Quantcast
Channel: HAVEFOLKET
Viewing all 1793 articles
Browse latest View live

FORÅR I MINDEPARKEN

$
0
0
mindeparken
HAVEREPORTAGE

Vi er taget tilbage. Tilbage for at se haven med de mange meter bøgehække her i forårssol og grønne klæder.

TEKST & FOTO: LONE







Uden ord kommer I med en tur tilbage på en stille aftenhavevandring i haverummet fra Mindeparken, som vi sidst besøgte i januar, hvor haven var klædt i grå og gyldne farver. Gense evt. først besøget fra januar; så er forvandlingen her 4 måneder efter bare skønnere!

Lige nu er hækkene ved at springe ud, hængebirken svæver lysegrønt over haven, og alle stauderne pibler frem - kom med!

mindeparken

mindeparken

mindeparken

mindeparken

mindeparken


mindeparken

mindeparken

mindeparken

mindeparken

mindeparken

mindeparken

mindeparken


På vej ud af haverummet lige et sidste kig over hækken til nabohaven med de imponerende magnolietræer - smukt ikke!

mindeparken

OM TRAVLHED OG TÅLMODIGHED

$
0
0
havetanker
HAVETANKER

At være både tålmodig og have travlt burde ikke være muligt på samme tid. Dog er det indbegrebet af at være en glad gartner. Særligt i dette forår, hvor man først venter og venter, og så sker alting på samme tid og skulle helst have været gjort i går. 

TEKST & FOTO: MARIANNE





Efter jeg er blevet mormor tænker jeg faktisk tit på, at det at være gartner kræver samme type af kompetencer som det at være mor - eller forældre i det hele taget. Det er lige som om jeg ser det hele udefra i stedet for at være midt i det. Amning og bleskift og alt altså. Det jeg selv er midt i, er jo haven med alle dens dejlige udfordringer. Men jeg synes der er så mange lighedspunkter, at det næsten er morsomt. For begge dele er et "job" der kræver, at man både er voldsomt tålmodig, kan gå "over tid" i dét, der føles som én uendelighed, uden at "gå ud af sit gode skind". Og så skal man også kunne være ekceptionel god til at være effektiv og travl. På samme tid! Når først "barnet" er der. Det være sig forår, spiring, udspring, udplantning, lugning, potning. Eller baby!


Tålmodigheden kommer ind der, hvor vi venter og venter. Bliver det mon forår i år? Er der mon stadig liv i hortensierne efter denne fimbulvinter? Jo, de spirer fra bunden, men der er stadig ikke meget liv at spore i grenene. Nå, jeg venter. Og hvad med sommerfuglebusken, Buddeleja? Min Bornholmerfigen og den syriske rose? Mon de har tænkt sig at vågne op til dåd? Det har de vel, men alt er stadig noget bagud dette forår. Hvis ikke det bliver overhalet inden om. Det tærer på tålmodigheden!

Men foråret stiller også krav til travlheden. Alle de frøstande, der skal nippes af, så de ikke udsulter løget. Løg, der skal flyttes, fordi det stadig ser tåbeligt ud med gule tulipaner på stedet, hvor der en gang lå et bed. Alt det ukrudt, der vælter op af jorden. Alle de dræbersneglebabyer, der ligger og snuer under potter og andre "dingen und sachen". Man mosler rundt og rydder op, flytter, smider ud og stiller væk. De troede de legede gemmeleg, men det gjorde ikke. Ha!

havetanker

Og alle - alle - de planter, der gang på gang må bæres ud og ind for at vænne sig til "den virkelige verden" udenfor drivhuset eller vindueskarmen. Travlt, det har man. Og motion - det får vi! Hele tiden! Kan familien ikke bare lige tage en rugbrødsmad - eller klare sig selv, hva', hva', hva'???

havetankerTÅLMODIGHEDEN
Og så skal hjernen altså på samme tid stille om til programmet med tålmodighed, for her kommer vi ind på staudesåningens genvordigheder! Altså: Man sår i december eller i februar eller et tidspunkt derimellem. Og så går man og kigger og venter og kigger igen. Og glemmer dem og kommer i tanker om dem og der er stadig intet sket - what so ever.


"Og det er åh, så nemt! 
Men uanset om man danser baglæns zumba i halv hastighed hen over dem, eller om man spiller på bongotrommer og olietønder, så sker der stadig ingenting."




I nogle af alle Facebookgrupperne, hos veninden, naboen og på haveblogs kan man se, at der er liv i krabaterne hos mange andre. Og det er åh, så nemt! Men uanset om man danser baglæns zumba i halv hastighed hen over dem, eller om man spiller på bongotrommer og olietønder, så sker der stadig ingenting.

Og hvis velmenende mennesker fortæller at "STOP, lad være med at smide det ud, vent", når du står med bakkerne på vej i skraldespanden med et surt opgivende træk om mundvigene, så er det at tålmodigheden og "quick-fix-løsningscentret" oppe i hjernen kommer op at skændes. Ét af dem vinder, og hvilket det bliver, det vil vise sig. Du lever med konsekvenserne og den viden, stolthed, befrielse og glæde, der følger med - uanset hvilken beslutning du traf. For det er jo en menneskeret at beslutte - at staudesåning, det lader jeg altså planteskolerne om! Og erhvervsgartnerne og alle dem, der alligevel ikke laver andet ... hvilket du jo sandsynligvis gør!

Men valgte du at læse om såning og oplivning af solhatte (den samme metode gælder alle mulige andre stauder), og faktisk får spirer (i hobetal) i dine bakker, så ved du alt om hvad jeg mener med travlhed. For pludselig sætter priklepanikken ind. Og alt spirer om kap både inde og i drivhuset, under bænken og på den lune krog på terrassen. Og i garagen, hvor du havde stillet nogle, der skulle glemmes. Hvilket de jo selvfølgelig blev.

VI SKAL "SKINNE" OS
Og du har selvfølgelig også hørt, at kimplanterne ikke må stå for længe og trykke hinanden i vrimlen i bakkerne, og derfor skal der prikles nu, skal der. Morgen, middag og aften! Døgnet har simpelthen for få timer i denne tid! Der er jo dårligt tid til også at dvæle og nyde! Det må man så lige nå, når man alligevel er vågnet alt for tidligt. Morgenvandringer med guld i mund længe leve!

havetanker


Og lige pludselig er sommerblomsterne og grøntsagerne bare  nemme at så. De kommer jo op af jorden før vi får set os om! Og bønnerne - helt ærligt! Kunne de ikke bare lige tage en slapper? De kan jo ikke plantes ud endnu - desværre. Forleden hvor jeg stod og tilså diverse i drivhuset med vand, begyndte det pludselig at styrte ned med hagl! Midt i maj! Så så man lige Fru Sol drøne ud med fiberdugen flagrende om pyjamasbukserne og lægge den på alle dahliaspirerne, der glade og tillidsfulde stod linet op og på vej i jorden.

Ja, jeg siger det bare: Ingen gartner keder sig i maj!

bregne

HÅND I HÅND
Men jeg tror at tålmodighed og travlhed har lært at gå hånd i hånd i en gartners hoved. Lige som det har i en moders - eller faders. Det er alt det, der er i vente, der er så skønt. Det er alle nu'erne med skæve smil og stængler og glemte navneskilte og uforudsete morgengøremål der er det hele værd! Det er når man ligger i sin seng og kommer i tanker om, at man har glemt at tænde stearinlysene, vel vidende at nattemperaturen vil dykke til under 10 grader. Og så ligger man dér og overvejer om man vil slæbe alle chiliplanterne og de andre sarte ind, eller - om man med pandelygte og tændstiksæske vil gå ud gennem natteregnen til drivhuset og putte dem og tænde op. Gæt hvad! Sådan en forårsnat tror jeg, er én af dem jeg vil huske, når jeg ligger på min yderste dag.

Og apropos det med at vores "kompetencer" som forældre og som gartnere kan sammenlignes, så siger man jo, at vi kun har vores børn til låns, og at formålet med at "låne" dem er, at vi skal lære dem at klare sig selv i livet. Sådan er det jo også med planter. De skal også kunne klare sig selv ude i den store verden fuld af udfordringer og farer. Gøres robuste, kunne stå imod. I vejr og vind. I medgang og modgang.

Og modgang styrker karakteren, siger man. Det tror jeg faktisk på! Både for børn og for planter!



COQ AU VIN BLANC

$
0
0
coq au vin blanc
OPSKRIFTER 

Når man siger coq au vin, tænker mange nok, jamen det er jo vintermad. Jovist er det så, men prøv at skifte rødvinen ud med en lidt lettere hvidvin, og så har du faktisk en helt fantastisk weekendgryde, der er rigtig lækker her i foråret.  

TEKST & FOTO: KARINA




Bøgen er sprunget ud, weekenden er skudt i gang, og vi skal i haven. Og når du nu er i haven, hvor du luger ukrudt, så gem det - det kan nemlig bruges til denne ret. Pluk også nogle af de nye bøgeblade, de smager himmelsk. I dag laver vi coq au vin blanc med topping fra haven. 


coq au vin blanc







DU SKAL BRUGE 
  • En hel kylling
  • 150 g bacon 
  • 2 porrer
  • 3 stængler bladselleri 
  • 2 løg 
  • 5 skalotteløg
  • 2-3 fed hvidløg 
  • En halv bakke svampe
  • En håndfuld timian
  • Det meste af en flaske hvidvin 
  • 1 dåse flåede tomater 
  • 4-5 dl hønsefond 
  • Salt og peber  

TIL TOPPING 
Tja, lige her på matriklen bekæmper jeg skvalderkål, og hvis jeg skulle have noget godt at sige om det, er det at det smager godt - sådan henad rucola. Jeg har plukket en håndfuld nyudsprungne bøgeblade. De har en frisk og syrlig smag, og er i øvrigt også gode i en salat. Jeg plukker også timian - ingen coq au vin uden timian!
Et par hornviolblomster tager jeg også med ind. Hornvioler har en dejlig frisk smag, og en anelse sødlig smag. Mælkebøtteblade kan også bruges. De ældste blade har en lidt ram smag, så pluk kun de helt nye og spæde. 

TILBEHØR 
Du kan spise retten med kartoffelmos, gnocchi, pasta eller bare et stykke groft brød. Jeg elsker kartoffelmos og kan spise det uanset hvor varmt det måtte være, så jeg lavede en gang kartoffelmos til. 

coq au vin blanc

FREMGANGSMÅDE 
  • Partér fjerkræet i 8 stykker. 
  • Kog hvidvinen let op så alkoholen fordamper. 
  • Skær din bacon ud i små bidder og steg det på panden. 
  • Tag baconen op og lad stykkerne ligge. 
  • Nu skal kyllingestykkeren brunes af og når det er tilpas brunet tages kødet op. 
  • Smid grøntsagerne i gryden og giv dem en hurtig stegning. 
  • Læg nu kylling, bacon og laurbærblade ned til grøntsagerne og hæld hvidvinen over. 
  • Tilsæt en halv til en hel dåse flåede tomater. 
  • Herefter dækkes herlighederne med hønsebouillonen, og så er det simretid. 
  • Lad sagerne simre i tre kvarter til en time.
coq au vin blanc
















Nu er maden sådan set klar, og det er nu du drysser dine "havegodter" over retten -  og så er der serveret!

Hvis du vælger at spise brød til, så prøv dette ROSMARINBRØD og drys også med lidt KRYDDERSALT - så er der ikke et øje tørt. 

Bon appetit og god weekend! 

STEM PÅ DIN FAVORIT OG VIND!

$
0
0

STEM PÅ DIN FAVORIT:

Nu nærmer vi os sidste frist for at stemme i fotokonkurrencen om det skønneste FARVEFLOR.









I aften kl. 20.00 er det sidste frist for at stemme i fotokonkurrencen om det skønneste FARVEFLOR. Du stemmer ved at skrive din favorit i kommentarerne her.


Blandt alle jer der stemmer i konkurrencen trækker vi lod om 10 frøposer fra Fuglebjerggård.

Camilla Plum har samlet 10 poser frø til at begynde en vidunderlig have på, og kender man bare lidt til hendes store udvalg af frø, urter og planter, så kan det godt krible lidt i fingrene, når man ved, hvad hun kan finde på at lægge i bunken til vinderen af denne lodtrækning. Hun samler nemlig frø efter årstiden, de er alle økologiske, og du kan også godt regne med, at de dels er nemme, dels er interessante.







VINDEREN I KONKURRENCEN "FARVEFLOR" ER

$
0
0
KONKURRENCE

Så er afstemningen i konkurrencen om det skønneste FARVEFLOR slut, og vi har fundet en vinder.

Se her hvem det blev!








Vi modtog mange dejlige bidrag til fotokonkurrencen om det skønneste FARVEFLOR, og selvom det var svært, skulle vi I redaktionen vælge de 5 finalister, som I læsere skulle stemme på.


I har nu valgt en vinder, og det blev Helle fra Tappernøje, som deltog med et skønt foto af sit staudebed i aftensolen.

Vi ønsker stort tillykke med gavekortet fra Staudestedet.

Vi giver Staudestedet besked, og du vil få tilsendt din præmie direkte derfra.






Vi har foretaget en lodtrækning blandt de mange, der har stemt, og her blev vinderen af de 10 frøposer fra Fuglebjerggård, Birgitte Wulff Larsen. Send os venligst din adresse på info.havefolket@gmail.com, så du også kan få tilsendt din præmie.



SE ELLER GENSE ALLE BIDRAG:

Lisbeth, Samsø
"Ingen tvivl om at det er CD Valmuer som ses tydeligst på billedet. De lyserøde er mjødurt. Bagved valmuerne er der blå geranier, allerbagerst blomstrer roserne. Ved siden af valmuen yderst til højre er havemelde. Til venstre bladene fra en sommerfuglebusk. Orange dagliljer i baggrunden foran roserne.
Nr. to billede er taget lidt senere, men her er det helt tydeligt mjødurt, der er fremherskende, det er en utrolig skøn staude. Den lilla i forgrunden er en tidligt blomstrende phlox, som i øvrigt blomstrer helt hen i efteråret, hvis man klipper den ned."


Ingrid, Søballe
"Hvid Mjødurt, Nepeta katteurt, den lille lilla er en Alpeaster, Blå Ærenpris, lyserød Storkenæb og ved drivhuset en Stor Storkenæb."


Berit, Østerbro
"Jacobstige-Fingerbøl-Iris Sibirica-Hosta-Storkenæb Phaeum-Lupin-Iris Sibirica soft Blue-tidlig Daglilje-Forårsvortemælk-Akeleje-Bjergknopurt"


Lisbeth, Bagsværd
"Farverne er blå og violette og nogle er i blomst, andre på vej og andre igen med frøstande bl.a. 
Nepeta, Lammeøre, Geranium macrorrhizum , Rose Jacques Cartier, Rose Burgundy Ice, Kongelys, Campanula af forskellige slags, Phlox, Liatris Spicata, Sporebaldrian, Nøgleklokke, Rose de Rescht, Aks-ærenpris Veronica longifolia, Astrantia, Salvia Pratensis 'Rose Rapsody', Geranium Alba, Allium Spaerocephalon…..."


Lise, Sulsted
"Billederne er fra samme bed, men med 1,5 måneds mellemrum. Bedet starter i blide forårsfarver og blå nuancer med Iris germanica, Geranium renardii, Stachys 'Primrose heron', Thymus longicauli m.fl., og brager i højsommeren igennem på den rød/gul/pink skala med Phlomis - Løvehale, Sanguisorba, - Kvæsurt, Dianthus carthusianum, Malus 'Freja'." 
Marianne, Fredericia
"Herunder ses digitalis, iris, stedmoderblomster, forglemmigej, roser, lammeører, ridderspore, sølvlys og akelejer."



Merete, Sindal
"Det første er fra da jeg selv startede op med mit første Blomster bed. Det andet er godt nok fra min Svigermors Have, men noget jeg drømmer om at få en dag."

Pernille, Herlev
Jeg har arbejdet med farver, der er slægtet med hinanden. Det er måske ikke det store farveflor i sig selv, men er en del af en "mosaik" i min have over sommeren. 

Helle, Tappernøje
"Staudebedet i aftensolen med udsigt over hønsegården og marken: Solhat 'Magnus' , hjortetrøst, kvæsurt 'Pink Brushes', pomponer dahlia, sankt hans urt 'Xenox', busk blærespirea."

Alice, Værløse
"Rosa Raubritter foran et blandet bed af roser, pink røllike, høj salvie, nepeta Six Hills Giant, digitalis i hvid & pink, lavendel, jakobstige og lav tue salvie"
Ulla, Trige
Det ene billede viser lyserød drejeblomst, lilla Agastache 'Black Adder' og lyserød floks. T.h. samme lyserøde floks, en mørkere floks og så de orange liljer.

Hanne, Storvorde
"I det blå bed er dusksalvie, lime tobak, kæmpe verbena, kornblomster, staude salvie, texassalvie, heliotrop, lillae og hvide  latyrus, hvid løvemund, gråblad og vist også en enkelt stedmoder eller to.
I det røde bed er klatreroser, parykbusk, rød og rosa løvemund, akeleje, pink dusksalvie, kvæsurt, høstanemone, (krysantemum og  asters, som ikke er sprunget ud)"













TULIPAN 'QUEEN OF NIGHT'

$
0
0
tulipan 'queen of night'
PLANTEPORTRÆT

Tulipan 'Queen of Night' er ganske enkelt fantastisk. Mon du også er én af dem, der går og glæder sig over det skønne syn i maj.

TEKST & FOTO: LONE







Det er ikke uden grund at denne tulipan 'Queen of Night' er så populær, som den er. Og dens popularitet skal endelig ikke afholde dig fra at erhverve den, for den er ganske enkelt helt enestående i majhavens bede. 

tulipan 'queen of night'


Nu, hvor alle tulipanerne står i fuldt flor, kan du jo lige overveje, hvor du kan finde plads til denne skønhed. Hvis du da ikke allerede har hende indenfor havelågen. 

Når den mørke dronning folder sine kronblade ud i starten eller midten af maj er den et skønt akkompagnement til alle de lysegrønne toner i haven, samt væksterne med mørke/mørkerøde grene. I min have starter denne tulipan ud sammen med den hvide tulipan 'Purissima' og den limefarvede snebolle, og senere i maj måned springer også allium ud og går i skøn forening med den mørke tulipan.

tulipan 'queen of night'


tulipan 'queen of night' og alliumPåskeklokkerne er også skønne ledsagere til tulipanen, og sidst i blomstringen er også natviolerne med i billedet. Det er ganske fortryllende.









FAKTA

NAVNTulipa 'Queen of Night'
DANSK NAVN: Tulipan
LYSFORHOLD: Sol/halvskygge
HÅRDFØRHED: Hårdfør
JORDBUND: Almindelig næringsrig havejord
GRUPPE: Enkelt, sentblomstrende
VÆKST: Opret blomsterstilk
STØRRELSE: 50-55 cm
BLOMSTRING: Meget mørkelilla kronblade. Blomstring fra midt maj
ANVENDELSE: Velegnet i bede



PESTO AF SKVALDERKÅL

$
0
0
Pesto af skvalderkålOPSKRIFTER 

Skvalderkål? 
Nak den! Æd den! 

TEKST OG FOTO: KARINA 







Jeg hader den inderligt - skvalderkålen. Jeg har i flere år forsøgt at luge den bort uden det store resultat, og gør nu ikke andet end at plukke de nye skud, så snart jeg ser dem.

I stedet for at smide bladene væk, bruger jeg dem i madlavningen. De smager nemlig godt, og er i tilgift fyldt med gode vitaminer. De kan bruges i salater, i tærter og meget andet, eller som her, til pesto. Pesto kræver ikke de store anstrengelser at lave, heller ikke denne.

Pesto af skvalderkål


DU SKAL BRUGE: 
  • 2-3 håndfulde skvalderkål. Pluk de unge skud, de smager bedst 
  • 1 dl god jomfruolivenolie
  • 1 dl Prima Donna eller parmesanost 
  • 1/2 dl nødder eller kerner. Jeg har brugt pinjekerner, hasselnødder og mandler 
  • 2-3 fed hvidløg, alt efter smag og behag 
  • Saft fra en halv citron eller lime 
  • Salt og peber
Pesto af skvalderkål




FREMGANGSMÅDE 
  • Skyl skvalderkålsbladene grundigt og kom halvdelen i blenderen. 
  • Skær osten i små stykker. 
  • Ost, nødder/kerner og hvidløg kommes ned til skvalderkålene og drysses med lidt peber, en teskefuld salt og saften fra den halve citron eller lime. 
  • Og nu skal der blendes. 
  • Når ingredienserne er blendet godt sammen tilsættes olien og resten af skvalderkålsbladene. 
  • Blend igen, og stop når pestoen har den konsistens du foretrækker. Jeg synes den er lækrest, når den er lidt til den grove side. 
  • Smag til sidst til med salt og peber og rør pestoen igennem. 
Pesto af skvalderkål

Og voila, så er pestoen færdig!

Spis din pesto til et godt stykke brød, vend den i din pasta eller hvad du synes bedst om.

ÆRTEBLOMST

$
0
0
PLANTEPORTRÆT

Ærteblomsten, Lathyrus odoratus, er bare sådan en vidunderlig sommerblomst. Den er fuld af poesi og egen vilje, bare den har noget at klatre i. Og nem er den også, uanset hvad mange siger!

TEKST: MARIANNE
FOTO: LONE, SIGNE OG LENE





Ærteblomsten, den duftende og klatrende skønhed, der pryder ethvert stakit, hegn og espalier, eller såmænd bare snore, den får lov til at klatre op ad. Det er en sommerblomst af de allermest populære, og den kan på en sommer nå op mod de 3 meter, hvis den trives godt, knibes (plukkes), så den ikke sætter bælge - og gødes ind imellem.

Mange mener den er svær at få til at spire, og som med mange planter hersker der en masse fif, der er lykkedes for nogle, og ikke for andre. Og vice versa.

SÅFIF
Du kan finde fiffet om at slibe let på den hårde skal, du kan finde fiffet om at lægge dem i blød natten over eller i 3-5 dage til den bryder og begynder at spire. Du kan finde fiffet om bare at så dem i februar ude på terrassen (eller i drivhuset) og så få fine blomster ud af dem alle sammen. Det hele har virket for mig, men da det allernemmeste bare er at stille dem ud på terrassen om vinteren, så gør jeg det.

GOD PLADS TIL RØDDERNE
Når de så er spiret, er det vigtigt at de får god plads til rødderne, som strækker sig langt. Derfor er det en god idé at så dem i en høj potte. Et plastikkrus, toiletruller, en roottrainer eller en avispotte. Mulighederne er mange. Den bryder sig ikke om at blive flyttet alt for meget, så jeg vælger avispotterne og toiletrullerne, der bare kan plantes direkte i jorden og som derefter formulder. 

KNIB
Når de første to-tre sæt rigtige blade er kommet, er det tid til at knibe dem. Det gør ondt, og det er med rystende hænder og bævende hjerte hver eneste gang. Men da det virkelig virker, så gør jeg det som en fast vane. Næsten som at trække et plaster af. Snup. Så er det ordnet. Det hjælper at tænke på alle blomsterne.

STIKLINGER
Da jeg hørte på Blogpro, at man sådan set kan mangedoble sin beholdning af ærteblomster ved at bruge de stumper man har knebet af som stiklinger, så måtte det jo også prøves. Desværre havde jeg alt for mange ting at passe, så de gik i glemmebogen og rådnede inde under posen, men det skal prøves igen i år med større opmærksomhed.

SORTER
Der findes et utal af sorter, og nogle af de nyere forædlede dufter desværre ikke ret meget. Gå efter de ældre sorter. I England findes der et helt selskab, som er "pea-nørder", og på mange engelske websider kan man bestille vidunderne. Mange danske sider har også taget nogle gode sorter hjem.

ærteblomst



FAKTA

NAVN
Lathyrus odoratus 
DANSK NAVNÆrteblomst
LYSFORHOLDLyst eller halvskygge
HÅRDFØREtårige, tåler dog en smule frost
JORDBUNDAlmindelig havejord, eller pottemuld i krukker
VÆKSTKlatrende. Har tentakler, der griber om espalieret
STØRRELSEKan blive op til 3 m høje 
BLOMSTRINGAfhængigt af såtid blomstrer den fra juni til frost
ANVENDELSEPryd, kan ikke spises

ærteblomt


KRYDDERURTEDAGEN

$
0
0
KONKURRENCE 

Tag en ven med til krydderurtedag på Fuglebjerggård den 8. juni. 

Du kan vinde billetterne lige her!










Lørdag den 8. juni inviterer Camilla Plum fra Fuglebjerggård til krydderurtekursus fra kl. 12.00 - 15.00. Tjek din kalender, og hvis du har tid og lyst til at deltage, kan du vinde 2 billetter til en værdi af i alt 700 kr. Tag din mand, kone, veninde, søster, mor eller ven med og få en hyggelig dag i krydderurternes tegn.

På kurset hører du om hvilke krydderurter, der er enårige, flerårige og hårdføre. Og hvordan de forskellige krydderurter skal have det. Du hører om såning, stiklingeformering, og deling af urterne, og du får dine egne små hjemmelavede potter med urter med hjem, lige til at passe og pleje. Der bliver desuden mulighed for at købe andre og flere krydderurter med hjem. Kaffe, the og et stykke skønt hjemmebagt kage er inkluderet.

HVORDAN DELTAGER JEG I KONKURRENCEN?
For at deltage i konkurrencen skal du være fast læser af HAVEFOLKET. Hvis du ikke allerede er fast læser, kan du nemt blive det - se her hvordan du gør.

Skriv en kommentar herunder og fortæl at du gerne vil deltage i konkurrencen.

Vi skal have din kommentar senest fredag den 31. maj kl. 20.00 for at du kan deltage i lodtrækningen. Navnene på de to heldige vindere, der hver vinder to billetter, vil blive offentliggjort her på HAVEFOLKET lørdag den 1. juni.

NB: Hvis du er én af de heldige, der vinder (og kan den 8. juni) vil vi gerne høre fra dig senest den 3. juni kl. 20:00. Hvis ikke vi hører noget, vil vi forbeholde os ret til at give billetterne videre til den næste på listen.

Du kan læse mere om "Krydderurtekurset" på Fuglebjerggaards hjemmeside.

Læs i øvrigt HAVEFOLKETS reportage fra "Store havedag" på Fuglebjerggård.


PÅ SPRING

$
0
0
HAVETANKER

Det går rasende stærkt dette forår. Den ene dag er det perlehyacinttid, den næste tulipantid. Så opdager man at de allerede falder og at akelejerne er på vej. Det ene afløser det andet og der er hele tiden noget på spring

TEKST: MARIANNE
FOTO: LONE




Magen til grøde skal man lede længe efter i almanakken over "Dansk forår", hvis en sådan altså findes! Først sol, så vand, så varme, så begge dele eller alle tre dele, og på skift og lige efter hinanden. Det er mums for havens planter, buske og træer. Ja, så  det gå stærkt derude!

Ikke alene er der en halv million ting derude at tage fat på og nå, nu hvor marts og april gik i vasken for havefolket. Men det er også om at "skynde sig" med at nyde alt det, der er at nyde. God mindfullness er blevet et hit blandt det 21. århundredes travle menneske, for blot en tur derude blandt alt det grønne kan virkelig sætte én i en tilstand af "nu".

De kloge siger, at havde der blot ligget sne en uge mere denne vinter, havde det været frosthvidt uden for ruderne i nøjagtig et halvt år! Så forstår vi ligesom bedre, at det var en lang og trælsom vinter for mange havefolk. Ja, vist for alle danskere, mig selv iberegnet - til trods for at skriblerier, skønne haveveninder, havekollegaer og dejlige haveblogs at ty til. Haven har fyldt bevidstheden konstant, og så meget desto mere vidunderligt er jo foråret, når det endelig ankommer.



Og det har det så gjort - det er allerede gået over stok og sten. Se nu bare denne labre duftsnebolle, der først er limefarvet og dernæst blegner til hvid. Man har næsten lyst til at råbe "iskrystal, iskrystal", for at få det hele til at "fryse" fast, så tiden ikke går helt så hurtigt!

Men der er jo stadig så meget at glæde sig til. Man siger, at man kan høre græsset gro, hvis man lytter efter. Det tror jeg på! Men det føles også som om man kan se stauderne skyde 5-10 cm på en dag. Den ene dag er akelejerne og fingerbøllene stadig rosetter, der bliver større og større. Den næste har de skudt deres lange stængel op og sat knopper. I dag plukkede jeg den første buket akelejer og satte dem sammen med forglemmigejer, Queen of night-tulipaner og garnerede med storkonvaller. Det var et prægtigt syn og en storslået oplevelse!

Man siger, at man kan høre græsset gro, hvis man lytter efter. Det tror jeg på! 


Farvenuancerne i tulipaner, ja i alle blomster, kan changere alt efter hvilken jord de står i, hvilket vejr det har været, samt naturligvis, hvordan de er fremavlet.


Nogle gange er man heldig at tingene passer sammen, andre gange er man det ikke. Fra tid til anden går det op for én, at man har været mere heldig end man anede man ville være - og det kommer oftest frem, når man tager fotos tæt på og forstørrer dem. Se blot hvor smukt den lilla Blue Diamond tulipans mørkning omkring bunden af kronbladene matcher med tulipanen Queen of Nights farvetone.


I urtehaverne går det også tjept! Frilandstomaterne er glade for den næringsrige jord og stiller sig tilfredse med en pind, og der er allerede klippet citrontimian til den første, grillede fisk.

Og vanen med at glemme, hvor planteskeerne blev lagt sidst, lever stadig i bedste velgående. Godt man har et par stykker, så der altid er én i nærheden.

Og nu er prydløgene også lige på spring! Og purløgene og ramsløgene og trommestikløgene, som alle kan trone over alt det andet med deres lilla kugler. Særligt prydløget allium Purple Sensation kan trone over det hele med sin alenlange stilk, hvis de da ikke er hvide. For det findes! Kig bare ind i Karinas haverum. Det kedelige er, at deres blade nærmest visner før selve løgblomsten springer ud. Men så er det at vi kan plante dem mellem geranier. De vokser jo hurtigt til, og dækker med deres skønne, stjerneformede blade og vidunderlige blomsterflor for de vissengule løgblade. Hosta (eller funkia, som de også kaldes) har samme effekt. De kommer senere og folder deres store blade ud, så de dækker over det gulnede.

Og mens man så går og samler blade og frøstande af tulipanerne, glæder sig over al den væde, haven får, springer ukrudt frem igen i bedene og under hækken. Græsset fræser op af jorden, syrenerne blomstrer om kap, den første rose smiler mod os og vi iler rundt og siger næh og ihhhh og hvor går det hurtigt. Der er altid et eller andet på spring.


PYT-I-HAVE

$
0
0
TEMA: VAND I HAVEN

Vil du også have vand i haven, og er du ikke til det helt store anlægsarbejde? Se her hvad Jette skriver om sine "vandpytter"!

TEKST & FOTO: JETTE FRA FRU FRIIS' FRØBO, GÆSTEBLOGGER
INTRO: HAVEFOLKET





Hvis du, kære læser, sidder med en forventning om en Brdr. Price-inspireret nyfortolkning af pyt-i-pande retten, må jeg desværre skuffe dig. Sidder du derimod og tænker "småt er godt" er du på rette vej!

For mit eget vedkommende vil jeg elske at have masser af vand i haven. Vand der risler, løber eller springer afsted. Vand med håndtamme koikarper der kommer når jeg fløjter, eller blot en lille guldfisk.  Havens størrelse og indretning og ikke mindst regninger til kiropraktor, gør dog at vi endnu ikke har fået noget der rigtigt kan plaske.

Pyt med det ... for vand i haven har vi trods alt, og det kan ikke undværes.


Først og fremmest er der fuglebade. Ligesom siddepladser i haven kan jeg heller ikke få for mange fuglebade. Jeg elsker at iagttage spurve og solsorte som nærmest sidder i kø og venter på at alle dem med rødt bånd snart bliver kaldt op af vandet, så der kan blive plads til de næste. Der plaskes og soigneres og her må man gerne drikke af badevandet!


GRANITBADET
Granitbadet har fulgt mig igennem flere år og har skiftet plads nogle gange. Dog kan det altid ses inde fra huset, så vi kan følge med i de nyeste svømmeforberedelser.








BÅLFAD
Det rustne bad er oprindeligt et bålfad, men da det efter regnskyl alligevel stod fyldt med vand kunne vi lige så godt gøre det til en permanent badeanstalt med egen bademester.

Derudover er der et par små hyggepytter som også bliver flittigt brugt.


STEN
Når vi nu er ved hyggepytterne er sten med hul perfekte, ligesom et lille fad med sten og skaller tiltrækker både fugle, men også havens insekter. Her er indbygget landingsbane og her kan alle være med uden at lide druknedøden. Også pindsvin har glæde af de små hyggepytter.






ZINKBALJE
En gammel zinkbalje kom også til matriklen, og selvfølgelig skulle den bruges til vand. De sidste fire år har den stået og samlet den smule vand der kommer fra drivhusets tag. Samtidig er det en hyggelig velkomst inden man træder ind i drivhusets tropevarme. Her kan også hurtigt fyldes en lille vandkande, hvis en plante pludselig lider af akut dehydrering. Vælger du at bruge en zinkbalje som vandpyt, er min klare anbefaling dog at tømme den om vinteren. Det giver en bulet bund, når sådan en isklump kræver plads...




VORES SPEJLBASSIN
I haven har vi også et lille spejlbassin. Et rigtigt spejlbassin skal være fritliggende og uden pynt og pjank i vandet, så himlen frit kan spejle sig i vandoverfladen. Jeg har så lidt svært ved, ikke at komme et par sten og en lille vandplante derned, så måske det er lidt misvisende at kalde det et spejlbassin ... men PYT!





Bassinet måler 150 x 75 x 15 cm og er lavet i rustent jern. Jeg elsker rust i haven! Rusten kan desværre afgive noget grums til vandet, så det har vi i år prøvet at afhjælpe ved at male bund og sider sorte. Indtil nu ser det ud til have hjulpet på vandkvaliteten, men til gengæld er den ene (levende) frø som var flyttet ind, ikke vendt tilbage efter at være blevet jaget på porten nogle dage.

Beplantningen rundt om spejlbassinet ændrer sig til stadighed. Noget bliver for voldsomt mens andet bare ikke rigtigt virker. Derfor bruger jeg sommeren til at se hvordan planterne udvikler sig, og efteråret til at flytte rundt på det der kan gøres bedre. Nu bliver det spændende hvordan denne sommer omkring bassinet udvikler sig.

VAND & DYR
At vand tiltrækker dyreliv hersker der ingen tvivl om. Selv om bassinet er lille, har jeg hver sommer fast besøg af frøer. Sidste sommer flyttede fire frøfætre ind nærmest på en eftermiddag. Plop-plop-plop sagde det i vandet, og så blev der svømmet rygcrawl, hvorefter det var tid til et lille hvil op ad stenen. Jeg nyder at følge frøernes færden :o).

Stillestående vand betyder også myggelarver, og ja, der kommer myggelarver i vandet! Det har nu ikke betydet at vi har fået flere myggestik af den grund, og mon ikke også myggelarver indgår i fødekæden til glæde for et eller flere dyr.







INSPIRATION FRA HAVEBESØG
Når vi tager rundt i landet eller uden for landets grænser på havebesøg, får vi altid ny inspiration. Sidste sommer besøgte vi Floriaden, hvor jeg bl.a. faldt for disse vandbaljer. Billig og enkel måde at etablere pyt-i-haven på. Eneste indsigelse er at dyr kan drukne, så en lille redningsstige vil måske være på sin plads.












Hos en haveblogger har jeg fået min inspiration til hulsten i haven. Han kan bare noget med vand og sten. Se blot, hvad jeg ellers fandt i hans have på vores besøg!



Til slut et par fotos fra andre besøgshaver. Inspiration er der masser af derude!
















Vi kan alle få vand i haven, uden at det hverken koster mange penge eller kræfter - blot lidt fantasi! Det liv og den glæde man får igen er til gengæld ubetalelig.

Så bare PÅ-MED-PYTTEN (PALLE)!

5 HURTIGE TIL HAVENØRDEN

$
0
0
HAVESNAK 

HAVEFOLKET har stillet fem hurtige spørgsmål til Mathias Emil med bloggen "En Ydmyg Have".
Læs her hvad han svarede.

INTRO: HAVEFOLKET
TEKST OG FOTO: MATHIAS EMIL







Hvor finder du din inspiration?
Inspirationen og de gode ideer har det med at komme til mig, når jeg støvsuger og tager karbade. Ja, det lyder måske bizart, men jeg elsker simpelthen at støvsuge, og hvem er ikke vild med karbade? Når vi laver noget, vi elsker, tror jeg, at vi inde i vores hoved får overskud til nye tanker og ideer. Selvfølgelig giver det også et frisk pust af lys, overskud og inspiration at gå en tur ved havet og at trave naturen tynd. Den inspiration jeg bruger i haven, får jeg, som det er hørt utallige gange før, fra naturen. For mig er naturen en uudtømmelig kilde til livskraft, energi og gode tanker. De gode ideer har det med at komme snigende til mig op af boblerne i mit badekar!


Hvordan startede din havepassion?
Hverken min mor eller far er haveinteresserede, men min farfar havde den mest fantastiske kolonihave. I grunden var det blot et blåmalet skur med et drivhus i enden, en skov af bærbuske og frugttræer foran huset, og en mængde nydeligt hyppede rækker af kartofler bagved. I dag dyrker jeg ikke selv grøntsager, men forsøger at videreføre noget af den frodighed, livsglæde og hjertevarme der herskede i min farfars kolonihave. For selvom stedet hverken var farvekoordineret eller forfinet, var det skabt med hjertet og havde kun fantasien som hæmsko. Imellem rækker af gulerødder stod fede bræmmer af morgenfruer, mamelukærme, lathyrus, valmuer, tagetes, asters og pæoner. Ja - hvis ikke jeg var blevet ramt i hjertekulen dengang, ville mit hjerte være gjort af sten. Det var min farfar der gav mig haveglæden. 




Hvad er din bedste staudekombination?

Efter at have besøgt Anne Justs have i Hune har jeg fuldstændig tabt mit hjerte til de enorme og høje stauder. Især er jeg forliebt i de høje, blå venusvogn, ridderspore, ærenpris og sommerfuglebusk - men også kattehale, hortensia og geranium 'Rozanne' er jeg vild med. Blå bør altid følges ad med hvidt eller andre farver - ellers forsvinder den. Derfor skal der være fingerbøl, opiumvalmue, violfrøstjerne, salvie og et seriøst læs roser og klematis i min staudekombination. I min blå symfoni har jeg ligeledes blåskæg, cikorie, stjerneskærm, blådugget hosta, løvefod, kørvel, verbena, tidselkugle, hvide høstanemoner, dild og matrem. En fire-fem forskellige stauder i selskab kun af hinanden synes jeg er kedeligt. Jeg vil det hele og kan kun sjældent få planter nok! Kombinationen findes endnu kun i mine drømme - men jeg er i fuld gang med at bygge den op ude i haven.







Hvilken havebog tager du oftest frem?
Tre bøger der kun sjældent står i reolen er Anne Justs "Et år i min have", "Havens blå bog" og "Haven i Hune". Særligt er jeg forelsket i sidstnævnte, og har med årene læst den mange gange. Jeg synes at Annes bøger er så humoristiske, belevne og utroligt generøse. Ofte har jeg endda taget dem med i bad! Mange af de ideer jeg forsøger at genskabe i min egen have, stammer fra Annes. Hvem ville da også sige nej til et nordlyshegn som opdeling af havens rum, et regnvandsbassin langs skovbrynet eller et bakket landskab pakket ind i slyngroser, blomstrende stauder og vedbend? Ikke mig, og jeg er i fuld gang. Som et akkompagnement til Annes havebøger, vil jeg også varmt anbefale hendes biografi "Mit liv i ord og billeder". Den bliver man ganske enkelt et rigere menneske af at læse.


Hvor meget tid bruger du på haven?
Det er virkelig forskelligt. Her i foråret bruger jeg al den tid jeg overhovedet kan, og sommetider, når jeg tørrer mig over panden med min jordindsmurte håndryg, bliver jeg kun endnu mere forpustet over, hvor utroligt meget der er at gøre. Vi skal så, rydde op, prikle, vande, luge ukrudt, gøde og plante. For slet ikke at tale om beskæring, græsslåning, nedbinding og jeg kunne blive ved. Men det er jo et dejligt arbejde, og som sæsonen skrider frem, har vi knapt så travlt. Da er det måske kun en god times tid om dagen jeg er i haven, når der skal vandes og studses lidt rundt omkring. Det skifter rigtig meget. Men nu er det altså forår og jeg må videre med mine gøremål. Puha - det er lige før jeg trænger til et beroligende karbad …



Du kan læse meget mere om Mathias Emil på bloggen En Ydmyg Have

NY KOGEBOG FRA ANNE HJERNØE

$
0
0
BØGER

Ny bog fra Anne Hjernøe om det selvforsynende køkken - om alt det gode du kan samle i haven og i naturen, og om hvordan man bruger det.

TEKST: LONE
UDKLIP FRA BOGEN M. FOTOS AF LYKKE RUMP, VENLIGST UDLÅNT AF POLITIKEN





På mange måder er Annes nye bog "Annes spisekammer" et gensyn med alle de opskrifter vi har på rygraden fra madlavning i vores forældres eller bedsteforældres køkken; men den er mere end det. Du får også de nynordiske opskrifter som ramsløgkapers, syltede havtorn og andre lækkerier, der er helt oppe i tiden i det danske køkken.

Vi kender hende godt allesammen - kender hende fra TV, hvor hun laver mad for åben skærm. I hendes nye bog "Annes spisekammer" får du alle de lækre opskrifter, som det er guld værd at kunne udenad, når man er vild med det gode, danske køkken på den helt-nede-på-jorden-agtige måde. Anne har samlet en lille guldgrube af opskrifter på alt det gode i sødt/syltet/kryddersalt/pålæg mv. i én bog, og det betyder at jeg ikke længere skal have fat i de gamle, lidt kedelige kogebøger uden fotos, hver gang jeg skal lave en hyldeblomstsaft eller sylte havens rødbeder - lave marinerede sild eller tilberede julens rødkål. Og så har hun i mange af opskrifterne lige tilføjet det der twist, der gør det lige en ekstra tak lækkert! Tak Anne!

MISSIONEN
Annes lille mission med bogen synes at være et ønske om at smitte os med hendes egen lyst til at være selvforsynende - om at lave maden helt fra bunden af, så vi ved præcis hvad det er vi spiser, og om at opnå den tilfredsstillelse det er at kunne gøre det selv med al den skønne stemning og hygge, der følger med. Anne gør det dog slet ikke på en "overfrelst" måde. Hun lægger nemlig ikke skjul på, at de fleste af os er afhængige af det nærmeste supermarked, men hun opfordrer til supplementet fra naturen eller haven, og så kan vi jo alle være med!


Anne tager os i en stor del af bogen med i naturen for at hente ingredienser - det være sig hyben, kvæde, ramsløg, æbler, hyld mv. Alle de ting vi jo godt ved kan spises, men som vi bare ikke lige får taget os tid til at gøre noget ved. Så ... hermed er opfordringen givet videre! Tag nu ægtefællen, børnene eller hunden med i skoven eller på kystnære arealer og saml ind til dit spisekammer. Måske har du ingredienserne i haven, og så giver bogen dig blot ny inspiration til brug af dit grønne guld.

Man kan jo også vælge at gå i nærmeste Irma, Kvickly eller hvad man nu har i nærheden - men tænk i sæsonens råvarer. "Køber du ind, så vent til råvarerne er i sæson. Der er ingen grund til at lave en jordbærmarmelade med rosenblade i december måned. Jordbærrene er umodne og koster en krig. De første jordbær kommer omkring juni måned, og når vi når hen i juli og august, får du dem næsten smidt i nakken", og Anne fortsætter: "Så væn dig til at følge sæsonen. Det er ikke bare billigere, men også sundere for både dig og vores jord, når råvarerne ikke skal flyves hjem fra Brasilien".

"Så væn dig til at følge sæsonen. Det er ikke bare billigere, men også sundere for både dig og vores jord, når råvarerne ikke skal flyves hjem fra Brasilien"

Annes opskrifter er alle komplementeret med skønne billeder taget af Lykke Rump, og der er lækre stemningsskabende, farvede opslag med opskrifter, der er lette at overskue og lige til at gå til - også for nybegynderen udi køkkenkunsten.

Bogen er nok primært tiltænkt den unge og knap så erfarne kok, men ældre og mere erfarne kan absolut også have glæde af de mange, lækre opskrifter, der opfrisker hukommelsen og bringer os ned på jorden til det gode, velsmagende, danske køkken med et lækkert twist. Som vært- eller værtindegave vil bogen ligeledes være et oplagt valg for de fleste.

Med tilladelse fra Politikens Forlag bringer vi i de kommende uger tre skønne opskrifter fra bogen "Annes spisekammer".



Om forfatteren 
(kilde: Politikens Forlag)
Anne Hjernøe er journalist og autodidakt kok. Hun er kendt fra tv, hvor hun som tv-vært bl.a. har lavet AnneMad, og senest sammen med journalist Anders Agger har besøgt danske slotte og herregårde, danske badehoteller og danske øer i en række temalørdage. Anne er desuden og ikke mindst forfatter til diverse kogebøger, herunder Annes syltebog, Politikens bog om tapas, Det gode køkken – sund mad mod kræft, AnneMad, AnneMad med mere og Annes julekalender, alle Politikens Forlag."



Titel: Annes spisekammer
Forfatter: Anne Hjernøe
Illustrationer/fotos: Lykke Rump
Udgivelse: 29. april 2013
Sider: 154
Sprog: Dansk
Forlag: Politiken

RAMSLØGSKAPERS PÅ TO MÅDER

$
0
0
OPSKRIFTER

Vi bringer her et par opskrifter fra Anne Hjernøes bog "Annes spisekammer" med de nordiske ramsløg.

INTRO: LONE
INFO & OPSKRIFT: ANNE HJERNØE
FOTO: LYKKE RUMP





Ramsløgskapers laves af de frø eller knopper, som kommer, når ramsløgenes blomster er afblomstret. De plukkes som hele stande, og frøene/knopperne pilles af. Gem standene, for de kan også syltes. Ramsløgskapers smager ikke en disse af kapers. De smager i stedet kraftigt af løg eller hvidløg, så hvorfor de kaldes kapers, må skyldes mangel på almindelig opfindsomhed. Men ramsløgskapers er skønne alle steder, hvor du ellers ville bruge kapers - de smager bare markant mere af hvidløg. Brug dem på rullepølsemadden, på hjemmekogt torskerogn, til hjemmelavet tunsalat og marinerede sild. Eller spis dem til pariserbøffen, tataren eller den kogte torsk. Kom dem også i salater og brug dem desuden som tilbehør til retter, der skal peppes lidt op.


RAMSLØGSKAPERS PÅ TO MÅDER

Først en saltning af ramsløgsknopperne:

INGREDIENSER
150 g ramsløgsfrøknopper
2-3 spsk flagesalt

FORBEREDELSE
Skyl ramsløgsknopperne godt og pil dem af standene. Kom ramsløgsknopperne i en frysepose sammen med saltet og læg dem på køl i 12 timer. Dagen efter skyller du knopperne godt.

RAMSLØGSKAPERS I OLIE

INGREDIENSER
75g saltede, skyllede ramsløgsknopper
Koldpresset jomfruolivenolie

TILBEREDNING
Den ene halvdel af knopperne (som du har saltet) kommes i et glas, som du fylder op med koldpresset jomfruolivenolie. Så har du de skønneste, saltede ramsløgskapers i olie. Luk glasset til med det samme og stil det mørkt og køligt, da det får olien til at stivne. Holdbarhed mindst seks måneder.

RAMSLØGSKAPERS I ENEBÆREDDIKE

INGREDIENSER
75 g saltede, skyllede ramsløgsknopper
Lage: 
1 dl æbleeddike
1/2 dl lyst rørsukker
12 sorte peberkorn
12 enebær
1 rød tørret chili

TILBEREDNING
Kom ramsløgsknopperne i et glas. Kog alle ingredienserne til lagen op i en lille gryde. Lad herefter lagen køle af og hæld den over ramsløgsknopperne. Luk glasset til med det samme og stil det mørkt og køligt.


Opskrifterne er fra Anne Hjernøes bog: "Annes spisekammer - Det selvforsynende køkken" fra 2013 med tilladelse fra Politikens Forlag.

Læs også vores anmeldelse af bogen.

TULIPANER MED ILD I

$
0
0
tulipaner
I HAVEN

Der er mange, der ikke er så vilde med de flammende intense røde, orange, gule og abrikos tulipaner sat sammen. Men prøv at se her, hvordan det kan gøres. 

TEKST & FOTO: MARIANNE






Hvis man ikke lige ved det, kan det næsten ikke ses, at dette bed både rummer pæoner, roser, løvefod, solhat og mange andre stauder. For ved forårstide er det dette syn, der smykker drivhuset bag buksbomhækken. Der er "skruet" tulipaner ned til den store guldmedalje.

tulipanerOg der kommer flere og flere, for jeg er en af de mange, der oplever at de tulipaner, der kommer op af jorden ikke er de samme som posens billede viser. Det kan godt være lidt af en turn off, hvis man havde planlagt et tulipanbed med lilla, bourgogne og violette farvenuancer, og så flere af tulipanerne viser sig at være nettogule og postkasserøde.

Men det råder jeg så bod på nu, hvor jeg hen ad vejen haler "fejlfarverne" op igen og lægger løgene sammen i et bed som dette. Her lagde jeg også lilla tulipaner, men ikke med hvid kant. Det fik de så, og nu bliver de her til jeg finder tid og lyst til at flytte dem over i det violette bed. Engang. Måske.

Der er i øvrigt også det interessante ved tulipaner, at de tulipanløg, der giver de røde og gule farver ser ud til at være langt mere robuste løgsorter end de moderne tulipaner.

Jeg finder nemlig konstant tulipaner, der kommer op steder, hvor der tilsyneladende før var bede i min gamle villahave. De bliver til buketter, eller også får de bare lov til at stå og se egenrådige ud. Det har også sin charme, at alt ikke er tone i tone, synes jeg. Viser ligesom livets uforudsigelighed og ustyrlighed.

Tulipaner er smukkest i udspring synes jeg. Eller på ydertidspunkterne; tidligt om morgenen og igen om aftenen, når de lukker sig. I fuld sol bliver de sådan mere "flappede" og støvede i farverne. Jeg kan allerbedst lide strunke tulipaner, der knitrer og rækker hovederne op mod mig og smiler mod himlen.

tulipaner



tulipan Charming Lady













En ny dille jeg har fået er de dobbelte. Eva Evigglade er tulipanfreak om en hals, og hun har maaange tulipanfotos, du vil falde i svime over.

SORTERNE I ARTIKLEN ER BL.A.:
  • Princess Irene
  • Van Eijk
  • Pink Impression
  • Ollioules
  • Pastel mix
HUSK
Du kan godt købe poser med løg nu i foråret, og så lægge dem med det samme.

De kan også tørre, men mister let deres kraft, så det allerbedste er faktisk at lægge dem mens du kan huske hvilke sorter og farver de har.

Ellers er det fra september og frem til tidlig november (under forudsætning af, at du kan komme i jorden) at man lægger tulipanløg og andre forårsblomstrende løg.

tulipaner



MORGENNYDNING PÅ BÆNKEN

$
0
0
HAVETANKER

Findes der noget bedre end lune sommermorgener i maj? Klokken er ikke engang 6. Du kan gå med bare tæer gennem det våde græs med din kaffekop. Og sætte dig.

TEKST & FOTO: MARIANNE





Det med at sidde stille længe er noget mange nyder. Det er derfor de har en have. For at være i den. For at nyde og holde pause fra alt det i hverdagen. For at kunne mærke livet. Og livet omkring sig. Men det er ikke alle, der har det sådan. For de havemennesker, der tænker have, når de står op og have, når de går i seng, er det en anden sag. Der er dét at sidde stille i lang tid ad gangen ikke helt det ypperste mål.

Det bliver en pause mellem alle gøremålene. Et helle - en lise. Et sted, hvor de for en stund lige kan puste ud og se sig omkring. På det de er i gang med, på det der blev gjort sidste år, på det næste der skal ske. Tænke tanker, visualisere og sætte sammen, prioritere. Afgøre at de er tilfredse og glade for de resultater, der er opnået. Være stolte af egne valg og blive glædeligt overraskede over, hvordan naturen i haven arbejder med på idéen.

Et helle - en lise. Et sted, hvor de for en stund lige kan puste ud og se sig omkring.
Men det ér jo rart at sidde i sin have. I lidt længere tid, uden lige at komme til at rejse sig og hjælpe de nyplantede lathyrus hen på espalieret, tage en gennemvåd potte op af en fyldt underskål, snuppe lidt ukrudt eller hvad det nu er der evig og altid lokker vores bevidsthed væk fra dvalen.


Her er morgener det allerbedste tidspunkt. Falde i staver over solens kunstværk på væggen, over en humlebi på morgentur og en snegls ihærdighed. Lægge nakken tilbage og nyde æbleblomsterfloret mod den blå forårshimmel.



Jeg behøver sådan set ikke at sidde særligt tilbagelænet. Eller særligt blødt. Bare sidde. Have plads til havebøgerne eller -bladene, min kop kaffe og gerne et par puder. Og så mig selv. Hvis det er rigtigt godt; med en ekstra plads til, hvis én skulle få lyst til at slå sig ned ved siden af mig. Dele udsigt, dele tanker, dele nydning.



Sådan en bænk har jeg fået. Og den er god. Den kan det, den skal kunne. Være der, kunne flyttes rundt. Være vejrbestandig, falde ind i det eksisterende haverum. Give mulighed for udsigt og indsigt.



Bænken er venligst stillet til rådighed af WhiteAway. 
Klik her for mere info hos leverandøren. 

RAMSLØG ELLER LILJEKONVAL?

$
0
0

URTER

Kend forskel på ramsløg og liljekonval! Det kan ultimativt betyde forskellen på liv eller død, ikke at kunne det.

TEKST & FOTO: MARIANNE







Det nordiske køkken har gjort sit indtog. Vi er vilde med de vilde urter, og mange høster ramsløg til pestoen og andre køkkenlækkerier lige for tiden. Men det er vigtigt at være opmærksom på faren for at forveksle ramsløget med liljekonvallerne, for konvallerne er dødeligt giftige i for store doser. Og de behøver ikke at være voldsomt store for at gøre skade. Begge dele kan findes vildtvoksende i skove. 


Begge har glatte, blanke, bådformede blade. Begge blomstrer hvidt, og de er fremme på samme tidspunkt! Men det er til at lære, hvis blot man bruger sine sanser.


RAMSLØG
Ramsløg vokser i store grupper og blomstrer med hvide blomster i "klaser" lige som andre løgblomsters hoveder. Dvs. at alle de små, hvide blomster kommer fra samme midte og spredes ud i en flad kugle. Ramsløg dufter af hvidløg, nogle stærkere end andre. Det kommer lidt an på om det lige har regnet (for så dufter de ikke helt så stærkt) eller om der er fuld sol, (så dufter de nemlig heller ikke så stærkt). Men i halvskygge, hvor de trives bedst og i ydertimerne på dagen; morgen og aften, dufter de kraftigt af hvidløg.

Ramsløgsblade er noget mere slatne - eller bløde - end liljekonvallens blade. Det betyder at deres form er lettere "hængende". Bladene er også mere matte. Men hvis man ikke har liljekonvallens blade at sammenligne med, kan det jo godt være svært at afgøre. Her anbefaler vi at du venter med at høste til du er HELT sikker på at det er ramsløg. Det er i øvrigt en rigtig god idé at investere i en Flora - dvs. en illustreret bog over den danske flora (planter) og bruge den til at søge at genkende planterne. Hvis ikke du lige har mobilen og kan kigge her, når du står ved planten.

Ellers må du bruge dine sanser - synssansen og lugtesansen primært.

LILJEKONVAL
Liljekonvallens blade dufter ikke. Det er de små, hvide klokker der dufter - og det er en ret parfumeret, behagelig, kvindelig duft, de har. Liljekonvallens blade er også mere blanke og strunke, og nederst på stilken er de rødlige - det finder du ikke på ramsløg. Bladene vokser som regel parvis, sådan at der dannes to blade til en stilk med blomst. Blomsterne er jo små, hvide klokker langs en stængel, og dermed adskiller de sig kraftigt fra ramsløgets blomst, der jo nærmest er en lille hvid skærm.

HVAD SKAL DU GØRE, HVIS DU ER I TVIVL
Hvis du pludselig bliver i tvivl om, hvorvidt du har spist ramsløg eller liljekonval, må du lægge mærke til, hvordan du har det - eller får det. Dvs. at du skal holde øje med symptomerne.

SYMPTOMER
Pludselig træthed, mavekneb, svimmelhed, opkastninger og andre forgiftningssymptomer indtræder relativt hurtigt. Søg læge/skadestue straks! Eller ring til Giftlinjen. Du kommer ind på deres webside ved at klikke på fotoet.

Kan du ikke få fat på faglig hjælp, så drik mælk og prøv at fremprovokere opkastning. Søg læge så snart det er muligt!


Og nyd så din ramsløgpesto - eller hvad du nu laver - i ro og mag. Det smager forrygende!



PÅ HAVEBESØG BAG MØLLEN

$
0
0
HAVEREPORTAGE

Når man skal finde hen til Lenes have, skal man køre efter møllen. Det er der, hun og hendes mand bor i et fiskerhus med frugttræer og små hække omkring en vidunderlig have. Kom med.

TEKST: MARIANNE 
FOTO: LONE 






"Vis mig din have, og jeg skal sige dig hvem du er". Sådan siger man jo. Og når man har det sådan, at ens liv skal være smukt, så forpligter det jo på den ene eller anden måde. Og er man først trådt ind bag havelågen hos Lene fra redaktionen, så ved man, hvad det vil sige, at være æstetiker. For Lene og hendes udkårne, har skabt en vidunderlig, romantisk have, der afslører både stor omhu, pertentlighed, flid og en hel del tæft for skønhed. Samtidig er det tydeligt at Lene har en forkærlighed for loppefund og små finurligheder, og de er alle sammen med til at give den sødme og charme, som også kendetegner ejerne.

Selvom forpladsen er super hyggelig, er det ikke der, vi finder Lene denne forårsdag i maj, hvor vi kommer på besøg. Vi finder hende selvfølgelig .. i haven!




Lene er en feinschmecker, og hun er samler om en hals - på den gode måde - hvis der da overhovedet findes andre måder at være samler på? Hos Lene er det både planter og udstyr, som alt sammen sikrer, at uanset hvor øjet vender hen, så er det smukt og stilfuldt. Faktisk "er her jo ikke så meget at vise frem lige nu" siger Lene, men det synes vi, der er, så nu får du en tur rundt i hendes tidlige forårshave, og så vender vi tilbage senere på året, når haven står i fuldt flor.



Noget blomstrer jo dog, og den ferske og delikate friskhed af pilebladet pæres yndige blomster hænger lige i øjenhøjde. 

SKOVBED
Hvis du har fulgt Lene på hendes blog "Bag havelågen", ved du også at hun har to parallelle bede foran terrassen. Bagest har hun etableret et skovbed. Her blomstrer vibeæg, juleroser og påskeklokker inden tulipanerne tager over.

Lene handler på loppemarkeder og andre steder, hvor hun finder ting af ældre dato, der er praktiske i haven. De har alle haft andre formål; mælkejungen, der bruges som vase, vintønderne som vandopsamlingsreservoirer, og så de smukke jernkurve, som de gamle vinballoner har stået i. "De skal have smukke brændeknuder liggende i som et dekorativt element", fortæller Lene.




PARTERRE
Lene er meget bevidst om, hvordan symmetri skaber harmoni og balance i en have. Og om, hvodan rustent jern nærmest falder naturligt ind i havens farvenuancer. Hun bøjer ofte jern - ikke i et fitnesscenter - men i sin have. Det får hun både høje espaliers til klematis og roser ud af, og så laver hun jo stativer til at nedbinde roserne på samt til at give stauder støtte, så de ikke tilter under en regnbyge.



KØKKENHAVEN
Lene har også en køkkenhave. Den bærer stærkt præg af samme princip som en potager, der nemlig er en have, hvor grøntsager, urter og blomstrende - ikke nødvendigvis spiselige - planter går hånd i hånd. Hun har skabt et aflukke - et haverum i rummet, der skaber ro og afsondrethed fra resten af haven.


Her har hun et af sine mange potterier. Dette står op ad det gamle drivhus, der indtil for et par år siden blev brugt som sådan. Nu huser det diverse planteremedier og så selvfølgelig vinen, der hvert år trimmes og lever i bedste velgående.


Lene er så opfindsom og praktisk. Og rionet kan virkelig bruges til meget! Blandt andet er det effektivt til at holde kattene væk fra højbedene.


Lene kan ikke holde nallerne væk fra lækre lerkrukker, og derfor står de alle vegne og er på vej. Ligesom alle hendes små planter i såbakkerne. De skal nok finde sammen og være med til at bidrage til den gode stemning i haven.

Kartofler og hvidløg kigger op af jorden og lover rigtigt gode retter fra Lenes udekøkken.

TERRASSEN
Alle hjørner og små nicher er udnyttet og er smukke at lade øjet hvile på. Også selvom Lene ikke lige ventede gæster med kameraer, den dag vi var der. Foran den halve whiskytønde finder vi Lenes nyeste eksperimenter, der absolut ser ud til at være lykkedes ganske godt: Et fuglebad i støbt beton fremstillet på et kursus hos Staudefeen. I bedet er pæoner, prydløg og andre stauder på vej.


På vejen mod terrassen passerer vi også de sorte tulipaner 'Queen of Night', der på denne dag i maj skaber sammenhæng mellem det sorte træ på terrassen og så haven. I den store, runde zinkspand vokser en syren 'Michel Büchner', der står og venter på at få tildelt den helt rigtige plads i haven.

Og så er det vi stopper op. Og gisper. Selvom vi jo godt ved, at Lene har haft væksthus i mere end to år nu, er det bare så velproportioneret i forhold til huset og haven at det må skabe beundring! Det kom til, da Lene nærmede sig de 60 og selvom det ikke lige var hendes mands allerhøjeste ønske, så fortæller Lene at de begge er lykkelige for at have gjort det, og at de da også begge napper sig en lur derinde fra tid til anden. Sammen spiser de der i al slags vejr og væksthuset udgør en ekstra stue, der opleves som både ude og inde på én gang.



















Lene kan også godt lide at så. Selvom der altid er et eller andet, der går i vasken - det kender vi jo alle til - er der små bakker overalt med dejlige småplanter på vej. Og Lene er ordensmenneske, er hun. De står på rækker og geled, og der er ingen planteskilte, der bliver væk og så ser det oven i købet pittoresk ud.

Lene elsker at gå og pusle om planterne og de trives alle i bedste velgående. Mange har i øvrigt kun deres store zinkvandkander stående til pynt, men sådan er det ikke her hos Lene. Hun bruger det hun har, og nyder det - hver dag.




"De der vintønder", siger Lone med et saligt suk, og går så i stå i sætningen, mens hun fotograferer. Og det har hun jo ret i. De skaber ro for øjet og alligevel liv i haven. De øger fornemmelsen af symmetri og så er de bare så rustikke og rå på den lækre måde. Lene har syv halve tønder og én hel i haven, og lur mig om der ikke kan sniges flere ind på et tidspunkt!


VÆKSTHUSET
At være inde i Lenes væksthus er en lise. Vi er straks med på, hvad hun mente, da hun fortæller at det er noget af det allerbedste, hun og hendes mand har besluttet. Her vokser oliven og citron, og en blegrosa pelargonie á la Dronning Ingrid står og smiler sit vage, hemmelighedsfulde smil fra endnu en stor skøn lerpotte. Citronblomsterne sender deres liflige duft ind i vores næsebor, og vores sanser bliver berørt på alle måder. Vejrtrækningen falder til ro og vi skal tage os meget sammen for at overvinde lysten til at lade os falde bagover i "chaiselongen".


ENGEN
Græs kan også noget med at skabe ro. Det giver Lene os ret i, og morer sig lidt over at vi kalder den en eng, men vi ved også, at hun går med forandringsønsker for græsområdet i hjørnet af haven. Det er bare ikke "faldet ned i de rigtige huller" endnu, så lige nu er det en åben græsplæne, hvor det er hyggeligt at sidde en dag, hvor man har brug for at det lufter lidt. Her er man omgivet af skønne klematis og roser og andre skønne stauder, som vi skal kigge nærmere på senere hen på sommeren.

Hjertetræet hører selvfølgelig også til i en have som Lenes. Dets milde rødlige farver, smukke vækst og rolige måde at vibrere blidt i vinden på er svært at beskrive. Det skal opleves.


PILEHAVEN
Bag væksthuset vokser Lenes pilehave. I øjeblikket er den klippet ned til sokkeholderne, fordi pil høstes om vinteren. Men om føje tid vokser de op og skaber et dansende flor af grønne, luftige blade, der er så skønne at se solen danse i.

Lene har flettet en del med pil, men det bliver der passet godt på indendørs, så rundt omkring i hendes have hænger andres flet. Nu er det mest ting til haven der bliver flettet. Du kan følge med i vores pileserie, hvor Lene viser, hvordan hun gør og giver tips til hvordan du skal behandle din pil.



Pilehaven er et rum i rummet og afgrænses af et let kastanjehegn. Her kommer det så fint til sin ret, fordi det danner modspil til de lette pil i baggrunden, og samtidig afgrænser det til stien med pigsten, der løber omkring væksthuset. 



PÅ KONTORET
Kaster man sig nu også ud i et virtuelt haveprojekt, som HAVEFOLKET jo er, kan man godt forestille sig at det kan være svært at gå ind fra en have så skøn som denne, men når man ser Lenes kontor, er det ikke så underligt at hun også så ofte sidder ved tasterne.

Her er hyggeligt og haveagtigt alle vegne. Lenes ordenssans og samtidig stilsikre fornemmelse for, hvad der går godt sammen er uovertruffen. Det er skønt at tænke på, hvordan andre sidder, når man er "kolleger" hen over nettet. Og Lenes omgivelser er så nemme at nyde.

FORÅRSBUKET MED SYRENER

$
0
0
BUKETTER

At tage syrener ind i stuen bringer straks forårets dufte indenfor. Nyd syrener med fx. vild kørvel, knopurt og akelejer.

FOTO & TEKST: LONE







Når syrenerne her i foråret springer ud er det fristende tage dem ind i en vase, og det kan man sagtens. Man skal bare lige tage sine forholdsregler. 



Først og fremmest er det jo godt at putte dem direkte i en spand vand, når man klipper dem og dernæst skal man huske at bryde bunden af stænglerne, så de kan komme til at trække vand. Jeg klipper dem op i nederste del af stænglen og banker dem herefter med en hammer (faktisk!), mens de ligger på et skærebrædt. Så tager jeg også alle de grønne blade af, så der ikke skal bruges krudt på dem. Og så er det direkte i varmt vand! Her får de lov til at stå, mens jeg finder resten til buketten.


I buketten her er syrenerne kombineret med lyserøde akelejer, vild kørvel og knopperne fra knopurt. En dejlig forårsbuket, der lyser op.



BLÅ BUKET MED STORKONVAL

$
0
0
BUKETTER

Når alt blomstrer på én gang er det bare om at nyde det alle de steder, vi færdes. Er der nok at plukke af, er det altid vidunderligt at sætte nye blomster og grene sammen. Her bliver vi i den blå tone, med enkelte hvide klokker. 

TEKST & FOTO: MARIANNE




Af en eller anden grund har blå ikke været den farve, der dominerede mest i min have. Men det rådes der bod på nu, hvor jeg har set hvordan knopurt, forglemmigej, akeleje og tulipan kan forene den dybde og harmoni, som blå kan give. 



Forglemmigej er også en relativt ny foreteelse i min have. Jeg fik nogle meget unge skud af Gitte fra bloggen "Fra frø til blomst" forrige år, og da de var afblomstret gik jeg rundt og dryssede frøene diverse steder - og så vidt jeg husker, blæste det så ikke også den dag? Nå, men navnet til trods. Dem glemte jeg helt og aldeles alt om. Indtil nu.

For her i dette forår er jeg blevet begavet med forglemmigej alle mulige og umulige steder. Det må være derfor planten hedder sådan - for ind imellem står de jo helt tosset. Derfor har jeg plukket alle de "umulige" steder og fået denne buket. Og det er noget af essensen for mig ved at have en have. At kunne plukke buketter.



Storkonvallerne er også meget grovillige. Blot et lille glemt rodstykke et sted, og du har flokke det næste år. Det er en skovplante, som er let overhængende og har de alleryndigste små klokker under bladene. Helt genial til at bruge i buketter.

Akelejerne er resultatet af mange års "laden stå til" i haven, hvad akelejer angår - eller bare i det hele taget. De bliver nemlig med tiden lilla - ja, eller også er det frøene fra de lilla, der er mest spiredygtige - ved det ikke. I hvert fald kan det jo godt gå hen og blive lidt for lilla, og så ryger de med i en buket.

Jeg elsker tilfældighedernes skønhed!

Viewing all 1793 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>