Quantcast
Channel: HAVEFOLKET
Viewing all 1793 articles
Browse latest View live

SORT OG HVIDT

$
0
0
haven i farver
TEMA: HAVEN I FARVER 

"Well, you wonder why I always dress in black
Why you never see bright colors on my back
And why does my appearance seem to have a somber tone
Well, there's a reason for the things that I have on"

Johnny Cash / Man in black

TEKST & FOTO: KARINA 


Der findes mange sange om "farven" sort og ligeså mange om den hvide. Gennem århundreder har vi forbundet den sorte farve med sorg og død, mens den hvide repræsenterer uskyld, renhed og fred. Sort og hvid er såkaldte akromatiske farver, som ikke indgår i farvehjulet, hvor de kromatiske farver, de primære og sekundære optræder. Sort og hvid og gråtonerne imellem er i farveteorien altså et kapitel for sig.

haven i farver
I min have opererer jeg også med både de sorte og hvide toner, for ikke alene står de i smuk kontrast til hinanden, de skaber også en god base, hvori jeg kan fylde farver efter behovets lyst og trøst.

Er du til de uskyldsrene hvide toner eller de mørke og pikante? Er du lidt til hver en side, er her en række planter og staudekombinationer, som jeg har haft succes med.  

Har I lyst til at vide mere om de "sorte planter", så læs eller genlæs i øvrigt også vores boganmeldelse af "Black Magic & Purple Passion" som omhandler netop dette emne.

'Queen of night' tulipan sammen med geranium 'Samobor', iris 'Black Form', blåaks med mørke knopper i det tidlige forår, japansk løn af sorten 'Atropurpureum', hornvioler 'Molly Sanderson', alunrod 'Palace purple', lykkekløver 'Dark dancer' og mørke og hvide tulipaner i selskab med hinanden.


Prydløg 'Mount Everest', tulipan 'Spring Green', bed med blandede, hvide tulipaner, hvidrandet hosta af sorten 'Patriot' på næste billede i selskab med tulipanen 'Purissima', i forgrunden blå bjørnegræs, blandede hvide og sorte tulipaner, grønne toner i forgrunden er morgenstjernestar.



haven i farver
Billedet her er taget for 2 år siden, og der er sket meget i haven siden da. I forgrunden kan I se Spirea Diablo, som giver en flot dybdevirkning, og til venstre bag stolperne ses en rødspidsløn, som også har et flot, mørkt løv. 
haven i farver
Dette billede er fra sidste sommer. De pinkfarvede indianermynte står inden udspring med flotte, mørke spir.  
I forgrundes ses til venstre chokoladeblomst og til højre japansk løn og lodden løvefod. 

GODE PLANTER TIL DET SORTE ELLER HVIDE BED

SORT
Chokoladeblomst, Cosmos atrosanguineus
Spirea , physocarpus opulifolius diabolo
Japansk løn, Acer palmatum, 'Atropurpureum', 'Bloodgood'
Pinkfarvet indianermynte (mørk inden udspring), Agastache 'Summer Love'
Parykbusk, Cotinus coggygria
Rødbladet spidsløn, Acer platanoides 'Royal Red'
Bjergknopurt, Centaurea montana 'jordy'
Vibeæg, Fritillaria meleagris
Georgine, Dahlia 'Chat Noir',
Liljer, Lillium 'Landini'
Tulipaner af sorterne:  'Paul Schere', 'Cafe Noir', 'Havran' og 'Queen of night'
Storkenæb, Geranium 'Samobor',
Iris, Iris chrysographes 'Black Form'
Blåaks, Sesleria autumnalis
Hornvioler, Viola 'Molly Sanderson'
Alunrod, Heuchera / 'Palace Purple', 'Chocolate Ruffles', 'Regina', 'Obsidian', 'Binoche', 'Midnight Rose', 'Plum Royale'.
Lykkekløver, Trifolium 'Dark dancer' 
Sankthansurt, Sedum 'Purple Emperor'
Lægekvæsurt, Sanguisorba 'officinalis'
Sølvlys, Cimicifuga ramosa 'Brunette'

HVID
Prydløg, Allium'Mount Everest'
Tulipan, Tulipa, 'Purissima', 'Silver Dollar', 'Mondial'
Hvidrandet hosta, Funkia 'Fire and ice', 'Minute Man', 'Patriot'
Fjerbusk, Aruncus dioicus
Hvid drejeblomst, Physostegia virginiana
Hvid indianermynte, Agastache foeniculum 'Alba'
Hvid fredløs, Lysimachia clethroides
Hvide iris, Iris Sibirica 'White swirl', 'Snow Prince'
Alunrod , Heuchera 'White Cloud'
Elefantgræs, Miscanthus 'Zebrinus'
Krokus, Crocus 'Jeanne d´Arc'
Pragtskær, Liatris 'Spicata'
Lupin, Lupinus 'Nobel Maiden'
Løjtnantshjerte, Dicentra 'Alba' 

GODE SUPPLEMENTSFARVER

GRÅ
Hosta, Funkia 'Big Daddy', 'Elegans', 'Sieboldana'
Lammeøre, Stachys 'Silver Carpet'
Marehalm, Leymus arenarius
Løvehale, Phlomis russeliana

GRØN
Tulipan, Tulipa 'Purissima' 
Løvefod, Alchemilla mollis
Hortensia, Hydrangea 'Limelight'
Alunrod, Heuchera 'Citronella', 'Lime Marmelade', 'Lime Rickey'
Morgenstjernestar, Carex grayii

TEMA: HAVEN I FARVER

$
0
0

UGENS LEDER

Ja, vi har lånt titlen til denne uges tema fra en fantastisk bog om emnet - nemlig Nori og Sandra Popes skønne bog af samme navn. Den er en helt uvurderlig skattekiste om deres arbejde med farverne i haven i Somerset. Har du den ikke allerede, må du ikke snyde dig selv for et kig i den. Den er ganske inspirerende!










Hvis du har læst med her på HAVEFOLKET et stykke tid og har læst om "de skønne blå", vil du nok ikke være i tvivl om, at jeg selv sværger til de grønne, lime, hvide, blå og lilla nuancer og har gjort det i mange år. Først de senere år har purpur, rosa og orange fået lov til at komme videre fra køkkenhaven og ind i mine bede, og det har været en sand øjenåbner for mig, hvordan de kan kombineres på kryds og tværs for tilsammen at danne præcis den stemning, jeg netop elsker. I min have fungerer de rosa og pink ikke uden et tvist af de hvide, gule eller orange. Her får jeg dybden, livet og det grøftekantspræg, som jeg falder for gang på gang. Jeg var bare ikke klar over det, før jeg begyndte at eksperimentere!

Når man taler om farver i haven er der selvsagt mange indgangsvinkler hertil. Nogle sværger 100% til tone-i-tone bede (dvs. hvor man holder fast i én farve og så varierer nuancerne), andre arbejder med kontrastfarverne og igen er der dem, der udvælger netop de blomster, de elsker og holder af, uden den store skelen til farvespektret på det overordnede plan. Intet er bedre eller ringere end andet - det er jo med til at finde den genre, der tilfredsstiller ens eget havehjerte. Har du mon tænkt over, hvilke farver du altid falder for - igen og igen?

I denne uges tema vil vi forsøge at give lidt inspiration til måske at prøve kræfter med nye dele af farvespektret ... eller bare på en ny måde. Vi viser farvekombinationer frem i forskellige afdelinger af farvecirklen, både tone-i-tone og absolut også i brug af kontrasterne. Læs endelig med og lad os høre din mening.

Og... så skal jeg huske at fortælle, at vi har opretttet en side "PLANTER", der kan give dig overblik over alle de planter, vi har portrætteret her i magasinet. Siden vil løbende blive opdateret med nye planter, efterhånden som vi fortæller om dem.

Velkommen indenfor!




Ugens artikler om HAVEN I FARVER:

FLORLETTE NUANCER
En smuk og let kombination kan skabes med de hvide, blå og lyslilla nuancer blandet med gråt løv.





SORT & HVIDT
Gennem århundreder har vi forbundet den sorte farve med sorg og død, mens den hvide repræsenterer uskyld, renhed og fred.





RØD-GUL-GRØN
Efter så mange år med fokus på tone-i-tone bede er de kontrastfyldte bede igen inde i varmen. Og har du ikke et allerede, må du ikke snyde dig selv for dette farveparadis. 





DEN BLÅ OG GULE HAVE
I denne artikel kigger vi på de kølige blå stauder i kombination med de skønneste gule. 





Læs eller genlæs også:

VITAS ROSENHAVE
Skal roser og klematis med i planerne, når vi planter i staudebedet? Vita Sackville-Wests passion for roser kan måske inspirere.





MRS. WINTHROPS HAVE 
Det er fristende at komponere staudebede tone-i-tone, men brug af kontrastfarver skal ikke underkendes. Se her et specielt eksempel fra Hidcote Manor Garden





DE SKØNNE BLÅ
I vores have topper det blå staudebed i maj-juni måned. De senere år har jeg arbejdet med at forlænge blomstringen ind i efteråret, og vi har nu de blå nuancer i haven fra de første perlehyacinter springer ud i det tidlige forår til stormhatten slutter af.





Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.

RØD-GUL-GRØN

$
0
0
Haven i farver
TEMA: HAVEN I FARVER

Efter så mange år med fokus på tone-i-tone bede er de kontrastfyldte bede igen inde i varmen. Og har du ikke et allerede, må du ikke snyde dig selv for dette farveparadis. 

TEKST & FOTO: LONE





På haverejser til England kan du slet ikke komme udenom de her - de farvestrålende bede. Og her er det slet ikke nyheder. Sådan har de set ud siden havens etablering. Vi kigger i dag nærmere på nogle af planterne i de farvestrålende bede i "The Cottage Garden" ved Sissinghurst Castle.

Haven i farver

På fotoet herunder er der et lækkert udvalg af de gule og orange. Øverst skønhedsøje, lærkespore og gyldenlak, Erysimum 'Apricot Twist'. Nederst er det løvehale, vortemælk Euphorbia polychroma 'Major' og kongelys.

Haven i farver

Haven i farver

Raketblomsten i baggrunden med begyndende orange aftegninger er Kniphofia 'David'. Midt i det hele en solsikke som selvfølgelig må være et "must" i en have som denne.

Haven i farver

I en have med røde og gule nuancer er en tilførsel af lethed særlig vigtig til at ophæve de lidt tunge farver. Se her skønhedsøje, Coreopsis verticillata, der står på spring til blomstring.

Haven i farver

Forrest den røde floribunda rose 'Dusky maiden'.

Haven i farver
Bemærk også raketblomsten Kniphofia 'Brimstone' med en lækker gul nuance.

Haven i farver










Haven i farver




Haven i farver
MERE INSPIRATION
Har du fået lyst til at anlægge bede i disse farver, giver vi dig her lige lidt mere inspiration til bedene i de gule, røde og grønne nuancer.






FLORLETTE NUANCER

$
0
0
Haven i farver
TEMA: HAVEN I FARVER

En smuk og let kombination kan skabes med de hvide, blå og lyslilla nuancer blandet med gråt løv.

TEKST & FOTO: LONE



I 2011 gæstede jeg haven ved Parham og faldt pladask for dette bed - havens "Blue Border" - der i juni mest af alt minder om et måneskinsbed med de fortryllende, florlette nuancer i hvid-blå-lyslilla kombination.

Haven i farver
På dette tidspunkt i midten af juni er det den blå katteurt, den helt lysrosa kæmpeverbena, lammeøre og den grå bynke, der dominerer. Og så er der den høje, hvide gederams, epilobium, der genfindes i mange af de engelske bede her i juni måned. Fx. dominerer de høje, hvide spir også i "Den hvide have" ved Sissinghurst Castle på dette tidspunkt.

De lette, lyse farver i bedene underbygges smukt af enkelte planter hist og her med gule og mørkerøde løvfarver. Og så er der enkelte blomstringer og løv med mørke bordeaux nuancer, der giver dybde.

Se flere fotos fra bedene herunder, hvor vi også stiller skarpt på nogle af de mørke nuancer.




Allium 'Christhopii' og Sankthansurt
Allium 'Christhopii' og Sankthansurt

Rørblomst
I forgrunden rørblomst















Haven i farver
Katteurt, lammeøre, kæmpeverbena, bynke, storkenæb og Sankthansurt. 


hvid gederams, mørk spiræa
Tv. en hvid gederams og th. en mørk spiræa

Haven i farver

Se hervores forslag til det florlette bed.



IDEER TIL DIT FLORLETTE BED

$
0
0
Haven i farver
TEMA: HAVEN I FARVER

Du kan selv tilplante et bed, der har samme florlette nuancerLæg både mærke til vækstformerne og farvekombinationerne.

TEKST: MARIANNE
FOTO: MARIANNE & LONE





Det er let at blive betaget af haver med florlette nuancer. Det løfter sindet og skaber ro, både i øje og sind, når farverne matcher hinanden, sådan som de gør i havereportagen om de florlette nuancer. Her giver vi dig nogle idéer til nye planter i dine bede.


Lad det være sagt med det samme: Det er de hvide, blålige og støvede grågrønne nuancer, der præger billedet. Med få variationer af blegrosa, violette og dybt bourgognerøde toner her og der. Helst i lette og luftige planteformer med løs vækst, langstrakte spir eller blomsterhoveder med små aks, knapper eller kvaste.

Har du lyst til selv at skabe sådan et bed - eller måske en hel have - vil vi her give dig nogle bud på planter, der kan tilføre bedet det florlette. Måske har du allerede et bed, som vil blive flyvende og luftigt, hvis du vælger et par planter fra nogle af listerne. Fortæl endelig gerne om det - og vis det også gerne (på din egen blog eller på Facebook. Du kan linke til os og skrive din blogs link nedenfor i kommentarerne, så læserne kan kigge med), hvis du allerede har en have eller et bed med florlette nuancer. Jo mere inspiration vi kan dele med hinanden, jo bedre.

Off we go!


BLÅ/LYS LILLA
lavendel, lavandula angustifolia
katteurt, nepeta
skabiose, scabiosa
storkenæb fx. 'Jolly Bee', geranium
hjulkrone, borago officinalis
hosta, funkia
kantbæger, nicandra physaloides
dusksalvie, salvia viridis
Klematis, indianermynte, dusksalvie, hjulkrone, storkenæb












ROSA
rosa lavendel, lavandula angustifolia rosea
slangepileurt, bistorta officinalis
tæppepileurt, bistorta affinis
torskemund, linaria
spydverbena, verbena hastata
mamelukærme, lavatera
rosa løvehale, phlomis tuberosa
storkenæb, geranium
Drejeblomst, spydverbena, lavatera, torskemund, muskatsalvie











HVID
fingerbøl, digitalis
haveklinte, lychnis coronaria
brudeslør, gypsophila paniculata
perlekurv, anaphalis
storkenæb, geranium
matrem db., thanacetum parthenium
muskatsalvie, salvia sclarea
rose fx Schneewitchen, rosa 'Schneewitchen'
kæmpeslør, crambe cordifolia
koriander, coriandrum sativum
sølvlys, cimicifuga racemosa
duftliljer, gladiolus callianthus
stolt kavaler, cosmos bipinnatus
Stolt kavaler, kæmpeslør, torskemund, rose  (Louise Bourgnet), duftliljer












DYB VINRØD
rød grønkål, brassica oleracea
rødbede, beta vulgaris ssp. conditiva
rød havemælde, atriplex hortensis purpurea
prydkongelys, verbascum
sommerfugleblomst, gillenia trifoliata
palmekål, brassica oleracea convar. acephala var. sabellica
mynte, mentha
salvie, salvia
blåhat, knautia
Alunrod, sommerfugleblomst, parykbusk, salvie,  palmekål













SØLV/GRÅ
mandstro, eryngium
lammeøre, stachys byzantina
alunrod, heuchera
karryplante, helichrysum italicum
fontænegræs, panicum elegans
eucalyptus, eucalyptus globulus
oliven, olea europaea
prydpære, pyrus salicifolia, pendula
evighedsblomst, helichrysum 
sølvsalvie, salvia argentea
Evighedsblomst, salvie, mandstro, lavendel, pilebladet pære



DEL JORDEN OG GLÆDEN

$
0
0
LINKS

Kunne du tænke dig at komme på "plantedating", så du kommer af med alle de tomatplanter du fik sået for mange af? Eller lave en aftale, hvor du får et stykke jord og giveren får glæden af at give? Så hop på dillen med at dele jorden.

TEKST & FOTO: MARIANNE




Landsforeningen Praktisk Økologi har lavet en slags "datingside", hvor man kan dele ud af det man har for meget af til dem, der har for lidt. Og hvor man, hvis man har økologiske drømme, tid, ork og kræfter,  kan få lov til at dyrke jorden, forbedre den, høste den og nyde afgrøderne. Her kan byttes, lånes og deles alt fra heste-, ko- og hønsemøg til æbler, kolonihavehuse og frø eller et stykke udyrket jord. Det lyder jo fantastisk, men...

SKAL MAN SÅ VÆRE MEDLEM FOR AT KUNNE DELE JORDEN
Del jorden
"Nej", siger Trine Krebs, forkvinden for Landsforeningen Praktisk Økologi. "Vi har sat os for at ville flytte folk, både mentalt og i deres handlinger". Det lyder i ordets egentligste forstand som en folkebevægelse. "Vi er jo en almennyttig forening" siger Trine, "og det betyder, at vi er for alle. Vi mener simpelthen at alle skal have adgang til jorden, hvis de gerne vil. Og det er der nu mulighed for med det nye site." Hun fortsætter: "Det er jo en idé, vi har lånt fra den engelske landshare-idé, som blev lanceret i TV-serien "River Cottage" og det at have to platforme, TV og webside, som det moderne menneske bruger, det rykker virkelig noget.

Del jorden
AT DELE JORDEN, HVORI LIGGER DET ØKOLOGISKE I DET? 
Efter at have talt med Trine Krebs bliver det klart. Tankegangen er denne her: Jo mere du bruger af den jord, der ligger lige ved siden af dig (eller nedenunder dig), desto færre varer, som kartofler, æbler, jord eller andet, vi køber, skal transporteres rundt i verden og give Co2-belastning. Og jo kortere du har til det stykke jord du dyrker, desto mindre Co2 forurening kommer du (den enkelte forbruger), så til at udlede. Derfor kan man også på DEL JORDENS hjemmeside finde et landkort, hvor man kan "sætte en knappenål", der hvor man bor, så folk kan finde hinanden inden for kort radius. Smart!

Del jorden
SKAL ALT DET, DER BLIVER DELT SÅ VÆRE ØKOLOGISK DYRKET?
"Nej" siger Trine Krebs, "det behøver det ikke at være, bare det ikke er sprøjtet med gift". Hun forklarer, at det professionelle, økologiske landbrug er underlagt så mange regler og forordninger, at det ville kunne kvæle enhver entusiastisk dagligdagsøkolog i sin vorden. "Vi vil gerne væk fra de løftede pegefingre og alt det man burde. Vi er en forening for de "glade uprofessionelle økologer". Vi deler jo også gratis ud af vores viden og lader den sprede sig. Det er det samme naturen gør, og det viser sig at være det der virker".
Hun fortsætter: "Her udfordrer vi hinanden, inspirerer hinanden, glæder hinanden. Det betyder, at blot man har lysten og afsætter tid til at arbejde for og med den økologiske tankegang, så er det godt nok. Det er jo altid en start. Derfra kan man så altid erhverve sig mere viden og forbedre sine metoder hen ad vejen.".

Del jorden
DET SANSELIGE MØDE
Man er ikke i tvivl om det med glæden og engagementet, for Trine Krebs er et levende bevis på den energi der kan komme ud af at opleve så megen lyst til at dele med andre. At glæde. At give og modtage. Hun fortæller så entusiastisk og glødende om at DEL JORDEN er det unikke mødested mellem de unge og de ældre.
Mange af de ældre har nemlig alt for meget - både jord og afgrøder - langt mere end de kan nå at dyrke og bruge. Og mange af de yngre er ivrige efter at dyrke deres egne grøntsager.Vi hører også om bedsteforældre, der får hjælp af børnebørnene til at oprette sig på hjemmesiden, så der er der jo også tale om et "møde" om noget godt.

At mødes IRL - in real life - som det hedder på "moderne dansk", betyder jo det sanselige møde i den virkelige verden. Der hvor det hele sker. Der hvor tingene gror. "Mange mennesker kan rigtigt gode lide den økologiske tankegang", afslutter Trine, "men de synes også det er ret vanskeligt. Det er som om der har været et videnstab, som nu er ved at blive genoprettet, og hvis vi kan være med til det, så når vi langt"!

Del jorden


LAD GÅ VIDERE, LAD GÅ VIDERE
Hvis du også vil være med, så vær endelig med til at dele. Viden er også at dele, ja, det er faktisk det nemmeste at dele, for man vil altid blive rigere - både giveren og modtageren. Her i HAVEFOLKET vil vi hellere end gerne være med, hvis du også vil, så del endelig din viden om DEL JORDEN.

STAUDESTEDET

$
0
0
Staudestedet
SPONSORPORTRÆT

Anne ejer en af de små planteskoler vi elsker at besøge. Enten på hendes stand på forskellige markeder eller på Djursland, hvor planteskolen Staudestedet holder til.

TEKST: MARIANNE
FOTO: ANNE MØLLER SVANE





Der er måske én og anden haveejer og planteelsker, der har gået rundt med drømmen om at forvandle sin have til en planteskole. Jeg har i hvert fald, når jeg hvert forår står med mange, mange hyldemeter af små potter med jomfruelige planter klar til udplantning. Og når jeg tænker på hvor morsomt det er at mangfoldiggøre planter, så kribler det endnu mere i fingrene. Læs her om, hvordan Anne gik fra drøm til virkelighed.

FRA HAVE TIL PLANTESKOLE
Da Anne ventede sit mellemste barn, havde travlt med job, stort landbrug, og så alt det løse en husholdning nu kan byde på, måtte hun se i øjnene at den gamle landbohaves bede var ved at gro til i ukrudt. Og der var jo rigeligt at se til i forvejen.

Staudestedet


Men da hun begyndte at tale om at nedlægge bedene, bad hendes dengang 3-4 årige søn så mindeligt om at
de blev der. Han elskede haven og hjælper stadig den dag i dag med i det, der med tiden blev til sin mors planteskole - Staudestedet. Så der blev delt planter, gravet op, pottet, stiklingeformeret og gjort ved, og pludselig stod Anne med et hav af planter, hun ikke vidste hvor hun skulle gøre af.

På sidelinjen fulgte Anne med i sin veninde Tina Møllers planteskole "Staudemarken" i Nordjylland og på et splitsekund blev Anne  hooked på tanken om at starte sin egen planteskole, at drømmen voksede og blev til virkelighed. Det betød - og betyder - så at Anne har to jobs. Hun skal passe et job som ingeniør i det daglige, og så hendes altoverskyggende hobby - stauder. Hun trapper langsomt ned i timer som ingeniør og hun trives faktisk rigtigt godt med at have begge dele. Så er der både til hjerne og hjerte.

TRAVLHED I FAMILIEN
Da vi taler sammen, Anne og jeg, fortæller hun at de netop nu, grundet det 3 ugers forsinkede forår, står med 15-20.000 småplanter, fordelt på 3-400 forskellige sorter, der skal pottes op og passes til den kommende sæson. 15-20.000! Det er immervæk en del. For det er jo foruden de planter, der allerede står og har vokset sig stærke fra sidste sæson.

Staudestedet

Fordi det er stauder hun sælger, har Staudestedet ingen drivhuse og af samme grund følger hun vejrliget. Når alle planterne er ankommet, er der derfor stor travlhed i familien. Mand og børn sættes i sving, og alle hjælper dér, hvor det er nødvendigt. Med den daglige husholdning, mens mor er udendørs, samt med potning, jord, vanding, oprydning osv. osv.

EGEN HAVE
Er der så tid til at komme ud i sin egen have, når man har så meget om ørerne? "Hmm", siger Anne og tygger lidt på spørgsmålet. "Haven her er jo på ca. 1 ha, og vi har både landbohave med en hel del staudebede på 60-70 m2, masser af græs, fodboldbane, trampoliner og så terrasserne. Så selvfølgelig kommer jeg ikke så meget derud i de travle perioder, men nu er der styr på den. Jeg planter så tæt at ukrudtet ikke har plads til at komme op. Og så har jeg den indstilling, at jeg når det, jeg når". Det lyder som en dejlig sund indstilling, mange kan lade sig inspirere af.

ÆRLIGHED
Anne fortæller, at mange af hendes kunder ofte kommer og beder hende om at give et bud på indretning af både bede og haver, og de beder hende også om at komme ud til sig og give råd. Men her holder Anne sig til "sin læst", og henviser i stedet for til Kjeld Slot, der ved hvad han taler om. "Han kan altid finde en vinkel på haver, som gør at de får personlighed", siger hun. "Hjemme hos os havde vi en bunke kampesten, og vi ville så gerne have en trappe. Men hvor skulle den føre hen? Og da vi bor lige i nærheden af Danmarks præstegård og havde udsigt til et helt vidunderligt kirketårn, fandt Kjeld Slot ud af, at det var oplagt at føre den op til den skønneste udsigt. Det havde vi aldrig selv fundet på, og vi nyder det i fulde drag!

Staudestedet


SERVICE OG GENNEMSKUELIGE PRISER
Anne selv har dog masser af god service til sine kunder på planteskolen. Hun har en rigtig god næse for hvad der er smukt og attraktivt i haverne, og hun griner lidt, når hun fortæller, at hun kun indkøber de planter hun selv kan lide. Jeg prøvede en gang at købe det, jeg troede andre kunne lide, men når folk står med planterne og jeg får at vide, hvad de vil bruge dem til, eller hvor de har tænkt sig at sætte dem, og de er til en vinduesudsigt, om de skal beklæde en bakke eller hvad det nu er, og jeg så kan høre, at det her vil slet ikke gå, så er det ikke sjældent, at jeg siger: Lad være med at købe dem der.

Staudestedet


Og så går vi rundt og finder planter frem, som jeg ved de vil få glæde af, og som er til at holde det sted, hvor de vil sætte dem. Der er jo så mange parametre i en have; lys, jordbundsforhold, blæst, foruden farveholdningen og vækstformen, og det er jo ikke altid mine kunder selv har gjort sig tanker om det inden de kommer.

Jeg har også selv bedst kunnet lide det enkle og gennemskuelige. Derfor er mine priser også til at have med at gøre. Jeg gør en dyd ud af at man får det, man betaler for. Derfor følger priserne også pottens størrelse, og jo større potten er, desto bedre rodnet har planten, fordi den har stået og er groet til.

HITPLANTER
På spørgsmålet om, hvilke planter folk så gerne vil have, fortæller hun, at det jo er meget forskelligt. Men de lyserøde, blå, lysegule, creme og lilla nuancer er stadig i top. Dernæst er det duftplanter og skærmplanter, der efterspørges. Og det er alle planter, som man kan finde på Staudestedet.

Staudestedet

Du kan vinde et gavekort til Staudestedet, læs mere om konkurrencen i HAVEFOLKET.

KONKURRENCE

$
0
0
KONKURRENCE

I denne uge, hvor vi har kastet vores kærlighed på alle farverne i haven, vi vil hermed invitere dig med i galleriet.


Vis os dit allerskønneste farveflor, og vind et gavekort til Staudestedet.dk








Vi håber at rigtig mange af vores faste læsere har lyst til at være med til at samle fotos der viser alle de mange muligheder for at se haven i farver. Vi sætter en sæsonaktuel gave på højkant til den, der præsenterer det smukkeste og mest fortryllende farveflor.



SEND OS ET FOTO
Udfordringen er at sende os dit bedste foto (på mailadressen info.havefolket@gmail.com) af dit farveflor, der er dannet ved en kombination af flere planter.

Billederne bedes beskåret i formatet 1x2 , alternativt beskærer vi det, når vi modtager det, så alle billeder der vises i magasinet har samme størrelse. Mener du, at der skal mere end et billede til for at vise dit farveflor på bedste vis, må du gerne fremsende mere end et billede. Vi vil så samle dine billeder i en collage med format 1x2, hvis du ikke selv allerede har gjort det.

storkenæb, staudesalvie, allium og rød løn
Storkenæb, staudesalvie, allium og rød løn
PLANTERNES NAVNE
Hvis du kender dem, modtager vi meget gerne oplysning om plantenavnene. Det kunne jo være at nogen skulle have fået lyst til at gøre dig kunsten efter. Navnene vil blive oplyst sammen med dit bidrag. 

Se et eksempel her:







HVEM KAN DELTAGE?
Alle HAVEFOLKET's registrerede, faste læsere kan deltage. Er du ikke allerede fast læser, kan du let tilmelde dig som læser ude i højre side under "vær med". 

Husk at oplyse dit fornavn, dit efternavn og din adresse! 

Vi oplyser kun plantenavne, dit fornavn og din by sammen med dit bidrag, men vær opmærksom på, at kun bidrag med disse oplysninger kan deltage i konkurrencen.

VIL DU VIDE MERE
Under fanen konkurrencer kan du læse mere om retningslinierne for vores konkurrencer. Som i tidligere konkurrencer udvælger vi i redaktionen hver en favorit, og så er det jer læsere, der vælger den endelige vinder! Gaven til den heldige er et gavekort på 350 kr. fra Staudestedet.dk, som du kan læse mere om her.


Så tjek dit billedarkiv for fotos af din have i farver og send det til os inden deadline, der er onsdag den 8. maj 2013 kl. 20. Vi glæder os meget til at høre fra dig.


DEN BLÅ OG GULE HAVE

$
0
0
Iris germanica
TEMA: HAVEN I FARVER

Blå og gul er komplementærfarver og lyder umiddelbart vildt i en have. Men finder du de rigtige planter og nuancer, så klæder de hinanden på en sofistikeret måde. 

TEKST:MARIANNE
FOTO: KARINA & LONE





Der er så mange, der er gulforskrækkede, men hvis man opfatter gul som en nuance af grøn eller lime, og lader være med at havne ovre i de skrigende "Nettogule" planter samt HELT afholder sig fra at indføre orange og rød, så er gul en farve der fremhæver netop dens modsætning; blå og lilla.


Blåregn
BLÅREGN
Blåregn spiller sammen med bladhanget med en helt utrolig lethed og elegance. Vi er i en tone i nærheden af lilla eller lys violet, og den står til alle haver med pergolaer,altaner, rækværker og stativer. Den kravler også fint oppe under loftet i en overdækket terrasse, og danner derved det yndigste levende tag.
Stormhat
STORMHATTEN
Stormhat har en helt igennem blå-blå farve. De lange spir klæder alle staudebede, og plantegruppen kan placeres midt i eller i baggrunden på grund af højden - eller, hvis der er noget, der er endnu højere, i forgrunden af en rolig baggrund.

Iris germanica
IRIS
De blå iris germanica changerer imellem de sart babylilla og lyseblå over i de kraftige "pædagoglilla" for at ende i dyb violet. Et levende og interessant indslag i ethvert bed.






Haven i farver

Haven her er West Dean Garden i England, og den bærer tydeligt præg af et helt bevidst brug af farvepaletten i den blå-gule ende. Samtidig er der tænkt over planteformerne og deres vækst, og de tueagtige plantegrupper (katteurt, landløbere, storkenæb og asters), afveksles af de mere sivagtige (dagliljer). Bemærk også tricket med at gentage plantegrupperne hen ad en lang sti som denne. Det skaber ro og balance.


Haven i farver

Og hvis vi vender os rundt ser vi tankegangen fortsat: Vortemælk, klematis og store grupper af stauder afløser hinanden og væver sig ind og ud af hinanden.


Storkenæb 'Jolly Bee' og staudesalvien går rigtigt godt i spænd. Bemærk også græsserne i baggrunden. Bedet herover er designet af Jane Schul.


MODIGE "GULFORSKRÆKKEDE"
Hører du til de "gulforskrækkede", der alligevel godt kunne tænke sig at prøve, så sørg for at holde dig til de cremegule og sart-baby-pastel-gule farvetoner. Man kan både få landløbere (Tropaeolum /tallerkensmækker), asters, skabiose, roser, lodden løvefod, løvehale, vortemælk og mange andre skønne stauder og sommerblomster i denne nuance.


INSPIRATION TIL PLANTEVALG

Haven i farver
Salvie, skælhoved, indianermynte, stormhat, drejeblomst, solhat, stormhat, løvehale, knopurt, elefantgræs, Kortlæbe, sankthansurt, hirse, kærmindesøster, pileurt. 
Fotos lånt af Staudestedet.dk


























BLÅ
Blåregn, Wisteria sin. 'Profelic'
Klematis, Clematis 'Multi Blue', 'Arabella', 'Alpina'
Stormhat, Aconitum napellus
Katteurt, Nepeta 'citriodora', 'Six Hills Giant', 'Walkers Low', 'Nervosa'
Indianermynte, Agastache 'Black Adder', 'Blue Fortune'
Kærmindesøster, Brunnera macrophylla 'Hadspen Cream'
Salvie, Salvia nemorosa 'Caradonna', 'Lubeca', 'Mainacht', 'Sensation Deep Blue Improved'
Storkenæb, Geranium 'Jolly bee'
Iris, Iris germanica og iris sibirica

GUL/HVID 

Løvefod,  Alchemilla mollis
Gul daglilje, Hemerocallis 'Green Flutter', 'Molokai', 'Joan Senior'
Stormhat, Aconitum napellus 'Album'
Skælhoved, Cephalaria 'Gigantea'
Løvehale, Phlomis russeliana
Drejeblomst, Physostegia virginiana 'Miss Manners'
Sankthansurt, Sedum hybride 'Sunkissed'
Elefantgræs, Miscanthus sinensis 'Strictus'

DE MØRKE 
Knopurt, Centaurea montana 'Amethyst Dream'
Hirse, Panicum virgatum 'Rehbraun'
Pileurt, Persicaria amplexicaulis 'Blackfield'
Solhat, Rudbeckia occidentalis 'Green Wizard'
Kortlæbe, Teucrium hyranicum

AT GLÆDE SIG...

$
0
0
HAVETANKER

Vi har alle gået og ventet på forår, varme og frodighed. Det har gæsteblogger Ulla med bloggen Frk. Anemone skrevet om her. Tag med og se hendes vidunderlige hyldest til havens flor.

TEKST & FOTO: ULLA, FRK. ANEMONE. GÆSTEBLOGGER
INTRO: HAVEFOLKET







OM AT GLÆDE SIG

Havefolk er som regel glade og lykkelige mennesker det meste af tiden - man glæder sig. Over det der sker i haven lige nu, og man glæder sig til det der kommer i haven. Forventningens glæde er som bekendt stor. Og forventninger har man da bestemt.



Havemæssigt er der ikke meget at glæde sig over til vinter, men jeg glæder mig altid over vinteren, når den først er kommet og sneen ligger smukt på træer og buske og giver det ekstra lys, som vi higer efter på den årstid. Og vinteren glæder mig med tid til at fordybe sig i havelitteratur, frøbestillingslister og masser af blogsurfing. Glæden ved at så de mange frø, der er landet i min postkasse.



Men hvor man dog glæder sig til forår. Til at se de første vintergækker og dorothealiljer komme frem og stå med deres snehvide, nikkende hoveder. De er så ukuelige, og kommer frem mens det endnu er koldt.





Derefter følger påskeklokkerne. Min lillebitte bestand giver stor glæde og skaber forventning om flere endnu. Påskeklokkebørn jeg fik foræret – dem glæder jeg mig til at se vokse sig store. Store forventninger om et besøg hos ”påskeklokkegartneriet” over dem alle, Spiren – det må da lykkes en dag!





I min have findes ikke erantis, men jeg glæder mig over de gule erantistæpper der ligger bredt ud alle andre steder.

Forårsløg skaber enorm glæde. Som et barn ved juletid venter man på at se krokus, hyacinter, narcisser, tulipaner og anemoner, som man i timevis lå på sin knæpude og omhyggeligt lagde ned i bedene i efteråret. Her er forventningens glæde umådelig stor!





Og samtidig blomstrer mit blå anemonetæppe. Et blåt blomstertæppe, som går væg-til-væg i mit bed, og som er indbegrebet af forår i min have. Solen skinner og alle anemonerne stråler om kap med den og smiler til hele verden. Det er glæde.



Åh… så kommer roserne. Jeg glæder mig til gensynet med Gertrude, Pernille, Astrid, Ingrid, Charlotte, Zephirine, Honorine, Ilse – nogle af dem med de fine efternavne Jekyll, Lindgren og Bergmann. Og alle de "royale": Queen of Sweden, Queen Elisabeth, Crown Princess Margaret, Lady Emma Hamilton - og mange andre dejlige roser. Nogle synes at roser er så besværlige og arbejdskrævende at have med at gøre. Men jeg må sige, at når man først har oplevet sit eget selvskabte rosenflor, fordi man har gødet og nødet og passet roserne med vand og klipning, ja så er det da en evig sommerglæde at have roser. Det er meget afstressende, ja ligefrem hyggeligt at gå og nusse sine roser – en hobby man kan dyrke helt frem til efteråret.





Men ingen roser uden klematis! Alle mine klatreroser har følgeskab af klematis. De supplerer hinanden på fineste vis, i afstemte farvetoner eller som mere balstyriske modsætningsfarver. Når glæden vokser i højden, kan man måske sige om klematis. Geniale planter, der ikke kræver megen plads forneden, men som fylder og giver haven en tredje dimension. Farveglæde, formglæde - klematis i utallige modeller – man kan nemt få sit samlergen stimuleret.





Som sommeren skrider frem er der nye lækre ting at glæde sig til. Stauderne, som myldrer frem allerede i det tidlige forår, sommerblomsterne man fik sået, priklet og plantet ud, dahliaerne, solhattene og mange flere.





Og så glemte jeg i farten rhododendronerne – det er jo et helt kapitel for sig, men det vil jeg ikke komme nærmere ind på her.






Glæder man sig til efterår? Efterår kan have en lidt melankolsk klang for nogle, men for mig handler det om at se det skønne i det aktuelle, og med lidt god vilje kan man godt glæde sig til kølige, klare oktoberdage med høj himmel og solskin og de skønne efterårsfarver i haven og i naturen.





At glæde sig til et nyt haveår er jo ikke kun at glæde sig til at komme ud og rode i jorden, plante, beskære og gøde. Det er selvfølgelig også at glæde sig til skønne sommermorgener med kaffe ved dammen, og varme dage på terrassen i godt selskab - for slet ikke at tale om de lune sommeraftener under parasollen mens solen forsvinder. Dem kan man godt glæde sig en hel del til, for de er så sjældne!

At glæde sig til en ny havebog udkommer og dagene efter at den er modtaget – åh, det er en fryd og en glæde.

At glæde sig til at komme på planteskolen for at kigge og købe, måske noget man længe har glædet sig til, og glæden ved de helt uundgåelige "hovsa-og-impulskøb" – der plejer både mit planlægningsgen og mit shoppinggen.

At glæde sig til blogtræf, og tænke om det mon bliver ligeså hyggeligt som sidste gang, eller blot at være spændt på at deltage for første gang. Når glæde bliver til gensynsglæde.

Og havebesøg – i Danmark eller i udlandet. Åh, når man først har planlagt det….

Er der noget at sige til, at vi havemennsker er glade?

NEMME GENVEJE TIL VAND I HAVEN

$
0
0
Vand i haven
VAND I HAVEN

Det kan godt være du drømmer om flydende åer ned gennem din have, og om en dam á la gadekær. Men mindre kan også gøre det. Vand i haven kan sagtens være nemt. 

TEKST & FOTO: MARIANNE





Åh, vand er så vidunderligt! At kunne sidde og iagttage de smidige, bløde, vuggende bevægelser uden egentlig at gøre andet end at lade dem aflejre sig i sit indre og finde ind i rytmen. Eller at lade sig selv gå i dvale for en stund, betaget af den ro og dybde vand har. 

At begejstres over det liv, der er i og omkring vand. Vandets reflektion af lyset og vegetationen over vandoverfladen, lyden af vandets rislen, klukken eller pludren. Oplevelsen af flow, at kunne hente himlen ned på jorden året rundt; forår, sommer, efterår og vinter. Fornemmelsen af tid og rum og erkendelsen af, hvad der er op og ned (på al ting).



Vand i haven


Der skal ikke så meget til, og du kan jo begynde i det små, hvis du da ikke vil gå i gang med det helt store, så du får recirkulerende vandløb eller japanske træterrasser med vandbassiner imellem  - eller hvad med et gadekær?


Pletter i luften i vand
OG HVAD ER "I DET SMÅ" SÅ?
Er du ejer af en stor urtepotte uden hul i bunden, kan du bruge den som minidam på terrasssen eller på udvalgte steder i din have. Jeg klunsede en dag en stor, håndlavet, frostsikker urtepotte, som havde et ret lille hul i bunden. Det proppede jeg til med en korkprop, lagde en mursten ovenpå og fyldte vand i. Det gik glimrende, og potten holdt på vandet. Af og til smed jeg et afknækket blomsterhoved eller tre i, det så sødt ud. En dag stod jeg med potteplanten, der hedder "Pletter i luften", som jeg ville plante ud i haven. Desværre var den blevet lidt halvtør, og Birgit Reimer har jo lært mig at vande potterne godt op inden de ryger i jorden. Potten røg ned i vandet i mit interimistiske lille vandtrug og så sker det, som i nogle haver sker tit (især i min). Der kommer til at gå nogen tid før man får vendt tilbage til opgaven. Andre opgaver trænger sig på - hukommelsen er ikke hvad den har været osv. osv. Men der er ikke noget, der er galt uden at det er godt for noget! Det var her jeg opdagede, at pletter i luften måske i sit tidligere liv var en vandplante, for de trives formidabelt! Fra nu af skal jeg have vandkar. Potter med pletter.

Vand i haven
En nedgravet murerspand med en pumpe i er skjult under denne hyggelige vandfontæne hos Bente fra Elmbjergs Eden. 



Vand i haven
VANDFRED 
En halv whiskytønde kan også gøre det ud for en dejlig, lille dam. Vi har én stående på terrassen med et par åkander og en lille solcelledrevet pumpe til at give den gode plumrelyd, til at give lysreflekser, til bierne, som også bliver tørstige, til almindelig forventning og glæde, mens åkanderne langsomt folder deres skønne lotusblade ud. Oh, hvilken fryd - hvilken fred. Det hele kan du erhverve for under en "tusse", og det giver så meget år ud og år ind - hele året. Også efterårets travle skyer og vinterisens krakelerede overflader fremmer fredsforhandlingerne i dit indre.




Vand i haven
Bemærk pinden, der sikrer at smådyr eller padder kan komme op igen, hvis de skulle plumpe i.
Hvis du interesserer dig for vand og dets indflydelse på rum og landskab, så læs med herog hvis du interesserer dig for hvordan vand afstresser dig, så læs med her.



VAND, VAND OG ATTER VAND

$
0
0
Vand i haven
VAND I HAVEN 

Man kan have vand i haven på mange forskellige måder, og der findes løsninger i både stort og småt. Læs med her og se et par flotte og inspirerende eksempler. 

TEKST: KARINA 
FOTO: LENE & KARINA 





Vi skal her på en tur rundt i nogle af Danmarks dejligste haver og se på vand, og hvilke lydmæssige og optiske effekter vand kan bringe, afhængigt af hvordan man bruger elementet.  

Vand i haven


EN HAVEDAM 
Leder man efter inspiration til vand i haven er Haveselskabets Have på Frederiksberg et godt sted at besøge. Søen, som I kan se her, har været en del af haven i over hundrede år, hvilket også betyder at den fremstår som en helt naturlig del af dette haveparti. I søen er der masser af dyreliv, som sammen med de smukke, omkringvoksende træer er med til at lukke byen ude for en stund.
Vand i haven


ET STØBT BASSIN
Det er også i Haveselskabets Have man finder Vandhaven, som oprindeligt er tegnet af Eigil Kjær og senere moderniseret af havearkitekt Jane Schul. Vandhaven er et lukket rum, hvor en en smuk, gammel murstensvæg, en langstrakt pergola og en galgegang rammer haven ind. Kvindefiguren som står i midten af bassinet er skabt af kunstneren Erhard Henning, og var en del af den oprindelige vandhave, og den pryder fortsat haven i dag.

Vand i haven


I 2007 blev bassinet renoveret og nye granitkanter etableret. Træder man ud på den store bordursten kan man krydse vandoverfladen, hvilket giver oplevelsen en ekstra dimension.

Haveselskabets Have kan man besøge året rundt og døgnet rundt. Tryk på linket for adresse og yderligere information.


Vand i haven



ET BASSIN OG EN REGNVANDSOPSAMLER I ÉT
Et yndet motiv fra Haven i Hune er dette smukke bassin som er opmuret i fundablokke. Ikke alene giver bassinets svungende bevægelse en flot virkning i haven, det opsamler også regnvand, som kan leveres videre ud i haven ved hjælp af dykpumper. Det fine andehus har Annes mand, Claus Bonderup, tegnet som en gave til fruen.
Haven i Hune er i øvrigt åben for publikum fra lørdag den 27. april til og med søndag den 29. september, hvor du i havehuset kan få "opskriften" på dette bassin. På linket kan du læse mere om sæson 2013, adresse og ophold.
Vand i haven








ET SPEJLBASSIN 
Hos havearkitekt Kjeld Slot spejles himlen og de omkringliggende træer i det runde jernbassin, som ses på første billede. Det afgørende for spejlbassinets funktion er den store vandoverflade og ikke dybden på bassinet. Bassinet her har blot en dybde på 15 cm, men effekten er stor.

EN ZINKBAKKE MED ET PAR STEN
Hvis man ikke har pladsen til et spejlbassin i dette format, kan det jo både formes og udføres i de mål som passer ind. Alternativt kan man fylde vand i en zinkbakke, som på sidste billede foroven. Også denne lille vandinstallation er fra Kjeld Slots have, hvor et par søsten bryder vandoverfladen på sin egen dekorative og enkle måde.

Skulle få lyst til at få syn for sagerne, så er der rig mulighed for dette under Kjeld Slots Havefestivalsom finder sted i Ellipsehaverne ved Ebeltoft den 15. og 16. juni (2013).

Vand i haven



ET LILLE SPRINGVANDSBASSIN 
På billederne her er vi hjemme hos Claus Dalby i Risskov, hvor der også er forskellige vandeksempler at finde. Det kvadratiske bassin falder smukt ind i omgivelserne, og giver planterne og de bløde former et flot og stramt modspil.

Vand i haven

EN VÆGFONTÆNE
En vægfontæne er også en mulighed, hvis man vil have vand i haven. Den behagelige lyd fra den stille vandstråle opstår, når vandet rammer overfladen i bassinet forneden.

Vand i haven

Vægfontænen ses her i baggrunden. Foran ses igen et kvadratisk vandbassin hvor en vandstråle er med til at skabe et smukt lydbillede. Strålens symmetriske placering gør heller ikke billedet ringere.

Vand i haven

Til sidst er igen et eksempel på hvordan et spejlbassin kan bruges. Her er det den smukke pavillon der genspejles i den runde vandflade.  Ønsker man sig et spejlbassin i haven, skal man til opgaven alliere sig med en smed, som kan udforme bassinet efter ens ønsker.


TEMA: VAND I HAVEN

$
0
0


UGENS LEDER

At vand har en beroligende og stemningsskabende effekt på nervesystemet og sindet er en velkendt sag. Vand er selve livets kilde. Det er her liv starter, det er det, liv består af og ingen levende organismer kan leve uden. 

I haven slæber vi gerne rundt på vandkander og haveslanger, men vi - både dyr, insekter, fugle og mennesker - nyder jo også at "være sammen" med vand. For vand drager. 


Da jeg var en ung kvinde boede jeg i Espergærde på Nordsjællands østkyst. Jeg havde mange grunde til at cykle alene omkring i omegnen, og det gjorde jeg så. Op og ned langs kysten på Gammelstrandvej, ud på molerne i havnene i Sletten, Humlebæk og Espergærde. Bare for at nyde lyset, luften og energien fra Øresund. Men det allerbedste var at cykle ind i Egebæksvang Skov og hen til Salamanderdammene, som var to "søster-søer". De var omgivet af flere åløb dybt beliggende i skrænter, der var bevokset med ranunkler, iris, brøndkarse og mange andre vidunderlige "vandelskende planter". Dér kunne jeg bruge timer, bare sidde der og vegetere. Falde i søvn, vågne omgivet af træernes flimren i vandspejlet og den ro, der sænker sig i en, når man har siddet og genfundet sine egne dybder i søen.

Der skulle gå rigtigt mange år med hus og have, før jeg blev klar over, at vand i haven - også bare en "lille pyt" kunne give samme fornemmelse af at have kontakt med sig selv og den omgivende natur. På én gang. Men nu er den der, pytten, og hele familien og alle de beboere, hvis plet på moder jord, vi "låner" nyder rigtigt godt af den.

Der er mange vinkler på vand for et havemenneske; regnbede, vandopsamling og genanvendelse af regnvandet, drypvanding, vandreservoirer ... vi kunne blive ved. Ja, og det gør vi også hen over sommeren, bare rolig! Denne gang er vores fokus på at give dig inspiration, så du kan få vand i haven. En lille eller en stor "pyt". En, der kan blive klar på et par timer eller et noget større projekt, som du vil kunne nyde de næste 30 år. Vi tager også rundt i kendte haver og iagttager, hvordan vandet indgår i helheden.

Vi håber du vil glædes over denne uges tema. Hvis det ikke lige er dig, kan du jo kigge nærmere på månedens konkurrence, hvor du kan vinde et gavekort til planteskolen Staudestedet. Du skal blot vise os dit dejligste farveflor. Ellers kan du more dig med at læse eller genlæse tidligere temaer, og endelig har vi lavet nogle genveje til emner, som måske interesserer dig, fordi du netop selv lige står med et projekt i din have. Genvejene finder du ude i "kasserne" i højre side.

God fornøjelse!



Ugens artikler om VAND I HAVEN :

VAND, VAND OG ATTER VAND
Der findes uendeligt mange spændende løsninger og designs, når det gælder vand i haven. Karina tager os med i et par kendte haver, hvor det virkelig fungerer.





NEMME GENVEJE TIL VAND I HAVEN
Det tager ingen tid (og næsten ingen penge) at lave en miniudgave af en dam. Marianne kommer med et par tips til nemme genveje.





VANDSTEN
At have en vandsten i sin have giver en kontinuerlig fornemmelse af liv. Karina fortæller om oplevelsen med sin.




DA VI FIK HAVEDAM
Gæsteblogger Ulla (fra bloggen "Frk. Anemone") og hendes mand Malcolm har lavet en rigtig dam i deres have. Her kan du følge processen, få tips og inspireres.





Læs eller genlæs også:

ALHAMBRA
Der findes mange fantastiske steder i verden, og jeg har været så heldig at besøge ét af dem - Alhambra.




ANNE CHAMBERS' PARADIS
Mon ikke du kender dette element? Det er fra haven ved Kiftsgate Court, der ligger smukt i bakkerne i engelske Cotswold. En have skabt af tre generationer af kvinder. Og haven er stadigvæk i familiens eje.



BOTANISK HAVE I VANCOUVER
Skøn lang billedreportage fra VanDusen Garden, den botaniske have i Vancouver i staten British Columbia i det sydvestligste Canada.




Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.


VAND, VAND OG ATTER VAND

$
0
0
Vand i havenVAND I HAVEN 

Man kan have vand i haven på mange forskellige måder, og der findes løsninger i både stort og småt. Læs med her og se et par flotte og inspirerende eksempler. 

TEKST: KARINA 
FOTO: LENE & KARINA 





Vi skal her på en tur rundt i nogle af Danmarks dejligste haver og se på vand, og hvilke lydmæssige og optiske effekter vand kan bringe, afhængigt af hvordan man bruger elementet.  

Vand i haven


EN HAVEDAM 
Leder man efter inspiration til vand i haven er Haveselskabets Have på Frederiksberg et godt sted at besøge. Søen, som I kan se her, har været en del af haven i over hundrede år, hvilket også betyder at den fremstår som en helt naturlig del af dette haveparti. I søen er der masser af dyreliv, som sammen med de smukke, omkringvoksende træer er med til at lukke byen ude for en stund.
Vand i haven


ET STØBT BASSIN
Det er også i Haveselskabets Have man finder Vandhaven, som oprindeligt er tegnet af Eigil Kjær og senere moderniseret af havearkitekt Jane Schul. Vandhaven er et lukket rum, hvor en en smuk, gammel murstensvæg, en langstrakt pergola og en galgegang rammer haven ind. Kvindefiguren som står i midten af bassinet er skabt af kunstneren Erhard Henning, og var en del af den oprindelige vandhave, og den pryder fortsat haven i dag.

Vand i haven


I 2007 blev bassinet renoveret og nye granitkanter etableret. Træder man ud på den store bordursten kan man krydse vandoverfladen, hvilket giver oplevelsen en ekstra dimension.

Haveselskabets Have kan man besøge året rundt og døgnet rundt. Tryk på linket for adresse og yderligere information.


Vand i haven



ET BASSIN OG EN REGNVANDSOPSAMLER I ÉT
Et yndet motiv fra Haven i Hune er dette smukke bassin som er opmuret i fundablokke. Ikke alene giver bassinets svungende bevægelse en flot virkning i haven, det opsamler også regnvand, som kan leveres videre ud i haven ved hjælp af dykpumper. Det fine andehus har Annes mand, Claus Bonderup, tegnet som en gave til fruen.
Haven i Hune er i øvrigt åben for publikum fra lørdag den 27. april til og med søndag den 29. september, hvor du i havehuset kan få "opskriften" på dette bassin. På linket kan du læse mere om sæson 2013, adresse og ophold.
Vand i haven








ET SPEJLBASSIN 
Hos havearkitekt Kjeld Slot spejles himlen og de omkringliggende træer i det runde jernbassin, som ses på første billede. Det afgørende for spejlbassinets funktion er den store vandoverflade og ikke dybden på bassinet. Bassinet her har blot en dybde på 15 cm, men effekten er stor.

EN ZINKBAKKE MED ET PAR STEN
Hvis man ikke har pladsen til et spejlbassin i dette format, kan det jo både formes og udføres i de mål som passer ind. Alternativt kan man fylde vand i en zinkbakke, som på sidste billede foroven. Også denne lille vandinstallation er fra Kjeld Slots have, hvor et par søsten bryder vandoverfladen på sin egen dekorative og enkle måde.

Skulle få lyst til at få syn for sagerne, så er der rig mulighed for dette under Kjeld Slots Havefestivalsom finder sted i Ellipsehaverne ved Ebeltoft den 15. og 16. juni (2013).

Vand i haven



ET LILLE SPRINGVANDSBASSIN 
På billederne her er vi hjemme hos Claus Dalby i Risskov, hvor der også er forskellige vandeksempler at finde. Det kvadratiske bassin falder smukt ind i omgivelserne, og giver planterne og de bløde former et flot og stramt modspil.

Vand i haven

EN VÆGFONTÆNE
En vægfontæne er også en mulighed, hvis man vil have vand i haven. Den behagelige lyd fra den stille vandstråle opstår, når vandet rammer overfladen i bassinet forneden.

Vand i haven

Vægfontænen ses her i baggrunden. Foran ses igen et kvadratisk vandbassin hvor en vandstråle er med til at skabe et smukt lydbillede. Strålens symmetriske placering gør heller ikke billedet ringere.

Vand i haven

Til sidst er igen et eksempel på hvordan et spejlbassin kan bruges. Her er det den smukke pavillon der genspejles i den runde vandflade.  Ønsker man sig et spejlbassin i haven, skal man til opgaven alliere sig med en smed, som kan udforme bassinet efter ens ønsker.


FRØKEN ANEMONES HAVEDAM

$
0
0
TEMA: VAND I HAVEN

Vand i haven - hvem ønsker sig ikke det? Ulla og Malcolm har gjort noget ved det. Læs med her, og se deres skønne havedam.

TEKST & FOTO: ULLA, FRK. ANEMONE. GÆSTEBLOGGER
INTRO: HAVEFOLKET







Da vi for ca. 14 år siden skulle i gang med at anlægge vores have på resterne af en byggegrund, havde vi ingen planer om vand i haven. Tværtimod blev der i hele arealet bag huset anlagt køkkenhave, og et stort drivhus blev også sat op. Der blev gravet ud til kælder i hele midten af drivhuset, lagt fundablokke og støbt et kælderrum, hvor alle vores fuchsiaplanter skulle overvintre frostfrit.

Mon I husker decemberorkanen i 1999? Det var første gang drivhuset blæste i stykker. Glas blev samlet op, glas blev erstattet og inden længe var drivhuset helt igen. Historien gentog sig mindst én gang mere, hvorefter vi besluttede at vi ikke ville have drivhus længere. Dette er den korte version!

Mens Malcolm gik og demonterede hele molevitten - gravede fundablokke og beton op - tror jeg bestemt han gjorde sig sine tanker om hullet i jorden. Et glimrende eksempel på at han som regel ikke ser nogen begrænsninger i haveprojekter, men derimod kun muligheder.

Nu skulle vi have havedam!

havedam
INGREDIENSER
Gode overarme og en stærk ryg
Skovl
Et godt tæppe, gerne en rest af en rød løber 
(Og hvorfor nu det? ... se længere nede!)
Bassinfolie
Marksten
Masser af vand
Vandplanter
Pumpe(r)
Fisk

    Selvom vi er fælles om de fleste ting i haven, så må jeg retfærdigvis sige, at havedammen er Malcolms projekt, og han er mester for både design, anlæg og vedligeholdelse.




    Man kan lave havedam på mange måder, men vi tog den simple model med at grave et endnu større hul end det, der var der i forvejen efter drivhuset. Kanterne blev lavet som ”trappetrin” og dybden i midten af dammen blev udmålt til godt 90 cm.

    havedam







    havedam














    For at forhindre at sten arbejder sig igennem plastfolien er det en god ide at lægge et kraftigt tæppe som bund i hullet. Tæppet bankes godt på plads ind i alle folderne på ”bassintrappen”, før bassinfolien lægges ned.







    Og så lægges bassinfolien ud.
























    Vi valgte at kante dammen med marksten, men der er også andre muligheder. 


    havedam










    Øverste trin på ”bassintrappen” skal være lige under vandoverfladen, for så er det nemt at placere planterne der. Planter, der skal stå lidt dybere, placeres på næste ”trappetrin” og så fremdeles.


    PUMPER
    Hvis man ønsker fisk i dammen er det nødvendigt med en pumpe, som ilter vandet. Der fås mange forskellige størrelser i havecentrene, og man kan lave de fineste små springvand.

    guldfisk og springvand




    PLANTER
    Åkander placeres i en kurv ude i dammen, og gødes en gang om året med en langtidsvirkende gødningstablet, som presses ned i kurven.

    åkande










    Desuden har vi vandiris og nogle fine, lyserøde blomster med det latinske navn Schizostylus samt vandspir og krebseklo. Sidstnævnte skulle hjælpe med til at begrænse alger. Rundt om dammen er der forskellige græsser, kæmpestenbræk, bregner, hosta og dagliljer samt en azalea.

    havedam



    ALGER
    Det er svært at undgå alger, men man kan begrænse dem ved brug af en tørveblok, som nedsænkes på bunden af dammen. Det kan være lidt tricky at få den placeret, hvorfor man evt. er nødt til selv at hoppe i vandet for at styre processen.

    Desuden anvender vi en ultraviolet lampe, som er en anordning, hvor vandet pumpes igennem et rør, der belyses af lampen og derefter løber tilbage i dammen.

    havedam


    VEDLIGEHOLDELSE
    Hos os renser Malcolm dammen grundigt hvert forår. Det sker ved at alt – eller næsten alt – vandet pumpes ud i bedene og herefter følger lyden af højtryksspuleren, når hele bassinet får den store brusetur. Det er et værre vandpjaskeri, som jeg har ham mistænkt for at hygge sig ganske gevaldigt med.


    havedam


    Når alt skidtet er spulet væk, kobles haveslangen på (den, der er tilkoblet vandmåleren, I ved nok …) og der fyldes vand i bassinet, men kun til kant! Bortset fra den ene gang, hvor noget gik galt og vandet løb hele natten, og hanen først blev drejet modsat vej næste morgen.


    HVAD SÅ OM VINTEREN?
    De sidste to vintre har vi ladet pumpen køre, hvilket har været tilstrækkeligt til at holde dammen åben med et lille isfrit hul.

    Fiskene opholder sig på bunden af dammen, og et løst mandtal tyder på, at de alle har overlevet vinteren.








    GLÆDEN VED EN HAVEDAM
    Vi har aldrig fortrudt, at vi fik havedam. Vand i haven tilfører en ekstra dimension både visuelt og lydmæssigt. Planterne spejler sig i dammen sammen med himlen, og samtidig får man også udvidet sin dyrebestand.

    havedam


    "Vi har aldrig fortrudt, at vi fik havedam. Vand i haven tilfører en ekstra dimension både visuelt og lydmæssigt" 

    Ikke nok med at kattene - både ens egen rødhårede og naboernes sortbrogede - ynder at spadsere rundt langs kanten af dammen og kigge på de smukke guldfisk. Og de kigger for det meste kun – dammens kant er nemlig konstrueret således at misserne får alvorligt våde futter hvis de skal fange en fisk. Nej, vi oplever også frøer, guldsmede og salamandere samt fugle der bader og drikker vand året rundt.

    havedam




















    Da vi havde etableret havedammen anlagde vi en terrasse næsten ved siden af. Terrassen blev omkranset af rosenbede med duftende roser, clematis, allium, tulipaner og storkenæb som de væsentligste planter. Her sidder vi mangen sommermorgen med morgenmaden, og det er særligt skønt at være i nærheden af rislende vand. Det giver en dejlig stemning.

    havedam

















    Historien slutter selvfølgelig ikke her ...

    Ikke længe efter dammens tilblivelse fik vi købt et mindre drivhus af plast (det blæser altså ikke i stykker) så vi kan dyrke lidt tomater m.v.,  og sidste år kom der en alvorlig knopskydning på den første dam, da Malcolm egenhændigt igen gravede et stort hul, støbte en brønd og et vandfald, købte flere pumper og bassinfolie, samlede en mængde marksten, og fik det hele anrettet så fantastisk fint, at vi nu har to damme, som er internt forbundet. Denne skabelsesproces er detaljeret beskrevet på min blog under billedet Sådan lavede vi havedammen. Her kan du også læse, hvorfor der ligger en rød løber under den store havedam.


    VANDSTEN

    $
    0
    0
    vandstenTEMA: VAND I HAVEN 

    At have vand i haven giver en kontinuerlig fornemmelse af liv, men mange lader mange sig stoppe, hvis der er børn i haven. 
    Sådan behøver det ikke at være. Se her hvordan du kan få vand i haven på den sikre måde. 

    TEKST: KARINA 
    FOTO: SIGNE & KARINA 





    Da vi flyttede til vores hus for 6 år siden var vand noget af det, der lå højt på haveønskelisten. Gennem årene har jeg gransket mange idéer igennem. Den allerførste var en høj fontæne med tre lag. Den idé blev skudt ned igen, og fontænedrømmen blev til drømmen om et støbt bassin i 30-40 cm's dybde.


    vandsten



    Et par år efter vi var flyttet til huset fik vi vores søn, og så måtte der udtænkes nye idéer. Selvom 30-40 cm ikke lyder af meget, kan det gå så grueligt galt hvis barnet ryger i.

    Det støbte bassin ligger nu stadig på ønskelisten til engang, når vores søn er blevet ældre. I mellemtiden har vi glæde af vores lille springvandssten, som I kan se på billederne her.

    vandsten



    Stenen ledte jeg efter længe, da den gerne skulle passe til vores stil. Der findes mange varianter, men jeg valgte en helt enkel, mørk granitsten der måler 40 x 40 cm.

    Under stenen har vi gravet ud til en 90 liters vandbeholder, hvori pumpehuset også befinder sig. Ledningen fra pumpehuset fører hen til strømforsyningen i redskabsskuret og ligger "gemt" mellem flisebelægningen.

    vandsten



    Skønt den ikke er stor er vi utrolig glade for den lille sten og det hyggelige lydbillede som den tilfører haven. Den stille og beroligende lyd er ganske enkelt et scoop for både have, dyr og mennesker. Det skal så lige tilføjes, at vandbeholderen altid skal være fyldt, for ellers lyder stenen bare som en gammel lokumscisterne, og det er jo ikke dén lyd vi er ude efter. På varme sommerdage, og når den mindste har pjasket vel rigeligt med vandet, skal der fyldes lidt ekstra i beholderen. Herhjemme drejer det sig om 10 liter vand en gang om ugen, og det er da lige til at overskue.

    vandsten



    Hvis man gør som anvisningerne siger, så skal pumpen altså op når vinteren sætter ind og opbevares i en balje vand så den ikke kalker til. Det burde man, men vi har ikke gjort det, og da vi tændte for kontakten for et par uger siden pumpede vandet lystigt videre uden de store anstrengelser.

    MAJ I HAVEN

    $
    0
    0
    maj i havenI HAVEN

    Maj er en af de skønneste måneder i haven. Endelig er der masser af liv i alle løvfældende træer og buske, forårsløgene blomstrer om kap og stauderne strutter af sundhed. For os med køkkenhave er det her i maj vi skal have en masse frø og løg i jorden. 

    Og så skal alt det grønne bare nydes og snuses ind for fulde drag! 




    Nu har vi jo haft en - kan vi vist godt blive enige om - alt for kold april måned, så det hele er kommet så sent i gang. Derfor er der nok stadigvæk mange af de ting vi skrev om i APRIL I HAVEN, der kan være aktuelle. Men det skal nu ikke afholde os fra at give lidt inspiration til havearbejdet i maj.  


    maj i havenINDENDØRS
    • Hvis du har dahlia (georginer) til forspiring indendørs eller i drivhuset og de er blevet godt store, kan det være en god idé at knibe dem her i maj, så de busker sig. De kan også, hvis vejret er til det, sættes udendørs midt i måneden, så de hærder af - dvs. vænner sig gradvist til udelivet - før udplantningen sidst i maj / først i juni.
    HAVENS BEDE 
    • Plantning af stauder.
    • Lav espaliers til klatreplanter og sæt blomsterpinde og staudestøtte op til pæoner og høje stauder som f.eks. riddersporer.
    • Beskæring og nedbinding af roser.
    • Gødskning af roser.
    • Sprøjt roserne præventivt mod lus og meldug m.v.
    • Eventuel flytning af tulipaner, så længe du husker farverne.
    • Tøm potter for tulipanløg og plant sommerblomster (vent med at stille potterne ud i haven, til frosten er helt ovre - evt. slut maj).
    • Knib visne hoveder af forårsløgvæksterne.
    • Flyt evt. frostfølsomme planter ud i haven efter logi i kælder/garage/drivhus mm. Men husk gradvist at vænne dem til solen. Læs her mere om frostfølsomme.
    • Så sommerblomster som stolt kavaler, morgenfrue, solsikke, tagetes og mamelukærme på friland.
    KØKKENHAVEN
    • Her i maj kan de fleste grøntsager sås direkte på voksestedet i køkkenhaven - fx. ærter og kål.
    • Vent med de mere frostfølsomme grøntsager som bønner, squash og majs til sidst på måneden eller først i juni. De skal gerne have en jordtemperatur over 15 grader og absolut ingen nattefrost. 
    • Majs kan med fordel forspires inde eller i drivhus fra først i maj.
    • Udtynding i gulerødder mv.
    • Læg stikløg - brug fiberdug til afdækning ved frost.
    • Jordbærplanterne formeres ved udløbere fra moderplanten.
    • Læg de forspirede kartofler (hvis du ikke allerede har gjort det). Har du været tidligt ude er det måske i denne måned tid til at hyppe kartoflerne.
    DRIVHUSET
    • Knib de første 7 blomster på chilien, så den busker sig.
    • Plante tomatplanter ud i drivhuset (vent lidt endnu med agurkerne).
    • Så sommerblomster.
    • Pot sommerløg, der skal have en tyvstart.
    •  erantisfrø og frø af juleroser og påskeklokker.
    • Prikl - pot - ompot. Udplant måske enkelte i det fri i løbet af måneden.
    VANDE M.M.
    • Vand ved tørke - og lidt til! Jorden kan med fordel holdes godt vandmættet i maj, så planterne kan komme godt i gang. 
    • Gødskning - læs eller genlæs "næring til livet".
    OG SÅ ER DER JO LIGE...
    • Ja, mon ikke vi også skal have fundet parasollen frem og støvet havehynderne af?


    Er der punkter du synes vi mangler på inspirationslisten, må du endelig give dine besyv med i kommentarerne. Ligeledes må du sige til, hvis der er emner du savner lidt forklaring omkring. Så må vi se, om vi kan formulere lidt hjælp til dig om emnet.

    Rigtig god fornøjelse i haven!


    STOREHAVEDAG HOS FRU PLUM

    $
    0
    0
    SPONSORPORTRÆT

    Vi har været til "Store havedag" hos Camilla Plum på Fuglebjerggård. Kik med her, det er næsten som at være der. Altså næsten.

    TEKST: MARIANNE
    FOTOS: SIGNE






    Camilla Plum har inviteret HAVEFOLKET med til "Store havedag" på Fuglebjerggård, så en diset formiddag i april kører vi mod Helsinge, og bliver udenfor parkeringspladsen mødt af et mylder af mennesker. Bl.a. en turistbus, hvorfra folk af alle mulige nationaliteter myldrer ud og derefter ind på den hyggelige gårdsplads. Det viser sig at de alle er fra Købehavns Nordvestkvarter, hvor de skal etablere køkkenhaver. De udgør - foruden en masse andre haveinteresserede fra nær og fjern,  5 af vores læsere og Signe og mig - dagens 65 deltagere. Vi står samlet i en rundkreds på gårdspladsen,  og Camilla begynder at ridse dagens program op akkompagneret af en læggeglad høne, der forkynder dagens leverance.

    Foran os venter en dag, hvor vi både skal rundt på gården, vi skal høre om haven og de planer hun har med den, om krydderurter, stiklingeformering, podning, beskæring og om gode biplanter til staudebedet. Og trods aprils frimodige "jeg sætter min hat som jeg vil" - ikke meget ulig værtinden selv - går dagen som en leg.

    Hos Camilla Plum


    Alt ånder virkelig "på landet". Foruden hønsene, der på smarteste vis er blevet opdraget til at lægge deres æg lige udenfor hoveddøren, møder vi den minimale hane af gammel landrace, der stammer fra Søren Ryges hønsehold. På trods af sin ringe størrelse er det lykkedes ham at udkonkurrere en kæmpe hane, og nu styrer han hønseflokken med fast, rød kam.

    Hos Camilla Plum


    Vi møder også blondinen Sveske, en laber, lyshåret, langbenet sag af en so, der har fået sig en tegneseriekæreste af et hængebugsvin, der indtil dato ikke interesserer sig synderligt for forplantningens kunst. Endsige den dulle, han er indhegnet sammen med. Men morsomme ser de ud, og det er så praktisk, at de omdanner det stykke jord, indhegningen står på, til den reneste, lækre, velgødede, fede muld i løbet af ret kort tid. Afrenset for kvikrødder og andet ukrudt. Så hegnet flyttes selvsagt rundt i hele køkkenhaven indtil den er blød og ren og lige til at gå i. En spæd tanke om et andelssvin til deling i forstæderne begynder at tage form i mit hoved, men jeg forlader den, for nu skal vi kigge på krydderurter i det store drivhus.

    Hos Camilla Plum






    URTERNES RIGE
    Camillas viden om urter og mangfoldiggørelse af dem er både bred og dybdegående. Selvom munden ikke står stille på hende, aner vi alligevel, at der er rigtigt meget mere at komme efter. Sådan er det jo med viden. Den ligger dybt dernede i ens bevidsthed og spirer, når den får opmærksomhed. Vi kan bare spørge, siger hun, og det gør vi. I et væk.

    Hun forklarer os om nodierne, hvorfra rødderne skyder, hvis man ønsker at lave flere planter ud af én, og det gør man jo, for gode spændende og sjældne urter er der god økonomi i at lave flere af selv. Og så er det rigtigt sjovt. Og nemt, får vi også at vide, så det er vi mange der vil hjem og prøve.

    Hos Camilla Plum


    Der bliver duftet og fordelt urtestilke rundt mellem os, og folk smiler og nikker og inhalerer de skønne, forskellige æteriske olier, som får én til at fatte at der findes lige så mange vidunderlige urter, som der findes mennesker.

    Hos Camilla Plum





    Det er tid til kaffe og kage, og i det tidligere bryghus er der indrettet en hyggelig kaffestue. Her får vi den mest vidunderlige æble/rabarbertærte og en hed kop kaffe.


    Hos Camilla Plum




    Hos Camilla Plum
    PODNING OG BESKÆRING
    Vi skal videre og høre om podning af æbletræer og om beskæring af dem, og vi vandrer rundt fra drivhus til æbleplantage og bliver klogere på noget, der for mange er et stort mysterium.

    Udvalget af podegrene er stort og sorterne er kendte og elskede. Man kan også medbringe sine egne grene og få dem podet af Sørens kyndige hånd.


    Hos Camilla Plum







    FORÅRET ER PÅ VEJ
    Selvom det er tomme, bare marker der omgiver os, fornemmer vi klart, at foråret er på vej. Under buske, hække og stakitter myldrer snepryd, fuglemælk, de skønneste botaniske krokus og blå anemoner frem. 



    URTER - BIERNES BEDSTE VENNER
    Hos Camilla PlumSå går vi i planteskolen, hvor Camilla slår et slag for at garnere staudebedene med urter og planter, der tiltrækker bierne. Hun fortæller at mange mennesker køber et blomme- eller æbletræ og ikke kan forstå, hvorfor de ikke bærer frugt. Ja, hvis der ikke er nogle bier til at bestøve dem, så får man ingen frugt. Og bierne er på tilbagetog, så hvis vi med få skønne urter kan lokke flere til haverne, er der gevinst både for bierne og for os havefolk. Det gode er, at alle urterne ser så utroligt søde ud i et staudebed samtidigt med at de altså tiltrækker bier og andre insekter, der er gavnlige for vores natur.

    Og HAVEFOLK er så taknemmelige og fulde af en veludviklet forestillingsevne. Selvom mange af urterne endnu ikke har gabt af efter vintersøvnen og bare står der i potterne med 8 visne stilke og et lille forkølet, grønt, sammenfoldet blad, der netop er begyndt at titte op, så ser vi dem alle i fuldt flor for vores indre blik.



    Hos Camilla Plum

    Hos Camilla Plum

    Med os hjem får vi også en viden om, at vil man dyrke økologisk så gælder det om at dyrke sin jord. Mange af os tænker ellers, at vi dyrker planter, grøntsager, urter og blomster. Men det gør vi jo ikke. Vi dyrker jorden. Og derfor handler det om at få den til at yde bedst muligt på den mest bæredygtige måde. Med hovedet fuld af tips, fiduser, gode råd og basal viden om økologisk drevet have, og så selvfølgelig med bagsmækken fuld af fristelser fra Camillas velassorterede købmand og planteskole, tager vi hjem efter en dejlig dag på Fuglebjerggård.

    Hos Camilla Plum

    Camilla Plum har mange flere kurser at vælge i mellem. Se mere her under arrangementer og kurser.

    NEDBINDING AF ROSER

    $
    0
    0
    Nedbinding af roserI HAVEN

    Hvis du vil have en endnu mere overdådig blomstring skulle du prøve at binde dine roser ned til et stativ.


    TEKST OG FOTO: MARIANNE OG LENE







    Det har forlængst været Dronningens fødselsdag - og dér var det i år for koldt til beskæring af roserne. Nu blomstrer forsythiaen og NU må vi gerne beskære og nedbinde roserne. Det lyder som ekstra arbejde, men det giver gevinst. Når man binder rosens grene ned til et stativ "tvinger" man rosen til at skyde på de opadvendte skud, og får dermed en flottere blomstring. Hvis du ikke allerede har et stativ til det brug, kan du lave et selv af rustne jernstænger, som er næsten  usynlige!

    Du skal bruge jernstænger, 6 mm, som kan købes i en trælasthandel. Jernstængerne fås i længder á 6 m, og til ét stativ skal du bruge 2 længder á 180 cm og 4 længder á 150 cm, dvs. 2 stænger. Der bliver så 2,40 m tilovers, som kan klippes ud til støttepinde til planter, eller bruges som en start på et nyt stativ.

    Det er nok de færreste der har plads til 6 m lange jernstænger i familiebilen, men hvis du ikke selv har en boltsaks, kan du sikkert låne en på trælasten, og så klippe længderne til mens du er der. Jeg har selv transporteret masser af jernstænger i min bil, hvor bagsædet kan lægges ned.


    BØJ OVER EN TØNDE
    6 mm jernstænger er lette at bøje ved håndkraft over fx en tønde eller en stor potte. Hold yderst på stangen og bøj!

    De 2 store buer bøjede jeg over trætønden, og de 4 små over en stor lerpotte.










    DAN ET STATIV
    De 2 store buer sættes over kors, og de 4 mindre buer sættes på siderne. Da stængerne er rillede, griber de fat i hinanden og er ikke til at rokke, når de bliver stukket i jorden.

    Du kan selvfølgelig også bruge lange, bøjelige pinde af pil eller hassel, men de holder jo ikke så længe som jern, så det er en god investering.



    BESKÆRINGEN
    Som det fremgår af billedet bandt jeg allerede sidste år mine buskroser ned, og i år løsnede jeg så bindingerne og fik beskåret rosen som normalt.







    Det er en god idé at have kraftige handsker, eller specielle langskaftede rosenhandsker på, samt at tage alle de ting, du skal bruge frem først.

    Hvis du har langt hår, så tag lige og smid en elastik i. Det bliver ulig meget nemmere, fordi du jo står med hovedet nedad, og det gør ondt, når håret skal vikles ud af rosengrenene igen!






    Her ser du rosen før og efter beskæring. I år har den fået en kraftig beskæring, men bare rolig, den skal nok skyde!











    NEDBINDINGEN
    Klip nogle stykker sejlgarn i passende længder på forhånd, så du ikke behøver at slippe grenene hele tiden.
    Så bøjer du forsigtigt grenene ned mod stativet og binder dem fast. Hvis grenene ikke kan nå helt hen til stativet, binder du dem fast på de øvrige grene.

    Her er det også en fordel at stængerne er rillede, for så glider sejlgarnet ikke!

    FÆRDIG!
    Her er det færdige resultat, og så er det bare at have tålmodighed og vente på den overdådige blomstring.

    Dette stativ er i øvrigt også supergodt at bruge som staudestøtte. Jeg har det f.eks. ved alle mine pæoner.








    Her ser du, hvordan rosen sender massevis af skud op fra de vandrette sidegrene, og der er blomster på dem alle!


    Roser




    BESKÆR DIT OLIVENTRÆ OG LAV EN SMUK KRANS

    $
    0
    0
    OliventræDEKORATION

    Hvis du skal beskære dit oliventræ i år, kan du passende bruge afklippet til at lave en krans af - hvis du har nok.

    TEKST & FOTO: LENE








    Mit oliventræ har nu overlevet 3 vintre, men er aldrig blevet beskåret. Det er lidt ranglet og tyndbenet, og da jeg gerne vil have en tæt krone, er jeg gået lidt hårdt til værks - måske for hårdt - men så blev der lige til en olivenkrans. Samtidig blev det opstammet, så nu er jeg meget spændt på at se hvordan det går med det denne sommer. Der går nok en del år, før det begynder at ligne et sydlandsk oliventræ.

    Oliventræ, olivengrene og olivenkrans

    SÅDAN LAVER DU KRANSEN
    Klip grenene til, dvs. klip lidt af den tykke ende, så den er lettere at bøje. Form derefter en "ring" ved at lægge grenene i forlængelse af hinanden indtil den ønskede størrelse. Bind grenene sammen med små stumper ståltråd. Fortsæt derefter med at sno grene rundt og rundt til den ønskede tykkelse, eller til der ikke er flere grene tilbage. Undervejs bandt jeg lidt mere ståltråd i, så den holder faconen. Du kan sagtens dække ståltråden med bladene. Du kan binde en grov snor på, men jeg synes at de skønne, grågrønne farver er pynt nok.

    Olivengrene

    På en planteskole fik jeg at vide at jeg kunne behandle oliventræet lige som liguster - bare klip! Jeg håber det er rigtigt, og hvis du har nogle erfaringer - gode eller dårlige - hører jeg gerne om det.
    Viewing all 1793 articles
    Browse latest View live