Quantcast
Channel: HAVEFOLKET
Viewing all 1793 articles
Browse latest View live

GARTNERIET SPIREN

$
0
0

SPONSORPORTRÆT

I en forunderlig verden af plantevidundere møder du et havemenneske, der har en udsøgt opmærksomhed for både kunder og planter. Tag med på et besøg i Gartneriet Spiren. 

TEKST: MARIANNE
FOTO: SIGNE





Det er en kold vinterdag - på et tidspunkt, hvor vi alle sukker efter at kulden skal slippe taget i Moder Jord og lade foråret spire frem. 

Vi er taget til Gartneriet Spiren, og ud af køkkendøren stikker Marianne Rostén smilende hovedet frem og byder os velkommen. Efter at vi har lukket os ind i væksthusene glemmer vi vinterens favntag, og mødes af en ro og skønhed, der kan tø selv det mest vinterfrosne hjerte op. 

Marianne peger på en trillebør med navn på. "Vintergæk" står der. "Ja", siger hun og smiler varmt, mens hun lader en af sine kælne katte hoppe ned fra favnen. "Det er vigtigt, at der er forskel på trillebørene, for hvis man nu har gået her i mange timer for at udvælge lige præcis de planter, man gerne vil have med sig hjem, så går det ikke, hvis kunderne kommer til at forveksle den trillebør, de har gået og sat fra i.




Den måde at løse sådan et problem på er meget betegnende, for hos Gartneriet Spiren er kunderne dem, der næst efter juleroserne og påskeklokkerne, keres allermest om. Og det siger ikke så lidt, for kigger man ud i hendes private have, fremgår det tydeligt at heller ikke fuglene mangler noget. Der er fuglekasser og foderhuse i stort set hvert et træ i den store, kuperede have.






Og uanset om man er kunde, "kon-kollega", sælger eller journalist, så er der ingen, der forlader Mariannes væksthuse uden at være blevet tilbudt kaffe og en stykke af hendes berømte hjemmebagte sirupskage. "Nogle kunder bliver her jo i tre-fire timer eller ofte mere, og så skal de have mulighed for at spise deres madpakke - og få en kop kaffe bagefter", siger hun.

Man undres over at Marianne ikke har et headsæt, hvor hun kan tale med kunderne, samtidig med at hun arbejder, for en meget stor del af dagen går med at besvare opkald fra kunder, der alle spørger efter specielle planter. Beder hende stille dem til side til engang, når de kommer igen fra nær og fjern: "Marianne, når du nu alligevel går rundt og nipper, kan du så ikke lige kigge efter en med rigtig mange fregner?" spørger de. Og det kan Marianne - faktisk kan hun slet ikke lade være!

"At gå her hver dag og få øje på nye blomsterhoveder er jo et lille mirakel", fortæller Marianne, mens hænderne hele tiden er i gang med et eller andet. Og vi er jo ikke i tvivl, sådan som vi selv hele tiden falder i staver over alle de mange vidundere. Da vi forsigtigt spørger om hun efter små 15 år kan blive ved med at finde nye kombinationer siger hun "ja" med stor overbevisning! "Der er ikke ende på, hvor mange måder, de kan falde forskelligt ud på", forklarer hun.

IKKE TO ER ENS
"Hvor nogle knejser, er andre enten løse eller tætte, små, høje og elegante i væksten. Normalt har de fem kronblade, men nogle gange får de fire eller seks. Nogle af kronbladene er spidse, andre mere runde i det. De dobbelte er - dobbelte - men det kan de også være på rigtigt mange måder. Så er der de enkle, nogle af dem har stor afstand mellem kronbladene, andre sidder tæt. Og så er der endelig det med "semidobbel eller anemoneblomstrende" - jeg kalder dem for "præstekraver" - ja, jeg syntes, de ligner piberne i en præstekrave, så deraf navnet.

"Ja, jeg ved godt det kan virke skørt, jeg går her jo hver eneste dag år ud og år ind, men jeg bliver overrasket hele tiden. Hver eneste plante er helt unik".

I hendes beskrivelse af helleborus´ mangfoldige måder at falde ud på, er vi slet ikke kommet til hverken blomsternes nuancer eller farvesammensætning, fregner, kanter, frøstande eller bladsætning f.eks. - som er det, mange helleborusnørder begynder at interessere sig for efter et stykke tid. Men det at gå ned gennem rækkerne med de fyldte borde i Mariannes drivhuse og konstant optages af at møde et nyt lille ansigt, tage det nænsomt under "hagen og løfte det op og kigge på smilet" - det kan slet ikke beskrives!

Vi stopper begge op flere gange under turen rundt i drivhusene og distraheres, får vand i øjnene og udstøder små lyde som var det en nyfødt baby vi beundrede. Hvilket det jo på mange måder også er!

"Det er så spændende at gå og vende hovederne og jeg bliver rørt hver gang", siger Marianne. "Ja, jeg ved godt det kan virke skørt. Jeg går her jo hver eneste dag år ud og år ind, men jeg bliver overrasket hele tiden. Hver eneste plante er jo helt unik. Vi kan såmænd gå og passe og pleje og gøre ved, og resten; der er det naturen, der bestemmer". Og selvom der virkelig bliver nurset og plejet, så er det også naturen, der gør, at det er stærke, robuste planter, der vokser op her. De er jo ikke kunstigt drevet frem,  men har fået lov til at gro stille og roligt.

MØDRE MED MANGE BEJLERE
At bringe en påskeklokke frem til blomstring tager 3 år, og det er en fornøjelse hun aldrig bliver træt af. En dag i april kommer der nogle skotøjsæsker med hver 50  humlebier i, og dem sender vi ind under et stofgardin spændt ud over planterne til de særligt udvalgte moderplanter. Der boltrer de sig, og hvor de ikke er kommet frem, bestøver Marianne og hendes mand så. Når jeg spørger hvor gamle "mødrene" er, så  ligger alderen på alt fra 3 til 15 år, og der kommer hele tiden nye til, selvom det ikke er mange.

Der er 252 huller i hver såbakkeBakkerne står under beskyttende plast.
Og afkommet? De er blevet sået alle som én i bakker, der står i "vuggestuen" under plast og vokser til. Men selvom Marianne må anses for at være specialist inden for helleborus, så sker der ind i mellem det uforudsete. Sidste års høst gik tabt på grund af den strenge vinter. "Og sådan er det jo - naturens kræfter er størst".

IKKE KUN PÅSKEKLOKKER
Det er ikke kun påskeklokker, man kan falde for i Gartneriet Spiren. Marianne har også en fin samling af både krokus, erantis, vintergækker og fritillaria, foruden mange andre vinterblomstrende planter og buske. Det er svært at gå forbi uden at blive betaget af disse helt vidunderlige skabninger, som alle kan sende en varm solstråle ind i en vinterkold sjæl.



























GANG I DEN
Det er ingen hemmelighed at Mariannes gartneri ligger et godt stykke fra alfarvej. Men i højsæsonen, der strækker sig fra november til april, er der mere end travlt. Selvom der er åbent hus hver fredag, lørdag og søndag, så er det ikke usædvanligt at der er lige så mange midt på ugen.

I de par timer vi er på besøg kommer - foruden to gode gartnervenner og en sælger, der i øvrigt alle bliver budt på kaffe og kage - også to busser proppet med indkøbslystne svenskere. Så fra det ene øjeblik til det andet skifter dagens gøremål. Selvom Marianne er i bevægelse konstant - enten ved planteborde, trillebøre, koste, katte og skraldeposer og turistbrochurer, eller ved kaffekander, kagekniv og telefon, så er hun alligevel nærværende.


På mit spørgsmål om hun deltager i alverdens markeder er svaret "nej, ikke ret meget, folk kommer mest til os". De fleste markeder ligger i sommerhalvåret og helleborus er jo en vinterplante.

Hvor alt andet skal blive grønt og blomstre om sommeren - eller gør det helt af sig selv - så er det sådan et lys i mørket, når løgplanterne, juleroserne og påskeklokkerne bryder frem gennem sneen. Og på det tidspunkt er der jo ikke rigtigt nogle plantemarkeder.

Enkelte bliver det dog til alligevel. Gartneriet holder festival i marts, og i april er det at finde på Nordiska Trädgårdsmässan i Stockholm. I lang tid har norske havefolk ikke kunnet købe Mariannes unikke helleborus, men i år drager hun af sted med et par containere til Lillestrøm Hagemesse i Norge.




Du kan blive rigtig meget klogere på planten helleborus ved at læse Claus Dalbys bog "Juleroser og påskeklokker". Den anmelder Karina. Så kan du læse Signes indføring i den helt basale lærdom indenfor helleborus. Desuden kan du blive fristet (måske over evne) ved at kigge ind på Gartneriet Spirens hjemmeside - for slet ikke at tale om at rejse til  Sydvestsjælland og besøge en verden af vidundere. Vær opmærksom på, at gartneriet holder helleborusfestival den 16. og 17. marts.



TEMA: JULEROSER OG PÅSKEKLOKKER

$
0
0

UGENS LEDER

Nogle vintre er lange og trange, hårde og ufremkommelige. Andre virker blot som en køligere og mørkere forlængelse af sommeren. Denne vinter har været lang og trang. Sneen har dog givet lys, og det har været lidt af en lise, især hvis man ikke skulle ud og af sted med offentlig trafik hver eneste dag. Men den har også pakket jorden, så den har ligget gold og kold siden november. Og det er virkelig en udfordring. For mennesker generelt. For havefolk i særdeleshed. 

Mange folkesange og salmer bruger vinteren som metafor på sindets nedkøling og stilstand. På afmagt og sorg. På ensomhed og forladthed. I filmen er efterår og vinter ofte metafor på disse stemninger og på død og forgængelighed. Ikke så mærkeligt, når nu alt - eller stort set alt - står i stampe og forsvinder fra jordens overflade. Vi kan ikke se det. Vinteren er den "lille død".

Men vi havefolk ved, at der er meget i vente. Vi ved, at det hele vender tilbage. At tiden er rund og at vi om føje tid - ja, mange steder allerede - vil kunne se det pible op ad den frosne jord. Sætter man en spade i jorden, er det i store dele af Danmark stadig umuligt at komme længere end til den øverste cm. Så meget desto mere er miraklet, at nogle planter alligevel magter at finde vej op. Ubegribeligt, overvældende, større end os selv.

Og de er jo heller ikke til at undvære, de små yndlinge, der hvisker: "Forår, forår kom nu snart" fra hylder og potter udenfor butikkerne.

Jeg er et af de havemennesker, som først for nyligt lod mig friste af supermarkedes potter med de hvide juleroser. De røg med ned til mælk og grøntsager, og når de havde gjort gavn ved entredøren røg de ud i haven, hvor de - til min overraskelse - kom igen næste år. Og næste år igen. Stor var min bekymring, når jeg så, at den ved skiftende temperaturer op og ned omkring nul, kollapsede og lagde både blade og blomster hen over jorden. Men både på haveblogs og i litteraturen kunne jeg så forvisse mig om, at det er en robust plante. Det SKAL være sådan. Den er skabt til det - så at sige. Lige som vi mennesker er.

Den gamle tyske vise fra 1599 "En rose så jeg skyde, op ad den froooosne jord" handler om den rose. Jeg har tænkt på den som en julemelodi, og rosen er da nok også både analog til Jesus Kristus og til selve kærligheden til mennesker. Fortæller os at kærligheden er større end alt andet. Så netop fordi livet har givet menneskeheden mere end mange udfordringer, bliver miraklet aldrig uaktuelt. Særligt ikke efter en vinter som denne, kunne jeg tilføje. 

I dette tema åbner vi døren på klem for en verden af planten helleborus. Vi har været på Gartneriet Spiren, hvor vi besøgte Marianne Rostén, som dyrker planten. Det er også det gartneri, der har sponsoreret præmien i denne måneds konkurrence, som vi skyder i gang i dag.

Der findes sikkert flere der, som jeg, ikke rigtigt ved, at der er forskel på julerosen og så hendes kusine påskeklokken. Så det har vi valgt at fortælle om - sådan helt down to basics.  Signe giver en indføring i hvilke slags helleborus, der findes og fortæller lidt om de forskellige.

Endelig findes der jo også en bog, der dedikerer sig til planteslægten og den anmelder Karina.

Rigtig god fornøjelse!


Ugens artikler om JULEROSER & PÅSKEKLOKKER

GARTNERIET SPIREN
Læs et sponsorportræt om Gartneriet Spiren






Glæd dig til flere artikler i de kommende dage om denne uges tema

HELLEBORUS FOR NYBEGYNDERE
Lær at kende forskel på juleroser og påskeklokker samt på de forskellige slags.





JULEROSER OG PÅSKEKLOKKER
Læs vores anmeldelse af Claus Dalbys bog om helleborus







Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.

PÅSKEKLOKKER FOR NYBEGYNDERE

$
0
0
TEMA: JULEROSER OG PÅSKEKLOKKER

Er der forskel på juleroser og påskeklokker? Er de lette at dyrke i haven? Kan man så dem selv? Som nybegynder kan man sidde med mange spørgsmål. Vi forsøger her at give nogle af svarene. 

TEKST & FOTO:  SIGNE






Det er let at forelske sig i de mange forskellige juleroser og påskeklokker, der med deres skønne blomstring byder vinteren trods og foråret velkommen på smukkeste vis. Til dem der ikke kender så meget til disse skønne planter har vi her lavet en kort introduktion, for man behøver absolut ikke at være specialist for også at kunne nyde dem i sin egen have. 


FORSKELLE PÅ JULEROSER OG PÅSKEKLOKKER
Hos mange blomsterhandlere og i en del supermarkeder, vil man ofte i løbet af vintermånederne kunne finde de smukkeste, enkle, hvide blomster, der stå og smiler op til en. Det er juleroserne, Helleborus Niger.

Påskeklokkerne, Helleborus Orientalis, findes - i modsætning til de hvide juleroser - i en stor variation af farver, fra de mørk bordeauxrøde, næsten sorte, til de pink, lyserøde, grønlige og hvide toner - nogle næsten ensfarvede, men mange af dem med forskellige farvespil, og med farvede fregner, årer eller kanter, der varierer i det uendelige, og gør at hver enkelt plante er helt unik.




Ud over de enkeltblomstrende, så kan påskeklokkerne også fås med dobbelte blomster, som man kan se her.

Ligesom der er mange måder at være enkeltblomstrende på, så er der også mange måder at være dobbelt på, og udtrykket veksler fra det flagrende til det helt stramme.

De findes desuden som semidobbelte, der nærmest ser ud som om de har en lille præstekrave inden i blomsten.

Påskeklokkerne er dog ret promiskuøse og blander sig på kryds og tværs. Det er aldrig til at forudsige præcis hvordan deres afkom kommer til at se ud; om det bliver med eller uden kraver, fregner osv.




DYRKNING OG FORMERING
Juleroser og påskeklokker er nemme planter at dyrke i sin have, og de stiller ikke de store krav.

De foretrækker at stå i skygge eller halvskygge, men kan også klare at stå i fuld sol, hvis det ikke er et alt for tørt sted. Det betyder at man stort set kan plante dem, hvor man har lyst (dog ikke i surbundsbedet).

Når planterne trives vil de år for år vokse i omfang og give flere og flere blomster.

Planterne er generelt ret hårdføre og robuste, men de kan angribes af svampesygdomme. For at mindske smittefaren er det en god idé at klippe de gamle blade fra sidste år af planten, inden de nye kommer alt for meget frem.

Hvis man vil have flere planter i sin have, kan man efter nogle år evt. vælge at dele planten. Man kan også holde øje med små nye spirer omkring planten, for de er flinke til at selvså sig. Man skal dog væbne sig lidt med tålmodighed, for der vil gå nogle år, før småplanterne selv er store nok til at begynde at blomstre.

Det samme gør sig selvfølgelig gældende, hvis man får lyst til at kaste sig over at så dem selv. Man skal sørge for at høste frøene, lige når frøkapslerne begynder at åbne sig, og man skal helst så dem med det samme.

Man kan så dem direkte i bedet, men hvis man vil have lidt mere styr på dem, kan man vælge en såbakke. Dæk frøene med et tyndt lag jord eller grus, og stil såbakken i drivhuset eller i skyggen under et tagudhæng (så de ikke drukner i regnvejr). Kig til dem engang imellem for at sikre, at de ikke tørrer ud. Det efterfølgende forår vil de begynde at spire.

En del af fornøjelsen ved at så dem selv er, at man aldrig helt ved, hvordan de kommer til at se ud - måske vil de blomstre endnu smukkere end deres mødrene og fædrene ophav.

PÅSKEKLOKKER TIL PYNT
Man kan godt plukke buketter af påskeklokker, men da de har lidt svært ved at suge vandet i vasen til sig, skal man sørge for at ridse stilken.

Med mindre man har meget store mængder af påskeklokker i haven, så er der nok mange, der ikke ville kunne nænne at begynde at klippe ind til buketter. Heldigvis findes der en knapt så barbarisk måde at få glæde af de smukke blomster, for man kan nøjes med bare at tage et par af de smukkeste blomsterhoveder og lægge dem i et fad med lidt vand i.

Da påskeklokkernes blomster for det meste vender deres smukke ansigter nedad, når de sidder på planten, har vandfadet også den fordel, at man kan få dem til at kigge opad, så man får meget bedre mulighed for rigtig at beundre deres skønhed.

JULEROSER OG PÅSKEKLOKKER

$
0
0
TEMA: JULEROSER OG PÅSKEKLOKKER

"Kan man skrive en hel bog om blot én enkelt plante?". Dette er de indledende ord i bogen JULEROSER OG PÅSKEKLOKKER fra forlaget Klematis. 


TEKST: KARINA 
FOTO: VENLIGST UDLÅNT AF CLAUS DALBY 



ILLUSTRATION AF NINA FERLOV
Er man bekendt med Claus Dalbys bøger så er man ikke i tvivl om, at det er hans passion der driver værket. Passionen kan også mærkes når man læser JULEROSER OG PÅSKEKLOKKER.
Så på de indledende ord er mit svar: "Ja". Man kan sagtens skrive en bog om blot én plante, når både glæde og vid skinner igennem - og det gør det i denne bog.

Claus blev allerede tidligt i sin havekarriere forelsket i påskeklokkerne, og kærligheden blev for alvor tændt da han, med sin "blomsterkæreste" Anne Just, tog på haveture i England.

"Det var totalt overvældende, første gang jeg så de fantastiske påskeklokker på den sydengelske planteskole. Tænk at en blomst kunne være så smuk og formfuldendt og så i de mest indtagende toner." Sådan forklarer Claus om sin oplevelse på planteskolen i Washfield Nursery, England og fortsætter beretningen om hvor mange planter der blev bragt hjem, dengang flyselskaberne ikke var så strikse med flybagagens vægt - og så forstår man da også at han, som han siger det, hæger om netop disse planter. 

Bogen er fyldt med smukke illustrationer. Akvarellen på billedet her er af kunstneren Nina Ferlov og illustrerer hvordan et kronblad skifter farve efterhånden som det ældes. 

Den skønne gennemgang af både juleroser og påskeklokker er ikke alene indlevende, den er også enormt lærerig. Blandt andet vil man finde ud af hvorfor plantelatin ikke er en uvæsenlighed hvad angår Helleborusslægten.

Alt hvad der er værd at vide om Helleborus er med. Hvad enten det er om formering, pasning, voksesteder eller sygdomme - det står der alt sammen. Og vil man vide mere om hvordan julerosen blev bragt til Danmark er der også informationer at hente her, ligesom der også findes et par udvalgte historier om julerosens plads i både salmer og sagn.

FOTO: CLAUS DALBY
"Det er mit håb,
at denne bog vil gøre endnu flere hooked på de helt fantastiske planter."

Som Claus selv skriver det i bogen er det hans håb at "gøre endnu flere hooked på den fantastiske plante."  Og bliver man så hooked? Ja, det lykkedes da for undertegnede, for næppe fik jeg åbnet bogen inden jeg også lod mig tryllebinde.

Man bliver simpelthen revet med. Særligt får man lyst til at lege med juleroser og påskeklokker, når man når til afsnittet om farver.

Hvad enten det er for sig, eller i en fræk kombination med en helt anden plantetype, er hver en sort smukt præsenteret. Det ene skønne motiv efter det andet giver dig smæk for skillingen,  og man skulle da være et skarn hvis man ikke lod sig friste her. Man bliver overordenligt inspireret, for Helleborus er jo ikke blot delikate i sig selv, de er også fortræffelige selskabsplanter, når amorspilene rammer plet. Og det gør de når Dalby "spænder buen". Det ene nydelige par efter det andet bliver serveret på et sølvfad, og til dette siger jeg blot: "Lækkert og tak som byder" med munden fuld af indtryk, inden jeg kaster mig over det næste forførende billede.

ILLUSTRATIONER FRA BOGEN
JULEROSER & PÅSKEKLOKKER
Det er vist ikke nogen hemmelighed at Claus er lidt af en løv-løve, og én af de ting jeg skatter højt ved Claus' bøger er netop hans "leg med løv" Han gør det også i bogen her og hvor smukt! En af mine favoritsammensætninger er i den gule afdeling, hvor et par cremefarvede og bleggule påskeklokker danner par med den tofarvede hosta fortunei 'Auromarginata', broget iris og den dejlige Alchemilla. Jeg siger jer at det er lækkerier.

Mange vil vide at man ikke sådan "bare lige" kan sætte en buket påskeklokker ned i en vase uden at de falder sammen. Løsningen på dét problem kan du også få, sammen med et par idéer til hvordan man ellers kan pynte op med de smukke blomster, blandt andet ved hjælp af sand.

Og så er der krukkerne! Dem kommer vi da heller ikke udenom inden bogens afslutning. Juleroser kan nemlig sagtens stå i krukker og for Claus er det en selvfølge at forklare hvordan.

Ja, som I kan læse er JULEROSER OG PÅSKEKLOKKER altså spækket med nyttige og rundhåndede informationer, og teksten er, som altid, smukt akkompagneret med Claus Dalbys dejlige billeder. Vil man ha' det hele, får man det her.


Titel: JULEROSER OG PÅSKEKLOKKER
Forfatter: Claus Dalby
Udgivelsesår: 2009
Sprog: Dansk
Forlag: Forlaget Klematis

Bogen kan bestilles på forlaget.



Fotos fra bogen er gengivet med tilladelse fra Claus Dalby.

PORTUGISISK LAURBÆRKIRSEBÆR

$
0
0
PLANTEPORTRÆT

Min yndlingsvinterplante må nok være Prunus lusitanica 'Angustifolia'. De spidse, grønne blade på røde stængler danner smukke kulisser for havens blomsterflor eller vinterlandskab.

TEKST & FOTO: LONE






Som det latinske navn lusitanica fortæller, er denne laurbærkirsebær portugisisk. Den minderi sine blade, på mange punkter rigtig meget om den traditionelle laurbær, men minder i sin vækst nok mere om mange af de velkendte laurbærkirsebær - fx Prunus laurocerasus 'Prufon'.




OM PLANTEN
Den portugisiske laurbærkirsebær er stedsegrøn med spidse, mørkegrønne blade på smukke, rødlige stængler. Planten vokser pænt hurtigt og er i fuld højde 4-6 m.

Den bedste placering er et solrigt sted eller i halvskygge. Man kan risikere lidt frostskader, hvis den står udsat, men den kommerg standhaftigt igen til foråret.

Busken har en lidt uanselig blomstring i foråret, men det er nu absolut ikke denne, der gør planten interessant i haven - det er den smukke facon og de altid grønne blade, suppleret med friskgrønne skud i foråret.

MINE PLANTER
Jeg har købt vores haves portugisiske laurbærkirsebær ved en tilfældighed på et planteudsalg, som en af beboerne i nærheden havde arrangeret for en enkelt dag. Jeg faldt straks for den friske, grønne farve og den middelhavsagtige stemning, som jeg syntes planten bidrog med.

Jeg købte de tre store eksemplarer, der var i udsalget, for en slik og plantede dem straks på et af de vindudsatte steder på min grund (i en have, der kun få år forinden var en bar mark). Placeringen var nok i første omgang ikke den bedste, for de første år frøs den lidt tilbage, men er hvert år kommet troligt. I dag er placeringen helt perfekt, da den giver lidt læ for den stride vestenvind, der suser henover vores grund i månederne, hvor praktisk talt resten af haven har tabt pelsen.

BESKÆRING
Da planten bliver op til 2-3 m bred, må man naturligvis give den plads nok. Den kan dog også klippes og formes og kan derfor også bruges som hæk.

Hos mig lever den dog en næsten utæmmet tilværelse - kun når jeg henter til buketter, står den ind imellem for skud for et klip eller to.






En plante som portugisisk laurbærkirsebær er måske ikke en plante, man stopper op ved - specielt ikke i sommermånederne, hvor haven her på matriklen domineres af det ene blomsterflor efter det andet. Men om vinteren har planten en helt anden betydning. Her står den troligt tilbage med sin skønne, grønne farve og faste former, og er på den vis havens trofaste og evigtgrønne element. Så ja - det er min yndlingsvinterplante!




FAKTA

NAVN: Prunus lusitanica 'Angustifolia'
DANSK NAVN: Portugisisk laurbærkirsebær
LYSFORHOLD: Sol/halvskygge
HÅRDFØRHED: Hårdfør, men kan få frostskader
JORDBUND: Almindelig næringsrig havejord
VÆKST: Kraftigtvoksende, opret, stedsegrøn og hårdfør busk til haver og parker
STØRRELSE: 3 m høj og 2-3 m bred
BLOMSTRING: Hvide blomsterspir i maj/juni
ANVENDELSE: Velegnet som solitær, i grupper og i busketter















GENBRUG TIL DIN SÅNING

$
0
0
DIY

Du kan komme til at købe dig fattig i såudstyr.  Og hvis du i forvejen har en propstoppet skraldespand og lidt miljøbevidsthed, ligger det lige for at genanvende det, du ellers ville have smidt ud. Vi giver tips. 

TEKST & FOTO: MARIANNE





I disse dage, hvor temperaturerne svinger op og ned omkring de nul grader og frost og tø afløser hinanden, kan du sagtens nå at så staudefrø. Men hvis du har noget tilskudslys, eller blot et køligt sted mod syd, så kan du også godt tyvstarte diverse sommerblomster med lang udviklingstid. 

Det tager jo "ingen tid" at så. Men det lykkes rigtigt godt, hvis du forbereder dig bare en smule. Og nu hvor vi slet ikke kan komme ud, gør det formentlig ikke noget. Det er rigtigt hyggeligt at stå med sne udenfor vinduet og nusse med såbakker. Forventningen og drømmene spirer nemlig lige der på køkkenbordet. Du har hele marts og også april og lidt af maj til din såning, så hvis du samtidig vil spare lidt på budgettet til såudstyr, er det en god idé at begynde at samle sammen.

Vi nævner i flæng:
  • Mælkekartoner
  • Toiletruller
  • Farsbakker
  • Sandwichemballage
  • Papkrus
  • Plastbakker
  • Syltetøjsglas
  • Sodavandsflasker
  • Æggebakker
  • Flødebolleæsker 

Min familie syntes de første par år, at det var lidt sært der stod mælkekartoner og yoghurtbægre på hovedet ved opvasken, men de kan vænne sig til det - det lover jeg. Når de er tørre gemmer jeg hele "skidtet" i en stor plastiksæk i skuret til den dag, hvor jeg skal lodde hullerne. Nå, vi må jo til det:

RENGØRING
Det er rigtig vigtigt at du sørger for at rengøre - især mælkekartonerne og farsbakkerne, inden du anvender dem. Ellers danner der sig mug på dem i løbet af ingen tid. Jeg selv vasker dem først i sulfo og dernæst giver jeg dem en kort skylning med kogende vand. Jeg hælder fra med det samme, ellers krøller de sammen. Læg dem til tørre.

JORDEN
Små nyspirede kimplanter kan ikke tåle at spire i gødet jord, så almindelig pottemuld er et "no go".

Det er lidt som at lave en fordej til et godt brød. Et par dage i forvejen kan du tage dine remedier frem. For at dine små frø ikke skal få et chok, må du derfor tage din så- og priklemuld ind i god tid. Forrige år var det næsten ikke til at opdrive så- og priklemuld om vinteren, så  inden sæsonen var slut købte jeg på tilbud og har haft det stående udenfor og vente på det rette tidspunkt. Det er blevet stivfrossent, så ind med det til optøning og lad det gerne stå, så det bliver lunt.


HULLERNE
En dag, hvor du lige har en halv time til det, kan du så finde (mandens?) loddekolbe frem fra værkstedet og gå i gang med noget af al din plastikemballage. Jeg kunne nøjes med at bruge en kniv, og det dur da også, men jeg synes det fungerer bedre med "runde" huller". Dem lærte jeg at lave af Hanne i haven.

Har du ingen loddekolbe, kan du også bruge en kødnål. 
Sørg for at loddekolben er helt varm, inden du begynder - når først du er i gang går det som en leg. Det kan godt være jeg er sart, men jeg lader et vindue stå åbent, så jeg ikke kommer til at "inhalere" duften af det smeltede plastik. Så trænger musvitternes kaldesange også ind og blander sig med lyden fra kaffemaskinens gurglen.
















Særligt toiletrullerør er gode at så ærteblomster i. De skal nemlig have god plads til rødderne og samtidig bryder de sig ikke om at blive flyttet. Dem kan du godt så nu, og så stille dem udenfor. Det har Isabella Smith lært mig, og det lykkedes fint sidste år. De kom lidt tidligere, blev vænnet til kulden fra fødslen af og blev robuste blomstervillige planter. Jeg fylder rørene med jord, og i en plastbakke til vindruer passer det lige med 8 stk. Derefter kan de få trukket en frysepose på som minidrivhus, så bliver fugten hvor den skal. Husk at klippe huller i, og husk at se til dem jævnligt, da de let rådner, hvis ikke plastikposen tages af, når de er spiret frem.

VANDINGSBAKKER
Det var Frk. Solhat, der i sin tid lærte mig at bruge en støvlebakke som vandingsbakke. Den kan købes billigt i supermarkederne, ellers i byggevarehusene. Du kan også sagtens bruge opvaskebaljer eller lign. BlomsterBine har brugt en megastor plastikbakke til at lægge grillrist i blød i. Den kan immervæk laste lidt. Et opklippet (nyt) hundetæppe i bunden gør, at det opsamler vandet, og at planterne alligevel kan suge derfra.

Gør det i øvrigt til en vane at vande i bunden og ikke direkte på jorden. På den måde forhindrer du stængelsyge, hvor de små nye spirer pludselig visner ned og dør. De nye småplanter lærer også at vandet kommer nedefra, og derfor vokser de nedad mod bunden og ikke skiftevis opad og nedad. Du undgår med andre ord forvirring på vuggestadiet.




SKILTE
Så er der det med skiltningen. Det kan godt gå hen og blive en bekostelig affære, især når du kommer til priklingen, hvor du multiplicerer mængden af små potter og dermed behovet for at vide, hvad der er i hvilke. Jeg skal hilse og sige, at det er ret underligt at gå og passe spirer, man ikke ved hvad er i flere måneder. Det er afprøvet her på matriklen, og det gjorde at jeg opdagede, at det er forestillingen og forventningen om de færdige planter i ens bede, der udgør den primære del af drivkraften og omsorgen.

Så hvordan får du mange skilte til "ingen penge"? Ja, nogle bruger aflagte metal- eller plastikpersienner - rigtig smart. Har du ikke lige sådan nogle liggende, kan du i stedet for gemme dine feta- og yoghurtspande. Her gælder det samme; rengør dem grundigt først. Klip derefter top og bund af og klip dem op i passende størrelser.

"KLOKKER"
Jeg bruger også sodavandsflasker til minidrivhuse i urtebedet, når de små nye planter i det tidlige forår skal vænne sig til udelivet. Her skærer jeg bunden af og så lader jeg propperne ligge, så der kan komme luft til planten selvom den står "under glas". De planter, der stod under flaskebundene kom til at koge i stedet for, så ventilation - det er vi tilhængere af.

BEST PRACTICE
Og hvad er så bedst? Plastpotter holder bedst på fugten, synes jeg. Det være sig sandwichæsker, isbokse, yoghurtbægre m.v. Tørvepotter strider mod min etik - for vi skal passe på de tusindår gamle tørvemoser, som der næsten ikke er flere af. Mælkekartoner er bedst til ting, der spirer relativt hurtigt, ellers kan de godt blive sådan lidt gummiagtige. Engangskrus kan godt gå i stykker, men dur rigtig godt. De kan jo også bare stå dobbelt, for man køber dem jo i metermål. Avispotterne er både poetiske og praktiske, da de jo bare kan smækkes ned med det hele i jorden i en ompotning. Avisen formulder og de dårlige nyheder transformeres til friske nye planter. 

Som klokker fungerer 1½ liters sodavandsflasker bedst, da de er lidt tykkere i plasten end de 2 liters. Glas er bedst og der giver det mest mening at bruge dem igen næste år. Til gengæld "koster" det lige lidt tid at vaske mærkaterne af. Desuden - og dét er virkelig en fordel - bliver de, hvor man stillede dem og de flyver ikke væk i en aprilstorm.

ÆSTETIK CONTRA PRIS OG MILJØBEVIDSTHED
Det er jo altid en afvejning om man vil gå og se på sådan noget "skrammel" i sin urtehave. Smukt er det ikke - indrømmet, men effektivt og billigt. Og så giver det en god fornemmelse i maven at vide, at man ikke har belastet miljøet med en merproduktion. (Omvendt er der ikke så mange arbejdspladser i det, ved jeg godt).

Men laver du rigtigt mange planter, og det kan man jo godt blive bidt af, hvis man er forårshungrende og særligt, hvis man har byttet sig til mange frø, så er det godt at kunne dyrke sin hobby i disse krisetider uden at skulle af med en formue. De penge du sparer, kan du jo så bruge til en masse andet dejligt til din have.

Og så bliver man jo nogle gange overhalet indenom, her i haveblogland. Susanne fra H(e)aven har netop lagt et indlæg ud om genbrug af emballage til såning. Det er rigtigt godt, og du vil også få glæde af at læse alle kommentarerne til indlægget.

Ja, dette her er nogle af mine gode erfaringer med genbrug i forbindelse med såning. Hvis du har nogle, jeg ikke lige nævner, så lad os endelig høre!

STOLTE KAVALERER

$
0
0
PLANTEPORTRÆT

Hvis du vil have bal i din have, så er det om at få inviteret nogle stolte kavalerer ind til alle damerne. 

Cosmos er med på en dejlig vals!

TEKST: MARIANNE
FOTO: SIGNE 





Planten "stolt kavaler" er gammelkendt i haverne, og er meget skøn at fylde et areal ud med. Gør du det er der blomster fra starten af juli og lige indtil frosten gør det af med dem! Af bare en enkelt plante vil du kunne plukke og plukke, og den vil kontinuerligt sætte nye blomster. 

Plantens navn er Cosmos bipinnatus. Cosmos  betyder på græsk "smuk (verdens)orden", og det kan jeg egentlig godt forstå. For plantet i større grupper støtter de hinanden og danner den dejligste "sky" over dine bede - en helhed, der runder af og skaber "orden".

Det folkelige navn "stolt kavaler" hænger nok sammen med deres relativt stive stængler, der vajer i vinden, og som kun behøver opbinding, hvis de står udsat eller hvis der virkelig er storm på vej.

Her er det en god idé at sætte støttepinde op inden de er vokset helt til, for så dækker det dildlignende løv for anordningen og de kommer til at stå naturligt og yndefuldt.







Cosmos er så nem at dyrke at den oftest anbefales til børnenes have, og det vil vi gerne slå et slag for! At børn helst skal opleve successer kan være afgørende for deres haveglæde senere hen.

Og denne er som sagt meget nem at have med at gøre. Så den i det tidlige forår omkring midten af marts, ca. 4-5 uger inden den sidste forventede frostnat!

Det er jo lidt vanskeligt at forudse - særligt hos os, hvor det i teorien kan være helt frem til grundlovsdag - men hvis du sår i drivhus sidst i marts/først i april går det ikke helt galt.










Jeg har set dem selvså sig, så en vis robusthed præger dem, selvom deres naturlige voksested er Mexico/Sydamerika. De spirer efter en uge eller to, og ca. 2 ½ måned efter står de i blomst. Knib gerne småplanterne når de når dig midt mellem anklerne og knæene, så busker de sig  fint.

De er heller ikke spor vanskelige at dyrke. Faktisk virker de begejstrede for næringsfattig jord, og lad det være et hint!

Det første år jeg prøvede dem skulle de virkelig have det godt. Jeg gødede med komposteret hønsemøg og de voksede og voksede. Og fortsatte med at vokse. Og da alle andre af mine haveveninder begejstrede kunne fremvise deres vidundere, så voksede mine stadig.







Ikke en blomst var at ane - jeg kiggede til dem dagligt. Hele træer blev de til, og det var ikke kun havens skønjomfruer, de tog en svingom med lige inden frosten satte ind - jeg selv fik også en vals med. Det var i sig selv dejligt, men jo altså en ret kort fornøjelse!

Sagt med andre ord: Hold igen med gødningen - for ligesom med  tallerkensmækker (tropaeolum majus) så øges blot blad-, stilk- og grenvæksten på bekostning af blomstringen.

Det er heller ikke nødvendigt at afpudse planten for visne blomster, men det fremmer blomstringen at plukke af dem.









Når du først har dem i din have er de rigtigt nemme at formere. Du lader nogle enkelte af dem gå i frø og lader frøene svulme og blive helt gule og tørre, inden du høster dem.

Har du flere sorter kan du risikere, at de har krydsbestøvet sig, men det er jo bare morsomt at se om man kan fremavle sine helt egne "sorter".

Går du op i at have de såkaldte "biplanter" - altså planter, der tiltrækker bier og andre "bestøvere", så er cosmos et "must have". Men som du nok kan høre, er alene det at kunne se dansende, stolte kavalerer i sine bede rigelig grund til at begynde at så.








De viste sorter i denne artikel er: "Sweet Sixteen", som er let frynset og semi double, samt "Sensation", som er den "almindelige". Sidstnævnte fås i henholdsvis cyklamen, babylyserød og hvid.

Der findes mange forskellige sorter, og de behøver ikke alle at være høje. De laveste, som "Double Click", "Sonata" og "Antiquity" bliver omkring 50 cm, og de høje "Sensation", "Candy Stripe" og "Daydream", bliver ca. 150 cm.



FAKTA

NAVNCosmos bipinnatus
DANSK NAVN: Stolte kavalerer
LYSFORHOLD: Sol, tåler udtørring
HÅRDFØR: Etårig. Kan overvintre i milde vintre.
JORDBUND: Almindelig havejord
VÆKST: Let, filigranagtigt løv
STØRRELSE: 40-150 cm, afhængig af sort
ANVENDELSE: Gode i staude-/blomsterbede. Velegnede til buketter.
BLOMSTRING: Juli til frost



DE GENIALE LINIER

$
0
0
HAVENS ELEMENTER

Haven ved Sissinghurst Castle kan lære os utroligt meget om haverummet, og er derfor til stor inspiration for mange over hele verden. En af grundene hertil er havens ambitiøse plan og opdeling i haverum. 

TEKST & FOTO: LONE






Vi tager jer derfor med op i tårnet ved Sissinghurst Castle og ser det hele lidt fra oven! 

Først tager vi lige et kig på havens plan (se herunder). Lidt til venstre for midten ses det tårn, man kommer til fra gårdspladsen (the Courtyard). Herfra er de efterfølgende billeder, der netop giver et godt indblik i havens plan.


Først et foto taget mod nord. Billedet viser strukturen på det hvide haverum som haven nok er mest kendt for. Til højre i billedet ses den store, dobbelte takshæk, der er øvre del af "the Yew Walk".

Herunder et billede taget udover havens østlige del. Her ligger et areal med frugttræer og blomsterenge. Engen er kun brudt af de smukt klippede stier, der leder den besøgende fra haverum til haverum. Øverst i billedet lidt til højre skimtes takshækkene til urtehaven.

Syd for engarealet ligger blandt andet havens "Cottage Garden". Denne har smukke, gyldne, orange og røde farver og centreret i haven står 4 meget smukke, slanke, mørke taks. Igen er dette haverum omkranset af smukke, gamle takshække. Går man ud af billedet mod højre, er man i rosenhaven.

Rosenhaven er igen smukt inddelt i mindre havearealer, og som midtpunkt i haven er der anlagt en rondel kun med belægning og græs, som et pusterum midt i det utrolige blomsterflor. Nederst i billedet her ses nogle af bedene i det nedre gårdrum "Lower Courtyard".

Vender vi helt om og kigger mod vest ses den smukke, gamle hovedbygning, og mellem os og bygningen ses et lille glimt af plænen i det øvre gårdrum "Top Courtyard". På den anden side af bygningen ses bebyggelserne udenfor slottets vægge, hvor man finder stedets skønne restaurant, butik mv. Det er altså også fra denne side man kommer, når man skal til haven.


Har du mod på lidt mere Sissinghurst skal du ikke snydes for et par af de skønne kig, en gennemtænkt haveplan som denne, giver beskueren.

Her et kig fra rosenhavens vestlige ende. Måske anes det, at der i den anden ende af denne sigtelinie, er placeret en statue?
























Og så et kig mod nord i den øvre ende af den lange takspassage.



Står du i den østlige ende af haven - ude i engarealet - har du denne smukke udsigt tilbage mod resten af haven (og tårnet som oversigtsbillederne er taget fra).



Til sidst et kig på tværs af den hvide have. Bag lågen i murværket skimtes en urne med smukt gråt løv i en bladform, der distancerer sig fra de øvrige planter i den hvide have. Den tiltrækker sig uvilkårligt beskuerens opmærksomhed.



Og smukt ser det ud - også når man kommer tættere på.


















Læs også gerne vores artikler om nogle af haverummene - fx. rosenhaven eller urtehaven.

NU GÅR VI OGSÅ PÅ FACEBOOK

$
0
0
OM MAGASINET

Vi vil være hip med de hippe, snakke og grine,  "like" og lave "thumbs up". Drøfte, udveksle ideer og diskutere. Poste og være venner. Derfor går vi nu på Facebook, og i samme åndedrag lukker vi for de anonyme kommentarer her på HAVEFOLKET.







Det er altså træls! På rigtig godt nykøbenhavnsk. Hver eneste dag er vi inde og fjerne mærkelige reklamekommentarer på vores kommentarliste - også kaldet SPAM. Det er surt og dumt og irriterende. Og det er jo slet ikke meningen med HAVEFOLKET. Her skal der være rart for alle, inklusive os selv. 

Derfor har vi besluttet os for at lukke af for anonyme kommentarer, men dog undlade de ulidelige mærkelige adgangskoder, der kun skræmmer folk væk. Fra nu af er det kun de såkaldt registrerede brugere, der kan gå ind og kommentere her.

Vi er rigtig kede af at det er nødvendigt, men langt de fleste af jer der kommenterer er ikke anonyme, og vil derfor overhovedet ikke kunne mærke forskel. Hvis du er én af de anonyme, håber vi at du har lyst til at registrere dig - se her hvordan du gør. Det er naturligvis gratis.

Men nu glemmer vi alt om det. Vi er rigtig glade for at være på Facebook. Siden hedder HAVEFOLKET og er et tidsskrift. Du skal være så hjertelig velkommen på vores nye side på Facebook. Vi mødes gerne begge steder -det er kun sjovt!

OG HVAD KAN DU SÅ OPLEVE PÅ VORES FACEBOOKSIDE?
Tanken er at vi også går bag om magasinet og viser morsomme detaljer "backstage" og "håndholdt". Vi peger ud i den store vide haveverden og viser dig, hvad vi falder for af labre havefiduser, trends og langtidsholdbare haveråd.

Vi glæder os til at lade snakken gå om haver og havepassion, både her og på Facebook.


SY HYNDER OG OPFRISK KNÆPUDE

$
0
0
DIY

Kender du det? At man kommer til at gå rundt med en fugtig bagdel, fordi man har siddet på en våd hynde? Vi har løsningen, du selv kan lave!

TEKST: MARIANNE & LENE
FOTO: MARIANNE 





Om kort tid går du rundt i din have og klipper stauder ned,  river, roder og regerer. Og du har kaffen på kanden og får lyst til at sætte dig ned og nyde, at NU er det endelig så småt ved at være forår. Mange gange har du måske prøvet at sætte dig på en hynde, der er fugtig - enten fordi en byge kom forbi, eller også fordi luftfugtigheden i det høje nord bare er højere end alle mulige andre steder.

Vi har udtænkt løsningen. Og her får du "opskriften" på, hvordan du gør. Vi vil vove at påstå, at denne lille opskrift tager dig omkring ½ time at udføre - max. en time, hvis du først skal tråde symaskinen og lave kaffe. Ikke mere.

Læg alle materialerne klar:

MATERIALER:
  • 1 m tekstilvoksdug, 140 cm bred
  • ca. 85 cm elastik, bredde ca. 1 cm 
  • saks
  • målebånd
  • papirklips
  • madpapir
  • evt. velcrobånd
  • to puder 40 x 40 cm
  • en knæpude

STOLEHYNDER

Vi købte dette lækre stribede stykke tekstilvoksdug, og man kan, til en knæpude og to hynder til cafésættet, nøjes med at købe 1 meter. Cafestolens sæde måler 34 x 38 cm, men vi valgte at lave hynderne
40 x 40 cm, så de passer til de færdigkøbte puder. Hvis du ønsker en fladere hynde, kan du købe noget skumgummi, eller evt. bruge et gammelt vattæppe, som du klipper i passende stykker.




Til to hynder klippes 4 stykker på 40 x 40 cm plus 1 cm sømrum. Når du syr, skal stoffet lægges ret mod vrang, så stofsiden "vrangen" vender udad, når du vender puden - det er meningen!







Hvis voksdugen ikke vil glide ordentligt, når du syr, kan du lægge et stykke madpapir under (se billedet). Papiret er nemt at rive af bagefter. Det var nu ikke noget problem på den symaskine vi brugte. Da du ikke kan sætte nåle i "stoffet" kan du holde det sammen med almindelige kontorclips. Vi anbefaler at du syr med stinglængde 4, og at du hjælper stoffet lidt på vej ved at trække forsigtigt bagud.




Sy tre af kanterne sammen (husk at lægge stoffet ret mod vrang), og lad den fjerde side stå åben. Det er lettest at lade stofsiden vende opad, når du syr. Nu skal elastikken sys i. Klip et stykke elastik der passer til bredden af hynden. Sy 10 cm ind mod midten, samtidig med at du syr elastikken fast i hjørnet (se billedet tv.). Sørg for at det lange elastikstykke kommer til at ligge inde i "puden".




Elastikken skal sikre at hynden ikke blæser væk.

Hvis du, som ovenfor skrevet, klipper elastikken i hyndens bredde, uden at strække den, vil den komme til at sidde så tilpas, at puden hverken kommer til sidde for løst eller folde.





Inden du vender puden, skal du klippe lidt af hjørnerne af - pas på du ikke kommer for tæt på syningen. Da stoffet jo er ret stift, kan det være lidt svært at få nogle pæne hjørner, men du kan evt. bruge en nål til at rette hjørnerne ud med.

Kom puden i. Buk åbningens sømrum, sæt clips i og sy puden sammen fra retten.


I stedet for at sy puden sammen på maskine, prøvede vi at sætte selvklæbende velcrobånd på. Det holdt fint på voksdugsiden, men klæbede ikke ordentligt på stofsiden. Så hvis du vil have velcrobånd i åbningen, skal du vælge den type der skal sys på. Buk sømrummet om og sy velcrobåndet på, inden du kommer puden i!



Vupti! Gentag med den anden pude på samme måde!


HVAD ER SÅ MENINGEN?
Meningen med at den ene side af puden er med voksdugssiden udad, og den anden er med stofsiden udad er, at det ikke gør noget, hvis du glemmer at tage hynderne ind. Ja faktisk kan det jo være praktisk at lade dem ligge ude altid (selvfølgelig ikke om vinteren). Lad voksdugssiden vende opad, og når du så vil sidde på den, vender du bare hynden om. Så er den også rarere at sidde på med bare ben. Nu skal du bare huske at vende hynden, inden du fortsætter i haven, hvor du slap.




Og når du så lige har en stofrest til overs, er det nemt også at lave et nyt betræk til din knæpude. Det tager max. et kvarter.



KNÆPUDE

Find en af dine gamle, grimme knæpuder i skuret. Rengør den og lad den tørre ordentligt. Brug den til at klippe efter, og læg 2 cm til som sømrum.

Vores knæpude måler 18 x 40 cm, og vi klippede et stykke på 42 x 48 cm.






Læg stoffet ret mod ret (voksdug mod voksdug) og sy den ene korte side samt den lange side sammen til en "pose". Klip hjørnerne til, og vend posen, som skal være så trang, at hynden kun lige kan komme i og stoffet ligger helt tæt til.






Det kan godt være en smule vanskeligt at komme knæpuden i, men du kan forme den som en "tagrende" - så bliver det lettere at få den i.








Fold den anden ende ind i knæpuden og vupti, så er hynden færdig. Hvis du vil bruge mere tid på den, kan du sætte dobbeltklæbende velcrobånd på.








TEMA: VENTER PÅ FORÅR

$
0
0

UGENS LEDER

Nu lysner det! Selvom haverne i det østlige Danmark stadig er fulde af stiv sne, så er det på vej - foråret! Det kan høres, duftes, ses og mærkes. Hvis man ikke har et væksthus eller drivhus, er det imidlertid kun kort tid vi kan holde ud at være udenfor, og så kan en trang til " havenørkleri" godt trænge sig på.



I haven står staudetoppene lidt endnu for at beskytte mod barfrosten, grangrenene ligger der også stadig rundt om på de hvide plamager af sne. Jeg har allerede fulgt mine spæde forårsspirer millimeter for millimeter ude i haven og tjekket roserne for stængelsyge. Hyldemetrene af havebøger på biblioteket genlånes, bøgerne fra haveveninderne leveres tilbage, staudesåningerne er overstået, og der er endnu et stykke tid til de begynder at kræve min fulde opmærksomhed. Haveplaner og optegnelser ligger klar. De langsomme sommerblomsters frø er taget frem og såmulden er taget ind igen og stillet til opvarmning. Der er pinlig orden i alle frøsamlingerne og de sidste frøkuverter med byttefrø er sendt fra Herodes til Pilatus.

Når foråret kommer så tøvende som det gør i år, og, når man er desideret havenørd, kommer uværgeligt spørgsmålet: Hvad skal jeg så lave?

Ja, hvis jeg kunne, ville jeg deltage i HAVEFOLKETS konkurrence - har du set den? Den handler om, at du skal fortælle os om det fineste forårstegn, du kender. Her behøver du ikke at sende fotos ind - et par linjer om det, vil vi også blive glade for! Læs mere om konkurrencen her.

Nå, men hvad skal jeg så? Jeg bladrer på må og få i havemagasiner, som jeg kan udenad. Hovsa...... HOV! Man kunne jo "shine udstyret lidt op"!

"Man må aldrig gå ned på udstyr" kan jeg huske, der er en eller anden der har sagt! Og selvom det lige netop, i havesammenhæng, faktisk sagtens alligevel kan lade sig gøre at nyde og se blomster og urter gro, så forskønner og forbedrer det oplevelsen, når udstyret er i orden. Yes! Det er dét, der skal ske!

Så nu har Lene og jeg "leget" - Lene er nemlig fuld af idéer. Af gemmerne er stencils og symaskine hentet frem. Vi har syet, dekoreret, stillet op, lavet om og stillet op igen. Grinet og fniset og hygget os. En herlig indesyssel. Undervejs er der kommet nogle DIY ud af det.

DIY? Ja, det "gode danske" ord for Do it yourself (gør det selv) - på den fancy måde. I finanskrisens, miljøbevidsthedens og kreativitetens tegn.

I dette tema kommer vi med nogle idéer, som du kan tage fat i, hvis tiden inden udelivet falder alt for lang. Vi har syet hynder, som kan ligge ude i al slags vejr. Så har vi "stencileret alt og alle", og du kan se et lille udsnit af diverse dekorerede ting, som du kan lade dig inspirere af. Vi skyder også en ny serie i gang, der skal køre hele sæsonen. Den handler om den forunderlige vækst; pilEndelig kaster vi os over at lave avispotter til alle de kommende plantespirer, der skal prikles over i et eller andet "en hel masse". Og avispotter kan fabrikeres i "industrielle" mængder for ingen penge.

Skulle du nå i bund med alle de sysler (og almindeligt hverdagsliv og trummerum), kan vi anbefale dig at læse - eller genlæse - vores temaer eller nogle af alle vores løbende artikler. Du finder både en søgelinje i toppen til højre på siden, og en lang række etiketter nederst med emneord. Der skulle være til et par dage. 

Imens bliver foråret til endnu mere forår udenfor. Pip pip!


Rigtig god fornøjelse!



Ugens artikler om VENTER PÅ FORÅR:



HYNDER OG KNÆPUDER
Sy nye hynder der tåler regn





STENCILS
Opfrisk hus og have med stencils





BYGGEBOOM I FUGLEHAVEN
Redekasserne får en "gang lak"





Glæd dig også til:

NY SERIE: PIL
Vi tager i den kommende uge hul på en helt serie af artikler om pil.





LAV AVISPOTTER MED EN POTMAKER
Om at lave potterne selv!





Læs eller genlæs tidligere artikler med inspiration til ting du kan lave mens du utålmodigt venter på forår:

LAV EN PERSONLIG HAVEKALENDER
Vi viser hvordan du kan lave din helt egen havekalender





MEJSEKUGLEHOLDERE
Tip til hurtigt at lave en fuglekugleholder





LUKSUSOPHOLD TIL DINE NYTTEDYR
Lav selv et insektbo til haven





BEVAR DINE REDSKABER
Råd og vejledning til vedligeholdelse af dine redskaber






Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.

PYNT MED STENCILS

$
0
0
DIY

Når man går rundt som en løve i et bur og længes efter at kunne være ude i mere end en time, kan man jo passende lege bogstavleg!

TEKST & FOTO: MARIANNE OG LENE







Vi vil gerne bringe en advarsel! Når man først er i gang med at lave stenciltryk kan det være svært at begrænse sig. Man finder hele tiden nye ting, der lige kunne få et lille bogstav eller et tal. Og det er jo meget sjovt med de små beskeder, men det kommer til at miste lidt af charmen, hvis du går helt "stencilamok".

Hvis du bruger kurve bliver det bedst, hvis kurven er flettet lidt fast og flad i det, sådan lidt á la sivflet, som kurven på billedet nedenfor. Hvis du vil prøve på en almindelig flettet kurv, og det ikke bliver pænt kan malingen hurtigt tørres af med en våd klud eller svamp.

Og så kan du jo trykke tal eller bogstaver på manillamærker i stedet for - som vi har gjort!





De stencils vi har brugt er købt for en del år siden, og vi har ikke kunnet finde dem nogle steder. Til gengæld kan de fås i zink med alle bogstaver på samme "plade". Prøv at google "stencilbogstaver" og se hvad der kommer frem. Hos Panduro Hobby har vi også fundet nogle, der kan bruges. Der er både bogstaver, tal og forskellige andre motiver.

Før du går i gang med at duppe med maling gennem stencils, er det derfor også en god idé at tænke over, hvad du vil bruge det, du dekorerer til. Er det en potte, der skal stå ved hoveddøren? Eller en kurv til klemmer? Er det kasser til frugt eller kasser til måske lidt af hvert?

MATERIALELISTE 
  • Engangshandsker
  • Sort og hvid hobbymaling 
  • Rørepind
  • Natursvamp eller en almindelig rengøringssvamp
  • Paptallerken eller en gammel tallerken
  • Køkkenrulle
  • Vatpinde
  • Kurve, glas, potter, zink, trækasser, skuffeforsider - du bestemmer




For ikke at skulle sidde og ærgre sig over, at der ikke er plads til det, du vil skrive er det en god idé først at skrive ordene på et ark papir med den størrelse du vil bruge. Det vil give en fin fornemmelse af, hvor stort et mellemrum der skal være mellem bogstaverne, og så er du også fri for at stave forkert i "kampens hede"





Så lægger du dine stencils op. Hvis det samme bogstav går igen kan du lige bruge et andet, når du skal vurdere, hvordan det vil komme til at se ud.








Hæld kun en lille smule maling op ad gangen. Det er nemlig ikke meget maling, der skal på svampen. Det ser mest rustikt ud, når man stadig kan ane materialet i baggrunden. Og HUSK: Ikke gnide, ikke male - bare duppe! Hvis du ikke har en natursvamp, kan du fint bruge en almindelig rengøringssvamp. Klip den ud i mindre stykker - så er det lettere. og HUSK at svampen skal gennemvædes og "vrides" meget hårdt først. Så suger svampen nemlig ikke så meget maling - og det bliver meget pænere. Og pas på du ikke dupper ved siden af.


Sørg derfor for at duppe noget af malingen af, inden du går i gang. En paptallerken eller en gammel tallerken er glimrende til formålet. Hobbymalingen kan i de fleste tilfælde vaskes af din gamle tallerken efter brug, hvis du ikke venter for længe.

HUSK at lade hvert enkelt bogstav tørre lidt inden du går videre - det tager ikke lang tid. For den utålmodige er en hårtørrer god.



Brug evt. en overkant til at flugte med. Det giver et roligere resultat, når bogstaverne sidder med lige stor afstand fra en kant. Desuden gør det at de ikke "hopper og danser".

Omvendt - hvis det er meningen at de skal "hoppe" så er det nok bare fri hånd, der skal til.




Nogle gange kan man komme til at duppe maling på steder, hvor det ikke er meningen. Her er det at køkkenrullen eller vatpindene kommer i brug. Det er smart, hvis de er en smule fugtede, så går det nemmere. Og sørg så for ikke at vente for længe, for det tørrer hurtigt ind. Du kan kun "vaske" overskydende maling af, hvis du stencilerer på et glat materiale. Hvis det er på træ er løbet kørt, for det suger meget hurtigt ind.




DE TRE GODE HUSKERÅD
  • Svampen skal gennemvædes og "vrides" godt inden brug.
  • Ikke gnide, ikke male - bare duppe.
  • Lad hvert bogstav eller tal tørre inden du går videre.









BYGGEBOOM I FUGLEHAVEN

$
0
0
DIY

Jeg har længe været på udkig efter hængende redekasser til min klynge af platantræer. Simpelthen fordi der er rigtig mange katte i vores kvarter, og de går hvert år på rov i rederne i vores have - til min store fortrydelse. Nu har jeg fundet et bud - og min datter har givet dem "en gang lak".

TEKST & FOTO: LONE




I en bebyggelse hvor ALT - herunder husets træværk, haveskure, gyngestativ, højbede, listehegn mv. - er malet sort, var det noget af et drastisk valg at finde en alternativ farve til redekasserne. Min datter valgte. Og som meget modeinteresseret (og blogger ligeså!) faldt valget på denne farve: GRØFT fra GORI.


Redekasserne har vi fundet i Panduro Hobby og vi er selvfølgelig meget spændte på om småfuglene tager dem til sig. Og fugle skorter det i hvert fald ikke på; dem har vi i haven i hobetal.









Til info er det planen at redekasserne, hvis de bliver en succes denne sæson, skal have boret et hul på bagsiden og forsynes med en prop (á la dem der er i paprør, når man køber en plakat). Så kan vi nemlig også komme til at gøre rent i dem en gang om året.


NY SERIE: PIL

$
0
0
SERIE: PIL

Følg med i den nye serie om pil. 

I den kommende sæson vil vi fortælle om, hvordan man kan få det allerbedste ud af at have pil i sin have. Pilen er både smuk og anvendelig. 

TEKST & FOTO: LENE OG MARIANNE





Pil er en gave til havefolket. Vi er så heldige at have et par pileflettere i redaktionen, dels med egen pilemark og dels med erfaring med at flette, og vi brænder for at videregive nogle af de erfaringer vi sidder inde med. Derfor har vi besluttet at lave et nyt tiltag i HAVEFOLKET. En serie, der kommer til at strække sig over hele året. Vi lægger artikler ud efterhånden som de bliver aktuelle.


Den lækreste kurv og masser af inspiration til litteratur om emnet















serien  fortæller vi både om pilens historie og dens anvendelse gennem tiderne, om dyrkning og høst af pil, om de forskellige piletyper, om opbevaring og anvendelse. Vi laver små, nemme flettekurser og kommer med lidt overraskelser nu og da.

Pilehaven om sommeren i Lenes have



Her til en start vil vi blot give dig "blod på tanden" med nogle af alle de dejlige ting, som man kan lave.

Vi glæder os, gør vi. Har du lyst til at være med?


VIND EN POTMAKER

$
0
0
KONKURRENCE

HAVEFOLKET har fået sponsoreret nogle dejlige præmier fra Havegalleriet i Odense. 

Præmien består af en potmaker og en priklepind i træ, og der er 3 heldige, der kan vinde et sæt hver.







Havegalleriet ejes af Helle Rask, der fortæller:
FOTO FRA HAVEGALLERIET.DK
"Jeg har altid været havemenneske, og som voksen begyndte jeg at komme jævnligt i Holland hos min mands familie. Dernede så jeg mange skønne haver og planteskoler, og syntes dengang i 2005 at det fynske marked trængte til et løft! Jeg finder stadig mine varer i Holland, samt i England på messer og selvfølgelig også herhjemme.

Det er rigtig sjovt at finde noget, der ikke fås andre steder - det kan der gå sport i. Jeg vælger kun noget, jeg ville bruge i min egen have og tænker både på brugsværdi, kvalitet og udseende. Som en lille forretning kan det jo være svært at konkurrere med de store, og derfor er det sjovt at finde små forhandlere med specielle varer - som f.eks. de flydende guldsmede jeg har fundet hos en hollandsk kunstner, og de fine drivpotter jeg henter hos en hollandsk keramiker. Det er varer, der kun fås her hos mig".

"....f.eks. de flydende guldsmede jeg har fundet hos en hollandsk kunstner, og de fine drivpotter jeg henter hos en hollandsk keramiker. Det er varer, der kun fås her hos mig"

Havegalleriet er en netbaseret forhandler af haveredskaber og tilbehør til haven. Her kan du finde eksklusive redskaber fra Sneeboer, engelske vandkander fra Haws samt skønne, søde og anderledes ting til arbejdet i haven. Havegalleriet er også stedet, hvor du kan finde unikke og specielle gaver til havefolket.


HAVEFOLKETS FASTE LÆSERE KAN VINDE...
præmier, der i denne konkurrence består af sæt med en potmaker og en priklepind i træ. Der er 3 heldige, der kan vinde et sæt hver.

For at deltage i konkurrencen skal du være fast læser af HAVEFOLKET. Hvis du ikke allerede er fast læser kan du nemt blive det - se her hvordan du gør.

Skriv en kommentar til denne artikel, og fortæl at du gerne vil deltage i konkurrencen.



Vi skal have din kommentar senest søndag den 10. marts kl. 14, og der vil derefter blive trukket lod. Navnene på de tre heldige vindere vil blive offentliggjort her på HAVEFOLKET senere søndag aften  kl. 21. Gevinsterne bliver sendt direkte fra Havegalleriet til de heldige vindere.




LAV AVISPOTTER MED EN POTMAKER

$
0
0
DIY

Du kan altså lave rigtig mange avispotter, der kan komposteres, for de samme penge som en købt såbakke af de fancy slags. Her kommer et kursus. 

TEKST & FOTO: MARIANNE







Når man er udgået for tørvepotter, og når alle ens plastikpotter allerede er i brug og når mælkekartonerne også er i gang, så må man ty til en metode der er billig og hurtig. Jeg har købt en Eco Potmaker til omkring 250 kr. i mit lokale havemarked. Det er ca. samme pris for den dims, der står ved siden af, men den optager jo planter i lang tid, inden du kan genbruge den.

Du kan købe rigtigt mange skønne frø for de penge du har sparet, hvis du tænker på hvad en plante, der er vokset op i en potte lavet af avis eller en toiletrulle, koster sammenlignet med prisen på en plante, der har vokset i en af de noget dyrere vækstbakker eller tørvepotter.

KLIP STRIMLER
Første skridt er at du klipper aviser op i lange strimler. Klip rigeligt. Du aner ikke hvor mange du får brug for, og det er praktisk at være klar til at lave lidt "samlebåndsarbejde". Hvis du har småbørn er det udmærket øje-håndkoordination at klippe langs tegnede kanter. Og det er hyggeligt samvær og godt for et barn at mærke man kan hjælpe. Men vælg dine hjælpere med omhu. Mine teenagedrenge kigger på mig med opgivende blikke - men de vil gerne agere fotografer, når jeg skal bruge begge hænder til at illustrere.

Nå, men du kan jo også gøre det selv:

Det gøres i tre størrelser, der passer til formene:

Lille: 26 x 6 cm.
Mellem: 30 x 8 cm.
Stor: 36 x 10 cm.

ROCK OG RUL
I min potmaker er der, som du kan forstå, tre "forme". Bliv ikke forvirret af at der kun er to forme på billedet. Det er fordi man bruger den nederste af den mindste form og den øverste af den største form og bruger sammen. Det giver den mellemste papirspotte-størrelse.


Nå, så er det i gang med at rulle. Læg papiret på bordet. Grib en af cylinderne og rul papiret - ikke for stramt - omkring den.

På med noget afslappende musik og rul. Eller hvis du er til det: Rock og rul.

Så skal du folde avispapiret ind forneden.




Så er det tid til at gribe ud efter bundformen, der sikrer at avispotten lukkes til i bunden. Det er den form, der i omfang er lidt større end den, du har brugt til at folde omkring. Hvis du ingen har, sætter du den lodret med bunden nedad mod bordet og drejer lidt.

Det er ikke så svært, man får hurtigt "taget". Drej potten lidt rundt og træk den forsigtigt af formen.


Det er ligesom om det hele går nemmere, når man laver dem i "industrielle mængder".Altså en vis form for samlebåndsarbejde. Jeg har også hørt mange lydbøger, mens jeg har rullet og foldet.

Dem laver du lige 50 stk. af eller hvor mange du nu lige står og skal bruge. Tæl gerne frø op inden. Note: De er bedst egnede til de større frø, ikke digitalis!

Nu er du klar til at fylde jord i:

Fyld den HELT op og glat til. Det synker jo lidt, når du vander, inden du sår.


Tryk jorden lidt til inden du vander f.o.r.s.i.g.t.i.g.t igennem. Lad dem også gerne lige stå lidt og lade vandet løbe fra inden du sår.









Ja, og så er det bare at køre der ud af med såningen. Jeg har fundet ud af at flødebolle-plasticæsker er geniale til at opbevare dem i (a la minidrivhus) inden spiringen. Men salat-plastik-æsker og dem til vindruer er også gode. Der kan de stå side om side, men blot ikke for tæt, for så kan de godt mugne.



Husk også at prikke huller i toppen af eventuelle plastdrivhuse. Se her, hvordan du bruger en loddekolbe til at "prikke" huller med.

Tjek vandingstilstand dagligt. Ikke for meget vand - og vand helst fra bunden, så de kan suge. Ellers er der risiko for at de spæde stilke går til. Du kan altid registrere behovet for vand på om avispapiret er fugtigt eller tørt i toppen.


Og voila - så er der masser af vækstpotter til stort set ingen penge. I starten sorterede jeg artikler og billeder om krig, elendighed og fortrædeligheder fra, da jeg klippede i aviserne. Men det er altså alt for omstændeligt. Nu tænker jeg på, hvordan man kan transformere og forvandle de informationer, reklamer, beskeder og artikler fra den store verden omkring os til noget positivt, noget der komposterer og bliver til liv og skønhed. 


God fornøjelse!


UNDGÅ SVAMP OG MUG I DINE SÅNINGER

$
0
0

DIY

Hvis du har gang i produktionen står potterne ofte tæt, og det kan give mugangreb, der kan få humøret til at dale hos ethvert havemenneske.

Lav en spray.

TEKST & FOTO: MARIANNE






Der er flere ting, der kan få humøret til at dale hos en optimistisk gartner, der netop har sået: Stængelsyge og mug. Stængelsygen kan man undgå ved at bruge vandingsmåtter, vande fra neden og lægge grus eller andet, der lufter i toppen af potten. Men mug? 

Her må vi ud i køkkenregionerne og lede i sylteafdelingen, hvor atamonen står hengemt fra den tid, hvor min syltning ikke var så økologisk bevidst, som den er nu.

Den fortynder du 1: 10 med almindeligt kommunevand fra hanen og hælder på en sprayflaske. Jeg har en, der er dedikeret til det, da jeg jævnligt sprayer en let dusch hen over mine såninger. Det bliver ca. en gang ugentligt - så snart de er sået og i hele vækstsæsonen, indtil de skal udplantes på blivestedet.

Siden har jeg - bank under bordet - aldrig haft mug.



Mange har siden stillet mig 2 spørgsmål: 

1) Tager planterne overhovedet skade af et mugangreb?
2) Er det økologisk forsvarligt?

Til 1: Jeg ved det vitterligt ikke. Havefolkets fritidssåning er jo ikke på den måde undersøgt videnskabeligt - de gode råd opstår via vidensdeling. Men min intuition siger mig, at de små pus ikke har godt af at kæmpe unødigt i den første spæde tid. Hvad siger din erfaring dig?

Til 2: Hmmmm. Ja, det ved jeg sådan set heller ikke. Men de mængder, som jeg sprayer mine planter med er usigeligt små. Desuden - så sprayer jeg ved nærmere eftertanke ikke spiselige spirer. Hvad tænker du her?


COLESLAW

$
0
0
OPSKRIFTER

Et lækkert og sundt tilbehør til mange ovn- og grillretter. Spis det fx. til ovnstegt kylling. Få her opskriften på en super let version.

TEKST & FOTO: LONE






Brug de velsmagende vintergulerødder i kombination med hvidkål og bladselleri til en let og velsmagende coleslaw, som de fleste børn også vil sætte pris på. Undlad evt. bladselleri de første par gange til de små ganer har vænnet sig til smagen af gulerødder og hvidkål i kombination.


TILBEHØR TIL 4 PERSONER 

1/4 hvidkålshoved, håndskæres i strimler
4-5 gulerødder, skæres i strimler
2-3 stængler bladselleri, skæres i strimler 


Dressingen:
3 dl creme fraiche 18%
1 spsk sukker
2 spsk citronsaft 
1 spsk chilisauce, smag dig lidt frem når du rører dressingen sammen
Salt og peber efter behov

Rør først dressingen sammen og smag til. Herefter strimles alle grøntsagerne og vendes i dressingen efterhånden som de er klar. Gulerødder og bladselleri strimles let og hurtigt på et mandolinjern, men det kan selvfølgelig også gøre i hånden. En foodprocessor skærer ofte for fint til, at der er ordentlig bid i grøntsagerne efterfølgende. Derfor er et mandolinjern velegnet til formålet - og så er det jo hurtigt at gøre rent bagefter!


Velbekomme.





VÆK FRA MIN KØKKENHAVE!

$
0
0
TEMA: KØKKENHAVEN

Med en lettere omskrivning af "hvor godtfolk er, kommer godtfolk til" vil jeg sige: 

"Hvor katte er, kommer katte til"!

TEKST & FOTO: LENE






Vi har selv to af de gråstribede, og de har mange venner i nabolaget. Vennerne har blandt andet fundet ud af at vores katte har fyldte madskåle på terrassen, når det er godt vejr, og denne udendørs "restaurant" er meget velbesøgt!

Når der kommer noget ind, skal der også noget ud, men én ting er sikkert: Det skal ikke være i mine nysåede grøntsagsbede. Derfor har jeg lavet en kattespærre til højbedene i køkkenhaven. Den sætter jeg over bedene, når jeg har sået eller plantet småplanter ud. På den måde forhindrer jeg vore egne og hele nabolagets katte i at besørge der.


HVOR MEGET SKAL MAN BRUGE?
Jeg har købt rionet, som er klippet ud i stykker, der passer til mine højbede. Jeg har beregnet en ekstra "tern" hele vejen rundt til ombuk. Du kan også vælge at lave det ekstra ombuk af 2 "tern", så du har mulighed for at løfte nettet efterhånden som planterne vokser. På den  måde kan du - som før nævnt - forhindre kattebesøg samt have en støtte til de planter, der måtte have behov for det.

BRUG EVT. HØJBEDET SOM BUKKEKANT
Det nemmeste er at bukke nettet over kanten på højbedet, men hvis du skal bruge det til en køkkenhave "nede på jorden", kan du lægge det på græsplænen og evt. lægge et brædt på til at bukke over.






VOILA
Når rionettet er bukket på alle 4 sider er det lige til at sætte i højbedene. De længste højbede jeg har er 2,85 m lange, og jeg har valgt at lave 3 net, da de så er nemmere at placere, håndtere og opbevare.

Du kan sagtens lade nettene ligge i bedene året rundt, da det er nemt at komme til at luge. Hvert efterår lægger jeg et pænt lag blade i højbedene, og nettet kan så hjælpe med til at forhindre, at de allesammen blæser væk.




Snart skal jeg forhåbentlig  have lagt mine aspargeskartofler, og jeg tror det kræver lidt tildækning med plastik i starten. Det er nemt at lægge ovenpå nettet, så planterne ikke bliver trykket, når de kommer op.

Sidste år fik jeg noget gammelt hegn af naboen. Han havde brugt det som indhegning til sine får, så det var godt brugt og lidt skævt. Men jeg fik afprøvet funktionen - og det virkede.

Hele foråret og sommeren var jeg fri for diverse efterladenskaber blandt mine grøntsager.




Men eftersom mit liv skal være smukt, kan jeg meget bedre lide løsningen med rionettet. Det er noget mere diskret! Og så er det vel egentlig det man kalder en win-win situation!




























TEMA: KØKKENHAVEN

$
0
0


UGENS LEDER

Hvorfor dog bruge så meget energi på at dyrke køkkenhave, når man kan få det hele til det halve i nærmeste Føtex? - næsten i hvert fald!

Ja, mellem os to: Så er det måske, hvis man gør det hele op i tid og penge, ikke den store forretning at have køkkenhave. I hvert fald ikke når den er af samme størrelse som min, men det er jo overhovedet ikke det, det drejer sig om!


Det er ikke fordi vi overhovedet er selvforsynende, og absolut heller ikke fordi min familie jubler hver gang jeg har hentet bønner eller rødbeder af egen avl. Det er ikke fordi jeg elsker at stå og vande en stiv time næsten hver aften hele sommeren igennem, eller fordi jeg får energi af at konstatere, at nu er dræbersneglene også nået frem til salaten.

Så hvad er det så lige der gør, at jeg alligevel hvert år kaster mig ud i dette køkkenhaveparadis? For ja, jeg vil kalde det et paradis! Jeg synes simpelthen det er fortryllende at gå rundt der i min køkkenhave og planlægge, så, flytte rundt, afdække, beskytte, støtte, forme - for ikke at nævne snuse, dufte, smage, spise og nyde med alle øvrige sanser ligeså. Og så smager ens egenproduktion bare MEGET bedre end det man kan købe i nærmeste supermarked!

EGEN PRODUKTION SMAGER BARE BEDRE...





Udover smagen er der også en helt særlig tilfredsstillelse ved at producere selv. Jeg glæder mig over hver eneste lille plante, der dukker op og på rekordtid producerer noget, jeg kan servere for familien - hvad enten de sætter pris på det eller ej. Og lur mig, jeg er nu ret sikker på, at de ville savne det, hvis pludselig ærter, radiser, basilikum, jordbær, hindbær m.v. forsvandt ud af egenproduktionen.

Min egen private køkkenhave består af 9 stk. 120 x 120 cm højbede, hvoraf det ene er dækket af en mistbænk. Den bruger jeg primært til basilikum, da jeg ikke har drivhus - endnu. Mellem højbedene har vi lagt belægningssten, og rundt om hele den lille have tegnes rummet op af en bøgehæk, der gør at rummet næsten er helt lukket af for øvrigheden i hele vækstsæsonen. Derfor er det ikke blot en køkkenhave - det er mit helt eget værelse, hvor kun vores dværgschnauzer Nugga kommer på hyppige visitter. Og så ungerne, når det er ærte- eller hindbærsæson!

Når jeg nu skriver "køkkenhave", så tænker du nok primært på grøntsager, men alle bedene er også krydret med blomster - og gerne den spiselige slags. Jeg har ofte tallerkensmækker, hjulkrone, tagetes, squash m.v., men også dahlia har de senere år fundet vej ind i køkkenhaven. Jeg finder sorterne med kraftige farver for voldsomme i staudebedene, men i køkkenhaven er de helt perfekte.

SPISELIGE BLOMSTER & SKØNNE FARVER!





Mon ikke en stor del af min begejstring og passion ved køkkenhaven er det, at man kan planlægge, udføre, følge med og se resultater nærmest indenfor et halvt år. Der er kontant afregning på de ting man gør godt, og ligeså på de ting der slår fejl. Og så er der læringen - det der gør at man året efter prøver noget nyt. Og ofte med succes. Og her kommer alle erfaringerne altså virkelig én til gode. Også erfaringerne fra naboen, vennerne eller kollegerne.

Og dem vil vi da også gerne dele ud af her i magasinet. Dele ud af de erfaringer vi har gjort os eller de idéer vi har. Måske har du også lyst til at fortælle om dine erfaringer, så andre kan lære af dig! Derfor tager vi nu køkkenhaven op som tema, og vær forsikret om, at vi vender tilbage til det flere gange hen over sæsonen, så der bliver rig lejlighed til at give sine besyv med!

I denne uge får vi input fra Charlotta, der byder os indenfor i sin fantastiske, svenske køkkenhave. Vi giver tips til at holde katte væk fra køkkenhaven, idéer til de spiselige blomster, der jo er det store hit til køkkenhaven i disse år - og meget mere. Vi håber, at du har lyst til at læse med.

Er du til genbrug og "Urban Farming", kan du også lige gribe linksene her til at vende tilbage til vores allerførste tema med inspirerende eksempler fra både Vancouver og Berlin. Følg også gerne lidt med på Facebook, hvor vi ind imellem deler ud af endnu flere tips - også om køkkenhaven.


Rigtig god fornøjelse!



Ugens artikler om KØKKENHAVEN

VÆK FRA MIN KØKKENHAVE!
Med en lettere omskrivning af "hvor godtfolk er, kommer godtfolk til" vil jeg sige: "Hvor katte er, kommer katte til"




DRÖMMER OM MIN KÖKSTRÄDGÅRD
Vi har kigget mod øst - til Sverige, hvor der findes mange skønne bloggere. I denne uge skriver Charlotta fra Cesars Trädgårdsblogg om sin køkkenhave.




SÆT BLOMSTER PÅ MENUEN
De spiselige blomster hitter!
Så dem selv i køkkenhaven og giv senere på sæsonen din salat, kage eller pastaen et trendy pift.



CAMILLAS SKATTEKISTE
I sin tid var "Grønt 1 & 2" en bibel, der stod på mange selvforsyneres bogreol. Nu er den udgået fra forlaget og erstattet af flere forskellige bøger. Her anmelder vi Camillas Køkkenhave. 




SMAGEN AF SOMMER
Vi laver en tomattærte, der smager 100% af sommer.





STØTTE TIL AFGRØDERNE
Find her nogle forskellige forslag til, hvordan du kan give dine afgrøder støtte. Vi kigger på bønner, squash og bærbuske





Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.
Viewing all 1793 articles
Browse latest View live