Quantcast
Channel: HAVEFOLKET
Viewing all 1793 articles
Browse latest View live

FORÅRSJÆVNDØGN

$
0
0
HAVELIV
GÆSTEREDAKTION / MARTS


Ifølge kalenderen skriver vi forårsjævndøgn og sommertid. I skrivende stund er det for mig ventetid efter længere og lunere dage og flere timer i haven. Det ender ofte med, at det hele skal ske på de første forårsdage.

TEKST & FOTO: KAREN HAUBRO

Mens vi venter, er der alligevel altid noget at gøre, når jeg vover mig udenfor i den halve time, hvor solen står højest på himmelen, og der måske i et kort øjeblik er en lun vind. Jeg kan altid pejle efter katten, der hurtigt finder de lune steder som fx i drivhuset, der også venter på en forårsrengøring.



I drivhuset står der en lille potte, som så vidt jeg husker, indeholder en håndfuld frø fra min kæmpeverbena, som har stået i drivhuset hele vinteren. Den fik lidt vand for et par uger siden, og nu pibler de små spirer op. Jeg har også en krukke med en kæmpeverbena fra sidste år, og hvis jeg er heldig, har den smidt frø. Det er en smuk og let sommerplante til terrassen, solid og stærk i stænglerne og samtidig let og enkel at se på med sin sarte lilla småblomster i toppen, som tiltrækker sommerfugle og andre insekter.


En genganger i mit drivhus er citronverbena, som jeg endda har været heldig at kunne overvintre et par sæsoner uden de store anstrengelser. Den er blot klippet ned sidst på sæsonen og efterladt i drivhuset. Det kan lade sig gøre, når det er en mild vinter. Ofte ligner den noget meget indtørret, som jeg er tilbøjelig til at smide på kompostbunken uden at blinke. Men vær ikke i tvivl om, at der er liv, når en indtørret gren klippes over, og der breder sig en berusende duft af citron. Det er ikke altid mine krydderurter når hele vejen ind til køkkenet, hvor jeg ellers også kan lide at bruge mange timer. Men bare det at have krydderurterne side om side med duftgeranier, hvor jeg kan få lov at beruse mine sanser ved bare at nulre bladene fra de ofte små sirlige planter, er med til at give haveglæde.























Stæren har været her i over en måned, og det er en fornøjelse at vågne om morgenen, når solen står op og høre dens særlige genkendelige fløjt i træerne uden for mit soveværelsevindue. Hvis jeg lytter godt efter, kan jeg også høre lærken, der svæver højt over pløjemarken for enden af min grund. Og duften, eller lugten om man vil, fra bøndernes aktivitet på marken varsler også forår.



Det er et spændende sats, om stæren i år flytter ind i min mands lejlighedsbyggeri, som blev sat op i sensommeren sidste år ved hjørnet af hønsegården ud til markskellet.

De små strå, der allerede nu stikker ud af de to øverste huller, og lidt fugleklatter på ydersiden kunne tyde på, at stærene har godkendt byggeriet.

Tidligere var nogle at stærekasserne i vores store bøgetræ, som desværre måtte lade livet, da det efterhånden tog alt for meget lys i både køkkenhaven, drivhuset og på aftenterrassen. I en lille have skal de store træer ikke blive alt for store; det har jeg måttet sande, selvom jeg altid har holdt hånden over dem. 















I køkkenhaven er efterårshindbærrene skåret ned, og vi ændrede fornylig på antallet af højbede, så der også er plads til at komme rundt i haven, når det hele er vokset til i løbet af sensommeren. Når man sidder ved internetsiderne og bestiller frø eller går en tur på planteskolen, er der i tankerne ingen begrænsninger for, hvor meget der kan puttes ind på lidt plads.

En lille "salat" har overvintret i højbedet - en rødbladet syre, der er god i salatskålen.



























I min have her ude på landet må der gerne være lidt ukrudt hist og pist. Det sørger naturen så fint for. Så snart der er noget jord, hvor der umiddelbart intet vokser, pibler det op med alt muligt. Det er jo nok det, der sker, når jeg tømmer hønsenes efterladenskaber ned i mit højbed for senere på sæsonen at finde ud af, at der sørme spirer meget op, som jeg ikke har sået, men som måske er små håndfulde af haveaffald, der er havnet inde ved hønsene. Men mine planter synes godt om den kraft, de får fra hønsemøget, så det behøver ikke være besværligt. Bare det er gravet et godt stykke ned, så oplever jeg, at mine planter kan klare den stramme hønsegødning. I tillæg får jeg æg, som jeg ikke vil undvære. Tre-fire høns er nok til en lille husholdning, og jeg kan nyde weekenden med blødkogte, knaldgule æg. Når der ikke lige er små afgrøder i haven, som skal passes på, nyder jeg at se mine høns, når de får frit løb ude i haven.

For nogle år siden kunne vi ikke finde vores æg, fordi hønsene gik ude hele tiden. En dag fandt jeg i forhaven hønens skjulested under en stor trævedbend.


Der er i marts måned flyttet nye høns ind i hønsegården, og der er stadig et nyt hierarki under opbygning. Det er tydeligt, hvem der får lov at spise først. Jeg har fået et tip om at hænge et hvidkål op, men det har endnu ikke hønsenes store interesse. De foretrækker tilsyneladende at samle deres mad op fra jorden. Efter en dags tid uden særlig interesse for det ellers velsmagende hvidkål, blev det sænket lidt, så det kun er nogle få cm over jorden, og det gav bonus. Nu er der er fint hakket hulmønster hele vejen rundt.

Der er vis lighed mellem emaljeskiltet og hønen i vintersneen.



Mine kærmindesøster, som vokser under mine sparsomme, gamle og desværre små bærbuske med ribs og solbær, er begyndt at titte frem, og jeg glæder mig, til der kommer mere gang i væksten og mere kulør på.



























Krokus, akelejer og sankthans urt er godt på vej ...

I garagen er der ud over værktøj og loppeeffekter et par kasser med mine georginer, som jeg glæder mig til at få i havejorden.


























Mens vi venter, er der kasser, der venter på at komme i brug til frø, værktøj, blomster, sommertæpper og musvitunger.


























Du kan læse meget mere om Karen i vores præsentation af årets gæsteskribenter lige her. 


KROKUSTÆPPET I KONGENS HAVE

$
0
0

HAVEREPORTAGE

Hvert forår lægger Kongens Have i København græs til et særligt optrin. Foran Rosenborg Slot rulles der et levende tæppe ud, bestående at krokus - i massevis. Et betagende syn, som man aldrig kan blive træt af. Det er storslået - og alligevel så enkelt. Og så kan du gøre det efter i din egen plæne.


TEKST & FOTO: HENRIK



For mange københavnere er der én ting, der klart signalerer, at nu er foråret kommet: Det er krokustæppet i Kongens Have. Tusinder og atter tusinder af krokus udgør et samlet mønster i hvidt, blåt og nuancer af lilla i et aflangt felt ud for silhuetten af Rosenborg Slot. For år tilbage var jeg så heldig at have min arbejdsplads lige ved siden af parken, og det var sikkert, at i marts måned skulle jeg lige en lille omvej gennem anlægget for at se, hvor meget tæppet var sprunget ud. Det er noget af det magiske med haver: Der er en vis forudsigelighed - og alligevel kan man ikke programmere et blomstringstidspunkt fuldstændigt - eller for den sags skyld være sikker på, at blomstringen overhovedet kommer. I år har jeg været forbi plænen med krokus i uge 10, hvor der kun var enkelte blomster at se, og nu igen i uge 12, hvor tæppet er ved at være fuldt udsprunget. Det passer meget godt med tommelfingerreglen, der siger, at man kan nyde krokustæppet fra d. 21 marts.

Det er blevet meget populært at lægge krokus i plæner. Det forstår man godt, for den slags forvandling af lidt kedelig grøn græspæne til et stort blomsterhav er fortryllende. Netop det, at det kun står på i få uger, gør oplevelsen så meget stærkere. Ligesom når japanerne smider alt, hvad de har i hænderne, for at nyde kirsebærtræernes blomstring, når den er der.

Det eneste, det kræver, er, at du kan lade være med at slå græsset, til dine krokus er visnet ned igen. Det kan være en prøvelse for dem, der helst vil have helt trimmede plæner. Og det giver plænen et lidt kedeligt skær, mens de døde stubbe står tilbage. Men det er nu en kort tid, så fat mod, og trøst dig med, at du på denne måde giver dine krokus styrken til at trækker kræfter ned i knolden og vende tilbage næste år.

Krokus er nemlig en staude, selv om de fleste af os ikke lige tænker, at de skulle falde i den kategori. De breder sig stille og roligt i klynger, som man med fordel kan dele og fordele i haven. Det er tit smukkere med et tæt tæppe end med tuer af tætpakkede blomster. Måske er det også nu, at vi lige skal minde om, at selv om det kostbare krydderi safran er tørrede støvdragere fra kokus, så er det altså ikke fra de varianter, vi har stående rundt omkring i haverne.

I Kongens Have har man inddraget to plæner til formålet. De mange krokus er sirligt placeret i geometriske felter i hver sin farve. På den måde kan man lege med mønstre og former, og her har man naturligvis valgt et stramt design, der matcher den renæssancehave, det er en del af. Desværre er mønstret ikke så tydeligt lige nu, hvor blomsterne ikke er fuldt udsprungne. Når man følger tæppet gennem flere år, kan man også se, at det kan være lidt tyndt og mølædt sine steder.

Plænerne indrammes af store marmorkugler, der formentlig udgør nogle af havens ældste dele. Plænen  er yderligere afgrænset af snore, der skal forhindre trafik på tværs af tæppet. Det holder hverken hunde eller fulderikker ude, men begrænser da den skade, der kan forvoldes ved at trampe rundt i bedet. Tæppet udgør en flot løber op mod Rosenborg Slot.

Krokus findes i en lang række nuancer af blå, gul og lilla - især fordi forskellige aftegninger giver en lang række varianter. Blomsterne rækker efter lyset og folder sig sammen, når solen forsvinder. Det gør de også, når det regner. Så når du synes, at der er ekstra power på, når forårssolen skinner, så er det ikke tilfældigt: Det er dér, hele blomsten er åben, og farverne fylder mere.

Løgplænen må ikke betrædes. Nej, det må den ikke. Kongens Have er et af byens mest brugte uderum. Turister i hobetal, dagplejere med børn, pensionister, hundeluftere, familier med engangsgrills, studerende med næsen i bøgerne og lige om lidt også nybagte studenter med øl og musik. Det slider godt på sådan en have, men den ser ud til at trives med at blive brugt. Undtagen de krokus, som bor i krokusplænen, som ikke bryder sig om at blive trådt på og få jorden pakket omkring dem.

Man kunne fristes til at tro, at det kunne være trafik hen over plænen, der har gjort, at knoldene i det ene hjørne enten ikke skyder eller i hvert fald er langt bagefter de andre. Det er i hvert fald påfaldende, hvordan det matcher stien ved hjørnet af plænen.

KONGENS HAVE
ved Rosenborg Slot
Afgrænset af Øster Voldgade, Sølvgade, Kronprinsessegade og Gothersgade

Du kan stadig nå forbi krokustæppet, det vil nok blomstre i 14 dage endnu. Kommer du forbi, må du meget gerne give en statusrapport på, hvordan det tager sig ud. Enten som kommentar her på bloggen, på vores FACEBOOK side eller på INSTAGRAM.

ORANGERIETS VÆKSTER

$
0
0
HAVELIV
GÆSTEREDAKTION / FEBRUAR

Vinteren er ovre for denne gang, og foråret er virkelig kommet til Skåne. Planterne i orangeriet vil nu blive sat ud i haven efter en lang vinterhvile.

TEKST & FOTO: JØRGEN BENGTSON






Det har været endnu en mild vinter, og alle planterne i orangeriet har overlevet, og sådan ser det også ud til at være gået med de planter, der har stået på friland i haven hele vinteren. 
Vi har en del følsomme planter på friland, som formentlig ikke vil overleve en rigtig kold og streng vinter. Det gælder feks italiensk cypres, figen og rosmarin. Men dem vender vi tilbage til senere på sæsonen.




Denne måneds artikel handler om orangeriets planter og om, hvordan vi passer dem igennem året.



Det er lidt af en jungle i orangeriet om vinteren...



























Skærmlilje, agave, blyrod, citron, nerie, oliven og rosmarin.

Det er primært disse planter, som vi vinteropbevarer i orangeriet. De trives alle ved fire-otte plusgrader og med kunstlysrør mellem 16.00 og 21.00 om aftenen. Jorden i krukkerne holdes let fugtig undtagen skærmlilje og agave, som næsten ikke vandes overhovedet hele vinteren. Så snart vejret og temperaturen udenfor tillader det, åbnes dørene til orangeriet, for at få så megen fugt som muligt ud. Fugt og mug er det største problem, det angriber planter, vægge, døre og loft i orangeriet. Så det er vigtigt at lufte ud, men kan være svært ved længerevarende kuldeperioder.



Skærmlilje, Agapanthus praecox



Vi vander liljen to gange i løbet af vinteren og kun med ganske lidt vand. For meget vand får løgene til at rådne. Vi har forsøgt at have den på friland vinteren over, men det gik ikke så godt; jorden tørrer aldrig op, og løgene rådner.

Om foråret sætter vi liljerne ud i smukke krukker på terrassen. Vi graver også nogle ned i bedet, de sættes i plastkrukker med hul i bunden.



Agapanthus er nem at passe, den skal bare vandes med lidt gødning, når krukken er rigtig tør.
De visne blomster fjernes for at fremme yderligere blomstring. Plantes om ca hvert tredje år.



Agave, Agave Americana



Alle vore agaver stammer fra den samme plante, som blev købt for mere end 20 år siden.

Planten døde for nogle siden. Den var blevet for stor for både orangeriet og mig. Det var ikke længere muligt for en person at løfte den. Den vejede næsten 30 kilo og var naturligvis fyldt med spidse pigge.

Vi har omkring 20 helt grønne agaver, som kommer fra den gamle moderplante. Desuden har vi fire stk., som har gule og grønne blade. De vandes overhovedet ikke om vinteren og om sommeren kun to-tre gange. Den er ekstremt tørketålende og elsker at stå i fuld sol hele udesæsonen. Den kan klare enkelte nætter med frostgrader.

Man får nye planter ved at samle de små planter, der kommer op i kanten af krukken. Skær dem forsigtigt fri, så der følger en stump rod med, og plant dem i små krukker.



Vi elsker agaverne for deres barske og dekorative udseende.



Blyrod, Plumbago auriculata



























Vi har to krukker med blyrod. De er cirka en meter høje og en meter brede. Om vinteren taber den bladene, men om foråret kommer der nye og herefter de skønne blomster. De klippes kraftigt tilbage om efteråret, inden de sættes ind i orangeriet, hvor de placeres allerbagerst i et mørkt hjørne hele vinteren. Den skal have fugtig jord året rundt, må ikke tørre ud. Den skal også have næring ved hver vanding præcis som de fleste blomstrende planter.

Hvis den får vand og næring, blomstrer den hele sommeren og langt ind i efteråret.

 Citron, Citrus Limon

Vi har tre citrontræer, som er plantet i Vaso Festonato, terrakottakrukker fra Toscana. De ser ud til at trives godt i dem.

Citrontræerne blomstrer og giver frugt året rundt. Det er en fantastisk følelse at høste nogle citroner i december samtidig med, duften fra nye blomster breder sig i orangeriet.

Vi bruger selvfølgelig citronerne i madlavningen, men også, når vi laver limoncello, en italiensk likør, som skal nydes iskold en varm sommeraften efter middagen.

Citrontræerne er plantet i speciel citrusjord og vandes med lidt citrusnæring i vandkanden. Vores tre træer kunne godt trænge til at blive plantet om i ny jord, men de seneste år har vi i stedet lagt nogle centimeter kogødning oven på jorden i krukken.



Nerie, Nerium oleander



Hvis man kører på motorvejene i Italien, ser man ofte denne skønne plante i midten på motorvejen. Det er en skøn følelse at køre på de fine og jævne italienske autostradaer og desuden med blomstrende nerier at se på. Plantet i krukke i Skåne kræver nerien vand og næring hele udesæsonen, jorden må ikke tørre helt ud. Men i det varme Italien står den altså midt i trafikken uden en dråbe vand hele sommeren.
Nerien blomstrer fra maj, til vi tager krukkerne ind i november. Den trives i fuld sol og gerne med lidt skygge ved rødderne i krukkerne. Vand og næring kræves hele udesæsonen. Hele planten er giftig, så når den skal plantes om, sker det med handsker på.



Nerie, pelargonie, pergola og lidt sol. Smukkere bliver det ikke.



Oliven, Olea Europaea

Vi har cirka ti oliventræer i krukker, nogle af dem over ti år gamle. De er nemme at overvintre i orangeriet, men de kræver naturligvis ekstra lys og vand. De er ganske hårdføre over for kulde, og i milde vintre kan de stå ude næsten hele vinteren. De tåler ned til ti minusgrader enkelte nætter, men langvarig kulde med minusgrader døgnet rundt tåler de ikke.



Blomstrende oliventræ.



Nogle år er olivenhøsten meget stor, og vi har nogle gange høstet over to liter. Vi har også lagt dem i lage, men de bliver desværre ikke lige så gode, som dem du køber i butikkerne.



Vi har passeret forårsjævndøgn, og vi har stillet uret frem til sommertid. Nu begynder en skøn og aktiv periode, hvor alt det, vi har planlagt vinteren igennem skal gennemføres. Det er vigtigt ikke at stresse over det, men tage sig tid til at nyde foråret og den tid, der er lige nu.

Ciao! Ci vediamo!



Du kan læse meget mere om Jörgen og hans passion for haven i vores præsentation af årets gæsteskribenter lige her. 

SKAB EN HÆNGENDE HAVE

$
0
0
BØGER

Anh Lê driver sammen med sine brødre syv populære spisesteder i og omkring København. Du kender hende måske fra Go' morgen Danmark, hvor hun har kokkereret for hele landet. Nu har hun udgivet sin tredje kogebog: 'LêLês urtekøkken'. I dag giver hun her på HAVEFOLKET et bud på, hvordan man let kan skabe sin egen lille urtegård - også hvis man bor i byen.

TEKST: ANH LÊ
FOTO: COLUMBUS LETH



Har du en væg, hvor der mindst er sol 5-6 timer om dagen, kan du få en hængende urtehave ved hjælp af plantekasser. Min erfa­ring med kasserne er, at planterne nærmest vokser som på speed - de elsker at være i de plantekasser.

Du kan få en hængende urtehave i stuen, i køkkenet, i en udestue eller på rækværket ind til naboen.

Min urtehave hænger på mit 20 meter lange og 1½ meter høje rækværk ind til naboen. Det giver mig totalt 15 m2 køkkenhave. Det svarer faktisk til 14-15 højbede på palleram­mer. En hængende urtehave kan også sagtens laves på en meter. Plantekasserne, som jeg fik hængt op på mit rækværk, giver mig krydderurter, bær og den gladeste udsigt hver dag.

Mine naboer elsker også synet oppe fra deres lejligheder.

Plantekassens mange fordele:
  • Dine urter og salater gror i jord, men de gror op af et lille hul i plantekassen og kommer der­for stort set ikke i kontakt med jorden. Det gør dem nemme at skylle.
  • Plantekasserne til udendørs brug er forsy­net med små vandledninger og vander dermed sig selv. Det eneste, du skal gøre, er at tilslutte vandslangen og lade vandet løbe i fem-ti minut­ter, og vandet er fordelt i alle plantekasser.
  • Mindre vandspild, da vandet bliver i plan­tekasserne og ikke siver væk. Derfor skal der ikke vandes så ofte.
  • Meget mindre arbejde med at luge planterne. Hullet, som planten vokser ud gennem, er nemlig så lille, at der faktisk kun er plads til planten. Kommer der endelig ukrudt, er det nemt at se og fjerne.
  • Dræbersnegle kommer næsten aldrig i dine planter, da de har svært ved at komme op i kasserne.
  • Planterne får megen varme, fordi væggen hol­                                                                                                                                                der på varmen og giver læ.
  • De pryder dit rækværk, din mur eller din væg.
  • Du arbejder stående i en hængende have, og derfor får du aldrig ondt i ryggen.
Sådan anlægger du en udendørs hængende have:
  • Bestil planterkasserne. Jeg bestilte mine hos Minigarden. Bestil jord - det skal være en jord, der ikke  falder sammen. Almindelig muld­jord dur ikke. Spørg planteskolen  til råds.
  • Jeg har god erfaring med planteskolejord fra Champost.
  • Tag de planter, du enten har spiret eller bestilt hos et gartneri, og læg planter og kasser på et arbejdsbord eller på jorden. Ved hvert hul stik­ker du en plante i, dæk lidt jord over rødderne. Tilplant alle kasser, og sæt dem derefter op. Vand grundigt.
  • Planterne skal have gødning og nærings­stoffer i hele vækstsæsonen. Du kan eventu­elt bruge langtidsvirkende gødningstabletter, der opløses langsomt og frigiver vigtige plantevoksevitaminer.
  • Du kan vælge en helt naturlig løsning og udskifte lidt jord med kompostblandet jord, hver gang du skifter planter. Dyrker du noget, som virkelig bruger mange næringsstoffer (chili er for eksempel en krævende plante, hvis den skal levere masser af dejlige frugter), kan du med fordel give ekstra gødning som eksem­pelvis langtidsvirkende gødningstabletter.
Vær nysgerrig, når planten vokser. Du bliver overrasket. Hver plante har sin måde at vokse på.



LêLês urtekøkken indeholder - udover introduktion til selv at dyrke sine krydderurter i på altanen, i baggården eller inde i vindueskarmen - også 60 velsmagende vietnamesiske retter, hvor krydderurter og grønsager har hovedrollen. 




TITEL:
 LêLês Urtekøkken
FORFATTER: Ahn Lê
ILLUSTRATIONER/FOTOS: Columbus Leth
UDGIVELSE: Marts 2017
SIDER: 164
SPROG: Dansk
FORLAG: Gyldendal

SYV SKØNNE TIL HYGGEKROGEN

$
0
0
SHOPPING

Det marokkanske look har længe været et buzzword, når det kommer til indretning af hjemmet. 
I dag flytter vi denne trend ud i haven. 

TEKST: KARINA 
FOTO: FORHANDLERE


Jeg vil tro, at der er mange haveejere, der som jeg har et lille sted i haven, som ikke rigtig bliver brugt til noget og sagtens kunne transformeres om til en lille hyggekrog. Med en behagelig stol og et lille bord er man allerede godt på vej, og med lidt ekstra hjælp i form af lanterner, krukker og puder er stemningen nemt og hurtigt sat.
Har du et lille sted i haven, som godt kunne blive det helt nye afslapnings-spot, har du allerede en hyggekrog, hvor møblerne trænger til en udskiftning, eller har du en altan, et hjørne af havestuen eller drivhuset, som du ønsker at indrette, er dagens shopping-artikel måske noget for dig. I dag er stilen som sagt inspireret af det marokkanske look. Er du også vild med den skønne trend, så se med herunder.






Den store pude fra HK-Living måler 80x80 cm og er lavet i recycled læder. Vær opmærksom på, at puden er beregnet til indendørs brug, og at den derfor skal opbevares indenfor i tilfælde af regn. Heimdal hedder det lille bord fra Ilvahvis bordplade er skabt i fibercement og ben i egetræ. Den fine lanterne i orientalsk stil er fra Bahne og helt perfekt til at understrege stemningen. Lanternen er lavet i metal og fås i flere størrelser.
Firmaet Skagerak kommer den smukke stol med navnet Aito fra. Stolen kan klappes sammen, hvilket er meget praktisk, hvis den skal bruges et andet sted i haven, og når den skal pakkes væk i vintersæsonen. Efter en lang og hektisk dag findes der ikke noget bedre end at smække fødderne op på en fordskammel og bare nyde et øjeblik med ro og fred. Fodskamlen, som du ser her, hedder Divine, er fra Cane-line og er hæklet i et meget holdbart materiale, der egner sig til udendørs brug. Når puder og tæpper ikke er i brug, kunne et bud på opbevaring nemt være den hyggelige markedskurv fra Tine K, hvorfra også de store unikke lerkrukker på sidste billede stammer. Krukkerne er håndlavet og måler H: 46 cm og D: 48cm. Skal krukkerne stå på en solrig plads i haven, og har du et sted til overvintring, er det flotte eksempel med philodendron et smukt bud - eller måske en lille hørpalme. Ligger området knapt så solrigt, kunne en flot bregne som f.eks mangeløv være et smukt alternativ.



Har du lyst til at se flere bud på planter og indretning, der passer til denne stil, så klik her, og læs vores tidligere bragte artikel, hvor vi har samlet en masse eksempler - der også til egner sig til nordens klima. 

BØRNS LEG I HAVEN

$
0
0
HAVELIV
GÆSTEREDAKTION / APRIL

Så er der endelig ved at komme lidt rigtig forår i luften. Staudebedet har fået en omgang forårsrengøring med nedklipning af de visne stauder og lidt ny kompost på toppen. Så ser det hele pludselig mere friskt og mindre vintertrist ud, og man kan for alvor se alt det grønne, der titter op. Endelig kan vi snart igen komme ud og rigtig bruge haven - ud at nyde og ud at lege.


TEKST & FOTO: TINA ØSTERGAARD


Personligt finder jeg børns leg vildt fascinerende. Hvordan de bare kan blive ved og ved med at finde på nyt ud fra nogle helt simple rammer. Så selv nu, hvor vores forhave længe bare har været en frossen byggeplads, kan vores børn slet ikke lade være med at gå på opdagelse. Så hamrer de i den frosne murerspand, eller de graver løs i en af vores mange grusbunker og mikser en god mudderblanding. Jeg vil derfor denne gang skrive om, hvordan vores børn bruger haven, kombineret med nogle interessante pointer fra forskningen omkring børns leg generelt.



BØRN SER FUNKTION FØR FORM
Et skønt klatretræ i skoven kan udfordre flere aldre
Helt grundlæggende ser børn ofte funktion før form og farve i deres opfattelse af et rum. De analyserer et rum ud fra, hvad rummet kan bruges til, og hvordan det kan bruges til at skabe leg. På den måde inviterer et miljø ofte til bestemte former for leg. Det vil fx sige, at en lang gang direkte kalder på, at man skal sætte i løb. Og hvor et gammelt sammenfiltret krat for voksne ser rodet og grimt ud, så kan det se ud som et spændende og hemmelighedsfuldt eventyrsted for børn.

Denne nysgerrighed og opfindsomhed findes helt naturligt hos børn. I hvert fald indtil vi som voksne har fortalt dem et vist antal gange, at tingene kun må bruges på en bestemt voksen-måde; at man ikke må løbe på gangen, at sofaen kun må bruges til at sidde i, at sandet skal blive i sandkassen osv. De voksne kan også vælge at tænke, at sofaen jo ikke går i stykker af, at børnene hopper i den, og at man jo bare kan købe noget nyt sand, hvis det andet er blevet spredt for meget ud over fliserne og så i stedet sætte pris på børns fantastiske fantasi og lege-initiativer.

ENKLE, NATURLIGE RAMMER GIVER FLEST MULIGHEDER
Da børn derfor ser flere muligheder - eller i hvert fald andre muligheder - i et rum end voksne, er deres krav til legens fysiske rammer ofte meget simple. Derfor skal vi som voksne passe på, at vi ikke får låst mulighederne for meget ved at skabe nogle legerammer, der kun lægger op til én bestemt leg. Fx er aktiviteter og brug af faciliteter på traditionelle legepladser ofte ret præcist defineret og styret på forhånd i kraft af faciliteternes fysiske udformning, og derfor bliver for overplanlagte, færdigkøbte legeinstallationer hurtigt lidt kedelige. For når børnene de første 20 gange har gjort det, som det producerede klatrestativ netop er beregnet til, så er det ofte ikke specielt sjovt længere.

Det fantastiske ved naturen er, at den ikke fortæller, hvad “legeredskaberne” skal bruges til. Her lægges derimod op til en række af muligheder, hvor børnene med deres fantasi selv kan udfylde rammerne med nye lege fra gang til gang. Naturen (og naturlegepladser) kan derfor bruges af en bredere børnegruppe og er mere interessant i længden.


Det er eksempelvis blevet kortlagt, at børn langt hurtigere bare hænger og ikke ved, hvad de skal lave, på de traditionelle legepladser med gynger, rutsjebaner, sandkasser mv., end hvis det er en naturlegeplads, der består af skov og træer, og som indeholder elementer af legepladsudstyr, der er fremstillet af naturmaterialer som træ og tovværk. Disse legepladser vil ofte føre til mere entusiastisk, aktiv og udfordrende leg blandt børn. Så når vi skal lave uderum, der appellerer til børnenes fantasi og sanser, kan det i den grad være en god ide at skele til naturen - for den kan nu engang lave spændende og udfordrende uderum på en måde, som vi mennesker altså slet ikke kan hamle op med.

Endnu en krølle på den historie er, at forskning har vist, at i naturbørnehaver leger piger og drenge oftere med hinanden end i almindelige børnehaver. Jeg tænker, at det netop må skyldes, at legen bliver mere fri og ikke er struktureret omkring bestemte klassiske lege. Legen bliver på den måde mere rummelig, når den foregår i naturen.

HVORDAN OVERFØRES DETTE TIL EN LILLE HAVE?

I ens egen have kan man derfor gøre to ting. Enten kan man indrette den så tæt på naturen som muligt med væltede træstammer, mudderhuller og krat, eller også skal man sørge for ikke at låse rammerne for meget, når man laver et bygget miljø. I vores have er min plan, at jeg benytter den ene strategi i baghaven og den anden i forhaven; så fri natur i baghaven inden for pladsens begrænsede muligheder og et bygget, men frit legemiljø i forhaven.

Det mest enkle er nok baghaven, da jeg her har naturen at kigge efter. Sværere er det at skabe de frie legemuligheder i et konstrueret, bebygget miljø. Jeg har her fokus på forskellige ting. Som den ene ting har jeg bevidst holdt vores legehus så simpelt i sin udformning som muligt. Her er ikke på forhånd defineret, om det er et prinsesseslot, en købmandsbutik eller en troldehule. Ved at holde rammerne enkle kan børnene selv fylde resten oveni.


Yderligere vil jeg, som beskrevet i en tidligere artikel, rigtig gerne have bygget en pergola, så der også bliver muligheder for at klatre og gynge. Det skal ikke være et klatrestativ, der er konstrueret med en bestemt leg i tankerne, men derimod en konstruktion med nogle reb her og der, som kan bruges alt efter, hvad børnene finder på - og som de kan klatre på alt efter alder og behov for spænding. Suppleret med nogle tæpper og lange grene, så kan pergolaen pludselig rumme flere funktioner - andet end kun at være en spiseplads og et gyngestativ.

FLYTBART BØRNEINVENTAR OG MASSER AF DIMSER
Jeg læste et sted en fin skelnen mellem "Steder til børn" versus "Børnenes steder". For der kan være stor forskel på, hvad vi indretter som særlige steder til børn - såsom legehus, sandkasse mv. - og de steder, som børnene selv oplever som deres eget sted. Det kan nemlig sagtens bare være et lille sted bag ved en busk, som de særligt oplever som deres eget. Derfor er det vigtigt at give rum for disse steder - at lade dem gro frem, hvis de opstår. Ofte er de knyttet til en bestemt leg og forsvinder derfor igen. Det kan være det midlertidige fængsel i bøgehækken eller den lille frisørsalon i hjørnet af haven. Den mest enkle måde at give rum for børnenes egne steder, er ved at have meget mobilt børneinventar og løse redskaber og dimser.


De fleste børn elsker nemlig at kunne bygge, at flytte rundt, at møblere og indrette sig med et eller andet. Hos os har vi derfor en masse flytbare stole og borde i børnestørrelse. De er guld værd og har været basis for alverdens forskellige lege. På samme måde har den hjemmesyede enkle tipi været perfekt at kunne slå op forskellige steder i haven som et midlertidigt “børnenes eget sted”, hvor de har kunnet lege lidt gemt væk fra voksenblikke. Et hemmeligt rum i rummet.

Desuden er sten, grus, pinde, grene - i det hele taget dimser af forskellig slags - perfekte til formålet. Og rigtig tit faktisk bedre end noget færdigstøbt plastik, da dette jo forestiller noget bestemt på forhånd. En sten kan være alt muligt - et plastiklagkagestykke lidt mindre. Og hvis man som voksen synes, at det begynder at blive lige rigeligt med rod, så er det bare op med det hele i nogle hyggelige kurve, spande eller kasser, når legen er slut. Så er der ryddet op og klar til, at en ny leg kan forme sig på en ny måde næste gang.

Så hvis man vil skabe et spændende og rumligt børnemiljø, der er interessant for begge køn og for flere aldre, så gælder det om at holde det enkelt men ikke fantasiløst - en flad græsplæne gør det ikke alene. Dejlig april til jer alle.


KILDER: 
“Vildt og farligt - om børns og unges bevægelseslege” redigeret af Jens-Ole Jensen og Ellen Beate Hansen Sandseter, 2015
“Rum og rammer for et aktivt udeliv” af Forskningsenheden Active Living, Syddansk Universitet, 2013
“Rum og læring” af Charlotte Ringsmose og Susanne Ringsmose Staffeldt, 2014
“Motorik og bevægelse i børns liv” redigeret af Jens-Ole Jensen og Katrine Andersen, 2016



Du kan se meget mere til Tinas have på Instagram og læse om hendes havedesigns på hjemmesiden Familiens have

JEG NYDER HVER EN TIME JEG KAN FÅ I HAVEN

$
0
0
I HAVEN 
GÆSTEREDAKTION / APRIL


Så er vi nået til april måned, og det er igen blevet min tur til at tage jer med en tur rundt i haven. Jeg skal love for, det er blevet forår. Det hele spirer og gror, og der er virkelig kommet gang i det meste. Vi er nået til den tid på året, hvor det er en fryd hver dag at gå en runde i haven. Nye ting spirer frem eller springer ud, lige så snart du vender ryggen til. 

TEKST & FOTO:JEANNETT FRUERGAARD




Vi har en lille terrasse i hjørnet mellem stalden og indgangen til huset, et godt sted lige der, hvor vi færdes rigtig meget - med læ og morgensol. Lige nu har kaprifolierne op ad hegnet yndige fodposer af russisk skilla. De er så skrøbelige og fine, og de lyser virkelig op med deres smukke blå farve.
Snart springer kaprifoliens blade ud. Bag ved hegnet står der et hegn af syren, og lige bag ved bænken står der en gruppe jasminbuske. Her afløser den ene blomsterduft den anden. Det er et godt sted at opholde sig i forsommeren.

Jeg vil ikke prale med, at det er særlig planlagt, at den ene blomstring afløser den anden, for det her hjørne blev lavet lang tid før, jeg gik op i den slags. Men jeg vil virkelig gerne anbefale duftende forårsblomster og buske og gerne som her, hvor den ene afløser den anden, for efter en lang og blomsterfattig vinter kickstarter det virkelig både forår og sommer.





I efteråret lagde vi en masse krokus specielt i de lange græsbede. De fleste er fint kommet op, men drømmen om et blåt tæppe må nok vente et par år på endnu.





Selv om vi har lagt over 2000 løg, så ser det på afstand ikke ud af særlig meget endnu. De står sådan lidt enkeltvis og råber til hinanden og vælter meget let, hvis det blæser.





I det hvide bed har vi lagt 1000 krokus 'Jeanne D'arc'. De er også kommer rigtig fint op, selv om de selvfølgelig også står meget enkeltvis endnu.


De skal ligesom åbne ballet her i det hvide bed for senere at blive afløst af pinseliljer, narcisser og allium. Jeg håber, det bliver godt.








I de lange græsbede ud foran den overdækket terrasse, har vi lagt Allium aflatunense. De er kommet fint op, og det ser rigtig lovende ud.



Til gengæld ser det ikke så godt ud med vores vibeæg. Der havde vi nok lagt et par hundrede i de to små bede helt inde ved terrassen, bare som en test. Jeg har indtil videre talt ti, der er kommet op.





Det er lidt øv, for jeg havde virkelig håbet på et skønt tæppe af de ualmindelige smukke vibeæg, men musene er glade. De siger mange tak for en super vinterforplejning.



Min Sorbus 'Dodong'-røn nød virkelig godt af varmen sidste weekend. Den er meget tæt på at springe ud. Det samme gælder knopperne på kastanietræerne. Snart har vi de første blomstrende træer i haven.





Det er ikke kun træerne, der er på vej. Det begynder så småt at fylde i bedene, og skønne ting dukker op i skovbunden.




Her mingler Kaj Munks blå anemone sig med en hundetand, og min trofaste pæon, Paeonia miokosewitchii, er fint på vej op. Den er meget tidlig og altid den første pæon, der springer ud i haven.



På vej er også både roser og græsserne, ja og ukrudt. Så der er blevet klippet og luget en del de sidste mange dage.






























Det er virkelig nu, det sker, og vi har travlt i haven, for der er meget, der skal gøres her i april. Men det er samtidig alt det, vi har ventet på hele vinteren, så jeg nyder hver en time, jeg kan få i haven.





På min to-do-liste her i april står der stadig forspiring og planter, der skal prikles, en køkkenhave, der skal gøres klar til en ny sæson, og mere lugearbejde.



På mandens to-do-liste her i april står der også køkkenhave (det grove arbejde, der involverer store maskiner), plantning af bøgehække, to havelåger og grus, der skal køres ud i forskellige havegange.













Guldregn-alléen begynder virkelig at tage form. Vi har flyttet nogle buske, der stod i vejen for udsynet, så nu er der kommet en helt ny akse, der indbyder øjet til et langt kig ned gennem haven. Det er Allium aflatunense, der er lagt hele vejen ned i bedene, som ellers er holdt i cremehvide, lime og gule toner. Nu mangler der bare grus i gangene og en havelåge for enden. Nåh ja, og så lige en bøgehæk og nogle planter, der skal vokse til. Måske får jeg den fineste fødselsdagsgave, jeg kunne ønske mig her sidst i maj, hvis det hele lykkes.






Mange tak, fordi I havde lyst til at tage med en tur rundt i min have. Jeg håber, I alle får en skøn skøn april. På gensyn til maj 

Du kan se meget mere til Jeannettes have på Instagram og på bloggen Ævlebævle 

FORÅR I KOLONIHAVEN

$
0
0
HAVELIV
GÆSTEREDAKTION / APRIL


Det kan bare ikke gå hurtigt nok. Nu har jeg ventet og ventet utålmodigt på foråret - ja, jeg har faktisk ventet siden oktober måned. Og nu begynder der endelig at ske noget. 

TEKST & FOTO: BONNIE HALL






Der er tung lerjord i vores kolonihave. Den er næringsrig og holder godt på fugten. Jeg elsker Monty Don, og er der noget, som jeg har lært efter at have set mindst 100 afsnit af Gardeners World, så er det, at jordforbedring er alfa omega. Jeg har løbende forbedret bedene med kompost og ko-jord. I år besluttede jeg at lave en lidt mere målrettet indsats, da her netop er lerjord. Jeg købte derfor en bigbag med en særlig jordforbedring til lerjord. Den består af 33% kompost, 33% dyregødning og 33% grus. Skønt produkt. Jeg har lagt et lag på ti centimeter ud i bedene. Det betød i første omgang, at alle mine små lækre spirer af alt muligt forsvandt igen for en stund. Nu er det hele på vej op gennem laget. På sigt vil materialet blive vendt ned i jorden - der skal jo altid lige flyttes og plantes noget.



Generelt ser haven stadig meget bar ud. Især på billederne her ser det ud som om, der er en masse bar jord. Det er der faktisk ikke. Kigger man nærmere efter, så myldrer det op alle steder.


Vores rullegræs, som blev lagt på stierne i oktober måned har haft en hård vinter. Vi har gået utrolig meget på det i al slags vejr - og det skal man jo ikke.


Jeg er begyndt at efterså og smide et tyndt lag plænestarter ovenpå. Det skal nok komme. Faktisk har den sidste tids sol allerede hjulpet en del. Græsset begynder så småt at rejse sig. Ventilering skal jeg ikke tænke på. Det sørger vores airedale terrier på halvandet år for. Puha, han er hurtig i svinget, hvis der kører en knallert forbi. Dem skal man bare gø ad - og det skal gå hurtigt.




På byggesiden er jeg ved at etablere en bi-gård. Jeg har valgt at sætte det nye bistade op ad hegnet til bagboen. Han er min gode ven og har intet imod placeringen. De danske honningbier er jo også avlet til at være fredelige - og honningbier går kun efter blomsterne - ikke efter sukker, som hvepse. For at give den kommende bifamilie så fredelige forhold som muligt har jeg lukket af bag huset, så man ikke længere kan gå hele vejen rundt om det. Det giver mig også mulighed for at skærme af ind til arbejdsstationen bag huset, som virkelig ikke er køn. Der er ikke super meget sol, men der bliver godt med læ, så jeg håber, at placeringen er god nok til stadet. Ellers må jeg lave en ny plan næste år. Med et nyt hegn fik jeg jo også mulighed for at plante nogle flere klematis. I bedet er jeg ved at plante en masse bi-planter, så der er en lille lækker snack til dem ved ind- og udflyvning.



Stellata'en for enden af pergolaen er så småt begyndt at blomstre. Jeg elsker den måde, som de fleste magnoliaer blomstrer før løvspring (jeg har dog også en enkelt, der ikke gør). Det er så smukt, når de står med nøgne grene og en masse blomster. Magnolia stellata er normalt hvid. Jeg fandt dog en hybrid sidste år, som har rosa blomster. De bliver lidt lysere med tiden, men fine er de.





Min lille træpæon blomstrede ikke sidste år. Men i år har den én knop. Nu håber jeg bare, at den undslipper hundens skarpe øje en dag, hvor han keder sig og er ude på bis. For jeg bliver altså virkelig, virkelig ked af det, hvis jeg skal finde knoppen på jorden, inden jeg har set den sprunget ud. Det er rosa-farvet.


Dværg-nektarinen i drivhuset har blomstret helt vildt. Jeg gætter på 500 blomster. Der kommer selvfølgelig ikke 500 nektariner, selvom jeg har leget bi hver eftermiddag, men det skal nok blive en fin høst. Det "store" ferskentræ på drivhusets bagvæg har også pænt med blomster, men slet ikke i nærheden af blomsterpragten på nektarinen.


Min have-guru Kong Martin siger, at den ikke er værd at bruge krudt på. Den er bare for besværlig. Tibets blå valmue. Han har ret. Den er rigtig svær og vil bo de færreste steder. Men jeg må altså prøve at se, om det tilfældigvis er netop i min have, den gerne vil gro. Den skal have skovbundsagtige forhold: Let sur og godt muldet jord, let skygge og rimeligt fugtigt. Det er et forsøg. Det her er den almindelige blå, og den er købt som teenager, men jeg har også sået nogle frø af den lyserøde. De blev sået i efteråret, da de er kuldekimere, men de har ikke spiret endnu. Min fornemmelse siger mig, at det heller ikke kommer til at ske, men nu får vi at se.



Forspiringen indenfor begynder til gengæld at ligne noget. Jeg har sået tomater, melon, rød peber, basilikum og lidt sommerblomster. Grolys er ikke kønt - og især ikke, hvis man er nødt til at have det i stuen, men det hjælper. Der er så fedt at få gode kraftige planter.


Du kan læse meget mere om Bonnie og hendes haveliv på hendes hjemmeside, som du finder lige her. 


LAV VIETNAMESISKE BAGUETTE

$
0
0
WEEKENDMAD

Skal du en tur i skoven i weekenden og nyde anemonefloret, så får du her en opskrift fra Anh Lê på et lækkert vietnamesisk baguette, der er lige til at tage med.

TEKST: ANH LÊ
FOTO: COLUMBUS LETH







vietnamesisk 
baguette


INGREDIENSER
4 små lyse baguetter af ren hvede
8 æg
4 skiver leverpostej
2 tomater
4 forårsløg
8 kviste koriander
16 blade fra vietnamesisk koriander
½ stor rød chili
Smør
4 spsk. sojasauce
2 spsk. chilisate

SYLTEDE GRØNTSAGER
1 stor gulerod
½ agurk
2 dl vand
1 dl eddike
6 spsk. rørsukker
1 tsk. salt

Lav først de syltede grøntsager: Bland vand, eddike, rørsukker og salt i en lille gryde, og lad det koge op. Sluk for blusset, og lad det køle af.

Skyl gulerod og agurk. Skræl gulerod, og skær begge grøntsager  i tynde skiver. Lad dem  ligge natten over i lagen i køleskabet.

Skyl tomaterne og urterne. Skær tomaterne i 12 store skiver, chili i skiver, forårsløg i stykker á 5 cm, og halver den hvide ende på langs. Pluk koriander i store stykker, og pluk bladene fra vietnamesisk koriander.

Lav en urtemix ved at blande koriander, vietnamesisk koriander og forårsløg sammen.

Steg otte spejlæg, og drys lidt salt og peber over.

Flæk baguetterne på midten. Skær dem halvt igennem, så de er åbne, men ikke løsnet fuldstændigt fra hinanden.

Hæld de syltede grøntsager i en sigte, og lade dem dryppe godt af.

Kom en spiseskefuld soja, smør, ½ spsk. chilisate og en skive leverpostej i hver baguette.

Fordel derefter fyldet i denne rækkefølge: tomatskiver, to spejlæg, urtemix, chili og de syltede grøntsager.

Pak baguetten ind i brunt bagepapir, og server. Papiret gør det lettere at holde om baguetten, og fyldet løber ikke så nemt ud, mens  man spiser.

Tip: Denne baguette er rigtig god som madpakke 
og altid forfriskende med dens forskellige smage.



Anh Lê driver sammen med sine brødre syv populære spisesteder i og omkring København. Du kender hende måske fra Go' morgen Danmark, hvor hun har kokkereret for hele landet. Nu har hun udgivet sin tredje kogebog: 'LêLês urtekøkken'. Du kan læse mere fra bogen lige her.

HAVEN VÅGNER OP

$
0
0
HAVELIV
GÆSTEREDAKTION / APRIL


Med lys og varme vågner haven op. Havemennesker får ny energi og går på mange ture i haven for at opdage og dokumentere alle tegn på forår. 

TEKST OG FOTO: ULRIKA SABEL






Jeg har travlt med nedklipning af stauder og jordforbedring med hjemmelavet kompost. Jeg planter forårsblomster i krukkehaven. Det er endelig forår, og en ny havesæson venter. Jeg vil bestemt ikke gå ind... før en dag i oktober.


Tidligt forår er det krokus, jeg møder, når jeg kommer hjem. Jeg har krokus i staudebede og i krukker. Nu er de næsten afblomstret. 'Vanguard' er en sort med to violette nuancer. Den vokser her under en havtornbusk sammen med vintergrøn, Vinca minor.





Krukkehaven kombinerer påskeklokker og hornvioler. Påskeklokker bidrager til en følelse af luksus, og der er mange forskellige farver og sorter til at vælge mellem i plantecentre om foråret. Mit valg i år er mørke og enkle Helleborus orientalis og en lys udgave med dobbelte nederdele. De er plantet i mørke terrakottakrukker med et marokkansk mønster.


Mine hornvioler har den samme tone som den lilla påskeklokke og er blevet suppleret med hornvioler i farverne sort og blå.



Der er meget fokus på detaljer, farver og krukker i forårshaven. De blå violer har en intens farve, der lyser op i forårssolen.






Et stykke inde i haven vil du finde min sorte forårsbebuder, påskeklokken ’Blue Lady’. Hun er endelig sprunget ud. Hun er lidt genert, så du bliver nødt til at løfte op hendes nederdel for at se skønheden. Det er forårsmagi.




Hvid prydløg, Allium 'Mount Everest' spirer i staudebedet. Det ser lovende ud.




Bølgekronet storkenæb, Geranium phaeum 'Samobor', er en sort med mørke blomster og aftegninger på løvet. Det er en uundværlig staude i foråret, da den blomstrer ret tidligt sammen med løgvækster. Jeg synes, det er mest blændende, hvis den får lov til at dække et større område i haven. Dette staudebed blev lavet i efteråret med frødyrkede planter sammen med prydløg, Allium atropurpureum. Jeg håber, det bliver en fantastisk kombination.




Vårkærminde springer ud ,og hvidstribet prydgræs spirer. Det er virkelig forår.

I efteråret kom mange løgvækster i krukker. Her spirer sorte og grønne tulipaner. Foran er der
krukker med hortensia og blå hornvioler. Bag mine kæmpestore benved kan man se et bambushegn og min kompost. Komposten er hjertet i haven. Det tager lidt tid at lave ens egen kompost, men i år har jeg flere m3 med fantastisk duftende muld som jordforbedring til alle staudebede og køkkenhaven. Jeg er faktisk lidt euforisk.







Køkkenhaven får lige nu lidt ekstra kærlighed gennem rengøring og tilførsel af lidt extra ko-jord og benmel. Køkkenhaven har fem bede med børnefavoritter såsom hindbær, jordbær, amerikanske blåbær og rabarber. Der er også et æbletræ 'Rubinola' og forskellige urter. I år skal den også omfatte en skærehave (cut flower garden), og indendørs spirer ærteblomst, dahlier, kæmpeverbena og hvide solsikker.







Køkkenhaven er placeret lavt i haven, næsten som en ”sunken garden”. Her tilbringer jeg meget tid lige nu især ved solnedgang. Køkkenhaven indeholder mange drømme. I fremtiden blivet græsset erstattet med perlesten, og det vil blive bygget et drivhus. Men denne drøm realiseres endnu et haveår. 

GOD PÅSKE


Du kan se meget mere til Ulrika's have på hendes instagram-profil som du finder lige her.

FRA BØGETRÆ TIL KOMPOST

$
0
0
HAVELIV
GÆSTEREDAKTION / APRIL

Det store bøgetræ i vores lille baghave, har haft sit sidste år med krone og blade. I marts måned skar vi toppen af træet. Nu står det tilbage med de største grene, og venter på næste etape af fældningen. 



TEKST & FOTO: MONICA LANGELUND





Planen er, at lade stammen stå, så den kan bruges som rumdeler i haven, med en vildvin op af. Jeg havde troet, det ville blive en svær proces at sige farvel. Træet fejlede intet ud over at alt være for stort til en have på 200 m2. Men sentimentaliteten er forbavsende hurtigt blevet afløst af noget helt andet, nemlig nysgerrighed.

Træet kom ind i haven med den tidligere ejer. Vores nabo har fortalt, at der egentlig stod et smukt japansk kirsebærtræ i haven, men det voksede for voldsomt og måtte lade livet. Ind kom i stedet et bøgetræ fra skoven, hvilket egentlig er en sjov tanke, da bøgetræer heller ikke ligefrem passer til små rækkehushaver, men træet har været værdsat af både børn, voksne, fugle og egern. Det var bare blevet alt for stort og for vanskeligt at beskære løbende. Så i marts røg kronen altså.





Hvad stiller man op med et halvt træ, der ligger spredt i en have, når man forsøger at fastholde et princip om at så lidt organisk materiale som muligt forlader haven? Man anvender en grenhakker selvfølgelig. Det tog overraskende nok kun min mand og jeg en eftermiddag, at omsætte det meste af en trækrone til bøgeflis.





Det fyldte godt op i haven, da bøgetræets krone røg, men det var i praksis ikke så uoverskueligt at gøre noget ved, som man umiddelbart skulle tro.







Det ligger nu bag stammen, ved siden af komposten, og tanken er, at det komposteres over tid. God kompostjord venter forude. Indtil da er det alle tiders insektbo. For ikke at tale om den mus, der krøb i skjul i bunken, da vores hund i dag fik færten af den. Træet har med andre ord stadig en vigtig funktion i haven, selvom det nu er blevet til flis. Denne nye funktion har åbnet mine øjne for dér, hvor al haveliv tager sit udgangspunkt. Jorden.




Komposten i vores have. Vi har to åbne kompostrum, en lukket til madaffald som frugt og grønt og nu også en bøge-flisbunke.

Jeg deltog for nylig i et gratis webkursus i dyrkning af sommerblomster. Clare Monica Day fra 'Garden to Vase' forklarede i kurset, hvorfor hun ikke lykkedes med sine 'café au lait'-dahlia de første år, hun dyrkede dem. Hun konstaterede, at det handlede om de jordforhold, hun dyrkede dahlia’erne i.

Og i stedet for at lave et quickfix med at tilsætte jorden fx flydende gødning sørgede hun for at skabe den bedste jord, bl.a. via kompost. Kurset var egentlig bare en appetitvækker til et egentligt webkursus i dyrkning af sommerblomster – et kursus der selvfølgelig har fanget min interesse nu - men appetitvækkeren var ikke desto mindre interessant nok i sig selv, da jeg netop i år vil forsøge mig med min egen miniskærehave og ikke ligefrem har haft succes med dahlia før. Nu ved jeg altså, at jorden har afgørende betydning for de gode resultater.


Jo jo, det vidste jeg på en måde allerede. Jeg ved godt, at der er blomster, der trives bedst i våd jord, leret jod, sandet jord osv, og jeg ved også, det er godt at gøde, men det handler om mere end det. Det handler også om selve indholdet af jorden, om de mineraler, bakterier m.m. der findes og lever i jorden.

Jeg har anskaffet mig en ny, spændende mig en bog om emnet. ’Naturlig gødning i haven’ af Tina Råman m.fl udgivet på Lindhardt og Ringhof. Det er ikke et emne, der falder mig nemt at forstå. På nogle områder føler jeg mig sat tilbage i biologitimerne fra min skoletid, hvor jeg aldrig helt gennemskuede alt det med kuldioxid, klorofyl, fosfor og den slags. Men forskellen er, at nu vil jeg gerne forstå det.

Desværre forstår jeg allerede nok til, at jeg blev stærkt bekymret, da jeg for nylig læste en artikel fra The New York Times. Artiklen handlede om at en del af vores biodiversitet, vi ikke rigtig har fokus på i hverken medierne eller vores hverdag, er i stor fare. Biodiversiteten i jorden, den jord vi dyrker og går på hver eneste dag. Jorden under os indeholder tilsyneladende 1/3 af alle levende organismer. Jord er i sig selv i virkeligheden et højintelligent øko-system.

Det er først i løbet af de sidste par årtier, at forskere har fået en forståelse af hvor komplekst et system vores jord egentlig er og nu er man altså samtidig ved at indse, at dele af dén verden er i fare for at uddø, fuldstændig som vi ser det med dyre- og planteracer over jordens overflade. Det har indlysende store konsekvenser for bl.a. den mad, vi dyrker. Og for vores mulighed for at dyrke jorden overhovedet. Grundlæggende er problemet, at vi tager al for meget fra jorden, roder for meget i den og giver alt for lidt tilbage.







Billedet er fra sidste år, men også i år bruges drivhuset til at dyrke forskellige planter i. På sigt kan den kompost bøgetræet vil blive til, gavne nye og eksisterende planter i haven.

I det lys er det pludselig slet ikke så slemt, at fælde bøgetræet i vores have. Det slutter jo ikke dér, som jeg troede. Ved at beholde det meste af træet i haven, omsat til bl.a. flis, giver vi noget tilbage til jorden, fundamentet for hele haven. Helt konkret kan det være med til at forbedre jorden og måske vil jeg også lykkes med mine dahlia’er på sigt, men det handler om mere end hvad jeg får ud af det. Det handler indlysende også om en respekt og omsorg for jorden. Der er oveni noget befriende i at kunne slippe den sentimentalitet, der har præget tiden op til selve fældningen af bøgetræet. Det er en sentimentalitet, der præger min tankegang i mange af livets forhold, men visheden om, at der ikke er tale om en slutning, men blot en forandring i en kompleks cyklus... selv i en lille rækkehushave på 200 m2... er beroligende.






Billedet er fra sidste år, hvor bøgetræet endnu havde sin krone. Skønt ser det ud, men kronen overskyggede en stor del af haven. I billedet ses bare en del af kronen.

Du kan se meget mere fra Monicas have på hendes instagram-profil som du finder ved at klikke lige her.


JULIA LAHMES KOLONIHAVELIV

$
0
0
KOLONIHAVEN

Julia Lahme har skrevet en passioneret bog om livet i nutidens kolonihaver. Med afsæt i sin egen historie, fortæller hun om baggrund og nutid for 16 små kolonihaver fordelt over hele Danmark. Læs i dag introduktionen til bogen, hvor Julia fortæller, hvordan hun tabte sit hjerte til kolonihavelivet.




TEKST: JULIA LAHME
FOTO: VENLIGST UDLÅNT AF FORLAGET



Det begyndte med mariehøns. Og med Sofus. Sofus var to år, den dag han hvinede af fryd over mariehøns og lagde sig fladt på maven for at se de røde biller helt tæt på. Den dag han kælede den første til døde, og den aften jeg tømte hans flyver­dragt og fandt syv levende, noget paralyserede, røde biller, som jeg lukkede ud i baggården, i hans lomme, lynet helt til, så han kunne få dem med hjem. 


D
et var den forårsdag, vi besøgte Nora og Thomas i deres kolonihave, helt derude på Amager, hvor kragerne er vendt og flyene er i gang med det, og sad i en kold sol og drak kaffe. Det var den dag, hvor mariehønsene kommer frem og følger de varmeste pletter på fliserne, mens de går vinteren af sig og kommer ud af dvalen. Den dag stod toårige Sofus med en sut i munden i lidt for varmt vintertøj og begge hænder fulde af de røde biller, mens seksårige Elias hjalp sin nye ven, Theodor, med at samle så mange som muligt af de søvndrukne biller ind. Og vi drak kaffe. Det er det, du skal lægge mærke til. Vi drak kaffe. Vi, som i de fire voksne, sad sammen på vakkelvorne stole i solpletten og drak kaffe, mens vi havde en reel mulighed for at føre en samtale. Indimellem kom ungerne hen til os, men fra kanten af kaffekoppen kunne jeg se, hvordan mine ellers så generte unger var i gang med at bygge en verden, skabe et projekt og få en ide til en leg, de kunne tage med videre. Mens de selv, uden voksne hænder at holde i, indtog grusstien i kolonihaveforeningen.

Før vi fik kolonihavehus, gik weekenderne med mine børn med planlagte ting. Vi planlagde zoo-ture, planlagde legeaftaler, besøgte venner, museer og bedste­forældre. Alt var planlagt og tilrettelagt, så børnene ville få en sjov weekend. Det føltes rigtigt. Vi tog på den ene legeplads, den anden, den tredje, alle dem, der var nogenlunde inden for rækkevidde af vores lejlighed i midten af Østerbro i Køben­havn. Hver gang vi kom frem, var der en, der skulle tisse, var blevet sulten eller havde fået sand på sutten. Hver gang en ny legeplads var blevet erobret og udforsket, var den ene klar til at rykke videre, og den anden klar til at blive.

Det begyndte at gå op for mig, at jeg ikke havde lyst til at være den slags mor, der enten faciliterer barnets leg eller står stille og kigger på, at de ruller sig på jorden af grin, mens kedsomhedshullet i min hjerne bare vokser sig større og større. Der på de legepladser begyndte det at gå op for mig, at jeg ikke helt syntes, at det børneliv spillede. Eller voksenlivet for den sags skyld, men jeg kunne ikke rigtig se alternativet. Jeg kunne rigtig godt tænke mig at lave noget sammen med mine børn og min mand. Noget, vi fire kunne være sammen om eller deltage i, uden at det involverede overvågning af leg. Og gerne noget, der ikke krævede logistik som en militæroperation at få til at lykkes.

Johan og jeg overvejede i fire et halvt sekund, om vi skulle gøre ligesom mange andre og flytte i hus. På en af de der lange villaveje, hvor der er stille fra 7.30 til 16.30, men hvor solen så ellers skinner på børnelivet resten af tiden. Vi besøgte venner i forstæderne og beundrede deres huse, og blev enige om, at det, der var dejligt for nogle, ikke behøvede at være godt for alle. Vi hører til midt i det hele, blev vi enige om. I byen. Derinde, hvor man aldrig er helt alene, og hvor man kan cykle til arbejde uden at være nødt til at tage et bad, når man kommer gen­nemsvedt frem efter en distance, der udløser en medalje. Der, hvor børnene ser forskellige mennesker og oplever forskellige ting hver dag på den korte vej til og fra børnehave og skole.

Det var midt i alle disse overvejelser, at Sofus opdagede mariehøns, og vi opdagede, at Kolonihave-Danmark var noget andet, end vi troede. Inden vi stod i Noras og Thomas kolonihave, troede jeg nemlig, at Kolonihave­Danmark var en slags udløber af eller fortrop til Dansk Folkeparti, nationalisme, fyldt med flag, der vajede over angsten for de fremmede, og muligvis en tidslomme i et samfund, der var løbet for hurtigt videre, til at alle kunne følge med. Jeg havde troet, at hækkene var så vigtige for at holde naboerne ude og små bidske hunde inde, så småligheden, enhver-har-nok-i-sig-selv-heden og en generel afvisning af resten af verden kunne flyde frit bag de veltrimmede hække.
Aldrig har jeg taget så grundigt fejl.

ØNSKET 
I dagene efter vores besøg begyndte Johan og jeg at tale om, hvor skønt det havde været derude på Amager. Hvordan ungerne havde leget, hvordan jorden havde duftet, og hvor stille der var. Jeg begyndte at ønske mig en mere permanent ad­gang til sådan en lille bid af paradis. Vi bad Thomas og Nora hjælpe os med at finde et hus, der var til salg i deres haveforening, og med deres hjælp og et opslag, vi hængte op i fælleshuset, gik det egentlig ret hurtigt. Et ældre par var klar til at forlade deres kolonihave, for den var blevet for pasningskrævende, og deres børn havde ikke tid til at hjælpe dem. Vi kiggede på det, blev forelskede i den grønne cigarkasse med de brune vægge, gulvtæpper overalt og de fire fjernsyn fordelt på meget få kvadratmeter.



Man kan sige, at vi så potentialet. Måske fordi haven var fantastisk - stor, smuk og frodig og fyldt med giftige planter: guldregn, taks og alskens smukke bær, som kan slå en toårig ihjel på tre minutter. Men igen: Vi så potentialet. Jeg ved faktisk ikke, hvordan vi fik øje på det, Johan og jeg, for vi er ikke handy. Potentialet var faktisk svært at få øje på: Huset var småt, mørkt og til-tæppet; der var hverken terrasse eller toilet, ordentlige vinduer eller en hoveddør, der kunne låses. Der var arbejde, der skulle gøres, og vi havde på det tidspunkt ikke engang tid til at male stuen i vores lejlighed. Og som sagt: Ingen af os er udpræget handy. Vi Gør Det faktisk ikke Selv, og ingen af os kan i princippet kende forskel på krudt og ukrudt i haven. Men vi var forelskede, og vi købte huset. Eller det vil sige: Vi prøvede at købe det. Men så steg prisen, vi havde ikke pengene, og der, da muligheden var forsvundet, gik det op for mig, hvor meget jeg virkelig ønskede mig netop det hus, i netop den forening, omgivet af netop de giftige planter. Og jeg måtte handle, og Johan var enig, og jeg blev den, der - efter det første nej - gik i så hårde forhandlinger, jeg kunne, rystende på hænderne, i forhold til hvor meget mit røde hjerte kan tåle at presse to ældre mennesker, men løsningen, som vi fandt, var rimelig for alle.

Mens vi forhandlede, badede jeg en sen aften Elias. Jeg spurgte ham: Hvis vi får kolonihave, skal vi så have kartofler i haven? Og han svarede: Mener du pommes frites, chips eller kartoffelmos? Hvis beslutningen ikke allerede var taget, blev den det der.

FORANDRINGEN
Hvis jeg siger, at vi fik et nyt familieliv, det forår i 2014, da vi lærte kolonihavelivet at kende, tror jeg ikke, at jeg overdriver. Noget skete nemlig med os alle sammen. Fra det øjeblik Elias og Sofus begyndte at møde de andre børn i kolonihaveforenin­gen, fik de nye venner, nye verdenssyn og lærte børn og voksne at kende, der ikke arbejder med det samme som Johan og jeg, ikke nødvendigvis mener det samme om alt, som vi gør, og hverken spiser, taler eller lever på præcis samme måde. Mine børn fik nye erfaringer, nye cirkler, og blev inviteret indenfor i hjem, de kunne lære noget nyt af. Det samme blev vi, og det samme kunne vi. Pludselig blev mine børn del af en stor børnefolk, som sammen udforskede kolonihaveforeningen, og som fandt vandhuller og mudderklatter, så en snog, fandt en frø og samlede snegle ind.




Mine børn kom rullende sammen med andre børn, og Johan og jeg lærte, at man køber 12 is ind ad gangen, ikke bare to. Jeg lærte, at fredag aften i kolonihaven bedst foregår i en klump med andre børn, hvor man deler fredagsslikket og ser Dis­ney Sjov sammen. Jeg fik børn, som løb frit, selvstændigt og uden opsyn fra en leg til den næste, og fra en konflikt videre til en løsning. Uden curlingvoksne til at føre samtalen for eller gennem dem. Mine børn fik frihed, og jeg gjorde det samme. Pludselig havde jeg indimellem, for første gang siden jeg blev mor, tyve minutter uden andres behov, hvor jeg kunne fælde et gifttræ eller være med til at finde ud af, hvordan man egentlig installerer en tank, så man kan få et toilet.

Jeg lærte, hvordan jeg faktisk får det bedre af at luge. Ja, bedre! Hvordan hovedet kan stå stille eller kredse om de små ting, når hænderne arbejder i jorden. Hvordan haven og jorden trækker i mig, og hvordan jeg elsker, at jeg ikke ved nok til ikke at begå fejl. Jeg lærte, hvordan man skal huske at studse sit æbletræ, og jeg lærte også, at jeg elsker, når haven tager en beslutning og lader sig selv gro til. Jeg har lært, hvordan man holder øje med pindsvin, og hvordan de lyder (som zombier i hækken), og hvorfor de ikke må få mælk (deres maver kan ikke tåle det), og jeg har lært, at jeg kan meget mere praktisk, end jeg vidste, og at jeg elsker, at haven beder mig være praktisk på en helt anden måde, end mit arbejdsliv giver mig lov til.

Men mest af alt lærte jeg at være familie på en anden måde. En mere fri måde, en måde, hvor der er plads til alles behov og interesser, når bare der er plads nok omkring os, legekammerater og søde voksne, der også synes, at børn bare skal lege. Jeg lærte, at det at have et socialt liv som voksen i en hverdag, hvor man ser tre måneder frem i kalenderen for at finde ud af, hvornår og om man har tid til at ses med andre voksne med lignende liv, faktisk kan brydes op af spontane middage, som er mere aftensmad end middag, hvor man deler, hvad man har af rose, over hækken, og af, at søde mennesker råber "kom lige med" og sætter kaffen over, mens man hjælper dem med et hegn. Den slags. Man kan sige, at jeg lærte at være del af et nyt fællesskab. Et fællesskab, som jeg og min familie trives mere med, end jeg på nogen måde havde forventet.

GENERATIONSSKIFTET 
Det fællesskab, jeg lærte at kende i kolonihaveforeningen, er et gammelt fælles­skab. På alle måder. Historien om de danske kolonihaver begyndte i 1880'erne, og også her var en vis solidaritet en del af grundtanken. Men at stå midt i fællesskabet handler også om kultur, måder at være sammen på og måder at leve sit liv på i ens egen lille plet af paradis.

Nogle har oplevet kolonihaverne som et sted, hvor man kunne se sutterne lang­somt og sikkert drikke sig selv ihjel, og andre har oplevet kolonihaven som det stof, drømme er gjort af.

Ligesom vores samfund i øvrigt har undergået store forandringer, har dette, der tidligere var det arbejdende folks mulighed for et fristed, også udviklet sig, og generationsskiftet er i den grad i gang. Nogle steder medfører det brydninger, dis­kussioner og hovedrysten, andre steder får man det allerbedste ud af det. Ikke alle er nemlig enige om, hvad en kolonihave skal bruges til, eller af hvem, hvordan og hvorfor. Kolonihaven og kolonihavehuset repræsenterer forskellige drømme, ideer og værdier hos alle, der bor på de afmærkede grunde, og at disse ikke altid er til at blive enige om, giver næsten sig selv. I den kolonihaveforening, som jeg er del af, er der også brydninger mellem de nye og de gamle kolonister, men der er også sol­strålerne, som når man får det allerbedste ud af at være flere generationer sammen.

Det bedste eksempel er fra Werners sidste sommer i hans elskede kolonihave. I sommeren 2015 var der en meget fantastisk kvinde, mor til to og i virkeligheden med nok at se til, som havde taget initiativ til, at alle kolonihavens mange børn kunne komme på besøg hos Werner og sige farvel til ham. Werner var 82 år gam­mel og havde haft kolonihave i mere end 30 år. Han boede i et rødt hus, hvor der var blevet bygget om og til, som årene gik, med en snirklet og velplejet have og med lygter og krukker og flag og vindmøller i haven. Det år var det Werners sidste sommer i haveforeningen; han var blevet for gammel, syntes han, og ville gerne give haven ordentligt videre.

Werner havde forberedt sig på børnenes besøg og havde små sedler med stikord liggende. Han skulle nemlig fortælle sit publikum om, hvad det ville sige at være barn i 1930'erne og 1940'erne. Uden varmt vand. Uden et fast sted at bo. Med fem søskende og en isvinter. Med en mor og en far, der rykkede rundt fra sted til sted efter arbejde, mad eller husly, og hvordan man byggede cykeldæk af, hvad man nu kunne få under Krigen. Han fortalte sit måbende publikum om at købe gammelt brød hos byens bagere om morgenen, så familien kunne få morgenmad, om at bli­ve mobbet i skolerne, og om alligevel at synes, at man havde haft en god barndom. Om forældrenes kreativitet og om sammenhold, lege og stor omsorg for hinanden.

Det var så rørende en fortælling, og fantastisk at se de mange børn sidde stille i en time og høre efter. Og det er noget af det, der gør, at kolonihavelivet er så vid­underligt, synes jeg. At der er fællesskab, rummelighed og respekt mellem genera­tionerne. Elias, Sofus, Johan og jeg lærte mere sammen på den time hos Werner, end vi ville have kunnet af endnu en dag på en legeplads, og især Elias refererer ofte til elementer af, hvad Werner fortalte den eftermiddag. Noget, jeg ikke helt kan ryste af mig, er, hvordan kolonihavehuset for Werner og hans kone blev be­lønningen for et langt livs slid. Det var toppen af kransekagen, ikke noget, man følte, man havde ret til, men et frirum, en bid af paradis, som man kæmpede for at få mulighed for. At eje en lille plet af himlen var det fineste, man kunne ønske sig. Og det er det stadig. For alle os, der ikke er født med en guldske i munden, er det ikke givet, at vi kan kalde noget vores eget, men for et menneske som Werner, der er vokset op så langt væk fra de muligheder, repræsenterer huset ikke bare en drøm, men Drømmen.

DE NYE KOLONISTER - OG DRØMMEN 
Ud af generationsskiftet kommer der en helt ny fortolkning og udlevelse af, hvad kolonihaverne skal bruges til, og hvilken drøm hver enkelt grund og hvert enkelt hus repræsenterer. Måske modsat generationerne, der kom før os, er koloniha­vetanken ikke ens for alle. Foreningslivet, kolonihavelivet, repræsenterer ikke i sig selv noget, der lokker alle, men for de mange flere end 40.0001 kolonihaveejere, der findes i Danmark, er der alligevel nogle fællestræk hist og pist. De kolonihave­ejere, der har sagt ja til at åbne deres havelåger for vores nysgerrige blikke, er så forskellige, som de kan være. Men fælles for dem er, at det, de inviterer os indenfor i, er deres version af lykken på et frimærke. Hvad der får hjerter til at banke rundt om i Kolonihave-Danmark, og hvorfor man ikke kan leve uden, når først man har prøvet det, er det, jeg gerne vil vise i denne bog.


Du har netop læst starten af Julia Lahmes nye bog 'Kolonihaveliv', hvor Julia med stor passion beskriver både sin egen tilgang til kolonihavelivet, men også tager læseren med på besøg i en bred vifte af kolonihaver fordelt over hele Danmark. Bogen anbefales varmt til alle, der har lyst til haveliv og måske endda også går med et lille ønske om en dag at finde deres egen lykke på et frimærke.

TITEL: Kolonihaveliv
FORFATTER: Julia Lahme
ILLUSTRATIONER/FOTOS: Julie Vöge
UDGIVELSE: April 2017
SIDER: 232
SPROG: Dansk
FORLAG: Gyldendal

"LET THERE BE LIGHT"

$
0
0
SHOPPING 

Leder du efter lette og elegante indretningsløsninger til din terrasse, hvor stilen samtidig gerne må være både stram og enkel, så er dagens artikel garanteret noget for dig. 

TEKST: KARINA 
FOTO: PRODUCENTER 



Selv om påskevejret har været lidt af en blandet fornøjelse, er det ganske vist: Vi går en lunere tid i møde. Mange af jer har nok allerede været i haven op til flere gange og syslet med forårsrengøring og måske også med at tilplante skønne forårskrukker.
Måske har et par af jer undervejs skævet lidt til havemøblerne og til resten af terrassens inventar og konkluderet, at et par af tingene har haft deres gyldne dage - eller blot tænkt, at terrassen godt kunne trænge til lidt fornyelse?
Lyder det velkendt, så se med herunder. I dag har vi nemlig ladet os inspirere af den lyse farveskala og fundet et par stemningsskabende sager frem fra hylderne.



Fra Hay kommer den lækre spisestol Hee i galvaniseret, rustfrit stål, der gør, at den kan bruges både inden- og udendørs. Stolen findes både i en spisebordsmodel og i en lavere loungemodel og kommer i flere farver. Ved siden af stolen ser du parasollen Paris fra Ilva. En klassisk parasol med hvid dug og træ, som passer ind i de fleste haver. Det lange spisebord bærer navnet Rockefeller, og består af en cool kombination af fiberbeton og ben i teaktræ. Bordet kommer fra Muubs og fås i flere farver og trækombinationer. I nederste række har vi på første billede fundet lidt blødt til havestolene. Den lækre boxhynde i Melange er fra House Doctor og måler 55 x 55cm. Den superfede krukke er fra By Lassen og går under navnet Rimm. Krukken fås i flere farver og størrelser og kan således kombineres i et væld af flotte sammensætninger. Krukken tåler ikke frost, men kan jo bruges til de et-årige sommerblomster. Lanternen Panel er også fra House Doctor og er med sit fine hulmønster med til at skabe en smuk effekt, når stearinlyset i den er tændt. Lanternerne fås i flere lækre farver og størrelser og er skønne både som sæt af to eller i større grupper. Sidste produkt er det smukke håndvævede og quiltede tæppe fra Tine K Home. Tæppet er lavet af 100% bomuld og kan vaskes i vaskemaskine. Det måler 65 x 180 cm og fås også i andre farver. Her på billedet vises det i farven ecru.


Har du fået lyst til mere fra den lyse palet er artikel FLORLETTE NUANCER måske også noget for dig. Klik på linket, og bliv inspireret til havens staudebede. 

HAVEVANDRING

$
0
0
HAVELIV
GÆSTEREDAKTION / APRIL

Æbletræerne står med ansats til knopper. Siden sidste haveberetning her på Havefolket er jeg næsten dagligt på havevandring for at følge med i, at alting grønnes og vokser, og det er næsten synligt fra dag til dag, at der sker noget i haven, og der dufter af nyslåede græsplæner fra de nærmeste naboer. 


TEKST & FOTO: KAREN HAUBRO




Påklædningen varierer i takt med de meget forskellige vejrtyper, som april byder på - alt fra sol til hagl.
For ca. 14 dage siden viste vejret sig rigtig gavmildt og lunt, og der blev flyttet brændestabler, ryddet op i samtlige af de tre gamle brænde- og haveskure, hvor der var efterladenskaber fra både mus og pindsvin i nogle af krogene. Katten var med rundt på oprydningsarbejdet for at finde ud af, om der var noget, den kunne hjælpe med.
Der har været en tur til lossepladsen med dit og dat, som fik nådestødet i sorteringen af brugbart eller ikke brugbart.


























Det er en balancegang at rydde op, når jeg, og måske især min mand, helst ikke smider noget ud, for der kunne jo blive brug for den der pind med en snor i.

Samtidig er der nogen gange et ønske om, at haven gerne må ligne noget, der er taget ud af et glitrende havemagasin - og nu sidder jeg i saksen og sidder her og skriver til Havefolket :-)



Når det kommer til stykket, handler det i virkeligheden ikke så meget om at smide ud, men måske bare at få sine ting organiseret, så de er til at komme til, og det giver god mening i en arbejdsgang i haven.



Således at urtepotterne ikke er bagerst i haveskuret, når de skal bruges i drivhuset.


Det har forøvrigt også resulteret i, at der er blevet etableret en hylde/bænk lavet af gamle traller under mit bord i drivhuset. Så nu er det nemt bare at stikke en hånd ind under bordet, når jeg mangler en potte. Lidt forandring er jo også lidt som at få nyt, uden at det behøver at koste alverden udover splinter i fingrene.


Jeg har en afgrænsning mellem egen have og markskellet, hvor der får lov at være lidt mere tilfældig bevoksning af mælkebøtter, løgkarse, vild gulerod, brændenælder, døvnælder, vorterod, bellis og andet kønt.







Under mit ene æbletræ er der helt gult af vorterod, så den sniger sig også ind i haven, men en blomst er en blomst. Jeg skelner ikke så meget imellem, om det er en kultiveret plante eller ukrudt. Kun snerler og skvalderkål prøver jeg at begrænse, så det ikke får overtaget.






Naboen rydder også op og omlægger have, og det har betydet lidt udveksling af småplanter over hækken. Plantesortimentet er således nu udvidet med påskeklokker samt hvide og gule anemoner.



Jeg har selv haft blå anemoner i haven, men de gik tabt i forbindelse med, at et lille bed blev inddraget, da der blev lagt fliser om i en flisegang. Nu er de små blå skønheder dog imidlertid dukket op igen, dog i forhaven, som jeg ikke prioriterer så højt; så derfor er de små blå blevet flyttet til bedet uden grantræerne.












Her er der nu et væld af lilla Allium, som de sidste år er blevet til flere og flere i takt med, at jeg ryster frøstandene ud over hele bedet. Der er dog stadig også mine kæmpekonval.

Desuden vokser her små sarte liljekonvaller, som jeg engang fik af en ældre dame, som bare ikke ville have dem i sin have. Hun kom med bagagerummet fyldt med disse små hvide skønheder, som jeg i min barndom kunne være heldig at finde i skoven i det midtjyske.

Der en enkelt skovbregne, som engang er blevet hjembragt fra en skovtur, flere hosta - heraf en, jeg engang har tyvstjålet i en have, hvor de voksede i overflod. Så nogle gange er det tilfældigheder, der afgør, hvad der er i haven. Jeg har byttet, fået og stjålet og må indrømme, at det også er blevet til to ture på planteskole på et par solskinsdage, hvor jeg bare lige skulle ind at kigge. Jeg hjembragte dog nye akelejer, en enkelt påskeklokke, to ribsbuske, hornvioler og nogle frøposer med salat og radiser. Måske bliver det også til en stikkelsbærplante med røde stikkelsbær.




De gamle ribsbuske, som vist nok efterhånden er 10-15 år gamle, er ikke blevet passet og klippet helt efter bogen, så de var lige ved at lade livet, men nu står de med fine grønne blade, og jeg ser frem til, at jeg bare kan gå ud og plukke en håndfuld til min morgentykmælk eller til rysteribs. Rysteribs er lige så dansk og sommerligt som agurkesalat. Servér de røde ribs til stegt kylling eller sammen med pandekager og vaniljeis.

Jeg har fundet nye spirede planter af vortemælk og chokolademynte, som jeg for flere år siden har haft i haven. Frø kan åbenbart ligge længe i jorden, inden de igen kvitterer med små planter. Chokolademynte havde jeg engang i en gammel trækasse på terrassen, og det duftede skønt. Senere, for mindst to år siden, var der nogen i mit højbed med meterlange udløbere. I den forgange uge har jeg fundet dem et helt nyt sted: I mit bed ved terrassen med høstanemoner. Så nu har jeg gravet det meste af chokolademynten op og puttet den i et par store urtepotter, og der er stadig liv i den.


Stæren er utrolig aktiv, uden jeg dog præcist ved, hvor mange af havens kasser, der er beboet. De små mejser har takket ja til en kasse tæt ved stuevinduet, og der er livlig aktivitet med transport af græs- og halmstrå, som er fire gange så store som de små fugle.

Drivhuset er blevet vasket - mest indvendig, og jeg tror, at jeg er nødt til at vaske efter nogle steder med lidt eddikevand. Der er hvide 'mælkestriber' fra spanden med brun sæbe. I den ene ende af drivhuset ligger der gamle gule mursten i gulvet, og der er har jeg fået luget snerler, skvalderkål og Oxalis - rødkløver med små gule blomster. Efter en uge tager det til genmæle og er på vej op igen, men nu kan jeg styre det lidt. Der er købt jord til tomater og chili, men med udsigt til både kolde dage og kolde nætter får det lov at vente.



Vinen i drivhuset står med sarte fine grønne blade overalt, og der er allerede dannet forstadie til de grønne druer, som smager dejligt, når vi når hen sidst på sommeren.


God arbejdslyst derude i jeres haver :-)




Du kan læse meget mere om Karen i vores præsentation af årets gæsteskribenter lige her. 

APRILSVEJR

$
0
0
HAVELIV
GÆSTEREDAKTION / APRIL


Aprilsvejret har det i den grad været omskifteligt. Regn, blæst, sol, kulde og sne nogle steder. Blæsten har specielt været en udfordring for mig, når jeg skal tage billeder af haven. Der er ikke mange makrobilleder, der er blevet skarpe. Men april har for alvor sat gang i stauderne. Jeg glædes over hver eneste af mine planter, som kommer igen fra sidste år.

TEKST & FOTO: LOTTE SØRENSEN 




Roserne er klippet ned og gødet med hestegødning. En aften, hvor de lovede regn til natten, var jeg ude at strø kalk i haven. Jeg tror den fik lige rigeligt, jeg lignede et spøgelse, da jeg kom ind.
På den anden side af hækken ud mod stien opdagede jeg, at der var kommet en massiv vækst af skvalderkål, en ukrudtsplante jeg ikke før har haft. Den skal bekæmpes, før den når ind i haven.
Krukkerne er fyldt op med forårsblomster og løg. Er blæsten for hård, bliver de sat i ly under bordet, der er dækket med plastik. Drømmen om et rigtigt lille drivhus vokser. Ture til forskellige planteskoler er atter i gang, og jagten på nye spændende stauder er gået ind.












På billedet til venstre: Løjtnantshjerte. Der var varslet nattefrost flere gange, men heldigvis har der ikke været frost her i haven, og det var godt, for løjtnantshjerte er blevet stor og står allerede med fine hjerter og har nået en højde på 90 cm. 
Midt for: Pæonen har mange knopper i år. Hvis haven var stor, ville jeg have masser af dem. Jeg elsker bonderoser. 
Til venstre: Blandede lilla blomster med rød grønkål.




Discovery-æbletræet står klar til at blomstre.








Sanguisorba 'Rock and Roll' med smukt grønt løv blev købt sidste sommer og er virkelig en af mine favoritter.


Til min fødselsdag fik jeg en pose dahliafrø. Jeg må indrømme, at jeg blev overrasket over, hvor hurtige de er til at spire. Der gik kun tre dage, før små spirer dukkede op. Sådan her ser de ud efter fem dage. Farverne på dem kendes ikke, så det bliver sjovt at se, hvordan de udvikler sig.

På billedet til venstre herunder: Clematis alpina står lunt op ad husmuren. Til venstre: Primula 





Hver år skal jeg have denne primula til krukkerne. Den lyser så dejligt op med sin gule farve.





Pilebladet pære i blomst for første gang




Bispehue er en sød lille staude. De hjerteformede grønne og bronzefarvede blade og den lille fine blomst, der svæver let henover.





Et lille drivhus og en buket af forglemmigej og anemoner.


En løgbakke er hængt op på skuret og fungerer som hylde med trifolium og martsviol.

På billedet til venstre herunder: Krokus. Til højre: Løjtnantshjerte


I forhaven har jeg et bed, jeg forsøger at holde i hvide og grønne farver. Den hvide løjtnantshjerte er ikke så langt fremme som den røde, men der er også flere skyggetimer her.





Hasselurt, en plante jeg skal have flere af til bunddække.




Saxifraga til venstre. Til højre: Ny akeleje i hvide og limegrønne farver.





Terracotta-springvandet. Krukken er behandlet med et produkt, der hedder vandglas. Jeg søgte på YouTube, hvor der ligger en video om, hvordan man behandler krukker med vandglas, for at få dem til at holde tæt. Springvandet er ligesom det andet et solcellespringvand, der kun fungerer, når der er sol eller let overskyet. 


Du kan se meget mere til Lottes skønne have på hendes blog og instagramprofil. 



DESIGN DIN HAVE

$
0
0
BØGER

Er du designer? Hvis du har en have, så er du. Alle de beslutninger, du tager om farver, former, højder og placering, er design. Alle dine overvejelser om, hvad din have skal indeholde af siddepladser, legehuse, køkkenhave, stier og parkering, er design. Men er du bevidst om, hvorfor du vælger, som du gør, eller vil du gå til det hele lidt mere systematisk? Så er der hjælp at hente i den nye udgave af "DESIGN DIN HAVE".

TEKST: HENRIK
FOTOS: BIRGITTE BUSCH OG NINA EWALD


Når man har haft have i nogle år, kan man se tilbage på de erfaringer, man har gjort sig. En del af disse er som regel også en samling halvkedelige oplevelser, hvor man bagefter tænker: "Hvorfor valgte jeg også den farve? Hvorfor tænkte jeg ikke på, hvor skyggefuldt der egentlig er i dette hjørne? Hmmm... det var jo egentlig en helt anden stil, jeg skulle have valgt." Når man elsker blomster, haver og alt, der gror, kan man nemt lade sig rive med og lade følelserne og humøret bestemme, men i langt i de fleste tilfælde vil man være rigtig godt hjulpet af at have en plan - en haveplan. Og det er vejen hen imod sådan én, som Birgitte Busch og Nina Ewald hjælper dig med i bogen "Design din have". Om du så ender med at stå med en egentlig plan i hånden, afhænger jo nok af, hvor systematisk og struktureret du er, men du vil under alle omstændigheder blive guidet omkring alle de overvejelser, du skal gøre dig, og alle de spørgsmål, du skal stille dig selv (og din familie), når du arbejder med din have.


Første halvdel handler om at skærpe din opmærksomhed omkring havens elementer, stil og funktion. Du bliver hjulpet til at få kortlagt alle de funktioner, du gerne vil have i din have, og måske også give dine ønsker et realitetstjek.

Det kan være en stor hjælp at lægge sig op ad en bestemt havestil, for så er der mange valg, der næsten giver sig selv. Her hjælper bogen dig med at matche stilen til den have, du faktisk har, for der er nogle retningslinjer, du bør indordne dig under, for at resultatet bliver vellykket. I tråd med dette får du også tips til, hvordan du kan få styr på de kvaliteter og muligheder, din have allerede har, og som du skal have med i din videre plan. Eller hvordan du kan få begyndt, hvis du bogstaveligt talt står med en helt bar bund.


Vi har alle nogle billeder i vores hoved af, hvordan vi gerne vil have, at haven skal komme til at se ud. Her giver bogen dig også tips til, hvordan du kan fastholde disse billeder i fx et mood board (du kan se et eksempel på HAVEFOLKET her) og gøre det muligt at forklare andre, hvad du forsøger at opnå. Det kunne fx være ved at besøge andre haver og tage fotos af, hvad du finder interessant både af haverum og planter.

Du kan også finde gode eksempler på de sociale medier, hvor især Pinterest og Instagram er velegnede - her vil vi da ikke undlade at anbefale HAVEFOLKETs profil på Instagram.


I den anden del af bogen dykker forfatterne ned i værktøjskassen, og du får lært nogle vigtige grundlæggende færdigheder, som kan være rigtig værdifulde, hvis du selv vil lave en haveplan. Du lærer, hvordan man måler op. Det kan jo nogle gange være vanskeligt i en have med træer og buske eller bede, som ikke må betrædes. Dernæst vises, hvordan du kan tegne din plan således, at det ikke kun er dig, der forstår den, men så du også vil kunne give en anlægsgartner planen i hånden og lade ham give tilbud og arbejde efter den.

Du får også en beskrivelse af, hvordan du kan lave planteplaner, og det er nok her, mange af os kunne spare mange penge, ærgelser og ømme rygge ved kun at flytte rundt på planterne på papiret i stedet for ude i bedene og i øvrigt få købt de rette planter til at fylde bedet. Når du laver planen på papiret, kan du bedre forholde dig nøgternt til farver, former, højder og krav til jordtyper.

Haven skabes og nydes ved at være i den, men med "Design din have" i hånden kan du forbedre dine odds for at lykkes med dine havedrømme ganske betragteligt.


TITEL: Design din have
FORFATTER: Birgitte Busch og Nina Ewald
ILLUSTRATIONER/FOTOS: Birgitte Busch og Nina Ewald
UDGIVELSE: 2017
SIDER: 192
SPROG: Dansk
FORLAG: Forlaget NICE

RØD OG GRØN BORDSALAT

$
0
0
WEEKENDMAD

I dag får du opskriften på to forskellige bordsalater komponeret af Anh Lê. I Vietnam spises bordsalater ofte som ekstra grøntsager og urter til maden eller som tilbehør, så man spiser en mindre mængde ris eller risnudler. Bordsalaten mætter på en let måde og bliver i modsætning til dansk salat aldrig serveret med en dressing til.
TEKST: ANH LÊ
FOTO: COLUMBUS LETH





Rød bordsalat
4 PERSONER

INGREDIENSER:
1 spidskål
8 dragebønner
10 g blomsterkarse
¾ ananas
12 cherrytomater
20 grød syre
40 g rød perilla
40 g sød basilikum
30 g vietnamesisk koriander

Skyl alle grøntsager og urter. Skær spidskål i halve, og fjern roden. Skær enderne af dragebønner, ananas i stave og cherry­tomater i halve.

Anret de forskellige grøntsager i en bred skål, i et fad eller en kurv, og drys urterne ovenpå.

Tip: Man kan lave forskellige slags bordsalat, og man kan vælge at tilsætte flere sprøde grøntsager. Der vil dog altid være krydderurter til, da det er dem, der giver smag til maden.


Grøn bordsalat
4 PERSONER 

INGREDIENSER:
1 grøn salat
½ agurk
1 stjernefrugt
3 grønne tomater
100 g bønnespirer
20 g fiskeurt
60 g mynte
40 g koriander
30 g savtakket koriander

Skyl alle grøntsagerne. Skær agurk i stave, stjernefrugt i skiver og grøn tomat i ringe.

Anret de forskellige grøntsager og urter i en bred skål, i et fad eller en kurv.


Anh Lê driver sammen med sine brødre syv populære spisesteder i og omkring København. Du kender hende måske fra Go' morgen Danmark, hvor hun har kokkereret for hele landet. Nu har hun udgivet sin tredje kogebog: 'LêLês urtekøkken'. Du kan læse mere fra bogen lige her.

INSPIRATION

$
0
0
HAVEREJSER
GÆSTEREDAKTION / APRIL


Det er og har været en kold april med nætter med minusgrader og sne påskeaften. Haven og planterne holder pause, og de længes nu efter varme. Imens kan vi gøre det, vi har gjort hele vinteren: søge inspiration.

TEKST & FOTO: JØRGEN BENGTSON






Vi finder først og fremmest vores inspiration i bøger og på rejser. Det vi søger og inspireres mest af, er naturligvis miljøerne fra Middelhavet og det sydlige Frankrig.



Villa Gamberaia


BØGER
Igennem årene har vi fået samlet en stor kollektion af havebøger med Middelhavs-tema. De handler om struktur, design og stil, men også om planter og af og til interessante historier om de mennesker, der lever i disse haver.
Det er ofte haver, som er meget større end vores, men man kan altid indarbejde dele af dem i sin egen have.

En af favoritterne er Louisa Jones, som har skrevet henved 20 bøger først og fremmest om haver i Sydfrankrig. Altid med smukke billeder, hvilket naturligvis er vigtigt.



























Uden disse bøger ved jeg ikke, om jeg havde overlevet vinteren og mørket...

REJSER
Hver sommer i de sidste 20 år er vi kørt på ferie med bilen og altid til Frankrig eller Italien. Det kan synes lidt ensformigt, men vi har altid besøgt nye steder i de to lande og er aldrig taget tilbage til et sted, vi har været før.





TOSCANA
Toscana i Italien er et område, som vi har besøgt mange gange og som for os symboliserer en følelse, som vi vil overføre til vores egen have.












I Toscana er der også en del producenter af krukker og andre haveoranmenter af terrakotta, og den toscanske ler er særlig egnet til dette.


Billedet er fra Mital, og udvalget der er næsten ubegrænset. Her kan jeg går rundt i mange timer. Problemet er bare, at der ikke er plads i bilen til disse store og tunge skønheder.














LA CAMPANIA
Et andet vidunderligt sted i Italien er La Campania og specielt Amalfikysten. Det er efter vores mening det smukkeste sted i verden, og de af jer, som har været der, vil nok give os ret.



Her er citrontræer lige så almindelige som æbletræer er det i Danmark og Sverige.











Agaven er også almindelig her både i krukke og på friland.









PIEMONTE
Piemonte er et smukt og interessant område specielt for den vin- og madinteresserede.



Når man kører omkring i det kuperede og bølgende landskab med vinmarker overalt, føles det næsten som paradis. Tænk, at noget kan være så smukt.










VILLA GAMBERAIA
Så er vi tilbage i Toscana og nu i den fantastiske have i Villa Gamberaia.


Vi har været der en gang og var da så heldige at kunne vandre rundt i haven helt alene, det var magisk.













Hvis I skal besøge en have i Italien eller Frankrig, så vælg denne. Alt er smukt her.



Den ligger lidt øst for Firenze og køreturen fra Firenzes centrum og op til Villa Gamberaia er også virkelig en oplevelse.


















Firenze (La Firenze) anes længere nede i dalen.










Maj står for døren med varme og sol. Vi ses om en måned, til den tid med billeder af foråret i vores have. Ciao!


Du kan læse meget mere om Jörgen og hans passion for haven i vores præsentation af årets gæsteskribenter lige her. 

VORES SVENSKE FRISTED

$
0
0
HAVELIV
GÆSTEREDAKTION / MAJ


Jeg tænker, at det nu kunne være på tide, at jeg fortæller jer lidt om min anden have... Vores anden have, der på mange områder er den fuldstændig diametrale modsætning til den, vi har herhjemme.

TEKST & FOTO:  TINA ØSTERGAARD






For at starte med begyndelsen... For to år siden - da jeg var gravid sidste gang - snakkede min mand og jeg meget om, hvordan vi kunne forestille os, at vi fremover skulle holde ferie som en børnerig familie. Det måtte godt være noget enkelt, genkendeligt og overskueligt, der gjorde ferieprojektet til noget, vi bare kunne glæde os til, og ikke noget, vi skulle se frem til med en sådan lettere opgivende fornemmelse af kaos i maven. Omvendt er vi ikke til all inclusive - vi har begge behov for, at der skal ske noget. Altså måtte vi i gang med at finde et sommerhus med masser af plads!


Vi endte vores jagt i Småland i Sverige. Egentlig havde vi en ide om, at vi skulle finde noget, der var indflytningsparat. Det endte dog med, at vi tabte vores hjerte til en udsigt. Og et hus, som vi kunne se en masse potentiale i, men som på absolut ingen måde var indflytningsparat! Et gammelt landsted fra midt 1800-tallet med hovedhus, gæstehus og lade beliggende på en grund på 14.000 kvm., hvoraf meget består af en stor, skrånende mark foran huset, som lægger bunden for vores skønne udsigt. Dette var stedet til vores familie!



ET KÆMPE BYGGEPROJEKT
Og for så at sige det, som det er - vi er stort set ingen vegne nået med haven. Eller udearealerne, som det måske mere giver mening at kalde det, for en decideret have bliver det nok aldrig. For når vi har været deroppe, så har det først og fremmest været huset, vi har arbejdet på.



Vi besluttede hurtigt, at vi i første omgang måtte bo i gæstehuset, mens vi sætter hovedhuset i stand. Så her sover vi nu alle fem på en lang række inde i stuen, og har derudover et lille bitte køkken. Ingen vand og intet toilet.




Det er hyggeligt og intimt - og helt klart bedst om sommeren, hvor vi kan være ude!! Hovedhuset er stadig bare en stor byggeplads, for vi har valgt at pille alt ud, der ikke hører til det gamle bjælkehus - dvs væk med laminatgulve, tapetvægge og loftsplader. Og savsmuld og muselort i sækkevis!


DET VI DOG HAR NÅET UDENFOR
I rummet mellem hovedhus, gæstehus og lade er der et stort areal, som vi kalder for "gårdspladsen". Gårdspladsen bestod fra starten bare af en masse langt græs, som vi sidste sommer begyndte at slå - af rigtig mange omgange. Alt græsafklippet lagde vi i nogle bunker midt på gårdspladsen, som på sigt skal blive til en slags vilde “bede” eller beplantede områder med græsstier igennem. Disse bede opdeler gårdspladsen i to lidt mindre rum. Vi var desuden så heldige, at vores nabo gerne ville have tømt sin grund for sten, så de kunne anlægge græsplæne i stedet. Eftersom vi virkelig godt kan lide sten, så fik vi lov til at overtage hele baduljen. Så sidste efterår kørte en stor traktor ind og fik lagt de mange store sten i en stor hestesko - lige på ydersiden af dette beplantede midterstykke af gårdspladsen. Her i hesteskoen skal vi på sigt have anlagt en bålplads, hvor vi kan sidde i læ og lidt afskærmet og grille pølser og skumfiduser. Og nu hvor traktoren alligevel var i gang, så fik den også gravet en stor sten op af vores egen græsplæne - ikke fordi den lå i vejen, men fordi vi tænkte, at vi ville få mere glæde af den over jorden. Hvilket vi i den grad må sige at have fået!



EN TILGANG FREM FOR EN HAVEPLAN
Af dette areal på gårdspladsen har jeg tegnet et utal af haveskitser - med lækre farveafstemte staudebede iblandet store, smukke prydgræsser - indeholdende alle de drømme om store bede, som jeg ikke kan udleve herhjemme i vores egen lille have. Men alle skitserne er efterhånden blevet skrottet igen, fordi de et eller andet sted ikke har passet rigtigt til stedet. Og endnu mindre passet til måden, som vi vil bruge stedet på. I stedet har jeg fundet ud af, at der er tre ting, der er vigtige for mig og for os som familie i vores ferie-have.


Haven skal være:
Tæt på vedligeholdelsesfri: Hvis vi ser bort fra det med at slå græs, så skal vi kunne nøjes med at arbejde i haven for sjov.
Eventyrlig, spændende og passe i stilen med det røde, gamle træhus: Det vil sige, at det ikke skal blive for pænt med for overplanlagte og styrede staudebede. Der skal være en vis vildskab og uforudsigelighed - det må gerne være lidt råt, så naturen kan overraske os med noget nyt hver gang, vi kommer derop.
Stort set gratis at anlægge og holde: Som også det øvrige byggeprojekt med huset helst skal forblive. Dvs. en masse fantasi og genbrug, genbyg og genplant…og tid og tålmodighed…

Så hvor haven herhjemme på 270 kvm er planlagt ned til den sidste kvadratmeter, så er det fuldstændig modsat deroppe.



NATURLIG BEPLANTNING
I første omgang har jeg ikke tænkt mig at gøre meget ifht beplantningen. Da vi er der så forholdsvis lidt, så vil jeg slet ikke begynde at lægge arm med naturen om, hvad der skal vokse hvor. Der kommer, hvad der kommer. Jeg kaster nogle frø i foråret og bliver glad for de lupiner og akelejer, der dukker op. Desuden er der en masse anemoner, skovmærke og vild kørvel, som fint må lege med. Jeg plantede sidste år nogle forspirede græskar, som i den grad holdt en fest deroppe, og vi kunne høste nogle dejlige store græskar med hjem i efterårsferien. Jeg har desuden sat et par geranium hist og pist, når jeg har haft lidt til overs derhjemme. Og vi har været på hyggelige ture ind i krattet for at grave løg op fra vintergækker og påskeliljer og sætte i vores “bede” på gårdspladsen. Vores budget til haven er pt. på nul kroner, så det bliver sådan med lidt opfindsomhed, at jeg må fylde lidt planter på deroppe. Jeg ville fx også gerne have et par træer mere rundt om bådpladsen, så det bliver noget med at flytte rundt på nogle af de små selvspirede, der jo vokser op alle steder.

Men ellers er det egentlig ikke så vigtigt, hvad der vokser. Beplantningen bruges mest af alt til at skabe de forskellige små rum, man kan gå på opdagelse i og finde ro i. Og det er mødet mellem den vilde bevoksning og det kultiverede, i form af (kommende!) træterrasser og slået græs, som jeg finder fin og interessant.



KILDE TIL STOR GLÆDE OG STOR FRUSTRATION 
For en haveentusiast er det derfor både en stor fornøjelse og lidt af en pine, at have to haver. For det er jo kæmpe fedt, at kunne udleve to så vidt forskellige have-drømme og anlægge to haver, i så fuldstændig modsat af hinanden, stil. Omvendt er det lidt af en pine, at skulle tage hjemmefra, når alle tulipanknopperne står bristefærdige på deres stilke og vide, at de kommer til at springe ud, mens vi er væk.

Så hånden på hjertet - 80 % af tiden synes vi, at vi i den grad har gjort det rigtige med dette huskøb. De øvrige 20 % er vi ved at gå ud af vores gode skind, fordi projektet bare er så kæmpe stort og omfattende, og vi står her med snart fire små børn og når ingen vegne. Så vi er stadig i en proces, hvor vi lige skal lære, hvordan man egentlig holder ferie i sådan et gigantisk byggeprojekt - uden at det bliver stress og jag og med følelsen af, at børnene bare går i vejen, fordi “nu skal vi videre...”. For det skal vi ja, men det primære er, at vi holder ferie og tilbringer tid sammen. Så huset og haven må udvikle sig i et helt, helt langsomt tempo.


Denne artikel blev lidt om, hvordan det er for os voksne i Sverige. Hvad vi har af projekter ude og inde, og hvordan det fungerer som vores legeland og eksperimentarium. Næste gang jeg tager jer med til Sverige, vil jeg så fortælle om, hvordan det svenske vildnis også er børnenes legeland og eventyrsted.

Rigtig dejlig maj til jer alle


Du kan se meget mere til Tinas have på Instagram og læse om hendes havedesigns på hjemmesiden Familiens have

FORÅRSRENGØRINGEN LOD VENTE PÅ SIG

$
0
0
HAVEDAGBOG

Allerede i slutningen af februar var jeg klar til at komme i haven og få overstået den første grove forårsrengøring, men helt sådan blev det ikke.  

TEKST & FOTO: KARINA


Kender du det? Den ene dag tager pludseligt den anden, og inden man har fået set sig om, er der gået en måned og dernæst to. Sådan skete det i hvert fald for mig, og som en tyv om natten listede maj måned sig ind på mig.
Nu er det jo ikke, fordi jeg har ligget til den lade side, for det daglige arbejde skal jo også passes, og så har det ustabile vejr også haft en del af skylden.
Forleden, den 1. maj, hvor min søn også havde fri fra skole, tænkte jeg, at nu er det nu. Det er fridag, der er ingen undskyldning, og hvad bedre er, jeg har en god hjælper lige ved hånden. Og således fik vi klaret en hel del. Lige fra at fjerne ukrudt til at rydde op og få fejet.


Nu ser haven nogenlunde anstændig ud igen, og derfor skal du da lige med en tur rundt og se, hvordan det hele står til derude.



Purissima-tulipanerne er i blomst, de sprang ud for godt en uge siden. Dem skatter jeg meget højt, da de både er nogle af de allertidligste og utrolig stabile.



Knap så stabile er vibeæggene hjemme hos mig. Jeg synes, at antallet svinder alt for hurtigt ind, men jeg vil ikke undvære dem, så jeg tror, at jeg skal have købt mig nogle flere løg til efteråret.


Mine magnolia-træer har heller ikke vist sig at være så stabile. I hvert fald har de i år kun meget få blomster og knopper.



Jeg ved ikke helt, hvad det skyldes, men jeg nyder de få, der er, og håber på, at det blot er i år, de blomstrer så sparsomt.


Videre mod min søns egen terrasse. Her har vi fået fejet og ellers ikke så meget andet. Ud over at træværket trænger til en gang maling, synes jeg også, at stemningen trænger til et løft.


Måske mangler der blot lidt flere krukker og en ny stol. Den gamle gyngestol har mange år på bagen og føles ikke længere så sikker at sidde i.



Fra min søns lille terrasse ser vi ned mod spiseterrassen. Mellem de to terrasser står vores kugleahorn, som lige nu har fine, spæde friskgrønne blade.


Ved spiseterrassen blomstrer de to kirsebærtræer. Jeg overvejede et år at fælde dem, da de har det med at få lus, men som de ser ud lige nu, er jeg egentlig glad for, at jeg har ladet dem leve.


Udover kirsebærtræerne er alt ved det gamle i denne haveafdeling - bortset fra at jeg har fået fyldt et par af krukkerne med krydderurter.


Vi slutter af ved havens største pergola. Lyset er lidt hårdt lige her, så den er ikke altid nem at affotografere. Til gengæld ses det tydeligt, hvordan de halvtransparente listevægge laver flotte skygge-effekter på muren og på belægningen. Og med dette slutter også turen rundt i min forårshave - jeg håber, at du nød turen. 

Viewing all 1793 articles
Browse latest View live