Quantcast
Channel: HAVEFOLKET
Viewing all 1793 articles
Browse latest View live

NÅR DER LIGE ER EN SOLSTRÅLE

$
0
0
HAVEDAGBOG

At være havemenneske i de kommende måneder kan godt være lidt surt. Specielt hvis man mest er til sol og varme dage. Og sådan en er jeg nok. Alligevel så lokker jeg mig selv ud på en lille havevandring på kolde dage - og bare der lige er en lille solstråle, så dukker de magiske havemomenter op.

TEKST & FOTO: LONE




Bare det at gå rundt og kigge og nyde haven - lige her og nu - det er bestemt også en af fornøjelserne ved at have en have. Jeg kan være slem til at gå at spejde efter alt det, der kunne trænge til en kærlig hånd, men vælger at ignorere dem og i stedet bare nyde det, der er fint. Og noget af det, der mest fanger øjet her i oktober, er de fine høstfarver.



I vores have er det de gule høstfarver, der dominerer. Blandt andet fordi vi har seks store lindetræer i indkørslen, og de er lige nu lysende solgule.

Også blåregnen er smukt gul.


Pæretræet har det flotteste farvespil af røde, orange, gule og grønne farver.


Hængepilen holder endnu stand, men vi ved, at den pludselig på blot få dage smider alle sine blade, og så er det ud med løvriven for at fjerne det flere centimeter tykke løvlag, den har efterladt på græsplænen.

I krukker har vi op til flere opstammede pilebladede pæretræer. De er så småt ved at smide bladene, og hist og her stikker de små pærer frem.

Frøstande på sommerfuglebuskene er ofte brune, men på denne variant, der har rosa blomster, står de smukt limegrønne og pynter her i efteråret.

Lampepudsergræs - på en dugvåd morgen som denne er den fyldt med massevis af dråber.



Jo - bestemt. Efteråret er helt sikkert kommet med alle sine herligheder. Og vinteren er endnu et stykke væk, men man kan begynde at mærke, at den er på vej. Kun godt en måned har vi tilbage af efteråret for denne gang.

I garagen ligger mange poser tulipanløg, og de skal bare i jorden i år, for ellers snyder vi os selv for glæden over at opleve blomsterne på nye, sunde løgplanter.
Det vil jeg ikke gå glip af.

Denne uge skulle byde på flere dage uden regn - så jeg skal ud med den lille skovl og en god bunke tålmodighed og lægge forårsgaver i jorden.



BOGHVEDEBRØD MED RØDBEDEMOS

$
0
0
WEEKENDMAD

Har du ikke rødbeder af egen avl, så kan man heldigvis finde et fint udvalg af forskellige typer hos grønthandleren. I dag får du nemlig endnu en lækker opskrift fra Ditte Ingemann.

TEKST & FOTO: DITTE INGEMANN






boghvedebrød med rødbedemos

Dette hører til et af de mere tidskrævende morgenmåltider, men heldigvis kan det hele laves i forvejen. Rødbedemosen kan også bruges som en dip sammen med grøntsager eller kommes på knækbrød og serveres som en lille hapser.



INGREDIENSER

BOGHVEDEBRØD | 10-12 skiver
150 g boghvedemel
50 g grofthakkede mandler
50 g solsikkekerner
50 g hørfrø
4 æg
2 spsk kokosolie eller olivenolie
½ tsk havsalt
1 spsk æblecidereddike
100 g revet squash eller gulerod

RØDBEDEMOS | Til 4-6 skiver brød 
250 g rødbede
100 g feta
2 spsk olivenolie
1 spsk citronsaft
1 fed hvidløg
salt og peber

TOPPING
20 g frisk dild
4 spsk valnødder
  
SÅDAN GØR DU

BOGHVEDEBRØD
Rør alle ingredienserne godt sammen til en dej, og kom den i en franskbrødsform på 1 liter beklædt med bagepapir. Bag brødet i ovnen ved 200 grader varmluft i ca. 35 minutter. Vent med at skære det ud, til det er koldt.

Opbevar brødet på køl. Det kan holde sig i ca. 3-4 dage.

RØDBEDEMOS
Vask rødbederne, og kog dem i en gryde med vand med skindet på i ca. 1 time, eller til de er helt møre. Hæld vandet fra, og lad dem køle lidt af, inden skindet fjernes med en lille kniv. Skær rødbederne ud i små stykker, og kom dem i en foodprocessor sammen med feta, olie, citronsaft, hvidløg, salt og peber, og blend, til det har en ensartet og cremet konsistens. Smag mosen til.

Fordel mosen på brødet, og drys med hakket dild og valnødder.


Opskriften - og mange andre grønne forslag fra Ditte Ingemann - finder du i bogen 'Vegetar' fra Politikens forlag.

Forlaget om bogen: Vi danskere er kødelskere med stort K, men både krop, sjæl og miljø har brug for kødløse dage, så derfor er det kokken, madskribenten og grøntsagseksperten Ditte Ingemanns mission at gøre os danskere til grøntelskere med stort G.
I hendes nye personlige kogebog Vegetar finder du alt fra morgenmad og snacks til mættende hovedretter, salater og søde sager. Fælles for de over 140 retter er, at de er sunde og velsmagende, og så repræsenterer de det nye grønne moderne danske køkken anno 2016.
Anvend bogen til at lægge kødet helt på hylden. Eller, hvis du allerede er vegetar, til ny inspiration. Det kan også være, du bare har brug for gode ideer til kødfrie dage – du behøver ikke at være fuldtidsvegetar for at få glæde af bogen. Den afspejler Dittes eget liv, hendes køkken og den mad, hun spiseri hverdagen – hun lever ikke 100 procent vegetarisk, men kødet er det sekundære i hendes kost, og grøntsagerne det primære.

TITELVegetar
FORFATTER: Ditte Ingemann
FOTOS:  Ditte Ingemann
UDGIVELSE: September 2016
SIDER: 296
SPROG: Dansk

INSPIRATION TIL DE KOLDE MÅNEDER

$
0
0
OM MAGASINET

Det er blevet koldt og absolut ikke have-nyde-vejr. Du ved det, og vi ved det, så lad os bare sige det, som det er: Vinteren banker på døren. Kong Frost har kridtet sneskoene og er på vej, hvilket betyder, at vi må gå indendøre og finde på et eller andet, inden næste havesæson sætter ind. 


TEKST & FOTO: REDAKTIONEN 



Det er der heldigvis råd for, for hvis du ikke allerede har læst Havefolkets online julemagasin fra sidste år, har du stadig denne mulighed. Og det er ikke kun julemagasinet, du kan læse eller genlæse, for på siden MAGASINER kan du faktisk bladre i flere af vores ældre magasin-udgivelser.

Måske går du og planlægger nogle ændringer i haven næste år og mangler lidt inspiration, måske planlægger du en rejse og leder efter idéer til skønne havebesøg, eller måske er du bare, ligesom mange af os, så småt begyndt at komme i jule-mode. Uanset hvad, er der masser af dejligt havestof, ligesom der i alle magasiner altid gemmer sig et par gode opskrifter, små nyttige haveråd samt idéer til dekorationer og shopping.

Vi på redaktionen smutter af og til forbi siden MAGASINER, og vi håber, du vil gøre det samme. Klik her, læn dig tilbage i stolen, og nyd en lille pause i selskab med spændende artikler og smukke billeder.

Klik på magasinforsiden til højre for at komme direkte til julemagasinet fra 2015.

5 MINUTTER I LUKKETID

$
0
0
HAVEDAGBOG

Jovist er overskriften måske en kende dramatisk, men du har måske med lidt hjælp fra billedet her allerede fanget, hvad det drejer sig om. For er det ikke lidt det, som man kan kalde tiden lige nu? 

TEKST & FOTO: KARINA


Et farveorgie på løvtræer og buske er et sidste tableau inden lukketid, inden haverne pakker sig selv ned med lidt hjælp fra os, der dyrker dem. Jeg har altid holdt af den fantastiske sidste optræden, som haven, ja naturen for den sags skyld, takker af med. Sådan lidt selviscenesættende og divaagtigt på den der se-mig-agtige måde. Stort, spektakulært og slet ikke til at undvære.
I min have har jeg længe gjort et stort nummer ud af, at sceneskiftet skulle være noget ganske særligt, og derfor har jeg med tiden også anskaffet mig en del planter, der kunne bidrage med netop dette.



Engang var det faktisk efterårsfarverne, jeg alene købte træer og buske efter. Det har i mellemtiden ændret sig, for langsomt er jeg blevet lidt træt af især den røde høstfarve. Pludseligt larmede farven bare lidt for meget, hvilket resulterede i, at jeg skaffede mig af med en del af dem.


Den gule høstfarve er jeg til gengæld stadig helt vild med, og den syner heller ikke så hård imod det sorte træværk. På billedet her er det dog hverken træer og buske, der gør væsen af sig, men i stedet den store hostagruppe, der har skiftet karakter, inden bladmassen helt forsvinder.


I den anden ende af haven ses et af mine bærmispel-træer i baggrunden. Som sagt er jeg ikke helt til kombinationen sort og rødt, men de får nu lov at blive alligevel.



Træer, som jeg også har haft, siden vi begyndte at anlægge haven, er de store hjortetaktræer. Som med så mange andre træer var jeg helt vild med de gule, orange og røde farver, der lyste op her i oktober.



I dag er det mere hjortetakstræernes eksotiske præg, jeg sætter pris på, og derfor får også de lov at blive boende.



 Og så er der kirsebærtræerne, som har et helt fantastisk løv lige nu. Dem har jeg flere gange overvejet at bortskaffe, da de altid bliver angrebet af bladlus om sommeren. Jeg har nu alligevel ladet dem blive stående, hvilket jeg sådan set er meget tilfreds med, sådan som de står og lyser op her i den mørke tid.

KARRYBAGTE GULERØDDER

$
0
0
WEEKENDMAD


I dag giver vi dig god grund til at frådse i årstidens lækre gulerødder. Få her en opskrift på velsmagende karrybagte gulerødder fra Meyers køkken.

TEKST: LARS SCHEEL
FOTO: LINE THIT KLEIN





Karrybagte gulerødder med yoghurt

En hurtig og nem salat, som er god som tilbehør til f.eks. stegt kylling eller lam. Du kan lave den med alle sødlige rodfrugter, f.eks. persillerødder, pastinakker eller søde kartofler.

INGREDIENSER
4 personer

800 g gulerødder 
4 cm frisk ingefær 
skal og saft af 1 usprøjtet citron 
1 fed hvidløg 
1⁄2 dl olivenolie 
1 tsk. hel spidskommen 
1 lille spsk. karrypulver 
1 tsk. hele korianderfrø 
11⁄2 dl græsk yoghurt 10 % eller skyr 10 % 
2 håndfulde frisk mynte (eller frisk koriander) 
1⁄2 bundt forårsløg 
honning 
havsalt 
friskkværnet peber

SÅDAN GØR DU
Skræl gulerødderne, og skær dem i ensartede bjælker på 6­7 cm. Skræl ingefæren, og skær den i helt tynde skiver. Riv citronskallen – kun den gule del. Hak hvidløget fint.

Vend gulerødderne med olivenolie, hvidløg, citronskal, ingefær, spidskom­men, karry, korianderfrø og salt. Spred dem godt ud på en bageplade, og bag ved 200° i 15­-20 minutter – de må gerne få godt med farve. Lad gulerødderne køle af på køkkenbordet, til de når stuetemperatur.

Rør yoghurten med lidt salt og peber. Pluk bladene af mynten, og skyl dem i koldt vand. Slyng dem tørre i en salatslynge eller et viskestykke. Skær forårsløgene i helt tynde skiver, lidt på skrå.

Vend gulerødderne med citronsaft, salt og peber, og juster evt. med lidt honning. Anret gulerødder og yoghurt i en skål uden at blande dem for meget, og drys med forårsløg og mynte.


Opskriften - og mange andre skønne salater fra Meyers velsmagende madunivers - finder du i bogen 'Meyers Salater, Året rundt' fra Lindhardt & Ringhof.

Forlaget om bogen: 
100 helt nye opskrifter på grønne salater, fyldige måltidssalater og salater inspireret af asiatiske, mellemøstlige og middelhavets køkkener. Salaterne tager udgangspunkt i de råvarer, hver sæson har at byde på, og kan laves af alle. Undervejs kan du lære at piske perfekt emulgerede dressinger, koge knasende sprøde rodfrugtchips, sylte citroner og meget mere. Eksperimenterende sjæle vil sætte pris på at se teknikker som fermentering og røgning introduceret i salatkøkkenet.
Claus Meyer har skrevet bogens forord, og Lars Scheel, gastronomisk wingman og køkkenchef i Meyers gennem mere end 15 år, er manden bag bogens opskrifter, tips og tricks.
TITELMeyers Salater, Året rundt
FORFATTER: Lars Scheel med forord af Claus Meyer
FOTOS: Line Thit Klein
UDGIVELSE: September 2016
SIDER: 296
SPROG: Dansk
FORLAG: Lindhardt & Ringhof

EFTERÅRETS DEKORATIVE BÆR OG FRUGTER

$
0
0
PLANTER

Vi har haft et mildt efterår indtil nu, men man er ikke længere i tvivl om, hvilken årstid vi befinder os i. Det ER efterår. Haverne og naturen er ved at lukke ned, men der gemmer sig stadig nogle juveler derude. Der er nemlig nogle seje frugter og bær, som er bygget til at holde ud og stå imod kulden en tid endnu, og i takt med, at bladene falder, bliver de mere og mere synlige.


TEKST & FOTO: HENRIK



Nu har vi haft et ualmindelig smukt efterår i år. Det skyldes blandt andet, at bladene har fået lov at blive på træerne i lang tid, så vi har kunnet følge det langsomme forfald og de forunderlige farveskift, der hører med. Så kom der et par dage med vind, og pludselig står flere træer og buske helt nøgne. Det har også sin skønhed, men skal vi ikke være enige om, at netop den tilstand er der rigeligt med tid til? Der er dog lyspunkter ved løvfald: Man opdager alle de bær og frugter, der sidder tilbage lidt endnu. De er smukke i sig selv, men kan jo også hentes ind i stuerne og pynte op dér.

Lad os starte med kvæde, en af mine absolutte favoritter. Dels bliver frugterne hængende meget længe på træerne, hvor de sidder og lyser med deres gul-orange farver. Og så er der jo duften. En enkelt frugt på et fad er nok til at fylde hele rummet med den skønneste duft, som ikke ligner noget andet. Det skal du unde dig selv. Har du den ikke i haven, kan du sikkert finde den nu hos den nærmeste tyrkiske grønthandler.

 Så er der rønnebærrene, der som bekendt er sure. Jeg har faktisk aldrig smagt på dem. Det har fuglene til gengæld, og de bruger jo rask væk de rød-orange bær som et tiltrængt kosttilskud, når vinteren for alvor sætter ind. Bærrene er smukke i sig selv, og er der ikke ualmindelig mange bær i år? De gør sig jo også i kranse og buketter, eller frys dem ned i islygter, når frosten rigtig sætter ind. Man skulle også kunne lave snaps af bærrene, men den oplevelse har jeg til gode.

Slåen derimod ved jeg, at der kommer en helt forrygende snaps ud af. Farligt god faktisk. De blå bær er smukke og ser så friske ud med deres duggede overflade. Bærrene holder ret godt inde, hvis du klipper af dem til pynt. Men skal de indgå i en snaps, skal de først have frost, og her ville det nok være klogt at høste nu og smide dem i fryseren, mens tid er. Fuglene høster nemlig også disse bær, så du kan forvente en vis konkurrence.

Paradisæbler er en anden dekorativ frugt, der også kan laves snaps på. De fleste af os sætter også pris på dem som gele, men de er jo også fantastiske at nyde alene for deres dekorative værdi. Jeg har desværre ikke selv et sådant træ, men heldigvis er de blevet populære i haver og parker og har i mange år indgået i vildthegn og læbeplantninger. Der er med andre ord masser af muligeheder for at nyde de smukke frugter i denne tid.

Sidst, men ikke mindst er der de gode, gamle hyben. Jeg har bemærket, at flere vælger roser til deres haver, ikke kun for blomsternes skyld, men også efter, hvor dekorative hyben, de sætter. Går du med sådanne tanker, er det nu, du skal ud og studere venners og naboers roser, ja, og planteskolernes selvfølgelig. Det er nemlig ikke altid, at du kan se billeder af rosens hyben - som regel er det kun blomsten, der afbildes.

Har du øjnene med dig i denne tid? Har du set juvelerne derude?

HAVEN FRA 'DOWNTOWN ABBEY'

$
0
0
HAVEREPORTAGE

En af de største britiske TV-successer gennem mange år er Downton Abbey, som også i Danmark har særdeles mange trofaste seere. Desuden har serien for længst gået sin sejrsgang over hele Vesteuropa og Nordamerika plus Australien og New Zealand. Senest har serien opnået enorm succes i Latinamerika og i Asien.



TEKST & FOTO: OLE FOURNAIS



Den haveinteresserede TV-seer har nok jævnligt opmærksomt fulgt skuespillerne spadsere rundt i den vidtstrakte park - ofte filmet med det imponerende herresæde i baggrunden. 

Scene 1 : Lady Mary spadserer med en af sine bejlere i et betagende parklandskab med vidtstrakte plæner og majestætiske trækroner - og man bemærker det berømte herresæde i baggrunden. 
Scene 2 : Den konstant uheldige Lady Edith skynder sig gennem en række haverum med smukke blomster og en frodig pergola for igen at være sammen med sit barn - født i dølgsmål. 
Scene 3 : Den unge Lady Sybil sniger sig bag flere hække og langs med blomsterbede for i skjul at møde den unge, flotte chauffør.



Som arrangør af have- og kulturrejser har jeg gennem de senere år jævnligt besøgt Highclere Castle, som er virkelighedens Downton Abbey og ligger syd for Newbury - og hver gang nyder mine deltagere både de smagfulde indre gemakker med smukke malerier, møbler, vægtæpper, porcelæn m.m. - og samtidig den harmoniske park med mange spændende overraskelser.

Først lidt fakta om herresædet :
  • Historien om stedet kan dateres helt tilbage til vikingetiden, hvor det i flere århundreder tjente som bolig for biskoppen af Winchester.
  • Nævnes i den berømte Domesday Book fra 1085 - en fortegnelse over ejendomme, jorde, beboere, husdyr m.m.
I årstal:
  • 1368 : omtales en ombygning ledet af William af Wykeham, som også varetog bygningen af dele af Windsor Castle.
  • 1679 : bliver ejendommen købt af 1. jarl af Carnarvon, fætter til den langt mere berømte jarl af Pembroke på det nærliggende Wilton House
  • 1680-1700 : talrige ( måske over 400 ) Libanon-cedertræer indplantes via frø fra arabisten Edward Pococke, Oxford
  • 1774-77 : parken omlægges af den berømte Lancelot Capability Brown
  • 1839-42 : ny ombygning til det nuværende udseende ved Charles Barry - meget kendt som arkitekt for Parlamentet i London
    • Udendørs : domineret af den berømte Bath-stone og i den såkaldte "Jacobethan Style" = blanding af italiensk renæssance og Tudor-stil
    • Indendøre : præget af blanding af gotik og italiensk renæssance
  • 1907 : den 5. jarl sponserer og deltager i udgravninger ved Theben
  • 1915-18 : flere fløje huser militært hospital
  • 1922 : den 5. jarl åbner sammen med den berømte arkæolog Howard Carter gravkammeret til Tutankhamum den 26.november
  • 1941-44 : talrige evakuerede børn fra storbyer
  • 1969 : den 7. jarl udnævnes til "Racing manager" for dronningens hestesamling
  • 1969-73 : den nuværende 8. jarl udpeges som dreng til dronningens æres-page
  • 1970-2005 : præget af mere og mere forfald
  • 2005 - : flere omfattende restaureringsprojekter bl.a. tag, mur, installationer

Parken ved Highclere Castle er i dag "reduceret" til godt 1.000 acres - svarende til ca. 733 tønder land eller godt 404 ha = 4.046 km2. Så derfor forstår man godt, hvordan TV-skuespillerne har haft megen plads at brede sig på. Men som ved næsten alle engelske landskabshaver rummer stedet en række meget forskellige haverum, som her nævnes i kronologisk rækkefølge :

1. Monks Garden - med frugttræer
2. Georgian Periode - roser, plæner
3. Peach House - fersker, skæreroser, britiske stauder
4. White Border - takshæk, hvide stauder
5. Secret Garden - brede og tætte staudebede med løgplanter og kirsebærtræer
6. Wilderness - stor samling af gamle britiske træer omgivet af vilde blomster

Når man i dag besøger Highclere Castle, er hele parken åben for gæsterne, så man rigtig kan gå på opdagelse og nyde de forskellige haverum. Først og fremmest møder man det karakteristiske engelske græsningslandskab, når man fra landsbyen bevæger sig ind til herresædet. 



Man kan levende forestille sig, hvordan en gæst omkring 1920 har oplevet denne ankomst: Langsomt kommer selve hovedbygningen til syne mellem de mange gamle træer, som næsten alle er de så karakteristiske bredkronede cedertræer fra Libanon. Såvel den moderne kørebane som de mindre stier snor sig mellem træer, busketter og små lysthuse i det bugtende landskab - og altid ser man græssende får rundt omkring.

- Det har i sandhed skabt ærefrygt hos de lavere klasser og tilsvarende anerkendende miner hos de velbjergede...

CAPABILITY BROWN
Hele dette nærmest pastorale parkanlæg skyldes Capability Brown, som var den mest anerkendte landskabsarkitekt i England i 1700-tallet. Brown foragtede alt fra den franske barokstil med de rette linier og den præcise opdeling af haven - og i stedet hyldede han de dengang nye inspirationer fra de asiatiske dvs. indiske, kinesiske og japanske haveidealer herunder ikke mindst de buede stier, de "naturlige" busketter, de imponerende træer og de lange kik ud gennem hele dette idylliske græsningslandskab, som skulle symbolisere grundlaget for briternes rigdom: dyrene.

Derfor omlagde Capability Brown en lang række allerede etablerede haver - f.eks. Highclere Castle - fra barokstil til en langt mere "blød" stil med store, åbne plæner, som skulle symbolisere det klassiske engelske græsningslandskab - plus talrige store træer, som absolut ikke måtte plantes i et bestemt geometrisk mønster.

Hertil indplantede Capability Brown også store mængder blomstrende buske - meget gerne hentet i de dengang nyopdagede fjerne egne i verden: buske fra de store områder i Himalaya-bjergene, fra den koreanske halvø, fra Japan, fra både Nord- og Sydamerika og efterhånden også fra det sydlige Afrika.

Sådanne buske plantet i grupper oplever vi naturligvis også på Highclere Castle især i White Border og i Secret Garden, hvor både senere ejere og gartnere efter Brown har forøget antallet. Derfor kan man undervejs rundt i parken opleve, at man også bevæger sig rundt i hele verden - altså: Man skal få en opfattelse af, at man går "på opdagelse" i verden...

MEGET AT BYDE PÅ
Parkanlægget ved Highclere er fuld af overraskelser i form af et design bestående af adskillige rum, et varieret planteudvalg, et harmonisk græsningslandskab med en ide om oldtidens Arkadien, hvor alt ånder fred og ingen fare, og hvor mennesker og dyr er i harmoni med naturen.



Man kan i parken opleve små, lukkede haverum præget af mindre bede med oprindelige engelske planter omkranset af stedsegrønne hække - på engelsk kaldet "knotted bed", men også lange, harmoniske staudebede præget af langt mere eksotiske planter fra nær og fjern - på engelsk kaldet "herbaceous border" med talrige farverige blomster uden bar jord.

Mellem disse afdelinger møder man nogle få af de meget pudsige og bemærkelsesværdige taks klippet i ganske bestemte former - fagudtrykket for dem er "topiary".

Endelig møder man også mange blomstrende buske især fra Asien og Amerika - ofte opdaget og hentet til England i løbet af 1800-tallet.

Men mange besøgende - også fagfolk - fremhæver med rette som det mest iøjnefaldende i parken de smukke bredkronede cedertræer, som alle kommer fra Libanon og derfor har udpræget vandrette grene, mens den nok senere udbredte Himalaya-ceder har skråt nedad hængende grene - og kan findes i parkens udkant.



Highcleres parkanlæg hører ikke til blandt de allerkendteste i England, men det skyldes udelukkende, at der i nærheden er så mange andre med enorme plantesamlinger og med andre trækplastre som f.eks. en samling af bestemte planter o.l. Desuden ligger Highclere midt i et yderst frodigt landskab med talrige andre og større herresæder inden for ganske kort afstand.

DOWNTON ABBEY 
TV-serien Downton Abbey har medført en voldsom interesse for Highclere - så massiv, så den nuværende jarlfamilie har sat begrænsninger på de daglige besøgstal: højst 1500 - heraf halvdelen grupper. Dette har vist sig at være særdeles fornuftigt, så alle gæster i ro og fred kan opleve det spændende herresæde og derefter tage sig rigtig god tid til at "gå på opdagelse" i parken med mange spændende planter.

Derfor er det absolut afgørende, at man på forhånd orienterer sig på stedets hjemmeside, så man ikke møder forgæves op. Selv oplevede jeg to gange i denne sommer, at et dansk og et svensk ægtepar bad mig om hjælp til at komme ind. De var blot kørt til Highclere Castle, men der var ikke flere billetter de to dage. Heller ikke jeg kunne formå kontoret til at sælge flere billetter, så de blev henvist til en senere dag...

En for mange gæster noget uventet tillægsgevinst er den enestående udstilling i herresædets underetage, som man så absolut ikke må snyde sig selv for: nemlig en masse arkivalier i form af fotografier, kortmateriale, effekter, tøj, redskaber m.m. fra udgravningerne i Egypten både om de tidlige ved Theben og om det, som førte til åbningen af den verdensberømte kongegrav Tuthankhamon.

Som engelsk tradition byder, finder man gode faciliteter til kaffe og te - og naturligvis en let frokost. I slottets tidligere køkkenregioner og i en staldbygning er indrettet udmærkede spiseforhold, ligesom en noget primitiv, men også meget charmerende giftshop er indrettet i en tidligere stald.

TV-seriens optagelser fra køkkenregioner m.m. er alle foretaget i studier i London, da hele underetagen på Highclere Castle blev moderniseret ca. 1955 og derfor var for moderne i forhold til Mrs. Patmore og Daisy.

Landsbyen Downton i TV-serien finder vi i den også i virkeligheden meget charmerende Bampton lidt vest for Oxford. Her kan man bl.a. opleve kirken, skolen, sygehuset, flere huse i gaden op til kirken og Mrs. Crawley's hus.

Endelig er flere optagelser fra markedsdag og lignende foretaget i den helt uimodståelige ældgamle landsby, Lacock - lidt sydøst for Bath. Lacock bliver jævnligt udlejet til filmoptagelser, når man skal bruge autentiske miljøer fra ca. 1300 til 1914, idet byen ejes af National Trust og ingen steder i gadebilledet kan man se moderne installationer som TV-antenner, reklameskilte o.l.

HIGHCLERE I DAG
Nutidens countess på Highclere er meget ihærdig med at forny haven. Således igangsatte hun for et par år siden et spændende projekt med at udvide plantesamlingen i "den hvide have" - og tilsvarende et projekt med en stor samling af træer, som er hjemmehørende i England. Derfor bliver det fortsat spændende at følge hendes blog - og ikke mindst at besøge den herlige park igen.

GREENIE MED RØDBEDE, PÆRE OG MYNTE

$
0
0
WEEKENDMAD

Denne og de kommende to fredage dykker vi ned i Søren Ejlersen og Ditte Ingemanns univers. De to ildsjæle har nu kastet sig over et nyt univers af flydende planter, hvor alt får lov til at være med - også grøntsagernes gode og mættende fibre, der ellers i høj grad sorteres fra, når man slowjuicer.  Vi starter i dag med en af de lette.

TEKST: DITTE INGEMANN & SØREN EJLERSEN
FOTO: DITTE INGEMANN



Rødbede, pære og mynte
Hvis du ønsker en tyndere greenie, kan du juice rødbeden først, og kun bruge rødbedesaften til din drik.

INGREDIENSER
Ca. ¾ liter

200 G RØDBEDE
½ BUNDT MYNTE
1 APPELSIN
2 PÆRER
3-4 DL VAND

SÅDAN GØR DU:

Skræl rødbeden eller vask den grundigt. Skær den i små stykker. Bank mynten med ryggen af en kniv, så bladene frigiver deres æteriske olier, og hak dem groft.
Skræl appelsinen. Skær pærerne i kvarte, og fjern kernehuset. Kom alle ingredienser i blenderen, og blend til en ensartet konsistens. Juster evt. med vand.
Server straks.

TIP: 
Brug gerne en højhastighedsblender til den rå rødbede Det kan være svært at få blendet rødbede helt glat og cremet i en almindelig blender.


Opskriften - og mange andre sunde, grønne opskrifter fra Søren Ejlersen og Ditte Ingemann - finder du i bogen 'Blender' fra People's Press.

Forlaget om bogen: ENDNU NEMMERE, SUNDERE OG VILDERE END AT JUICE! Søren Ejlersen og Ditte Ingemann giver dig 177 opskrifter på livgivende GREENIES og styrkende SMOOTHIES – fra de nemme og børnevenlige til de vilde og voksne. Et helt nyt drikkeunivers af blendede frugter, grøntsager, nødder og superfoods. Og det eneste, du behøver for at forvandle alverdens sunde råvarer til flydende guld, er en blender!
Drik grove grøntsager til morgenmad, som eftermiddagssnack eller før træning. Fyld dine depoter med frugtfibre og gode olier eller giv din krop et udrensende pause med en af Søren og Dittes BLENDERTURE. DRIK DIG MÆT I FRUGT OG GRØNT – ALT KAN BLENDES! 
TITEL: Blender
FORFATTER: Ditte Ingemann, Søren Ejlersen
FOTOS: Ditte Ingemann
UDGIVELSE: September 2016
SIDER: 221
SPROG: Dansk


Du kan finde mere fra Søren Ejlersen lige her:

SAFTER
Friskpressede safter er sunde og et godt alternativ til at få ekstra grøntsager indenbords – også i børnene. Vi har kigget nærmere på bogen ”Safter”.


MAROKKANSKE SYLTEDE CITRONER
Syltede citroner er fantastiske i retter og dressinger, som trænger til salt og syre. Få opskriften lige her.


FERMENTERING AF RØDBEDER
I sidste uge fik du opskriften på syltede citroner. I dag er turen kommet til rødbederne.





REDAKTIONENS FORÅRSDRØMMERIER

$
0
0
BLOMSTERLØG

Om efteråret er der masser, der kan gøres i haven. Og en af tingene er, at få lagt de famøse blomsterløg, så vi i foråret får masser af tulipaner, allium, krokus eller hvad det nu lige er man går og drømmer om. Del med os, hvad du har lagt! Og læs her, hvad vi i redaktionen har puttet i vores haver i år.

TEKST: REDAKTIONEN
FOTO: LONE & HENRIK






En haveskribent beskrev på et tidspunkt det med at lægge løg i haven, som at lægge små forårsgaver til sig selv og sine kære. Det er jo så sandt, som det er sagt. Det at lægge løg er båret af havedrømme om forårets komme, og allerede her i efteråret at planlægge de gaver, man skal glædes over når lyset igen vender tilbage. Når det hele titter op til foråret, glædes man i stor stil over, at man fik overtalt sig selv - igen en gang - til at få lagt blomsterløg. Overtalt - jo, for hvis man har en tung lerjord, så kan det være noget af et hestearbejde. Og selvom man har let lerjord, så er det at lægge løg i jorden for mange noget, man skal tage sig lidt sammen til. For det er hårdt arbejde! Men det hele er umagen værd, når man i foråret mødes af et blomsterflor, hver gang man går i haven!



Læs herunder om vores nylagte havedrømmerier.

HENRIK
I de ældste af mine bede trives løg faktisk ikke særligt godt - de består af tung lerjord som langsomt, men sikkert tager livet af løgene, i hvert fald tulipanerne. Jeg har suppleret gennem årene med nye 'Cosmopolitan' og 'Purple Prince', men nu er bedene så tætte og efterårene så milde, at det faktisk er umuligt at komme til jorden. Så jeg er meget spændt på hvor mange tulipaner jeg får at se til foråret.

"...jeg er kommet til at påskønne stabile sorter, der kommer igen år efter år"

Til gengæld har jeg i år haft stor glæde af tulipanløg i potter, så det kommer der også næste år. Det er igen de rosalignende 'Wirosa' og fyldte 'Angelique', suppleret med de dybrosa/lilla 'Purple Prince'. I de nye bede er jeg blevet klogere, jorden er noget lettere. Der er et bed domineret af hvide farver. Her er der i forvejen sat mange hvide 'Purissima', men de har fået endnu et supplement, så de til foråret står endnu mere kompakt, sammen med hvide allium og hvide liljer. Jeg er kommet til at påskønne stabile sorter, der kommer igen år efter år og som ikke degenererer i farve og form - og her ser 'Purissima' ud til at være en klar vinder. Og så er der jo lidt NYE bede klar til foråret! Her er der sat en masse orange 'Orange Princess' (ja, jeg tager hul på en helt ny æra, med farver i det orange/gule felt!). De får modspil af lilla allium 'Purple Sensation'. Nu er der bare at vente på foråret!


LONE
I vores have har vi to primære områder med stauder og buske. Det ene er morgenhaven, placeret mod nord - denne er hold i lyse og hvide nuancer. Her huserer prydløg og tulipaner og i år har jeg suppleret med masser af nye tulipaner 'Spring green' og 'Clearwater'.

"...for mig er den mest overbevisende mørke tulipan denne klassiker Queen of night"

På sydsiden af huset har vi to lange staudebede, der er blåt i den ene ende mod vest, rosa/purpur/bordeaux i den største del - der omfatter den midterste del af bedet, og er så gul/orange i den anden ende mod øst. I forårsmånederne er det især de midterste stykke der får lov at dominerer farveskalaen og her har jeg i år suppleret med en del nye løg af 'Queen of Night' og prydløget 'Purple sensation'. Jeg har over årene forsøgt mig med en del andre tulipaner i samme mørke nuance, men for mig er den mest overbevisende mørke tulipan denne klassiker 'Queen of night'. Desværre forsvinder de lidt med årene, efter først at blive mindre og mindre. Så derfor skal der suppleres. Nu glæder jeg mig til foråret og håber at have genskabt det blomsterhav, som du kan se på kollagen her på siden.


Hvad har du mon selv lagt i bedene i år? Fortæl os meget gerne om, hvad du har valgt - og hvorfor. Du kan skrive med i kommentarerne herunder.

KRUKKERNES NYE VINTERLY

$
0
0
KRUKKERNE

Det er på høje tid, at få flyttet de frostfølsomme planter ind i mere beskyttende omgivelser for vinteren. I denne uge har mine holdt flyttedag, men i år til et helt nyt sted end de plejer. 

TEKST & FOTO: KARINA



Det er jo sådan, at vi i foråret fjernede vores havestue og i stedet byggede en ny pergola.
I alle de år hvor vi har haft havestuen, har vi også brugt denne til vinteropbevaring af alle de frostfølsomme planter, så som citrustræer, et stort oliventræ og en mindre samling skærmliljer. Det kan vi i sagens natur ikke dette år, så i stedet får de en helt ny placering for vinteren, nemlig inde i min søns hang-out-område i den ene ende af skuret. I år er det dog ikke mere end skærmliljerne der skal flyttes ind, for både citrustræer og det store oliventræ har jeg kasseret - for citrustræernes vedkommende på grund af bladlus, som jeg ikke magtede længere.








Inden at krukkerne kom ind på deres nye vinterlokation, skød jeg lige et par billeder, der viser hvor de plejer at have plads sommeren igennem.

I min baghave, ved den store nye pergola, står de hvide skærmliljer, som skulle være en smule mere hårdføre end de blåblomstrende.



De blåblomstrende har jeg i forhaven lige ved siden at det lille springvandskumme, som ses her lige  inden de blev flyttet ind i vinterly.



Og det er så her de står, sammen med nogle små oliventræer jeg købte denne sommer. Stedet er på ingen måde frostfrit, men jeg håber, at det går. Ihvertfald kommer de til at stå tørt, som jo er det allervigtigste faktor for overlevelse, da rødderne nemt kan rådne, hvis de står og sopper i vand og sne. 

HAVEMØBLER HOS ROSEMARY

$
0
0
HAVEMØBLER 

At vælge havemøbler kan være en svær proces. Der er så mange forskellige at vælge mellem, og det, som man synes er fint, er måske knap så behagelig at sidde i. En anden ting, der kan være ret afgørende for, om møblerne holder i haven i mange år er, at de passer til stilen i hus og have. 

TEKST & FOTO: LONE





I dag tager vi dig med på et lille besøg i haven ved Barnsley House, der er skabt af Rosemary Verey. Denne have er åbent for besøg, hvis man gæster stedets hyggelige restaurant eller hotel, og hvis man på dage med godt vejr kan sidde ude og få sin afternoon tea, så slår man sig ned i disse ultrabehagelige rattanmøbler. Stolene er valgt i en farve, der passer fint til de gamle patinerede sandstensmure og de bløde former taler fint sammen med alt det formklippede.


Her er det lykkedes, at finde møbler, der både er praktiske, passer til husets stil og er dejligt behagelige at slå sig ned i.


Udsigten fra opholdspladsen fejler absolut heller ikke noget, for her kan man på tæt hold nyde den hyggelige have.

Havens møbler er fra Freeline.





Nu, hvor vi alligevel er her, så kigger vi altså også lige indenfor. Borddækningen er selvfølgelig inspireret af havedamens fornavn. Ret enkelt, men rigtig fint.

GREENIE MED PAK CHOY

$
0
0
WEEKENDMAD

I dag skal vi igen have besøg af Søren Ejlersen og Ditte Ingemann, der byder på en ny blenderopskrift. I dag byder de på en lækker greenie med bladgrønsagen pak choy.



TEKST: DITTE INGEMANN & SØREN EJLERSEN
FOTO: DITTE INGEMANN





Greenie med pak choy
Greenie med pak choy
Pak choy er en asiatisk bladgrøntsag, der minder om sølvbede. Du får en mættende greenie ud af blenderiet.

INGREDIENSER
Ca. ¾ liter

2 PAK CHOY
2 PÆRER
SAFT AF 1 LIME
5 DL KOKOSVAND
15 G FRISK INGEFÆR

SÅDAN GØR DU

Skyl pak choy-kålene grundigt, og skær dem i passende stykker. Skær pærerne i kvarte, og skær kernehuset fra. Halver limen og pres saften ned i blenderen.
Tilsæt alle de øvrige ingredienser, og blend indtil konsistensen er cremet og glat. Server straks.




Opskriften - og mange andre sunde, grønne opskrifter fra Søren Ejlersen og Ditte Ingemann - finder du i bogen 'Blender' fra People's Press.







WRUM WRUM - HAVEFOLKETS TRILLEBØR-BATTLE

$
0
0
HAVEFOLKET TESTER

Det dér med lækkert havegear, er noget vi virkeligt sætter pris på her på redaktionen. I dag og i morgen vil vi sætte fokus på havefolkets helt uundværlige havehjælp - nemlig trillebøren. 

TEKST & FOTO: KARINA

Hvad angår trillebøren så er det desværre sådan, at man skal lede længe efter kønne modeller, men det kan lade sig gøre. Påstanden om, at det pæne og det praktiske ikke altid går hånd i hånd, vil vi se om vi kan gøre til skamme i denne lille test af trillebørene af navnet "Carry" fra Trolla. 



Den første trillebør der testes, skal leve op til udfordringerne, som kommer af, at man har en lille have som jeg.


Derudover, at jeg også har mange forskellige niveauer i haven, i form af terrasser og trapper, hvor en alt for stor og tung trillebør ikke er sagen.


Jeg har derfor valgt at teste den mindste trillebør fra Trolla, som ikke blot tager point med min fortrukne farve, nemlig sort, men også har den fordel, at den har punkterfrie hjul. Trillebøren har nu i et år været min tro følgesvend rundt i haven, og har ikke kun været udsat for blade som her, men også flytning af teglklinker, såvel som konstruktionstræ. De sidstnævnte materialer er jeg klar over, er noget af en opgave at kræve af en lille sag som denne, men i min have bliver haveredskaberne altid udfordret.




Allerede nu har trillebøren stået model til meget og udfordringerne med mine niveauspring har den klaret, uden af give mig unødig sved på panden. Jeg vil tro, at dette er takket være vægten, som sammenlignet med trillebøre i metal, har en kumme af let plast, hvilket vil sige, at den heller ikke ruster. Alt i alt har model Trolla Carry været en positiv overraskelse, og en trillebør der er til at holde ud at se på. 

Inden længe skal vi se nærmere på en større model fra firmaet, hjemme hos Lone. Indtil da kan du jo passende ta' et smut forbi Trolla's hjemmeside; www.trolla.dk, hvor du kan finde flere modeller fra serien. 

EN TO-HJULET TRILLEBØR

$
0
0
HAVEFOLKET TESTER

Karina har udfordret mig til at teste denne to-hjulede trillebør fra Trolla, og efter at have haft den i haven det meste af havesæsonen, er jeg klar til at give den min dom. Læs med.


TEKST & FOTO: LONE


Jeg har og har altid haft en helt almindelig trillebør med metalbalje og gult metalstel. Der er gået et par stykker til med tiden - mest fordi vi også har brugt den under byggeri af om- og tilbygning på huset for nogle år siden. Trillebøren følger mig næsten altid, når jeg er i haven. Ofte til ukrudt eller blade - altid til transport af redskaber. Og til begge formål er den glimrende. Da jeg fik den nye sorte plasttrillebør i haven, forsøgte jeg straks at lade den overtage den gamles opgave, men dertil duer den faktisk ikke. Den kan ikke vippes op på kanten af traileren, når den skal tømmes for ukrudt. Både fordi baljen ikke er stabil nok (er jo i plast), og så er den ikke lige så høj som den anden, så den kan ganske enkelt ikke nå op til traileren, uden at jeg skal til at løfte på den. Og der slipper kræfterne op.

Så jeg fandt ret hurtigt ud af, at den skulle finde en anden anvendelse, hvis nogen. En måned stod den bare der - og stod. Først en dag, hvor den gamle var fyldt med ukrudt, og jeg kom fra gartneren med en bunke planter, der skulle i jorden, fandt jeg den frem. Og se - lige der fandt jeg ud af, hvad den er god til. Netop til transport af planter mm., der skal ud i haven. Det er jo sådan, at trillebøren har to hjul, og så har den kun et håndtag, så den kan flyttes med bare én hånd! Derfor er den ualmindelig dejlig at trække med rundt i haven. Siden er den faktisk blevet min lille transportvogn. Jeg kunne måske lige så godt have mig en lille trækvogn, for jeg bruger slet ikke den funktion at den kan tippe, men jeg vil påstå, at den er nemmere at bruge end en trækvogn, fordi den har sine terrængående hjul, og så er den altså også lidt pæn at se på (det skal ikke underkendes).


Her i efteråret har den vist sin værdi under samling af blade. De ryger ikke alle på genbrugspladsen, men et stor del bliver lagt på en vold, som vi har for enden af haven, så de kan formulde med tiden og i mellemtiden være hjem for pindsvin. Og blade har vi mange af.


De store mængder samler jeg i spånposer, som er lette at feje blade ind i og siden køre til kommunekompostering.


Når der skal finrives, kommer den lille børe i sving. Netop fordi den er nem at trække med rundt, når man har bladriven i den ene hånd, er den perfekt til formålet.


Når den er fyldt, smider jeg bladene over hegnet til volden.


Der er ingen tvivl om, at hvis jeg skulle vælge mellem denne og min almindelige trillebør, så ville jeg beholde den gamle. Men denne er super god som supplement, og jeg tænker, at den netop i en lille have ville være rigtig god.

Det skal forresten også nævnes, at den ikke kan parkeres på højkant, som man gør med almindelige trillebører. Det betyder, at den ofte står fremme et sted - som reglen i køkkenhaven. Når det regner, fyldes den med vand, og det kan faktisk blive til en del. Næste morgen tømmer jeg den, og vander højbede med den. En god lille sideeffekt.


Vil du også se vores omtale af den et-hjulede fra Trolla, så kan du finde anmeldelsen her.

PAKKEKALENDER ELLER JULESOKKER

$
0
0
TRADITIONER

Julen nærmer sig og 'de små pakker' er så småt ved at blive samlet herhjemme hos os. Vi har ingen helt fast tradition for decemberdagene. Nogle år er det adventspakker, andre pakkekalender, men ofte har det været nissen, der har styret løjerne og hver nat har puttet små ting i sokkerne. Pakket ind eller ej.


TEKST & FOTO: LONE





Dette år vender nissen tilbage. Pakkekalenderen får hvile i år, for husets ældste tradition med de rød/hvid-ternede og -stribede hjemmesyede sokker tages op igen. Jeg skal på loftet og have fundet sokkerne frem i en af de mange julekasser. Og så skal jeg have syet en ekstra, for familien er jo nu udvidet til fem siden vi sidst have brug for sokkerne. Men der er jo tid endnu, så mon ikke jeg også når det. Det kan bestemt være svært, at finde pakker til 3 x 24 dage, så beslutningen er, at der her i huset veksles mellem lidt gode ting på nogle dage, og på andre dage en helt lille ting - som en pebernød eller klementin. Så er der også penge tilbage til julegaverne, og der er ønsker tilbage på ønskesedlen.



At finde pakkerne kan være noget af en udfordring, og derfor har de store også fået lov til at lave en lille ekstra ønskeseddel med gaveønsker i den lave ende af prisskalaen, så nissen har en god chance for finde ting, der rent faktisk er savnede og ikke blot ender i bunden af skabet.
Hvad mon du gør hjemme hos jer? Pakkekalender/sokker eller adventspakker? Måske noget helt tredie? Og er det til børnene, manden eller kæresten?



Spiralblok og indeks, glimmerstjerner, 
gavepapir og bånd er fra House Doctor. 
De små biler er fra Milios.dk.


Find inspiration til indpakning af julens kalendere her:

BØRNENES PAKKEKALENDER
Pakkekalenderen er én af de ting, som nok de færreste børn vil undvære i december måned. Hvis I ikke allerede har en tradition omkring, hvordan pakkerne bliver overbragt, så se med her. Vi giver tre eksempler på, hvordan du hurtigt kan gøre det. Læs mere >> 
GENBRUG OG GAVEREGN
Forkæl din kæreste haveven eller -veninde med en pakkekalender fyldt med havegaver! Vi har samlet vores bud med kulørte pakker, snøret med jute og hængt op på et gammel broderi af den jagtede bjørneklo.
Læs mere >> 

LAV DIN EGEN CHOKOLADEKALENDER
Der er et væld af chokoladekalendere ude i butikkerne, men særligt kønne er de altså sjældent. Har du det lidt ligesom jeg, så se med. 

EN SMUK LINDE ALLÈ

$
0
0
TRÆER

En kedelig stribe asfalt kan forvandles til et stykke vej, som man vil nyde at slentre langs, som får omgivelserne til at rette ind, og som endda er et jagtslot værdig. Vi skal besøge en allé og se, hvad sådan en række træer kan gøre for os - og for asfalten.



TEKST & FOTO: HENRIK


Hække og træer ses på en helt anden måde, når alt andet er falmet og visnet ned. Vi kan bedre se, hvor stor betydning de har for have- og byrum. De er en slags skelet, som holder sammen på det hele. Billederne her er fra en morgen i dejligt solskin for blot få uger siden. Alléen på billederne er Jægersborg Allé i Gentofte, der strækker sig flere km fra Jægersborg gennem Charlottenlund og ender ved Strandvejen og Charlottenlund Fort. De ældste dele er over 300 år gamle, så vi har at gøre med et planteprojekt, som de færreste haveejere kan svinge sig op til. Det er stort tænkt, og det er da også skabt til store forhold. Dels som en passende tilkørsel til Charlottenlund Slot og dels som ramme for datidens store jagter. Den del, jeg viser på billedet, er til det sidste - et pompøst slag i bolledejen, der skulle imponere.


Jeg synes, denne allé er fantastisk. Den er utroligt smuk året rundt, men især, når den står med alle disse gyldent-grønne blade på. Men se på billedet ovenfor: Er det ikke fantastisk, at sådant et anlæg kan overleve gennem århundreder og stadig være i stand til integreres med vej, parkering, buslommer, belysning, cykelstier, fortove og ikke mindst en byudvikling omkring den - bebyggelser fra samtlige årtier i de sidste 100 år.

Den del af alléen, du ser på billederne, består af lindetræer. Et skønt valg til en allé, for de er både smukke enkeltvis og i flok. Duften på en lun sommerdag fra de tusindvis af lindeblomster er ubeskrivelig. Der er ikke parkering direkte under træerne - og det er godt, for lind kan tiltrække lus, der ikke har spor dårlig samvittighed over at klatte ned på lakken på fine BMW'er.

Hjerteformede blade er vældig smukke, også når de ligger spredt i græsset.

Sådan en allé skal passes og plejes. I det tidlige forår bliver stammerne renset af for sideskud, hvilket viser, at træet ikke får sin slanke form uden en hjælpende hånd fra mennesket - hvert fald ikke i sine unge år. Kronen beskæres også, så grenene får deres elegante svaj.

Men der er også det mere langsigtede vedligehold. Skal man lade træerne ældes, til de falder om, eller skal man forny alléen løbende? Her har man valgt det sidste. Få nogle år tilbage blev en del af de ellers sunde træer fældet. Nye blev plantet - tæt - for at man kan fjerne de svageste igen om nogle år. På denne måde er der hele tiden yngre træer til at tage over, når de ældre bliver svækkede. På den måde kan alléen måske få yderligere 300 år uden at skulle ryddes på én gang og startes helt forfra. I mellemtiden kan vi nyde synet, duften og sågar lyden af de mange hundrede træer.

Kender du en smuk allé? Har du også træer langs de veje, du færdes på? Fortæl om dem her - eller på HAVEFOLKETS facebookside.

GREENIE MED BROCCOLI OG FENNIKEL

$
0
0
WEEKENDMAD

I dag byder vi på sidste greenie fra Søren Ejlersen og Ditte Ingemann i denne omgang. Mens de to første opskrifter de foregående fredage har været fra den lidt milde ende af skalaen, skruer de i dag lidt op for smagsuniverset. Menuen står på en af de tungere greenies, der indeholder noget så godt som broccoli, fennikel og ingefær. Hop i køkkenet, og blend med!

TEKST: DITTE INGEMANN & SØREN EJLERSEN
FOTO: DITTE INGEMANN





Broccoli, fennikel 
og appelsinnøddemælk

Broccoli har en delikat og mild kålsmag – som går godt i mange greeniesammenhænge. Husk at også stokken kan bruges!

INGREDIENSER
Ca. 1 liter

½ BROCCOLIHOVED
½ FENNIKEL
1 GULEROD
1 APPELSIN UDEN SKRÆL
5 G FRISK INGEFÆR
5 DADLER
SAFT AF ½ LIME
2 DL  VAND
3 DL MANDELMÆLK (SE SIDE 22)
5 ISTERNINGER

SÅDAN GØR DU
Skær stokken af broccolien, og skræl den. Skær broccolistokken i mindre stykker. Halver broccolihovedet, og bræk buketterne i mindre stykker. Snit fenniklen groft. Skræl gulerod og appelsin, og skær begge dele i passende stykker. Udsten dadlerne. Pres saften af limefrugten ned i blenderen. Kom alle ingredienser i blenderen, og blend til en ensartet konsistens. Server straks.


Opskriften - og mange andre sunde, grønne opskrifter fra Søren Ejlersen og Ditte Ingemann - finder du i bogen 'Blender' fra People's Press.

JULELYS I HAVEN

$
0
0
HAVELIV

Små lyskæder, der funkler i mørket, såvel som alle de skønne lanterner og levende lys hører så ubestridt til de elementer, der sætter stemningen i december måneds have.

TEKST & FOTO: KARINA



Lidt uvant i forhold til, hvad jeg plejer, har jeg i år givet den fuld skrue ude i min have - så meget, som min smag for det simple har kunne trække. Sidste år blev den forsømt, så det skulle der så laves om på i denne vinter.
I haven er de stedsegrønne små-træer nu pynteligt pakket ind i små glimtende kæder og lanterner forsynet med nye lys. Små juletræer pryder i krukkerne og ophængte stjerner pynter hist og pist. Sammen spreder de hygge blandt tilfældige bunker af kviste og gran og bakker med mos, der senere skal bruges til pyntning indendøre.

Den store pergola, som er placeret, så man kigger på den direkte fra dagligstuens terrassedør, er et rum, der har været særligt sjovt at dekorere, eftersom den jo først blev færdig denne sommer og endnu ikke har været indviet i julen.

I forhaven plejer jeg blot at have en enkelt lyskæde siddende i den opstammede kirsebærlaurbær, som står lige ved hoveddøren, men i år syntes jeg også, at de to ved facaden skulle have lidt opmærksomhed. Det hele skal I få at se lige nu, så kom med mig rundt i min lille julebelyste have.



Vi starter ved den nye pergola, hvor de enkelte lanterner står på deres vanlige pladser. Her i juletiden har lanternerne på bordet fået besøg af min gamle zinkkurv, der er fremragende til at indsamle og opbevare havens naturpynt i.



Pergolaen og det glade julevanvid nydes fra første parket, nemlig dagligstuen, hvortil stemningen også har spredt sig.



Ud over de levende flammer kommer tre spots i baggrunden os til undsætning i de mørke timer. Spotlamperne sidder på ydersiden af den lange bænk og lyser op på den store bagvæg med efeu - en feature, vi nyder både sommer og vinter.



Ved hoveddøren sidder der traditionen tro en lyskæde om det ene kirsebærlaurbærtræ.


Det er det, der sammen med den simpelt dekorerede hoveddør og en lanterne ved trappevangen byder julens gæster velkommen.



I år skulle træerne langs facademuren som nævnt også forkæles lidt. Et ekstra sæt lyskæder er derfor erhvervet, og jeg synes, at det ser godt ud, så det skal helt sikkert gentages de kommende vintre.



Ved den lille terrasse foran min søns legerum er der også pyntet op. Her står et lille juletræ og spreder hygge, hvad end du ser det ude fra haven eller inde fra det store vindue i spisestuen.



Den større terrasse, hvor vi griller og spiser om sommeren, har også været udsat for en lille bid julestemning. På det lange trallebord langs hegnet er krukkerne med oliventræer og urter blevet erstattet med små juletræer med lys, og ved tavlen hænger en af det fine træstjerner, som også hænger ved den nye pergola.





Det var en lille tur rundt i vores julehave. 
Et lille drys sne vil være godt, men med eller uden er vi ihvertfald klar, er du? 

KALENDERLYS MED GRØNT I GRØNT

$
0
0
DEKORATION

Ud over juletræet er der en juletradition, som kan findes i de fleste hjem: Kalenderlyset. Uanset om man hygger med overdådige nisselandskaber eller lader julen indordne sig under stramme. moderne rammer, ja, så er der på en eller anden måde altid plads til denne stump stearin, der mere eller mindre effektivt tæller ned til juleaften. Her er et bud på en dekoration til at følge lyset.

TEKST & FOTO: HENRIK


Så varer det ikke længe. Lige om lidt tager vi fat i den egentlige julemåned, selv om mange af os nok har tyvstartet lidt. Noget af det, der skal være klar fra starten. er kalenderlyset. Nogle år har jeg ikke gidet have sådant et - mest fordi vi har oplevet, at det enten er brændt aaaaaalt for hurtigt ned til nummer 24 midt i måneden, eller også har vi haft så travlt, at det dårligt er blevet tændt. Men i år er det her. I en lidt kraftig version, som indeholder noget brændetid!


I stedet for en egentlig dekoration har jeg valgt at lave en krans. Kransen er lidt mere fleksibel end en dekoration. Bliver jeg træt af den, kan jeg hænge den op i stedet for at have den stående på bordet. Og så kan jeg godt lide at holde lyset adskilt fra dekorationen. Det er nemlig rigtig praktisk, når man gerne vil skifte lyset ud med et andet, når vi er nået frem til juleaften. Det er da trist at se på sådan en lysestump, og det bliver sjældent kønt, hvis man klasker et nyt lys oveni.

Lige nu står lyset i en cylindervase, men det kan skiftes ud til en stage eller andet, efterhånden som lyset brænder ned. Jeg ved ikke, om det er fordi, vi har et hus med stråtag - men jeg er blevet ret hysterisk med sikkerhed omkring levende lys. Netop et kalenderlys kan være sådan noget, man glemmer at få slukket, når man suser ud af døren om morgenen. Ja, faktisk bør man jo slukke det, når man ikke lige er omkring det. Men hvem gør det? Her kan lyset i hvert fald få lov at brænde uden at sætte fut den snart knastørre krans.


Bånd er der ingen af. Måske er det en "mandeting", men det kan jeg ikke rigtig få pænt. Materialerne er alle fundet i haven og skoven - det synes jeg er sjovt og hyggeligt. Fra skoven kommer mos og lav i afdæmpede grønne toner sammen med ris af revling. Et par fyrregrene skal der også til. Der er bare noget med de der nåle, der siger juletid.


Fra haven kommer der hoveder af husløg, der i sin form giver lidt associationer til stjerner. Eller måske er det bare i mit hoved? Salvien er blevet pelset for skud og bidrager med den støvede sølv-grå-grønne farve, som nok bliver den røde tråd i mit juleunivers i år. Bladene krøller sig sammen, når de tørrer, og kommer på den måde til at vise den fine grå bagside. Med rettidig omhu har jeg sikret mig et par hoveder af hortensia, mens de endnu havde deres grønlige farve. I sidste øjeblik, kan jeg godt tilstå, men det lykkedes at få dem tørret med et rimeligt resultat.

Nu kan vi så glæde os til at få tændt lyset og rigtig nyde, at der heldigvis stadig er mange dage med hygge frem til juleaften. Har du også et kalenderlys? Måske også i en slags dekoration? Fortæl os om den her eller på vores facebookside.

DECEMBER HOS HAVEFOLKET

$
0
0
DECEMBER

Kære læser. I dag skriver vi endelig den 1. december og det har vi her på redaktionen bag HAVEFOLKET glædet os rigtig meget til. Vi har nemlig sammensat en havejulekalender til dig med en del dejlige havegaver og lækker juleinspiration fra nær og fjern.


REDAKTIONEN HAVEFOLKET




Vi har gennem de sidste par måneder samlet godter sammen til at gøre netop din december en lille smule hyggeligere. Hver dag kan du kigge ind til os og læse lidt om havejulerier, dekorationer, få en opskrift eller deltage i lodtrækning om en dejlige gave fra en af vores mange sponsorer. Vi får også besøg af et par dejlige svenske havedamer, der viser lidt fra deres haver. En jul helt uden shopping findes vist ikke, og vi vil gerne give dig ideer til ønskesedlen eller til julegaver. Vi ser på borddækning, havens velkomst og meget mere. Vi håber, at du har lyst til at jule med os, og hvis du vil glæde vores julehjerter, så læg en lille kommentar til os, når du læser med. Det er så hyggeligt!

Kig ind hver dag, og følg med. Hyggen venter forude.

Rigtig dejlig december til dig og dine nære.

Kærlige julehilsner,
Karina, Henrik & Lone


Viewing all 1793 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>