Quantcast
Channel: HAVEFOLKET
Viewing all 1793 articles
Browse latest View live

GODT NYTÅR!

$
0
0
OM MAGASINET

Stort ståhej og fuld knald på. Sådan er det ofte i december, næsten uanset hvor god man er til at planlægge og prioritere. Så meget mere stille virker januar så i forhold til. Næsten som om alt foregår i slowmotion. Så det er ofte en måned, hvor vi tager en dyb indånding og prøver at se lidt fremad: Hvad mon det næste år skal bringe?

Allerførst: Rigtigt godt nytår til alle jer læsere. Vi er så glade og taknemmelige for, at I er derude, og vi er så stolte over, at I læser med uge efter uge. Det er jer, der holder HAVEFOLKET i gang og giver os energien til at tage en runde mere. Vi ELSKER at få kommentarer – om stort og småt - det er dialogen, der gør HAVEFOLKET til noget særligt, og det vil vi gerne holde fast i. Blive endelig ved med det!

Vi kom godt ud af december her på HAVEFOLKET, og vi håber, I gjorde det samme. Julekalenderen bød på lidt af hvert i dagene frem til jul og var som sædvanligt fyldt med alskens godbidder. Fik du ikke læst alle artikler, kan du få indhentet det forsømte her.

Januar er er jo en lidt stille måned i haven, men vi kan da løfte lidt af sløret for, hvad vi har på tapetet i de næste uger:
  • Vi kigger mod syd (og hvem vil ikke gerne det i disse grå dage?) og besøger Lissabon, som har nogle skønne haver og parker. Klimaet er noget andet end det danske, men der er alligevel mange lighedspunkter med vores måde at lave haver på i Norden.
  • Mien Ruys. Det lyder som navnet på en forårsrulle, men det er faktisk navnet på en af verdens bedste havedesignere. I hvert fald i nyere tid, og i hvert fald hvis du lide modernismens blanding af geometri og naturlige elementer. Vi zoomer ind på forskellige temaer i hendes arbejde, så glæd dig til at blive inspireret.
  • Vi får også gæstebloggere i 2018. De første vil blive introduceret her i årets første måneder, og vi kan vist godt love, at de glæder sig meget til dele ud af deres haveglæde.
  • Kundeklubben fortsætter og her i januar bliver det med et knaldgodt tilbud, som ALLE havetosser vil blive henrykte over. Som altid har du adgang til HAVEFOLKETs fordelstilbud via vores nyhedsbrev. Er du endnu ikke tilmeldt, så kan du gøre det nu, ved at klikke på linket i menuen eller lige her – det er ganske gratis.
Rigtig godt nytår og en dejlig januar til dig,







Vil du læse mere om januar haven allerede nu, så kan du klikke dig videre herunder til havestof for netop denne måned.

JANUAR I HAVEN
Januar måned er ofte kold og alt andet end indbydende til havearbejde. Men der er nu alligevel et par ting du kan gøre, hvis du trænger til at komme lidt ud - eller dyrke haven indefra.
Læs mere her >>

MINIGUIDE TIL BESKÆRING
Lisbeth fra bloggen Countryliv er uddannet gartner, men selv om hun ikke arbejder i faget længere, ligger den gamle lærdom på rygmarven. Her giver hun nogle gode råd om beskæring. Læs om beskæring her >>


SÅ PURPURSOLHAT MED SUCCES
En af de populære danske haveblogs var i 2013 Frøken Solhat, og man skulle ikke besøge hendes blog mange gange for at opdage, at netop purpursolhat havde en stor plads i hendes varme havehjerte. Læs her om hendes erfaringer med såning af disse >>

AT KUNNE LÆSE I SNE
For omkring 20 år siden udkom en bog af Peter Høeg, "Frøken Smillas fornemmelse for sne". I bogen blev alverdens former for sne beskrevet. Det bliver der ikke her, men alligevel kan du lære at "læse i sne".  Læs mere >> 

beskæring af vin
BESKÆRING AF VIN
Har du vin i haven eller i drivhuset, er det tid til at give rankerne en vinterbeskæring. Læs mere om hvordan lige her >>






SKOV OG LYSNING, EN EKSPERIMENTEL HAVE AF MIEN RUYS

$
0
0
HAVEDESIGN

I 2015 gæstede jeg de eksperimentelle haver skabt af Hollandske Mien Ruys. Haverne ligger i Dedemsvaart, hvor Mien Ruys' forældre i 1880'erne etablerede en planteskole, som sidenhen blev en kendt staudeplanteskole i hele Europa. 

TEKST & FOTO: LONE


Mens forældrene havde fokus på planterne, var Mien interesseret i design. I begyndelse primært i design mht. forskellige plantesammensætninger (stauder fra forældrenes planteskole) og med tiden i alle de elementer, der tilsammen skaber et havedesign. Hun studerede havearkitektur i Berlin og fik mere praktisk erfaring via ophold i England. 

For at få erfaringer og teste tankerne af i praksis etablerede Mien over en lang årerække en serie af eksperimentelle haver i sin hjemby. I alt 30 haver er der i dag i haven i Dedemsvaart. Mien Ryus døde i 1999 i en alder af 94 år, men haverne drives videre af en fond og er åbne for offentligheden, så hendes inspiration lever på mange måder videre. Også i form af en lang række bøger fra hendes hånd. Mange af nutidens landskabsarkitekter har fundet inspiration i Mien Ryus filosofie - herunder fx Piet Oudolf.

Over de kommende måneder vil vi tage jer med ind i en håndfuld af disse inspirerende haverum, der er simple og funktionelle med veldesignede geometriske former, og som samtidig afspejler hendes særkende med naturlig og rundhåndet brug af stauder.

Bos
'Skoven', hedder det haverum, som vi herunder skal se nærmere. På hollandsk 'Bos'. Rummet ligger i overgangen mellem de ældste haverum og den nyere del af haven - begge dele vender vi tilbage til senere. Her har der i mere end hundrede år ligget en lille skov, som i sin tid har fungeret som læbælte for den oprindelige planteskole.

I 1987 overgik skovstykket fra planteskolen til arealet med forsøgshaver. Den første designidé var at skabe et interessant område i skoven ved at tilføje en lysning. Umiddelbart var der et areal, hvor der allerede var en mindre åbning mod himlen, og ved at fjerne nogle få træer blev der skabt en næsten cirkulær lysning, der var stor nok til, at kronerne lige præcis ikke kunne nå hinanden.

Cirklen er forstærket ved en optegning af denne på terrænet med en sti hele vejen rundt.


Oprindelig var cirklen beplantet med forskellige skovrelaterede stauder som høstanemoner, bregner, 'bluebells' mm. Men designet var efter sigende for detaljeret til den lille lysning, og Mien skulle herefter have ændret beplantingen i cirklen til det helt enkle: skovsyre.


Udadtil blev arealet lukket med beplantning af rhododendron, som det tydeligt ses på billederne.


Rummet virker nærmest meditativt med den meget simple form og stringente beplantning. Tiden går nærmest i stå. Helt velplaceret er her også tilføjet en bænk, der inviterer til et roligt øjeblik i inspirerende omgivelser.

GULBENKIAN

$
0
0
MUSEUMSHAVER
HAVER I LISSABON #1

Det er en tidlig morgen i oktober, og jeg er på vej til en moderne have i det centrale Lissabon. Haven ligger i forbindelse til et moderne museum for portugisisk kunst. På vej til haven er jeg ikke klar over, hvad jeg kan forvente. 


TEKST & FOTO: ULRIKA







Det første syn, der møder mig, er slående.



På vej til Calouste Gulbenkian-museet går jeg gennem Lissabons største park -  Parque Eduardo VII. Udsigten over Lissabon er tåget, byen sover stadig, og jeg er helt alene i den aflange buksbomparterre nedenfor.



Haven, jeg vil besøge, blev oprindelig anlagt i 1960'erne og er en reference til moderne portugisisk landskabsarkitektur. Den nuværende have er designet af landskabsarkitekt Gonzalo Antonio Ribeiro Telles i 2002-2012. Designet er subtilt med mange stemningsskabende skjulte haverum frem for klassiske rabatter. Haven indeholder mange træer og snoede stier, der gør den frodig og fuld af overraskelser. Desuden er haven omgivet af en høj mur, der gør det hele endnu mere hemmeligt. Ved indgangen drejer jeg direkte ind på et mindre sti...




... og jeg taber helt vejret.

Jeg er kommet ind i en skovhave med elementer i jern og vand. Morgenlyset er magisk og trænger igennem trækronerne. De mange spejlbassiner skaber en fabelagtig verden. Jeg føler ikke længere, at jeg er i Portugal.



På de bugtede stier går jeg længere ind i haven. Synslinjerne er ikke lige, og jeg kan ikke forestille mig, hvad der venter om  det næste hjørne.
                



I en lysning i skoven er der en hel eng af høstanemoner. Det er fængslende smukt og en nyskabende og spændende måde, hvorpå man kan bruge denne staude, som vi er vant til at se hjemme i vores egne haver.



Belægningen på stier og trapper er moderne og ofte i beton, hvilket udgør en fin kontrast til denne jomfruskov. Også her skinner lyset gennem trækronerne, og jeg indser her til morgen, hvor vigtig lysforholdene er for havers udtryk.






Fornemmelsen af jomfruskov forstærkes af træbregner. Her sammen med siddepladser af jern. 










Arkitekturen i det moderne museum er kontrasterende til haven, selv om de begge repræsenterer moderne design. Den måde, hvorpå balkonen integrerer med vegetation i resten af haven, er så inspirerende. Aldrig før har jeg oplevet høstanemoner på denne måde.













I haven er der mange vandelementer. Denne centrale dam er omkranset af gamle træer og museets store betonbygning.














Der er også flere palmer og matchende græsser omkring dammen. 








Lissabon er berømt for sine smukke belægninger. Denne trappe vidner om historien og fører mig ind i endnu flere haverum.



Du har kun set en lille del af Calouste Gulbenkian, og det sidste haverum, jeg viser dig, er en jungle. Gennem denne del strømmer en vandløb med små vandfald. Vandspejlet, som svarer til spejlbassinerne, spejler trækronerne og skaber mystik og en omsluttet have. Jeg er nu helt overbevist om, at jeg også må have et spejl i min have.

Jeg er fuldstændig overvældet af inspiration fra denne morgentur, som for mig var årets bedste havebesøg. Samtidig er jeg bekymret over mængden af vand, som denne havetype kræver i et varmt land som Portugal og i en by, der ofte mangler vand. For mig er det ikke en bæredygtig have, og alligevel synes jeg, at havens design er strålende. Uanset hvad, er Lissabon et besøg værd.



HER ER VI
Calouste Gulbenkian-museet 
Av. de Berna, 45A
1067-001 Lissabon

SQUARE GARDEN

$
0
0
HAVEDESIGN

Træd med ind i endnu et haverum i Mien Ruys's eksperimentelle haver. Haverummet hedder på hollandsk 'Vakkentuin' og er bygget af kvadrater.

TEKST & FOTO: LONE


Kvadratet går igen i alle elementer i dette rektangulære haverum. I flisernes form, bedenes form og krukkernes dimensioner, og også den lille havedam er kvadratisk. Tanken var, at haverummet skulle lukkes af fra de nærliggende rum, og derfor faldt valget til denne have på en betonvæg fra virksomheden 'Brederode´, som Mien havde et samarbejde med via sin tegnestue i Amsterdam. Væggen er efter deres anbefaling bygget som et L, så den lukker rummet på den ene langside samt på bagvæggen. Her er placeret en lille hævet terrasse, hvorfra man har udsigt ud over hele rummet.

Indgangen til haverummet er markeret med belægninger, der filtrerer ud i græsset. Et element, der går igen i mange moderne haver.


Nogle af de store felter er fyldt med stedsegrønne planter klippet som skarpkantede bokse. Andre er fyldt med dagliljer, iris mv. De fleste står her i forsommeren i blå farver, men her findes også bede med rosa/rød/gult som modspil til det blå.

Også de store betonkummer, som ses på billedet herover, er fyldt med røde blomstringer.

I dette bed ses et hjortetaktræ i en bund af dagliljer. Træet står i efteråret med de flotteste gule høstfarver.

Her står vi på terrassedækket og kigger den anden vej ud over haverummet. Også herfra ses tydeligt de kvadratiske elementer, der dominerer haven på hele fladen.








I forsommeren står den store gruppe af blå sibiriske iris flot ved spejlbassinet. 

Alt i alt er haverummet et godt eksempel på, hvad man kan opnå med klare geometriske former kombineret med store grupper af stauder og dekorative mindre træer. En idé, der er let at overføre til en villahave.



Har du set vores tidligere indlæg om haverne hos Mien Ryus? Du kan læse om rummet 'Skov' lige her

LISSABONS BELÆGNINGER

$
0
0
BYRUM
BELÆGNINGER

Lissabon er efterhånden berømt og berygtet for sine smukke huse i hastigt forfald. Men man skal ikke nøjes med at kigge op, når man går rundt i byen. Kig ned. Her venter en særlig oplevelse, som er blevet til et portugisisk kendetegn verden over, nemlig belægningerne, byens gulv.

TEKST & FOTO: HENRIK


Vi lægger ud med at slentre rundt på en af byens centrale pladser, Rossiopladsen. I betydning svarer den lidt til Rådhuspladsen i København, for det er her, man traditionelt har samlet sig, når man har afholdt demonstrationer. Det er også her, de håbefulde studenter med passende mængder alkohol i blodet og iklædt deres typiske, mørke kapper dypper sig i fontænerne. Turister er der mange af, så der er tilsvarende mængder af lommetyve og sælgere af diverse stoffer. Det er med andre ord en plads, som kan lidt af hvert, og som skal holde til mangt og meget. Det kan den så også blandt andet på grund den særprægede belægning. Tusinder og atter tusinder af sorte og hvide sten danner tilsammen et bølgende mønster, som på genial vis rammer pladsen ind, men som samtidig skifter "retning" afhængigt af, hvor du ser mønstret fra.



Det kan give lidt flimmer for øjnene, hvis man stirrer længe på det, men duerne er ligeglade. Det særlige bølgeformede motiv vil du kunne genfinde flere steder verden over, hvor portugiserne har sat deres aftryk i kraft af deres position som kolonimagt. Lige fra stranden ved Copacabana i Rio de Janeiro til Macau i det nuværende Kina.



Det kræver eminent brolæggerarbejde at lægge stenene, så de danner præcise linier og kurver og samtidig "låser", så belægningen bliver fast og ikke skrider fra hinanden. Det er næsten en slags mosaikarbejde, bare i stor skala. Som meget andet håndværk er det dyrt at udføre, hvilket gør, at flere og flere af disse belægninger (især udenfor Portugal) erstattes af betonfliser eller asfalt. Hvilken igen betyder, af håndværket er på vej til at forsvinde.


Stenene er små tilhuggede stifter på ca. 5x5 cm, som man også ser andre steder i Sydeuropa. Her bruges lokale sten, den sorte basalt og den lyse kalksten. De er nemme at bearbejde, men alligevel så hårde, at de tåler et ret stort slid. I de rette hænder kan der laves fantastiske mønstre med disse materialer.


Lissabon er en by med meget stejle gader. Måske er det også medvirkende til, at denne type belægning har fungeret så godt. Store formater af sten, eller beton for den sags skyld, skal helst have et helt jævnt underlag og har svært ved at klare knæk og stigninger. Det kan denne uden besvær.


Det fine ved sådan en type belægning er, at den kan tilpasses til mange forhold, og at den klarer overgangen til andre flader meget smukt som her ved en fortovskant.


Ligesom med mosaik kan der laves raffinerede mønstre, som ved første øjekast ser meget detaljerede ud, men som i virkeligheden består af ret grove stykker sten.


Slid og vask runder stenene af over tid, og de bliver blanke og næsten bløde at se på. Læg mærke til, hvordan fugen mellem det sorte og det hvide næsten ser ud som en opstregning af mønstret.


Overgang mellem fundament og belægning, mellem belægning og dæksel, mellem belægning og skiltestander. Så smukt kan det gøres.

Kommer du til Lissabon, så kig ned!


NY GÆSTESKRIBENT I 2018: HELLE TROELSEN

$
0
0
OM MAGASINET

Helle Troelsen har en stor dejlig have på Tåsinge: Troensehaven. Natur, havebrug, planter og økologi har altid haft Helles interesse, helt fra hun var lille og gik i sin mormors fodspor i en fem tønders land stor have. Helle har sagt ja til at skrive med her på HAVEFOLKET i 2018, og vi glæder os meget til at dele hendes viden og passion for havedyrkning her på sitet.

TEKST: HAVEFOLKET & HELLE TROELSEN
FOTO: HELLE TROELSEN




Helle er først i 50'erne og har boet i Troense på Tåsinge siden 2012. Hun bor sammen med sin kæreste Thomas, og tilsammen har de fire børn, som alle er flyttet hjemmefra. Siden april 2017 har Helle haft firmaet Troensehaven, hvor hun beskæftiger sig med havedesign og haverådgivning. Oprindeligt er hun uddannet socialpædagog med en pædagogisk overbygning fra Danmarks Pædagogiske Universitet, og det meste af sit arbejdsliv har hun været konsulent eller leder på børne-og ungeområdet i kommuner. Desuden har hun et par lederuddannelser med i bagagen. I dag arbejder Helle professionelt som selvlært havearkitekt med havedesign og har en omfattende viden om plantevalg og jordbearbejdning, skadedyr og -bekæmpelse, økologi, planteformering osv.



Hvorfor har du valgt haven som levevej?
"Haven og natur er min helt store dedikation og har været det hele mit liv. Jeg har, siden jeg var helt lille, fulgt min mormor og mine forældre, når de arbejdede i haven. De var også dedikerede havemennesker. I min barndom rejste vi ofte til England og besøgte mange af de flotte haver. Jeg var ikke ret gammel, da jeg forelskede mig i Great Dixter. Jeg kan huske præcis den dag, hvor jeg for alvor blev ramt af havebacillen. Det var i The Sunken Garden i Great Dixter, hvor jeg fortabte mig i stemningen, planterne og duftene. Jeg faldt pladask for vortemælk, Euphorbia, som stod i store krukker omkring havebassinet. I dag har jeg dem i mange afskygninger rundt omkring i havens bede.

Da jeg var lille, lærte jeg alt, hvad jeg kunne, om jord, planter, nyttedyr, krudt og ukrudt i haven og om, hvordan man får planter til at vokse og trives. Når noget ikke lykkedes, så søgte jeg årsagen til det både ved at undersøge det i praksis og ved at lede efter forklaringer i bøger eller blade. Og det har hængt ved siden. Siden jeg lærte at læse, har der ligget bøger om natur, dyr og planter på mit natbord. Og min yndlingsbeskæftigelse i dag, når jeg ikke er i haven, er stadig at læse om haver, spændende havemennesker, forskningspublikationer, nye opdagelser, trends og jordens klimaudfordringer. Man kan nok godt kalde mig en havenørd. Den betegnelse har mine venner og familie i hvert fald hæftet på mig.

Haven i Troense er den fjerde have, jeg har anlagt fra bunden, og gennem det meste af min voksentilværelse har jeg haft en bibeskæftigelse med at tegne haver for folk og rådgive i pleje og anlæg af haver. Nu skulle det så være. Hvorfor ikke gøre det til min levevej, nu hvor jeg ikke kan lade være, og inden jeg bliver for gammel, vissen, træt og umoderne.

Huset, vi bor i, er oprindelig fra 1750. Det er et bindingsværkshus med stråtag og en nyere tilbygning fra 2006 bygget af træ og også med stråtag. Da vi flyttede hertil, gennemrenoverede vi huset, byggede udhuse til og anlagde haven helt fra bunden."



Hvilke principper og filosofier har du for din have?
"Mine principper for haven er:
  • At den skal bevare omgivelsernes særkende og historie (frugttræer, kålgårde, abildgårde og prydhave)
  • At haven er giftfri og dyrkes økologisk
  • At der kun anvendes naturmaterialer i haven: natursten til belægninger, stensætninger og stier, træ som rumopdeling (pil, brændestabler) og væltede stammer og kævler som skulpturelle islæt i bedene.
  • At haven indrettes og dyrkes, så den tiltrækker insekter, fugle og dyr. Der er masser af levesteder og føde til både dyr, insekter og fugle. 
  • At jorden kommer før planterne, så der arbejdes kontinuerligt på at skabe den bedste jord, så også livet under overfladen stortrives. Kompostering, urteudtræk til gødning og sprøjtning, grøngødning, fladkompostering osv. er en on-going aktivitet gennem hele året.
  • At haven skal tale til alle sanser. Den skal være smuk og harmonisk og en fryd for øjet. Den skal være fyldt med dufte fra urter, blomster og dejlig jord. Der skal være masser at smage på, både spiselige blomster, bær, frugt, nødder, grøntsager og urter. Der skal være lyde fra de mange fugle og insekter, som har slået sig ned i haven. 
  • At der indrettes flere opholdspladser med forskellige funktioner. En til mindfullness, en til solnedgangen, en med view over haven, en ved planteværkstedet, en nede i skovhaven, hvor fasanen Henry bor, og hvor det kribler og krabler, en ved køkkenet og urtegården, en ved drivhuset og en midt mellem alle de duftende roser. Uanset hvor man slår sig ned, så er det et sansebombardement, og man forfalder til dagdrømmeri. 
  • At jeg selv formerer så mange planter som muligt gennem frøformering, stiklingeformering eller podning. Moderplanterne gror i haven, om muligt. Men der skaffes også nye planter, som jeg efterfølgende formerer på. 



Mit filosofiske udgangspunkt er, at mennesket er natur. Vi er biologisk kodet til at opholde os i naturen, få jord under neglene og dyrke haven, fordi det gennem generationer har været vores overlevelse og billet til et sundt liv. Forskning viser også, at ophold i haven og naturen har en helbredende virkning på alt muligt: stress, depression, sorg, apati, ADHD osv. Personligt har haven holdt stress væk fra mit til tider hektiske arbejdsliv som chef i det offentlige, og det har holdt sygdom og fysiske skavanker på afstand."

Og så er Helle i øvrigt i gang med at skrive en bog:
"Gennem halvandet år er haven blevet fulgt af fotograf Stuart McIntyre og forfatter Karen Syberg. Vi er ved at lægge sidste hånd på en bog, som handler om dedikationen til, filosofien bag og indretningen af haven, men også om dyrene i haven, årstiderne og praktiske gøremål. Vi håber på, at bogen er klar, inden sommersæsonen starter. Den udgives af Lindhardt & Ringhof."



Hen over hele 2018 kan du læse med her på HAVEFOLKET om Helles egen have, om hendes haveprojekter rundt omkring i Danmark og om hendes tanker omkring havedyrkning. 


Vil du gerne vide mere om Helle, kan du finde hendes hjemmeside lige her: www.troensehaven.dk. Klik endelig også ind på hendes instagram-profil, hvor du kan se mere fra hendes fantastiske have, eller læs mere om alt det, hun brænder for omkring haven, på hendes facebook-profil.



NYE GRØNNE RETNINGER

$
0
0
HAVETENDENSER

I følge Anne Marie Hillebro er vi begyndt at se anderledes på haverummet. I stedet for at se på, hvad vi kan gøre for haverne, kigger vi på, hvad haven kan gøre for os. Vi bruger haven som en forlængelse af boligen - her vil vi lege med ungerne og have tid at hygge os med venner og familie eller smække benene op og nyde en god bog.

TEKST & FOTO: JEANNETT & LONE



I midten af januar inviterede Danske Havecentre på fagmesse, og i forbindelse med messen fortalte marketingskonsulent Anne Marie Hillebro om vores nye syn på havelivet. Mens der i tidligere generationer var fokus på klipning af hækken på de rigtige tidspunkter af året og på at holde kanterne på græsplænen skarpe, så handler haven i dag om oplevelse og rekreation.

Faktum er, at rigtig mange haveejere ikke har tid eller lyst til det tunge havearbejde, men det betyder ikke, at man ikke har lyst til at være i haven.

Legetårn, mobiltVi har lyst til forkælelse og velvære - både for os selv og vores nærmeste. Så hellere betale for hækklipning eller græsslåning og få tid til noget andet, der giver livskvalitet på andre niveauer. Der skal være overskud til at have et lækkert væksthus, dyrke egne frugter og grøntsager eller indrette haven til hyggelige ophold eller leg med ungerne.


Også i byerne vokser den stigende interesse for alt det grønne. Aldrig har der været så mange urbane gartnere, der dyrker nytteplanter i altankasser eller frugttræer i beholdere. Det handler nemlig ikke længere om at have travlt og arbejde alle døgnets 24 timer. Vi vil have mere fri og nyde samvær med andre samt passe godt på os selv - både i forhold til, hvad vi foretager os, og hvad vi propper i munden. Og det hjemmedyrkede og måske også det lokale vinder frem. I udlandet kan man opleve, at krydderurterne klippes fra planten i supermarkedet. Det skal være friskt!

Haveselskabet i Danmark fortæller om et stort opsving i medlemstal for 2017, og det er nu den yngre generation, der melder sig ind. Også danske havearkitekter oplever en stigende haveinteresse. Der er travlt på tegnestuerne med at indrette haver til den nye generation af husejere i aldersgruppen 25-35 år.

Kan du mon genkende dig selv i noget beskrivelsen?

Du skal selvfølgelig ikke snydes for glimt fra fagmessen for Danske Havecentre. Det kigger vi på igen inden længe. Så husk at klikke forbi igen.

FAGMESSE FOR DANSKE HAVECENTRE

$
0
0
HAVETENDENDSER

Fagmessen for Danske Havecentre er en lukket messe, som bliver afholdt en gang om året blandt andet for at give ny inspiration til havecentrenes opkøbere. Vi var med og kiggede opkøberne over skulderen.

TEKST: JEANNETT
FOTO: JEANNETT & LONE




Ifølge marketingskonsulent Anne Marie Hillebro går de nye tendenser mod en mere vild og naturlig have, en have i harmoni med naturen, hvor der er plads til både mennesker og dyr. Det er dog ikke ensbetydende med, at vi ikke gerne vil have lækkert havegrej, bare det hele stadigvæk signalerer overskud og omtanke for naturen. Billedet herunder er en af Anna Marie Hillebros smukke planteopstilling i tråd med de nye plante- og boligtrends.

Svenske Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik viser deres fine insekthoteller, en ting, der passer meget godt ind i den vilde og naturlige havestil.

B GREEN er som altid superdygtige til at præsentere deres skønne potter og krukker, så når man besøger deres stand, kan ønskelisten meget nemt blive lang. Hold øje, for de har skønne nye krukker på vej i år.

Hvad angår planter, så vil vi i år se både mange spændende nyheder og gamle kendinge med nye smukke farver, former og dufte.


Når vi taler om farver, så kommer vi til at se mere gult og orange, og den mørkerøde fortsætter. Vi kommer til at se flere hårdføre planter. Ikke bare gamle kendinge, der er gjort mere robuste gennem kloning, men også planter, der fra naturens side er mere egnede til det danske klima, og som derfor også er mere modstandsdygtige over for sygdomme. Vi kommer til at se flere græsser og andre planter, der passer ind i den mere vilde og naturlige have, og som har et minimum af vedligehold.


Der kommer heldigvis også rigtig meget skønt til krukkerne i år. Vi kan slet ikke få nok af at dyrke i krukker. Det gælder alt fra dejlige blomster til grøntsager og bærbuske. Krukker er for alle, uanset om vi har en stor eller en lille have. Vi så fx et søjleformet frugttræ, som virkelig kan bære frugt, og som passer perfekt i en krukke på altanen. Så kan man jo passende i krukker ved siden af have et par af de nye små buksbomagtige blåbærbuske fra tyske Brazel Berry sammen med lidt kål, nogle tomater og et par hortensia.


Hortensiabølgen er nemlig slet ikke slut endnu. I år kommer der flere nye farver, former og dufte både til bedene og til krukkerne. Det er mere hårdføre varianter med længere blomstringstid og med mere stabile grene, så de store tunge blomsterhoveder ikke lægger sig hen ad jorden. I kan godt glæde jer.


Det er ikke kun ude, vi vil have planter. Vi køber også stueplanter som aldrig før, for vi har nemlig fået øjnene op for, at stueplanter virker afstressende og har luftrensende egenskaber - 'what's not to like'. Vi ser, at mange af de populære planter fra 80'erne vender tilbage. Nogle af de gode luftrensere er bregner, og her kommer der også mange nye.



A2 Living præsenterede bl.a. lanterner, fuglehuse og kurve - funktionelt design i god kvalitet. Det kan vi rigtig godt lide. 

Vi kommer bestemt ikke uden om kurve i år. Kurve til at plante i, kurve til at sidde i, kurve til tasker, kurve til opbevaring osv. osv. Kurvene her er fra Skinbjerg Design, og de havde virkelig mange spændende nyheder med.

Vi fik bl.a skrevet et par kurvetasker og en hel masse planter på ønskelisten. 

Det kunne være spændende at høre, hvad du drømmer om til haven her i  i 2018


NY GÆSTESKRIBENT I 2018: SOFIA SUNDMARK

$
0
0
OM MAGASINET

I 2018 skal vi følge livet i haven hos Sofia Sundmark. Sofie bor lidt uden for Göteborg, hvor hun og hendes familie med fire børn har boet de sidste 20 år. Vi glæder os meget til at lære Sofias have og haveliv bedre at kende og ikke mindst til at nyde hendes drømmedejlige billeder.

TEKST: HAVEFOLKET
FOTO: SOFIA SUNDMARK






Sofia er 44 år og arbejder som socialrådgiver. Hun bor sammen med sin familie i en gammel fabriks- og arbejderby, Jonsered, som ligger lige uden for Göteborg.


Familien består af Sofia, hendes mand Joakim og deres fire børn Klare, Hilda, August og Sigrid. To af børnene bor stadig hjemme.



I haven bor en flok pjuskede dværghøns og to franske vædderkaniner. Huset er bygget af Jonsereds fabrikker i begyndelsen af 1900-tallet. Haven er på omkring 700 kvadratmeter.





Familien flyttede ind i huset og haven for 20 år siden. De har med tiden forsøgt, på deres egen måde, at genskabe en tidstypisk have med frugttræer, grusgange og forskellige haverum med gammeldags roser og stauder.


Sidste sommer byggede de et drivhus af gamle vinduer. Det har givet mulighed for at starte havesæsonen lidt tidligere.


Interessen for have har været der lige så længe, som Sofia kan huske. Haven er hendes kreative legeplads. Nye former og strukturer får lov at vokse frem, alt efter humøret.

Vi håber, at I - som vi - vil glæde jer til at se mere til Sofia og høre fortællinger fra hendes og familiens haveliv. 



Du kan se meget mere fra Sofias have på hendes instagramprofil, der emmer af stemningsmættede billeder: @sofiasundmark.  

VI UDVIDER REDAKTIONEN

$
0
0
OM MAGASINET

Hvis du er nysgerrig efter, hvad der sker bag kulisserne på redaktionen her på HAVEFOLKET, så læs endelig med her. For det er igen tid til forandringer, og vi er meget glade for de nye tiltag.

REDAKTIONEN





Den 30. september 2012 så HAVEFOLKET dagens lys for første gang. Som du måske ved, var vi dengang fem gæve kvinder, som havde besluttet os for at lave dette havemagasin, og som satsede en masse fritid, arbejdstid og hjerteblod på at få magasinet stablet på benene. 

Siden er der sket meget på redaktionen. Vi har sagt farvel til nogen og sagt hej til andre. Vi har haft rigtig mange gæsteskribenter. Både gæster, der har skrevet med i længere tid som fx vores dygtige gæsteskribenter i 2017, og før det en masse af gæster, der skrev med over en eller flere artikler.

Det har været fantastisk spændende at arbejde sammen med så mange passionerede havemennesker. Ulla (Frk. Anemone) har skrevet med om sine blå yndlinge. Vores allesammens søde evigt-kommenterende Gunvor, som vi desværre endnu har til gode at møde face-to-face, har faktisk også skrevet med. Dorthe (som du måske kender som Glimpses and Moonlight på Instagram) har skrevet med. Havearkitekt Kjeld Slot har givet sine bidrag - og mange mange flere.

Du kan finde et stort udvalg ved at følge linket: gæsteskribenter.

Af gæsteskribenterne i 2017 skriver Ulrika og Jeannett med videre ind i 2018. Vi har som et yderligere tiltag aftalt, at de hopper med ind i redaktionen her i 2018, så vi får givet den en tiltrængt udvidelse.

Vi har tidligere præsenteret Ulrika og Jeannett, men i dag får du lige en lidt udvidet præsentation.

Jeannett Fruergaard 
Jeannett Fruergaard er midt i 40'erne år og bor i Midtjylland på en gård sammen med sin mand Leif og deres datter Filippa på 8 år. Jeannett er uddannet både bager og pædagog, og efter 15 år med kager og brød arbejder hun nu i en privat børnehave i Viborg. Der er intet dyrehold på gården. Noget af jorden er tilplantet med juletræer, andet lagt ud i naturgrund til jagt, et område er udlagt til den private have, men det meste af jorden er lejet ud til nabolandmanden.

Selve haven er en landbrugshave på ca. 10.000 kvm. Første spadestik blevet taget i år 2000, men der er lavet en del ændringer siden. Rundt om gården er der to hobby-frugtplantager, en køkken- og skærehave, en græs-, staude- og rosenhave, en skovhave samt en guldregnallé. Der er selvfølgelig også en gårdsplads, en del træer samt græs og levende hegn rundt om gården. Har du læst med i 2017, har du allerede været med rundt i en stor del af Jeannetts og Leifs flotte have og ved at hun er ikke så lidt passioneret omkring prydgræsser.

Jeannett skriver på HAVEFOLKET mest om havelivet i den imponerende landbohave, men hun deler også rundthåndet ud af fortællinger fra alle de inspirerende haver, som hun besøger hen over året.


Ulrika Sabel

Ulrika er i starten af 40'erne og bor med sin familie i et klassisk gult teglhus fra 70'erne. Huset ligger i et område, der kaldes Fågelsång i Södra Sandby, der ligger uden for Lund i Skåne. Familien består af Ulrika, Hans og deres tre børn: Erik, Ebba og Flora. Haveinteressen begyndte at spire, da Ulrikas ældste børn var små, og var sprunget i fuldt flor, da Flora blev født. Deraf navnet. Familien flyttede til huset i 2012 og startede med at anlægge en ny have i 2013, efter at hele grunden var blevet drænet. Haven er ca. 1000 kvm., og indeholdt få træer, buske og andre planter, da de flyttede dertil. Så Ulrika har startet nærmest fra begyndelsen med at anlægge en moderne have, som skulle passe til huset, men som også skulle rumme hendes kærlighed til blomster og planter. Ulrika har en naturvidenskabelig uddannelse og arbejder til hverdag på 'Jordbruksverket' med emner, som vedrører landbrug, vand og miljø.

På HAVEFOLKET skriver Ulrika om sin stilsikre tilgang til haven, om planter og farvesammensætninger og alt det andet, der rører sig i hendes haveliv. Desuden er Ulrika flittig gæst i haver og på spændende planteskoler, så reportager fra hendes ture rundt omkring i verdens grønne åndehuller vil også præge hendes bidrag til HAVEFOLKET.

Vi glæder os meget til at skrive sammen i det kommende år, når vi som vores overordnede formål vil byde på endnu mere inspiration til havelivet og til sammensætning af dit eget helt personlige haveunivers.

Skulle du have spørgsmål til vores nye redaktionsmedlemmer om magasinet, redaktionen eller andre ting, som du gerne vil have svar på omkring HAVEFOLKET, så skriv endelig til os i kommentarerne herunder. Og så glæder vi os ellers til mange flere spændende haveartikler her på sitet.

Grønne hilsner,
redaktionen

Henrik, Ulrika, Jeannett & Lone

TROENSEHAVEN - RUM FOR RUM

$
0
0
HAVEREPORTAGE

Haven ligger i Troense på Tåsinge i Svendborg Kommune. Troense er en gammel skipperby med mange historiske huse. Omkring Troense ligger sundet - Det sydfynske Øhav - engdrag og skove. 

TEKST & FOTO: HELLE TROELSEN, TROENSEHAVEN





Valdemars Slot ejede i tidernes morgen de fleste matrikler, og familierne, som boede i husene, var enten sømænd eller fæstere. Betalingen til slottet bestod af frugtavlen. I min have står stadig enkelte af de gamle frugttræer, som er over 100 år gamle. De er smukke og krogede og præger stemningen og stilen i haven. Da vi anlagde haven i 2012, bevarede vi de gamle frugttræer og et par andre træer, som danner havens skelet.

Haven er opdelt i syv haverum:

FORHAVERNE
Forhaverne er omkranset af en lav tjørnehæk, fordi tjørn er den traditionelle hækbeplantning i Troense. Der er således et sammenhængende forløb fra have til have ned gennem Grønnegade. Hækken er lav, fordi en bevarende lokalplan siger, at man fra vejen skal kunne have indkig ned i de dybe gamle haver. Foran hovedhuset er plantet hortensia langs hele facaden, da også denne plante står i mange forhaver i Troense.


GÅRDSPLADSEN
Gårdspladsen med belægning af nøddesten og piksten har et stort majestætisk kirsebærtræ, som giver karakter til indgangen til haven.


Der er foran hoveddøren små buksbomomkransede klosterbede med roser og lavendler, og op ad hovedhuset vokser stokroser, ren Morten Korch-idyl.


ROSEN- OG BLOMSTERHAVEN 
Indgangen til haven går gennem rosen- og blomsterhaven med mange bede i organiske former anlagt i temaer.

Der er grøftekantsbedet med stauder, som enten er vilde planter eller planter fra naturen, der er forædlede.



Et bed i hvidt, et bed i køligt gult og lyseblåt, et varmt og dæmonisk bed i purpur og brændte farver, et køligt skyggebed, et skovbed med skovvækster omkring træstammer og kævler, et stort rosenbed i midten af haverummet med høje rosenbuske på espalier og med stauder som bund, et bed omkring en hævet træterrasse med roser og stauder i komplementærfarverne blåt/gult, lilla/orange.


KVADRATISK HAVE
Bag træhuset er en kvadratisk have med kvadratisk formede bede omkranset af buksbom. I bedene står opstammede roser, og i bunden er plantet svævende filigranagtige urter og stauder, som bevæger sig i vinden. Haven er syd-vest vendt, og her kommer af og til en let brise gennem haven. Her er solnedgangsterrassen med en brændestak som lægiver og en blåregn, som danner loft. For enden af haverummet er urtegården og køkkenterrassen, også anlagt kvadratisk.



KØKKENHAVEN
Bagest i haven er køkkenhaven omkranset af espalier til alle sider. Her vokser espalierede frugttræer på den ene side og sydlandske vækster på den anden langside (kiwi, stikkelsbærkiwi, figen, fersken, abrikos, vin) men også blomstrende klatreplanter, tornløs brombær og boysenbær. Køkkenhaven dyrkes økologisk i højbede uden ramme og i en blandingskultur af sommerblomster, urter og grøntsager.


I bunden af køkkenhaven står drivhuset som er på 15 kvm. Det anvendes primært til dyrkning af drivhusplanter i bede.


Langs køkkenhaven mod frugthaven er anlagt en rabat med lavendler og storkenæb, og ved siden af er det 15 meter lange georginebed. Her står de gamle krogede frugttræer med gamle æblesorter, og her er picnicområdet, hvor havens gæster kan bænke sig i æbletræernes skygge.



HØNSEHUSET
Bagest i haven er hønsehuset med familiens fem tamme og meget afholdte høns, som følger os rundt i haven. Her er også kompostområdet, stenbunken og kvasbunken, brændestabler og brændenælder. Her summer af liv og levesteder. Her bor tudser, pindsvin og krible-krable dyr, og gærdesmutten har bygget rede i en bunke af teglsten.



MINDFULNESS-HAVEN 
Tilbage til gårdspladsen og til højre ligger mindfulnesshaven. Her er plantet tjørnehæk, og der er en låge fra gårdspladsen og ind i haven, så man kan lukke efter sig. Her er ro! Her er symmetri!

Her står seks frugttræer symmetrisk plantet i runde bede med en bund af hosta. De runde bede samler træernes kroner, så der er ro, harmoni og symmetri såvel oppe som nede, til højre og til venstre. Den tætte høje hæk giver læ, og her kan man sætte sig på den hvide bænk under et gammelt æbletræ og fordybe sig i sine egne tanker. Her går jeg ind, når alting bliver for meget, eller når jeg bare har brug for at blive sat på pause, fysisk og mentalt.


Vil du gerne vide mere om Helle, kan du finde hendes hjemmeside lige her: www.troensehaven.dk. Klik endelig også ind på hendes instagram-profil, hvor du kan se mere fra hendes fantastiske have, eller læs mere om alt det, hun brænder for omkring haven, på hendes facebook-profil.

TID TIL AT BESTILLE FRØ

$
0
0
FRØ

Lige nu, mens jeg sidder her og skriver, skulle der helst være forskellige små frøpakker på vej med posten fra både danske og udenlandske frøfirmaer. Det er lige nu tid til at bestille frø, og hvis I spørger mig, er det en skøn tid.

TEKST & FOTO: JEANNETT





Selv om der er koldt og trist ude i haven lige nu, er de her vintermåneder mindst lige så vigtige for haven som fx forårsmånederne. Det er nemlig nu, at jeg lægger haveplaner for det kommende år. Det er her i januar, der laves frølister og bestilles frø til køkken- og skærehaven. 
Hjemmesider og plantecentre lokker med frøposer, og der skal en god gang selvdisciplin til, hvis man ikke skal komme til at forkøbe sig. Hvis jeg skal være helt ærlig, må jeg nok indrømme, at dét nogle gange kniber for mig. Det ender altid med en lidt længere ordreseddel, end jeg havde planlagt, inden jeg satte mig til computeren.

Jeg køber de fleste af min frø på nettet. Der er ikke nogle bestemte steder, jeg handler, men jeg har nogle foretrukne sider, hvor jeg altid starter med at kigge efter frø. Det ender da også ofte med, at det er her, jeg køber de fleste frø, når jeg endelig har fået lavet mine lister. Jeg kan nemlig godt bruge ret lang tid på at kigge forskellige hjemmesider igennem. Der går gerne en del aftner hen over et par uger, inden jeg er blevet opdateret, hvad angår nyheder, must have og dem, der lige skal prøves af i år. For mig er det ren hygge og helt klart sjovere end fx at se Badehotellet på tv.


Jeg har en liste, hvor jeg starter med de planter, jeg mangler. Efterhånden har jeg selv samlet en del frøen del frø, så de bliver streget på listen først. Derefter søger jeg på de forskellige sider for nyheder, og nogle af dem bliver tilføjet. Jeg har gerne fire-fem hjemmesider åbne ad gangen, og jeg lægger de planter, jeg gerne vil have, i kurven eller på ønskelisten. Her er det, at flere af siderne bliver droppet, for sletter de indholdet i min kurv efter en time, eller er den væk, når jeg logger ind dagen efter, ja, så er det ikke dér, jeg køber frø.


Jeg er ret vild med floretflowers.com og sarahraven.com, for deres hjemmesider er virkelig skønne. De oser bare af sommerstemning, og det er lige, hvad jeg mangler her i januar. Så har de gode beskrivelser, gode billeder og bedst af alt - de sletter ikke min kurv. Sarah Raven sender endda en mail med min liste, når jeg logger ud. Det er da service.
I år har jeg også bestilt hos Chiltern Seeds. De har et stort og varieret udvalg. Desuden kommer jeg nok også til at købe lidt til køkkenhaven fra frøstativerne hos den lokale. Andre mulige frøforhandlere på nettet kunne være Johnny's Selected Seeds, Seedaholic og Impecta.


Her er nogle af mine favoritter og must-haves til skærehaven: dusksalvie, stolt kavaler, latyrus, morgenfrue, dild, solsikke, løvemund, frøkenhat, floks, tandstikkerurt, kongekommen, asters, jomfru i det grønne og nogle græsser. Desuden blomsterkarse og en masse valmuer til at give stemning.

Nogle af mine nyheder:
  • Rudbeckia hirta 'Sahara'
  • Lathyrus 'Wiltshire Rippel'
  • Stock 'Lilac Lavender'
  • Cosmos bipinnatus 'Double Click Cranberries'
  • Scabiosa 'Fata Mogana'
  • Zennia 'Queen Lime Blush'



Du kan finde flere artikler om frø og sommerblomster lige her:

FORÅRSTRAVLHED, NYE PROJEKTER OG FORSPIRING
Vi er midt i marts, dagene er blevet længere, og fuglene synger. Nattefrosten kan stadig være ubarmhjertig, men solen får mere og mere magt i dagstimerne, så forårstravlheden begynder at melde sig i haven. Jeg ved godt, der er mange af jer, der elsker denne tid, men hvis jeg skal være helt ærlig, så er marts ikke på listen over mine yndlingsmåneder. Læs videre her >>


TILBAGEBLIK PÅ MIT FØRSTE ÅR MED KØKKEN/SKÆREHAVE
Jeannett kigger tilbage på første sæson med køkken/skærehave. Hvad fungerede godt, hvad skal helt sikkert prøves igen næste år, hvad skulle set i bakspejlet være gjort anderledes, og hvad kommer aldrig mere ind i haven? Læs det hele her >>


KUNSTEN AT DYRKE SOMMERBLOMSTER
Sommeren kan være en flygtig sag. Men der er også en særlig charme ved det, der kun er ganske kort - måske påskønner man det endnu mere? Sådan er det blandt andet med sommerblomster, som minder os om de glæder, der er nu og her. Læs om Monicas erfaringer her >>

KARINA KAAS SOM GÆSTESKRIBENT I 2018

$
0
0
OM MAGASINET

Du kender hende sikkert allerede? Karina er nemlig et af de havepassionerede mennesker, der ikke er bange for at stikke næsen frem i tide og utide og smide et velmenende boost på instagram fx kl. seks om morgenen, når hun nu er oppe og i gang med en ny spændende dag. Og hun smitter!

TEKST: HAVEFOLKET 
FOTO: LONE & KARINA KAAS



Af samme grund har vi inviteret Karina til at skrive med her på HAVEFOLKET i 2018. Lidt fordelt hen over årstiderne vil du kunne støde på hendes artikler her på sitet, hvor hun vil dele ud af sin egen private passion for haven og udelivet.

Karina Kaas Steensen er årgang 1971, hun er gift på 17. år med Henrik, og sammen har de to børn: Mathias på 15 år og Caroline på 12 år. Og - ikke at forglemme - så har de også husets tredjemest forkælede medlem: Molly, en seks år gammel howavart (tysk gårdhund). Familien bor i Hedensted Skov ca. midt mellem Horsens og Vejle - tæt på byliv, men alligevel lige midt i naturen. Hedensted Skov er nemlig placeret lige oven på Hedensteds vandreserver, og området er derfor såkaldt rekreativt område, delvist fredet og i landzone lige op til byen.

Grunden er på 1250 kvadratmeter, hvoraf de ca. 1000 udgør forhave og baghave. Det er en af de allermindste grunde i området, så naboerne har flere hektarer at bolte sig på. Ligeledes er familien så priviligerede, at de har et skønt lille træhus på Sydfyn, der ligger 80 meter fra Det sydfynske Øhav på en grund, der også er omkring 1000 kvadratmeter.


Passion og begejstring for uderummet
Karina har en glæde, fascination og begejstring for naturen (eller uderummet, som Karina ofte kalder det), som hun har haft med fra sin farmor og farfars fantastiske have med gamle frugttræer, ribsbuske og en dejlig overdækket terrasse. Et rum, hvor der altid var plads til én til og altid noget at dele ud af. Der var også skovture for hele familen, hvor de sankede træ i området Stanghede lige sydvest for Viborg, hvor hun er født. Duften af lyng, varm skovbund, lyden af øksen mod træ og farmorens fantastiske picnickurv er den dag idag lyslevende og dejlige minder fra livet derude.

Konstant forandring
Karinas eget uderum i skoven ved Hedensted har forandret sig med tiden. Før de fik børn, blev der sået og forspiret i hver en vindueskarm. De havde ikke de store midler, men alligevel en evne til at få noget ud af alting. De havde en kæmpe urtehave, for det hørte sig jo ligesom til dengang - her ude i skoven.

Karina elskede processen med at få noget til at spire og skabe noget nyt på den - for at sige det mildt - meget forsømte grund, som de overtog i 1998. Men skal hun være helt ærlig, så blev resultatet i sidste ende aldrig særlig fantastisk. Og det var faktisk heller ikke så vigtigt dengang.



I dag er deres have her i skoven indrettet med fokus på rum eller måske rettere på terrasser. De har ikke mindre end seks af slagsen. Karinas mand er fantastisk dygtig til at arbejde i træ, så deres terrasser i lærketræ nyder de hver dag året rundt. Om vinteren visuelt inde fra husets, da de alle er oplyste og på den måde fungerer som et funktionelt møbel, selv de ikke fysisk er i brug.
Karina er ikke så god til beton, så det har de ikke rigtig noget af. Derimod har de lavet et par terrasser i chaussésten, hvor de valgte at få en dygtig anlægsgartner til at udføre projektet. Og det har de ikke fortrudt.



Naboen har hestefold lige op til grunden. Lige pt er der ikke heste i den, men det betyder så blot, at rådyr, fasaner og kaniner igen har indtaget lysningen, hvor folden ligger. Ja, faktisk er de nu så vant til mennesker, at Karina ofte starter med at sige godmorgen til et rådyr, når hun ruller gardinet i soveværelset op om morgenen, og de gider ikke engang flytte sig, selvom Molly med tydelig og højlydt gøen fortæller, at “her bor jeg altså”.

Karina har i mange år haft en stor kærlighed til de historiske roser, så dem har de en del af i haven. Et par staudebede inklusive masser af forårsløg har de også stor glæde af, Men ellers består deres uderum primært af terrasser med krukker, interiør og møbler - og ikke mindst LYS. De overdækkede terrasser er mere eller mindre indrettet som stuer - blot outdoor, og Karina elsker at indrette dem igen og igen i takt med, at hun får nye ideer, som skal afprøves.




Den udendørs opholdsstue
Faktisk er det sådan, at fra april til ultimo september bruger familien stort set ikke stuen indenfor - ej heller fjernsynet. Så snart det er muligt, står samtlige terrassedøre åbne, og ude flyder sammen med inde. Der tankes simpelthen ny energi og slappes totalt af med lyden af skovens “musik”. Der er næsten altid tændt en fakkel eller et bål om aftenen - også på hverdage. "Bare det at sidde der og kigge ind i flammerne, mens aftenmørket langsomt tager over, er alt det fjernsyn, vi behøver," siger Karina. Det er et fantastisk frirum med ro og kontrast til en til tider travl og hektisk hverdag.




De sidste par år er Karina blevet kraftigt inspireret af sit hastigt voksende inspirerende havefolksnetværk både i ind- og udland. Så flere og flere nye stauder, græsser og løg sniger sig på mystisk vis ind, og hun fornemmer, hvordan uderummet i skoven endnu engang er på vej mod en ny fase med masser af skønt og grønt liv.


Et 'game change'
For snart seks år siden valgte Karina at lægge sit arbejdsliv radikalt om. Hun fik en chance - eller rettere sagt modet til selv at skabe sit drømmejob.

Hun tillod sig at drømme stort og vildt: "At turde miste fodfæstet fra en tilværelse med god fast løn og pension. Tænk nu, hvis jeg helt selv kunne vælge på alverdens hylder, hvad skulle min hverdag, mit arbejdsliv så bestå af?"

"At turde miste fodfæstet fra en tilværelse med god fast løn og pension. Tænk nu, hvis jeg helt selv kunne vælge på alverdens hylder, hvad skulle min hverdag, mit arbejdsliv så bestå af?"

Og Karina var ikke et sekund i tvivl om, at det skulle bestå af blandt andet følgende :
  • Naturens basale værdier som jord, ild, vand og lys
  • Mindre, men bedre. Karina var/er så træt af skrammel: "Ingen af os har jo i virkeligheden brug for flere ting og slet ikke ting som blot ender på forbrændingen efter kort tid."
  • At arbejde i lys/ovenlys.
  • At arbejde sammen med mennesker, for hvem ordentlighed er vigtig. Mennesker, for hvem glæden ved at bidrage i et team og den synergi og de resultater, der kan skabes, når forskellige kompetencer og stor passion mødes, er en stor motivation i sig selv.
  • Et stort ønske om at kunne inspirere andre til at leve mere af livet udenfor.
  • Produkter, hvor design, funktionalitet og kvalitet går op i en højere enhed.
  • Frihed til hver eneste dag selv at kunne vælge, hvor hun fysisk skal arbejde/være og med hvad.



Kaas Outdoor Living
Idag driver Karina på sjette år selvstændig agenturvirksomhed, hvor hun har valgt at fokusere 100% på interiør og møbler til uderum. Og hun har ikke et sekund fortrudt sit valg, også selvom det til tider bestemt er udfordrende. Men hellere sidde som 80-årig i sin gyngestol på terrassen og sige: "ØV, det lykkedes ikke," end at sige: “Ej, jeg havde muligheden, men jeg lod chancen passere."



Alle produkter bliver testet af Karina personligt i skovens uderum, og kun de bedste af de bedste produkter får lov at komme videre ud gennem hendes efterhånden pænt store forhandlernetværk i 12 lande. Ca. 375 forhandlere i alt, og flere er på vej i 2018. Karina understreger, at det er meget priviligeret og udelukkende muligt, fordi alle i teamet bidrager til fælles succes - hver dag.

Workshops
Karina afholder workshops sammen med sit dygtige netværk inden for plantebranchen. Det handler om indretning af uderum, planter, trends og alle de muligheder, man har, hvis man er villig til at se dem og bruge de materialer, som naturen så generøst byder på - ganske gratis.

Karina underviser også på iværksætterevents med temaerne salg, iværksætteri, netværk og mange andre af de kompetencer, som hun har fået med i rygsækken både som funktionær og som selvstændig.

"Jeg er så priviligeret at have nået en alder, hvor andre kan bruge den erfaring, jeg har gjort mig. Det er en meget stor glæde at kunne bidrage med noget, især hos de helt unge og dygtige iværksættere, vi har rigtig mange af her i Danmark. Jeg glæder mig til at tage jer med på tour i vores uderum i løbet året 2018. Udeliv foregår nemlig hele året - også her i Skandinavien - hvis vi vil."



Du kan se meget mere om Karina haveunivers og produktserier på instagramprofilen: @kaasoutdoorliving.   

UNDER ÅBEN HIMMEL

$
0
0
HAVEDESIGN

I dag tager vi jer med til et ganske enkelt haverum set i en hollandsk udstillingshave, hvor letløvede træer danner loft over en udendørs spisestue.


TEKST & FOTO: LONE


Der er ikke mange elementer i denne have, og måske netop derfor fungerer den ualmindelig godt. En hæk danner vægge, og græsserne bløder hækken op i overgangen til det rustikke gulv af perlesten. Tretorn, der er gulbladet i forsommeren, danner loft mod himlen. Hækken skal klippes et par gange om året, så den står stramt som kontrast til det øvrige, og græsserne skal klippes ned i det tidlige forår. Derudover er der ikke meget vedligehold i en smukt rum som dette. At der er valgt bænke og borde i beton, gør det blot endnu nemmere.



Senere på året vil træernes kroner blive mere grønne, men de beholder den åbne struktur, så solen kommer ned i rummet uden at bage. En parasol er overflødig.



Bemærk, hvordan beton og perlesten passer fint sammen i farverne og alligevel danner en interessant grafisk kontrast.



Kig op, og træernes kroner danner smukke mønstre mod den blå himmel.

ESTUFA FRIA I LISSABON

$
0
0
DRIVHUSET
HAVER I LISSABON #2

Det er sent på eftermiddagen i Lissabon. Det er oktober, og alligevel er det virkelig varmt og solrigt. Jeg er på vej til Estufa Fria til en overdækket haveoplevelse, for estufa betyder drivhus. 

TEKST & FOTO: ULRIKA






Estufa Fria er beliggende i Lissabons største park - Parque Eduardo VII.





Oprindeligt var der en stenbrud på stedet. Her brød man basalt i begyndelsen af det 20. århundrede. Efter at stenbruddet var blevet nedlagt, blev det genbrugt og blev et samlingssted for planter fra hele verden. I 1926 begyndte arkitekten og kunstneren Raul Carapinha omdannelsen af stenbruddet til et drivhus, der stod færdigt i begyndelsen af 1930'erne.


I 40'erne gennemgik Parque Eduardo VII store ændringer, der også omfattede drivhuset. I drivhuset blev der skabt en sø, og der blev bygget en stor hal under parken ved siden af drivhuset. Hallen hedder Nave og blev i lang tid brugt som teater. I dag bruges den til underholdning og kulturelle arrangementer.



Estufa Fria dækker et areal på 8100 m2 og har en imponerende lofthøjde, så det kan rumme fuldt udvoksede dyrkede træer.



Interiøret med trapper, vandfald og små damme er alle bygget af lokalt udvundet basalt.



I Estufa Fria er der mere end 300 plantearter. Mange af dem tolererer ikke det nordiske klima, men
kan benyttes som indendørs planter.


Fria betyder koldt, og drivhuset er ikke dækket med glas, men har et tag af smalle træskodder. Drivhusets vægge er enten dækket af træskodder eller planter. Planten Monstrera såvel som bregner bruges flittigt. Drivhuset kan opleves på flere niveauer, og gennem skjulte stier kommer man virkelig tæt på vegetationen.


Her er mange store eksemplarer af træbregne. Arten Dicksonia antarctica Labill stammer oprindeligt fra det østlige Australien og kan nå en højde på 15 m. I modsætning til det store antal træbregner er der ikke mange blomster i drivhuset. I dette eksotiske miljø kan der dog ganske uventet ses lyserøde hortensier flere steder.



Selvom drivhuset er stort, er der mange detaljer, man kan blive optaget af - fx marmorerede grønne blade...



...eller insekter og miniatureblomster.


I forlængelse af Estufa Fria er der et 3400 m2 glasdækket område (Estufa Quente og Estufa Doce) med tropiske planter og kaktus. Her befinder vi os ved indgangen til den varme del af drivhuset, der er skjult i venstre side.


Estufa Fria et et magisk sted, uanset om du er interesseret i eksotiske planter eller ønsker at slippe for solen og at finde et meditativt miljø. For mig var det oplevelsen af det specielle lys i drivhuset, der var hele besøget værd.

Drivhuset er også en oplevelse for hele familien. Men lige en advarsel: Der er mange farlige steder med stejle skråninger og stikkende kaktusser. Så pas på, hvis du vælger at besøge Estufa Fria med børn. 

HER ER VI
Estufa Fria
Parque Eduardo VII
1070-099
Lissabon, Portugal





OLE FOURNAIS TILBAGE PÅ HAVEFOLKET

$
0
0
OM MAGASINET

Ole startede som gæsteskribent på HAVEFOLKET tilbage i juni 2014, og siden er han ind imellem poppet op med artikler om havehistorie eller reportager fra smukke gamle haver. Ole har en helt unik viden om historiske haver og vil her på magasinet en gang om måneden henover 2018 berige os med beretninger om havens historie eller andre interessante input i samme boldgade.

TEKST: REDAKTIONEN
FOTO: VENLIGST UDLÅNT AF OLE FOURNAIS


Ole Fournais er uddannet cand.mag. og har gennem 35 år undervist ved Beder Gartnerskole, der via fusioner nu hedder Jordbrugets Uddannelsescenter. Oprindelig var Oles fag primært økonomi, international handel, EU-forhold o.l. - samt faget 'havekunstens historie'. Dette fag har han også gennem en længere årrække holdt foredrag om ved Folkeuniversitetet i Aarhus, Emdrup, Aalborg, Odense, Herning m.fl. Desuden har Ole i 25 år anmeldt danske og udenlandske have- og plantebøger for anlægsgartnerbranchens blad Grønt Miljø og skrevet adskillige artikler til både dagblade og magasiner.

I 1993 blev Ole tildelt Nordisk Anlægsgartnerlegat, som bragte ham på et længere ophold i det nordlige Italien, hvor han studerede både private og offentlige haveanlæg. Siden har Ole hvert år gennemført en haverejse til Como- og Maggioresøerne, og han skal afsted igen til maj.



Dette blev samtidig begyndelsen på hans mange haverejser til en lang række andre lande - og efter pensionering for et par år siden er haverejser blevet suppleret med talrige opgaver som rejseleder på "seriøse" kulturrejser for flere firmaer.

Efter 30 år i stor gammel villahave med skønne aldrende frugttræer har Ole og hans frue nu i 10 år boet i lejlighed med to altaner - og ikke mindst med udsigt over havet. Det er en daglig nydelse at aflæse vejret af havets bølger og at opleve årstidernes skiften på den nærliggende store skov.



Vi glæder os meget til at læse flere af Oles havehistorier eller beretninger fra nogle af de haver, han besøger.  Kan du ikke vente, så kan du allerede nu på HAVEFOLKET finde artikler, som Ole tidligere har skrevet - både i de trykte magasiner og på sitet. Du finder et lille udvalg herunder.


HAVER OG PARKER I FIRENZE
Skal du til Italien inden længe - så læs endelig med her. Vores gæsteskribent Ole Fournais har for HAVEFOLKETs læsere sammensat en spiseseddel som guide til smukke haver og parker i Firenze. Læs mere >>
DEN ITALIENSKE RENÆSSANCEHAVE
Læs med, når Ole Fournais fortæller om den italienske renæssancehave, der også sidenhen har været stor inspirator for mange af verdens store haver. En stilart, der sidenhen har givet næring til et utal af elementer i andre havestilarter udviklet efterfølgende. Læs videre >>

//havefolket1.rssing.com/chan-8030985/article1577-live.html

INGEN SOMMER UDEN PENNY BLACK

$
0
0
PLANTEPORTRÆT

Har du noget, der bare er ’must-have’ til din sommerhave? Som du ikke kan klare dig uden. Jeg har. Faktisk flere forskellige. En af dem er særlig iøjnefaldende – den sorte øjeblomst ’Penny Black’.

TEKST & FOTO: ULRIKA




Øjeblomst er en lav sommerblomst, som dækker jorden med sit grønne løv. Sorten ’Penny Black’ har små sorte skålformede blomster, og den mørke farve forstærkes af en sølvhvid kant hele vejen rundt om blomsten.

Øjeblomst 'Penny Black'
Nemophila menziesii

Øjeblomst trives bedst i en mager, gerne sandet jord og i sol eller let skygge. Den tåler nogen tørke, men trives bedst, hvis den vandes jævnligt. Den kan have brug for støtte i slutningen af sæsonen - for eksempel en krukke med høje kanter.

Jeg kan ikke undvære den, og jeg sår den hvert år. Frøene er tilgængelige fra flere forskellige frøfirmaer. Den er let at dyrke, og jeg foretrækker frilandssåning i maj-juni direkte på voksestedet.

Jeg bruger øjeblomst som bunddækkeplante i pilekurve med små træer eller som en enkelt sommerblomst i krukker. Den lidt beskedne blomst ses bedst, hvis den får lov at fylde hele krukken og ikke skal konkurrere med andre planter.







DYRKNING FRA FRØ
Forspiring: Sås tyndt i fugtig såjord i marts-april. Omplantes til en potte med gødet jord, når planterne er store nok til at håndtere. Udplantes efter den sidste frost.

Frilandssåning: Jeg bruger gødet jord, som jeg dækker med et tyndt lag såjord. Sås tyndt i maj-juni. Vand såfladen før såning, og vær forsigtig, når du vander, ellers kan frøene drænes væk. Hold såningen fugtig, til frøene er spiret.







FAKTA
NAVN: Nemophila menziesii 'Penny Black'
DANSK NAVN: Øjeblomst
FARVE: Sort
LYSFORHOLD: Sol til halvskygge
STØRRELSE: 15 cm
LEVETID: 1-årig
BLOMSTRING: Juni-aug
ANVENDELSE: Sommerblomst som kantplante, i krukker eller hængende ampler

JORD

$
0
0
JORDEN
GÆSTESKRIBENT

Vi kender det allesammen - at købe en flot plante for dyre penge på planteskolen og derefter grave et plantehul lidt større end potteklumpen, skrue planten derned og vande.  ”Og så er det bare med at gro videre her i min have!”  
TEKST & FOTO: HELLE TROELSEN


Men efter kort tid hænger planten med ørerne, og til sidst går den ud, selvom vi har vandet så flittigt. Eller den bliver angrebet af sygdomme eller skadedyr og ligner noget, der er løgn.

Vi er intuitivt optaget af det, vi umiddelbart kan se. I en have er det planterne, farverne, strukturer og æstetikken. Men for at få det hele til at spille så handler det grundlæggende om at skabe de allerbedste vækstbetingelser for, at plante-, insekt- og dyrelivet samt mikrolivet under jorden trives i haven. Og her starter det hele med jorden. De øverste 20 cm er afgørende for havens trivsel og ens egen succes med haven.

Derfor handler denne første artikel fra mig om jord, hvor jeg fortæller om, hvordan jeg arbejder med jorden i min egen have i Troense. Eller mere præcist, hvordan jeg skaber betingelser for, at orme, smådyr og mikroorganismer, som lever under jorden, gør arbejdet for mig. Jeg kan ikke undgå at komme lidt ind på sprøjtning og gødning, for i en have hænger det hele sammen.



Jeg arbejder ud fra principper om:
  • At haven dyrkes økologisk
  • At der ikke bruges sprøjtegifte
  • At der ikke bruges kunstgødning
  • At det meste plantemateriale fra haven genbruges
  • At orme, smådyr og mikrolivet under jorden fodres gennem hele året
  • At det øverste jordlag forstyrres mindst muligt
  • At jorden skal være klar, før der arbejdes i den

Dejlig muld i køkkenhaven tidlig forår


Haven dyrkes økologisk med naturen som forbillede:
Jeg dyrker haven økologisk, fordi jeg vil skabe de allerbedste betingelser for et myldrende liv af insekter, dyr og planter i haven. Jeg bruger livet i naturen som forbillede, for her slår planter og dyr sig ned, hvor de trives bedst, om det så er på den magre jord, den sure jord eller den fede næringsrige jord. For her passer jorden netop til denne specifikke arts trivsel og overlevelse sammen med gode artsfælder, støttende naboplanter og bestøvere.  

Det er derfor værd at sætte sig ind i, hvilke krav den enkelte plante har til jordbunden. Men først og fremmest undersøge, hvilken jord man selv har i haven. Man kan få lavet en jordbundsanalyse, eller man kan se, hvilke planter eller ukrudt, der gerne naturligt vokser i haven, hvilket kan bruges som indikator på jordens beskaffenhed. Er der brændenælder, så er jorden kvælstofholdig. Er der ærenpris, så kan jorden være sur. Er der agersnerle, så er jorden kalkholdig. Er der padderokker, så er jorden næringsfattig.

Insekterne og planterne bor side om side, fordi de hver især drager nytte af hinanden. I jorden er der et mylder af liv, som er grobund for livet over jorden. Det hele hænger sammen i et fascinerende økosystem, hvis man passer på det vel at mærke. Men der skal ikke så meget til, før floraen og faunaen forstyrres. Det kan være, at der sprøjtes, eller der gødes for meget i de nære omgivelser, og så opstår der ubalance i det naturlige økosystem, om det er over jordoverfladen eller under jorden. Den rene natur rummer meget visdom, som man som haveejer kan lære rigtig meget af.

Frodighed i et bed



Der bruges ikke sprøjtegifte
….. men der sprøjtes i min have, og det er med naturens eget bekæmpelsesmiddel.
Haven er ikke den rene natur, men et aflukket økosystem, hvor jeg ønsker masser af frodighed og mangfoldighed på lidt plads. Derfor er der mange slags planter, der kæmper om pladsen, og som kan angribes af sygdomme og skadedyr, selvom jeg forsøger at minimere det ved at skabe betingelser, der giver sunde og modstandsdygtige planter.

Jeg sprøjter ikke med gift, for enten går det direkte i jorden og forstyrrer livet dernede, eller det lejres i det plantemateriale, jeg senere lægger på komposten. I stedet sprøjter jeg, som et eksempel, med gæret brændenældevand. Det er især virksomt mod spindemider i drivhuset og meldug på frugttræer og roser. Og så er brændenælder en af de mest mineralholdige urter, der vokser i den danske natur. Der er masser af næringsstoffer i brændenælder, både friske, gærede eller som omsat materiale i komposten. Så når jeg sprøjter, gøder jeg samtidig. Jeg gemmer også noget gæringsvand til at blande i det vand, jeg vander potter med.

Gæret brændenældevand lugter fælt, derfor kan det også bruges som afskrækkelsesmiddel mellem eksempelvis rækkerne af gulerødder. Det gøder jorden, samtidig med at det holder gulerodsfluen væk.
Brændenælder er en vidunderplante, og jeg lader dem derfor gro frit ved kompostområdet, hvor jeg jævnligt høster af dem.




Gødning
Det er et kapitel for sig at gå i dybden med gødning, næringsindhold og mængde i gødningstyper, så jeg beskriver kun de overordnede principper, som jeg følger i min have.

Jeg genbruger alt plantematerialet i haven i stedet for at bruge kunstgødning. Det er der flere gode grunde til. Ved at bruge organisk materiale tilføres der næringsstoffer til jorden samtidig med, at jorden forbedres ved at give regnorme og mikrolivet noget at leve af. Når de nedbryder plantematerialet, giver det jorden en god porøs struktur, og så trives planterne bedre.

Jeg supplerer med dyremøg for at få nok organisk komposteret materiale til køkkenhavens bede. Organisk gødning lavet på plantemateriale eller dyremøg er langtidsvirkende, da det tager tid for mikroorganismer og regnorme at nedbryde den, og derfor frigives næringsstofferne langsomt. Modsat kunstgødning, som er korttidsvirkende, for den tilfører ikke andet end næring til jorden og giver ingen madpakke til mikroorganismer og orme, som er så vigtige for at få en god jord. Man kan sige, at jeg fodrer dyr og mikrolivet i jorden, og lader dem gøre resten af arbejdet.

Kompostbunken
Jeg har gang i to slags kompostbunker. En med planteaffald og hønsemøg og en med dyregødning fra en nærliggende gård. Begge kompostbunker er fritliggende.

I den ”grønne” kompostbunke smider jeg løbende grønt køkkenaffald, plantematerialer fra haven og halm med lidt hønsemøg fra hønsehuset. Hønsemøg er stærke sager, og det skal gennem kompostbunken, før det kommer ud i haven.

I løbet af sommeren kan omsætningen gå i stå, og så stikkes komposten om. Jeg lægger nogle lag af friske brændenælder og lidt hønsemøg og fordeler det mellem kviste og frisk plantemateriale. Og så får den en gang vand. Det sætter godt fut i forbrændingen. Og ind flytter regnorme, bænkebidere og skolopendre, som hjælper til med nedbrydningen. Et sandt leben af krible krable-liv.

Hvert år sidst i marts henter jeg et ordentlig læs ko- eller hestemøg på en nærliggende gård. Det smides også i en bunke på jorden, for dybt nede under den gamle bunke møg er der et liv af mikroorganismer og orme, som hurtigt tager bo i det nye friske møg. Jeg lægger en presenning over, dels for at øge forbrændingen, dels for at undgå fordampning og udvaskning af næringsstoffer, når det regner. Temperaturen i møgbunken stiger til mindst 50 grader, når forbrændingen går i gang, og det sker ca. fire dage, efter den er lavet. Varmen aftager gradvis efter 14 dage. Varmen i kompostbunken dræber sygdomskim og ukrudtsfrø, så den er renset og ren, når den spredes ud på haven. I efteråret åbnes komposten, og der tilføres visne blade og friske brændenælder. Og så lukkes den igen.

Liv i komposten med orme


Så kommer der fut i bunken igen, og der er fest hos orme og i mikrolivet, lige indtil den er næsten omsat til den fedeste lækre kompost, som fordeles ud på køkkenhaven i foråret. Og så starter det hele forfra med en ny bunke til fordeling næste forår.


Jordforbedring
Humusindholdet i komposten skaber en super god krummestruktur i jorden, når den spredes ud i havens bede. Samtidig flytter der mikroliv og orme med ud i dyrkningsjorden, og de, der bor der i forvejen, får en god madpakke at leve af. Samtidig giver det en sund jord, som bevirker, at planterne får øget modstandskraft overfor sygdoms- og skadedyrsangreb. Så strutter planterne af sundhed, så blomstrer de, og så tiltrækker de en masse insekter, som gør nytte og skaber balance i haven.

Når det bliver varmere i vejret, stiger nedbrydningsprocessen, og på det tidspunkt har netop planterne meget brug for næring til at vokse sig store og robuste. Derfor tilfører jeg et godt lag halvomsat kompost på bedene i foråret og supplerer i løbet af sommeren i køkkenhaven til afgrøder, der kræver meget næring.
Om efteråret dækker jeg den bare jord med frisk plantemateriale som et vinterdække. I køkkenhaven, bærhaven og georginebedene laver jeg en fladkompostering med lag af græsafklip, visne blade, friskt plantemateriale, halm m.v. Det fungerer som madpakke for livet under jordoverfladen gennem vinteren, beskytter jorden og sørger samtidig for, at jorden ikke udvaskes for næringsstoffer, når det regner. Bar, gold jord har en tendens til at klaske sammen.

Staude- og rosenbede får et lag visne blade, som jeg river sammen fra græsplænen.  Jeg lader staudetoppene stå i bedene gennem vinteren, klipper dem i stykker i foråret og lader dem blive i bedene. Ovenpå spreder jeg ca. 5 cm kompost fra genbrugsstationen. Genbrugsstationer lægger ofte en analyse ud på nettet af næringsværdien i komposten. Det er værd at tjekke.




Tips til jordforbedring af lerjord og sandjord
Humus, som er omsat kompost, er guld på en stiv lerjord. Kompakt lerjord har dårlige dræningsforhold, og der kommer ikke nok ilt til planternes rødder. Enten drukner planten, eller også kvæles den og dør. Her skal man forbedre jorden med masser af god kompost og sand. Har man derimod en sandjord, som er mager og let tørrer ud, så giver et godt humuslag næring, og sammen med lergranulat hjælper det med at holde på vandet. 

Jorden forstyrres mindst muligt
Humusindholdet i komposten sammen med orme og mikrolivet sørger af sig selv for, at jorden bliver porøs og luftig. Jeg undgår så vidt muligt at grave i bedene, men lader ormene gøre det for mig. Det kaldes også no dig-metoden. Komposten spredes ud i køkkenhaven en lille måneds tid, før jeg sår, og så er komposten allerede godt og vel trukket ned i jorden. Jeg løsner forsigtigt med en greb og gør sårillerne rene for tilbageværende kompost. Det kan være krasse sager, som hæmmer frøenes spiring. Jeg betræder heller ikke bedene i køkkenhaven, så den presses sammen under min vægt. Jorden er blød og dufter dejligt.



Har man haft maskiner i haven, og er jorden trykket sammen, så er livet under jorden også langt hen af vejen dødt. Og så lugter jorden fælt og råddent. Nærmest kemisk og svovl-agtigt – og der er ikke tvivl om, at jorden har traktose. En sådan jord skal grubbes, og der skal tilføres rigeligt med humus og sandblandet muld til at løsne op.

Når jeg laver nye bede, fx i græsplænen, så fjerner jeg tørvene og løsner med en greb jorden nedenunder i minimum et spadestiks dybde. Derefter tilfører jeg kompost, der blandes godt ned i jorden. Ovenpå lægger jeg en madpakke - endnu et godt lag kompost - hvis der skulle komme en orm forbi. Og så planter jeg bedet til. Det giver en super start på krible krablelivet under jorden og på planternes liv i haven.

Som rosinen i pølseenden: Når den lille plante fra planteskolen plantes ud i haven, så er det ikke nok med et hul i jorden. Den skal have et helt hav at boltre sig i med masser af luftig, porøs og næringsrig jord, så den kan udvikle et bredt og dybt rodsystem, der frit kan gro derhen, hvor der er vand og næringsstoffer. Så får den et langt og sundt liv i din have i symbiose med og til glæde for insekter, dyr og mennesker.


Vil du gerne vide mere om Helle, kan du finde hendes hjemmeside lige her: www.troensehaven.dk. Klik endelig også ind på hendes instagram-profil, hvor du kan se mere fra hendes fantastiske have, eller læs mere om alt det, hun brænder for omkring haven, på hendes facebook-profil.









SECRET GARDENS

$
0
0
BØGER
GÆSTESKRIBENT

Normalt skrives vores boganmeldelser af HAVEFOLKETs redaktion, men Ole Fournais havde en bog på hylden, som han bare ikke kunne lade være med at fortælle dig om. Derfor får du i dag Oles beskrivelse og vurdering af bogen 'Secret Gardens' udgivet af National Trust.

TEKST: OLE FOURNAIS
FOTO: UDSNIT FRA BOGEN



Enhver haveelsker kender til begrebet engelske haver. Men de fleste nyder også de ofte meget forskellige haverum i det grønne anlæg. Det forunderlige i engelske haver er netop, at man aldrig på forhånd er klar over, hvad der venter efter det næste hjørne af den velplejede hæk eller efter næste kurve på stien.

At de engelske haver er markant opdelt i forskellige rum, skyldes en tydelig påvirkning fra de klassiske italienske renæssancehaver, som ofte var terrasserede på en skråning ned mod en flod, en sø eller et hav. Dermed opnåede man en formidable udsigt og ​kunne anvende et ​stort udvalg af ​diverse ​planter. I alle italienske renæssancehaver møder man også en såkaldt giardino segreto = en hemmelig = skjult have, som den besøgende kun kunne opleve ved at gå på opdagelse ud fra villaen.

Snowshill Manor

Dette element har engelske havearkitekter i høj grad taget til sig ​gennem​ de sidste godt 250 år, og i nyere tid er dette havebegreb nærmest blevet et fast element for nutidens ​engelske ​havedesignere.
Derfor møder vi sådanne ​haveelementer ​- på engelsk ​kaldet ​secret gardens - talrige steder over hele Storbritannien​,​ og gamle haveanlæg har ofte fået tilføjet en sådan have.

​Bogen beskriver 20 ældre og nyere haver, hvor læseren i hver have yderst kyndigt bliver ført gennem den store have til the secret garden. Dermed bliver den ofte lille hemmelige del som regel lettere romantisk, ja måske endda nærmest sværmerisk. Plantevalget understøtter dette, idet designet er præget af bløde former, blomsterbede​ i uens størrelse og buske og træer med stor farvevariation.

 Fascinerende gårdmiljø i det charmerende Great Chalfield Manor.
Denne nye bog fra National Trust byder læseren på en spændende og farverig tur rundt i nogle af de mest vellykkede secret gardens i både gamle og nyere haveanlæg fordelt på følgende emner:

  • Muromkransede haver
  • Frugthaver
  • Haverum i landlige omgivelser
  • Haver, som vi husker dem
  • Haver til afslapning
  • Byhaver

Gennem hele bogen er de korte beskrivelser i letlæselig engelsk suppleret af talrige glimrende fotografier med grundige oplysninger om de viste planter og deres krav til voksested, lysforhold, beskæring o.l.

Dette gør tilsammen bogen til en spændende inspiration for ​enhver haveejer og ​alle grønne fagfolk som anlægsgartnere, havekonsulenter, designere, arkitekter m.fl. Således vil man kunne plukke ideer fra forskellige af de omtalte haver, når man​ ønsker ændringer eller tilføjelser i ens egen have. Eller hvis man​ skal vejlede kunder, lave et nyt projekt eller måske skal renovere et ældre haveanlæg.

​De viste anlæg og de mange ideer vil kunne bruges, uanset om man blot skal skabe et mindre blomsterbed, en lidt mørk gårdhave, et lille hemmeligt hjørne ved et nyt parcelhus - eller en hel ny have ved et landsted.​ ​Med en række korte beskrivelser viser bogen, hvordan man med helt enkle midler og elementer på den ene side kan skabe små hyggelige rum i haven med særskilt plantevalg - og på den anden side samtidig fastholde konceptet om et samlet haveanlæg. For mig er det noget af det mest fascinerende ved haver i Storbritannien.

Bogens mange fotografier af yderst forskellige haver kan give særdeles megen inspiration - og vil uden problemer kunne bruges i danske sammenhænge.

Ikonisk parti fra den verdenskendte have Tintinhull skabt af Penelope Hobhouse.


Blandt bogens mange beskrevne haveanlæg fortjener det beskedne, men dog med fuld ret berømte haveanlæg Tintinhull Garden i Somerset en nærmere præsentation. Oprindeligt blev denne have på 2 ha ved et mindre landsted anlagt i 1920-erne af en kvinde med stor kærlighed til stauder. Senere blev Tintinhull Garden nænsomt omlagt af den nu verdensberømte havearkitekt og forfatter af talrige havebøger, Penelope Hobhouse, som skabte stedets fascinerende mange haverum og tilføjede en overvældende blomstermængde.



Overbeck's i Devon, som på talrige områder ligner en have ved Middelhavet.
Frodigt, spændende og overraskende anlæg.
Blandt ​nutidens ​engelske havedesignere o.l. regnes Tintinhull Garden for at have særdeles meget tilfælles med Hidcote Manor beliggende ​nordvest for Oxford. Begge haveanlæg er blevet fotograferet igen og igen af både besøgende med almindelig have- og planteinteresse og af professionelle fagfolk fra hele verden, som alle konstant nævner, hvordan de ​selv ​er blevet inspireret af havernes finurlige, men dog enkle opbygninger.

Bogen anbefales på det kraftigste også ​som en oplagt gave-havebog til den haveejer, som har alle de gængse havebøger.​

TITEL: Secret Gardens
FORFATTER: Claire Masset 
UDGIVELSE: 2017
SIDER: 191
SPROG: Engelsk
FORLAG: National Trust



Har du lyst til at se mere til Tintinhull, kan du finde reportager fra haven her på havefolket: Tintinhull.

Viewing all 1793 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>