: Dansk

      CHARLOTTA ER GÆSTESKRIBENT I 2019

      $
      0
      0
      GÆSTESKRIBENTER 2019

      I december fik vi et indblik i Charlottas grønne univers, da vi så, hvordan hun fejrer julen i sit moderne drivhus. I 2019 fortsætter hun med at være gæsteskribent på HAVEFOLKET, og vi får mulighed for at følge Charlotta og hendes have i et helt år. Charlotta er lidenskabeligt optaget af formen og strukturen af haven, men vil i 2019 delagtiggøre os i sin rejse for at skabe et vildt haverum. 



      REDAKTIONEN

      Charlotta Jörgensen er 56 år og driver sammen med sin mand ejendomsmæglerbureau og en lille indretningsbutik i Malmø. Charlotta bor i et funkishus fra 1939 med en forlængelse i glas fra 2006.


      Vi finder Charlottas hus og have på den anden side af Øresund i en lille by kaldet Lomma. Haven er omkring 1000 kvadratmeter stor og bestod oprindeligt af græsplæne, tre æbletræer, et pæretræ, et stort krægetræ og en køkkenhave med kartofler.


      I 1994 begyndte arbejdet med at omdanne græsplænen til dagens grønne og stille have opdelt i syv rum. Charlotta er tiltrukket af form og struktur og har gennem årene skabt sin egen have baseret på lyst og følelse.


      I 2019 følger vi den forandring, der finder sted i Charlottas have i løbet af året. Vi er inviteret ind i hendes forskellige grønne haverum og får at vide, hvordan hun ser på plantevalg, struktur og harmoni. Hvis alt går efter planen, vil vi også følge hendes kommende projekt for at skabe en lund-lignende del under krægetræet. "Det er det vilde rum, jeg savner i min have," fortæller Charlotta.


      Vi hilser Charlotta hjertelig velkommen og glæder os meget til at dykke ind i hendes have.

      Kærlig hilsen,
      redaktionen



      Måske kender du allerede Charlotta fra hendes Instagramprofil? Ellers kan du se meget mere om hendes hjem og have på @inspirationordinarydays.

      VELKOMMEN TIL ESTHER GENESER

      $
      0
      0
      GÆSTESKRIBENTER 2019

      Her i starten af 2019 siger vi sædvanen tro velkommen til nye gæsteskribenter, og i dag skal du møde Esther Geneser, der bor i Nordsjælland og har en have, der er som taget ud af Provence. 
      TEKST: REDAKTIONEN
      FOTO: ESTHER GENESER




      Esthers have ligger for enden af en bugtet landevej i Alsønderup ved Hillerød og breder sig over ikke mindre end 37.000 kvadratmeter. Esther flyttede ind i huset i 2010, og dengang var der ikke anlagt en have. Det tog hun siden fat på fra en ende af, og haven og arbejdet med den giver hende en enorm glæde.


      Matriklen ligger op mod skoven, og derfor er råvildtet en udfordring. Strategien er at vælge planter, som vildtet går udenom, og da der allerede var lavendler på grunden, da Esther flyttede ind, fandt hun hurtigt ud af, at planten fungerede ualmindeligt godt her. Ikke mindst da jorden også er tør og sandet, som netop lavendler stortrives med. Det var således oplagt, at den skrånende grund blev en lavendelmark. At planterne også er smukke om vinteren, når de soigneres om efteråret, er endnu et plus ved planten, som i dag er et af kendetegnene ved Esthers have.

      Esthers have er opdelt i flere rum, og store dele af grunden er udlagt som skov og natur. I de områder er der klippede stier, hvilket indikerer, at arealerne også er en del af en have - og det gør det let at komme rundt. Desuden er der mange andre projekter på vej - bl.a. en skærehave og et japansk inspireret haverum. Her er også en køkkenhave; mon ikke vi får den at se i løbet af året?



      Esther, der har brasilianske rødder, er en energisk kvinde med ben i næsen og masser af energi og gåpåmod. Hun har masser af ideer til både have, dekorationer, fotografi og ikke mindst kurser, der afholdes på ejendommen. Både af Esther selv og med gæstelærere.



      I år tilbyder Esther fx blomsterbindings- og fotokurser. Og mon ikke der også er andre typer events på vej?

      Vi byder Esther varmt velkommen og glæder os meget til at følge hendes liv med have og blomster.

      I løbet af havesæsonen 2019 holder Esther åben have. Det kan du læse mere om på hendes hjemmeside, som du finder lige her. Du kan også følge haven på instagramprofilen @esthershave.

      HENRIK ERIKSEN ER GÆSTESKRIBENT I 2019

      $
      0
      0
      GÆSTESKRIBENT 2019

      I dag skal vi byde velkommen til endnu en af årets havegæster: Henrik Eriksen. Henrik har skabt en række af franske haver i Danmark, og hans seneste bedrift er en imponerende ombygning i Østjylland, hvor de franske havedrømme for alvor realiseres.
      Vær med til at tage godt imod Henrik, når vi i dag tegner første portræt af den passionerede havemand.

      TEKST: REDAKTIONEN
      FOTO: HENRIK ERIKSEN, DEN FRANSKE HAVE



      Henrik Eriksen er 38 år og har 15 haveår på bagen. Han er en dybt passioneret frankofil havemand og har sammen med sin hustru skabt fire haver på de 15 år. Det har været en haverejse fra en lille kolonihavehave, over parcelhushaven med tilhørende murermestervilla og den ultralille rækkehushave i et lejet hus, til et utopia med den franske have i det gamle mejeri i Østjylland.




      Den franske have og huset ligger i landsbyen Hørret lige syd for Aarhus. Projektet er en herkulisk bedrift skabt at to mennesker med fuldtidsarbejde, to små drenge og en stor hund.

      Kærligheden til Sydfrankrig med den lange sommer, det lune efterår og det uendelige forår er den skabende ramme om haven og huset. Det gamle mejeri i Hørret er købt som et virkeligt håndværkertilbud i 2014. Det er gennemgribende istandsat igennem 2014-2016 som en roman med stor modgang, uforudsete kvaler og en lykkelig slutning, som Henrik selv udtrykker det. Haven på næsten 2000 m2 er påbegyndt i samme periode, og den begynder nu at tage form.




      I haven dyrkes planter, der er på grænsen af deres vækstzone: palmer, nerier, aromatiske krydderurter og mere end 60 forskellige lavendelsorter. Haven kan fremvise en helt anden form for sammensætning af allerede kendte vækster omgivet af stramme arkitektoniske rammer i en uformel beplantning med frodige grønne haverum. Inspirationen til haven kommer i høj grad fra besøg i moderne sydfranske haver skabt af de bedste nulevende franske havearkitekter og havernes ejere.



      Foråret indledes med tusindvis af forårsløg i det provencalske parterre og tidlige roser. Sommeren bydes velkommen af en frodig potager, lavendler overalt, og sæsonen afrundes af de gracile græsser helt til slutningen af vinteren.


      Vi inviterer dig inden for porten til Henriks have i hele 2019 via Henriks beskrivelser i ord og billeder her på HAVEFOLKET.com. Vi glæder os meget til at følge livet i den dansk-franske have, hvor havedrømme får vinger, og håber selvfølgelig, at du har lyst til at læse med.


      Du kan altid se mere til Henrik på instagramprofilen @denfranskehave og læse med på hans haveblog: 'Min Franske Have'. Skulle du få lyst til selv at besøge haven i Hørret, så holder ægteparret åben have lørdag den 24 august 2019 fra 11-17 .

      GARTNERIET MØLLERHØJ STÅR BAG DE SMUKKE 'MAGICAL' HORTENSIAER TIL HAVEN

      $
      0
      0
      PROFIL

      I 2018 var vi på besøg hos Gartneriet Møllerhøj på en drønvarm sommerdag. En af de dage, som var kendetegnende for sommeren 2018, og som kunne få os til at tro, at vi var en del af  middelhavslandene.

      TEKST & FOTO: LONE 


      Det er Thomas og Mette, der byder os indenfor i haven. Ægteparret står bag produktion af Magical hortensiaer, som vi er mange, der hvert år tager med hjem fra planteskolen og sætter i krukkehaven.




      Thomas er født ind i gartneriet, mens Mette kom til for godt 18 år siden, da ægteparret fik børn, og der skulle sadles lidt om for at få hverdagen til at fungere. Mette skiftede jobbet som sygeplejerske ud med et job i gartneriet og står i dag for salget.


      Gartneriet drives over ca. 70.000 kvadratmeter, som suppleres med lejemål andre steder for at have plads nok til alle aktiviteterne.




      Planterne står på denne varme sommerdag fordelt i drivhuse og på friland. Mens vi går rundt i produktionen, vandes der grundigt ud over de mange planter, som endnu ikke er salgsklare.

      Indenfor kigger vi ud over et hav af hortensiaer, som der raskt plukkes af til salg, mens vi går rundt og nyder synet. 

      Højsæsonen i gartneriet er fra uge 17/18 og frem. Her er der omkring 80 personer ansat, og man mærker, at der er et stort team samlet omkring produktionen. Alle steder er der raske hænder, der hjælper til for at få planterne sendt ud til forhandlere, for der er stor efterspørgsel efter terrassevarerne, som Thomas kalder dem.


      Og selvfølgelig er der det: Kan man mon andet end at forelske sig i disse smukke hoveder?

      Inden længe vender vi tilbage til Mette og Thomas og ser på deres forslag til, hvordan man bruger hortensiaerne i haven. Vi håber, vi kan inspirere dig.

      Har du erfaringer med hortensia i krukker, så del dine tanker med os. Også hvis du blot vil sende en hilsen til Thomas og Mette. Alle input er velkomne.

      CLAUS DALBYS LINSESALAT MED VINDRUER

      $
      0
      0
      OPSKRIFTER

      I dag byder Claus Dalby på en opskrift med de grønne franske linser fra Le Puy. De kombineres med søde vindruer, bladgrønt og kål til en velsmagende salat.

      TEKST & FOTO: CLAUS DALBY






      Linsesalat med vindruer

      De første linser, jeg stiftede bekendtskab med, var de grønne Puy-linser fra Le Puy i Auvergne i Frankrig. De har kvalitetsmærkningen AOC – Appellation d’Origine Contrôlée. Den gives til landbrugsprodukter, der er produceret inden for et snævert afgrænset område og kendes især fra vin.

      INGREDIENSER
      250 g Puy-linser (giver cirka 500 g kogte linser)
      200 g romanescokål
      100 g stenfrie grønne druer
      100 g frisk spinat
      100 g rucola

      Dressing
      4 spsk økologisk jomfru olivenolie
      1 spsk hvidvinseddike
      1 fed presset hvidløg
      1 tsk sennep
      1 tsk rørsukker
      salt og friskkværnet peber

      SÅDAN GØR DU
      1. Kog linserne i 15-20 minutter, og afkøl dem i en skål.
      2. Hak romanescokålen ret fint fx i en foodprocessor.
      3. Halver druerne.
      4. Bland linser, romanescokål og druer i skålen.
      5. Kom ingredienserne til dressingen i en beholder med låg, og ryst dem godt sammen.
      6. Bland dressingen med ingredienserne i skålen.
      7. Vend til sidst spinat- og rucolabladene forsigtigt i. Pas på, at de ikke knækker for meget.


      Opskriften - og mange andre grønne forslag fra Claus Dalby - finder du i bogen 'SLANK, plantemad fra mit grønne køkken'.

      Forlaget om bogen: I marts 2018 valgte Claus Dalby at tage (gryde)skeen i den anden hånd og lægge kosten om. Den fede og søde mad blev erstattet af ikke alene sunde, men også smukke salater, supper og andre plantebaserede retter. Efter blot ti måneder resulterede det i et vægttab på 40 kilo. 
      I bogen fortæller Claus Dalby om sin rejse frem mod et sundere liv og kommer med forslag til og opskrifter på over hundrede grønne retter.

      TITEL: Slank, plantemad fra mit grønne køkken
      FORFATTER: Claus Dalby
      FOTOS: Clive Nichols og Claus Dalby
      UDGIVELSE: December 2018
      SIDER: 303
      SPROG: Dansk

      EN NY SÆSON HOS RIKKE I BREDE HAVEKIOSK

      $
      0
      0
      PORTRÆT
      GÆSTESKRIBENT

      Det er et kæmpe stort og supersjovt arbejde at planlægge en helt ny sæson, når man som Rikke er økologisk blomsterbonde. Følg hendes arbejde, og få nogle gode tips.


      TEKST: MARIANNE SELVIG, GÆSTESKRIBENT
      FOTO: 
      MARIANNE SELVIG & TINA BROK HANSEN




      Vi blev i forrige artikel om Rikkes liv som økologisk blomsterbonde klar over, at dét at lede en social virksomhed med økologisk blomsterdyrkning i lille kolde Danmark er et stykke arbejde, der ikke kun kræver mod, flid og passion. Det kræver også overblik, virketrang og en helt fundamental og inderlig glæde ved at se noget spire og gro. I denne artikel skal du høre mere om, hvordan Rikke allerede i den mørke vinter starter en ny sæson, samt om, hvilke tanker hun gør sig. Du bliver også indviet i, hvilke udfordringer, hun møder på blomsternes vej fra frøpose over mark til vase og kundens smil.

      For det handler om at forvandle det her:



      .... og det her:


      til noget, der minder om det her: 











      Ja. Dét er noget nær magi i mine øjne.

      Og jeg kan også godt betro dig, at ud over de nævnte talenter, som Rikke må være i besiddelse af, så kræver det også både vid, tålmodighed og en hel masse af det her:










      Er du havemenneske, så vidste du det helt sikkert i forvejen. Men jeg synes alligevel, at der er en grund til at fortælle om det på denne måde. At skabe en økologisk blomsterproduktion er ikke noget, man lige gør, og da slet ikke højt mod nord i kolde, forblæste Danmark med verdens mest omskiftelige vejr.

      NØJE PLANLÆGNING

      Når Rikke fortæller om planlægningen og skrivebordsarbejdet, fornemmer man, at er det er et held, at hun er udstyret med et solidt overblik, et sublimt planlægnings-gen og god tæft for excel-ark. Det er der nemlig udtalt brug for i hendes business. Først og fremmest skal sædskiftet være på plads, for det er jo sådan, at alle sommerblomsterne ikke kan stå samme sted hvert år. Hvis de gør det, vil jorden hurtigt blive udpint og udbyttet svigte. Blomsterne vil ikke give nok til, at Rikke kan plukke flere gange af de enkelte planter hen over sommeren. De enkelte såninger skal derfor flyttes rundt i de forskellige bede, og der skal tages højde solens vej over himlen. Hvilke planter skal stå i fuld sol? Hvilke bliver høje og brede og skygger for de andre? Hvilke vælter ud til siderne og skal have støtte? Hvilke skal stå i halvskygge, og hvilke har godt af lidt læ. Sådan nogle spørgsmål tager Rikke med ind i sin planlægning, og der er endnu flere parametre at tage hensyn til.







      Rikke skal naturligvis også have styr på såtidspunkterne og vide, hvor længe de forskellige planter er om at spire? Det er afgørende at kunne beregne, hvor lang tid der går fra såning til høst, og så i øvrigt - påpeger hun over for mig med et snedigt udtryk i ansigtet - skal man sørge for at så ad flere omgange, så der altid er ekstra forsyninger på vej og dermed en eventuel back up, hvis noget nu skulle finde på at drille.

      ERFARINGENS OG LYSTENS DRIVKRAFT
      Vi ved det allesammen godt: Noget kan jo gå galt, selvom man er et erfarent havemenneske. Noget går galt, siger visse! Forvent det! Men når man gør det på Rikkes måde, undgår man de allerværste bommerter og er helgarderet, hvis nu sommeren går helt til i regn eller i sol; to vejrtyper, som vi netop har oplevet de to forgangne haveår. Suk med suk på.

      AFVEKSLING
      Rikke virker dog ret ukuelig, Et udtryk, som min farmor brugte om flittige mennesker, der ikke er til at stoppe. Det er nemlig netop i de to forgangne somre 2017 og 2018, at Rikke har høstet allerflest erfaringer mht., hvilke planter, hun finder mest rentable at dyrke, mest interessante og smukke og mest anvendelige i buketter. Ikke alene de drilske vejrtyper i de to nævnte år er udslagsgivne for hendes tilgang til dét, hun dyrker; også moden og den herskende smag spiller naturligvis også ind. Men som hun understreger: "Jeg vælger nu mest af det, jeg selv kan lide, for så bliver jeg ved med at have gnisten."
      Jeg nikker. Det forstår man jo godt. Det er jo naturlig næring for havefolk!

      Derfor er netop en vekselvirkning mellem gentagelse af det, der virker, og en vis eksperimenteren med nyt også en del af dagligdagen for Rikke. Det kan vi havefolk også godt genkende.




      ONE HIT WONDER
      Andre essentielle ting at vide ud over forskelligheden i det formmæssige, når man dyrker med henblik på at plukke, er: Hvilke planter udgør et one-hit-wonder? Det gør solsikken fx. Vi har nok ikke tænkt på den som sådan, fordi vi sjældent plukker solsikker. Men det er vigtigt at vide, for når man driver virksomhed, hvor man plukker blomsterne af planten, så skal de blomster, der har en lang vækstperiode eller som er one-hit-wonders jo sås ad mange gange hen over sæsonen. De skal også i gang tidligt. Og sidst men ikke mindst, så skal de jo sælges til den pris, der modsvarer dyrkningsudfordringerne.

      Dette er ikke noget, vi kunder er vant til at tænke på, når vi står og bestiller en buket. Jeg gjorde i hvert fald ikke, skønt jeg selv er en havedame.

      CUT AND COME AGAIN
      Det er også vigtigt at vide, hvilke blomster, der er cut and come again - hvilke genblomstrer efter plukning? Den kategori er der heldigvis rigtig mange af, fortæller Rikke glad: Cosmos, zinnia, dahlia, skabiose, salvie, for blot at nævne nogle. Derfor indeholder Rikkes excel-ark også informationer om, hvornår tingene er sået, sådan at der konstant er forsyninger. Gudskelov, hun har så mange m2, som hun har, og excel-ark er jo nærmest uendelige.


      Alt det og meget mere sidder Rikke og planlægger i disse mørke vintermåneder, mens vi andre sidder og bladrer løs i frøkatalogerne med en kop te og vores havenotesbog. Senere vil nogle af os - eller os alle sammen - køber en buket i ny og næ, fordi vi ikke kan nænne at plukke i haven.




      GAVE TIL DIG: RIKKES FAVORITTER
      Hvis du vil lade dig inspirere af, hvilke blomster Rikke sår, er her et udpluk af hendes såliste. Der er mange, mange dejlige sorter inden for de enkelte blomster. Her er blot et par forslag.

      Planteliste
      • Skabiose, Scabiosa caucasia 
      • Blåhat, Knautia makedonia 
      • Kæmpeskælhoved, Cephalaria gigantea 
      • Dusksalvie, Salvia horminum/vridis (Blue Monday, Blue Denim, Pink Sunday, White Swan) 
      • Stolt kavaler, Cosmos bipinnathus (Sweet Sixteen, Wega Vitt, Velourette, Xanthos, Cup Cakes) 
      • Kæmpe verbena, Verbena bonariensis 
      • Evighedsblomst, Helichrysum bracteatum 'Salmon Rose'
      • Frøkenhat, Zinnia (Queen Red Lime, Lime) 
      • Tobaksblomst, Nicotiana Mutabilis 'Marshmallow' 
      • Georginer, Dahlia (Honka Red, Evelyne, Mister Frans, Nicholas, Hilcrest Suffusion, Bernard Oberland, Break out, Striped duet, Yvonne)
      • Gulerodsblomst, Dacus carota (Dara) 
      • Hortensia, Hortensia machrophylla 
      • Vortemælk, Euphorbia amygdaloides
      • Blærespirea, Spirea ´Diablo´ 
      • Sølvsalvie, Salvia argenta 
      • Lammeøre, Stachys byzantina 
      • Stjerneskærm, Astrantia major (Star of Billion, Claret, Star of Beauty) 
      • Matrem, Tanacetum parthenium/Chrysanthemum parthenium (Snowball, Tetra White Wonder) 
      • Amaranth, Amaranthus 'Autumn Pallet'
      • Ærteblomster, Lathyrus ('Mollie Rilstone', T&M Prize Strain Mixed)
      • Jernurt, Verbena bonesieris 
      • Sommer floks, Phlox drummondii ('Beauty' Series, 'Moody Blues’)
      • Fennikel og knoldfennikel
      • Røllike, Achillea millefolium 'Summer Pastels', F2 Hybrid
      • Brudeslør, Gypsophila paniculata 'Snowflake'  
      • Lupin, Lupinus polyphyllus ('Band of Nobles' Series, 'My Castle')
      • Solhat, Echinacea Purpurea ('Magnus', 'White Swan') 
      • Kugletidsel, Echinops ritro 
      • Harehalegræs, Lagurus ovatus 
      • Lampepudegræs, Pennisetum 
      • Fjergræs, Stipa tenuissima
      • Egernhalegræs, Panicum elegans (Frosted Eksplosion) 
      • Birk, Betula 
      • Troldpil, Salix bebylonica 'Tortuosa' 
      • Æble, Malus domestica 'Belle de Boskoop' 
      • Forsythia 'Lynwood' 
      • Syren
      • Uægte jasmin, Philadelphus virginalis 'Schneesturm'
      Hvis du ikke lige har mod på at gribe ud efter såbakkerne, så kan du glæde dig til alle de skønne buketter, som Rikke skaber i det kommende år. Lur mig, om jeg ikke lige render på hende i løbet af sommeren.


      Tredie og sidste artikel i serien om Rikke og hendes sociale virksomhed "Brede Havekiosk", bringes i marts 2019. Du kan også altid klikke dig ind på Rikkes Instagramprofil @brede havekiosk og se hendes seneste meritter.



      Du kan se meget til Mariannes eget haveliv på instagramprofilen @stjernevrimmel samt på havebloggen Den Helbredende Have.

      GÆSTESKRIBENT 2019: VELKOMMEN TIL STEFAN TROLLE

      $
      0
      0
      GÆSTESKRIBENTER 2019

      Næsten poetisk præsenterede Stefan en svensk frossen vinterhave for HAVEFOLKETs læsere et par dage før jul. I dag byder vi ham velkommen som den nordligstboende gæsteskribent 2019 og ser frem til at følge et haveliv uden for Stockholm. 

      TEKST & FOTO: HAVEFOLKET & STEFAN TROLLE LINDROS

      Stefan Trolle Lindros er 49 år og bor i et sort hus fra 2008 lige uden for Stockholm i Mellemsverige. I byen Tyresö i området Gimmersta bor han sammen med sin kone Maria og deres tre børn Melker, Ulf, Viola og familiekatten Lotus. Det lille område Gimmersta er beliggende midt i nogle naturreservater. En sø er inden for behagelig badekåbeafstand, og på den nærliggende gård har jorden været dyrket siden middelalderen. Det giver Gimmersta en særlig atmosfære, og her finder vi haven, Trolles have, der har udviklet sig i etaper siden 2009.

      Stefan har gjort, hvad mange haveelskere drømmer om. For nogle år siden følte han, at det var på tide at lade sin havepassion optage mere plads i livet. Mere plads end bare i familiens egen have.

      Stefan længtes efter mindre relationer, meningsfulde samarbejder og jord under neglene. Han blev mere og mere interesseret i det åndelige aspekt af haven. Havens evne til at skabe dybere mening og genoprette forbindelse til naturen samtidig med, at den giver en skønhedsoplevelse. Denne evne er helt unik i dagens samfund.

      Dette ønske førte ikke kun til, at han for tre år siden startede et designstudio, der tilbyder havedesign og brandudvikling, men også, at han tog en uddannelse som biodynamisk gartner.

      I løbet af året vil vi kunne følge Trolles have. En meget personlig haveverden, hvor blomstrende rosenportaler, drivhusliv og alt for store træer er forbundet med nyoprettede rabatter, zucchinier, der skal bindes op, og sommerens første gulerod. En historie, der følger året gennem en konstant skiftende grøn verden fanget af kameralinsen.

      Vi glæder os meget til inspiration fra Trolles have og Stefans tanker om have og design, og vi håber, at du har lyst til at læse med.

      Måske kender du allerede Stefan fra Instagram? Ellers kan du se meget mere fra Trolles have på @trollesgarden.

      FEBRUAR OG VINTERFRI HOS CHARLOTTA

      $
      0
      0
      VINTERHAVEN

      Det er februar, og der er fred og ro i Charlottas haveunivers. De hviler - begge to. Haven får et pusterum, og det samme gør Charlotta. En vinterpause, hvor der bliver ladet op til en ny sæson. Læs med her.



      TEKST & FOTO: CHARLOTTA JÖRGENSEN




      Hele min have hviler. Det behøver den, lige så vel som jeg gør. Det er som om, vi er lidt trætte af hinanden. Respekten er gensidig, vi lytter og tager en pause. Der er sat skik på haven inden 'lukningen' i november - det er her, at jeg altid lader den være for en stund.

      Jeg er ikke den, der bekymrer mig om, at nogle planter kan dø om vinteren. Jeg lader alt undtagen mit citrontræ blive stående ude, og det meste plejer at klare sig. Det lunefulde vejr med flere minusgrader og sne kommer sjældent før i januar, så det er de kommende måneder, der er afgørende for, hvordan det går. Imens smider jeg lidt granris på, hvis det bliver for slemt, men tænker altid, at det bliver, som det bliver. Og det går som regel godt. Er man vældig bekymret, kan man gøre det på en anden måde, men det er netop det, jeg elsker ved min have - den er ikke så sart. Jeg er for doven til at slæbe krukker og vinterbeskytte, jeg lader det bare være og lukker døren.



      I år har jeg selv været så doven, at jeg har ladet hængekøjen blive ude. I drivhuset er der flere puder tilbage, og de vil nok være mugne om foråret, men det betyder ikke så meget. Min kærlighed og lyst til haven er sådan, at den ind imellem er væk, og det er jeg ligeglad med. Min lille krydderurtehave uden for drivhuset leverer stadigvæk, og jeg må sige, at den i år - i forhold til arbejdsindsatsen - er den mest loyale og opmuntrende ven, jeg har i haven. På dette sted er der flere krydderurter, som har stået godt indtil nu. Salvien reddede min rødvinssovs til nytår! At den desuden dufter vidunderligt og er et mesterligt kunstværk med rimfrost på bladene, er bare et plus. Nå ja, man kan tørre den, men det er sørme værd at tage chancen for at kunne anvende den frisk. Sådan tænker jeg altid.

      Jeg tror meget på at lade tingene passe sig selv. Ikke forstyrre for meget, ikke rydde for meget op og lade det passe sig selv så vidt muligt. Bregnernes forfald giver røde, varme toner, hvis man lader bladene være i fred, og nedenunder sover narcisser og vintergækker deres dejlige vintersøvn. Det er fantastisk, hvordan det fungerer udmærket helt af sig selv. Næsten alle mine havemøbler står også ude hele året, hvilket efter mange år giver dem den patina, jeg elsker. Måske synes nogen, at det er sløseri ikke at passe bedre på ens ting, men jeg er fuldt ud tilfreds med stadigvæk at have de bænke, stole og borde, jeg har haft i 10-15 år.






      Jeg foretrækker en fast struktur i haven. For mig er det vigtigt, at den ikke bliver flad og tynd om vinteren. Mit valg af planter der derfor så vidt muligt de, som trods dårligt vejr kan være fine i deres nøgenhed. Rævehalespireaen - Spiraea × billardii - er formklippet og danner skønne runde kugler, der passer fint til de stramme ligusterhække. De rosa blomster, som kommer om sommeren, klippes ganske enkelt af. Og er de ikke fine selv om vinteren?




      Og så til almindelig vedbend. Med det kan man skabe præcist, hvad man ønsker: vægge, gulv, tag, læhegn og frem for alt den struktur om vinteren, der er så vigtig for mig. De klatrer villigt, hvor jeg end sætter dem, og får som regel en omgang med havesaksen, når de vil for meget. En absolut favorit.



      Bag ved den lille ligusterhæk spejler himlen sig i mit spejlbassin. Det tømmer jeg heller ikke om vinteren. Pumpen arbejder og laver krusninger i vandet. Jeg nyder det utroligt meget, og det bedste er, at jeg kan se det inde fra vores stue med glasfacade. Er bassinet rigtig snavset, tømmes det længere hen på foråret - når jeg har lyst.





      Jeg har en hel del forskellige græsser. De står hele vinteren og giver fine kontraster med deres gyldengule farver. Når frosten glitrer i aksene, takker jeg igen - lad det være så naturligt, som det kan. Det triste ved græs er, at man om foråret må klippe dem ned til små stubbe - så er de ikke fine. Men lige nu viser de sig i al deres glans.


      Jeg har en del belysning i haven, men langtfra så meget, som jeg kunne ønske. Jeg bliver ligesom aldrig færdig til det. Derimod kan jeg rigtig godt lide lyskæder. Ikke for mange, det bliver let lidt tivoli. Men nogen her og nogen der giver præcist det, jeg er ude efter. Jeg har blandt andet valgt denne type, som nu har fungeret i flere år, og som giver lidt mere lys end andre lyskæder. Og man kan anvende alle mulige steder. Perfekte til at hænge i luften, og de giver en forbavsende god rumlighed. Og lyset - det kommer nu af sig selv lidt mere for hver dag. Det er netop det, der hvert år starter kærligheden til haven. Så gå ud og nap lidt af det hver dag - jeg lover, du får lyst.

      Om en måned ses vi igen - hav det rigtig godt så længe!
      / Charlotta



      Måske kender du allerede Charlotta fra hendes Instagramprofil? Ellers kan du se meget mere om hendes hjem og have på @inspirationordinarydays.
      Viewing all 1793 articles
      Browse latest View live


      <script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>