Quantcast
Channel: HAVEFOLKET
Viewing all 1793 articles
Browse latest View live

BIND EN KRANS 'THE AMERICAN WAY'

$
0
0
DEKORATION 
TRIN FOR TRIN GUIDE

Selvom det ikke er juletid, så skal du alligevel lige have opskriften på en krans, der er inspireret af den amerikanske jul. En krans, der har godt med tyngde og dermed får det karakteristiske lille hul i midten. Lav den her i foråret med masser af grene og sæt blomstrende løg i.

TEKST: LARS JON
FOTOS: LISBETT WEDENDAHL, ANDREAS BOESKOV 



The American Way
Jeg har været i New York en del gange ved juletid, og noget af det, jeg el­sker allermest ved julen der, er at gå rundt i gaderne og kigge på deres jule­ udsmykning. Newyorkerne har sans for at hænge kranse på hoveddørene. Nogle af dem er i plastik og ikke særlig kønne, men andre er håndbundet med masser af frisk grønt og med store Disney­sløjfer. Ens for alle deres kranse er, at de er meget tykke, og hullet i kransen er meget lille.

Denne krans er tænkt til at hænge på hoveddøren og sende en hilsen til dem ’over there’.

Sværhedsgrad: Svær
Værktøj: Blomstersaks
Hjælpemidler: Halmkrans, vindseltråd, spraylim
TeknikBinde



Step by step
Gran, kogler, tørre grene, glimmer
  1. Klip al gran og grene i små stykker, og tråd ekstra kogler (se side 182).
  2. Bind ståltråden fast på halmkransen ved at binde tråden rundt to gange, og sno den sammen.
  3. Lav små buketter af gran, grene og kogler i en skøn blanding, og start med at lægge en buket på indersiden. Bind rundt indefra og ud, og fortsæt i urets retning. Læg en buket på ydersiden, og bind rundt. Læg en buket på toppen, og bind rundt.
  4. Fortsæt med at binde de små buketter på inderside, yderside og midten. Sørg for, at man ikke kan se halm­kransen på siderne.
  5. Bind hele vej rundt, indtil der er fem cm tilbage. Løft de første buketter, og stik nu de sidste buketter ind under toppene på de første. Bind dem på på denne måde, indtil du er helt tilbage til starten.
  6. Når du har bundet den sidste buket på, puttes tråden ind gennem det sidste øje, og der strammes hårdt til. Klip tråden af, og stik enden ind i halmkransen på undersiden. Spray med lim, og drys med rigeligt glimmer.
TIP
Kransen er bundet med grønne kogler. Man kan bevare de grønne koglers farve længere ved at lægge dem i fryseren, indtil kransen skal bindes. Koglerne vil blive brune med tiden. Men jeg kan godt lide, når en krans ændrer udtryk undervejs.


Denne instruktion og flere teknikker til binding af krans kan du også finde i bogen KRANS af Lars Jon, der er udgivet ved People's Press.

Forlaget om bogen: 
Lær at forme den smukkeste krans. Florist Lars Jon afslører her sine hemmeligheder om kranse, der er et af de ældste håndværk med blomster. Kranse er ikke blot til døren, julen eller graven – men også til det flotte middagsbord, som et smykke i håret, eller når du vil hænge noget smukt på væggen. Kransens form symboliserer året, livet og det uendelige.  
Gå på opdagelse i bogens inspirerende og overraskende ideer til, hvordan du kan forme unikke kranse med blomster og naturens materialer. Du lærer enkle teknikker fx til at tørre og presse blomster samt til at binde og dekorere kranse. Og du lærer at få øje på alle de sjove og fine steder omkring os, der fortjener den smukkeste krans. 

FRØKUGLER

$
0
0
I HAVEN

Nu skal vi lege med ler! Vi skal nemlig lave frøkugler, som jeg kalder miniudgaven af frøbomberne, som du måske kender fra guerilla gardening. De laves på omtrent samme måde, men er blot mindre og mere præcise, når de fyres af.


TEKST & FOTO:  HENRIK


Naturen er indrettet sådan, at frø spredes på mange snedige måder. Nogle spredes for vinden, andre spises af dyr og fugle og spredes på den måde. Det er i høj grad overladt til tilfældighederne, men vi mennesker vil jo gerne styre det lidt. Det gælder også, når det skal se lidt tilfældigt ud, eller når vi vil sprede frø på svært tilgængelige områder. I de senere år har mange leget med frøbomber som en måde at få byggetomter og vejkanter til at blomstre uden at plante væksterne direkte. En frøbombe er ganske enkelt en klump jord holdt sammen med ler og iblandet de frø, man nu gerne vil sprede. Måske også tilføjet noget chilipulver for at holde fuglene på afstand. Nu kan klumpen så kastes rundt i haven, eller hvor man gerne vil give nogle planter en chance for at spire og slå rod. I dag laver vi nogle minikugler, som også kan kastes lidt tilfældigt rundt på samme måde som frøbomberne. Teknikken kan også bruges til at styre små, bitte frø, som ellers kan være svære at fordele, eller som blæses sammen i klumper af vinden, hvis de blot spredes med fri hånd.

Du skal bruge noget ler - det kunne for eksempel være en rest fra julens dekorationer. Dernæst skal du bruge så- og priklejord og måske noget vand til at få det hele til at hænge sammen. Det er cirka i forholdet 1 del ler til 4 dele jord.

Saml jord og ler. Det er omtrent som at lave en mørdej. Blandingen bliver ret tør og smuldrer let, men giv lidt vand undervejs, så det hele glider lidt nemmere. Du kan altid tilføje mere ler/jord, hvis det skulle blive nødvendigt. Du kan med fordel bearbejde leret lidt på forhånd, så det er mere medgørligt.

Når du har en rimelig homogen klump, triller du en pølse af blandingen. Igen: det smuldrer nemt. Du klemmer bare det hele sammen indimellem.

Så finder du dine frø frem. Her er det valmuer, men det kan i princippet være hvad som helst - måske en blanding af dine favoritter.

Fordel dem forsigtigt på bordet i et jævnt lag. Ikke for mange, for så kan de spire alt for tæt.

Så triller du pølsen hen over frøene, så de bliver samlet op. Tril nogle gange, så frøene sidder godt fast.

Nu kan pølsen deles i passende stykker. Igen kan det smuldre lidt, men det betyder ikke noget, du samler bare massen igen.

Hver bid rulles eller formes til faste kugler. De er nu klar til brug!

Nu kan du fordele frøkuglerne dér, hvor der om nogle uger skal spire små nye planter. Hvor mange frø, der er i hver kugle, ved du nu nogenlunde og kan fordele dem med en passende afstand. Kuglerne bliver liggende og flyver ikke omkring, som de små frø kunne finde på at gøre.


God fornøjelse med frøkugletrilningen!


TIP
Har du en rest frø, som du ikke ved, hvor du skal så, eller måske nogle gemte frø, som du ikke er sikker på, overhovedet vil spire, så er det en sjov ide at lave frøbomber, som du kan sprede rundt omkring - hvor du har lov til det, naturligvis. 


FORÅRSKUR TIL LAVENDLERNE

$
0
0
Lavendel
I HAVEN

Lavendlerne skal beskæres her i april for at få en sund og tæt vækst. Men det er med at gøre det på det rigtige tidspunkt!


TEKST & FOTO: LONE






Tidspunktet for nedklipning af lavendler følger samme huskeråd som roserne - dvs. at de kan beskæres, når forsythiaen blomstrer. På det tidspunkt er der ganske enkelt lunt nok til at skader som følge af kulde skulle være minimeret. Så - selvom du ikke selv har en forsythia i haven, giver det mening lige at holde øje med den gule blomstring, der her i april lige pludselig fylder i bybilledet.

nedklipning af lavendler



nedklipning af lavendlerHar du rigtig mange lavendler, kan det udføres med den elektriske hækkeklipper, men du kan også bare ty til din hækkesaks og så bare gå i gang fra en ende af. Det er hurtigt ordnet ... og så dufter det fantastisk af sommer!

Planterne klippes ret langt ned - ca. 5-10 cm over jorden - men hold øje med at der stadigvæk gerne skal være friske skud på grenene.

Er planterne blevet for gamle og ranglede kan man før klipningen tage dem op, grave et dybere hul og plante dem igen, så den ranglede del kommer under jorden. Og så kan du klippe dem i samme niveau som de øvrige. På denne måde får du igen en tæt plante.

Allerede i maj/juni er lavendlerne igen i fuld vigør, og så kan man gå og glæde sig over alle de skønne, lysegrønne blade og knopper der inden længe fylder haven med den fine lavendelblå farve og tilhørende duft.



En forårsklar køkkenhaven med nyklippede lavendler 

ALLÉEN I FORÅRSKLÆDER

$
0
0
HAVEDAGBOG

Alting springer ud lige nu, og det går forrygende stærkt. Vore guldregnallé har taget forskud på alt det gule. Lige nu står narcisser og hyacinter og dufter om kap. Det er en oplevelse for alle sanser at gå en tur her.

Alléen er ca. 30 m lang, og der står syv træer på hver side. I hver side er der lange staudebede kantet med fyrrestammer og med en grusgang i midten.



Bedene er holdt i gule og hvide farver lige med undtagelse af de lilla Allium aflatunense, som blomstrer samtidig med, at de lange gule blomsterklaser hænger ned fra træerne. Her i foråret er det de limegule og hvide toner, der ses. Senere bliver de gule farver mere fremtrædende.

Vi anlagde alléen i efteråret 2016, så det er andet forår, vi oplever den.

Sidste år var det mest de lilla Allium aflatunense, der faldt i øjnene, og der skete først rigtig noget i bedet sidst i maj. Vi savnede nogle tidligere blomster, så sidste efterår lagde vi en del forskellige narcisser samt den cremegule hyacint, og det har virkelig ændret billedet. 


De første løg, der viser sig i bedet, er den hvide krokus 'Jeanne d'Arc'. Så begynder de små spirer fra lodden løvefod og vortemælk, Euphorbia polychroma 'Senior' samt gule løvehaler, Phlomis russeliana, at vise sig. Snart derefter begynder den smukke kulsukker med de limegule kanter at skyde frem. Den hedder Symphytum x uplandicum 'Axminster Gold' og kan godt være lidt svær at finde, men den er værd at lede efter. Den kan skimtes bagerst i billedet. Den bliver over en meter høj sidst på sommeren, så den står bag ved træerne.


Derefter kommer der gang i narcisserne, og vi har lagt den skønne 'Pueblo' sammen med 'Laurens Koster' og hyacinten 'City of Haarlem'.

Efter dem overtager Allium 'Aflatunense' sammen med guldregnen, og det er for mig et af havens højdepunkter. Derefter blomstrer hortensia 'Annabelle' sammen med græsser og sentblomstrende stauder - blandt andet forskellige slags solbrud. Disse står med frøstande hele vinteren og bliver først klippet ned til marts, hvor det hele starter forfra.

Rigtig dejlig uge 18 i haven,

JELLING MONUMENTERNE

$
0
0
HAVEREPORTAGE

Danmarks vigtigste kulturarvsmonument ligger i Jelling. Her mødes landskab, arkitektur og historie i en skøn og storslået forening i et grønt rum, som bare tager pusten fra én. Kom med på kulturhistorisk tur i det grønne.


TEKST & FOTO:  HENRIK


Sommeren står for døren, og måske skal du ud i landet og besøge seværdigheder. En særlig stor oplevelse er Monumentområdet i Jelling med stor fed streg under STOR. Jelling har været et arkæologisk overflødighedshorn i mange år, hvor lag efter lag har fortalt historien om Danmark som nation i sin spæde form. Jellingestenene, de fantastiske runesten fra vikingetiden, har i mange år været det, mange af os forbandt med Jelling, men i 2007 fandt man spor af noget lige så spektakulært i form af et kæmpe fæstningsanlæg omkring stenene. I 2013 blev dette anlæg markeret i landskabet, og på den måde blev de mange historiske spor samlet i ét samlet anlæg.



STENENE
Som med mange andre steder er der bygget en kirke på dette hedenske knudepunkt. Stenene har altid fået lov at stå i området, men den ene er blandt andet blevet brugt som bænk uden for kirken på et tidspunkt. I dag står de i hvert sit klimastyrede glaskammer, for at stenene ikke skal forvitre i den moderne tids syreholdige luft.


SKIBSSÆTNINGEN
Kirkegården er anlagt delvist ovenpå en gigantisk skibssætning (skibsformet gravform) - verdens største. Kirken er placeret inde i "skibet", men da stenene er fjernet for længe siden, har man ikke kunnet fornemme det på nogen måde i mange år. Nu er figuren af skibssætningen markeret af hvide betonplader, som store trædesten, i den enorme græsplæne, der danner gulvet i anlægget.





HØJENE
En væsentlig funktion i det oprindelige anlæg var at være gravmonument. På hver side af kirken er der anlagt to kæmpe gravhøje. Fra højene er der en fantastisk udsigt over hele området og det omliggende landskab. Med det danske flag vajende i flagstangen kan man ikke andet end at føle sig som forbundet direkte med den danske nationale sjæl.



PALISADERNE
Hele anlægget har været indrammet af høje palisader og har været godt beskyttet. Hvide betonsøjler markerer stammer, som palisaderne var lavet af. Størrelsen på dette forsvarsværk har været enormt efter tidens målestok. Ja, det er det såmænd også i dag. Det har været meget iøjenfaldende og en mægtig magtdemonstration at kunne opføre noget i denne skala.




Store betonflader angiver, hvor de forskellige bygninger har ligget. Denne har tjent som portbygning, og man fornemmer tydeligt forskellen på inden for og uden for murene, når man står her med frit udsyn ud over det omgivende landskab.


Gråsort terrazzo angiver stolpehuller, og bygningernes vægge er ridset op som simple streger.


Det fantastiske ved sådant et anlæg er, at det har udviklet sig gennem århundrederne. Noget bliver fjernet, noget bliver tilføjet. Byen Jelling er vokset op omkring monumentområdet, men det er forunderligt, at det meste af det ikke er blevet berørt af byggeri og således ville være utilgængeligt i dag. Det er især i den sydvestlige del, at der er blevet bygget direkte ovenpå, hvor palisaderne har været. Det er blandt andet her, du finder formidlingscenteret Kongernes Jelling. Men i designet af det nye, grønne rum har man forsøgt at antyde omridset gennem byen. Således indgår betonpalisaderne her som udsmykning på et lille torv, og andre steder dukker nogle enkelte søjler op som markering af den store figur.

Vil du gå gennem hele anlægget, kan du roligt afse mindst en times tid, for det er overraskende stort, og så træner du benmusklerne, hvis du begiver dig op på højene. Det bør du gøre, for der er en fantastisk udsigt herfra. Det er der også fra formidlingscenterets tag, så der bør du også kigge forbi - alene af den grund.


JELLING MONUMENTERNE
Åbent hele året og ganske gratis
Gormsgade 23
7300 Jelling

I DORTHE KVISTS HAVE

$
0
0
HAVEDESIGN

Over de næste uger tager vi med på besøg i haven hos Dorthe Kvist. Dorthe har skrevet bogen 'Sådan skaber du rum i din have', som er udgivet af Koustrup & Co, og i de kommende indlæg fortæller hun om indretning af sin egen have med plads til to voksne og to børn på 9 og 14 år, en kat og fem høns.

TEKST & FOTO: DORTHE KVIST


Min have er en ganske almindelig villahave på ca. 800 m2. Vi overtog hus og grund som et dødsbo for ca. 8 år siden, og huset har gennemgået en totalrenovering, og det samme kan man næsten sige om haven. Der er ingen tvivl om, at haven har haft en fortid i pomp og pragt. Anlagt efter engelsk stil, symmetrisk, med fine flisegange og et stort staudebed. Min nabo har leget i haven som barn og fortæller om en smuk og majestætisk have med fantastiske roser, fontæner og flisegange pyntet med konkylier. En magisk eventyrhave, synes han.


Det var den eventyrlige frodighed og det overgroede torneroseslot, jeg blev forelsket i, da jeg så huset, omend haven, der gemte sig derunder, var helt symmetrisk. Her var lige linjer og få rum, og baghaven var skåret over af en stor hasselhæk, der gemte det før så fine staudebed.

Huset var fuldstændigt tilgroet af en stor vin og var ved at forsvinde i kæmpestore træer. Græsset var så højt, at vi måtte klippe det med hækkeklipperen, og alt var dækket af et tykt lag mos. I vildnisset var meget gået tabt, og jeg måtte i gang med af finde ud af, hvad haven egentlig bød på.

Når det blæser meget, er det dejligt at sidde i læ under hylden på den flisebelagte gårdsplads. 
Det første år brugte jeg på at klippe lidt ned hist og pist, skrabe mos af hvad, der viste sig at være masser af flisegange, og symmetrien kom langsomt frem under mos og ukrudt. Det samme gjorde et smukt gammelt raftehegn, der indrammede det meste af haven. Jeg prøvede at redde roserne fra byggeaffaldet og genetablere staudebedet. Efter at have fulgt mit eget råd om at vente et år og se, hvad der foregik i haven, havde jeg en rimelig klar idé om, hvad jeg ville.

Jeg ville skabe en frodig oase med snoede stier og mange hyggelige rum.

'Bål, brænde, potteværksted, udekøkken, skraldeskjul, cykelskur og meget andet skulle tænkes ind i haven.'

Der skulle være en god spiseplads, tæt ved køkkenet, en morgenplads under det store lindetræ, plads til trampolin, boldspil, gynger, sandkasse og leg. Der skulle være blomsterbede, højbede, urtebede, drivhus, kompost, høns og hængekøjer og gerne en håndfuld hyggelige pladser rundt omkring alt efter vind og vejr, skygge og sol og dagens humør. Bål, brænde, potteværksted, udekøkken, skraldeskjul, cykelskur og meget andet skulle tænkes ind i haven. Haven skulle være smuk, frodig og blomstrende, spiselig og afslappet og byde på masser af eventyrlige og hyggelige rum, uden at man ville føle sig indespærret. En have indrettet til arbejde, underholdning, eventyr og til at tænke store tanker, og med plads til alle i familien, som tæller to voksne og to børn på 9 og 14 år, en kat og fem høns.


Du kan læse meget mere om Dorthes tilgang til indretning af haven i bogen 'Sådan skaber du rum i din have', som er udgivet af Koustrup & Co.

Forlaget om bogen: "Når Dorthe Kvist tegner haver for folk, er et af de ønsker, som med garanti er med hver eneste gang, et ønske om at få skabt hyggelige rum i haven. Rum til spisning, afslapning, meditation, rum til sport og til at gemme sig i, til at geare ned og lade op i. Rum til grøntsager, til yndlingsblomsterne eller rum til at invitere gæster i. Ønskerne er mange og listerne lange, men mange finder det vanskeligt at komme i gang. Med denne bog får du masser af gode råd til, hvordan du griber det an."

FORÅRETS YNDLINGSBED

$
0
0
HAVESTIL

Så er vi tilbage i min egen have og mit yndlingsbed tidligt om foråret. I foråret vil du normalt have meget farve, i det mindste vil jeg det, men i det her staudebed går jeg helt imod denne tendens og har valgt en kølig og dæmpet farveskala.


TEKST & FOTO: ULRIKA





Valget af farveskala synes jeg skaber en bro mellem de brune vinterfarver og de lyse forårsnuancer i grøn, hvid og gul. Jeg har samlet nogle af bedets byggesten her og i bunden finder du en planteliste. God fornøjelse!



Mine kugleakacie skaber et loft over staudebedet. Kronen er kugleformet og vil senere om foråret være frodig, med lysegrønne, sammensatte blade. Mine træer er lige blevet beskåret for at beholde en mindre og tæt vækst, og nu vises kun den smukke grå stamme.

I forkant af bedet har jeg plantet lavendel 'Hidcote Blue' og formklippet havtorn. Havtorn 'Hikul' er en sølvfarvet busk, som jeg er lidt forelsket i og fortjener sit eget planteportræt, som jeg vender tilbage med lidt senere i år.

Forårsbedet indeholder for det meste hvide blomster. Denne tidlige blomstrende tulipan hedder Hakuun og stammer fra Japan. Hakuun er en Darwin Hybrid og dens farve er helt hvid.
Denne tulipan bliver 50 cm høj og blomster i april, men i år så sent som maj.

Liljetulipan 'Sapporo' springer ud i en smuk gul farve, og derefter skifter den til hvidt. Denne tulipan bliver 40 cm høj og er en flot tilføjelse til den rene hvide Hakuun.

Den yndigste narcis er denne 'Thalia' som er en hvid variant af den klassiske påskelilje fra 1916. Den passer godt sammen med hvide tulipaner og gråt løv. Thalia blomster i april og maj og bliver 40 cm høj.

Mine blomstrende forårsløg drukner i år i grønne blade af prydløg. Jeg har virkelig mange allium Stipitatum 'Mount Everest' og de vokser sig større for hvert år. 'Mount Everest' bliver 120 cm høj og blomster med smukke hvide bolde i maj og juni.

Denne sort af Stachys byzantina kaldes 'Big Ears' eller 'Helene von Stein'. Lammeøre har generelt et gråt løv, men denne sort har næsten en limegul tone i foråret. Som navnet afslører, er ørerne større og klart en favorit i mange af mine bede.

Sandrørhvene er et fantastisk græs, der ændrer sit udseende flere gange i løbet af sæsonen. Calamagrostis acutiflora 'Overdam' er hvidstribet, men har ligesom lammeøre 'Big Ears' noget frisk lime i tonen om foråret. 'Overdam' når 130 cm i august men er nu kun et par decimeter høj.

De hvide, grønne, grå og limegula farver i mit forårsbed er vævet sammen med et rødt skær fra almindlig lægesalvie. Jeg kan aldrig se træt af denne kombination. Hvordan ser dit favoritbed ud denne forår?

PLANTELISTE:

Kugleakacie - Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera'
Havtorn - Hippophaë rhamnoides 'Hikul'
Lavendel - Lavandula angustifolia 'Hidcote Blue'
Lammeøre - Stachys byzantina 'Big Ears'
Sandrørhvene - Calamagrostis acutiflora 'Overdam'
Lægesalvie - Salvia officinalis
Tulipan - Tulipa gesneriana 'Hakuun'
Tulipan - Tulipa gesneriana 'Sapporo'
Orkidénarcis - Narcissus Triandrus 'Thalia'



NU SKAL SPEJLET PUDSES

$
0
0
HAVEDAGBOG

Nu, hvor der ikke længere blæser nedfaldne blade rundt i haven, og solen giver lys i mange timer om dagen, er det blevet tid til et af forårets gøremål: rensning af spejlbassinet. Jeg har haft mit bassin i nogle år nu og har konstateret, at der ikke kan opretholdes en naturlig balance, hvor vandet af sig selv vil holde sig rent. Selv om det er en begrænset mængde vand, så kan det alligevel rumme en stor mængde alger - hvis det får lov.

Sidste år prøvede jeg at udskyde rensningen, fordi jeg ville se, hvordan det hele artede sig, hvis naturen fik lov at gå sin gang. Først blev vandet grønt af alger som en eksotisk drink. Det var ikke egentlig grimt, men heller ikke det udtryk, man ønsker på et spejlbassin.

Med tiden døde algerne, og de faldt til bunden og efterlod vandet fint og klart - hvis altså man så bort fra noget rustrødt slam på bunden. Det kunne jeg ikke leve med i længden, så konklusionen blev, at bassinet bliver nødt til at blive renset op en gang årligt. Det tidspunkt er nu, hvor varmen og lyset får algevæksten til at eksplodere.


Jeg har været så glad for bassinet, for det er utroligt, hvor megen glæde man kan have af de spejlinger, det giver. Selv et godt regnvejr bliver interessant, når man kan følge dråbernes 'pjasken' ned i vandet - eller isen på overfladen om vinteren.


Der kommer også et andet dyreliv i haven, når der er vand. Andre insekter kommer til, og selv dyr, der kun lever i vand, finder vej, hvor de så end kommer fra: dafnier, vandkalve og skøjteløbere.


Så er der jo også det gode ved at bassin, at det er en god anledning til at købe grej. Som nu denne dykpumpe, som i år gjorde tømning af bassinet til en leg. I sådan et lavt bassin er det ikke til at komme til med spande og på den måde lænse det. Haven ligger desuden lavere end terrænet udenom, så spejdertricket med at suge vandet op i en slange og lade tyngdekraften gøre resten virker ikke her. Eneste minus var, at jeg ikke lige havde spottet, at der skulle en betydelig større slange på end min sølle haveslange. Lidt gaffatape klarede nødtørftigt opgaven, så bassinet kunne blive tømt.


Med en kost blev alger og slam skubbet sammen, så det forsigtigt kunne skrabes op, og en spuling gjorde bassinfolien fin og ren igen. Det gik overraskende nemt, og det sidste fortyndede algevand kunne pumpen hive op og pumpe ud. Skønt, når denne slags opgaver går lidt kvikt, for det er altså ikke det sjoveste i verden og kunne godt blive skubbet af to-do-listen igen og igen, hvis det var alt for besværligt.


Så blev det tid til påfyldning af rent vand, og der er en tydelig forskel at se. Spejleffekten er bedst, når vandet er klart, og bunden mørk. Mit bassin er foret med plast, som man bruger til ensilage, og det har en gråsort farve, som er godt egnet til dette formål.


Job well done. Nu er det tid til at nyde, og efterhånden som haven grønnes, kan jeg glæde mig over refleksionerne i vandet og følge den kommende sommers lette skyer i spejloverfladen. 


Rigtig dejlig dag til dig,










URTEGÅRDEN PÅ EGESKOV

$
0
0
HAVEREPORTAGE

Nu er det igen tid til, at vi skal putte frø i jorden. Nogen er måske så småt startet, og andre har allerede forspiret i flere måneder. Et af de steder, jeg henter megen inspiration til min egen køkken- og skærehave, er i Urtegården på Egeskov. 


TEKST & FOTO: JEANNETT



Haven er anlagt af havearkitekt C. Th. Sørensen i 1973 efter grevinde Nonni Ahlefeldts ideoplæg. Den er anlagt, som køkkenhaver typisk så ud i renæssancen med højbede, buegange og et guldfiskebassin omgivet af roser. 



Haven dyrkes økologisk. Alt arbejde foregår pr. håndkraft og med gasbrænder, og der er ikke på noget tidspunkt anvendt en eneste dråbe gift i Urtegården.


Urtegården indeholder alt, hvad en slotsfamilie behøver i husholdningen. Herfra leveres krydderurter og grøntsager til slottes køkken samt blomster til at pynte op med i de store stuer hos Caroline og Michael Ahlefeldt, som bor på slottet i dag.


Alle Urtegårdens planter bliver produceret i Egeskovs egne drivhuse, slottet driver nemlig Danmarks eneste fungerende herregårdsgartneri. Gartneriet har egen butik, hvorfra der sælges ud af overskydende planter fx. tomater, chili, og krydderurter.


Urtehaven er meget smuk og samtidig praktisk. Blomster og urter er plantet side om side som fx herunder, hvor gulerødder, løg og morgenfruer er mikset i samme bed for at forvirre gulerodsfluen. Denne lugter sig frem til gulerødderne og lægger sine æg dér, men duften af morgenfruer og løg kan forvirre den og mindske angrebet.


En stor del af haven består af skærehave. Her er der mange sommerblomster fx dahlia og hirse i fine farveafstemte bede.


Lyserøde dahlia på den ene side og vild gulerod, Daucus carota 'Dara', på den anden side er én af de mange smukke sammensætninger.


Haven er omkranset af høje gamle bøgehække. Nogle af hækkene på Egeskov er over 200 år gamle
og op til otte meter høje.


Flere steder er der opstillet stativer lavet af rionet sat sammen med små strips, så de danner høje trekanter. Op ad dem vokser der ærteblomster. Det er én af de mange ideer, jeg har taget med hjem til min egen have.


Her er der brugt forskellige sorter af hirse mellem blomsterne. De tilfører bedene lidt vildskab og er utrolig fine sammen med de mange blomster. Specielt de helt mørke skal jeg på jagt efter.


Når man går rundt i haven, kan man se det smukke Egeskov Slot i baggrunden, men et lille hul i hækken fører ud til voldgraven, og herfra ses slottet endnu bedre.


Lige nu blomstrer tusindvis af tulipaner rundt omkring i de forskellige haveanlæg. Urtegården bliver sået til, og de mange små forspirede planter bliver plantet ud. Foråret er bestemt et godt og spændende tidspunkt at besøge Egeskov på.



I DORTHE KVISTS HAVE: SPISEPLADSEN

$
0
0
HAVEDESIGN

Noget af det første, vi gjorde i haven, var at få bygget en stor træterrasse ud for spisekøkkenet. Huset har høj kælder, så terrassen er hævet over haven, men har direkte udgang fra spisestuen og køkkenet. 


TEKST & FOTO: DORTHE KVIST


Huset har høj kælder, så terrassen er hævet over haven, men har direkte udgang fra spisestuen og køkkenet.

Køkkenet vender mod sydvest, så der kommer først sol om eftermiddagen, da huset er temmelig højt og skygger for sig selv. Derfor besluttede jeg mig for at tegne terrassen rundt om hjørnet, så man kan sidde i solen allerede sidst på formiddagen.

Terrassen går hen over en trappe, der fører ned til kælderen, så den kunne ikke blive i fuld bredde på det sidste stykke ind mod huset. Derfor tegnede jeg en stor plantekasse, der fungerer som rækværk og indeholder mit urtebed på samme tid, og så har jeg placeret et vægdrivhus op ad sydmuren, så jeg kan smutte tørskoet ud og hente urter og tomater.

"De gamle ruder gør stemningen superhyggelig, og terrassen indbyder virkelig til at blive overdækket, så måske det bliver det næste projekt."

Efter et par år syntes vi, det blæste lidt for meget på den vestvendte terrasse, og derfor har vi bygget en væg af genbrugsvinduer. Den er helt klart med til at definere rummet yderligere. De gamle ruder gør stemningen superhyggelig, og terrassen indbyder virkelig til at blive overdækket, så måske det bliver det næste projekt. Det kunne være dejligt.

Op ad huset er placeret et vægdrivhus på den smalle del af terrassen, der går hen over kældertrappen, og på den anden side har jeg bygget en kasse til mine krydderurter. På den måde kan jeg gå ud på strømpefødder og hente de vigtigste forsyninger til køkkenet, og jeg har fået udnyttet terrassens smalle del til en lille nyttehave og skabt en væg.



På den brede trappe, der går ned fra terrassen, er det ikke kun husets beboere, der kan lide at hænge ud, det er også kattens yndlingsspot. Her kan han vogte over hønsene på behørig afstand og tage en lur i skyggen af en krukke med dahlia. De små vandfade, jeg har placeret rundt omkring i haven til insekter, sommerfugle og andre dyr, er også til stor glæde for katten (og hønsene, når de har udgangs- tilladelse).


Du kan læse meget mere om Dorthes tilgang til indretning af haven i bogen 'Sådan skaber du rum i din have', som er udgivet af Koustrup & Co.

Forlaget om bogen: "Når Dorthe Kvist tegner haver for folk, er et af de ønsker, som med garanti er med hver eneste gang, et ønske om at få skabt hyggelige rum i haven. Rum til spisning, afslapning, meditation, rum til sport og til at gemme sig i, til at geare ned og lade op i. Rum til grøntsager, til yndlingsblomsterne eller rum til at invitere gæster i. Ønskerne er mange og listerne lange, men mange finder det vanskeligt at komme i gang. Med denne bog får du masser af gode råd til, hvordan du griber det an."

DET VARME BRÆNDTE STAUDEBED

$
0
0
HAVEDESIGN
GÆSTESKRIBENT

Bedene i Troensehaven er ret store, og de fleste af dem er placeret i prydhaven, hvor bed for bed væver sig ind i hinanden. Det kan let komme til at ligne en farvelade, hvis der ikke laves et system, som både sammenbinder og adskiller.


TEKST & FOTO:  HELLE TROELSEN, TROENSEHAVEN


Jeg har bede, som har forskellige farvenuancer. Der er det hvide bed, det lysegule/lyseblå bed, et rosa bed og et bed med mørke brændte og purpur farver. Jeg kalder dette bed for det varme bed. Det er placeret ved siden af det kolde bed, hvor farverne er tonet meget ned, hvilket virker som modspil til det mørke, brændte.

En besøgende i haven, som var lidt op i årene, sagde: "Puh ha, dette bed sætter en svedetur i gang" - og så sprang sveden frem på panden.



Når jeg anlægger bede afstemt i farver, tager jeg ikke kun højde for blomsternes farvenuancer. Staudebedet udvikler sig i hele sæsonen, og stauder blomstrer på forskellige tidspunkter. Staudernes blade har også forskellige nuancer, som er med til at danne farve til bedet i hele sæsonen. Farverne kan variere fra helt lysegrøn/lime over rødlige nuancer til næsten sort, og der er stor variation i de grønne farver derimellem. Såvel bladenes farver som blomsterne indgår i den samlede plan.


Jeg vil vise jer bedet afstemt i varme brændte farver. Bedet er opdelt i to mindre bede adskilt af en stensti.

Den ene del har som overstander en japansk løn, Acer palmatum 'Atropurpureum'. Den anden del har en trompetkrone som overstander.


Under træerne er der plantet stauder, som blomstrer fra forår til sent efterår, og her i forårsmånederne blomstrer forårsløg ligeledes i brændte mørke farver.


Nuancerne i dette bed spænder over farverne purpur, mørkviolet, bronze og rødbrunt og med et strejf af orange. For at pifte bedet op med lidt lethed tilføres lime i form af lodden løvefod og vortemælk, som er et modspil til de varme, gyldne og mørke farver.








Planteliste af stauder med mørke og brændte blomsterfarver:

Lægekvæsurt (Sanguisorba officinalis)

Stjerneskærn (Astrantia 'Ruby Wedding')

Daglilje (Hemerocallis 'Sweet hot chokolate')

Studenternellike (Dianthus 'Onyx')

Orientalsk valmue (Papaver orientale 'Harlem')

Orientalsk valmue (Papaver Orientale 'Patty's Plum')

Silkepæon (Paeonia lactiflora 'Black Beauty')

Akeleje (Aquilegia vulgaris 'Black Barlow')

Akeleje (Aquilegia vulgaris plena 'Ruby Port')

Solhat (Echinacea purpurea)

Lupin (Lupinus 'Masterpiece')

Kinesisk engblomme (Trollius chinensis 'Goldkönigin')

Havemontbretia (Montbretia 'Orange King')

Engnellikerod (Geum rivale)

Blåhat (Knautia macedonica)

Haveiris (Iris germanica 'Midnight Majesty')

Purpurfredløs (Lysimachia atropurpurea)

Bølgekronet storkenæb (Geranium phaeum)

Kertepileurt (Persicaria amplexicaulis 'Blackfield')

Bjergknopurt (Centaurea montana 'Jordy')


Planteliste af stauder med mørke bladfarver:

Sølvlys (Cimicifuga ramosa 'Brunette')

Alunrod (Heuchera 'Velvet nights')

Alunrod (Heuchera micrantha 'Palace purple')

Sankthansurt (Sedum 'Purple emperor')

Kvan (Angelica gigas)

Lundvortemælk (Euphorbia amygdaloides 'Purpurea')

Nøkketunge (Ligularia dentata) - kun for bladenes skyld, blomsterne pilles af






Vil du gerne vide mere om Helle, kan du finde hendes hjemmeside lige her: www.troensehaven.dk. Klik endelig også ind på hendes instagram-profil, hvor du kan se mere fra hendes fantastiske have, eller læs mere om alt det, hun brænder for omkring haven, på hendes facebook-profil.



TULIPANER VED SOLNEDGANG

$
0
0
HAVEDAGBOG

Tulipaner, tulipaner, tulipaner. Jeg elsker den tulipan-tid, vi er i nu, og kan ikke få nok. Mit yndlingsord lige nu er tulipan-eng. Dette ord lyder helt vidunderligt. Bølget hav af tulipaner, der aldrig ender. Jeg har desværre ikke sådan en eng i min egen have. Det nærmeste jeg kommer det, er mine mange sorte tulipaner, der tilsammen er et fantastisk syn. Især ved solnedgang.

Mine sorte tulipaner 'Queen of Night' står i et hav af nepeta - katteurt. Jeg har ikke talt dem, men jeg har mange. Nogle andre prydløg, Allium sphaerocephalon, kigger op, men de blomster først i juni.

Tulipa 'Queen of Night'

Efter den våde vinter er mange tulipaner forsvundet både i mine bede og i potter. I efteråret lagde jeg tulipanløg i 20 krukker. I 15 krukker har jeg haft gode resultater, og det er faktisk de samme tulipaner i flere krukker, der har drillet. Heldigvis står mine nye tulipaner i abrikos og orange toner helt vidunderligt, og jeg er meget glad for, at jeg turde prøve nogen uden for min komfortable og ellers strenge farveskala.

Disse krukker står på spisebordet og skaber en varm stemning på min terrasse. Forrest finder du tulipanen 'La Belle Epoque', og bagved står tulipanen 'Request' og narcissen 'Thalia'.


Tulipa 'Request'


Rigtig dejlig uge til dig,

ÆBLETRÆER I EN LILLE HAVE

$
0
0
FRUGT

Æbletræer tager jo lidt plads i en have, og er det småt med arealet, er det måske ikke det første, man tænker på at plante. Men faktisk kan det være smart med noget, der fylder meget lidt ved jorden, og som kommer lidt op i højden. Og så kan man få træerne til at fylde mindre. Se med her!

TEKST & FOTO: HENRIK


Mange drømmer om at kunne træde ud i sin have og høste alverdens frugt og grønt. Det er bare ikke altid, at tiden rækker til at vedligeholde en bugnende køkkenhave og et drivhus. Men så er æbletræer jo relativt nemme, de passer stort set sig selv og belønner alligevel én med dejlige frugter. Desuden er de jo så skønne i forårsmånederne med deres smukke blomstring. De kræver dog noget plads, for det er jo træer, vi har med at gøre. Men har man en lille have, eller vil man klemme nogle træer ned i køkkenhaven, så er der nogle tricks, man kan benytte sig af.


Det mest oplagte er at espaliere træerne, for det er jo netop en måde at indskrænke træets volumen på og fuldstændig styre højde og bredde. Teknikken har været anvendt i køkkenhaver gennem flere hundrede år, for det er en ret effektiv måde at få træet til at bruge kræfterne på at give frugt i stedet for at danne grene og blade, som fylder. Det desuden muligt at give træet næsten perfekte lys- og temperaturforhold.


Jeg har brugt mit espalier i stedet for hæk eller hegn ud til naboens mark. Men et espalier kan også være fint omkring en terrasse eller som adskillelse i køkkenhaven. Mange har også et espalier op ad en mur, og med den løsning kan man udnytte, at solen varmer væggen op og laver et dejligt lunt klima til træet.


Det tager nogen tid at få etableret et espalier, og det skal beskæres mindst en gang om året. Til gengæld er det jo ret nemt at komme til uden stiger og den slags.


Der er flere måder at lave espalier på, men fælles for dem alle er, at de kræver en form for støtte, mens de vokser til. Nogle espalierer vil kunne bære sig selv efter nogle år, men man må huske, at det er en unaturlig måde for træet at vokse på, så fjern ikke støtten for tidligt. Her er brugt et rionet, men det kan også være wirer eller bambuspinde.

Men nu du er i gang med at beskære, så kan du jo også vælge at have et ”normalt” træ og blot sørge for, at det ikke bliver for stort. Man skal bare huske, at når først man begynder at beskære et æbletræ, så skal man blive ved. Træet har som regel for altid mistet sin naturlige form og vil være tilbøjelig til at skyde en masse vanris - de lange lige skud, der stritter lige i vejret. De skal fjernes.

Fordelen er, at du kan forme træet, så det ikke bliver så højt, og du kan såmænd også forme det, så kronen fylder så lidt som muligt. Træet ovenfor ses her fra siden, og du kan se, at det, der inde fra haven ligner et stort, gammelt træ, faktisk kun fylder 1½ meter i bredden. Træet giver en fin, let afskærmning ind til naboen. Det bliver simpelthen nødt til at blive beskåret jævnligt, fordi det står så tæt på skel. 

Man kan også se vanrisene. De vil blive fjernet til august, hvor der også bliver justeret i træets form. Når man beskærer træet på dette tidspunkt, stresser man det knap så meget som ved en vinterbeskæring, og sårene har nemmere ved at hele, mens træet er i vækst. Men det kan altså være lidt uoverskueligt, når man ser op i sådan en krone – hvor skal man klippe og snitte?

Lige nu skal du bare nyde synet af de fine blomster. Og har du ikke dit eget træ endnu, kan du måske få skabt plads til det nu.



DORTHE KVISTS PRIVATE HAVE: GÅRDSPLADSEN

$
0
0
HAVEDESIGN

Fra trappen i træterrassens loungeafdeling kommer man ned på en flisebelagt gårdsplads, hvor udekøkkenet befinder sig. Her er også en spiseplads til dage, hvor vinden er for skrap, eller vi gerne vil have den allersidste aftensol med.

TEKST & FOTO: DORTHE KVIST


J
eg har moret mig med at opstamme og formklippe en gammel hyld, der fungerer som en parasol, der giver dejlig skygge på pladsen og definerer rummets loft så fint. Samtidig danner den en slags portal mellem gårdspladsen og terrassens hjørne, hvor der gror en smuk klatrerose. Midt på sommeren mødes disse to, og de danner en fin indgang til gårdspladsen og indrammer samtidig et smukt kig ind den anden vej.

Lige her under hylden har jeg stillet krukker med høje græsser, hvis aks gør sig allerbedst i det modlys, der kommer i aftensolen, når vi sidder og spiser på gårdspladsen.

Jeg har valgt helt neutrale betonfliser på denne plads både af økonomiske årsager, og fordi de er så stille og neutrale, her hvor der sker så meget andet.

Ud over havegrill og køkkenbord er det også her, der slibes, males, lappes cykler og andet halløj, fordi døren til kælderen og døren til garagen befinder sig lige her. Her er et godt fliseunderlag til havegrillen og pizzaovnen, og der er rindende vand.

Det er også via gårdspladsen, man kommer ind i haven, når man bevæger sig ind ad indkørslen, forbi hoveddøren og langs garagen. Når man åbner døren udefra, bliver man mødt at dette kig ned i baghaven, forbi garagen med den slyngende klematis og de mange potter med tomater og stauder.


Under guldregnens krone og over min hortensiahæk kan man med lidt held skimte hængekøjen i det bageste hjørne af haven bagved den runde plads med bålfadet. Rummets vægge er dannet af garagen, terrassen, hylden og en hortensiahæk.

Garagen bruges til cykler, haveredskaber, hønsemad, løbehjul, bolde og byggematerialer, men jeg drømmer om at sætte sprossede dobbeltdøre i den sydlige side og indrette udekøkken derinde. Og drømme er jo gode at have.

Køkkenhaven har jeg placeret på taget af garagen. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg drømmer om en kæmpe landbohave med plads til gulerødder, kål og porrer i lange smukke rækker, frugtlund, skærehave, et par husdyr og mange flere høns.

Så i mangel af havekvadratmeter fandt jeg på at placere fem højbede på den solrige, uudnyttede plads på garagetaget. Det krævede naturligvis et nyt tag og en solid underkonstruktion, før jeg kunne slæbe alle de mange sække med jord derop og fylde mine højbede.

På taget af garagen dyrker jeg hindbær, kartofler, kål, gulerødder, bladbeder, blomsterkarse (bedre kendt som tallerkensmækker), hjulkrone og meget mere. Haven på taget er selvfølgelig også et haverum. Her er god udsigt over matriklen, højt til himlen og langt til dræbersnegle og muldvarpeskud. Man kommer op på taget ved hjælp af en stige.



Du kan læse meget mere om Dorthes tilgang til indretning af haven i bogen 'Sådan skaber du rum i din have', som er udgivet af Koustrup & Co.

Forlaget om bogen: "Når Dorthe Kvist tegner haver for folk, er et af de ønsker, som med garanti er med hver eneste gang, et ønske om at få skabt hyggelige rum i haven. Rum til spisning, afslapning, meditation, rum til sport og til at gemme sig i, til at geare ned og lade op i. Rum til grøntsager, til yndlingsblomsterne eller rum til at invitere gæster i. Ønskerne er mange og listerne lange, men mange finder det vanskeligt at komme i gang. Med denne bog får du masser af gode råd til, hvordan du griber det an."

MAJ I SOFIAS HAVE I JONSERED

$
0
0
HAVEDAGBOG
GÆSTESKRIBENT

Det er tid til igen at skulle på besøg i den atmosfærefyldte have i Jonsered. Træd med ind i Sofias smukke univers.


TEKST & FOTO: SOFIA SUNDMARK






Skønne maj, sikke en fantastisk tid det er. April var kold, men nu er varmen rigtig kommet. Æbletræerne og tulipanerne blomstrer, og der dufter af hæg i hele Jonsered.
Underbara maj, vilken galet härlig tid det är. April var kall, men nu har värmen kommit på riktigt. Äppleträden och tulpanerna blommar och det doftar hägg i hela Jonsered.





Sådan en varm forårsdag i haven, så er der ligesom ingen problemer. En bi summer, og træskoene er tunge af indtørrede jordklumper.
En varm vårdag i trädgården, då finns liksom inga problem. Ett bi surrar och träskorna är tunga av intorkade jordklumpar.





Vi har lavet en del om i haven her i foråret. Rundt om to af siddepladserne har vi plantet liguster. Jeg har længe villet gøre disse udepladser mere rumlige og tydelige i deres form. Tanken er, at hækkene skal holdes i en højde på omkring en meter og skabe en kontrast til den i øvrigt frodige bevoksning i haven. Nu skal hækplanterne vandes og pusles om, så de kan vokse sig tætte og frodige.
Vi har gjort en del ändringar i trädgården under våren. Runt två av sittplatserna har vi planterat liguster. Jag har länge velat göra dessa uteplatser mer rumsliga och tydliga i sin form. Tanken är att häckarna ska hållas runt en meter höga och skapa en fond till den i övrigt rätt yviga växtlighet i trädgården. Nu behöver häckplantorna vattnas och pysslas om för att växa sig täta och frodiga.






Det tager lidt tid at lære sin have at kende og finde ud af, hvilken slags havemenneske man er, hvordan haven kan bruges, hvilke emner, der føles sjove, og hvilke, der bar virker fulde af krav.
Det tar lite tid att lära känna sin trädgård och komma på vilken sort trädgårdsmänniska en är, hur trädgården kan användas och vilka moment som känns kul och vilka som bara känns kravfyllda.














I foråret fik klatrerosen Rose helena en grundig foryngelsesbeskæring. Vi kæmpede en halv dag, rosen og jeg, og mine arme og ben blev fulde af rifter. Roser er virkelig fulde af torne, men når den blomstrer, vil alt være tilgivet. En del af rosens stativ er blevet fjernet, da det var begyndt at rådne. Det varer ikke længe, før det bliver nødvendigt at få bygget noget op igen. Denne type rose kan få op til 10 meter lange ranker.
Nu i vår fick honungsrosen Rosa helenae en rejäl föryngringsbeskärning. En halv dag brottades vi, rosen och jag, och mina armar och ben blev fulla av rivsår. Rosor är verkligen taggiga, men när den blommar kommer allt att vara förlåtet. En del av rosens klätterstöd har också tagits ner, då den började att murkna. Det kommer inte dröja länge innan den kommer att behövas byggas på igen. En honungsros kan få upp till 10 meter långa rankor.


Langs med gangen på husets forside har jeg gravet nye bede. Der er ganske meget skygge her under æbletræerne. Jeg har flyttet en del planter hertil, som ikke havde så meget plads i haven, og som forhåbentlig kommer til at trives her. Haveiris, mosebunke, hosta, astilbe, purpur-kongelys, strudsvinge og mørkbladet oktober-sølvlys. Måske kommer der mere til om lidt. Jeg håber, at der næste forår vokser masser af gammeldags pinseliljer her.
Längs med gången på husets framsida har jag grävt nya rabatter. Läget är ganska skuggigt under äppleträden. Jag har flyttat hit växter som inte hade så bra platser i trädgården och som jag tror kommer att trivas här. Trädgårdsiris, tuvtåtel, funkia, astilbe, violkungsljus, strutbräken och mörkbladigt höstsilverax. Kanske fyller jag på med något mer om ett tag. Nästa vår hoppas jag att det ska växa mängder av gammaldags pingstliljor här.



Jeg vil også få plantet noget bunddække, men jeg har ikke rigtig besluttet mig til, hvilken slags. At plante et bunddække er en af de bedste måder at holde ukrudt væk på, og det hjælper med til at bevare jordens fugtighed.
Jag kommer att plantera någon marktäckare också, men jag har inte riktigt bestämt mig för vilken sort. Att plantera marktäckare är ett av de bästa sätten att hålla ogräs borta och det hjälper till att bevara fuktigheten i jorden.

Min yngste datter og jeg såede forleden flere hundrede frø af kornvalmuer og pæonvalmuer i de nye bede. Vi må krydse fingre og være på vagt, men snegle har det med at spise sig igennem som en støvsuger og skåner sjældent de små skrøbelige planter.
Min yngsta dotter och jag sådde flera hundratals frö av kornvallmo och pionvallmo i de nya rabatterna häromdagen. Vi får hålla våra tummar hårt och stå ständigt på vakt, men sniglarna brukar gå fram som dammsugare och skonar sällan de små ömtåliga plantorna.



'Carnaval de Nice' er en af mine yndlingstulipaner. Jeg fylder op med nogle løg hvert efterår, men den ser også ud til komme igen af sig selv. Tulipanen vokser sammen med rabarberen. Blomsterne kantet med rød-hvidt passer fint til rabarbernes røde stængler. Når tulipanbladene visner ned, skjuler rabarberne dem godt med sine store blade.
'Carnaval de Nice'är en av mina favorittulpaner. Jag fyller på med några lökar varje höst, men den verkar även ha förmåga att komma igen av sig själv. Tulpanen växer tillsammans med rabarbern. De rödvitrandiga blommorna passar fint ihop med rabarberns röda stjälkar. När tulpanbladen vissnar ner döljer rabarbern de väl med sina stora blad.

I drivhuset er der allerede lidt trangt, men en del planter vil blive flyttet ud i haven om lidt. Dahliaerne fylder den største zinkbalje og skal snart have mere plads. Figentræet ser ud til at trives og har en lille figen på en af sine grene.
I växthuset är det redan lite trångt, men en del växter kommer att få flytta ut i trädgården om ett tag. Dahliorna fyller den största zinkbaljan och behöver snart större plats. Fikonträdet verkar trivas och har ett litet fikon på en av sina grenar.






I hønsehuset ligger hønsene og ruger. Vi håber på kyllinger, hvilken dag det skal være. I dagene op til, at æggene klækkes, kan vi høre, at hønsene taler med kyllingerne gennem skallen. Af og til kommer der bestemte pip tilbage.
I hönshuset ligger hönorna och ruvar. Vi hoppas på kycklingar vilken dag som helst. Dagarna före äggen kläcks kan vi höra hönorna prata med kycklingarna genom äggskalet. Ibland hörs små bestämda pip tillbaka.


Vil du gerne læse mere om haven ved Jonsered, og har du måske misset tidligere artikler fra Sofia, skal du finde dem alle ved at klikke lige her.




Du kan se meget mere fra Sofias have på hendes instagramprofil, der emmer af stemningsmættede billeder: @sofiasundmark.  

EN NY HAVEMAKKER TIL GRÆSPLÆNEN

$
0
0
HAVEDAGBOG

Freden er efterhånden ved at have lagt sig over vores have. Det har været et travlt forår med projekt 'nordhave', og det er godt nok ikke helt færdigt endnu, men det er så færdigt, at det kan bruges. 

Nu kan de sidste ting laves færdigt i et hyggeligt tempo - sådan som haveprojekter rent faktisk burde være.



Rummet er som sagt allerede taget i brug og ikke mindst pizzaovnen, som altid bliver flittigt brugt, når vejret er godt. Som man kan se på billedet herunder, har vi ikke fået lagt bordplader på endnu, men det sker i den kommende uge.



I den forgangne uge har jeg endelig fået sået og plantet vores køkkenhave til. Jeg har skudt genvej på en del af urterne og har købt småplanter på planteskolen: salater, kål, persille i flere variationer og bladselleri - alle sammen planter, som jeg ikke vil undvære i hjemmedyrket version, men som jeg ikke har prioriteret selv at få forkultiveret i år pga. andre haveprojekter.


Og så har vi haft gang i en anden ting...

robotplæneklipper, Husqvarna


Over de sidste par år er det gået op for os, at vi ikke har den store kærlighed til græsslåning. Ikke at vi vil undvære græsset. Men der er ikke rigtig nogen af os, som har lyst til at klippe græs et par gange om ugen, og når man så endelig har brugt krudt på at klippe græsset, er det så som så med energien til at gå og rette plæne op og klippe kanter.

Faktisk ser græsplænen ikke alt for godt ud. Flere steder er der store bare pletter, der bør eftersås, og andre steder bør den rettes op efter flere vintre med frost uden efterfølgende omsorg for den grønne plæne. Mange års brug af plænetraktor har også sat sine spor, så der er en post her, som jeg skal gå og hygge mig lidt med i de kommende måneder. En bunke med en pæn blanding af jord og sand ligger og venter på mig.

robotplæneklipper, Husqvarna




For et par uger siden tog vi så beslutningen og bestilte en robotplæneklipper. Jeg har forhørt mig rundt omkring hos dem, der har erfaringer med emnet, og jeg kunne lytte mig til, at de, der har en Husqvarna, generelt er godt tilfredse, så det er den, vi nu forsøger os med. I sidste uge blev den installeret, og jeg er allerede ovenud begejstret for havens nye hjælper, der sørger for, at plænen er konstant klippet. Helt uden at jeg skal gøre noget selv.

Har du mon en robotplæneklipper? Hvis ja, vil jeg meget høre fra dig. Hvilket mærke har du, og hvad er din erfaring med den? Hvis du har valgt, at du absolut ikke vil have en robot, vil jeg også gerne høre din begrundelse. Lad os endelig dele erfaringer og holdninger - hvis du har lyst.

Rigtig god pinsemandag til dig,


ps.
Vores ombygning af haven mod nord indebar flytning af en stor klematis, som er en af de planter, vi har allermest glæde af her i forsommeren. Jeg har været så nervøs for, om den kunne overleve flytningen, men lige nu blomstrer den heldigvis, som om intet var hændt.


G.N. BRANDTS HAVE I ORDRUP

$
0
0
HAVEREPORTAGE

Hvor mange private haver kender du, som ikke har forandret sig i løbet af 80-90 år? Nok ikke mange. Dels vokser planter og træer jo. Men først og fremmest kommer der nye ejere til, nye stilarter og nye måder at bruge haven på. Her kommer en have, som er tilstræbt at se ud, som den gjorde i 1930'erne.


TEKST & FOTO:  HENRIK


Vi er i Ordup nord for København. Villahaven, som vi skal besøge, ligger i et hjørne af Ordrup Kirkegård, og det kan jo synes at være en underlig placering. Forklaringen er, at boligen i 30'erne og 40'erne var tjenestebolig for Gentoftes Kommunes Stads- og Kommunegartner, som tillige var graver ved Ordrup Kirkegård. Beboeren på dette tidspunkt var G.N. Brandt, som endte med at designe nogle af Danmarks mest markante haveanlæg som f.eks. Mariebjerg Kirkegård, der er optaget i den danske kulturkanon - som eneste haveanlæg i øvrigt. Han brugte haven til at få afprøvet ideer, som han siden indarbejdede i sine projekter. Så selvom haven er forsøgt bevaret, som den så ud på det tidpunkt, så skal den på ingen måde ses som et tidstypisk eksempel - den har været meget anderledes end andre private haver på den tid.

Det usædvanlige ved denne have er først og fremmest, at den er opdelt i markant forskellige rum. De 2400 m2 er gennemskåret af hække akkurat over øjenhøjde, så man ikke kan se, hvad der gemmer sig på den anden side. Hvert rum har fået sit eget tema, og man får på den måde rigtig mange forskellige oplevelser, når man går gennem haven.


ADGANGSHAVEN er det første rum. Den er beplantet med en række forskellige buske og træer uden nogen synlig plan. Det minder lidt om en forstbotanisk have eller en anden plantesamling, hvor variationen i blomsterfarver, blomstringstidspunkt, bladfarver og -former er i fokus. En let bugtet sti fører gennem det fortættede rum, så man passerer så mange buske og træer som muligt.




GRÆSHAVEN. En rustik låge fører ind til det næste rum, som er en diametral modsætning. Fra grøn frodighed til et helt tomt haverum: et skarpt tegnet, rektangulært rum af de høje hække - og så græs. To smukke kæmpestore, formklippede kegler af taks er det eneste, der bryder rummet


VILLAENS RUM (forhaven) er i dag også et "tomt" rum med en grøn plæne. Boligen blev revet ned i 1967 og er i dag markeret med et omrids af betonsten. Det samme er et flisebelagt område, som var husets terrasse. Kun ganske lidt af havens areal har ligget i umiddelbar forbindelse med huset.

OPHOLDSHAVEN. Fra forhaven fører en sti til det næste haverum. Ved indgangen er der placeret et lysthus, som her ses med aftensolen lysende mellem tremmevæggene. Herfra kan man nyde havens æbletræer, som giver rummet den lette, romantiske stemning. Her har man siddet i æbletræernes skygge og slappet af - som et supplement til den mere formelle terrasse ved huset.

GRØFTEHAVEN er det mest specielle rum. Det første blikfang, der trækker dig ind i haven, er en stor skulptur, Leda med Svanen, af Kai Nielsen. På vej hen til den passerer man en grøft med stående vand og frodige kanter med blandt andet iris. I virkeligheden er det et bassin udformet med en kunstig, muret rørføring, som man kender fra netop grøfter. Tricket giver illusionen af, at vandet løber ud og forsætter på den anden side af hækken. Man får også uvilkårligt fornemmelsen af at gå på en slags bro eller viadukt - men det er altså en helt almindelig havesti.

Grøften virker tilgroet og bedene vilde med bregner og slangeurt, og det er helt bevidst. Planterne er valgt, så de giver indtrykket af en naturlig bevoksning, som man kunne finde ved kanten af en skovsø. Azaleaerne afviger lidt fra den naturlige stil, men giver til gengæld et tilskud af farve her i foråret.





SKOVHAVEN udgør den bagerste del af haven. I dag er træerne store og ret overvældende i det relativt lille rum, men effekten af skyggefuld skovbund er blot så meget stærkere. På denne tid blomstrer ramsløgene, og de dækker jorden med hvide blomster. En smal sti snor sig mellem stammerne og leder dig til den såkaldte FILOSOFGANG, som er et smalt rum/gang mellem to hække i hele havens længde. Herfra er der også adgang til kirkegården lige bagved.

Man siger, at man skal passe på med at møde sine helte - man kan blive slemt skuffet. Det samme gælder haver. Dette er en have, som på mange måder er det oprindelige udgangspunkt for rigtig mange af de haver og haveanlæg, vi kender og elsker i dag. Derfor kan det undre og ærgre, at haven har været ved at forfalde helt. Det blev stoppet i tide, ikke mindst takket været lokale frivillige kræfter, men det har sat sine spor, og det kniber stadig med at holde ukrudtet væk. Det kræver en stor indsats at holde en have fast i en tidslomme, for vi har med levende materiale at gøre - det er ikke nok at slå græsset og klippe hækken.

Den bedste måde at bevare sådan en have på er ved at vise den interesse - så kig forbi den, når du er i hovedstadsområdet. 


Her er vi:
G.N. Brandts Have
Indgang fra Ørnekulsvej ved Ordrup Kirkegård
2920 Charlottenlund


Lyst til at se en anden af G.N. Brandts haver? 

SENSOMMER I PARTERREHAVEN
En dejlig dag i starten af august er der gang i de sentblomstrende stauder i Tivolis parterrehave. Vi aflagde haven en lille visit, og kameraet var med, så de skønne motiver kunne indfanges.
Læs mere >>

ET KIG INDENFOR I CLAUS DALBYS FORÅRSHAVE

$
0
0
HAVEREPORTAGE

Sidste weekend viste Claus Dalby sin forårshave frem for medlemmerne i haveklubben. Haven præsenterer sig på bedste vis lige nu med masser af løgplanter i bedene, tidlige stauder på spring samt en overflod af skønne tulipaner i krukkeopstillinger.


TEKST & FOTO: JEANNETT




Det er ikke alle og enhver, der kan komme ind og se Claus Dalby' private have, men er du guldmedlem af haveklubben, kan du en gang om året komme på besøg. I år havde Claus valgt at åbne haven i foråret, hvor det tidligere har været sommer eller sensommer, at haven har været åben.


Der er ingen tvivl. Allerede ved indgangen viser det sig tydeligt, at man godt forvente noget særligt, når man kommer ind bag den store, tunge, dobbelte jernlåge. Opstillingen ude ved vejen, som efterhånden er et af Claus Dalbys kendetegn, er i år holdt i gule, laks, lime og hvide farver, og mængden af krukker er bestemt ikke blevet mindre, siden sidst jeg var på besøg i haven.

Denne opstilling skifter efter årstid, og afsluttes som regel med et festfyrværkeri af dahliaer i skønne farver.


















The Sunken Garden er nok et af mine favoritsteder. En lille have midt i haven, der efter min mening har det hele: smukke linjer, lange akser, skønne fokuspunkter og selvfølgelig et rum med plads til krukker. Selv om linjerne er de samme, skifter rummet karakter efter årstiden og efter, hvilke plante og farver, der er sat sammen i krukkerne.










Havens bede skifter mellem nogle, der er lidt vilde i udtrykket - sådan lidt grøftekant på den helt rigtige måde - til meget stramme linjer og krukkeopstillinger med planter sirligt sammensat efter former og farver.











Et kig ind til en af de nye mere åbne pladser, som for nylig er blevet lavet i haven. De er ligesom The Sunken Garden og flere af de andre overordnede planer i haven tegnet at landskabsarkitekt Kjeld Slot.











De lange linjer og de stramt klippede hække giver en rigtig fin kant til bedene, hvor der hersker en noget mere vild plantestil.

Der er ingen tvivl om, at Claus er en mester i sammensætning af former og farver. Her er ingen tilfældigheder - enten så dur det, eller også dur det ikke. Jeg er ret vild med det gule og ferskenfarvede i denne opstilling.

Den største krukkesamling var opstillet på pladsen mellem huset og det opvarmede drivhus, som iøvrigt også er tegnet af Kjeld Slot. Her ses tydeligt Claus' fantastiske evner til at sammensætte planter. Et ligende syn ses vist ikke mange andre steder.









Claus Dalbys haveklub er åben for alle. Her finder du ugentlige videoer og rabatter, og hvis du er guldmedlem, bliver du som sagt inviteret til åben have en gang om året.



VELTKAMP - HAVE MED FORSKUDTE PLANER

$
0
0
HAVEREPORTAGE
GÆSTESKRIBENT

I dag tager vi dig med ind i den første af en række vel-designede haver skabt af tegnestuen Martin Veltkamp. Haven ligger i Rotterdam med de udfordringer, der følger med. 
Læs om havedesignet herunder.

TEKST & FOTO: MARTIN, VELTKAMP, MARTIN VELTKAMP TUINEN


Denne have ligger tæt på Rotterdam i Holland. Placeringen betyder, at haven synker en lille smule dag for dag. Terrænets niveau bliver lavere med årene, fordi der er tørv i undergrunden. Undergrunden giver også udfordringer pga. grundvand. Denne udforing er løst ved, at alle belægninger er udlagt på et fundament af polystyren, der ikke har nogen betydelig vægt.

Kundens ønsker var først og fremmest et legeområde til børnene. Herudover ønskede familien sig en stor terrasse til middagsselskaber, og i øvrigt skulle haven være præsentabel til modtagelse af forretningsforbindelser.







Der var store terrænforskelle på grunden som følge af, at huset er bygget på et dige. Dette løste vi ved at lave en terrasse tæt på huset i niveau med gulvhøjden indenfor. Herfra blev bygget en trappe til næste niveau, og herfra endnu en trappe - i træ - til legeområdet.




Hele haven er trekantet. For at udligne denne form, som er meget uharmonisk, designede vi en have med lige linjer afgrænset af stier, hvor overgangene mellem stierne og havens midte er beplantet med små træer underplantet med hække af Fagus sylvatica - bøg.

Havens center er græsplænen. Når man går fra den ene ende af haven til den anden, følger man havens kanter - stierne. Selve terrassen er belagt med betonfliser i 100x100 cm. Skygge og hyggeområder er skabt med parasolformede platantræer - Platanus.



Farverne i haven er en kombination af 'non-colours' som sort/hvid/grå i kombination med naturfarver i brune nuancer. De fleste planter har hvide blomster, men enkelte er pink og blå.



Vi har anvendt planter som hortensia, Hydrangea, lampepudsergræs, Pennisetum, prydgræsser, Carex, lavendler, Lavendula og pragtkærte, Gaura.

Træerne er avnbøg, Carpinus og birk, Betula.


Du kan se meget mere om tegnestuen 'Martin Veltkamp Tuinen på hjemmesiden www.martinveltkamp.nl. Du kan også finde tegnestuen på Instagram: @tuinarchitectVi har tidligere bragt en reportage fra en byhave, tegnet af tegnestuen. Den kan du finde lige her.

KØKKEN- OG SKÆREHAVEN I MAJ

$
0
0
HAVEDAGBOG

Hvis nogen spørger mig, hvad jeg laver for tiden, så er svaret: Jeg er i haven. Hvis nogen så spørger mig, hvad jeg laver der, så vil svaret for det meste være, at jeg er i køkken- og skærehaven. Det er nemlig helt klart den del af haven, der kræver en hånd lige nu. Her sår jeg grøntsager, prikler sommerblomster, planter ud, vander, luger, planter lidt mere og vander lidt mere. For pludselig kom foråret som et lyn fra en klar himmel, og så har der så stort set ikke været en sky på himlen siden. Det gav en del travlhed i køkkenhaven, for pludselig kunne det ikke gå stærkt nok med at få sået, priklet og plantet ud. 



Vores køkken- og skærehave er på ca 700 kvadratmeter. I denne uge vil jeg tage jer med på en lille vandretur rundt herinde, selv om det for tiden mere ligner en arbejdsplads end en have.


Men nu er vi ved at være færdige, hvis man kan sige det, for der skal jo stadig plantes efter, flyttes planter og lukkes huller, luges og nippes blomster. Men stort set alle rækker er sået og plantet til, og de fleste grøntsager og sommerblomster er kommet op og er i god vækst. Når der er god vækst i køkkenhaven, og vi er færdige med at så; når stauderne og græsserne er kommet op, og frugttræerne har blomstret uden for megen frost eller regn, ja, så ved jeg, at det bliver en god sommer i haven.


I en køkkenhave går det ikke altid som planlagt, men mine efterhånden mange års erfaring giver mig en vis ro alligevel. På grund af travlhed fik vi igen plantet dahliaer alt for sent, men de skal nu nok nå at give en masse blomster alligevel. Mine hvide skærmblomster, tandstikkeurt, Ammi visnaga, kom desværre ikke. Jeg tager chancen og prøver at så dem igen, for dem vil jeg være ked af at undvære. Min søde, flittige og meget hjælpsomme mand har som sædvanlig hakket et par rækker blomster op. I år gik det ud over morgenfruerne, de smukke Calendula 'Sunset Buff. Han luger dobbelt så hurtigt som jeg, og det er altså en super hjælper at have, så jeg har ikke sagt noget. Jeg sår bare lige en ny omgang.

Pæonerne er i knop, og der går ikke lang tid, før jeg igen kan lave store svulmende buketter. Det er bestemt en skøn tid lige nu. Jeg har sat alle mine pæoner i en række her i skærehaven, både fordi jeg nu kan nænne at plukke af dem, og fordi de så er nemme at binde op. 

Jeg har lavet små korte rækker med sommerblomster i år, så det hele står mere samlet i blokke. Jeg håber, det vil give en god effekt, selv om jeg tror, det bliver lidt besværlige, når blomsterne skal bindes op.

Det ser ud til, at der blive mange jordbær i år. Perfekt, for jeg nåede lige at få rabarber i fryseren. Det er dog nødvendigt at vande, for det er virkelig meget tørt her hos os. 

Som noget nyt har vi fået sneglehegn hele vejen rundt om køkkenhaven, så nu satser jeg på for eftertiden selv at kunne bestemme, hvem jeg vil dele min salat med. 

Den første Cosmos er allerede i blomst. Det er virkelig tidligt i år, men smuk er den. 

Bagerst i haven har jeg min lille planteskole. Her er alt muligt samlet, både planter, som venter på en ny plads inde i prydhaven, og planter som, er tilovers. Lige nu er der også mange overskydende sommerblomster, som venter på at blive plantet i krukker eller ud andre steder i haven. 

Tak, fordi du tog dig tid til en rundtur i min køkken- og skærehave.

Rigtig dejlig dag til dig,






Viewing all 1793 articles
Browse latest View live