Quantcast
Channel: HAVEFOLKET
Viewing all 1793 articles
Browse latest View live

FORHAVER I FOREST HILL

$
0
0
FORHAVER

Når jeg tænker på Canada, associerer jeg til naturlandskab, vildmark og farverige blade i efteråret. Jeg tænker ikke straks på grønne rum og haver i et bymiljø, men der forekommer selvfølgelig også. Følg med langs snoede veje dækket af grønne trækroner gennem Forest Hill i Toronto.


TEKST & FOTO: ULRIKA


Forest Hill er et boligområde i Toronto. Toronto ligger på omkring samme breddegrad som Rom, men instinktivt tror jeg, at Toronto har det samme klima som i Skandinavien. I Toronto er det varmere om sommeren og koldere om vinteren, men mængden af nedbør er den samme som hos os.

De fleste boliger i området er bygget i 40'erne og 50'erne med en varieret arkitektur. Tudor og georgianske stilarter har tendens til at dominere, men du vil også finde en række stilarter fra franske kolonier til engelske herregårde. Som navnet afslører, er området kuperet, og husene opleves placeret midt i en skov.

Området med dets skovkarakter er generelt skyggefuldt, og de grønne haverum dominerer. Der er få blomster i haverne, men mørke lyserøde pæoner er populære i området. I stedet er bladformen af stor betydning, og de grønne nuancer er brudt af rødbladet ahorn, som perfekt supplerer områdets teglbygninger i rødbrune toner. Andre planter, der er tydeligt synlige, er hosta, broget skvalderkål og bregner. De samme planter gentages i de fleste haver, hvilket giver området et konsistent og roligt indtryk. En interessant detalje er, at området har lovmæssige krav til plantning af et træ foran hvert hus.

Jeg tilbragte en uge i Forest Hill og nød vidunderligt velplejede og velplanlagte haver. Det er klart, at de fleste har deres egen gartner, og at facaden af boligen er vigtig, hvilket jeg er enig i. Ikke for at imponere andre, men fordi jeg vil have en have, der byder mig velkommen hjem.

Jeg har lavet en collage med flere forskellige haver fra området. Min favorit blev til sidst have nr. 3. Hvilken have kan du bedst lide?



HAVEVANDRING I SOFIAS HAVE

$
0
0
HAVEREPORTAGE
GÆSTESKRIBENT

Hele 2018 skal vi følge med i livet i Sofia og hendes families have. Som indledning tager Sofia dig i dag med på en rundtur i haven, så du kan lære havens rum at kende. Har du spørgsmål undervejs, så spørg endelig løs.
INTRO: HAVEFOLKET
TEKST & FOTO: SOFIA SUNDMARK



Huset og haven ligger i Jonserud uden for Gøteborg. Huset blev bygget i 1911 af det daværende Jonseruds fabrikker. Tanken var, at man ville give arbejderne bedre livsvilkår og mulighed for at blive selvforsørgende med frugt, bør og grønsager. Haven var først og fremmest tænkt som en nyttehave. At dyrke haven ansås som værende godt for både krop og sjæl. I begyndelsen af 1900-tallet blev der udgivet flere bøger med forslag til, hvordan et husmandssted kunne anlægges. Et rødt hus, i nationalromantisk stil, ansås som et ideal. Der måtte gerne være en gang, kantet med bede, frem til huset og klatreplanter på verandaen. På husmandsstedet voksede grønsager, frugttræer og bærbuske. Der skulle også være plads til blomster, prydbuske og gerne en løvhytte til at slappe af i.


Haven er inddelt i forskellige rum:

HUSETS FORSIDE
Haven er omkring 700 m2 og omgivet af høje hække. Oprindelig var de af hvidtjørn, men nu består de af alle slags træer.



De beskytter mod vejen, som løber lige udenfor og gør haven til sin egen lille verden. Havelågen ind til haven er af træ og har fået en grøn linoliemaling. Velkommen ind!

Foran huset står to gamle æbletræer, og en lige havegang leder frem til huset. Langs gangen vokser lave ligusterhække, som skal indramme de bede, der skabes i løbet af året.



På forsiden findes havens eneste græsplæner. Trædestenene i græsset markerer vejen mod hønsehuset på den ene side af haven og bækken på den anden. På husets forside er der også et uderum med en pilebladet pære, en kugleformet spirea og grønne havemøbler.



HØNSEHUSET
I det lille hus med vildvin på taget bor vores høns.



De beriger os på flere måder. Hønsene er sociale dyr, som gerne omgås og sludrer med os i haven med håb om at få en bid brød. Den pasning, de kræver, betaler de igen med friske frokostæg og gødning til bede og køkkenhave. Haven havde ikke været den samme uden de små fjerkugler!



DRIVHUSET OG KØKKENHAVEN
Drivhuset er et fantastisk sted. Der indtager vi næsten alle måltider om sommeren. Det er hjemmebygget af gamle vinduer, hvilket jeg kan fortælle mere om i et kommende indlæg.








Det er ganske nyt for os at have et drivhus, og vi prøver os derfor frem med at fremspire småplanter og lokke tomaterne til at blive søde og gode.

Rummet mellem drivhuset og vores skur danner en lille indre gård. Der har vi vores lille køkkenhave.


En avnbøgshæk forstærker rumfølelsen. Køkkenhaven er ikke stor eller noget særligt, men den smule, vi høster, giver stor tilfredshed.

HAVERUM MED GAMMELDAGS BUSKROSER
På bagsiden af huset, et par trin ned, er der et rektangulært haverum.



Der vokser gammeldags buskroser, hortensiaer og stauder. Midt i rektanglet er der en cirkelformet plads, hvor vi ofte spiser frokost, når roserne blomstrer.



Bagsiden er ret skyggefuld, og jorden er leret. Jeg har derfor stauder, der kan tåle udfordringen med at vokse der, især lodden løvefod, stjerneskærm, slangeurt og lungeurt.






HAVERUM MED FIRKANTEDE BEDE

På den ene af husets gavle er en lille siddeplads for to.



Den er omgivet af klatrevin, og klatrerosen 'Rosa helenae' danner tag. Foran siddepladsen er der seks kvadrater, hvor der vokser tulipaner og duftpæoner.

Som bunddække har jeg valgt storkenæb.



HAVENS GULV
I hele haven er der grusgange med natursingel, kantede med brosten. Jeg kan godt lide knaset under fødderne, og jeg synes, gruset fremhæver havens frodighed.

Trapperne i haven er af granit. Når de bliver varme af solen, er de verdens bedste sted til en kaffetår.



Du kan se meget mere fra Sofias have på hendes instagramprofil, der emmer af stemningsmættede billeder: @sofiasundmark.  

VINTERBESØG PÅ HEIDES PLANTESKOLE

$
0
0
PLANTESKOLE

Heides Planteskole ligger nord for Limfjorden uden for Thisted, og selv om det for nogle godt kan synes langt væk, kan jeg godt love jer, at planteskolen er værd at køre efter. 


TEKST & FOTO: JEANNETT


Jeg har besøgt planteskolen her om vinteren. Det kan man nemlig godt. Selv på denne tid af året er planteskolen virkelig et besøg værd.


Rundt om på planteskolen træder linjerne tydeligt frem om vinteren, og det fornemmes, at her er tænkt over designet. Ud over formklippet buksbom og bøg er her også flere spejlbassiner og kunstinstallationer, som alt sammen gør haven utrolig smuk på denne årstid.


Lige nu er vi nok mange, der længes efter blomster og farver i haven, men når det nu ikke kan lade sig gøre, burde vi måske blive bedre til at se alle de smukke former og strukturer, som træder så tydeligt frem netop nu.


Om vinteren gør de formklippede hække sig virkelig godt. Alle de vinterblomstrende planter kan være svære at få øje på om sommeren, og nogle træer er bare smukkest om vinteren.


Her på Heides Planteskole i Thisted er der også åbent uden for de normale åbningstider, for det er nu,

der er meget inspiration at hente.


Inden længe bliver de lange overdækkede bede fyldt op med roser og stauder. Farverne begynder at vende tilbage, og i maj breder der sig en helt særlig duft og stemning over planteskolen.

Heides Planteskole rummer nemlig Europas største samling af syrener, og de fleste blomstrer i maj måned, så hvis du ikke lige har tid til et besøg på planteskolen nu, så er maj bestemt også et godt tidspunkt.

HER ER VI
Heides Planteskole
Simons Bakke 122
7700 Thisted

Du kan også læse om Heides Planteskole i sommerhalvåret her på HAVEFOLKET, hvis du følger linket her.

MIEN RUYS' KLIPPEDE HAVE

$
0
0
HAVEDESIGN

Nogen gange er det det helt simple, der er det stærkeste. I en stor have er det ofte fascinerende at ankomme til et skarpt skåret rum som dette, der er en slående kontrast til andre rum, hvor frodigheden har været det herskende.

TEKST & FOTO: LONE


Vaverummet her - som er et af de mange haverum i Mien Ruys' eksperimentelle have i Holland - består af få meget virksomme elementer. Rummet er defineret og omkranset af taks, der på den ene side er en lukket hæk. På en anden side er det skarptskårne søljer, der tillader udkig til det tilstødende haverum. Det rektangulære element går igen flere steder - i vandbassinet og i takssøjlernes form. Allerede ved indgangen til rummet, møder man som belægning det rektangulære element, der med repetition i græsset viser vej til et 'hul i hækken'.

Kommet ind i rummet kigger vi tilbage. Herunder ser du til højre det hul i hækken, vi netop er kommet ind ad. Lige foran ses takshækken, der ved fødderne har prydgræsser som stærkt kontrast til de kantede hække.


I, på kanten og oppe ved siden af bassinet er der tre geometriske elementer - vandkunst skabt af Henk Rusman. På hver deres måde giver de liv til det stille vand.



Det tredie element, der står i belægningen, tilføjer en stille rislen.



Over for bassinet står en bænk, så man kan sætte sig og nyde stilheden. I belægningen foran bænken står der en rødnervet løn, Acer rufinerve.

Selvom rummet ikke stod helt skarpt, da vi var her, var virkningerne af de få velvalgte elementer enormt stærke og ganske overbevisende i sin form.



Har du lyst til at se mere fra Mien Ruys' eksperimentelle haver, kan du klikke her

GREEN KITCHEN - MIDDELHAVSSALAT I GLAS

$
0
0
OPSKRIFTER
GKS#1

I dag tager vi hul på en ny serie opskrifter. Opskrifterne er fra den helt nye bog fra det dansk-svenske par Luise Vindahl og David Frenkiel, som også har forfattet 'Green Kitchen Stories'. I februar 2018 udkommer deres efterfølger 'Green Kitchen derhjemme', og du får over de næste fem uger en række sprøde opskrifter fra den nye bog.

TEKST: LUISE VINDAHL & DAVID FRENKIEL
FOTO:  FREDERIK FRENKIEL




Er ideen om salater i glas ikke fantastisk? Kom dressingen i bunden af glasset og fyld op med en blanding af alle de grøntsager, frugter, korn og bælgfrugter, du bedst kan lide. De er nemme at bikse sammen, transporteres uden problemer, holder sig friske i køleskabet et par dage, og så får du endda lov til at ryste glasset som en bartender, så dressingen fordeler sig inden servering! Vores middelhavssalat indeholder pesto og et udvalg af lækre, marinerede grøntsager og bønner, sprøde bolsjestribede rødbeder, spiraliserede courgtter og søde friske figner.

middelhavssalat
i glas

INGREDIENSER

1 rå bolsjestribet rødbede, skrællet
8 sorte kalamataoliven, afdryppede og uden sten
1 courgette
2 små figner eller 8 stenfri druer
8 cherrytomater
4 spsk perfekt pesto (side 25) eller
færdigkøbt pesto
2 spsk olivenolie
8 marinerede artiskokhjerter, afdryppede
70 g dåsebønner (hvide, borlotti eller kidney), skyllede og afdryppede
2 håndfulde (50 g) blandede salatblade
2 spsk citronsaft

SÅDAN GØR DU

  • Skyl og tør alle de friske ingredienser. Skær rødbeden i tynde skiver (brug eventuelt et mandolinjern), halver oliven, spiralisér eller riv courgetten, del gerne i kvarter (eller vindruerne i halve) og halvér tomaterne.
  • Pisk pesto med olivenolie, så den bliver tyndere. 
  • Fordel pestoen i to mellemstore glas med låg – åbningen skal være bred. 
  • Arranger rødbedeskiverne op ad glassenes inderside. Fyld glasset med oliven og marinerede artiskokker, bønner, courgtter, frugt og tomater og til sidst salatblade. 
  • Dryp citronsaft øverst.
  • Luk glassene, og tag dem med på udflugt eller opbevar dem i køleskabet – salaten holder sig frisk i 1-2 dage i køleskabet, hvis glassene ikke åbnes.
Inden servering rystes salaten ud i en skål og vendes forsigtigt, så det hele dækkes af pesto. Alternativt kan du nøjes med at ryste glasset og spise direkte af det med en gaffel!


Denne opskrift - samt mange andre grønne opskrifter fra det dansk-svenske par Luise Vindahl og David Frenkiel - finder du i bogen 'Green Kitchen derhjemme' fra Politikens Forlag.

Forlaget om bogen: Der er både de hurtige, lækre ting, der passer til en travl hverdag, og lidt mere avancerede weekendretter, der også kan serveres til festlige lejligheder. Alt sammen sund mad, som mætter og får en til at føle sig fantastisk tilpas. Opskrifterne er lette at bruge: Det er nemt at få overblik over, hvor lang tid det tager at lave maden, og der er masser af ekstra tips undervejs. Basisretter som hjemmelavet tomatsauce, rismelspandekager og nemme linser fungerer som en slags byggeklodser til andre fantastiske hverdagsmåltider. Weekendretterne kræver lidt mere tid, men er alligevel dejligt ukomplicerede; fra blomkålsfish & chips til en mættende festlasagne med citron og ricotta og luftige, bagte doughnuts. Med fotos, der får tænderne til at løbe i vand og små personlige anekdoter, sætter Green Kitchen derhjemme en ny standard for moderne og inspirerende, vegetarisk, vegansk og glutenfri mad. 

TITELGreen Kitchen derhjemme
FORFATTER: Luise Vindahl & David Frenkiel
FOTOS: Frederik Frenkiel
UDGIVELSE: Februer 2018
SIDER: 256
SPROG: Dansk

LIANNE'S SIERGRASSEN - EN PLANTESKOLE OG PRÆRIEHAVE

$
0
0
HAVEREPORTAGE

Lianne's Siergrassen er en lille planteskole i Holland med speciale i prydgræsser. Ejeren af planteskolen hedder Lianne Pot. Lianne er oprindelig uddannet læge, men hendes hjerte banker for prydgræsser og præriehaver.


TEKST & FOTO: JEANNETT


Lianne's Siergrassen er en lille planteskole i Holland med speciale i prydgræsser. Ejeren af planteskolen hedder Lianne Pot.




Lianne er oprindelig uddannet læge, men hendes hjerte banker for prydgræsser og præriehaver.




Udover at drive planteskolen laver Lianne planteplaner for andre, der gerne vil have flere græsser og prærieinspirerede bede i deres haver. Og som en del af planteskolen har hun anlagt en 3500 kvm stor præriehave, der blandt andet fungerer som inspirationshave for hendes kunder i planteskolen.



Fra starten blev der plantet 12000 planter med forskellige blomstringstidspunkter. Hensigten med præriehaven er, at den skal være attraktiv hele året for både mennesker og dyr, fyldt med farver og smukke former og med meget lidt vedligehold.


Præriebede med de rigtige sammensætninger af planter som Liannes er lette at passe, da de ikke skal sprøjtes, og der kun skal luges ganske lidt. Ydermere skal der ikke plantes om eller deles planter hvert fjerde år, og så er de tilpasset klimaet.



Efter Lianne's anvisninger anlægges en præriehave på en gang, og derefter lader man den være. Det er ikke en vild have, men en avanceret og meget velovervejet kombination af stauder og græsser, der gør, at beplantningen er i stand til at opretholde et harmonisk forhold gennem tiden uden tilskud af gødning og kunstvanding.



Blomstringen starter tidlig forår - efter nedklipning af græsserne - med en masse forskellige løgvækster som fx. allium, prærieliljer, fuglemælk, og botaniske tulipaner. Derefter overtager græsser og stauder, og de fortsætter med at blomstre, til frosten dæmper farverne. Herefter er der stadig græsser og smukke frøstande, som står tilbage det meste af vinteren.




Haven er formet som et egeblad, hvor stierne går gennem haven og nærmest danner en vifte. Haven er opbygget af flere forskellige plantesammensætninger, fordi Lianne gerne vil vise forskellige måder, hvorpå græsser kan indgå i både store og små haver.


Her er virkelig megen inspiration at hente, så hvis turen engang skal gå til Holland, vil jeg bestemt anbefale dig at kigge forbi.




HER ER VI
Jan Gosseswijk 31
9367 TE De Wilp (Gn)

Du kan læse meget mere om haven på Lianne's hjemmeside. Her kan du finde rutevejleding til haven og en database med en masse nyttig information om græsser og deres planteforhold: www.siergras.nl.




LAV KRANSE MED LARS JON: LÆR AT VIKLE

$
0
0
DEKORATION FOR BEGYNDERE 
TRIN FOR TRIN GUIDE

Jeg bruger kranse meget af tiden i mit arbejde, og det er lige så meget for at skabe smuk pynt til døre og borde, som jeg bruger det til sorgbinderi. Det er spændende, at man med naturens materialer kan skabe den smukke form, som en krans har – og på så mange måder og til forskellige formål.

TEKST: LARS JON
FOTOS: LISBETT WEDENDAHL, ANDREAS BOESKOV 


Jeg holder mange kurser for mennesker uden så stor binderierfaring, og her er stemningen på kransekurserne altid ekstra koncentreret og hyggelig. Kransens form tiltaler mange, og det er noget, de gerne vil prøve kræfter med. Men det kræver også, at de holder tungen lige i munden.

Derfor har jeg længe haft lyst til at lave en bog, der viser teknikker og ideer til kranse, så man også kan øve sig derhjemme. Selvom der både findes lette og svære kranse at binde, så er kransen altid en disciplin, der kræver såvel håndværk som ihærdighed. Det kræver overblik og en fornemmelse for at skabe harmoni. Men med de rette teknikker – og tålmodighed – kan alle lære det.

Herunder får du fra Lars Jon forklaret teknikken til at lave en krans ved at 'vikle'.

VIKLE

At vikle er en af mine yndede teknikker. Jeg har brugt den i mange år, og den er hurtig og nem at bruge. Desuden kan man lave nogle ret pæne og overraskende kranse med den teknik.

Hvis man ikke har bundet kranse før, er dette en god begynderteknik. Det kan ikke rigtigt gå galt. Hvis kransen stritter lidt til højre eller er for tyk til venstre, så vikler man bare ekstra tråd og materialer på, indtil man er tilfreds. Husk, at øvelse gør mester.

Disse materialer fra naturen er typisk gode at vikle ind i en krans: syre og bynke fra grøftekanten, oliven, lavgrene, lavendel mv.

Step by step:
  1. Klip det, du vil vikle i kransen, i mindre stykker.
  2. Bind vindseltråden fast på kransen.
  3. Læg et stykke grønt på kransen, og vikl ståltråden stramt omkring det grønne i urets retning.
  4. Læg et nyt stykke grønt på, og fortsæt med at vikle stramt.
  5. Bliv ved med at vikle det grønne stramt på kransen, indtil du er hele vejen rundt.
  6. Afslut ved at lave en løkke, stik tråden ind gennem løkken, og stram til. Klip tråden af, og stik trådenden ind i kransen.
I næste uge viser Lars Jon en krans, der både er for børn og voksne, og som bygger på brugen af netop denne teknik.


Denne instruktion og flere teknikker til binding af krans kan du også finde i bogen KRANS af Lars Jon, der er udgivet ved People's Press.

Forlaget om bogen: 
Lær at forme den smukkeste krans. Florist Lars Jon afslører her sine hemmeligheder om kranse, der er et af de ældste håndværk med blomster. Kranse er ikke blot til døren, julen eller graven – men også til det flotte middagsbord, som et smykke i håret, eller når du vil hænge noget smukt på væggen. Kransens form symboliserer året, livet og det uendelige.  
Gå på opdagelse i bogens inspirerende og overraskende ideer til, hvordan du kan forme unikke kranse med blomster og naturens materialer. Du lærer enkle teknikker fx til at tørre og presse blomster samt til at binde og dekorere kranse. Og du lærer at få øje på alle de sjove og fine steder omkring os, der fortjener den smukkeste krans. 

ENGELSK HAVE I LYSTRUP

$
0
0
HAVEREPORTAGE

Til Haveselskabets årlige havefestival i forsommeren er der rig lejlighed til at gæste danske haver. Ud fra hjemmesiden kan det være svært at finde frem til de allerbedste, men der er virkelig nogle perler rundt omkring.


TEKST & FOTO: LONE



For mange danske haveinteresserede er det et must at skulle på havebesøg i den weekend, hvor haveselskabet holder havefestival, og mange danske haveejere lukker deres have op for besøgende. Nogle af haverne er professionelle og har åbent året rundt, andre har kun åbent på netop disse to dage, og netop disse kan være svære at vælge ud, når man på to dage gerne vil se det allerbedste inden for ens foretrukne havestil.

Haven, som du i dag skal med en tur rundt i, ligger i Lystrup tæt på Århus og ejes og passes af ægteparret Gardner. Deres voksne datter, som ellers er flyttet for længst, er også venlig til at komme hjem og give en hånd med.

Og masser af arbejde, det er der i en have som denne. Men det er blevet en livsstil for de tre havepassionerede mennesker, som også er utroligt imødekommende, når man gæster haven. Herren i huset er englænder, og måske derfor er haven også en helt særlig oplevelse, for det er som et lille stykke engelsk haveidyl på dansk jord.


Den gyldne taks, som herover står i forårsklæder, er et af de elementer, der gør, at man føler sig hensat til en engelsk romantisk have. Ikke mange har mod til at danne et så markant element i haven.

Også selve indgangen til huset er smykket af formklip. Her er det en grøn portal, der danner indgangen og skaber et spændende kig til trappen og den farverige opstilling af hornvioler.

Flere af havens træer er formklippet, men ikke dem alle. 

Og netop dette giver haven en veldisponeret basis. Her er styr på effekterne, så de smelter naturligt ind og danner de smukkeste rammer for frodigheden.





Man må ikke gå for hurtigt rundt i en have som denne, for her er masser at nyde.


Rundt omkring i bedene står på denne tid af året de smukkeste bregner og folder sig ud i lækre grønne nuancer. De passer perfekt i en have med store træer og skov som baggrund.


Som i en rigtig cottagehave er her en god blanding af stauder, løgblomster og selvsåede et- og to-årige. Farverne er smukke pasteller i blå, orange og pink krydret med denne lækre mørke purpur.


Grene lagt på et bålfad klar til en hyggelig aften.

En del af haven er udlagt til køkkenhave, som også rummer bede med blomster til snit. Her sart gule iris og til højre herunder ses et hjemmelavet stativ til bønner.

Også bonderoser er et fast element i skærehaven.


I baghaven er der skovstemning med høje smukke træer, og midt i det hele står der gamle telefonpæle, som i dag anvendes til tørrestativ på romantisk vis.








Op ad haveskuret vokser en kæmpestor klematis, Clematis montana.

Og så til sidst: En helt uvurderlig bonus er det, når parret som her har en lille salgsbod med planter fra haven, så man kan få nogle af de skønheder med hjem, som man har gået og beundret. Stor ros til familien Gardner for den utroligt velkomponerede have og for godt værtskab. Dette er en have, man sagtens kan besøge igen og igen.

I år ligger havefestivallen den 9. og 10. juni. Har du ikke allerede sat kryds i kalenderen, så gør det endelig, så du ikke går glip af denne mulighed for at se dejlige private haver. 

Kender du et sted, der holder åbent have, og som er noget helt unikt, så tip os meget gerne om det herunder. Har du lagt billeder fra haven på din hjemmeside eller din instagram, så læg meget gerne et link til dem også, så man kan danne sig et indtryk af havens stil.

BLAND-SELV-TORTILLASKÅLE

$
0
0
OPSKRIFTER
GKS#2

En typisk fredag aften hjemme hos os: Begge børn hænger ind over bordet og dypper varme tortillachips (og fingre og ærmer) i forskellige skåle. For Luise og mig handler denne ret mest om at nyde den mexicanskinspirerede tortillaret, men for ungerne er det en herlig undskyldning for at få lov at spise med fingrene. 

TEKST: LUISE VINDAHL & DAVID FRENKIEL
FOTO:  FREDERIK FRENKIEL




Vi plejer at komme ingredienserne i skåle og stille dem på bordet – det er enkelt og nemt: en skål med avocadomos, en med krydderurter, bønner, grøntsager og yoghurt. Vi har også et par favoritter, som vi bruger lidt ekstra tid på: en røget tomatsauce med valnødder, en krydret salsa med mango og majs og søde og stærke cashewnødder.


bland selv-tortillaskåle

Til 4 personer
Forberedelse + tilberedning: 30 minutter


INGREDIENSER

Tomatsauce med valnødder
1 spsk jomfrukokosolie eller ekstra jomfruolivenolie
1 tsk stødt spidskommen
1 tsk stødt røget paprika
1 tsk stødt koriander
½ tsk chiliflager (valgfrit)
1 rød peberfrugt, uden frø og ribber og finthakket
⅓ portion (7¼ dl) tomatsauce (side 22) eller dåsetomater*
150 g valnødder, grofthakkede

*Hvis ikke du har tomatsauce i køleskabet, kan du tilsætte 2 ds (2 x 400 g) hakkede tomater og 3 spsk tomatpuré (pasta) i stedet og lade retten koge lidt længere, end der står i opskriften. Husk at krydre med salt og peber.

Salsa med mango og majs
1 moden mango
1 frisk majskolbe
½ frisk rød chili, uden frø og ribber
1 stor håndfuld (30 g) koriander, kun blade
1 spsk ekstra jomfruolivenolie
saften af ½ lime
havsalt

Søde og stærke cashewnødder
2 tsk jomfrukokosolie
½ tsk stødt cayennepeber
½ tsk stødt spidskommen
1 tsk havsalt
125 g cashewnødder
1 spsk ahornsirup

Til servering
1 stor pose økologiske, GMO-frie tortillachips 
2 modne avocadoer uden sten og kødet gravet ud 
1 rød peberfrugt uden frø og ribber 
2 lime 
1 ds (400 g) sorte bønner eller kidneybønner, afdryppede og skyllede 
2½ dl fuldfed yoghurt naturel 
paprika 
1 pose blandede salatblade
frisk koriander

SÅDAN GØR DU
Lav tomatsauce med valnødder:
Varm olien i en gryde, og tilsæt spidskommen, paprika, koriander og eventuelt chili. Steg under omrøring, til krydderierne dufter. Tilsæt peberfrugt, og steg i et par minutter. Tilsæt tomatsauce eller dåsetomater, og lad det simre i yderligere 5 minutter (20 minutter, hvis du bruger dåsetomater). Rør valnødderne i. Tag gryden af varmen, og stil den til side.

Lav salsa:
Halver mangoen på langs af stenen. Grav kødet ud, og skær det i terninger. Skær majsene af kolben, hak chilien fint, og hak korianderen groft. Kom alle ingredienser i en skål, og dryp med olivenolie og limesaft. Krydr med salt og peber, og vend det rundt.

Lav søde og stærke cashewnødder:
Varm kokosolie og krydderier på en stegepande et par minutter ved middel-høj varme. Når det dufter, tilsættes nødder. Steg dem i et par minutter under omrøring. Dryp med ahornsirup, og steg i yderligere 30 sekunder under omrøring. Tag nødderne af varmen, og stil dem til side.

Varm ovnen op til 200°, og læg bagepapir på en bageplade. Fordel tortillachips på bagepladen, og bag dem i 5 minutter, til de er varme og let ristede. Pas på, de ikke branker!

Mos avocadoen, skær den røde peberfrugt i terninger, og del lime i både. Anret det hele i skåle, stil dem på bordet, og lad alle selv vælge, hvad der skal i netop deres tortillaskål.


Denne opskrift - samt mange andre grønne opskrifter fra det dansk-svenske par Luise Vindahl og David Frenkiel - finder du i bogen 'Green Kitchen derhjemme' fra Politikens Forlag.

Forlaget om bogen: Der er både de hurtige, lækre ting, der passer til en travl hverdag, og lidt mere avancerede weekendretter, der også kan serveres til festlige lejligheder. Alt sammen sund mad, som mætter og får en til at føle sig fantastisk tilpas. Opskrifterne er lette at bruge: Det er nemt at få overblik over, hvor lang tid det tager at lave maden, og der er masser af ekstra tips undervejs. Basisretter som hjemmelavet tomatsauce, rismelspandekager og nemme linser fungerer som en slags byggeklodser til andre fantastiske hverdagsmåltider. Weekendretterne kræver lidt mere tid, men er alligevel dejligt ukomplicerede; fra blomkålsfish & chips til en mættende festlasagne med citron og ricotta og luftige, bagte doughnuts. Med fotos, der får tænderne til at løbe i vand og små personlige anekdoter, sætter Green Kitchen derhjemme en ny standard for moderne og inspirerende, vegetarisk, vegansk og glutenfri mad. 

TITELGreen Kitchen derhjemme
FORFATTER: Luise Vindahl & David Frenkiel
FOTOS: Frederik Frenkiel
UDGIVELSE: Februer 2018
SIDER: 256
SPROG: Dansk

EN HAVE UDEN GRÆSPLÆNE - ULLA MOLINS HAVE

$
0
0
HAVEREPORTAGE

Små veldefinerede haverum, bunddækkeplanter, formklippede buske og en diffus grænse mellem indendørs og udendørs miljø er et særkende for den svenske havearkitekt Ulla Molin. Vi besøger hendes egen have i Höganäs, en have uden græsplæne.

TEKST & FOTO: ULRIKA





Ulla Molin (1907-1997) er en af Sveriges mest anerkendte havefolk. Hun havde en følelse af både funktion og æstetik og var på mange måder forud for sin tid. At skabe haverum, formklippe planter og erstatte græsplænen med bunddækkende planter er i dag ingen modernitet, men Ulla bidrog i sin tid til at modernisere og udvikle den svenske have med vægt på det minimalistiske. Inspirationen kom fra Japan og Danmark, såvel som fra gartnere som Gertrude Jekyll og Vita Sackville-West. Hvad der i hendes tid var en nytænkning er blevet en klassiker i dag.

Ulla flyttede til huset i Höganäs i 1978 og omdannede derefter fuldstændig den eksisterende have. Huset er fra 1930'erne, og haven er 800 kvm stor. Ullas arv forvaltes i dag af de nuværende ejere, Hans og Christina Ljungström, og til glæde for os havefolk er den ofte åben for offentligheden.



























Når du går ind i haven, er dette et af de første syn, du møder. Husets fundament og trappen er skjult af frodige grønne områder.














I haven bemærkes det, at Ulla foretrak simple plante- og farvekombinationer, og der er et lille antal blomster i en køligt nordisk farveskala. I haven er der dog mange små stier, der fører dig rundt om det næste hjørne. Turen forbi de blå hortensiaer er omkranset af en dekorativ gul mursten.



I den centrale del af havnen er der en havescene, et stort vandspejl omgivet af kattefod, sølvbynke, lavendel, kærmindesøster og formklippet buksbom og taks. Mit øje bliver også fanget af en simpel rose i den smukkeste abrikosfarve.
















Det store vandspejl er i virkeligheden et fuglebad, der inviterer til dyreliv i haven. Fuglebadet er støbt til stedet i beton. Det er noget, du sagtens kan gøre i din egen have - i stor eller lille skala. Det sølvfarvede bladværk i baggrunden er sølvbynke, Artemisia ludoviciana ’Silver Queen’.










Stramme formklippede buske er nok Ulla Molins stærkeste signalelement og en must i enhver have.
















Overalt i haven er der detaljer med keramik, der giver både æstetik og funktion. Disse keramiske fliser er fra Gustavsberg og tjener som et lille fuglebad og som drikkekar. Ved siden af det vokser perlekurv, Anaphalis triplinervis.






Havens gulv er noget, der var vigtigt for Ulla. Den lokalt fremstillede keramik er tydeligt til stede i haven. Teglens varme farve er især smuk til grønt. Bemærk de små runde keramikrør i hjørnet ved irisbladene, der danner fin kontrast til de de klassiske aflange mursten. 












Teglens varme farve passer også godt sammen med havens potter og dekorationer.





Et stort figentræ med usædvanlig bladform falder i øjnene på vej ind i køkkenhaven, son har små højbede af cortenstål med asparges. Et nyt element, som jeg synes passer godt ind i Ulla Molins ånd.






















Vedbend er vævet sammen i store områder i stedet for en græsplæne eller staudebede. Utroligt smuk og nyttig, når den dækker åben jord og holder ukrudt væk. 

I min egen have har jeg ladet mig inspirere en del af Ulla Molin. Jeg har taget den runde form til mig og kan godt lide at bruge mange planter af få sorter. Men græsplænen har jeg stadig, selv om den falder en smule i størrelse for hvert år.

HER ER VI
Ulla Molins have
Tallgatan 6
Höganäs, Sverige 

JEG TROEDE LIGE, VI SKULLE HAVE FORÅR

$
0
0
HAVEDAGBOG

Kalenderen siger, det er forår. Det ser dog langt fra sådan ud, når jeg trodser kulden og går ud i haven. Smuk hvid sne har lagt en tung dyne over hele haven. Jeg siger mange tak, for med temperaturer på tocifrede minusgrader, som vi har haft den sidste uges tid, har planterne virkelig brug for al den beskyttelse, de kan få.

Det så ellers ud som forår. Vintergækkerne blomstrede smukt i plænen, erantis tittede op i skovbunden, og selv de første krokusser var ved at folde sig ud. Jeg var begyndt at spejde efter de første spirer hos de tidlige stauder, og spidserne af de mange forskellige forårsløg, vi har lagt rundt om i haven, var også så småt begyndt at vise sig.



Jo, der var bestemt forårstegn, og min vejrapp på telefonen viste da heller ingen minusgrader de næste 14 dage. Så vi tog en rask beslutning og begyndte at klippe græsserne ned i de lange staude- og græsbede, selv om det anbefales at vente til marts med den manøvre. Dagen efter havde de så ombestemt sig på TV2, og nu var der pludselig ikke andet end minusgrader at se flere uger frem. Det er jo, hvad man kan forvente på denne tid af året, det ved jeg godt, men nu var jeg lige klar til forår.



Det er lidt en kunst at finde det rigtige tidspunkt til at klippe græsserne ned. Det må helst ikke være for tidligt, så det vand, der evt. kommer til at stå i de hule græsstrå fryser til. Det må heller ikke være for sent, så man klipper hovederne af alle de skønne forårsblomster eller ødelægger dem, når man river afklippet sammen. Nu hvor vi har klippet vores ned lidt tidligt, tager jeg ingen chancer. Jeg vil ikke gå og bekymre mig om de mest sarte stauder og græsser i bedene fra nu af og til april, så vi valgte at rulle et lag fiberdug ud over bedene. Vi var heldige at have en stor rulle i stalden, så det tog under en time lige at dække bedene til igen. Som I kan se på billedet, har vi valgt ikke at dække alle bedene til. Vi vil lige teste, hvor hårdføre græsserne egentlig er. 







Også køkkenhaven har fået dyne på. Jeg glæder mig virkelig til at komme i gang her.


Det var lige et lille hverdagsglimt fra min have. Det, der fylder mest lige nu, er, hvordan vi hjælper de små planter med at klare sig igennem kulden.

Rigtig dejlig dag til dig,

LAV EN DRØMMEFANGER MED LARS JON

$
0
0
DEKORATION 
TRIN FOR TRIN GUIDE

Hvis du har været på udkig efter en fin drømmefanger, så ved du, hvor svært det er at finde den slags. Så hvorfor ikke bare lave en selv. I dag viser Lars Jon dig, hvordan du gør. Tag børnene med i arbejdet - de vil elske det. Ikke mindst resultatet.

TEKST: LARS JON,  INTRO: HAVEFOLKET
FOTOS: LISBETT WEDENDAHL, ANDREAS BOESKOV 


Jeg har altid syntes, at drømmefangere var en lidt kikset souvenir, som man kan købe på markeder rundtomkring i verden. Men det har ændret sig med denne drømmefanger, som jeg er ret vild med. Jeg har den hængende i mit sommerhus, hvor jeg har besluttet, at den indfanger mine sommerdrømme, og især efter denne sommer er den fyldt med gode minder og drømme. Måske man skal have flere hængende?

Sværhedsgrad: Mellem
Værktøj: Blomstersaks, saks
Hjælpemidler: Metalkrans, vindseltråd
TeknikVikle

Step by step
Syrekviste fra grøftekanten, snor, fjer

  1. Klip syren i mindre stykker, og bind derefter vindsel­tråden fast på metalkransen.
  2. Læg et stykke syre på kransen, og vikl stramt fast med vindseltråden i urets retning. Læg en ny syrekvist på, og fortsæt med at vikle.
  3. Vikl flere syrekviste på, indtil du er nået hele vejen rundt. Afslut den ved at lave en løkke med vindsel­tråden, og stik så enden af tråden ind gennem løkken og stram til. Klip tråden af.
  4. På den færdige krans bindes snoren fast med en dobbelt­ knude. Vikl snoren rundt i kanten, så det begynder at danne et spind. Der skal være lige langt mellem hver snorbue.
  5. Fortsæt med at vikle snoren ind og ud mellem hinanden, indtil det perfekte spind er lavet. Bind snoren fast på kransen, og klip enden af.
  6. Afslut med at binde snor fast i tre lange stykker fra bunden af kransen. Bind derefter fjer lidt tilfældigt på snorene.

TIP
I stedet for fjer på snorene kan man også hænge alle sine minder fra stranden såsom hulsten, små grene og vilde blomster.



Denne instruktion og flere teknikker til binding af krans kan du også finde i bogen KRANS af Lars Jon, der er udgivet ved People's Press.

Forlaget om bogen: 
Lær at forme den smukkeste krans. Florist Lars Jon afslører her sine hemmeligheder om kranse, der er et af de ældste håndværk med blomster. Kranse er ikke blot til døren, julen eller graven – men også til det flotte middagsbord, som et smykke i håret, eller når du vil hænge noget smukt på væggen. Kransens form symboliserer året, livet og det uendelige.  
Gå på opdagelse i bogens inspirerende og overraskende ideer til, hvordan du kan forme unikke kranse med blomster og naturens materialer. Du lærer enkle teknikker fx til at tørre og presse blomster samt til at binde og dekorere kranse. Og du lærer at få øje på alle de sjove og fine steder omkring os, der fortjener den smukkeste krans. 

GURKEMEJESUPPE MED FENNIKEL OG COURGETTE

$
0
0
OPSKRIFTER
GKS#3

Her kommer suppen til de dage, hvor regnen pisker mod ruden, sommeren er på retur, og efteråret banker på døren. Eller til kolde vinterdage, hvor man trænger til en dampende varm suppe med masser af smag.

TEKST: LUISE VINDAHL & DAVID FRENKIEL
FOTO:  FREDERIK FRENKIEL




En let ret med en let jordagtig smag fra gurkemeje, en antydning af anis fra fennikel, syrlighed fra lime og rundhed fra vin og så lige et lille stærkt pift fra ingefær og chili. Vi serverer den over quinoa eller ris og drysser med lidt af hvert.

gurkemejesuppe med fennikel og courgette
Til 4 personer
Forberedelse + tilberedning: 40 minutter


INGREDIENSER
  • 1 spsk ekstra jomfruolivenolie
  • 1 løg, pillet
  • 2 fed hvidløg, pillede
  • 1 spsk skrællet og friskrevet gurkemeje eller ½ spsk stødt gurkemeje
  • 1 spsk skrællet og friskrevet ingefær
  • ¼-½ tsk chiliflager
  • 1 fennikel, uden stilke, men toppen gemt
  • 2 courgetter
  • ½ dl hvidvin
  • 1 l grøntsagsbouillon
  • skal og saft af 1 usprøjtet lime 
  • havsalt og friskkværnet sort peber
TIP:  Gør retten vegansk ved at erstatte almindelig yoghurt med en plantebaseret yoghurt af fx kokosmælk eller soja.

Til servering: quinoa, kogt hirse eller brune ris, fuldfed yoghurt naturel eller hytteost, ristede græskarkerner, grofthakket bredbladet persille (kun blade), havsalt og friskkværnet sort peber, ekstra jomfruolivenolie.

SÅDAN GØR DU
Varm olien i en stor gryde ved middel-lav varme. Hak løget groft og hvidløgene fint, kom dem i gryden sammen med krydderier og sauter i 5 minutter, eller til løget begynder at blive blødt. Hak fennikel og courgetter groft, kom dem i gryden, og sauter i yderligere 5 minutter, eller til løget er blevet blødt. Tilsæt vin. Når alkoholen er fordampet, tilsættes bouillon og limeskal. Krydr med salt og peber. Bring det i kog, og lad det simre i 15 minutter, eller til grøntsagerne er møre – rør rundt nogle gange undervejs, så det ikke brænder på. Tag gryden af varmen, hak fennikeltoppen groft, og rør den i suppen sammen med limesaft. Server over quinoa, hirse eller ris, pynt med en skefuld yoghurt eller hytteost, drys med frø og persille, krydr med salt og peber, og dryp med olie.

VARIATIONER:  Opgrader retten fra en enkel hverdagssuppe til et festmåltid ved at servere dumplings eller friturestegte courgetteblomster til.


Denne opskrift - samt mange andre grønne opskrifter fra det dansk-svenske par Luise Vindahl og David Frenkiel - finder du i bogen 'Green Kitchen derhjemme' fra Politikens Forlag.

Forlaget om bogen: Der er både de hurtige, lækre ting, der passer til en travl hverdag, og lidt mere avancerede weekendretter, der også kan serveres til festlige lejligheder. Alt sammen sund mad, som mætter og får en til at føle sig fantastisk tilpas. Opskrifterne er lette at bruge: Det er nemt at få overblik over, hvor lang tid det tager at lave maden, og der er masser af ekstra tips undervejs. Basisretter som hjemmelavet tomatsauce, rismelspandekager og nemme linser fungerer som en slags byggeklodser til andre fantastiske hverdagsmåltider. Weekendretterne kræver lidt mere tid, men er alligevel dejligt ukomplicerede; fra blomkålsfish & chips til en mættende festlasagne med citron og ricotta og luftige, bagte doughnuts. Med fotos, der får tænderne til at løbe i vand og små personlige anekdoter, sætter Green Kitchen derhjemme en ny standard for moderne og inspirerende, vegetarisk, vegansk og glutenfri mad. 

TITELGreen Kitchen derhjemme
FORFATTER: Luise Vindahl & David Frenkiel
FOTOS: Frederik Frenkiel
UDGIVELSE: Februer 2018
SIDER: 256
SPROG: Dansk

DEN BLOMSTRENDE KØKKENHAVE

$
0
0
KØKKENHAVEN
GÆSTESKRIBENT

En køkkenhave behøver ikke at være kedelig og praktisk med grøntsager sået i lange ensformige rækker. Den kan godt være smuk, mangfoldig og blomstrende - og samtidig praktisk.

TEKST & FOTO:  HELLE TROELSEN



Her i begyndelsen af marts finpudses planen over køkkenhaven, for der skal forspires en masse forskellige blomster og urter, som både er smukke og kan plukkes ind til buketter, og som også kan fungere som nytteplanter mellem grøntsagerne.

BLANDINGSKULTUR I HAVEN
Jeg har anlagt køkkenhaven med højbede, som dyrkes i en blandingskultur, hvor jeg overfører naturens egne principper om mangfoldighed. I hvert bed er der sået eller plantet grøntsager, urter og blomster, som nøje er afstemt efter, at de henholdsvis fremmer vækst og sundhed hos hinanden, forebygger sygdomme og afskrækker skadedyr.



Det er noget af et puslespil at sammensætte en plan over køkkenhaven, for samtidig skal der tages hensyn til sædskifte, så der ikke opstår jordtræthed og ophober sig sygdomme og skadedyr i jorden.



BLOMSTERNE - EJ BLOT TIL PYNT
Blomsterne i køkkenhavens bede og i drivhuset er ikke kun til pynt, men har en vigtig funktion. Jeg går efter de insektvenlige blomster og urter, som har et højt indhold af nektar og pollen, men også efter planter med åbne, flade skærmblomster, som er gode til at tiltrække insekter, der bekæmper skadedyr. Også blomster fra kurvblomstfamilien er en yndet insektplante.


Insekterne har hver især nogle favoritblomster og blomstrende urter, og derfor sår jeg en masse forskellige og ikke kun mange af få slags. Det giver et leben uden lige af summende insekter og fugle, der har insekterne som deres primære fødekilde.


Jeg lader nogle grøntsager stå vinteren over, så de sætter frø, der kan høstes til næste års afgrøder, og deres blomster fungerer som rigtig fine insektplanter. Eksempelvis tiltrækker skorzonerrøddernes blomster både bier og svirrefluer.

RABATBEPLANTNING LANGS KØKKENHAVEN
Langs køkkenhavens espalier har jeg anlagt en rabat med insektvenlige planter. Her står lavendler, som fungerer som trækplaster. Lavendel indeholder meget nektar og er føde for mange insekter, og samtidig virker duftsporerne fra lavendel afskrækkende på myrer, som ofte kan være en plage i drivhuset og i den ny-tilsåede køkkenhave. I det tidlige forår er der i rabatten scilla og et væld af tulipaner, som forsyner insekterne med mad i den første tid.



Senere blomstrer pandajordbær og kæmpeverbena, som også er rigtig gode madplanter for insekterne.

BLOMSTER OG URTER SOM KANT OG RÆKKER I KØKKENHAVENS BEDE
Især er de åbne, flade skærmblomster særligt effektive til at tiltrække insekter bl.a. svirrefluer og snyltehvepse, som bekæmper mellus og bladlus. Svirrefluer bekæmper også trips, som især kan være en plage i drivhuset.

Eksempler på skærmblomster, som jeg sår rundt omkring i bedene, er gulerodsblomsten 'Dara',  tandstikkeurt, Ammi visnaga, og kongekommen, Ammi majus.


Mange af de etårige krydderurter har skærmblomster fx dild, fennikel og koriander. Men også overvintrende grøntsager og krydderurter, som blomstrer andet år, fx gulerod, pastinak og persille.

Solsikker sår jeg i større grupper. De hører til i en køkkenhave, er dekorative og giver samtidig mad til fuglene.


Blomster af kurvblomstfamilien, eksempelvis morgenfrue, stolt kavaler, tobaksblomst og jomfru i det grønne har jeg også flere forskellige slags af.

Tobaksblomsten har for os mennesker en skøn duft, men er en sommerblomst, som de fleste skadedyr undgår. Jeg dyrker flere sorter - Nicotiana sylvestris og Nicotiana alata, som plantes ud i køkkenhaven, og Nicotiana langsdorffii planter jeg ud i hullerne i staudebedene.


Blomsterkarse sår jeg hist og pist i kanten af bedene, for de skulle virke afskrækkende på mange flyvende skadedyr, heriblandt mellus og bladlus. Jeg sår dem altid sammen med hestebønner, som ofte angribes af store sorte bladlus. I år vil jeg prøve at så dem sammen med georginerne, som næsten altid angribes af de sorte bladlus.

Hvert år forspirer jeg timian, som plantes ud i kanten af kålbedet. Mellem kålene planter jeg isop, da begge urter afskrækker både snegle og kålsommerfugle. I år skal jeg prøve at så koriander mellem kålene, da en bekendt har fortalt mig, at hun har erfaring for, at de også afskrækker kålsommerfuglen. Isop kan man også bruge til bekæmpelse af jordlopper, og det samme gælder for lavendler, så jeg planter dem hist og pist i hjørnerne af bedene.

Hjulkrone er en fantastisk plante. Den er både smuk og virker afskrækkende på kålorm, men den har også sporstoffer i rødderne, som generelt gør naboplanterne sunde og modstandsdygtige mod plantesygdomme og skadedyrsangreb. Hjulkrone frøsår sig villigt, og jeg lader et par enkelte planter stå ukontrolleret hist og pist i køkkenhaven sammen med stolt kavaler, valmue og jomfru i det grønne.






Udover at tiltrække flyvende nytteinsekter virker morgenfruer afskrækkende på myrer, og da de selvsår sig flittigt, lader jeg dem stå hist og pist. Men jeg sår altid en række morgenfruer lige uden for døren til drivhuset som lokkemad sammen med flere af de andre skærmblomster i håb om, at insekterne flyver videre ind i drivhuset.


Der er kamp om pladsen i køkkenhavens bede, og ofte sker det, at skønne sommerblomster tager pladsen fra grøntsager og blomstrende nytteplanter, alene fordi de er smukke og uimodståelige. Jeg har hverken erfaring for eller læst om, at de gør anden nytte end at glæde hos os mennesker og er med til at skabe mangfoldighed i haven. Jeg sår rask væk forædlede udgaver af zinnia, dusksalvie, asters, sommerlevkøj, etårige riddersporer, løvemund og studenternelliker for bare at nævne nogle. Og jeg fristes til stadighed.





BLOMSTER OG URTER I DRIVHUSET
Jeg dyrker drivhusplanter i bede, og det giver mulighed for at lave en underbeplantning af urter og blomster, som bekæmper skadedyr.

I kanten planter jeg basilikum, som skulle virke afskrækkende på trips og fluer.

Småplanter af appelsintagetes plantes ud mellem drivhusplanterne, da de er kendt for at have en afskrækkende effekt på spindemider og andre skadedyr på grund af den stærke duft fra både blomst, stilk og rod. Samtidig er de med til at bekæmpe nematoder i jorden. Af samme årsag plantes tagetes ud i bedene i køkkenhaven.

Koriander virker også mod spindemider, så jeg lader et par planter gro og frøformere sig.




Det er naturens eget skadedyrsbekæmpelsessystem, som jeg til stadighed udforsker og fascineres af, og det er en af de grundlæggende årsager til, at jeg dyrker køkkenhaven i en blandingskultur af blomster, urter og grøntsager.


Vil du gerne vide mere om Helle, kan du finde hendes hjemmeside lige her: www.troensehaven.dk. Klik endelig også ind på hendes instagram-profil, hvor du kan se mere fra hendes fantastiske have, eller læs mere om alt det, hun brænder for omkring haven på hendes facebook-profil.







MERE STEDSEGRØNT TIL MIG, TAK

$
0
0
HAVEDAGBOG

Der har hverken været tid, humør eller vejr til havearbejde i min lille bid af verden. Som andre steder i landet skifter haven i øjeblikket mellem at være et jomfrueligt hvidt dække og en grå, trist, klam og våd sag. Så må man jo prøve at finde de små glimt af haveliv, der trods alt er derude.

På dage som disse kan jeg jo godt se, at min have mangler stedsegrønt. Det var oprindeligt et bevidst valg, for det skulle være en sommerhave, der kunne give os masser af farver, dufte og stemninger i vores ferier og forlængede weekender. Altså blev stauder prioriteret - også fordi de klæder et gammelt hus på landet så godt.



Men nu bruger jeg haven så meget året rundt, at der skal tilføres noget, der kan give karakter i vinterhalvåret, og i øvrigt er stedsegrønne jo fantastiske til at ramme stauderne ind. Jeg er startet på processen, men den skal vist speedes lidt op, hvis jeg skal nå at have glæde af resultatet i min levetid.



Jeg har nogle enkelte buksbom, og dem elsker jeg højt. Men jeg har allerede tabt nogle stykker til buksbomkvistdød, så jeg er i stedet begyndt at bruge japansk kristtorn et par steder i haven. De vokser langsomt og tester min tålmodighed - eller min pengepung, for jeg kunne selvfølgelig have valgt at købe nogle større eksemplarer.



Men der jo også anden slags stedsegrønt. Mine frytler er næsten grønne vinteren igennem, og lammeøre er fine året rundt. Både med de sølvgrå/grønne blade og de smukke frøstande.

En anden bidrager til det grønne lige nu og vinteren igennem er alunrod. Jeg har flere slags, men den hidsiggrønne 'Lime marmelade' lyser virkelig op nu, hvor alt andet er så gråt. Om sommeren ligner den næsten salat lidt for meget, men lige nu er den en gave. Og så titter tulipanerne jo så småt frem!


Allium er godt på vej i det hvide bed, og det er skønt at se, hvilken effekt det har på hele haven med disse spæde skud. De giver den bare, sorte jord et grønt skær, når man sidder her indendøre og tripper for at komme ud og gøre haven forårsklar. Det er lige det, der gør denne periode tålelig for en vinterskeptiker som mig.

Rigtig dejlig dag til dig,




TIDLIGE ENGELSKE HAVER

$
0
0
HAVEHISTORIE
GÆSTESKRIBENT

Her i 2018 har vi igen Ole Fournais med ved tasterne. I første omgang med en serie omkring de engelske haver og udviklingen fra de tidligeste haver til vor tids haver. I dag tager vi hul på serien.

TEKST: OLE FOURNAIS
FOTO: VISITBRITAIN





Når vi i vore dage på haverejser besøger de harmoniske og smagfulde haver rundt omkring i Storbritannien, møder jeg ofte spørgsmål som følgende om tidligere tiders haveanlæg:
  • Hvad havde englænderne oprindeligt?
  • Hvilke typer haver kunne Shakespeare have oplevet?
  • Var der også mange blomsterhaver under kong Henrik VIII - og før ham?
  • Der er mange berømte engelske haver fra 1700- og 1800-tallet, men hvad havde de før den tid ?
Sådanne emner er ikke mindst kommet i fokus, da man i 2016 markerede 400 året for Shakespeares død i 1616, og da vi ​samtidig ​også i Danmark ofte ser TV-film og -serier fra Tudortidens England. Men for at forstå udviklingen i engelske haveanlæg må vi gå langt tilbage.

Stirling Castle


MIDDELALDEREN
I Middelalderen - altså frem til ca. år 1500 - var England et temmelig fattigt område i udkanten af det daværende Europa, hvis økonomiske, politiske, militære og kulturhistoriske centrum lå dels i Italiens renæssancebyer, dels i den sydlige del af det tyske kejserrige - plus til dels også i de dominerende kongeriger Spanien og Frankrig. Begge disse lande var så absolut førende på alle kulturhistoriske områder - herunder ikke mindst havekunsten. I modsætning hertil var der i flere dele af England jævnligt udbredt fattigdom bl.a præget af misvækst i landbruget og hård beskatning.

I denne sammenhæng har kun den allerrigeste del af befolkningen haft råd til at anlægge haver - det vil sige kongelige, adelige, gejstlige og enkelte borgerlige storkøbmænd. Og stilen i de få haveanlæg bar meget tydeligt præg af massiv påvirkning fra det europæiske kontinent på flere leder.

Først og fremmest de med tiden meget berømte haver ved renæssancetidens italienske landsteder - efter latin kaldet villa. Disse villahaver var som regel anlagt på bjergskråninger med en flod eller en sø forneden, og opbygningen var tydeligt terrasseret. Altså med re​la​tivt smalle arealer langs skråningen, men normalt anlagt således, at den besøgende fik en ny oplevelse, hver gang man bevægede sig op eller ned. Man havde således flere forskellige haver inde i anlægget.

En anden detalje fra renæssancens haver var de med tiden dominerende lave, stedsegrønne hække i sirlige mønstre - ofte designet med udgangspunkt i enten adelsfamiliens våbenskjold eller i en betegnelse for stedet f.eks. en fugl, et dyr, en fisk, et fabelvæsen eller noget lokalt.

Desuden var man i England som overalt i den kristne verden uhyre påvirket af de talrige klosterhaver med lukkede, muromkransede haverum med tydelig opdeling af diverse planter i præcist afgrænsede bede.

Når man så i 1300- og 1400-årene anlagde ganske få haver i England, tog man udgangspunkt i både renæssancens og i klostrenes haver. Men i sagens natur var der ofte tale om relativt små haver indrammet af de klassiske engelske hækplanter som taks, buksbom, bøg, avnbøg og enkelte andre. Blomster var der ganske få af, da roser og stauder endnu ikke var udbredte. Til gengæld kunne man opleve mange frugttræer og bærbuske. På dette tidspunkt har begrebet "blomstrende buske" været stort set ukendt, da mange af vore dages blomstrende buske stammer fra oversøiske områder og langt fra er blevet bragt til Europa endnu. der sker først i takt med senere tiders opdagelsesrejser til områder uden for Europa og ikke mindst de endnu senere koloniseringer.

Udsmykningen i disse haver har ofte været i form af lave, sirligt klippede buksbom, taks, thuja o.l. - gerne i klart genkendelige geometriske former som kugle, kegle, spiral, labyrint, kvadrat m.m.
Enkelte blomstrende planter har været i form af planter kendte fra klosterhaverne: duft-, krydder-, helbredende og giftige planter. Desuden har dygtige munke oplært lokale folk i frugt- og bæravl. Derfor har man i haverne kunnet opleve frugttræer o.l. i form af pergola eller som espalier på murene, som har kunnet opsamle og senere afgive varme og skabe læ.

Kendte og delvist eksisterende eksempler i England ​fra slutningen af Middelalderen :

  • Woodstock Manor
  • Manorbier Castle
  • Stirling Castle
  • Somersham Palace
  • Old Ross

1500-TALLET
Hele dette århundrede kaldes i England for Tudor-tiden. Efter de ødelæggende borgerkrige især under rosekrigene 1455-1487 kunne parterne omsider enes om en helt ny slægt på tronen og med et dengang ret ukendt navn: Tudor. De absolut mest markante regenter var Henrik VIII med de seks koner og ikke mindst hans datter med hustru nr. 2, Anne Boleyn: Elizabeth I. Faderen var yderst forhippet på at få en mandlig arving og skiftede derfor hustru gentagne gange. Derfor lærer næsten alle engelske børn ​denne ​remse: "Divorced​ ​-​ ​beheaded​ ​-​ ​died​ ​-​ ​divorc​​ed​ ​-​ ​beheaded​ ​-​ ​survived,"​ hvor man angiver hver hustrus skæbne med et enkelt ord​. Desuden førte kongen gentagne gange krig på det europæiske fastland for at fastholde de mangeårige engelske besiddelser, og alt dette kostede enorme summer. Hans meget intelligente og dynamiske datter, Elizabeth I, fortsatte faderens udbygning af forsvarsanlæg i form af borge, fæstninger og ikke mindst opbygning af en stærk flåde. Også dette kostede enorme summer.



I begge disse regenters tid var haverne i England i stigende omfang præget af den italienske renæssance. Ja, blandt engelske fagfolk taler man ligefrem om begrebet "Elizabethan Gardens" som det engelske navn for anlæg med tydelig inspiration fra italienske haver​, idet begrebet renæssance bliver betegnet som "Elizabethan art/architecture"​.

Man skaber nye havetyper med følgende elementer:
  • høje stenmure - walled garden
  • tykke og tætte hække - enclosed garden
  • nytte- og prydhaver nu med glidende overgange
  • frugt- og køkkenhave - orchard and kitchen garden
  • fiskedamme - fish pond
Hampton Court 

Alle disse elementer bliver normalt bevaret, når man langt senere udvider eller omlægger haven efter nye modetendenser.

Kendte og delvist eksisterende eksempler fra 1500-tallet:
  • Helmingham Hall
  • Thornbury Castle
  • Hampton Court
  • Kenilworth Castle
  • Falkland Palace
  • Chirk Castle
  • Lyveden New Bield
Kenilworth Castle


Som noget helt nyt kan man nu også læse om anlægning af en have, om valg af planter, om haveplanlægning o.l., idet Thomas Hill i 1571 udgiver en meget omtalt bog, "The Gardeners Labyrinth", som i mange årtier herefter har været en vigtig kilde til inspiration også i andre lande.

1600-TALLET
Også i dette århundrede er engelske haver tydeligt inspireret af haverne i den italienske renæssance, men nu desuden også med nogen påvirkning fra den franske barokhave. I årtierne omkring år 1600 blev det franske kongerige mere og mere dominerende inden for alle kulturhistoriske områder, men ikke mindst arkitektur, kunst, musik, litteratur - og altså også havekunst.

De franske barokhaver er særdeles store og ofte stort set anlagt på helt fladt terræn.

Barokhaverne præges af nøgleord som:
  • symmetri
  • geometri
  • matematik
  • enkel opbygning
  • overskuelighed
  • mange marmorstatuer
  • mange springvand, fontæner o.l.
  • store parterrer med lave hække
  • høje, tætte hække for at afskærme
  • lange alléer for at skabe fokus: fyrsten
Alt dette tog englænderne til sig, idet alt fransk i denne periode var højeste mode hos alle europæiske kongelige og adelige familier. Derfor anlagde også englænderne talrige haveanlæg, som kunne være tegnet af en fransk arkitekt eller i det mindste var blevet inspireret af anlæg i Frankrig.

Jo længere man kommer op i 1600-tallet, jo flere eksempler kan vi finde. Eller rettere, vi kunne finde dem i datiden. Af en række politiske grunde vælger mange englændere herefter at fjerne de såkaldte franske barokelementer, da England næsten konstant i 1700-tallet var i krig med Frankrig.
Et af de mere berømte eksempler på sådanne ændringer er det imponerende private slot, Blenheim Palace, lidt nord-vest for Oxford, hvor den store slotsgård oprindelig var anlagt med fine parterrer - ganske nøje efter barokidealet. Dette design blev fjernet af landskabsarkitekten, Lancelot Capability Brown, fordi han var imod alt fransk...

Helt generelt var de engelske haver anlagt i 1600-tallet præget af følgende elementer:
  • pleasure garden - f.eks. med bowling green, mount
  • flower garden - nogle få roser og stauder
  • herb garden - med talrige gamle urter, krydderplanter, duftende planter o.l.
  • maze - begyndelsen til de verdensberømte engelske labyrinter
  • knot garden - mindre parterreanlæg ofte med to forskellige stedsegrønne hækplanter snoende sig mellem hinanden og derved skabes et spændende dynamisk billede
  • topiary - stedsegrønne planter omhyggeligt klippet i faste former eller figurer.
Desuden indlemmede man i århundredets slutning en række elementer fra andre lande: obelisker, pergolaer, skulpturer, pavilloner o.l.

Kendte og delvist eksisterende eksempler fra 1600-tallet:
  • Hatfield House
  • Wilton House
  • Badminton House
  • Boughton
  • Chatsworth
  • Levens Hall
  • Drummond Castl​e​
  • Pitmedden Hall
  • Culross Palace
  • Powis Castle
Drummond Castle


Et par bogtitler fra denne tid bør nævnes:
  • William Lawson: "The Gardeners Housewife's Garden", 1617.
  • William Lawson: " A New Orchard and Garden", 1618.
  • Francis Bacon: "Essay of Gardens", 1625.
  • Jan Kip & Leonard Knyff: "Britannia Illustrata", 1707 - med 80 anlæg i fugleperspektiv.
Alle fire titler blev efterfølgende brugt særdeles meget, og nutidens havearkitekter henviser ofte til dem, ligesom britiske TV-programmer om haver jævnligt viser tegninger fra disse bøger.

Powis Castle
Samlet set kan man fremhæve, at udviklingen i England gennem 1500- og 1600-tallet viser, at man nu ikke kun har ganske små haver ved borge, fæstninger o.l.
I takt med at man udvikler våben med længere rækkevidde og dermed kan skyde hen over jordvolde og fæstningsmure, bygger man nu slotte til regenten, og her får man plads til at lave egentlige haver i større målestok. Så nu bor fyrsten ikke længere på en borg, men i stedet på et slot.

På endnu længere sigt peger denne udvikling på, at adelen og især den mere og mere indflydelsesrige stand af velhavende storkøbmænd ofte med enorme investeringer i minedrift, skibsfart, kolonihandel, slavehandel m.m. ligeledes bygger slotte med haver. Dette bliver senere til herresæder, godser o.l. - på engelsk kaldet "manor house", som bliver det dominerende begreb i efterfølgende århundreder.

Således peger nulevende britiske havehistorikere på, at man også kan tolke udviklingen således, at dette forhold var forløberen for alle senere tiders private haver ved bondegårde, villaer, huse, rækkehuse o.l.


Lyst til at læse mere om engelske haver fra Ole Fournais?

CAPABILITY BROWN - MANDEN BAG DEN ENGELSKE ROMANTISKE LANDSKABSHAVE
Mange haveentusiaster og plantekyndige har ofte undret sig over, at man i England oplever så mange smukke og harmoniske haver, og at det ene planteeventyr afløser det andet i dette land i udkanten af Europa. Samtidig spørger mange, hvorfor det netop er England og ikke andre europæiske lande, som har skabt disse pragtfulde, afvekslende haver.
Læs mere >>

HAVEN FRA 'DOWNTOWN ABBEY'
En af de største britiske TV-successer gennem mange år er Downton Abbey, som også i Danmark har særdeles mange trofaste seere. Desuden har serien for længst gået sin sejrsgang over hele Vesteuropa og Nordamerika plus Australien og New Zealand. Senest har serien opnået enorm succes i Latinamerika og i Asien.


GKS SALATER

$
0
0
OPSKRIFTER
GKS#4

Her kommer opskrifterne på de grøntsagsbowls, vi har delt på de sociale medier i årenes løb. Der er selvfølgelig et utal af muligheder, når det gælder indholdet, men vi forsøger faktisk at vælge forskellige typer af ingredienser – en god proteinkilde eller korn, sunde fedtstoffer, ovnbagte grøntsager, rå grøntsager og frugter, bladgrønt, dyppesauce og sprød pynt – så måltiderne bliver både lækre og varierede. 


TEKST: LUISE VINDAHL & DAVID FRENKIEL
FOTO:  FREDERIK FRENKIEL





Vi bruger mange af vores køleskabsfavoritter som basis for disse bowls, og så kombinerer vi med årstidens friske grøntsager og frugter, som vi henter i supermarkedet på vejen hjem fra arbejde. Eftersom årstider, råvarer og udvalg er afhængigt af, hvor man befinder sig på kloden, skal du ikke føle dig forpligtet til at følge opskrifterne til punkt og prikke, men i stedet bruge dem som inspiration og ellers freestyle med de bedste grøntsager og frugter, du kan få fat i.

gks bowls - de fire årstider
Hver opskrift: Til 1 person

To basisbeskrivelser til klargøring af grønt:

*Dryp grøntsagerne med ekstra jomfruolivenolie, krydr med havsalt og friskkværnet sort peber og vend det rundt, inden der grilles, sauteres eller bages i 20-30 minutter ved 200°, eller til grøntsagerne er møre og gyldne.

**Dryp grøntsager eller bladgrønt med ekstra jomfruolivenolie og friskpresset citronsaft, krydr med havsalt og friskkværnet sort peber og vend det rundt.



FORÅR
  • lynquinoa rørt med perfekt pesto
  • ovnbagte hele babygulerødder* dampede eller blancherede eller rå ærter
  • revne grønne aspargeser** 
  • revne radiser** 
  • salatblade 
  • moden pære, skåret i terninger 
  • krydderurter
Lynguinoa
400 g skyllet quinoa, 1 l vand, 1 tsk salt
Kom guinoa, vand og salt i en stor gryde, læg låg på og bring det i kog. Skru ned for varmen og lad det simre i 15-18 minutter eller til kornene får små 'haler', og vandet er opsuget. Tag gryden af varmen, rør kornene luftige med en gaffel og stil dem til side for at køle af. Opbevar quinoa i køleskabet i en lufttæt beholder - den holder sig frisk i 1 uge.

Perfekt pesto
100 g basilikum, delt i blade og stængler, 60 g parmasan, 50g ristede pinjekerner, 3/4dl ekstra olivenolie, 2 spsk citronsaft, 1 fed hvidløg, havsalt og friskkværnet sort peber
Kom alle ingredienser i en foodprocessor eller blender, krydr med salt og peber og blend det til en ensartet konsistens.
Opbevaret i lukkede glas i køleskabet, holder pestoen sig frisk i en uges tid.

Til servering: Ristede solsikkekerner havsalt og friskkværnet sort peber ekstra jomfruolivenolie

SOMMER
  • nemme linser 
  • grillede eller sauterede grønne eller gule courgetter* 
  • revet rå fennikel og fennikeltop**
  •  halverede tomater 
  • babyspinatblade 
  • halverede friske jordbær 
  • grillet eller pandestegt halloumi, skiveskåret 
Nemme linser
400 g skyllede beluga, puy eller grønne linser, 1,5l vand, 1 tsk salt.
Kom linser og vand i en stor gryde, læg låg på og bring det i kog. Skru ned for varmen og lad det simre i 20-25 minutter eller til linserne er møre. Rør salt i, når de er næsten færdige. Hæld vandet fra og lad linserne køle af.

Til servering: ajvarsauce (af ovnbagte røde peberfrugter) grofthakkede friske mynteblade grofthakkede ristede mandler havsalt og friskkværnet sort peber ekstra jomfruolivenolie



EFTERÅR
  • kogt hirse 
  • ovnbagte terninger af aubergine* 
  • revne bolsjestribede rødbeder**
  • grønkålsblade, uden ribber**
  • friske blåbær
  • halverede blødkogte økologiske æg drysset med sumak, røget paprika eller za’atar
Himmelsk hummus
200 g tørrede kikærter, 1/2 tsk natron, 1 tsk havsalt, 2 fed hvidløg, 1 1/4 dl tahin, saften af 1 citron, 2 spsk ekstra jomfruolivenolie, 1/2 tsk stødt spidskommen, havsalt.
Kom kikærter og natron i en mellemstor skål, tilsæt 6 dl vand, så de dækkes, og rør rundt. Lad det trække i 24 timer i køleskabet.
Hæld vandet fra, skyl kikærterne og kom dem i en mellemstor gryde sammen med salt, 2 l vand og hvidløg. Bring det i kog, skru ned for varmen og lad det simre i 1-2 timer eller til kikærterne møre - fjerne eventuelt skum på overfladen. Hæld vandet fra, men gem 1 1/4 dl, og lad kikærterne køle af.
Kom kikærter, hvidløg, gemt kogevand og resten af ingredienserne i en foodprcessor eller blender og kør det glat. Opbevar humussen i køleskabet i et lukket glas. Den holder sig frisk i op til en uge.

Til servering: himmelsk hummus grofthakket frisk bredbladet persille, kun blade ristede græskarkerner havsalt og friskkværnet sort peber ekstra jomfruolivenolie



VINTER
  • kogte canellinibønner eller andre bønner efter eget valg 
  • ovnbagte rodfrugter og grøntsager 
  • spiraliseret eller revet rå courgette** 
  • gylden sauerkraut
  • salatblade 
  • skiveskåret æble
Til servering: fuldfed yoghurt naturel krydret sennepsgranola (side 200) havsalt og friskkværnet sort peber ekstra jomfruolivenolie

Ovnbagte rodfrugter og grøntsager
1,8 kg blandede rodfrugter og grøntsager, rensede og uden toppe og frø/kerner, skrællede, hvis nødvendigt. 4 spsk ekstra jomfruolivenolie, havsalt og friskkværnet sort peber.
Varm ovnen op til 200 grader og dæk to bageplader med bagepapir. Skær rodfrugter og broccolistokke i mundrette stykker og del broccoli i små buketter. Fordel rodfrugter og brocolistokke på papiret og stil buketterne til side. Dryp grøntsagerne med olie, krydr med salt og peber og vend det rundt, så alt er dækket. Bag blandingen i 25-30 minutter, eller til grøntsagerne er møre og gyldne. Tilsæt brocollibuketterne efter 10 minutters bagtid. Tag grøntsagerne ud af ovnen og lad dem køle helt af. Opbevar grøntsagerne i køleskabet i en lufttæt beholder - de holder sig frisk i op til 1 uge.

Gylden sauerkraut
1,5 kg hvidkål, trimmet og 2 ydre blade gemt til at pakke ind i, 3 skrællede gulerødder uden top, 2 fed pillede hvidløg, 1,5 spsk stødt gurkemeje, 1 spsk havsalt, 1 spsk friskrevet skrællet ingefær, 1/2 spsk skrællet gurkemeje, 1/2 spsk kommenfrø, 1/2 spsk fennikelfrø
Skær kål i tynde strimler, riv gulerødder og hak hvidløget fint. Kom det hele i en stor skål og tilsæt resten af ingredienserne. Brug hænderne til at massere grøntsagerne i 10 minutter, til de er møre og meget saftige. Tilsæt eventuelt mere salt, hvis grøntsagerne ikke frigiver nok saft. Hvor meget de frigiver kommer an på årstiden, og hvor friske de er. Pak sauerkrauten tæt i et steriliseret glas ved stuetemperatur, dæk med saft, læg de gemte kålblade øverst og luk låget. Sauerkrauten er spiseklar efter 2-4 uger, når den stadig har bid og dufter friskt, krydret og syrligt. Kasser de store kålblade og stil glasset i køleskabet efter åbning, hvor den kan holde sig i et par måneder.

Vend hirse eller bønner med lidt olie eller dyppesauce. Kom quinoa, linser, hirse eller bønner i en skål sammen med kogte, rå eller eventuelt fermenterede grøntsager, bladgrønt, frugt og proteinkilde. Server pyntet med en skefuld sauce (pesto, ajvar, hummus eller yoghurt), eventuelt et drys krydderurter og et drys frø, kerner eller nødder og dryp med olie.


Denne opskrift - samt mange andre grønne opskrifter fra det dansk-svenske par Luise Vindahl og David Frenkiel - finder du i bogen 'Green Kitchen derhjemme' fra Politikens Forlag.

Forlaget om bogen: Der er både de hurtige, lækre ting, der passer til en travl hverdag, og lidt mere avancerede weekendretter, der også kan serveres til festlige lejligheder. Alt sammen sund mad, som mætter og får en til at føle sig fantastisk tilpas. Opskrifterne er lette at bruge: Det er nemt at få overblik over, hvor lang tid det tager at lave maden, og der er masser af ekstra tips undervejs. Basisretter som hjemmelavet tomatsauce, rismelspandekager og nemme linser fungerer som en slags byggeklodser til andre fantastiske hverdagsmåltider. Weekendretterne kræver lidt mere tid, men er alligevel dejligt ukomplicerede; fra blomkålsfish & chips til en mættende festlasagne med citron og ricotta og luftige, bagte doughnuts. Med fotos, der får tænderne til at løbe i vand og små personlige anekdoter, sætter Green Kitchen derhjemme en ny standard for moderne og inspirerende, vegetarisk, vegansk og glutenfri mad. 

TITELGreen Kitchen derhjemme
FORFATTER: Luise Vindahl & David Frenkiel
FOTOS: Frederik Frenkiel
UDGIVELSE: Februer 2018
SIDER: 256
SPROG: Dansk

MARTS OG FORÅRSLÆNGSEL

$
0
0
HAVEDAGBOG
GÆSTESKRIBENT

Sofia viser os i dag sin stemningsfulde vinterhave og fortæller om, hvordan familien fik sit skønne drivhus lavet af genanvendte vinduer.

TEKST & FOTO: SOFIA SUNDMARK



I vår trädgård bor det sex små hönor. De firar att våren är på väg med att gräva nya gropar för jordbad i min nyplanterade rabatt. Som tack för lånet bjuder de på frukostägg varje morgon efter en lång välbehövlig vinterpaus.

I vores have bor der seks små høner. De fejrer, at foråret er på vej, ved at grave nye huller til jordbadning i mit ny-tilplantede bed. Som tak for lån byder de på æg til morgenmaden efter en lang velfortjent vinterpause.






Mars har varit kall och snöig. Nu är jag, likt många andra trädgårdsmänniskor, nästan lite galen av vårlängtan. Inne i mitt huvud är trädgårdssäsongen redan i full gång. Jag stegar omkring i trädgården och funderar över var jag kan plantera en bit häck eller hur jag kan komponera de nya rabatterna. Grannarna undrar nog och ler inombords, när de ser mitt eviga stegande. De dagar när solen tittar fram skottar jag bort snön framför dörren till växthuset och kliver in. Där inne känns våren närmare.

Marts har været kold og fuld af sne. Nu er jeg, ligesom mange andre havemennesker, næsten sindsyg af forårslængsel. Inde i mit hoved er havesæsonen allerede i fuld gang. Jeg trasker omkring i haven og funderer over, hvor jeg kan plante et stykke hæk, eller hvordan jag kan komponere de nye bede. Naboerne undrer sig nok og ler indvendig, når de ser min vandren rundt. De dage, hvor solen titter frem, rydder jeg sneen væk foran døren til drivhuset og træder ind. Derinde virker foråret lidt nærmere.

















Nu börjar den andra våren med växthuset. I juli 2016 var Joakim på auktion i Dalsland. Just på den plats där min mamma är född och bodde under sina första år. När hon var 16 år fick hon sitt första jobb på Anton Olssons järnhandel, granne med det hus där hon vuxit upp. Järnhandeln fanns kvar ända till 2016 då den stängde och det blev auktion. Två stora fönster fick därmed flytta hem till oss.

Nu begynder det andet forår med drivhuset. I juli 2016 var Joakim på auktion i Dalsland. Lige på det sted, hvor min mor blev født og boede i sine første år. Da hun blev 16, fik hun sit første job på Anton Olssons jernhandel, naboen til det hus, hun voksede op i. Jernhandlen lå der frem til 2016, hvor den lukkede og blev sat på auktion. To store vinduer kom på denne måde til at flytte hjem til os.



Vi hade länge funderat på att bygga växthus, men sådana projekt skjuts ju ofta upp. Bara några dagar efter auktionen läste vi en annons. Det fanns ett stort antal gamla drivbänksfönster till salu i Värmland. Efter några turer med släpkärra och en del kånkande hade vi fönster som skulle räcka till både väggar och tak.

Vi havde længe tænkt på at bygge et drivhus, men sådanne projekter udskydes jo ofte. Blot nogle dage efter auktionen læste vi en annonce. Et stort antal vinduer fra gamle mistbænke var til salg i Värmland. Efter en del kørsel med anhænger havde vi vinduer nok til både vægge og tag.


Alla fönster behövde skrapas, kittas om och målas. Det tog rätt många timmar. Vi förvandlade halva vårt vardagsrum till fönsterverkstad, då vi helt enkelt inte har någon annan verkstad. Joakim funderade, räknade och mätte. Vi grävde bort massor av jord. Därefter började han att mura en grund av lecablock och reglade upp stommen till huset.

Alle vinduerne skulle skrabes ned, kittes om og males. Det tog ret mange timer. Vi omdannede halvdelen af vores stue til vinduesværksted, da vi simpelthen ikke har et rigtigt værksted. Joakim tænkte, regnede og målte. Vi gravede masser af jord væk, og derefter begyndte han at mure et fundament af lecablokke og rejste husets skelet.


I september kom på något sätt alla fönster och dörrar på plats och vi målade växthuset med linoljefärg. Gamla tegelstenar fick bli golv. Vi valde att odla i hinkar och krukor och bestämde oss för att börja i liten skala. Ingen av oss har bra hand med små ömtåliga plantor, så vi köpte fina färdiga tomatplantor. Vi ville ha plats för hela familjen, och gärna några till, att kunna sitta och äta i växthuset. Därför valde vi att prioritera ett stort matbord framför större odlingsbäddar.

I september lykkedes det at få sat alle vinduer og døre i, og vi malede drivhuset med linoliefarve. Gamle teglsten dannede gulvet. Vi valgte at dyrke i spande og krukker og besluttede os for at starte småt op. Ingen af os er særligt gode til at håndtere små skrøbelige planter, så vi købte fine færdige tomatplanter. Vi ville have plads til, at hele familien og gerne nogle flere kunne sidde og spise i drivhuset. Derfor valgte vi at prioritere et stort spisebord frem for større bede til dyrkning.




I år kommer vi bara att välja de tomatsorter som vi gillar allra bäst. Det blev lite för många förra året. Solen hade svårt att komma åt dem ordentligt. Det måste vara en av trädgårdslivets stora utmaningar: att välja bort. Jag lyckades få fram några fina plantor av vit klockranka, Cobaea skansens, under min lilla växtlampa. I slutet av sommaren hade de nått ända upp till taket i växthuset. I år önskar jag mej den blå. Knopparna och blommorna är fantastiskt vackra, men främst tycker jag om den för de vackra bladen och stjälkarna som skiftar i vinrött. Ja, alltihop är så himla fint på klockrankan!

I år vil vi bare vælge de tomatsorter, som vi synes allerbedst om. Der kom lidt for mange sidste år. Solen havde svært ved at nå dem ordentligt. Det må være en af havelivets store udfordringer: at skulle vælge fra. Det lykkedes mig at få nogle fine eksemplarer af hvid klokkeranke, Cobaea scandens 'Alba', under min lille vækstlampe. I slutningen af sommeren var den nået helt op til toppen af drivhuset. I år ønsker jeg mig den blå. Knopperne og blomsterne er utroligt smukke, men først og fremmest kan jeg lide den på grund af de smukke blade og stilke, som blive vinrøde. Ja, alt ved klokkeranken er så fantastisk flot!


När solen värmer mot husväggen sätter vi oss tätt ihop och njuter, hönan Mildred och jag. Våren är på väg. Vi har mycket att se fram emot.

Når solen varmer husvæggen sætter vi os sammen og nyder det, hønen Mildred og jeg. Foråret er på vej. Vi har meget at se frem til.






Du kan se meget mere fra Sofias have på hendes instagramprofil, der emmer af stemningsmættede billeder: @sofiasundmark.  

SNART SKAL JEG UD MED SAKSEN

$
0
0
HAVEDAGBOG

Foråret er sent i år, og mange forårstegn har været godt gemt under snedækket. Heldigvis er sneen begyndt at smelte i Skåne de seneste dage, men det er stadig meget koldt. Inde har jeg sået mine første frø, og min store bestilling af dahliaknolde er kommet direkte fra Holland. Men alt planlagt havearbejde udendørs er stadig på is i forventning om bedre vejr. 


Jeg har mange nye ideer. Blandt andet bliver min køkkenhave udvidet og terrasseret. Det vil blive en stor forbedring og jeg glæder mig.

En af de første ting, jeg har planlagt i haven, er at beskære mine træer. Du, der har fulgt min have, ved, at jeg har to rækker af kugleakacier. I forhaven har jeg en allé med fire træer, der er fire år gamle. Hvert andet år tager jeg beskærersaksen ud. I år er det tid igen.








For et par uger siden gik jeg ud for at undersøge træerne og fandt ud af, at den mest kraftigt voksende kugleakacie er blevet angrebet af almindelig cinnobersvamp. Det er jeg rigtig ked af, så jeg skal have hele svampeangrebet skåret væk.

Cinnobersvampen fremtræder på døde eller døende grene, grenstykker eller stammer. Etablerede, friske træer, som vokser på sit naturlige voksested, angribes ikke af cinnobersvamp. Så hvad er der sket? Har der været et sår efter beskæringen af træerne for to år siden, som svampen kunne inficere igennem? Og har den høje fugtighed i sommer og efterår været en udløsende faktor? Jeg håber det hjælper med en kraftig beskæring, og jeg tænker positivt. Fordi jeg holder virkelig af mine træer.



Mine unge kugleakacier i et andet stort staudebed får i år sin første beskæring. De er stadig små, men jeg håber, de vil vokse godt til i år. 

Under træerne vokser der nogle have-erantis. Nu håber vi på flere forårsbebuder.

Rigtig dejlig dag til dig.

URTEHAVEN PÅ FREDENSBORG SLOT

$
0
0
HAVEREPORTAGE

Fredensborg slot er et af Danmarks smukkeste slotte. Bygningerne udgør et imponerende anlæg, som ikke ses tilsvarende andre steder i landet, og det store haveanlæg er en enevældig konge værdigt. Men så er der også urtehaven, som på trods af sin skønhed handler om noget så jordnært som at få mad på bordet.

TEKST & FOTO:  HENRIK


Slottets haveanlæg er opdelt i en del, som er åbent for offentligheden året rundt, og så kongefamiliens private del, som man kan komme ind og se, mens sommeren er på sit højeste i juli og ind i august. Slottet har i de sidste generationer været den kongelige families foretrukne opholdssted, og det bidrager nok til den uformelle stemning, der er på stedet på trods af anlæggets størrelse. Her slapper man af og er privat - også når man har overnattende gæster på officielt besøg. Så det er måske heller ikke så underligt, at man her finder den køkkenhave - Urtehaven - der leverer en god del af råvarerne til den kongelige families måltider og blomster til slottenes buketter.

Urtehaven er anlagt som en potager - en køkkenhave i den franske, dekorative stil, hvor det nyttige bliver ophøjet til en æstetisk behagelig oplevelse. Ellers er køkkenhaver jo typisk der, hvor det praktiske har overtaget, og udbyttet er i fokus. Men i potager'en er det mindst lige så vigtigt, at afgrøderne tager sig godt ud, mens de vokser.

Det kan man opnå ved at sammensætte sorter med flotte kombinationer i bladfarve og bladformer. Eller man kan lege med at så og udplante i kunstfærdige mønstre. Det giver jo ekstra udfordringer at lægge dette oven i normale hensyn til sædskifte og høsttidspunkter, så det kræver et godt overblik og plantekendskab at få det til at lykkes. Strukturen i haven holdes ved at indramme hvert bed med en formklippet kant af buksbom, så det overordnede mønster kan fastholdes, selvom om afgrøderne kommer og går.

I en almindelig køkkenhave vil man også gerne holde jorden dækket, når man begynder at høste, men det er særlig vigtigt at undgå for store tomme huller, når man begynder at høste grønsager i den dekorative potager. I Urtehaven sørger man for, at der er noget interessant hele sæsonen ved at lade blomstrende planter indgår i bedene.

Hvert felt er dedikeret til en bestemt type afgrøde. Herover er det en overdådig samling af krydderurter, der giver et frodigt udtryk.

Det er typisk for denne havetype, at den er indrammet. Enten af hække eller af mure som denne. En sydvendt mur er desuden et eminent sted til espalierede frugttræer, som her får lov til at støtte sig til et smukt, enkelt sølvgråt træværk.

I haven spilles der på kontrasten mellem det meget styrede og kontrollerede og så det mere tilfældige. Se nu denne kombination af nogle håndfulde valmuefrø kastet ind mellem rækkerne af kål. De supplerer da hinanden på fantastisk vis!

Som sagt er der ikke kun grønsager i haven. Der er også reserveret plads til skærehave, og det er lidt sjovt at tænke på, at disse blomster kommer til at indgå i smukke arrangementer rundt omkring på kongehusets slotte.

Ridderspore, asters og andre af de høje vækster med tunge hoveder har brugt for lidt støtte, og det er løst på smukkeste vis med disse udskårne stolper med udspændte wirer imellem. Nedenfor ses en anden støtte i form af afklippede grene, så planter med slyngtråde har noget at holde fast i.



En buegang med slyngroser fører frem til Orangeriet i den ene ende af haven. Buerne er indrammet af samme buksbomkanter som bedene, men som en ekstra finesse er der plantet skovjordbær mellem dem.




Nu er det snart tid til, at du kan få gang i din egen køkkenhave. Tænker du også i mønstre og farver? Har du blomster mellem dine grønsager? Lad os høre om dine drømme og erfaringer.

HER ER VI
Fredensborg slot
Slottet 1B
Fredensborg
Urtehaven i Den Reserverede Have

Haven er åben for publikum, når kongefamilien ikke selv benytter slottet. 
Der skal købes entre, som inkluderer en guidet tour af haven.


Viewing all 1793 articles
Browse latest View live