Quantcast
Channel: HAVEFOLKET
Viewing all 1793 articles
Browse latest View live

MELLEM HIMMEL OG JORD

$
0
0
TEMA: TRÆER

Det siges, at "der er mere mellem himmel og jord", og det tror jeg på. Med rødderne begravet dybt i jordklodens muldlag, og armene rakt langt, langt op i himmelrummet, er træer noget af det allermest magiske, underfulde og bæredygtige der findes.

TEKST OG FOTO: MARIANNE





I en postmoderne verden fuld af bits og bites, klik og streaming, photoshop og apps - og alt, hvad den teknologiske verden nu ellers byder på af fristelser og ting vi skal sætte os ind i, er det rart at tænke på at noget er som det altid har været. Træer, f.eks. 

Et træ er og bliver et træ. Det har et rodnet, der ofte er lige så stort som selve kronen. Det pumper i højsæsonen adskillige tusinde liter vand op i alle cellerne i minuttet, og det står, hvor det står, som en levende kalender, der viser os årets gang - fra knopsætning og løvspring over frugtsætning og løvfald til forrådnelse og død - indtil ny spiring og mangfoldiggørelse fortsætter i nye, små afkom.

BRUG DIT TRÆ
At sætte sig under et træ en sommerhed dag med ryggen op ad stammen og kigge op i kronen med bladene, der hænger dér som en flimrende paraply mellem sig og himmelrummet, er noget, der kan få den mest fragmenterede, forvirrede og forblæste sjæl til at falde helt til ro.

At stille sig op ad et træ med maven lagt  helt op ad stammen og brede sin favn rundt omkring den, så langt armene rækker. At hvile kinden mod barken. At stå der og mærke og mærke og favne og favne. Det giver en helt unik mulighed for at åbne sine sansers porte og mærke den enorme, smukke og  unikke energi træet indeholder. Hvis du mærker efter, så bliver du omfavnet i ordets egentlige forstand. Rummet, favnet, elsket - holdt om og af. Jo, det er ganske vist. Og ja, jeg ved det godt - nu begynder jeg igen på det der hippieagtige, og nej, jeg har ikke røget en stråhat. Jeg siger det blot fordi jeg ved det. Fordi jeg gør det så ofte det er muligt, og fordi mit hjerte henter uanede kræfter og overskud netop fra det træ, jeg sidst favnede. Uanset hvor og hvilket.

Indianerne og inkaerne kunne sidde i dagevis med hele kroppen omkring deres udvalgte træ og favne og favne, hente energi og blive ladet op. Med den viden gik jeg en dag ned i skoven og ville favne mit første træ (siden jeg var barn). Men der skal virkelig en udtalt evne til at gå ind i sig selv og lukke alt (også forbipasserende naboer, andre fra kontaktforældregruppen, danseskolen eller roklubben) ude og bare favne. Det er egentlig ikke fordi jeg er bange for at virke tosset, for det ved jeg godt, jeg er. Men jeg kan simpelthen ikke bevare koncentrationen. Derfor har jeg valgt at gøre det, når jeg er alene - på skæve tidspunkter under "Vild med dans", "Blomsterberg" eller andet i TV - eller fx før folk har fået morgensutterne på og sat kaffen over.

MIT BARNDOMS TRÆ
I virkeligheden tror jeg, at jeg længes tilbage til oplevelserne i min årle barndom i Tisvilde Overdrevs vilde natur. Jeg boede der, som tidligere fortalt, med min mor det meste af tiden, når min far sejlede på de syv have (ej, der gik der Pippi Langstrømpe i den) .. når min far sejlede i flåden på Grønland og Færøerne. Der var ikke mange mennesker i sommerhusene ud over i sommerferierne og i weekenderne, hvorfor jeg havde naturen stort set for mig selv. Og for en lille pige med grydeklippet, leverpostejsfarvet hår, var det et rent slaraffenland af gemmesteder og mysterier. Dem må vi høre om en anden gang.

Uvist af hvilken grund tilbragte jeg nemlig rigtig meget af min barndom oppe i et træ. Vi havde en kæmpestor nordmannsgran stående. Sådan én, hvor man kan løfte en af de nederste grene op og så  (jeg var 5-6 år) ind i. Derinde havde jeg ståhøjde, og jeg boede i en hule ved træets fod. Der var gamle tæpper og dukker med mos i ørerne, og der var kiks, der var blevet bløde.

Nu er det sådan med grantræer, at deres grene danner en slags vindeltrappe op mod toppen. Den "trappe" kravlede jeg så, da jeg blev stor nok til dét, op ad. Jo ældre jeg blev, desto højere op kravlede jeg. Jeg blev så bekendt med udsigten, at jeg kunne registrere, hvornår hornuglen i mit gyngetræ var vågen og hvornår den ikke var, skønt den sad med ryggen til. Jeg kendte hver en plet på vores grund og fulgte med lyngen, blåbærrenes og tyttebærenes blomstring, øjnede nye "efterladenskaber" på stierne fra dåernes besøg i skumringen, og andre små spor fra naturens daglige liv.

Den vindeltrappe jeg besteg hver dag havde efterhånden ingen grene, der rev mere, og den var slidt glat og farbar, nem at forcere både opad og ned ad på et øjeblik - datidens parkour.

Da jeg én eller anden dag - jeg ved egentlig ikke hvad der gik af mig, men børn er jo små "forskere", der afprøver de mest åndssvage, eller lad os sige utænkelige ting - fandt på at kravle den anden vej rundt om stammen, skete der ting og sager.

STRANDET
Det var én af de perioder, hvor min far var hjemme, og han og min mor sad ved morgenkaffen og nød naturen og stilheden. Jeg siger det, fordi jeg selv så det fra toppen af min elskede gran. Til min store overraskelse var der stort set, men ikke helt, den samme udsigt selvom jeg var kravlet den modsatte vej rundt. Den sad jeg så og nød, indtil jeg pludselig fik lyst til at kravle ned igen. Formentlig for at dele nydelsen med mine forældre. Så var fanden løs. Jeg kunne på ingen måde bevæge mig bare fra den gren jeg sad på, til den under mig. Jeg forsøgte ved at vende mig rundt på maven og række fødderne bagud. Jeg strakte det ene ben ekstra langt. Jeg prøvede omveje, så jeg kom om og fandt den vindeltrappe, jeg var vant til. Men nej, ingenting hjalp! Jeg kunne IKKE komme ned. Det havde jeg aldrig prøvet før.



Så gjorde jeg noget, jeg hverken før eller siden har gjort i mit liv: Skreg på min far efter hjælp! Desperationen i min stemme må have været tydelig, for ud gennem granens grene ser jeg min fars kaffekop flyve ud over campingbordet med kaffen sjaske ned i lyngen og havestolen vælte bagud, mens han i vandret syvspring er henne ved træets indgang. Han råber søgende efter mig for at lokalisere mig, og jeg opdager, hvor uvant det er at se ned fra denne nye position oppe fra træet. Bliver svimmel og utilpas, hvilket jeg heller aldrig har oplevet før, og med vanlig, teatralsk tilgang til mit livs tilskikkelser gør mig rede til at leve resten af mine dage oppe i et grantræ. Jeg begynder - kan jeg huske - at overveje, hvordan man kan sove på en gren, om jeg kan få mad hejst derop og slige anordninger.

VIGTIG LÆRE
Min far får dog beroliget mig, og på mirakuløs vis skaber han en tiltro til, at jeg evner selv at komme ned. Jeg tror han meget hurtigt får indset, at han umuligt kan komme ind mellem grenene og kravle op i træet og hente mig, så den eneste måde jeg kan komme ned på, er ved egen kraft. Ergo er det altså min egen tro på, at jeg kan, der kan få mig ned. Ikke andet!

Og her er det, at min far gør mig mit livs største tjeneste. For ned kommer jeg. Og kun i kraft af, at han får indgydet mig så stor tro på, at hvis jeg liiige strækker mig lidt længere, hvis jeg lige drejer mit håndled, rykker min fod, stemmer fra dér og giver slip dér, så når jeg grenen nedenunder mig. Som sagt, som troet på, så gjort. Kognitiv terapi, når den er bedst.

Og det går så godt! Jublen gør sig klar til at stige, men i det øjeblik, da jeg kommer til sidste gren og deroppe fra, hvor jeg står, øjner min far nogle meter neden under mig, er jeg klar til at give op. Jeg er udmattet og forrevet, og min far er så langt væk nede, at jeg ikke kan forestille mig, at jeg nogensinde kan dufte hans Old Spice og hans shetlandssweater igen.



Her er det, at han gelejder mig ned at sidde på grenen. Og nu kommer det sted, hvor du skal høre trommehvirvlerne for dit indre øre. Jeg skal hoppe, springe, lade mig falde - eller hvad jeg nu vælger - det sidste stykke ned i hans favn. "Jeg griber dig" svor han. Efter et sekund, der varede en evighed, besluttede jeg mig. Og det gjorde han så. Den ultimative tro på, at nogen er der, når jeg har brug for hjælp blev etableret.

Det er nok unødvendigt at sige, at jeg i denne erindring har kunnet finde megen visdom, både om mig selv, om mennesker generelt, og især om den psykologi, der handler om at have tillid. Og at skabe tillid. Helt grundlæggende. Især til én selv - men også til, at der er nogen, når man har mest brug for det. Tillid til, at jeg kan "lande på mine fødder" igen, selvom jeg har været "ude af balance".

Og hvad har den erindring så egentlig med min historie at gøre om, at træer omfavner én, giver én energi og heler et tungt hjerte? Ja, for en gangs skyld står det mig ikke helt klart. Men med tiden har jeg også lært, at det ikke er ALT man skal forstå med sin forstand, det er nok at forstå med hjertet. Og det er ok, blot bare at mærke at det virker. At det føles rigtigt.

Om det gør for dig, det vælger du selv. Det hele handler om, hvorvidt du tror på det.


FULD FART PÅ EN FRODIG HAVE, DEL III - DUFTHAVEN

$
0
0
PLANTER

Der tales så meget om sansehaver for tiden. Men egentlig er alle haver jo sansehaver - i den forstand at de kan sanses. Nogle haveejere gør blot mere ud af at pirre sanserne end andre. I denne udgave af "Fuld fart på en frodig have" spiler vi næseborene ud og dufter til dufthaven og alle dens fortryllende fristelser.

TEKST & FOTO: MARIANNE




Dejlige dufte var især i oldtiden, og helt frem til industrialiseringen, noget af det der gjorde, at livet blev nogenlunde tåleligt. Den gang fyldte hygiejnen nemlig ikke ret meget, og hvor man gik og stod, var der en stank af alverdens ubehagelige affaldsstoffer - særligt fra folk og fæ. Og her var det så, at dejlige dufte - oftest fra urter eller blomster - kamuflerede dunsten. I dag, hvor vi mennesker er rene og velduftende, bemærker vi måske ikke i samme grad, hvor fantastisk det er at bevæge sig rundt i en have, der dufter fortryllende. Vi er vant til parfumer, deodoranter, rengøringsmidler osv. Men disse hygiejneprodukter bliver jo, ikke så mærkeligt, oftest tilsat dufte fra blomsternes og urternes verden.

Vi havefolk har jo vidst det altid! Duftende blomster er vidunderlige. Især IRL, som man siger på "digitalt", (in real life) - altså i den virkelige verden. Lad os derfor fylde haverne med alle de skønne dufte, vi kender.

dufthaven


HVORNÅR DUFTER DE?
Mange planter dufter ekseptionelt lige omkring morgengry, tusmørke og når det lige har regnet og fugten er ved at fordampe. Fugtigheden i luften frigør planternes duftende olier, og vi kan sniffe os helt berusede i kaprifolie, natviol og rose. En del planter bevarer deres duft om dagen - eller dufter kun om dagen - andre dufter kun om natten. Fælles for dem er, at de alle taler direkte til vores hjerter og følelser, og har en direkte afstressende effekt på vores nervesystem. Det at dufte påvirker os mentalt og emotionelt kan få os til at handle. Det har man for længst fundet ud af i reklameindustrien, men det skal vi slet ikke beskæftige os med. Her er det "den ægte vare".

dufthaven


BERØRING FREMMER DUFTENE
Har du lagt mærke til, at lavendel i gamle landbohaver ofte vokser som hæk langs stier? Det er der en grund til. Ikke nok med at de er geniale til at danne en afskærmende hæk omkring bedene, og ikke nok med at de hjælper roser af med utøj, de frigiver også deres duft, når man berører dem. Det gør vi ikke så tit længere, men den gang kvinder fejede forbi dagligt med deres store, lange kjoler, berørte de dem hele tiden, og på den måde afgav lavendel de skønneste duftmængder. Lavendel er også en af de dufte, der oftest er brugt i forbindelse med aromaterapi, og den har ry for at have en dyb og afspændende effekt på nervesystemet. Det er sikkert også nok derfor, du finder mange sæber og andre rengøringsprodukter med lavendelduft.

PLANT DER HVOR DU OPHOLDER DIG
Hvis du gerne vil have en rigtig skøn dufthave, er det derfor en god idé at have lavendlerne i baghovedet og så overføre den viden du har fra dem til de andre duftplanter. Velduftende roser ved hovedindgangen (bare de ikke river dine gæster i håret, når de går forbi), kaprifolie omkring skraldespanden, hængekøjen eller i nærheden af den uægte jasmin, syrener ved postkassen, lathyrus og duftlupiner nær soveværelsesvinduet, og rosmarin, timian og muskatsalvie nær køkkenvinduet. Eller hvad du nu har lyst til. Men tænk over, hvor du opholder dig meget, og hvilke steder du vil "komme forbi" med næseborene.

dufthaven


NYD AT NYDE
Selv har jeg hvert år lagt duftliljer i et bed, der er hævet, og så fordi planterne i sig selv er så høje (ca. 50 cm), passer det lige med "næsehøjde", når man passerer dem. Det kan altså godt få familien til at passere dem mange gange i blomstringstiden. Og jeg tager mig selv i at blive stående og nyde - bare nyde! Og der skal faktisk en del til, når man er et menneske, der hele tiden synes, hun er bagud. Men netop derfor er det jo en god ting at stoppe op. For sådan en lille pause giver overskud til at tage fat igen.

Terrassen er jo også et af de steder, vi opholder os meget, og derfor vil det være oplagt at have duftende planter i kummer, potter eller krukker. Det kan også være, du kan overveje at hale et par fliser op og så plante et opstammet syrentræ og sætte nogle studenternelliker eller chokoladecosmos omkring. De tre vækster blomstrer og dufter på forskellige tidspunkter, og forstyrrer dermed ikke hinandens "duftzoner".

Et drivhus eller en udestue kan også huse mange duftende planter, som altså er frostfølsommeDuftpelargonie, duftgeranium og citrustræ hører til de planter, der dufter forrygende, men som skal i vinterhi.

dufthaven


Se med her, om der er nogle af de planter, du godt kan lide. Og tænk så også på de tidlige forårsmåneder og sene efterårsmåneder. Ja, selv om vinteren kan du have glæde af at have en duftsnebolle eller kejserbusk i nærheden af hoveddøren. Med krokus, hyacintpinselilje eller liljekonval under - naturligvis.

PAS PÅ MED DUFTFORVIRRING
En ting vi dog lige vil bede dig være opmærksom på er, ikke at blande for mange dufte sammen. Vi kender det, når vi passerer gennem et stormagasins parfumeriafdeling - eller lige efter sikkerhedskontrollen i Københavns Lufthavn. Vores sansesystem bliver bombarderet med alverdens forskellige dufte, og snart blander de sig med hinanden, og enten bliver man "duftblind" eller også bliver man overvældet. Nogle af os kan faktisk gå hen og blive helt utilpasse. Ja, det er ikke en spøg. Man behøver ikke at være duftoverfølsom eller på anden måde "one in a million". Det er helt almindeligt, at vores hjerner påvirkes kraftigt af mange forskellige dufte på én gang - og forvirres.

dufthavenDerfor skal du naturligvis også passe på ikke at overdrive ved at sætte alt for mange kraftigt (og forskelligt) duftende planter lige op og ned ad hinanden. Du kan jo gøre det, at du finder planterne frem her via linksne i teksten, kigger i din havebog eller på anden måde undersøger, hvornår de blomstrer, sådan at de afløser hinanden i løbet af året frem for at konkurrere med hinanden.


FORSLAG TIL DUFTENDE PLANTER

DAGDUFTENDE BLOMSTER
Rose
Lavendel
Liljekonval
Pæon
Iris
Lilje
Ærteblomst
Levkøj
Studenternellike
Duftlilje
Pinselilje
Vintergæk
Hyacint
Duftlupin
Chokoladecosmos
Kæmpeverbena
Skilla
Tulipan
Gyldenlak
Duftpelargonium
Duftgeranium
Reseda
Anisisop

NATDUFTENDE BLOMSTER
Natviol
Vidunderblomst
Tobaksblomst

DUFTENDE URTER
Bronzefennikel
Basilikum
Anisisop
Sødskærm
Citrontagetes
Oregano
Timian
Rosmarin
Purløg
Kamille
Matrem
Muskatsalvie
Salvie - Findes i utroligt mange duftvarianter. Nogle er relativt robuste og vokser hurtigt til. Nogle er hurtigtvoksende, frostfølsomme frugtsalvier.
Mynte - findes i alskens varierede og delikate duftvariationer.
Løgkarse - en vild plante, der dufter af hvidløg.
Kinaløg- skal overvintres, vokser hurtigt til.
Citronverbena - skal overvintres.



BLIV ANMELDER PÅ HAVEFOLKET FOR EN DAG

$
0
0
LODTRÆKNING

Er du vild med godt grej til havearbejde, og har du en anmelder i maven? Hvis ja, så er denne måneds udfordring måske lige noget for dig.










I 2013 kiggede vi her på HAVEFOLKET meget på planter, bede, havens indretning mv. Det fortsætter vi med i år, men vi har lige en dimension mere, som vi gerne vil kaste lys over. Alle de der redskaber som vi slet ikke kan undvære, når havearbejdet skal udføres. Det kan være ting som river, koste, luge- og hakkejern, hækklipper eller græsslåmaskiner, trimmere eller ukrudtsbrændere. I februar starter vi næste tema op, og det er med fokus på godt grej! Men denne gang har vi ikke tænkt os at fylde hele temaet selv. Vi vil gerne høre stemmerne fra det danske havefolk. Ja - hvad synes du er godt grej?

DIT UDGANGSPUNKT
Mon ikke du har prøvet at få et nyt redskab i hånden fordi en ven eller et familiemedlem syntes du skulle have noget haveagtigt til jul? Ved første øjekast virkede det helt forkert og føltes heller ikke godt i hånden, men taget i brug den efterfølgende sæson, så var det dit nye yndlingsredskab. Vi håber, du har lyst og tid til at fortælle os om det.

Det kan også være, at du er et af de havemennesker, der har alt det rigtige udstyr, og så er du også lige den rigtige anmelder for os. For så vil vi gerne høre, hvad der er din allerbedste investering - eller bare det hjælpeværktøj du tager frem altid - igen og igen.

Så - uanset om du er udstyrsfanatiker eller kun har et lille udvalg, så håber vi at du har lyst til at lave en anmeldelse til HAVEFOLKET. Rettere sagt - alle der har godt grej, de gerne vil anbefale til andre, kan skrive med her!

ANMELDELSEN
Udfordringen er ganske enkelt, at du skal tænke dit havegrej igennem og vælge ét produkt ud, som du gerne vil anbefale andre at erhverve sig. For at beskrive produktet skal du sende os en anmeldelse delt op i syv afsnit, hvor du svarer på netop disse syv spørgsmål:

  1. Hvad hedder redskabet og hvem er producent?
  2. Hvordan er du kommet på at købe dette grej? 
  3. Hvor længe har du haft det (cirka)?
  4. Hvad bruger du det til? 
  5. Hvad gør at netop dette redskab er særligt velegnet?
  6. Vejledende pris - og synes du prisen passer til produktet?
  7. Har du andet, du gerne vil fortælle om produktet?

Fortæl os så meget, at andre læsere har mulighed for at vurdere om dit gode grej passer til deres egen have og tilhørende udfordringer. Medtag derfor gerne lidt info om de ting, du bruger dit grej til - fx om du beskærer små oliventræer eller store plataner - om du hakker i let sandjord eller tung lerjord etc.

Tag desuden også 3-5 gode, vellignende fotos af det valgte grej og send med dine svar - ét af dem må meget gerne være et, hvor man kan se dit grej i brug - hvis muligt. Billederne skal ikke være reduceret i størrelse eller beskåret. Det tager vi os af. Er der noget, vi er i tvivl om, når vi læser din anmeldelse eller gerne vil have uddybet, så skriver vi tilbage til dig for afklaring.

Vær opmærksom på, at vi læser korrektur inden din anmeldelse udgives på HAVEFOLKET, så du behøver ikke være bekymret for slåfejl mv. Det vigtigste er, at du sætter dine ord på! Det er dem, der er det afgørende - din anbefaling.

Såfremt vi får rigtig mange anmeldelser, forbeholder vi os retten til at udvælge de bedste til udgivelse, men vi vil forsøge at få så mange med som overhovedet muligt, og vil evt. forsøge at pulje dem efter typer. Alle de indsendte anmeldelser vil naturligvis deltage i lodtrækningen. Og så skal det lige bemærkes, at anmeldelsen skal være af noget grej, som du sætter stor pris på. En anmeldelse, der fraråder køb af et specifikt produkt, hører ikke hjemme i dette tema.

SPONSORGAVEN
Vinderen af lodtrækningen får en topsaks fra Fiskars.

Fiskars topsaks


 Topsaksen har teleskopskaft, der har en rækkevidde på 4 meter.
Den fungerer som en forlænget arm, der gør det muligt at beskære 
havens høje trækroner, samtidig med at du står trygt og godt 
med begge ben plantet på jorden.

Når alle anmeldelser er modtaget i slutningen af januar, vil vi foretage en lodtrækning mellem alle bidrag, og den heldige får tilsendt sponsorgaven direkte fra Fiskars.

HVEM KAN DELTAGE?
Alle, der er tilmeldt nyhedsbrevet, kan deltage. Hvis du endnu ikke har fået dig tilmeldt, kan du gøre det ved at klikke lige her. Hvis du har problemer med tilmeldelsen, kan vi også tilmelde dig på dine vegne - du skal blot skrive det i indledningen af din mail.

DEADLINE
Vi beder dig venligst fremsende din anmeldelse indeholdende 7 afsnit med svar på ovenstående spørgsmål, samt tilhørende fotos, senest den 26. januar kl. 20.00. 



Send venligst materialet på mail til info@havefolket.com og mærk din mail i emnefeltet med teksten "Godt grej". For at kunne deltage skal du oplyse dit for- og efternavn og din adresse. Din anmeldelse vil blive udgivet med dit navn og din by, og så håber vi selvfølgelig at du vil besvare evt. spørgsmål og kommentarer fra de læsere der skriver i kommentarerne i forbindelse med din anmeldelse.

Har du lyst? - så sæt dig til tasterne med det samme! Det tager kun kort tid at skrive om noget, man brænder for, og vi vil så gerne høre også fra dig! Måske er det din anbefaling der gør, at en havekollega i år finder ud af at havearbejdet slet ikke behøver at være så besværligt, hvis bare man har det rigtige grej! 

Vi glæder os meget til at høre fra dig!

PALEY PARK, NYC

$
0
0
TEMA: TRÆER

Vi har før været i New York City. Denne gang besøger vi en lille lommehave i Midtown, Manhattan. 

TEKST & FOTO: KARINA 







Udenfor buldrer byen afsted, men vi bemærker det ikke. I lommen af 3 høje husmure ligger den lille park, og i samme øjeblik vi træder ind i haverummet mærker vi en ganske særlig ro.

Paley Park, NYC
For enden af haverummet overdøver et 6 meter højt vandfald larmen udenfor, mens den gennemtænkte belysning får væggen til at funkle som krystaller.

Paley Park, NYC



Omkring os står en gruppe slanke træer, hvis kroner danner tag over rummet med en let og luftig bladmosaik. Træerne er Gleditsa 'Sunburst', som i øvrigt også er flot repræsenteret på gaderne udenfor.

Paley Park, NYC




Da vi får set os om, kan vi konstatere, at haven her er simpel i ordets bedste betydning. Vi opdager skønheden i de simple, men velvalgte løsninger, og vi opdager, hvor lidt der egentlig skal til. Man ser det i belægningen, og man ser det i plantekummerne, som lige nu er beplantet med helichrysum - altsammen uden "udenomssnak"- ikke noget med en lille sammenplantning. Der er skåret ind til benet. Skønheden hviler på de sparsomme løsninger. Skønheden i det sparsomme fornægter sig ikke.

Parken er tegnet af landskabsarkitekterne Zion & Breen, og den blev indviet i 1967. Om det er de samme hvidlakerede havestole, der prydede haverummet dengang, er jeg egentlig ikke klar over, men de pynter. De smukke stole er nærmest en installation for sig, men også rekvisitter som gør, at man føler sig mere end velkommen i den lille have. De nærmest lokker dig til at slå dig ned og bare være til.

Paley Park, NYCAt sidde og nyde det smukke lydtapet fra vandkaskaderne, der i øvrigt overdøver alle dine tanker. Men det er vel også det vi har behov for lige her. Lige her i NYC, hvor alt foregår i en fart, som nærmest overhaler lysets hastighed. I en by hvor den zenagtige stemning gør sig godt, når lysten til fordybelse indtræffer.

HER ER VI 
Paley Park 
3 East 53rd Street
Midtown Manhattan
New York


PILEBLADET PÆRE

$
0
0
PLANTEPORTRÆT

Til den lille have eller som overstander i staudebedet er Nordens oliven - den pilebladede pære - en sand perle. Brug den i kombination med pastelfarvede stauder eller kombiner med græsser samt hvide og mørke blomstringer for raffinement.

TEKST: LONE
FOTO: LONE & LENE





Mine første bekendskaber med den pilebladede pære har været via de berømte, engelske haver. Blandt andet i den ofte portrætterede hvide have ved Sissinghurst Castle, har træet en hovedrolle. Claus Dalby har også brugt megen venlig omhu på at udbrede dette lille træ, der er særdeles velegnet i det danske klima, og giver en skøn stemning i retning af Middelhavslandenes oliventræ. Forskellen er blot, at mens oliventræet skal indendøre i den danske vinter, kan den pilebladede pære blive i haven. Måske derfor lyder træet også navnet "Nordens oliven".

PILEBLADET PÆRE
Pyrus salicifolia 'Pendula'

Den pilebladede pære er et superfint, mellemhøjt og løvfældende træ, der har de smukkeste, grågrønne, ellipseformede blade. Desuden blomstrer den i april-maj måned med de yndigste små, hvide blomster.



I september-oktober dukker de små (2-3 cm) pærer op med en friskgrøn farve og minder om ophavet til træets navn.

Den pilebladede pære ynder en solrig placering, og også derfor er den en fantastisk medspiller til det frodige staudebed i fuld sol. Her skal den have god plads, da den kan vokse til en bredde på 4-6 m - det samme i højden. Træet bliver i kronen meget kompakt, som det ses af flere fotos herunder. Beskæres træet ikke, vil den overhængende form gøre, at træets grene når jorden og næsten synes værende en busk.


Træet kan dog med fordel beskæres hårdt, hvis særlige former ønskes fremelsket. Klippes det godt ind hver vinter, bliver kronen tæt og kompakt, og det kan således holdes opstammet som en grå kugle, der svæver over bedene.



Den pilebladede pære får gule høstfarver, og også denne del af træets cyklus er et aktiv i haven.

Det skal selvfølgelig også nævnes, at den pilebladede pære er skøn i krukker og fremkalder, ved en solrig placering på terrassen, den elskede Middelhavsstemning som oliventræet. Og så er man endda fri for at slæbe det frem og tilbage hvert forår og efterår.

FAKTA

NAVNPyrus salicifolia 'Pendula'
DANSK NAVN: Pilebladet pære
LYSFORHOLD: Fuld sol
HÅRDFØRHED: Fuldt hårdfør
JORDBUND: Almindelig næringsrig havejord.
VÆKST: Mellemstort, middelvoksende, overhængende træ med grågrønne ellipseformede blade.
STØRRELSE: Højde og bredde: 4-6 m.
BLOMSTRING: Små hvide blomster i april-maj, der afløses af små, grønne pærer i september-oktober.
ANVENDELSE: Velegnet i bede.

HJORTETAKTRÆ

$
0
0
TEMA: TRÆER

Hjortetaktræet er ét af de smukkeste træer jeg kender. Det skønne, og lidt eksotiske, udseende er ikke til at stå for - for ikke at tale om høstfarverne.  


TEKST & FOTO: KARINA 





Hjortetaktræet er typisk flerstammet, hvilket betyder at den har en rigtig smuk, nærmest grafisk silhuet. Den flotte figur betyder at det står flot som et solitært træ, hvad enten det er i den store eller knapt så store have.   

Bladene er fjersnitdelte og har en dejlig friskgrøn farve sommeren igennem, og de bliver gule, orange og røde om efteråret. Om vinteren står de flotte stammer nøgne tilbage og prydes af lange bourgognefarvede frøstande, hvis dele på visse sorter bruges som krydderi.

HJORTETAKTRÆ
Rhus typina

Træet når en højde på omkring 8 meter, når det er fuldt udvokset, og kronen omkring 6 meter i bredden. De yngste grene er dunede og forgrendet som et lille gevir - deraf også navnet hjortetak.  


























Hvis man skal pege på en lidt kedelig ulempe, må det være at træet er lidt ivrigt med at lave rodskud. Det skal man selvfølgelig være klar over, hvis man har i sinde at anskaffe sig et eksemplar. 



FAKTA

NAVNRhus typina
DANSK NAVN: Hjortetaktræ
LYSFORHOLD: Sol/halvskygge
HÅRDFØR: Ja
JORDBUND: Almindelig næringsrig havejord
VÆKST: Flerstammet
STØRRELSE: Fra 6-8 m
BLOMSTRING: Gul/grønne samlet i lange stande. Blomstrer i juni/juli
ANVENDELSE: Solitært eller i grupper

TRÆER DER SKYGGER

$
0
0
TEMA: TRÆER

Når man snakker om træer, især store træer, er der en ekstra dimension, som jeg synes man skal have med - nemlig det gode naboskab. Her er en historie om et dilemma.

TEKST& FOTO: LENE






Lad det være sagt med det samme: Jeg kan godt lide træer - også store træer- men når naboen, som er en landejendom, har mange over 20 meter høje træer stående mellem 1 og 5 meters afstand fra skellet, kan kærligheden til store træer ligge på et meget lille sted! De mange store træer lægger det meste af vores have i skygge allerede fra kl. 17.00, og fra kl. 18.00 er der heller ikke mere sol på vores terrasse, som vender mod syd/sydvest. Helt galt er det selvfølgelig i de tidlige forårs- og sene efterårsmåneder, hvor solen står lavt. Hvad gør man så, hvis ens nabo ikke har helt samme syn på træer (der skygger), som man selv har? Hør her, hvordan vi tacklede udfordringen.

HISTORIEN OM ET TRÆ
For omkring 15 år siden, hvor vi havde andre naboer end ham, der bor der nu, stod der et kæmpestort elmetræ ca. 1 meter fra skellet. Det var omkring 23 meter højt, og halvdelen af kronen ragede ind over vores hus og terrasse. Jeg tør slet ikke tænke på rødderne.

Vi talte med naboerne om det, og fortalte, at vi for det første var kede af al den skygge træet gav i haven, men at vi også var nervøse for nedfaldne grene. Det svar vi fik var: "Vi kan godt lide høje træer". Det kan vi også, blot ikke så tæt på vores grund, og da der i en storm knækkede en stor gren af, som landede i hegnet og smadrede det, tog vi kontakt til dem igen - også denne gang forgæves.

De havde hele vejen igennem en manglende forståelse for situationen  - de kunne simpelthen ikke se problemet. Vi tænkte længe over det, og besluttede os så for at kontakte en advokat. Efter megen skriveri frem og tilbage mellem deres og vores advokater, blev det besluttet at foretage et syn på åstedet. Der lykkedes det så endelig at overbevise dem om, at træet skulle væk.

LETTEDE
Vi var selvfølgelig glade og lettede, men ærgerlige over at det var nødvendigt med advokatbistand, når nu sund fornuft havde været nok. I øvrigt skulle naboen betale alle sagsomkostningerne, foruden at de skulle betale for professionel hjælp til at fælde kæmpen. Vi havde helt fra starten tilbudt at betale halvdelen af omkostningerne til træfældningen! Det skal siges, at huset ligger omkring 100 meter fra skellet, og at de øvrige træer gjorde, at de næsten ikke kunne se træet fra deres hus.

Jeg vil ikke afvise, at jeg til sidst i "sagen" blev lidt "stram i betrækket", for jeg var ærligt talt så ked af, at de ikke kunne se sagen fra vores side, men bare affærdigede det. Jeg er sikker på, at der i Danmark sidder mange hus- og haveejere, der er rigtig kede af det, på grund af skygge fra naboens træer, og som ville ønske at der blev lyttet til dem, og jeg forstår dem godt.

HEGNSLOVEN
Desværre kan man ikke med hegnsloven i hånden kræve, at de store træer bliver fældet, da man har ret til at plante træer tæt på skellet. Blot må træerne ikke stå på række, og derved fungere som hæk/hegn. Her gælder hegnsloven så, og det betyder som udgangspunkt at træerne højst må være 1,8–2,0 meter høje. Jeg ville ønske at man i Danmark tog problemer med de skyggende træer mere alvorligt, og lavede en lovgivning på området.

Hvis man absolut vil have høje træer i sin have, vil jeg anbefale at plante dem mod syd, så de kun kaster skygge i ens egen have. Det er en rigtig god idé at undersøge hvor stor træets krone bliver, når det er fuldt udvokset, så man kan plante langt nok fra skellet til at træet ikke rager ind over naboens grund!

HAR DU TALT MED DIN NABO I DAG?
Jeg ville sådan ønske, at det for haveejere blev helt naturligt at tage hensyn til sine naboer, når man planter træer. Det kan godt være, at man har retten på sin side, men et godt naboskab er uvurderligt i længden, og hvis man har et godt forhold til sin nabo, er det også meget lettere at tale om det, hvis der bliver problemer af den ene eller anden art.

PLANT ET TRÆ
For mig er det i den grad forbundet med høj livskvalitet at kunne nyde solen i egen have, og vi har derfor kun få træer i vores have, da jeg synes vi har nok i naboens! Månedens tema om træer har dog åbnet mine øjne, og jeg er heldigvis blevet overbevist om, at vi skal have flere træer i vores have. De skal dog plantes mod syd, eller også skal det være træer, der er egnet til mindre haver, og som kan holdes nede ved beskæring.

Træerne er sådan en smuk kulisse, og jeg nyder dem meget om sommeren - også fordi de giver dejligt læ, når det blæser. Men jeg vil også gerne kunne nyde solens varmende og livgivende stråler og lys sidst på dagen.

Den nuværende ejer er heldigvis lidt nemmere at tale med, og for et par år siden fældede han på eget initiativ et stort kastanjetræ, der stod lige ved siden af elmetræet. Her knækkede der også en gren, som splintrede en anden nabos hegn, og så turde han ikke mere tage ansvaret for det!


Hvis du vil læse mere om emnet, kan det anbefales at klikke her.

FARVEVITAMINER I EN GLØDENDE SENSOMMERBUKET

$
0
0
BUKETTER

Bliver du også nogle gange lidt farvehungrende her midt på vinteren? Selvom milde (grønne) vintre hjælper lidt på det, kan vi ind imellem have brug for et ordentligt skud farveglæde. Se med her.

TEKST & FOTO: MARIANNE






Når vinteren er allermest grå, diset, sjappet og januartrist, så får vi brug for et skud farveglæde. Og selvom mange havemenneskers øjne begejstres af tone i tone, eller kun to-tre farvers match - og selvom det også er rigtigt smukt - skal vi i dag have et kæmpe skud farvevitaminer indenbords.

Billederne er hentet fra sensommeren, hvor jeg besøgte en haveveninde fra Nordjylland, som her i HAVEFOLKET både før, nu og senere går under navnet BlomsterBine. I hendes have finder jeg alverdens glødende farver, og da vi skulle besøge en haveven, skulle vi jo have en buket med. "Pluk lige hvad du har lyst til", sagde Bine, og da vi var i vanlig "trang" tid, skulle det gå hurtigt.



Blomsterplukning er ellers en disciplin, som jeg elsker at sætte god tid af til. Der går helt rødhætte og zen i den. Og da jeg ikke mindes at have fået lov til at plukke løs siden jeg var en lille pige, var det kvarters tid - hvori plukning og sammensætning af buketten varede - et eksalteret og sansemættet, intenst tidsrum, som har brændt sig fast i min hukommelse. Heldigvis også på linsen.



Når man pludselig har susende travlt, er det som om ens bevidsthed skærpes, og det skete sjovt nok også med min. Jeg har aldrig været særligt systematisk anlagt, er nærmest intuitiv i de fleste af mine gerninger. Men nu har vi travlt og jeg har brug for overblik, så jeg beder Bine om at gå i gang med at sortere blomsterne og bunke dem. Herefter bliver ca. 1/3 af stilken frigjort fra blade og sidestilke. De klippes alle i nogenlunde samme højde, og alle ender i en spand.




Så er det bare at gå i gang. På bordet ligger:

Umodne sankthansurt, purpursolhat, grønne valmuefrøstande, umodne gyldenris, cerise stolt kavaler, tagetes, kæmpeverbena, humleranker og blandede hosta, de fleste med gule kanter.

Se, nu kan det godt være at du får ondt i øjnene, for jeg har altid været ret farveglad, og det er BlomsterBine gudskelov også! Så hendes vældige urtepotter med tagetes, som for et sart blik kunne være for voldsomme farver, bliver nu til et "must" i en buket med solhatte. Og solhatte, dem ville jeg have med!

Ja, så var det bare at samle buketten, og det er der for mig ikke ret stor raketvidenskab i, for jeg har aldrig lært det. Jeg sætter det sammen som jeg synes passer, giver form, supplerer hinanden i farver og skaber kontrast, og anvender såmænd også farver, der "stiller sig skulder ved skulder" ved hinanden. På den måde står jeg så og overrasker mig selv, for jeg er én af dem, der overhovedet ikke er vild med lilla og rød sammen. Men her er det som om det virker. Det må stå bag øret sammen med en hel masse andet. Om det er noget for dig, det er jo en smagssag!

Jeg selv, som ellers stædigt har hevet de lige så stædige gyldenris op, for at de ikke skulle overtage min lille bitte parcelhushave, må nu tage op til overvejelse, hvad jeg skal gøre. De er jo dejlige med deres limefarvede, duskede look! De må komme i en krukke tror jeg, for undvære dem, kan jeg da vist ikke alligevel. De er, ligesom sankthansurt, allersmukkest, når de er på vej i blomst. Det er de jo ikke alene om, men det er en anden sag!



Af sted med os til Vagns sensommerhave i Skovly, som sjovt nok også rummede mange af disse blomster. Det opdagede vi først, da vi gik rundt i den - og jeg glemmer ikke, hvordan hans ansigtsudtryk var, da to smækre (!) unge (!!!) kvinder besøgte ham med en buket, der - hvis han ikke vidste bedre - kunne være plukket i hans egen have.

I løbet af denne sæson besøger vi også BlomsterBines have.


PILENS HELBREDENDE VIRKNING

$
0
0
SERIE: PIL

Piletræet har i årtusinder været en del af menneskehedens faste følgesvend. Vi har hidtil set på, hvordan du kan dyrke det samt bruge det som materiale til at flette med. Nu skal vi kigge på dets helbredende evner, og så er det altså også gavnligt for en gartner! 

TEKST: MARIANNE
FOTO: LONE




At piletræet er et af de mest graciøse træer, der findes - at se på, nyde og dyrke - er jo ren havemeditation i sig selv. Det gør stort set hele arbejdet selv, uden at vi så meget som skal røre en finger. Men at den også har helbredende evner - sådan indvortes, når vi indtager den - er en anden ting. Det har indianerne vidst i lang tid før vores tidsregning, og hvis du nu har undret dig over, hvad de mon røg i de der fredspiber - så var det ganske ofte pilebark. 



DET ER I BARKEN DET SIDDER
Salix Alba og Salix Nigra - to latinske navne på pil, der vokser i nærheden af vand - indeholder nemlig et smertestillende og feberdæmpende stof salicinsyre. Det er beslægtet med aspirin, og er nu om dage blevet afluret sin kemiske sammensætning, og anvendes nu i hovedpinepilleindustrien i meget stort omfang. Det er i barken primært, at stoffet sidder, og pilebark har gennem tiderne været anvendt netop til betændelseshæmmende, smertestillende og febernedsættende formål. At den desuden virker kølende og astringerende på samme måde som Aloe Veraplantens gel, er der ikke så mange der ved. I adskillig lekture om lægeurter og helbredende planter, kan man læse, at barken også kan anvendes til at udskille urinsyreoverskud med, samt mod mavekatar. 



TAG DIG I AGT
Da pil er vildtvoksende og krydser sig på utallige måder, er det efterhånden vanskeligt enten af finde sortpil eller hvidpil i ren form. Derfor må det formodes, at alle varianter af pil bærer den kemiske sammensætning i en eller anden variation. 

Se, nu vil vi her i HAVEFOLKET fraråde dig, at du eksperimenterer med at være din egen doktor. Fejler du et eller andet, er det din læges opgave at finde frem til, hvad du skal indtage, for at du kan helbredes. Derfor vil vi anbefale dig, hvis du pludselig sidder og kan mærke urheksen i dig selv, kun at anvende pil som lindring og så søge læge. 

HISTORISKE PENSELSTRØG
Det kan faktisk gå hen og blive en større afhandling, hvis vi skal begive os af med at fortælle, hvad pil gennem tiderne er blevet anvendt til. Derfor må vi nøjes med nogle af de helt "brede penselstrøg".  
Pilebark er altså derfor gennem tiderne blevet brugt til at stille primært febertilstande, som fx malariafeber med, men der var også andre anvendelser af den. Pil er ét af de mest bøjelige og føjelige træer, der findes. Af samme grund blev det anset for at være helligt, og blomsterne/raklerne blev ofte brugt til at udvinde en te med, som skulle gøre "stive", bitre og resignerende mennesker bøjelige og fleksible igen. I ægyptiske grave har man fundet pilefrø i salver, og man formoder, at de er blevet brugt til at fremme sammenvoksning af brækkede knogler med. Ægypterne blandede også brændte pileblade sammen med rosenolie for at behandle sår, der ikke ville hele. 



GARTNERTIP
Se, her er det så at det begynder at blive morsomt for en gartner, for i en eller anden gammel gartnerbog - i skrivende stund uvist hvilken - står der, at pil er glimrende som erstatning for roddannermiddel. Du ved, de der dyre, dyre små dåser med et hvidt pulver, som man skal dyppe grene og stiklinger i, inden man stikker dem i jord med henblik på roddannelse og formering. Det har jeg så i sommer gået og "fiflet" med - dvs. afprøvet, helt og aldeles uvidenskabeligt. Jeg brugte en spand med regnvand, hvori jeg så stak nogle friske kviste af pil - og for nu at være rigtig utjekket, så aner jeg ikke hvilken sort. Men pil var det.

Dette vand har jeg så brugt til at vande nystukkede stiklinger og små nye planter, som netop var blevet pottet om i større potter. At de alle har slået rod, kan tages som et ualmindeligt godt fingerpeg om, at der er noget, der virker. Der er nemlig i en bakke med stukkede smågrene altid omkring en tredjedel, der ikke slår rod. Desuden er de, der har fået pilebarkvand, vokset hurtigere end de, der ikke fik.

Så hvis du i juletiden med undren har læst om, at du kan give dit juletræ en kodymagnyl i vandet for at det kan holde længere indendørs, så er det altså ikke en julespøg. Det er åbenbart en gartner, der kender den samme virkning af salix (salicinsyre), der har fundet frem til det. 



Er du blevet varm på pil, så læs mere i vores serie om pil. Og ønsker du at vide mere om selve træet og blive inspireret omkring dets meditative effekt og virkning i et haverum, så glæd dig til kommende artikler, som vil afslutte denne serie om pil i HAVEFOLKET. 

NY SERIE: PIL
Følg med i den nye serie om pil. I den kommende sæson vil vi fortælle om, hvordan man kan få det allerbedste ud af at have pil i sin have. Pilen er både smuk og anvendelig


DYRK PIL
Pil er nem at dyrke. Når først stiklingerne er sat i jorden og de har fået fat, går det over stok og sten! Læs her om hvordan du kommer i gang med at etablere dit eget pilestykke.


FLET EN KUGLE AF PIL TIL DINE EFEU
Flet en efeukugle af pil. Den er smuk, både mens den gror til og når den er blevet rund, grøn og flot. Vi viser her, hvordan du fletter. 

TID TIL PRIMULA

$
0
0
PLANTER

Nu er det tid til at så primula. 
Det er slet ikke så svært at få et godt resultat ud af at så primula, men det er vigtigt at komme i gang her i vinterens løb.

TEKST: BJARNE LARSEN, DANSK PRIMULA KLUB
FOTO & INTRO: LONE






De er lige nu at finde på hylderne rundt omkring i planteskoler og supermarkeder. Men vil du selv vælge form og farve, så kig fx. på frøsortimentet hos Dansk Primula Klub, for så skal du se muligheder! Læs som startskud herunder Bjarne Larsens råd til en vellykket primulavækst.


SÅNING OG FORMERING
Frø af primula sås bedst om vinteren, da nogle arters frø skal have en kuldepåvirkning for at spire. Det er lige som andre alpine frø. Dog kan de nemme arter også sås både forår og i forsommeren. De sås tyndt i priklejord iblandet sand/grus eller små lecaperler, og jorden holdes hele tiden fugtig. Når de har fået de to første rigtige blade, prikles de ud i bakker eller små potter. Husk at dække de nysåede/nypriklede potter, hvis de står ude i det fri, således at solsorten ikke ødelægger det hele.


Som i alle andre plantefamilier er der blandt primula nemme og svære arter. Følgende arter gror fint i vores haver, såfremt man bare tager lidt hensyn til de forhold, de helst vil have.

I sol
Her kan plantes P. denticulata (kugleprimula), P. auricla (aurikel) og krydsningen P. x pubescens med de kødfulde blade, P. elatior (fladkravet kodriver), P. veris (hulkravet kodriver), og P. vulgaris (storblomstet kodriver). Hertil kommer de mange kodriversorter (Polyanthus og Primrose typerne). Alle trives fint i almindelig, veldrænet havejord og blomstrer om foråret.

I halvskygge
Etageprimulaerne P. bulleyana (orange), P. beesiana (violet), P. japonica (røde og hvide), P. pulverulenta (røde), den krybende P. juliae (flere farver) og de japanske P. sieboldii (flere farver) og P. polyneura (rød). Disse gror bedst i kompostjord med dræn og blomstrer i maj-juni.

I lidt fugtige områder
Klokkeprimulaerne P. alpicola (gul), P. florinda (gule og røde), P. sikkimensis (gul) og den lave rosenprimula P. rosea (rød). De gror i fugtig kompostjord og blomstrer i juni-juli, dog P. rosea i april.

Og så skal det blot huskes, at sammenplantninger med andre planteslægter i surbundsbede, sumpbede, traditionelle staudebede og skovbede, i lys og skygge, kan give meget smukke resultater.



KLIMA/VEJRFORHOLD
Generelt bryder primula sig ikke om varme og tørre somre eller våde vintre med manglende frost og sne. Planten går om efteråret i hvile og bryder sig ikke om at få hviletiden ødelagt af skiftende perioder med frost og tø.

Tørre og varme somre kan kompenseres med vanding og plantning i skygge, og det skiftende vintervejr kan der delvis kompenseres for ved overdækning af planterne med f.eks. grangrene mod solen og glasplader mod for meget væde.



JORDBUND
De fleste primula gror bedst i en veldrænet jord indeholdende en god del organisk materiale med en pH på mellem 5 og 7. Godt omsat bladkompost eller tørvejord tilsat sand/grus er bedst for primula.

Dog er der en del alpine primula, som gror i kalkholdig jord, og for hvem det dog ikke er en nødvendighed, når vi har dem i haven. En god havejord iblandet en del grus/sand vil være fint for de alpine primula.




DANSK PRIMULA KLUB v/ Bjarne Larsen
Dansk Primula Klubs frøliste 2013-2014 er netop udkommet, og klubben tilbyder alle interesserede at købe frø. Listen indeholder ca. 60 forskellige spændende primulaarter, - sorter og -hybrider, samt rigtig mange andre plantearter. På Dansk Primula Klubs hjemmeside www.primulaklub.dk kan du se frølisten over de frø, der er til salg. 

FARV HORTENSIA BLÅLIG

$
0
0
I HAVEN

Hortensia kan godt gå hen og blive ret så anmasende, hvis den er ren pink eller ren blå. Men hvis den changerer mellem de to farver, så sker der ting og sager. Har du lyst til farvespil, så er det nu, du skal ud med vandkanden.

TEKST & FOTO: MARIANNE




Hortensia er og bliver dårende dejlig. Den har så meget at byde på  - og det i hele dens blomstringscyklus fra den går i knop til den falmer. Heldigvis er der nu rigtigt mange forskellige hortensia, du kan vælge imellem, men den mest kendte er Hydrangea Macrophylla "Summer glow". Det er oftest den, du ser på supermarkedernes stativer, og det er én af dem, indenfor slægten, der har været på markedet i længst tid. Derfor kender de danske havefolk også sorten rigtig godt. Somme tider er den ikke ret hårdfør, men det er oftest fordi den er vokset op i et opvarmet drivhus med tilskud af lys og gødning. Den kan dog godt akklimatiseres i din have.

hortensiaDer står du så med en blå, blå eller pink, pink plante med kæmpe "ballon"blomster. Store og anmasende. Ja, det vil nogle sige - andre er begejstrede. Men os, der måske godt kunne tænke os en plante med farvespil, vi må ty til kemien. Jeg må indrømme, at det sker yderst sjældent på den firkant af Guds grønne jord, jeg har fået lov til at passe, og jeg ved ret beset heller ikke om alun, som man skal bruge, egentlig er farlig kemi. Men det er ret små mængder man bruger - gudskelov!

hortensiaNoget siger mig, at det er jernsulfat eller sådan noget, for et gammelt gartnertip er, at man begraver store jernsøm ved plantens rod. Det er selvfølgelig også værd at prøve - men der skal vist ret store mængder til, før det dur. De par søm, der nu ligger og roder i min jord, har i hvert fald ikke farvet nogle planter blålige. Derfor må vi ty til materialisten og bede om alun. Det skal fortyndes: 5 gram alun til 5 liter vand - eller det dobbelte: 10 gram alun til 10 liter vand. Så passer det til en vandkande. De fem liter går til en plante med et omfang på ca. 50 cm3. En anden metode er at drysse alunen ud - et gram pr. m2 - og et gratis (næsten) tip er, at anvende dekorationsler. Det er faktisk heller ikke så dumt, for det holder jo på det vand, som hortensia er så glad for.

SUR JORD GIVER BLÅ HORTENSIA
Min erfaring siger mig, at du med fordel kan vande et par gange i løbet af året, før og efter dens blomstring - dvs. i det meget tidlige forår, om sommeren inden den folder sine knopper ud, og så igen i senefteråret, når blomsterskærmene er falmet. Jeg har spekuleret meget på om de planter, der bliver drønhamrende blå måske er hvide hortensia, der er kemisk farvet, for når jeg farver mine med alun, så bliver de ikke blændende blå, men derimod changerende lilla, violette, blålige. Dem jeg har, var i udgangspunktet de pink, og da det jo er surheden i jorden, der afgør farven, så må jeg gætte mig til at den jord, mine står i, kun halvt om halvt er sur.

hortensia


Desværre har de to sidste års strenge vintre - og især den frost, der kom og slog med halen nogle uger efter at foråret var taget fat - været meget ublid ved mine hortensia. De har været frosset ned hvert år - 3 år i træk - men heldigvis overlevede de både flytninger og Kong Vinter. I år tror jeg så på miraklet. Vinteren har indtil videre været mild, og jeg har tænkt mig at lægge fleecetæpper over deres allerede ret store knopper, når der varsles frost. Pyt så være med, at det ser ud ad Pommern til.

hortensia
Til sommer bliver det fantastisk, og til næste og næste sommer igen, og når de er vokset sig endnu større bliver det helt formidabelt! Alle sammen i changerende, blålige farver. Hvis du nu sidder og kommer i tanke om, at du har et fabelagtigt foto af dine hortensia med changerende farver, så læg dem endelig på vores Facebookside.

HEIDES PLANTESKOLE - EN PERLE VED LIMFJORDEN

$
0
0
Heides planteskoleSHOPPING

Tæt på Limfjorden, beliggende i Thisted på bakken med udsigt til Mors, finder man en fantastisk planteskole. Planteskolen lyder navnet "Heides Planteskole" efter ejerne, og dette er ikke et sted, man besøger på kort tid. Her kan man forsvinde i timevis!

TEKST & FOTO: LONE





På Simons Bakke i udkanten af Thisted finder man Heides Planteskole. Planteskolen har rødder tilbage til 1936, og drives i dag af to passionerede mennesker, Grethe og Ole - sidstnævnte har trådt sine barnesko på stedet. Ole er nemlig søn af planteskolens grundlæggere, og det er ham, der blandt andet er idémand til mange af de flotte bygningsværker, man møder rundt omkring på planteskolen. Oprindeligt var planteskolen placeret nede ved fjorden, men blev siden i 1962 flyttet til sin nuværende placering, hvor der var lidt bedre plads.

Heides planteskole

En gammel stald blev ombygget til butik, og det er konstruktionerne i denne, der har givet ejerne inspiration til alle de velproportionerede overdækninger, der binder hele planteskolen sammen på kryds og tværs.

Heides planteskoleAlt træværk er malet i samme matte, sorte farve, der danner smuk baggrund for alle de mange planter, som Grethe og Ole sælger.

OVERBLIKKET 
Straks ankommet til første del af planteskolen møder vi denne oversigt. En venlig guide til os gæster, så vi ved, hvad der er i vente, og dermed også får en mulighed for at få det hele med. Det er dejligt kundevenligt, og det er faktisk toneangivende for hele planteskolen. Selvom familien lever af at sælge planter, så har man også oplevelsen af, at man besøger en have, hvor der bliver kælet for både planter og indretning - og hvor man tager sig tid til at tale med gæsterne. Det er en sand fornøjelse at være på besøg et sted som her!

Heides planteskole





PRYDBUSKE OG TRÆER
At Ole Heide er kreativ ses overalt i de fine haverum. Her i haverummet med prydbuske og træer, er der pyntet med de lækreste espalierer sluttet af med en gylden kugle som top.

Heides planteskole
Også de enkle vandsten er super fine.

Heides planteskole
Heides planteskole

DET RUSSISKE ATELIER
I næste haverum møder vi det russiske atelier. Her er udstillet diverse kunstgenstande, og hvis man kan løsrive sig en smule fra de lækre planter (det kniber dog en smule!), er her nok at se på.

Heides planteskole

Som nabo til atelieret ses haverum med opstammede, runde hække og lækre, veltrimmede bøgetræer. Rundt mellem hækkene finder vi blandt andet smukke syrener i fuldt flor.

Heides planteskole
Heides planteskole

RHODODENDRON & SPEJLBASSINER
I et nyt haverum mødes vi af disse formklippede avnbøg, der danner ramme om fire kvadratiske spejlbassiner. Rundt om anlægget ses et stort udvalg af rhododendron, der står i fuld flor på denne dag først i juni, hvor vi besøger haven.

Heides planteskole

Heides planteskole

For at træerne kunne stå præcis i kvadraternes hjørner, er bassinerne afsluttet med denne lille detalje.

Heides planteskole


Fra haven med spejlbassinerne går vi videre til den victorianske køkkenhave.

VICTORIANSK KØKKENHAVE & DRIVHUS
Drivhuset bliver i dag brugt til gæster. Her kan man sætte sig og nyde en kop kaffe under opholdet i haven.

Heides planteskole
Bordene er pyntet med hvide, dobbelte petunia, og rundt om finder man imponerende buketter af syren i alskens farver. Det skønne ved syrener er netop, at man nærmest kan kombinere alle sorter på kryds og tværs, og så passer de alle sammen i fin harmoni.

Heides planteskole


Heides planteskole



Haverummet med den victorianske køkkenhave ser i øvrigt ikke ud af meget denne dag i juni, men da det er en have in spe, har jeg store forventninger til den for kommende besøg i haven. Konturerne er på plads, og tankerne er gode, så mon ikke haverummet kan se en fin fremtid i møde.

Heides planteskole


Heides planteskole


BUKSBOMHAVEN
På vej ind i buksbomhaven falder man over en sten, der er hugget af Ole Heide på dagen for årsskiftet til år 2000. Mon du kan tyde den?

Heides planteskole



Heides planteskole

På vejen rundt i haven møder man flere steder kuriositeter, som er unikke for haven. Fx denne ret så rustikke bænk, der står næsten usynligt under en blomstrende syren.

Heides planteskole

ROSER
Roserne har i Heides Planteskole fået et helt afsnit for sig. Her finder vi engelske, historiske og moderne roser mv.

Heides planteskole

Har vi brug for inspiration til hvilke planter der skal vælges, kan vi kigge på de store tavler med oversigter over planterne - eller spørge de venlige medarbejdere, naturligvis.

Heides planteskole

Heides planteskole



STAUDER, GRÆSSER MV.
Nu skal man jo ikke gå hen og tro, at det her slet ikke ligner en planteskole, som vi kender den, for jo - det gør den også. I en afdeling for sig finder vi alverdens stauder, sommerblomster, græsser mv. Sirligt anrettet på planteborde med læsbar skiltning - og så igen en god service: Opdelt efter vækstforhold.

Heides planteskole

Heides planteskole



Heides planteskole

Og ligesom i haverne med hække, buske, træer og roser, så er også her mange skønheder at falde for. Se fx lige hende her:

Heides planteskole

BUTIKKEN
Efter vi har afsluttet turen rundt i planteskolens åbne terræn, tænker du måske, at nu må haveeventyret slutte. Men det gør det ikke - for du har ikke set det hele, hvis ikke du har været rundt i butikken. Den kan umiddelbart synes lidt svær at overskue, men tag ikke fejl - her er massevis af gode sager.

Heides planteskole
Fx er her en glimrende lille afdeling med lækre lerkrukker. Tænk, hvem der bare havde haft det store dankort og en trailer med.

Heides planteskole



Udover planter, potter, bassiner mv. tabte jeg også mit havehjerte til de sirlige skilte, man møder rundt omkring på stedet. Se bare dette!

Heides planteskole



Og ja, planter fra Heides Planteskole er bestemt en gave som mange haveelskere vil elske at modtage. Jeg selv er nu på udkig efter placeringer til syrener, opstammede træer eller bare lige et enkelt spejlbassin til min have, for jeg er faldet for alt for mange godter i Thisted!


Heides planteskoleHER ER VI
Heides Planteskole
Simons Bakke 122 · 7700 Thisted
Se evt. mere på planteskolens hjemmeside.


Har du fået lyst til at besøge Heides Planteskole, kan vi anbefale dig at kombinere haveturen med et besøg hos Tante Grøn og Syrenprinsen på Mors. Tjek deres hjemmeside for åbningstider - den opdateres inden længe med åbningstider for åben have og orangeri i 2014, så hold et vågent øje med de nye datoer og sæt så kryds i kalenderen! Du kan også besøge dem i selskab med HAVEFOLKET i artiklen om Tante Grøns have.

FULD FART PÅ EN FRODIG HAVE, DEL V - SKYGGEHAVEN

$
0
0
skyggeplanterPLANTER

Det er ikke alle, der har haver på solsiden. Eller altaner med sol i ret lang tid ad gangen, hvis overhovedet. I gårde og baghaver er der som regel også ret skyggefuldt. Lad os derfor finde de planter frem, der kan skabe frodighed i skyggen. 

TEKST: MARIANNE
FOTO: KARINA & MARIANNE  



Sollys et stykke tid i løbet af dagen - kortere eller længere tid - er nødvendig for al vækst. Men lidt har også ret, og delvis sol/halvskygge og "skyggeplanter" er nogle lidt brogede betegnelser, som vi lige vil se om vi kan hitte rede i, for at kunne fange, hvad det betyder, når vi taler om skyggehaven.

skyggeplanterHVAD ER SKYGGEPLANTER?
Som udgangspunkt er skyggeplanter vækster, der lever størstedelen af deres liv i skyggen. De vil forgå, hvis de stod sydvendt i fuld sol hele dagen. Men der er heller ingen planter, der trives i fuld skygge. Sollyset skal derfor kunne nå dem i et stykke tid - nogle timer on & off måske i løbet af en dag i vækstperioden. Eller flimrende skygge/sollys, fordi de står under nogle højere træer. Eller begge dele. Dog er der nogle, som tåler længere perioder med skygge end andre, og det er dem, vi ser på her:

 PLANTER TIL "FULD" SKYGGE
  • Hasselurt - hvis den deles ofte, dækker den store flader hurtigt, bunddækkende
  • Hosta - er meget frodig, men vokser adstadigt til. Skal deles hvert 3-4 år
  • Mos - breder sig moderat, kan fremmes ved "yoghurtmetoden".
  • Vedbend - kan brede sig voldsomt og dække store områder, både lodrette og vandrette flader
skyggeplanter

Alle disse er planter, der er robuste og som gror forholdsvis hurtigt til. Særligt hasselurten der laver sideskud, og hvis man i de første år deler dem jævnligt, får man hurtigt dækket bunden i et bed med de blanke, nyreformede, smukke, dybtgrønne blade. Men også efeu, kendt som vedbend/hedera, er glimrende til at dække hurtigt. Selv op ad rionet og hegn i skyggen vil den hurtigt blive tæt.

skyggeplanter


PLANTER TIL HALVSKYGGE/DELVIS SKYGGE
Her vil du finde et uddrag af de planter, der lever godt i halvskygge. Listen er meget længere, men disse udmærker sig ved at vokse sundt og hurtigt til, hvis de ikke får alt for meget konkurrence fra andre, hvis de vandes godt i etableringsperioden, og ellers får lidt opmærksomhed i ny og næ. Langt de fleste af dem passer sig selv, når først de har etableret sig, og de begynder først at "tage tid" når de skal omfangsbeskæres, deles eller flyttes fordi de har vokset sig for store. Enkelte - så som kongelys og digitalis - kaster frø, så hvis du ikke ønsker en vilter have, er det vigtigt at du er ude med saksen og snupper frøstandene inden de tager over.

skyggeplanter

skyggeplanterGRØNNE PLANTER
Mange grønne bedplanter trives i halvskygge, og bliver allerflottest, hvis de står skyggefuldt. Det er som om man ser deres forskellige bladformer tydeligere, fordi lyset falder helt anderledes end på de planter, der står i fuld sol. Desuden er det ofte planter, der sædvanligvis på den ene eller anden måde danner bund eller baggrund, men som har så indtagende skulpturel værdi i bedene, at det for mange haveelskere bliver til en udtalt passion at samle på spændende planter, buske og træer, der trives skyggefuldt.  

  • Heuchera
  • Bregner
  • Hosta
  • Plettet tvetand
  • Lungeurt
  • Løvefod
  • Pletter i luften
  • Vedbend
skyggeplanterSTAUDER, ET- OG TOÅRIGE
Mange af disse stauder og blomster vokser i naturen i skyggen af andre planter. De trives ved at stå i vibrerende sol/skygge det meste af dagen, og de får solen fra flere sider, afhængigt af årstid og tid på dagen. Flere plantemennesker har gjort det til en dyd at overveje nøje, hvordan planterne står i forhold til hinanden og i forhold til eventuelle overstandere i form af opstammede træer og buske, f.eks.

Signatur: (st) = staude, (etårig) = sommerblomst, (toårig) = blomstrer 2. år 
  • Akeleje (toårig) - selvsår sig kraftigt
  • Fingerbøl (toårig) - selvsår sig kraftigt
  • Prydkongelys (st)
  • Bjergknopurt (st) - selvsår sig, robust
  • Porcelænsærenpris (st) - god bunddække, selvsår sig
  • Sølvlys (st) - vokser godt til, hvis den står i halvfugtig jord
  • Høstanemone (st) - breder sig, når den først har etableret sig
  • Stjerneskærm (st) - selvsår sig, breder sig også fra rodklumpen, men ikke voldsomt
  • Astilbe (st) - breder sig efterhånden
  • Helleborus (st) - selvsår sig 
  • Vintergæk (st) - kan deles efter blomstring og hurtigt brede sig
  • Fredløs (st) - breder sig kraftigt ved rodskud og selvsår sig
  • Pengebladet fredløs (st) - breder sig kraftigt, er bunddækkende
  • Kalkkarse (st) - breder sig kraftigt, er bunddækkende
  • Løjtnantshjerte (st) - står glimrende i skygge af andre planter
  • Floks (st) - selvsår sig moderat, breder sig ved rodskud
  • Storkenæb/geranium (st) - selvsår sig, breder sig ved rodskud
  • Forglemmigej (etårig) - selvsår sig kraftigt
  • Primula (st) - selvsår sig moderat
  • Lærkespore (st) - selvsår sig moderat
  • Violfrøstjerne (st) - selvsår sig moderat
skyggeplanter

KLATREPLANTER
For de fleste klatreplanter gælder det, at de helst skal have skygge om fødderne og sol i øjnene. Det kommer sig af, at det i naturen er skovplanter, hvis rodnet naturligt er skygget af undervegetationen. Disse vil derfor have godt af at have andre planter til at give skygge de første 0-50 cm af "stammerne". Nogle gange kan de række deres lange lianagtige stammer og grene flere meter op i luften i skygge, for så at blomstre overdådigt langt deroppe. Der findes jo et hav af klematis, og de, der hedder alpina, som betyder skovranke, er ekstra robuste i forhold til en relativt skyggefuld opvækst. 

  • Kaprifolie - vokser godt til, når den har fået fat
  • Klematis - vokser godt til, når den har fået fat
  • Akebia
  • Tobakspibe
  • Arkitektens trøst
  • Vin
skyggeplanter

BUSKE/STEDSEGRØNNE
Rigtigt mange stedsegrønne trives også fint i halvskygge. Mange af dem er at finde i Middelhavsvegetationen, hvor de står i fuld sol, men alligevel vil de også kunne trives med delvis skygge. Buksbom kan ikke kaldes for hurtigtvoksende, så den frodighed dukker ikke op i en fart, men frodig, det er den, når den får ordentligt fat og trives godt. Mange erstatter buksbom med taks. Den vokser til gengæld meget hurtigt, og har de samme fine egenskaber med hensyn til at kunne tåle at blive beskåret og klippet i former.

skyggeplanter

Hortensia kræver fugtig jord. Her er lerjord rigtigt fint, men også sur jord trives den i, blot den har fugt og ikke alt for meget sol for længe ad gangen. Sagt på en anden måde, vil den også kunne trives i en nordhave, blot den står i delvis sol eller får lys on and off i 4-6 timer i højsæsonen. Selvfølgelig findes der undtagelser, og hortensia findes både i hurtigt fremdrevne udgaver, der er knap så robuste, og så i udgaver, der vitterligt tåler lidt af hvert.
  • Hortensia
  • Buksbom
  • Taks
  • Thuja
  • Laurbærkirsebær

skyggeplanterHaveejere opdager nok hurtigt, at skyggeplanter er spændende, hvis en stor del af haven ligger i skygge det meste af dagen. Derfor er der nogle, der decideret dyrker det at have skyggeplanter og har det som en yndet hobby. For manges vedkommende har de en have med forskellige lysforhold, og her har den skyggede del af haven tit været overset eller måske opgivet? I hvert fald er gruppen af skyggeplanter meget større end her vist, og planteskolerne bugner af muligheder.

KÆMPE SKÆLHOVED

$
0
0
skælhoved
PLANTEPORTRÆT

Hvis du slet ikke kan vente med at komme i gang med at så, er kæmpe skælhoved et godt bud. Den kan nemlig sås hele året.

TEKST & FOTO: LENE







skælhoved
Skælhoved eller kæmpe skælhoved som den også kaldes, lever helt op til sit navn. Med sine 2 meter i højden rager den højt op i staudebedet, men selvom den er høj behøver den ikke opbinding. Den har, ligesom kæmpeverbena, smidige stængler der svajer i vinden.

De store cremegule blomster minder til forveksling om skabiosa, og farven passer perfekt ind i de meget populære måneskinsbede.

Skælhoved er en god biplante, og den er også en lækkerbisken for sommerfuglene.

KÆMPE SKÆLHOVED
Cephalaria gigantea

Skælhoved har pælerod, og bryder sig derfor ikke om omplantning. Den formeres ved frø eller deles om foråret.

Skælhoved kom først ind i min have i sommeren 2012. Jeg var også dengang ret gulforskrækket, og det var med en vis skepsis den blev introduceret. Men dens skønne, cremegule blomster vandt hurtigt mit hjerte, så den er vist kommet for at blive. Sidste sommer klippede jeg den ned efter blomstring, og til min store overraskelse kom den igen med en ny blomstring, dog lidt mindre end den første.

skælhoved

De fleste stauder er kuldekimere, og skal have en kuldeperiode for at spire. Derfor er det nu, du skal så dine skælhoved. Så dem i gennemvandet så- og priklemuld, og sæt dem udenfor på et beskyttet sted, fx under et halvtag. Sørg for at de hele tiden er let fugtige. Så er det nu din tålmodighed skal sættes på en prøve, og når de spirer til foråret, skal de ud i lyset, så de kan vokse sig store.

Jeg ville gerne have vist et billede i hel størrelse, men en enkelt plante ser ikke ud af så meget. Derfor skal jeg nu også have gang i såning af mine skælhoved, for trods mine betænkeligheder i starten er det en staude, jeg gerne vil have flere af, og de fleste stauder er nu flottest når de er i flok.


FAKTA

NAVN: 
Cephalaria gigantea
DANSK NAVN: 
Kæmpe skælhoved
LYSFORHOLD: Sol/halvskygge
HÅRDFØRHED: Staude
JORDBUND: Almindelig næringsrig havejord
VÆKST: Lange, slanke, smidige stængler
STØRRELSE: Op til 200 cm
BLOMSTRING: Juni-august
ANVENDELSE: I staudebedet, solitært

HEDERA HELIX

$
0
0
PLANTEPORTRÆT 

Eppik, ræveløv, reve, vintergrøn, rendeløv, eviggrøn, borgranke, kravl-op, omløber, rendekælling og immergrøn. Kært barn har mange navne, men på dansk kender vi planten under navnet vedbend, eller det tyske navn efeu. 

TEKST & FOTO:  KARINA


vedbend, efeu, hedera
H
vis jeg, med kniven på struben, blev spurgt om hvilken plante jeg ville vælge som min topfavorit, ville det uden tvivl i mit sind være Hedera helix. På én gang har den sådan en lidt underspillet måde at være på, samtidig med at den med sine smukke, azurgrønne og læderagtige blade giver sådan et elegant og roligt udtryk til haven.

VEDBEND 
Hedera helix

Hedera helix, som jo især er attraktiv på grund af det vintergrønne løv, tjener oftest som mur- eller bunddække, og kan nå en højde på op til 30 meter. Foruden at planten er grøn hele året, skifter den - som noget helt unikt i planteverdenen - også bladform med alderen.

Til den smukke vedbend knytter sig en del historier, som har rødder helt tilbage til oldtiden. Planten er også blevet brugt i medicinalindustrien, dog under besindighed, da det altså ikke er en helt ufarlig plante vi her har med at gøre.

vedbend, efeu, hedera























HISTORIE
Helt tilbage til oldtidens Grækenland blev vedbend brugt som religiøs rekvisit. Blandt andet vil man, hvis man graver lidt rundt i historiebøgerne, finde ud af, at vinens og ekstasens gud, Dionysos, bar vedbend som krone. Dionysos, som lærte mennesket at lave vin, smykkede sig - som en hyldest til planten - med vedbend ved særlige begivenheder. Nu er det jo, at man her vil tænke, hvorfor vinenes gud så ikke smykkede sig med vinranker. Til dette hører en helt særlig historie.

Vino vendibili hedera non opolus est


Forklaringen ligger i at Dionysos, ud over at lære folket at lave vin, også lærte de gamle grækere at lave en mikstur mod tømmermænd. Miksturen blev lavet ved at knuse vedbendblade og koge dem let sammen med vinen. Som reference til denne historie, lyder også ordene: Vino vendibili hedera non opolus est, hvilket på dansk betyder: God vin behøver ingen efeu - en god vin giver ikke tømmermænd!

Med mindre du har tænkt dig at ende dine dage nu og her, vil vi fraråde dig at kaste et par blade i karaflen, da planten er temmelig giftig. På den måde måtte mange af de godtroende romere også ende deres dage!

Hvad angår vinens gud, Dionysos, kender vi ikke til dødsårsagen, men et forgæves liv har han ikke levet, da man helt fra Middelalderen og til i dag bruger vedbendranker, i afbilledet eller udskåret form, over Middelhavsområdernes taverner.

vedbend, efeu, hedera



VEDBEND SOM LÆGEPLANTE
Selvom man altså ikke skal spøge med vedbend, kan man i urtebøger fra den sene middelalder finde ud af, at vedbend også er blevet brugt som  lægeplante. Blandt andet har den efter sigende virket helende på hovedpine, øjenlidelser, døvhed og epilepsi. I dag fraråder man dog al medicinsk brug af planten, da den indeholder stoffet saponin hedrin, der kan give forgiftninger og medføre døden. 

vedbend, efeu, hedera


OPRINDELSE OG UDBREDELSE 
Oprindeligt stammer Hedera helix fra det sydlige Europa, det nordlige Afrika og den vestlige del af Asien. I 1727 blev Hedera helix bragt til Amerika af europæiske kolonister, og er nu udbredt i det meste af verden. Den har bredt sig i en sådan grad, at man i visse områder kategoriserer den som en invasiv art. I visse områder af Amerika, Australien og New Zealand forbyder man helt at sælge eller importere planten.

vedbend, efeu, hedera













FAKTA 


NAVN: Hedera helix
DANSK NAVN: Vedbend
LYSFORHOLD: Sol, skygge, halvskygge, men trives bedst i halvskygge til skygge.
HÅRDFØRHED: Fuldt hårdfør.
JORDBUND: Almindelig havejord, gerne til den porøse side.
VÆKST: Busket, krybende eller opadstræbende..
STØRRELSE: Kan på en væg klatre op til 30 meter, men er nem at holde i ave.
BLOMSTRING: Blomstrer i sensommeren, når planten når en vis alder.



HYLDEN - KÆRLIGHEDENS TRÆ

$
0
0
HELBREDENDE URTER

"Hvor hyld ikke kan gro, mennesker ikke kan bo". Sådan har man sagt siden jernalderen til naboen hen over kvashegnet, hvis nu svigersønnen var ved at foreslå at den lille ny familie skulle flytte ind i et hus uden et hyldetræ i haven. Det må virkelig kunne noget, det viise træ!

TEKST: MARIANNE
FOTO: MARIANNE & LONE






Jeg tror faktisk, hyld er mit yndlingstræ. Det blomstrer i den frodigste del af sommeren lige op mod Sankt Hans, hvor alle urter og træers saftstigning er på det højeste. Det er mildt og anvendeligt til utroligt mange ting. Og så er det helligt, for i toppen af det vogter kærlighedsgudinden Freja. Og hun er både venligtsindet og gavmild!
hyld



"Hyldene dufter i stuerne ind, ude fra Danmarks haver", synger vi. Og det gør de jo, når de står med deres smukke, hvide blomsterhænder og rækker dem ud mod os og op mod himlens fugle. Når de i sommernatten sender deres øredøvende, dejlige dufte ud i aftenluften, og vi kan gå og komme i tanke om alle mulige vidunderlige minder fra vores barn- og ungdom, krydret med hyldeblomsternes syrligtsøde, milde, inciterende dufte. Det siges, at der er over 70 forskellige duftnoter i hyldeblomstens skærme, og det undrer slet ikke, at man enten synes den lugter af kattetis eller man er fuldstændigt forgabt i den (som man kan være af tolvtonemusik, sækkepibemusik eller af Mozart).

Det er på én og samme tid et meget kompliceret og et yderst enkelt og almindeligt træ. Et træ, der står ved "hvert et hushjørne", i skel og på lossepladser, og et træ, der er blevet taget til ære og værdighed - nu også med nogle bourgognefarvede og fligetbladede varianter. Men ser man kulturhistorisk på det, der er skrevet om hyldetræet og den viden, der findes overleveret om det, så er der virkelig meget at komme efter. Hvis du ønsker at dykke yderligere ned i det kulturhistoriske om træet, så har vi lagt en håndfuld links nederst i denne artikel, hvor du kan finde mere viden.

BLOMST OG BÆR
Den helt almindelige hyld, Sambucus nigra, var fattigfolks vigtigste apotek gennem tiderne fra langt før vores tidsregning. Og det er noget med 3-5000 år f.kr. Det var et værnetræ, en hjælper i nøden, når vinterens frosne tæer blev til forkølelse, lungeinfektion, influenza og anden ondskab. Så var det godt, at kvinderne i løbet af sommeren først havde sanket blomster, så deres sødme kunne dulme hjertekval, hoste og tungsind, og sidenhen bærrene (fra et andet træ), som så blev lavet til saft og suppe og en hel masse andet, der alt sammen virkede (virker) både feberstillende, slimløsnende, beroligende, lettere afførende og både vand- og urindrivende.

VÆKST
Hylden stiller meget få krav til voksestedet, og derfor ses hun også alverdens underlige steder. Fuglene er jo (også) glade for bærrene, og når de er passeret gennem en fuglemave, og lander med en klat - ja, hvor den nu lander, så har den gode grovilkår - nærmest hvor som helst. Men oftest nær hvor mennesker trives.

Træet kan blive 5-8 meter højt og danner disse vidunderlige skærme af cremehvide blomster, og senere blåsorte (heraf navnet) bærlignende frugter.  Beskæres det, bærer det først blomster igen på andenårsgrenene. Man kan sagtens både opstamme og beskære hyld, bare du lige husker at bede hyldemor om lov, for ellers kan hun finde på at tage det ilde op. Sådan sagde man i hvert fald til hinanden, og uanset hvad, er det jo gaver, der står og venter på at vi gør brug af dem, og det er jo ok at udtrykke sin taknemmelighed overfor.

TAG DIG I AGT
Det er muligt at tage fejl af Sambucus nigra (alm. hyld) og Sambucus ebulus (sommerhyld). Sidstnævnte kan godt forårsage forgiftninger, hvis ikke den doseres i helt nøjagtige mængder, så sørg for at have en flora med dig, når du sanker. En druehyld skulle være til at kende fra den almindelige hyld. Hold dig også fra den!

Både bark, blade, ved (stamme) og rod har været anvendt i tidligere tider, men tag dig lige i agt! Det er KUN bær (som skal koges først) og blomster, (som godt kan spises rå), der kan indtages. Resten er tidligere blevet anvendt i husholdningen.

Lad os høre til hvad:
hyld
BLADE - GARTNERENS MIRAKELMIDDEL
Bladene indeholder en hel del stoffer, der er så effektive, at de slår en hel del planteutøj ihjel. Det drejer sig bl.a om rutin og blåsyreagtige forbindelser samt coniin, som også findes i de dødeligt, giftige planter, skarntyde og i gifttyde. Det er derfor værd at være temmelig påpasselig med at vaske hænder efter at du har berørt bladene. Og lad endelig være med at give dine kaniner deres blade i håb om, at de bliver sunde og friske og pelsen blank og sådan noget. For det overlever de altså ikke.

Men som gartner kan du altså få gavn af bladene. Ikke blot kan du bruge rabarberblade og padderokke som utøjsbekæmpelse. Gartnere brugte også udtræk af te fra hyldetræets blade som middel mod svamp, særligt i frugttræer, og så mod bladlus og meldug.

BARK OG BÆR
Bærrene må som sagt under ingen omstændigheder indtages uden at de har været kogt først. Og vær yderst opmærksom på, at de også farver stærkt. De indeholder så meget blåsyre, at de farver eventuelt stof eller andet materiale det rammer, med intenst og dybt mørklilla pletter. Folk med hyldens sorte, uhøstede frugter i haverne har kunnet iagttage fuglenes knaldsort/lilla klatter ud over terrasser og havemøbler. Pletterne er yderst vanskelige at få af igen. Så høst dine hyldebær, eller stil havemøblerne et andet sted om efteråret. Den gode nyhed er, at man kan farve stof og garn med bærrene. Jeg har ikke prøvet det selv endnu, men det har jeg da tænkt mig!

VED
Grene af hyld er morsomme for børn især. Man har brugt dem som fløjter, og hvis man var en knægt, der kedede sig lidt, kunne man finde på at udhule det bløde skumgummiagtige ved i grenen og bruge bærrene (de grønne umodne er bedst) som ammunition.

OPSKRIFTER
Der findes intet mindre end rigtigt mange vidunderlige opskrifter på hyldeblomstte, hyldenade, hyldechampagne, hyldesirup, og man kan bruge blomsterne i salater, som kagepynt, som hyldeblomstsalt osv osv. Og det er alle mulige andre meget bedre til, derfor får du lidt links her nedenfor. Til sommer tror jeg at min indre heksemutter lader en tudse riste, og Hyldemoder forære nogle af sine hemmelige opskrifter til HAVEFOLKET! Så glæd jer!

hyldOg sidder du nu med en viden, en erfaring eller en drøm om hyldetræet, så sig frem! Vi VIL så gerne samle den folkelige viden omkring hylden og dens kulturhistoriske og helbredende virkning! 


Inspiration og links om hylden: 

DR/udeliv
Politiken
Sundhedslex
Wikipedia
Blogpro
Madogbolig
Fuglebjerggård



KRYDDERIER PÅ TILVÆRELSEN, DEL 3

$
0
0
GASTRO

Vi har været vidt omkring, og vi har smagt på stærkt som sødt. I dag tager vi hul på 3. og sidste afsnit af krydderier på tilværelsen. 

TEKST & FOTO: KARINA 






Turen slutter i en lille kryddeributik i New York, hvor der står hyldemeter af spændende sager, blandt andet den smukke, rubinrøde sumak, som vi også skal kigge nærmere på i dag. Derudover skal vi selvfølgelig også kigge på nogle af de gamle travere, som de fleste nok vil kende. Hjertelig velkommen ind i butikken og til 3. og sidste afsnit af vores lille serie om krydderier.

krydderier




MUSKAT 
Muskatnødden vokser på det stedsegønne træ, Myristica fragrans, som bliver omkring 10 meter højt. Myristica fragrans stammer oprindeligt fra Molukkerne, men dyrkes også i Sydamerika og Indonesien. Muskatnødden findes indeni en abrikoslignende frugt, og muskatblommen rundt om muskatfrugtens sten. Smagen er sødlig og minder lidt om kanel, og muskat bruges både i det salte køkken såvel som til desserter. Krydderiet skal bruges i beherskede mængder, da for store doser kan give hallucinationer.

STJERNEANIS 
Stjerneanis vokser på det stedsegrønne træ Illicium verum. Illicium verum bliver omkring fem meter højt og tilhører magnoliefamilien. Træet hører hjemme i de subtropiske områder og dyrkes blandt andet i Kina og Japan. Som navnet antyder, er kapslen stjerneformet og indeholder små, rødlige frø, der sammen med selve kapslen også bruges som krydderi.

Smagen minder en del om lakrids og er enormt aromatisk, hvorfor den også bør bruges lidt varsomt. I øvrigt indgår stjerneanis, sammen med peber, kanel, nellike og fennikel, i krydderiblandingen "de fem krydderier".

LAKRIDSROD 
Lakridsroden stammer fra stauden Glycyrrhiza glabra, som er hjemmehørende i Asien, Mellemøsten og Sydeuropa. De fleste har prøvet at spise/tygge på roden som den er, men den kan altså også bruges i madlavning. Blandt andet klæder den sødlige lakridssmag retter med svin, fisk eller lam. Derudover kan roden selvfølgelig også bruges i slik og te.

KRYDDERNELLIKE 
Kryddernellike, som er tørrede blomsterknopper, høstes fra det stedsegrønne træ Syzygium aromaticum. Syzygium aromaticum, som bliver op til 12 meter højt, tilhører myrtefamilien og stammer oprindeligt fra Indonesien. Da de små blomsterknopper ikke modner samtidig, og kun er anvendelige som krydderi i 3-4 dage, betyder det, at høsten strækker sig over en længere periode.

Den meget karakteristiske aroma er der mange der forbinder med juletiden, hvor nellikerne stikkes i appelsiner og bruges som pynt. Derudover kan nelliker også give smag til flæskestegen, såvel som til bagværk, supper og fiskeretter.

SUMAK
Sumak er et krydderi, som vi ikke ser så meget til i Vesten, men i Mellemøsten bruges det flittigt. Det rubinrøde krydderi har en syrlig smag, og bruges til marinader, kød og grøntsagsretter. Krydderiet kommer fra tørrede og pulveriserede bær, som vokser på træet Rhus coriaria. De små bær kan i øvrigt også bruges friske. Blandt andet kan man lade bærrene trække i vand og bruge udtrækket som en forfriskende lemonade.


krydderier



Den lille og dedikerede butik, som vi her har besøgt, ligger på Sullivan Street i SOHO, New York. Butikken bugner med alverdens krydderier og teblandinger, alle økologiske selvfølgelig. Har du lyst til at besøge butikken finder du den på adressen herunder. 


HER ER VI
Sullivan Street Tea & Spice Company.
208 Sullivan Street, New York, NY 10012


Flere artikler om emnet:



KRYDDERIER PÅ TILVÆRELSEN DEL 1
De står på hylderne i køkkenet, og om det er den sydamerikanske gumboe, den indiske dahl eller den marrokanske tagine, så bruger vi dem - krydderierne. Men hvilke planter kommer de egentligt fra og kan man selv dyrke dem?


KRYDDERIER PÅ TILVÆRELSEN DEL 2
I dag skal vi blandt andet snuse til verdens dyreste krydderi samt kigge nærmere på verdens mest udbredte. Velkommen til anden del af krydderier på tilværelsen.



HOT STUFF
"I need some hot stuff, baby this evening. I need some hot stuff, baby tonight". Ja, du behøver jo ikke at synge med, hvis du ikke har lyst. Men hvis du læser med her kan jeg ikke love, at du ikke ændrer mening undervejs.

SØREN RYGES NATURGLÆDE

$
0
0
naturglæde
BØGER

Findes der havefolk, der ikke betages, næres og begejstres af naturen? Det tror vi ikke, og nu, hvor vores alle sammens Søren Ryge Petersen har begået en bog om glæderne ved at være i naturen, inviterer vi dig med.

TEKST: MARIANNE
FOTO: VENLIGST UDLÅNT AF FORLAGET




Man kan læse en bog på mange måder! Man kan starte fra en ende af og tage den til den anden - i ét eller flere stræk. Så kan man bruge en bog som en slags håndbog, hvori man slår op og læser det, man har brug for til en konkret situation, som inspiration eller for at stimulere almindelig nysgerrighed.

naturglæde
Og endelig kan man indtage en bog lidt efter lidt. Tage den ind, nyde, reflektere, genkende, erindre lignende, fristes og fornøjes over den. Røres, hvis det er rigtigt godt. Mærke, at vi hører til hinanden alle sammen i én stor fælles verden med alt hvad der er i den. Død, liv, håb, fortvivlelse, overraskelse, dybfølt lykke og falden i staver over de allermindste ting.

Sådan en bog er Søren Ryges "Naturglæde". Hans rolige, behagelige, meditative og dybt menneske- og omverdenselskende stemme kører i ens baghoved, i hvert eneste kapitel, der henholdsvis drejer sig om yndlingstræet, om at finde døde dyr, om at betages af forårets komme og farvemætningen lige inden bladene falder og vinteren står for døren. Ja, og meget meget mere, som alt sammen enten er ny og verdensudvidende viden, eller genkendelige glæder, der sætter ens egne erindringer i gang.

Fantastisk og drømmefremkaldende er også Johannes Larsens akvareller og oliemalerier. Man drages, finder det følsomme og lette frem i sig selv, berøres og finder trøst i hvert og ét. Selv den døde svane, der ligger på jorden bliver til det mest poetiske, smukke og berigende billede, der kan pryde ens inderside af øjenlågene længe efter at siden er bladret.

naturglæde

Sådan en bog kan i mit hjem ikke lige læses på en "studs". Den skal ligge fremme, den skal nydes, bruges til at mærke og genfinde livets dybder, til at give trøst, hvis nu vi skulle have glemt al den nydelse og livsbekræftelse, der ligger lige uden for vores døre. Eller for enden af toglinjen.

Har denne bog nogen "alder", den henvender sig mest til? Jeg tror det ikke. Denne bog ville jeg selv som 12-årig, og igen som 17-årig med højt hår og ungdomsskolebeat i øregangene, have taget frem af hylderne og sat mig med. Jeg tror såmænd også, jeg ville kunne have sat mig med min mormors veninde "tante Anna" og læse lidt højt, stoppe op og så snakke om hendes erindringer. Den gang hun levede - hvis den altså var udgivet den gang.

Det er den nu - Gudskelov!


naturglædeTITEL: NATURGLÆDE
FORFATTER: Søren Ryge Petersen
ILLUSTRATIONER/FOTOS: Johannes Larsen 
UDGIVELSE: 2013
SIDER: 256 sider 
SPROG: Dansk
FORLAG: Lindhardt og Ringhof






I HAVEN MED HAVEFOLKET

$
0
0
OM MAGASINET

Følger du med i HAVEFOLKETs nyhedsbrev? Hvis du gør, vil du nemlig høre lidt mere om, hvad du kan glæde dig til her i HAVEFOLKET i den kommende sæson.

TEKST: MARIANNE
FOTO: KARINA






Det kommer til at foregå i en have, som er helt unik, helt ekseptionel - ja, helt "sin egen". Fordi haven samtidigt er vores "alle sammens", inviterer HAVEFOLKET nemlig både dig og resten af vores læsere med rundt i haven for at nyde hver en krog.


BREDE, GLADE SMIL
Vi glæder os, gør vi. Bare da vi skulle finde fotos frem af vores arkiver, blev vi så glade, at smilene nu går fra mundvig til mundvig. Mon dit også gør? Og mon du ved, hvad det er for en have, vi taler om? 

Kan du ikke vente, så tilmeld dig straks vores nyhedsbrev, der udsendes i denne uge.

Måske dette vil være et lille hint? 


DRØMMEDEJLIGE MAGNOLIA

$
0
0
PLANTEPORTRÆT

Den almindelige magnolia er et drømmesyn i mange gamle haver i april/maj måned. De tulipanlignende blomster lyser op, og kan give enhver blomsterelsker lyst til at få det lille træ i egen have.

TEKST & FOTO: LONE






magnoliaSyn som dette kan få enhver forbipasserende til at stoppe op. Magnoliaens blomstring kan være en kort fornøjelse, men midt i festen er dét at være i magnoliaens nærhed som at træde ind midt i et eventyr. De tulipanlignende blomsterhoveder svæver som små skyer over de krogede grene, og specielt de gamle træer - som det på billedet her - er et drømmesyn.

ALMINDELIG MAGNOLIA
Magnolia 'Satisfaction'

Magnoliaen er et rigtblomstrende, lille, kortstammet træ eller stor busk med en bred, dekorativ vækst. Blomsterne på 'Satisfaction' er hvide på indersiden og rosa på ydersiden. Træet blomstrer i foråret i april/maj, og det kan få en mindre efterblomstring i august/september.

magnolia

Træet er igen i de senere år blevet populært i de danske villahaver, og det betyder, at man ofte støder på de smukke blomstringer i forårsmånederne. Selv forholdsvis unge træer kan give smukke blomstringer, og træet vil med tiden blot blive smukkere og smukkere.

magnolia

Efterhånden som blomstringen aftager, dukker de fine, friskgrønne blade op. Disse står herefter smukt grønne resten af sæsonen, til træet i efteråret taber sit løv, og vinteren igennem står med flotte, buttede knopper, der varsler om et nyt haveår.

magnolia

Hvis man ønsker magnoliaen skal have udpræget form som et træ, kan man med fordel, efter træet har etableret sig i haven, beskære den buskede form. Man udvælger sig ganske enkelt en af hovedgrenene, med udspring fra basis, som den fremtidige stamme. De øvrige grene ved basis fjernes herefter helt nede ved jorden (eller endnu bedre - under jorden), og de nederste sidegrene kan ligeledes fjernes. Træet vil herefter fokusere på at skyde fra de resterende grene. 

Og så et tip til en nyerhvervelse: Tænk dig godt om, før du planter din nyindkøbte magnolia. Skulle du senere få lyst til at flytte den, skal du nemlig væbne dig med tålmodighed efter flytningen, da væksten herved sættes væsentligt tilbage. En anden lidt sårbar egenskab ved den almindelige magnolia er, at blomsterne ringe tåler en periode med frost. 

magnolia

FAKTA

NAVNMagnolia x soulangeana 'Satisfaction'.
DANSK NAVN: Almindelig magnolia.
LYSFORHOLD: Sol/halvskygge.
HÅRDFØRHED: Hårdfør, knopperne kan svides ved frost i forbindelse med begyndende blomstring. Kan i øvrigt med fordel vinterdækkes de første par år efter plantning i haven.
JORDBUND: Kan placeres i almindelig, næringsrig havejord, men er mest velegnet til surbund.
VÆKST: Løvfældende, lille, kortstammet træ med dekorativ opret, bred og busket vækstform.
STØRRELSE: 3-4 m.
BLOMSTRING: April/maj med tulipanlignende blomster, der er hvide indvendigt og rosa på ydersiden.
ANVENDELSE: Velegnet i bede og som solitær, ynder læ.

Viewing all 1793 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>