Quantcast
Channel: HAVEFOLKET
Viewing all 1793 articles
Browse latest View live

HØSTASTERS - SOMMERENS SIDSTE FARVEL

0
0
PLANTEPORTRÆT

Det tynder ud blandt de blomstrende planter i øjeblikket. Men der er stadig én, der troligt bidrager til lidt farvelade i disse måneder, og det er høstasters. Og så er den endda særdeles trendy.


TEKST & FOTO:  HENRIK MIKAELSEN






Vi har fat i en af de helt store plantefamilier, når vi taler asters, med et utal af sorter i et utal af farver og alle højder. Vi begrænser os i dag til den del af slægten, der går under betegnelsen høstasters. Navnet siger næsten sig selv; det er netop nu i efteråret, at de brillerer med deres klaser af blomster, mens alt andet er klappet sammen eller i hvert fald er tonet ned til en neutral masse af grønt-i-grønt. Men ikke disse høstasters. De står med hovederne hævet over resten af bedene og påkalder sig opmærksomhed på lang afstand. Hvis altså de har holdt sig oprejst. De har en risiko for at vælte, især når blomsterne er sprunget ud, og toppen dermed bliver ekstra tung. Skulle det ske, kan du håbe, at den lander rigtigt - det kan faktisk være meget flot med de massive klaser af blomster flettet ind mellem andet i bedene. Ellers kan du med fordel sørge for af binde stilkene op i god tid, enten med pinde og snor eller ved at stikke kviste ned mellem stænglerne i foråret.

Aster betyder stjerne, og alle asters har netop det til fælles, at blomsterne minder om mangetakkede stjerner. Som regel har de en tydelig gul midte, men ellers fås blomsterne i en række blå eller violette toner og hvide, gerne iblandet lidt rosa.

HØSTASTERS
Aster novae-angliae

Aster novi-belgii

Som sagt sidder blomsterne i klaser, og det kan gøre det lidt udfordrende at benytte dem i buketter, for de kan være lidt svære at få placeret pænt i forhold til det øvrige indhold i buketten. Til gengæld holder de ret godt, så det er ikke tilfældigt, at høstasters ofte indgår i tankstationsbuketter. Desuden har de en uvane med, at blomsterne visner en ad gangen, så nogle er triste brune duske, mens andre er ved at springe ud. Dvs. at det tit kræver en lille afpudsning, inden man bruger dem i buketter. Den slags kan man bedre abstrahere fra, når de står i store grupper i bedet. De indgår ofte i de såkaldte præriebeplantninger, og det forstår man godt, for de er eminente partnere til græsser. Dels for at tilføre farve, men også fordi de tit får nogle rigtig grimme ben. De er klart smukkest, hvis hovederne bare lige kan titte frem over noget andet.


Men placeringen inde i staudebedet kan også give lidt udfordringer, for asters har en uvane med at sende udløbere ind mellem sine naboer. Det kan være lidt belastende, så man skal enten være over den i tide og styre dens territorie - eller give den en placering, hvor den kan få lov at få noget plads.




Netop fordi det er en en af de sidste blomster i haven, så er høstasters tit omsværmet af sommerens sidste svirrefluer og sommerfugle. Så sørg endelig for at have rigeligt af dem i din have, specielt hvis du kan nyde synet indefra. De gør sig allerbedst i store plamager, så vær ikke fedtet med pladsen. De er nemme at flytte og nemme at formere ved deling, og du ser ofte mange eksemplarer rundt omkring på plantemarkederne.



Det er bestemt meget passende, at høstasters har fået tilnavnet sommerens sidste farvel, for når den blomstrer, så fornemmer man, at nu er det slut - men sikke en måde at afslutte en sommer på!


FAKTA

NAVN: Aster novae-angliae/Aster novi-belgii
DANSK NAVN: Høstasters
LYSFORHOLD: Fuld sol
HÅRDFØR: Fuld hårdfør
JORDBUND: Fugtig, almindelig havejord
VÆKST: Opret med relativt stive stilke
STØRRELSE: 80- 150 cm
BLOMSTRING: September/oktober
ANVENDELSE: Staude som prydplante i haven og til buketter


SÅDAN GEMMER DU DE DEJLIGE DALIAER

0
0
PLANTER

De fås i alle farver og størrelser, former og facetter. Dahliaer eller georginer handler det her selvfølgelig om. Vi har skrevet om dem før, men tager dem altid gerne lige op igen på dette tidspunkt, hvor tiden for optagning nærmer sig.



TEKST & FOTO: LONE





Man kan da kun bliver glad indeni, hvis man som blomsterelsker kører forbi et syn som dette i en landbohave eller en pluk-selv-mark.



En hel hob af dahliaer, der gavmildt kaster farver fra sig, er slet ikke til at stå for.



Og heldigvis ser man dem efterhånden mere og mere. Især hvis man kører sig en tur på landet og nyder landbohaver. Her dyrker mange dem i flokke som disse, hvor der bare er rigeligt at plukke ind af.









Inden længe rammer den første frost, og så er det tid til at tage dahliaknoldene ind, hvis de skal gemmes til næste år.

Der er mange måder at gøre det på. Vores bedste erfaringer er at tage dem op, rense dem for jord, lade dem tørre helt op og så gemme dem tørt og frostfrit, til de igen skal forkultiveres i det tidlige forår.

Du kan finde vores erfaringer beskrevet noget mere udførligt i artiklen: Vinteropbevaring af dahlia og andre knolde

Her finder du ganske enkelt en trin-for-trin vejledning til at gøre os kunsten efter. Egentlig er det slet ikke den store kunst. Der er bare lige et par ting, der skal gøres ordentligt. Fx er det vigtigt, at de virkelig er tørre, før de gemmes, så de ikke rådner.

Skulle du have rigtig mange og mangel på plads, så kan vi anbefale dig at læse Vagns råd. Han driver en mængde dahliaer hvert eneste år i sin landbohave i Boes, og alle hans gode råd står i artiklen: Georgnierne i Boes.

I artiklen fra haven i Boes får du at vide, hvordan Vagn gemmer en stor del af sine knolde i et dertil indrettet rum i laden. Men også hvordan han har forsøgt sig med at gemme knolde under åben himmel i en kule foret med halm.

Skulle du i øvrigt være helt uden mulighed for at kunne gemme knolde, så fortvivl ikke. Eksperter mener, at de små knolde, du køber, ikke giver mindre planter end de store svulmende knolde, man har, når man selv gemmer år efter år. Til gengæld er du sikker på altid at have den samme yndlingsplante, når du gemmer dem selv. For det kan desværre nogle gange være lidt svært at finde helt de samme gode planter igen.

Har du gode eller dårlige erfaringer med køb af dahliaknolde, så er du velkommen til at dele dem med os herunder. Gode tips til overvintring er også velkomne til glæde for læsere, der er nye udi dahlia-opbevarings-disciplinen.

HAVEVANDRING I OKTOBER

0
0
HAVEDAGBOG
GÆSTEREDAKTION / OKTOBER

Så skal vi igen et smut forbi Karens have. Denne gang tager hun os med på en tur rundt i sin grønne verden, der starter straks man kommer om hushjørnet.

TEKST & FOTO: KAREN HAUBRO


Forhaven er i min have et gennemgangssted, og når man runder hjørnet af huset, er der kig om i baghaven, hvor man bliver mødt af dette her syn:



Til venstre ligger havestuen med høstanemoner og i forgrunden sankhansurt på hjørnet mellem flisegangen op i haven og terrassen med trappe op til drivhuset.
Det store nøddetræ i baggrunden står på naboens grund bag den nye spireahæk, som er sat inden for de seneste fem år. Den forrige hæk var også en spirea, men den blev dårlig. Mange af planterne rådnede nedefra, og der blev mange huller i hækken, så der måtte en en ny til.

Allerbagerst gemmer sig markskellet og udsyn mod vest.

Terrassen ligger lavt i forhold til græsplænen og højbedene bag drivhuset, så her er der som regel lidt læ. På næsten alle årstider rammer morgensolen trætrappen ved drivhuset, og jeg har prøvet at sidde der i marts pakket ind i et stort tæppe og med en kop varm kaffe, mens der var rester af rimfrost på græsset.

Det er to drivhuse, som er bygget sammen, og som giver plads til planter og et par siddepladser.
Den lille bøgehæk til højre er ca. halvanden meter bred og giver en god krog på den anden side, hvor eftermiddagssolen rammer.



De to grantræer mod syd var en gang forholdsvis små, og som årene går, bliver de som alt andet større og større. De er den fortrukne plads for stære og solsorte om foråret og sommeren.

Havestuen er gammel og uisoleret, men udgør på alle årstider en ekstra plads - lige nu til opbevaring af æbler. På andre tider af året er der en god siddeplads på et lille trappetrin ved indgangen til selve huset, hvorfra haven kan beskues med en kop kaffe.

Fra køkkenvinduet i midten er der kig til markerne mellem de to haveskure, og der kan følges med i årstiderne samt i vind og vejr.

Midt foran drivhuset er der diverse stauder bl.a. pæon, vortemælk, gyldenris, solhat og violfrøstjerne. Mellem drivhuset og de to højbede er der rabarber, asparges, frøkenhat, staudesalvie, hindbær, tallerkensmækkere og georginer. Det et lille bitte stykke jord på få kvadratmeter, hvor det hele på denne årstid gror sammen i et virvar og har sine egen dagsorden; især når der kan gå flere uger, hvor jeg ikke kommer i haven. Deraf den overfyldte sæk. Det er resultatet af at vil presse lidt for meget ind på den begrænsede plads.


Jeg håber mit Filippa træ holder mange år endnu - det er et formidabelt godt æble.

Under grantræerne i baggrunden er der en havebregne, nogle hostaer, som er gået lidt til efterhånden, og som trænger til en udskiftning. I foråret er det oplyst af allium og kæmpekonval.

Det lille stykke foran havestuen har gennem årene været sået til med alt fra morgenfruer til jomfru i det grønne, akelejer og andet etårigt. Lige nu overvejer jeg, om der skal være lavendler, som jo kan få lov til at brede sig og vokse til. Det er et tørt stykke jord under udhænget, så mon ikke lavendel vil kunne trives der. I hjørnet under vinduet er der lidt citronmelisse, et par sankthansurt og akelejer, som selvsår sig i hele haven. Helt inde i krogen står et figentræ.

En solhat i solskin :-) 
Min tro følgessvend i haven - Luna på 9 år. 



I det åbne haveskur til venstre er der brænde - et lille selvbygget hønsehus med udgang til hønsegård til venstre bag ved Discovery æbletræet. Lige nu er det åbne espalier dækket af en kraftig humle, og foran i bedet er der lidt bærbuske. Om foråret er der blålilla farver af lavendel og kærmindesøster.

Det lukkede haveskur til højre gemmer på haveredskaber, plæneklipper mv. Bagved er der et åbent og overdækket stykke til trillebøren, gamle havefliser, vandtank og opbevaringsplads.

På hjørnet af haveskuret har en ny klematis vokset sig meget stor på bare én sæson.


De overskydende georginer blev i år sat i baghaven, hvor der gemmer sig en gammel bænk med udsigt mod vest.


Den gamle syren på ydersiden af hønsegården kan næsten ikke mere, den har kun få blomster i toppen; men de dufter lige skønt hvert år. Den kæmper om lyset klemt inde mellem hønsegård, æble- og nøddetræ.


Den store kirsebærlaurbær i hjørnet er blevet kraftigt beskåret og skyder allerede igen.



Du kan læse meget mere om Karen i vores præsentation af årets gæsteskribenter lige her. 


ET UDERUM BLIVER TIL

0
0
HAVEDAGBOG

Lykken er at komme i hus med et projekt, der har været længe undervejs. Sådan et projekt har vores baghave lagt op til i årevis. Siden vi flyttede ind for 10 år siden, har det været det mest sølle område af haven. 
TEKST & FOTO: MONICA LANGELUND







Området har været fyldt op af krukker med skår, plastikbøtter, ukrudt og ting, der 'bare lige trænger til en kærlig hånd'.


I en årrække camouflerede vi det ved at sætte en trampolin foran. Da vi senere kastede os over haven, flyttede vi al den jord, vi gravede op rundt omkring, ned bagerst i haven, og med tiden fik vi anlagt en hel ukrudtsbakke. Det har bare været en øjebæ i al den tid, vi har boet her.

For nogle år siden blev trampolinen afløst af et genbrugsdrivhus, hvilket betød, at vi begyndte at opholde os mere i den del af haven. Og ukrudtsbakken blev en endnu større øjebæ. I år besluttede vi derfor, at sommerferien skulle gå med at fjerne al jorden og anlægge en lille terrasse. Vi har gjort det hele selv. Otte tons jord er fjernet. 

Det blev til mange ture på genbrugsstationen, og vi har lagt terrassen i takt med, at vi havde både tid og råd til at købe nye materialer. Fliser til 10 m2 terrasse er måske ikke den største udskrivning, men så skal der grus og cement og andre ting til (vi har gjort klar til at kunne bygge et lille skur på en del af terrassen). Af samme grund har projektet sammenlagt strakt sig over et par måneder. Det er flotte ord at sige ’vi’, for det er min mand, der har stået for langt det meste af arbejdet, da jeg har fibromyalgi. Men jeg har heppet og hjulpet så godt, jeg kunne, og så meget, jeg kunne.







Da han for nylig lagde de sidste fliser og erklærede terrassen for åben, var det en stor lykkefølelse, der indfandt sig. Ikke bare at terrassen i sig selv er klar nu, men også at noget, der i så mange år har været et stort ønske, er blevet en realitet. Gode ting kommer til dem, der venter - og knokler hårdt.



Terrassen ligger ud til et lille smalt stisystem med mange træer og buske, og på den måde bliver det en lille gemt plads, hvor man bliver omfavnet af alt det grønne. 

Der står en høj, gammel cypres ved siden af terrassen, og foran den har vi plantet to rododendronbuske, der ikke bliver mere end halvanden til to meter høje. En gammel rose i haven har fået plads ved raftehegnet – hvad det er for en rose, ved vi ikke helt - og ved siden af har vi sat en klematis. I det hele taget er det nok havens mest rolige, klassiske hjørne. 


Det er et uderum, som jeg forestiller mig, skal bruges hele året. Det er noget, jeg ikke har praktiseret i haven tidligere – at opholde mig derude hele året rundt. I det tidlige forår kan jeg stå i drivhuset og kigge ud på rolige omgivelser i stedet for den visuelle øjebæ af en ukrudtsbakke. Jeg forestiller mig, der skal være krukker med tulipaner.



Om sommeren kan jeg sidde og holde øje med solsorte og egern, der hopper rundt i træerne bag raftehegnet. Og jeg glæder mig til her hen over det sene efterår og til vinter at sætte levende lys ud.

Det tog tid at nå hertil, men det har været ventetiden og sliddet værd. Forude venter masser af gode stunder på de 10 m2.


Du kan se meget mere fra Monicas have på hendes instagram-profil, som du finder ved at klikke lige her.

DITTES CREME BRULÉ MED HOLM FAKTOR

0
0
WEEKENDMAD

Det er weekend og ruskende efterår - findes der en bedre tid til lidt lækker forkælelse af ganen. I dag hiver Holm en lækkerbisken fra fra sin kogebog 'Holms Mad'. Den smager af vanilje, ingefær, lakrids og blåbær. 

TEKST: CLAUS HOLM
INTRO: HAVEFOLKET
FOTO: MONTOMERY


Opskriften er lavet sammen med en af Holms madvenner, og har du bogen 'Holms Mad', finder du opskriften under afsnittet Madgæster, hvor Holm præsenterer uimodståeligt velsmagende opskrifter skabt sammen med gamle og nye venner.

Claus Holm
Dittes creme brulé
med Holmfaktor
4 personer – dessert

Creme brulé

INGREDIENSER

4 ildfaste skåle
1 vaniljestang
3 æggeblommer
200 ml piskefløde
40 g sukker

SÅDAN GØR DU

Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud.

Pisk alle ingredienser sammen. Dog ikke for længe, så det skummer op, for så vil skummen lægge sig på toppen.

Fordel dejen i 4 ildfaste skåle.

Bag creme bruléerne ved 100 grader i ca. 40 minutter.

Holmfaktor

INGREDIENSER

100 g mandler
2 spsk rørsukker
1 spsk frisk ingefær
1 tsk groft lakridspulver
200 g blåbær
1 spsk akaciehonning

SÅDAN GØR DU

Hak mandlerne og rist dem på en pande med rørsukker. Skræl og hak ingefæren fint.

Vend alle ingredienser sammen og kom dem på creme bruléen.


Opskriften - og mange flere fantastiske opskrifter fra Claus Holms madunivers - finder du i bogen 'Holms Mad' fra Politikens forlag.

HOLMS MAD
Politiken om bogen: "Claus Holms mest personlige kogebog til dato, hvor man får opskrifterne på den skønne hverdags- og gæstemad, der har været med til at gøre ham kendt og elsket på tv."

Du kan læse mere om bogen 'Holms Mad' lige her.

HAVEVANDRING I DEN LILLE HAVE

0
0
HAVEREPORTAGE

Velkommen til den lille have. Må jeg byde dig indenfor til en lille rundvisning. Vi starter på terrassen. 



TEKST & FOTO: LOTTE SØRENSEN



På træterrassens dæk har jeg samlet en masse krukker. Nogle med sommerblomster og andre med stauder. Farvespillet i krukker er mere afdæmpet nu og mest i de grønne nuancer. Når frosten kommer, skal de fleste terrakottakrukker sættes under havebordet, hvor jeg lægger et stykke kraftig plastik over. Det fungerer som et drivhus. Det lille springvand i terrakottakrukken virker kun, når solen skinner. 

Rådhusvinen har fået en fantastisk efterårsfarve. 

Lavendler i krukker. 

Herefter tager vi stien, der fører ned til pergolaen. Roserne 'Awakening' og 'Eglantyne' blomstrer smukt endnu. Pas lidt på, når du går forbi den, for de hænger langt ud over stien og griber fat i dig.


Ned langs denne sti har jeg høstanemoner, lavendler, syren, roser, geraniums, rødbladet hyld, vortemælk og mange andre planter. Selvom de ikke har optimale forhold at gro i - de, der gror langs bøgehækken - så synes jeg, at de klarer sig ganske godt. Hver en plads her i haven bliver udnyttet.

Duft engang til 'Eglantyne' - er den ikke fortryllende den duft?

Her kan du lige vende dig om og kikke op mod terrassen.

Nu er vi nået forbi den store hortensia og kommer ned for enden af stien. 


Her til højre har jeg plantet en Physostegia virginiana og Persicaria. Det er skønt med planter, der blomstrer så sent på året. 

På selve pergolaen gror der klematis, tobakspibeplante og rosen 'Lykkefund'.  

Ved pergolaen kan vi også nyde synet af den skønne rosenslynge, som er nået ret højt i løbet af sommeren. Du kan få lidt frø fra den, hvis du kunne tænke dig at så den til næste år. 

Ved siden af har jeg et plantebord, som er godt fyldt op af diverse ting. 

Fra pergolaen kan vi gå over græsset tilbage til terrassen. Græsset er dog meget ødelagt af al den regn, vi har fået her i efteråret, så vi træder lidt forsigtigt. 


På vejen smutter vi forbi en kurv fuld af hortensia 'Limelight' og staudesolsikke

Så nåede vi tilbage til terrassen. 

Nu går vi igennem stuen og ud til parkeringspladsen, hvor der mest er hvide og lilla blomster. Her er bl.a. buksbom, roser, kæmpe verbena og høstanemoner.

Ved postkassen vinker Geranium 'Roxanne' farvel og siger tusind tak, fordi du ville komme og se den lille have. 

På snarligt gensyn :-) 

HAVEDAGBOG

Velkommen til den lille have. Må jeg byde dig indenfor til en lille rundvisning. Vi starter på terrassen. 


TEKST & FOTO: LOTTE





På træterrassens dæk har jeg samlet en masse krukker. Nogle med sommerblomster og andre med stauder. Farvespillet i krukker er mere afdæmpet nu og mest i de grønne nuancer. Når frosten kommer, skal de fleste terrakottakrukker sættes under havebordet, hvor jeg lægger et stykke kraftig plastik over. Det fungerer som et drivhus. Det lille springvand i terrakottakrukken virker kun, når solen skinner. 

Rådhusvinen har fået en fantastisk efterårsfarve. 

Lavendler i krukker. 

Herefter tager vi stien, der fører ned til pergolaen. Roserne 'Awakening' og 'Eglantyne' blomstrer smukt endnu. Pas lidt på, når du går forbi den, for de hænger langt ud over stien og griber fat i dig.


Ned langs denne sti har jeg høstanemoner, lavendler, syren, roser, geraniums, rødbladet hyld, vortemælk og mange andre planter. Selvom de ikke har optimale forhold at gro i - de, der gror langs bøgehækken - så synes jeg, at de klarer sig ganske godt. Hver en plads her i haven bliver udnyttet.

Duft engang til 'Eglantyne' - er den ikke fortryllende den duft?

Her kan du lige vende dig om og kikke op mod terrassen.

Nu er vi nået forbi den store hortensia og kommer ned for enden af stien. 


Her til højre har jeg plantet en Physostegia virginiana og Persicaria. Det er skønt med planter, der blomstrer så sent på året. 

På selve pergolaen gror der klematis, tobakspibeplante og rosen 'Lykkefund'.  

Ved pergolaen kan vi også nyde synet af den skønne rosenslynge, som er nået ret højt i løbet af sommeren. Du kan få lidt frø fra den, hvis du kunne tænke dig at så den til næste år. 

Ved siden af har jeg et plantebord, som er godt fyldt op af diverse ting. 

Fra pergolaen kan vi gå over græsset tilbage til terrassen. Græsset er dog meget ødelagt af al den regn, vi har fået her i efteråret, så vi træder lidt forsigtigt. 


På vejen smutter vi forbi en kurv fuld af hortensia 'Limelight' og staudesolsikke

Så nåede vi tilbage til terrassen. 

Nu går vi igennem stuen og ud til parkeringspladsen, hvor der mest er hvide og lilla blomster. Her er bl.a. buksbom, roser, kæmpe verbena og høstanemoner.

Ved postkassen vinker Geranium 'Roxanne' farvel og siger tusind tak, fordi du ville komme og se den lille have. 

På snarligt gensyn :-) 


Du kan se meget mere til Lottes skønne have på hendes blog og instagramprofil.

BREGNER OG HORTENSIA ER DET NYE SORT I KOLONIHAVEN

0
0
http://www.havefolket.com/2017/10/bregner-og-hortensia-er-det-nye-sort-i.html#more
HAVEDAGBOG
GÆSTERDAKTION / OKTOBER

I dag skal vi tilbage til kolonihaven, hvor Bonnie deler ud af sin nye kærlighed til bregner og hortensia. Og så skal vi lige se til drivhuset og de små nysåede frø.

TEKST & FOTO:  BONNIE HALL



J
eg har aldrig brudt mig om bregner og sådan set heller ikke Hortensia med undtagelse af klatrehortensia. Jeg syntes, at de var kedelige og sådan lidt mormor-agtige på den ikke fede måde. Men så skete der noget. Jeg fik brug for roen og lidt mere rene linier. Min have er en blomsterhave. Og det har hele tiden været min mission at få så meget som muligt til at blomstrer - HELE tiden. Men det blev lidt for meget. Første trin i udviklingen var at indføre flere stedsegrønne ting. For at give haven karakter og struktur om vinteren - men også for at få lidt stramhed ind. Næste skridt i "udviklingen" var så de der bregner. Pludselig fik jeg øjnene op for hvad de kan. De skaber ro, hygge og en jungleagtig stemning. Og når man nu så har bygget to pergolaer, der giver en vis skygge i to bede, så var det nærliggende at ændre temaet lidt. Der er faktisk mange forskellige bregner, både løvfældende og stedsegrønne - mange forskellige størrelser og mange forskellige bladtyper.


Jeg tog mig den luksus, at grave det op, som jeg ikke elskede allermest. Det gav plads til et supplement af bregner. De er jo babyer endnu, så vi må vente til næste sæson med at se hvordan de kommer til at spille sammen med helheden.

Hortensia er min mors ynglingsplante - og det har faktisk altid undret mig. Lige indtil jeg så et afsnit af Gardeners World, hvor de besøgte en meget stilfuld engelsk have med en masse store Hortensia - primært Hortensia Paniculata. De er store og voldsomme. Og et stykke hen ad vejen også for voldsomme til en lille kolonihave, som min - men. Man skal jo ikke tænke meget over sagen før man alligevel finder 3-4 steder i haven, hvor der i den grad mangler præcis en Hortensia af den sort. Nogle gange skal man så hive en syrisk rose op og give til en nabo, men dem elsker jeg ikke særligt højt - og i en lille have er der faktisk ikke plads til ting, som man ikke elsker særligt højt. Man er nødt til at begrænse sig til det, man er aller gladest for.

Hortensiaen på billedet er en Hortensia paniculata Phanthom - hvide skærme, der går over i let rosa. Den bliver 2-3 meter høj og 1-2 meter bred. Den fik plads ved siden af drivhuset, hvor den halve træ-tønde stod. Den er nu flyttet til frugthaven.


Ellers arbejdes der videre på frugthaven, som nu har fået låger på. Så kan hunden ikke længere løbe ud til hækken ved vejen og gø. Surt show for ham, men lækkert for mig.

Jeg har bestilt barrodet 1-årstræer af gamle danske sorter til espalieret i frugthaven. Der kommer æbler, pærer og blommer. De bliver leveret i slutningen af oktober. 1-årstræer er jo meget små. Men årsagen til, at jeg bestilte 1-årstræer i stedet for træer på 2-3 år er, at jeg skal forme dem til søjletræer. Hvis man køber 2-3 årstræer, så er de allerede beskåret, til at danne stamme og krone. Og det vil man jo ikke have til søjler. Man kan købe træer, som er dissideret søjletræer, men det er ikke de sorter, som jeg gerne vil have. Altså starter jeg med helt unge træer, selvom det tager lidt ekstra tid, før vi får frugter.


Forleden blev jeg overrasket af, at frosten næsten havde snydt mig. Det blev selvfølgelig ikke bedre af, at jeg havde glemt at lukke døren til drivhuset, men da jeg stod op, var der 0,6 grader i drivhuset. For filan - jeg var da nødt til at gøre noget i en fart. Jeg havde lidt bobleplast, beregnet til drivhus-isolering - liggende fra sidste år. I år har jeg dog besluttet at isolere en større del af drivhuset. For det første fordi jeg har flere frostfølsomme ting i år - og for det andet fordi pladsen i forvejen var for trang sidste år.

Der var kun nok til et halvt drivhus, men vejrudsigten ser heldigvis ud til at give mig et par dage at løbe på til at skaffe noget mere. Heldigt, at jeg netop/endelig havde fået vasket det ned i weekenden, så det var klar til vinterindpakning. Når jeg har isoleret det hele bliver bænken stiftet ud med et bord, så jeg kan have min vuggestue stående der. Der er altid godt at have et beskyttet sted til de helt små planter, fx. mine primulaer fra sidste vinder, som nu er små planter i hver sin potte, men stadig for små til at være helt ude til vinter.


Efterårssåning. Jeg efterårssåede en masse sidste år - og alligevel manglede jeg planter fra august og frem. Jeg er så småt gået i gang med såningen. Og så jeg har en vigtig "rest" fra sidste vinter. Mange af mine primula-frø spirede, men forblev meget små længe. Nu er de endelig ved at komme afsted og er blevet priklet op. Der er ret mange planter, men de skal altså have en vinter i drivhus, før jeg synes de er store nok til at komme på friland. Det kommer de til foråret, men de vil tage en del plads op, som jeg så ikke pt. kan bruge til nye såninger.





Du kan læse meget mere om Bonnie og hendes haveliv på bloggen 'Projektkolonihave', som du finder lige her
Er du vild med Bonnies havestil, så besøg også sitet,  Gardening By Hall, hvor Boonie tilbyder rådgivning til udvikling af den private have.

I TROLDMANDENS VÆRKSTED

0
0
DEKORATION

Det er ikke så tit, at vi laver artikler om en butik. Men denne her er da også noget ganske særligt. Dels fordi den huser en blomsterkunstner af de helt store, og dels fordi den har et helt forunderligt gårdrum som en del af butikken. Kom med indenfor hos Tage Andersen.

TEKST & FOTO: HENRIK MIKAELSEN




Vi er en del af København, hvor bilerne og solbrillerne er ekstra store til forskel fra gaderne, som er ekstra smalle og snørklede. I nærheden finder du Kongens Nytorv, Strøget og Kongens Have med et mylder af mennesker, men her i Ny Adelgade er der fred og ro. Her ligger Tage Andersens Boutique. Allerede fra gaden kan man fornemme, at det er et sted ud over det sædvanlige med opstillinger med diverse planter i krukker og potter. Indenfor er der lidt dunkelt, men øjnene begynder straks at gå på opdagelse, for der er noget at se OVERALT. Fra gulv til loft er der flotte, matte spejle, opsatser, urner, tunge rammer og piedestaler i forskellige metaller, der alle er matte og anløbne, som om de er flere hundrede år gamle. Men det meste er faktisk relativt nyt.



Tage Andersen er en mester i iscenesættelse, og hans stil er denne forunderlige blanding af noget barokt og overdådigt og alligevel ret enkelt - næsten simpelt.

Det sidste skyldes ikke mindst de materialer, han bruger, hvor der ofte indgår naturmaterialer, grene og kviste, groft hør og sækkelærred. Og så altså alle de hersens metalgenstande.

Hvis du har set dronningens nytårstaler i de seneste år, og du er en af dem, der ser mere på buketterne end på majestæten, så har du set en af Tage Andersens vaser, Foldevasen, i aktion. Men ellers er det jo blomster, buketter og dekorationer, der langes over disken her.



Lokalerne er reelt en slags showroom for hele Tage Andersens univers og stil, som man kan gå på opdagelse i. Det er lidt kringlet at komme rundt - man må sno sig. Men det bidrager til en lidt hyggelig, huleagtig stemning. Så stor er overraskelsen, når rummet udvider sig, og man pludselig står i en smuk glaspavillon og kigger ud i en grøn baggård.



Pavillonen rummer blandt andet en samling af myrter. De små hylder er en rigtig fin måde at udnytte pladsen på og får det grønne til at komme op i højden. Det danner et grønt filter, som man ser haven igennem - og i dette tilfælde gården.



I det hele taget er gårdrummet fuldt af inspiration til, hvordan du kan udnytte alle flader. Se bare på den store voliere i 1. sals højde. Og hvad siger du til de hængende træer i træpotter? De stiller lidt krav til vanding, men de giver både en oplevelse til gårdrummet og bestemt også til lejlighederne inde bagved. Det er noget af det, der gør Tage Andersen til noget særligt, at han forener håndværk, blomsterkunst, arkitektur og design og får skabt nogle meget dramatiske rum, installationer og genstande.


Et fortættet haverum med masser af stemning. Krukker og potter i massevis med forskellige bladformer og nuancer af grønt giver et indtryk af frodighed selv på en grå efterårsdag midt i København. Der er masser af læring i at besøge sådan et sted.

Hvor er vi?
Tage Andersen Boutique og Galleri
Ny Adelgade 12
1104 København K

Web:


Har du lyst til at se mere fra Tage Andersens verden? Så kan du genlæse Katarinas artikel fra hendes besøg på Gunillaberg i Sverige. Det er en skøn herregård, hvor Andersen i sommerhalvåret slår dørene op og inviterer indenfor i sit helt eget eventyrlige univers, hvor du også kan se flere at hans helt særlige møbler.

MAGISKA GUNILLABERG
Tag med på et besøg i Tage Andersens fantastiske Gunillaberg i Sverige.









HORTENSIAER OM EFTERÅRET

0
0
PLANTER
GÆSTERDAKTION / OKTOBER

Er du fan af hortensia? Så læs med her, hvor Jörgen viser en af de planter, der i den grad bidrager til den sydlanske stemning i hans have.

TEKST & FOTO: JÖRGEN BENGTSON



Vi er midt i oktober, og efteråret er kommet med regn og stærk vind. Hortensiaerne trives med det fugtige og relativt varme efterårsvejr. Det er først, når minusgraderne gør sin entré, at hortensiaerne bukker under.

Men der er stadig nogle uger tilbage af efteråret, og det er fascinerende at se, hvordan hortensiaerne forandrer sig dag for dag. De klare farver, som blomsterne viste i sommer, blegner og går så småt over i gråt og til sidst brunt.

De fleste havehortensiaer blomstrer på forrige års skud. Så hvis det bliver et sent og koldt forår med minusgrader, er der en risiko for ingen eller sparsom blomstring. Der findes også sorter, der blomstrer på både årsskud og sidste års skud. Vi lader de brune blomster sidde vinteren over og beskærer først sent i foråret, hvor man tydeligt kan se, hvad der har taget skade eller er dødt i løbet af vinteren. Hortensiaerne er sene til at blive grønne om foråret, bladene kommer først i starten af maj.

Hortensia vil gerne have fugtig og muldrig jord for at trives. Eftersom vi har sandjord, tilfører vi hvert år rhododendronjord og kogødning. Hvis foråret eller sommeren bliver varm og tør, så vander vi meget og længe.

Det er ikke helt let at finde hortensiaer i det varme og tørre klima omkring Middelhavet, men de findes. Rejser du derimod til Nordfrankrig eller frem for alt til Bretagne, så er hortensia meget almindelig dér. I Bretagne er der hortensia i næsten hver eneste have, hvilket er utroligt smukt i kombination med de smukke stenhuse.

Der findes mange sorter af hortensia, og variationerne i blomsternes farve er stor. Den farve, som planten har, når du køber den, kan være helt anderledes et år senere. Farven varierer oftest fra røde nuancer til mørkeblå, afhængigt af jordens surhedsgrad. Jo lavere PH-værdi og surhed, jo mere blå bliver blomsten.

Vi har også nogle hortensiaer i krukke, men blomstringen har været sparsom i år. Vi tror, det skyldes frosten i begyndelsen af maj. Hortensiaer i krukke har det bedst i skygge, da jorden i krukken jo hurtigt tørrer ud i solen.

De stærke farver i hortensiaens blomster kræver en grøn og rolig baggrund. Her er det græsplæne, buskbom og taks, som giver roen.

November nærmer sig, og døgnets lyse timer bliver færre og færre. Snart går vi ind i en tid, hvor det fysiske havearbejde stopper, men haven og tankerne omkring den findes jo altid i hovedet, og det varer ikke længe, inden vi begynder at tænke på foråret. Men der er nogle måneder endnu, og vinterhvilen kommer til at gøre os godt. Ciao!
Du kan læse meget mere om Jörgen og hans passion for haven i vores præsentation af årets gæsteskribenter lige her.


EN LILLE GÅTUR I TO SMÅ STYKKER HAVE

0
0
HAVEREPORTAGE

Hvis jeg skulle tage en ven i hånden og gå en tur rundt i vores have, så ville det for bare en måned siden have handlet mest om fremtidsplanerne for haven. Men inden for den sidste tid har vi fået taget et ordentligt ryk, så heldigvis er der efterhånden lidt, der begynder at falde på plads. 


TEKST & FOTO: TINA





FORHAVEN
Så altså - vi starter med at komme ind ad indkørslen. Her ligger vores nye drivhus på højre side og mit lille nyanlagte "ankomstbed" i forlængelse heraf. Her har jeg flyttet fliserne en række og gravet og gravet i det elendige stabilgrus nedenunder og har netop nu plantet et bed med græsser og enkelte kugler. Holdt i hvidt og grønt for at få en nogenlunde rolig flade mod det sorte træ og vores gule murstenshus. I bedet er der desuden gjort klar til, at vi kan støbe to stolper ned, som skal bygges op med enkelte vandrette sorte lister på og blive til bagvæggen på vores pergola ved spisepladsen. Eventuelt med et espalieret frugttræ op ad sydsiden ind mod bænken.


Når man går rundt om bedet, kommer vores hoveddør på venstre hånd og på højre hånd vores spiseplads med hjørnebænk og et ovalt bord (se foto herover, red.)

Spiseafdelingen ligger i dette lille fortættede rum mellem drivhuset og huset. Vi overvejer stadig, om der skal et solsejl over eller bare være åbent opad. Vi var så heldige at få spisebordet gratis af en sød nabo, men på sigt skal vi have bygget et større - vi har nogle store brede gulvplanker i Sverige, som ville være rigtig flotte til formålet. For når bare vores egen lille familie er på seks personer, så skal der alligevel et temmelig stort spisebord til, hvis naboerne kommer til aftensmad…



Fortsætter man videre frem, ses vores nye lille “Middelhavs-solspot" med nogle store krukker fyldt med krydderurter, et lille figentræ og et blommetræ (som blev til overs i hele den store omrokering). Her er der den skønneste eftermiddags- og aftensol op mod husmuren.



Her ligger også vores lille legeafdeling med sandkasse og køkkenvæg, som børnene bruger i ét væk. Så man vil nææææsten kunne stikke tæerne i sandet i sandkassen, når man til sommer sidder og nyder eftermiddagssolen.

Videre rundt om hjørnet kommer så indgangen til vores drivhus inde på højre side.



Foran drivhuset har jeg fået flyttet alle højbedene, der tidligere stod ude langs med bøgehækken, så de nu får en mere solrig placering for enden og derfor kan bruges som køkkenhave - suppleret med de højbede, jeg kan få plads til inden i og oven på drivhuset. Jeg glæder mig helt vildt til at fylde dem med jord og lækre grøntsager til foråret! Og så skal vi have fjernet græsplænen og lagt ny belægning af fliser/grus, som passer til de nuværende betonfliser og til den belægning, som vi vælger i drivhuset.

Det var forhaven. Så nu skal vi enten en tur ind gennem stuen eller gennem den nye udgang i bøgehækken og ud på fællesarealet for at komme om i vores baghave. Forhave og baghave er nemlig ikke forbundet. Her ude på fællesarealet har jeg taget mig den frihed at sætte bærbuske hele vejen langs vores husmur. Der var bare en græsplæne før, så det føltes som det rene spild ikke at udnytte sådan en god sydvendt mur.

BAGHAVEN
I baghaven kommer vi fra spisestuen ud på en lille fliseplads, som på sigt skal erstattes med en træterrasse. Her har vi morgen- og formiddagssol, og da haven skråner, bliver det om foråret en rigtig skøn lille gryde, hvor der altid er langt mere lunt end på den anden side af hækken.



I modsætning til den kultiverede forhave med rette vinkler og lige linjer, må baghaven godt være vild og naturpræget. Græsstierne er jeg gået i gang med at erstatte med naturfliser, som vi har taget med hjem oppe fra vores grund i Sverige. Legehuset har vi flyttet fra forhaven og hen i hjørnet her i baghaven, da der ikke længere var plads til det foran. Men det har kun været godt at få det herom, da det giver haven mere dybde, og bedet foran legehuset, som ikke fungerede så godt før, da det har en del mørkt løv, står nu langt mere tydeligt frem. Nu skal vi bare lige have lagt et gulv i det lille hus, og tobakspibeplanten skal vokse op og skabe et grønt tag.

Min yngste datter og jeg fik desuden fjernet tre fliser i kanten af terrassen her, for at gøre plads til et lille skyggebed med hostaer, bregner, juleroser og hasselurt - og vigtigst af alt et lille bad til havens frøer, som min datter brugte lang tid på at indrette.



Op mod det sorte højbed midt i haven stod før alle mine krydderurter, men da de fleste af dem nu er rykket om i forhaven, fik jeg mulighed for at anlægge et nyt bed. Her kommer mere spræl på farverne, end jeg tidligere har haft i det store bed i midten, så jeg glæder mig helt vildt til forårets løg-fest! Jeg har dog af økonomiske grunde kun købt en enkelt af hver staude, så der kommer til at gå lidt tid, før bedet er helt vokset til. Det er noget med fremover at dele og dele stauderne. Engang kommer hele dette areal også til at skulle fungere som bare ét stort bed med kun den lille trægangbro og stierne af trædefliser igennem. Også gerne med et par små søjleformede træer, så man føler sig helt omfavnet af “den vilde” natur.


I dag kan man så gå gennem vores højbede, og her kommer vi så til vores rodehjørne. Her ligger fx en masse jord parat til at blive fyldt i de kommende køkken-højbede, her ligger ubrugte plantekasser, grusbunker og overskudsstauder. Her står også et lettere umuligt æbletræ. Grunden til, at dette bare er blevet rent roderi, er, at vi inden for de næste par år skal have lavet en tilbygning, som kommer til at gå et par meter ud i haven netop her. Og når man er i gang med sådan en større etablering af haven, så er der bare hele tiden rigtig meget, der skal opbevares et eller andet sted. Så faktisk var det lidt en lettelse, da vi bare accepterede, at her er vores rod. Så har vi da et sted at putte det, så det ikke er over det hele!




Så her i rodehjørnet slutter min lille tour rundt i vores to små haver. Det er et lidt surt sted at slutte - det beklager jeg. Vi kan jo gå tilbage og få en kop varm hyldebærsaft et andet sted i haven. Som jeg havde forudset, kunne min havevandring ikke helt undgås også at blive lidt fiktiv. Men dejligt, at I ville tage med på tur alligevel.

GORM OG HOLMS SPECIAL

0
0
WEEKENDMAD

I dag får du sidste opskrift i denne omgang fra Claus Holms køkken. Læs med når Claus og Gorm laver pizzaer, så det smager, så fuglene synger.


TEKST: CLAUS HOLM
FOTO: MONTOMERY




Gorm 
& Holms 
special
1 pizza pr. person


Pizzadej

INGREDIENSER

En klump surdej på størrelse med ½ knytnæve (kan undværes)
1 ½ dl koldt vand
10 g gær
1 tsk sukker
Ca. 200 g Tipo 00 mel
Ca. 100 g semolamel (kan erstattes med 00 mel)
1 spsk olivenolie
1 spsk salt

SÅDAN GØR DU

Rør surdej, vand, gær og sukker sammen. Når det er opløst, tilsættes halvdelen af 00-mel og semolamel. Rør, til der ikke er flere klumper.

Tilsæt olie og salt, rør lidt, tilsæt derpå resten af melet over to omgange. Ælt dejen i 10-15 minutter. Lav et snit i dejen og tjek, om den er skinnende indvendig. 

Lad dejen hæve i køleskab i en times tid eller til dobbeltstørrelse (allerbedst er det at lave dejen dagen før.).

Tag dejen ud af køleskabet og skær den ud til boller a 160 g. Ælt bollerne og læg dem på en bakke og lad dem hvile 30-60 minutter.

Tomassovs

INGREDIENSER
½ rødløg
1 fed hvidløg
1 frisk tomat
1 dåse flåede tomater
Lidt frisk basilikum med stængler
Evt. lidt tørret timian og oregano
1 lille dåse tomatpure
1 spsk olivenolie
Salt og peber

SÅDAN GØR DU

Pil løg og hvidløg og skær dem i tern.

Bland løg, hvidløg, tomat, basilikum, timian og tomatpure i en skål og bland til sidst med olie.
Krydr med salt og peber.

Topping

INGREDIENSER

1 dl mascarpone
1 spsk peberrod, friskrevet
1 rødbede
1 citron, saft heraf
8 blade grønkål
½ l koldpresset rapsolie
6 skiver syltet pancetta
1 æble
1 syltet skalotteløg
Evt. revet parmasanost

SÅDAN GØR DU

Bland mascarpone med peberrod.
Skær rødbeden i tynde skiver og vend dem i citronsaft.

Frituresteg grønskålsbladene i olien.

Rul dejen ud og smør tomatsovs på.
Kom 8 dutter mascarpone på, rødbeder og pancetta.

Bag pizzaen i ovnen på en pizzasten i 7 minutter ved 300 grader, til skorpen er gylden, ikke branket.

Tag pizzaen ud af ovnen og pynt med tynde skiver æbler og løg, grønkål og evt. parmasanost.

Kan du ikke få syltet pancetta eller skalotteløg, kan du lave dem selv (opskriften findes også i bogen) eller du kan bruge gode alternativer. Rigtig god weekend.


Denne opskrift - og mange flere fantastiske opskrifter fra Claus Holms madunivers - finder du i bogen 'Holms mad'' fra Politikens forlag.

HOLMS MAD
Politiken om bogen: "Claus Holms mest personlige kogebog til dato, hvor man får opskrifterne på den skønne hverdags- og gæstemad, der har været med til at gøre ham kendt og elsket på tv."

Du kan læse mere om bogen 'Holms Mad' lige her.

TILBAGEBLIK PÅ MIT FØRSTE ÅR MED KØKKEN/SKÆREHAVE

0
0
SKÆREHAVEN

I denne  måned vil jeg kigge tilbage på vores første sæson med den nye køkken/skærehave. Hvad fungerede godt, hvad skal jeg helt sikkert prøve igen næste år, hvad skulle jeg set i bakspejlet have gjort anderledes, og hvad kommer aldrig mere ind i haven?
TEKST & FOTO: JEANNETT



Vi har egentlig altid haft en køkkenhave. Den der slags have, der var mere funktionel end køn at se på. Den slags køkkenhave, hvor alting står i snorlige rækker, og hvor der er mere fokus på udbytte end på æstetik. Det med skærehave er heller ikke helt nyt for mig, for der har gennem årene sneget sig flere og flere blomster ind mellem rækkerne til fryd for mig og til stor undren for manden i huset. Han er nok mere af den type, der tager ordet nyttehave meget bogstavelig, og hvad nytte er der egentlig i blomster?


Jeg elsker til gengæld blomster og kan slet ikke få for mange. Lykken er at kunne hente friske blomster fra haven en stor del af året og ikke behøve at være nærig med dem, da de ikke står i staudebedet.


Hvis jeg skal være helt ærlig, så er det hårdt arbejde det meste af året, hvis det virkelig skal lykkes med en køkkenhave, men det er alt arbejdet værd. Mit bedste råd er at forbedre, forbedre og forbedre jorden, så den er bekvem at arbejde med, og sørge for at luge alt ukrudt væk, inden det bliver for stort.



Vi startede i foråret med at fræse og grave komøg ned i jorden, indramme bedene med trækanter og lave grusgange. Det var udelukkende Leif, der tog sig af den del af arbejdet. Jeg havde i løbet af vinteren indkøbt frø, lavet haveplan, og desuden er det altid mig, der forspirer, prikler, sår direkte og planter ud. Det er måske en lidt gammeldags opdeling, men det er nu sådan, det fungerer bedst for os.


Lige så smuk en køkkenhave kan være omkring sensommer, lige så grim og kedelig kan den være i det tidlige forår. Al den bare jord, ingen grønne blade eller blomster. Det hele ser virkelig så goldt og kedeligt ud i april-maj måned. Det var derfor, vi gerne ville ændre den oprindelige køkkenhave, så den fik større prydværdi på denne tid af året.

I den nye haveplan har jeg af praktiske grunde delt haven op i fire lige store dele, fordi det er nemmere at fræse et stort areal frem for mange små. Haven er på 700 kvm og for stor til at grave med hånden. No Dig Organic Garden-konceptet, hvor man slet ikke graver, er stadig kun på drømme- og overvejelsestadiet. Tanken med de store firkantede felter er også, at nu, hvor vi har meget energi, er det nemt at dele dem op i mindre felter og så mange forskellige planter. Når vi engang måske ikke har så meget energi mere, kan vi fx bare lægge kartofler eller sætte jordbær i et helt felt, og derved bliver haven mindre arbejdskrævende.


Grusgangene er praktiske at gå på, de ser smukke ud, og så elsker jeg lyden. Kanterne er af træ, sat ned i sådan en slags jernsko, så det er nemt at skifte brædderne, når de engang rådner.

Jeg har sat buksbom, som med tiden skal blive til kugler, ved hvert hjørne og indgang til bedene, så der er noget at se på om foråret. Der kommer flere jernbuer med slyngroser hen over midtergangen for at få noget at se på først på året. I hækken er der sat havelåger, så dyr ikke kan kommer ind, og så er der også et lille havehus på vej. Et nyt tiltag næste år bliver et sneglehegn hele vejen rundt om køkken- og skærehaven. Jeg håber, vi kan komme tilbage til igen at have rækker med salat, det savner jeg virkelig.


For første gang i år har vi haft savoykål, palmekål, spidskål og rosenkål. Jeg har forspiret dem i drivhuset og plantet dem ud, og trods det meget kolde forår har vi haft rigtig fine kål i år. Vi har haft dem under dække hele tiden og først taget insektnettet af her i september. Det fungerer super, og vi har næsten ingen insektangreb haft undtagen lidt her til sidst, hvor vi valgte at tage nettet af, da det så var nemmere at høste kålen. Vi vil helt sikkert have flere kål næste år.


Ud over kål har vi mange af de almindelig grøntsager, som for det meste er sikre afgrøder, og som vi bruger mest til madlavning.


Det er nu også sjovt med stribede gulerødder og rød grønkål, og artiskokker er smukke, så lidt af det skal der også være plads til.

SOMMERBLOMSTERNE
Det vil blive meget omfattende, hvis jeg skal beskrive alle de sommerblomster, vi har haft i haven, men jeg vil nævne nogle af dem, der enten har gjort det godt eller skidt.


For at have noget at plukke af i skærehaven det meste af året har vi også narcisser, pæoner, to-årige blomster og flere forskellige stauder.

I midten af haven har vi fire stativer med latyrus. De er lavet af rionet og er mobile, så vi kan flytte dem rundt og tage dem ind hver vinter. Det fungerede rigtig fint det meste af sommeren og så fint ud, men sidst på sommeren blev mine latyrus grimme og bare forneden, så jeg tror, jeg rykker dem længere ind i bedene næste år.


Jeg har i år for første gang haft tre forskellige slags løvemund, og dem har jeg været rigtig glad for.


Løvemund holder super godt i buketter, og de blomstrer længe i haven. Faktisk står der stadig løvemund og blomstrer lige nu. Jeg har forspiret dem i drivhuset og tænker, jeg gør det samme næste år.


Morgenfruer er for mig altid en sikker klassiker. Jeg sår dem direkte i bedene og synes, de blomstrer det meste af sommeren.


I år har jeg sået en ny variant: Calendula officinalis 'Sunset Buff', og det er vist lykkedes mig at tage frø, så jeg håber, jeg har den igen til næste år. Den blomstrer stadig i haven, og den har været virkelig smuk hele sommeren.


I år prøvede jeg også asters for første gang. Jeg havde fundet nogle ekstra store og smukke asters i England, som jeg forventede mig meget af. De brød sig desværre ikke om den kolde og våde danske sommer, og de blev aldrig rigtig til noget. Næste år kan jo kun blive bedre end i år, så jeg skal altså lige prøve igen, om det ikke kan lykkes for mig.

Jeg er vild med Cosmos og har også her afprøvet nye varianter i år. Jeg har sået dem direkte, og det vil jeg for nemheds skyld også gøre næste år. Men de kom rigtig sent i gang i år på grund af den meget kolde og våde sommer, og de har ikke kunnet holde særlig lang tid i buketter


Jeg har også haft ekstra mange Zenia i år, men fik dem desværre sat lidt dumt, så de forsvandt bag nogle meget høje sommerblomster. De trives ikke så godt i skyggen og med al den regn, vi har haft i år. Men der er mange smukke, og jeg skal helt sikkert prøve igen næste år.


Så er der det med løg og knolde. Man tror, man køber det ene, og så får man noget andet. Det er så irriterende, når man som jeg organiserer farver. Jeg var heldigvis heldig med de nye dahlia, jeg købte i år, men den var helt gal med farverne på mine gladiolus. De var røde i stedet for lyslilla, så jeg overvejer kraftigt bare at glemme dem her til vinter.


Her sidst på sommeren og hen over efteråret bliver køkkenhaven lige så stille overtaget af blomsterkarse.

De kommer krybende alle steder fra og lukker hullerne efter spiste afgrøder og visne blomster. Ja, ja, de smider frø, og de fleste af mine er da også selvsåede fra sidste år, men jeg synes, de er nemme at fjerne, og de begrænser mit lugearbejde

Her om efteråret samler jeg så mange frø som muligt, men jeg er virkelig ikke god til det. Jeg venter enten for længe, kommer for sent, eller frøstandene rådner for mig, inden jeg får dem samlet ind.

Det er en sjov, men desværre også en ret dyr vinterbeskæftigelse at indkøbe frø til hele haven hvert år, så jeg håber virkelig, jeg med tiden bliver bedre til at få frøene i hus.

Det er vigtigt at huske fyldplanter til buketterne. Det er nemt at glemme men utrolig ærgerligt, når man står med alle de skønne blomster og ikke rigtig har noget at binde dem sammen med i buketterne. Jeg bruger alt fra krydderurter til sommergræsser og planter med små blomster og smukke blade. For at få luftige buketter bruger jeg også mange skærmplanter bl.a. koriander, vild gulerod, dild og den smukke tandstikkerurt, Ammi visnaga 'White'.

Herunder billede 1. Nigella damascena 'Miss Jekyll' 2. Hellianthus 'Vanilla Ice' 3. Zinnia 'Benary's Giant Salmon Rose' 4. Levkøj 'Apricot' og Cerinthe major 'Purpurascens' 5. Pæon 6. Zinnia 'Cinderella Lilac' 7. Cosmos 'Double Click' 8. Zinnia 'Benary's Giant Lime' 9. Løvemund 'Appleblossom' 10. Cosmos 'Double Click' 11. Kornblomster 12. Levkøj 'Misty Lavender' 13. Cosmos 'Snow puff' 14. Salvia viridis 15 Dild 16. Calendula 'Sunset Buff' 17. Zinnia 'Oklahoma Ivory' 18. Dahlia 'Apricot Desire' 19. Løvemund 'Royal Bride' 20. Ammi visnaga 'White' og Cosmos 'Double Click'






Det var lidt om mine erfaringer med køkken-og skærehaven i år, og jeg ved jo, at der sidder så mange og læser med her, som ved meget mere om køkkenhave og sommerblomster, end jeg gør.

Det kunne virkelig være hyggeligt både for mig og andre læsere, hvis I ville dele jeres erfaringer herunder. Skriv endelig en kommentar. Hvad er jeres yndlingssommerblomst, hvad lykkes altid for jer, er jeres asters også mislykkedes i år?  Eller noget, du synes, jeg mangler, eller måske har du et spørgsmål.

Lad os få en havesnak.







KRUKKEKRÆS

0
0
INDRETNING

Vi lukker stille ned for haven i disse måneder, og dermed skruer mange også lidt op for det grønne indenfor. Nu er der igen tid til at komme rundt med vandkanden og til dyrke en af tidens trends: Den grønne del af boligen. I dag ser vi på kræs til potteplanterne.


TEKST: HAVEFOLKET
FOTOS VENLIGST UDLÅNT AF FORHANDLERE & PRODUCENTER







Sjældent har der været så mange lækre potteskjulere at vælge mellem som lige nu. De fås i fx lækker keramik i organiske former, klassisk porcelæn, naturlig terrakotta eller stringent minimalistisk stål. Og meget, meget mere. Vi har valgt nogle ud, som på hver sin måde kan noget. Alle fungerer de fantastisk sammen med tidens stueplanter: stikkende kaktusser, gråtonede sukkulenter eller grafiske palmer. 

DE KOLDE FARVER
Det er Anne Black, der står bag Grow Hanging Flowerpot. Trenden med hængende grønne planter fortsætter også ind i denne vinter, og denne er en rigtig sød og velformet krukke til formålet. Den fås i flere farver og alle er i håndlavet porcelæn fra Anne Black. Potterne er monteret med fin lædersnøre. Den sorte klassiske keramikvase er fra den danske keramiker Ditte Fischer. Vasen fås i flere farver og størrelser (højde 7,5 og 9 cm) og er smuk til både tidens grågrønne sukkulenter eller en lækker kaktus.


En af tidens store trend, når det gælder indendørsplanter, er de lette plantebeholdere på stativ. Her er det den sorte Plant Box fra Ferm Living, der er lavet i lakeret stål. Den klassiske Lyngby vase har inspireret til nu også fine urtepotter fra Lyngby Porcelæn. Krukken har ligesom vasen de karakteristiske riller på ydersiden og fås i tre højder: 10,5, 12,5 og 15,5 cm. Stentøjsurtepotten Due fra A Simple Mess by Louise Dorph har et fint organisk udtryk med en smuk glasering i gråblå nuancer (højde 18 cm). Ferm Living står for mange af efteråret flotteste krukker. Her er det en super flot bred mørkegrå urtepotteskjuler, der har diameteren 45 cm og højden 19 cm.

DEN VARME FARVESKALA
Stine Goyas Fiora-serie designet for Kähler rummer blandt andet denne smukke krukke, der er 25 cm høj. Krukken har en sartrosa yderside samt gul glaseringen på indersiden. OYOY kaldes farven på denne Kana urtepotte for Caramel. Den viste krukke er 25 cm høj og 20 cm bred.





Skageraks edge pots i terracotta er inspireret af former fra Grækenland og Ægypten, hvor krukkerne ofte hæves fra jorden ved en lille smal base. Krukkerne er designet af Stilleben og fås også i en smuk lys gul farve. Ferm Livings Sekki Pot Rust, der fås i flere størrelser, er fremstillet i ler med en lækker ru struktur. Sekki-potten leveres med matchende underskål. Krukken kan kombineres med plantestativer fra samme producent. De rustikke naturfarvede poser har vundet plads i mange hjem som brødkurv eller til opbevaring af grøntsager. Til planter er de også super fine. Sættet med tre poser er fra Bloomingville. Søger du efter kurve til stuens store grønne planter, kommer du ikke uden om House Doctor. Vi har fundet frem til denne smukke kurv i naturflet, der fås i tre størrelser: højde 28, 34 eller 40 cm.

Og så kan vi da ikke undlade at nævne denne lille lækre sag: Ewa Cork Pot er en lille fin korkbeholder, der kan stables og er perfekt til det kreative rum, hvor beholderne i flok kan bruges til både opbevaring og små beplantninger. Potterne er produceret i London af portugisisk kork og er designet af Jenny Espirito Santo.

Og så kunne vi tale endnu mere om alle de lækre planter, man kan glæde sig over indendøre, men det må vente til en anden god gang. Du kan i øvrigt også se nærmere på vores magasin HAVEFOLKET 2015-04 på side 74, hvor du kan finde tips til køb og pasning af tidens dejlige grønne planter. 


Skulle du være fristet af netop et af produkterne, anbefaler vi dig at finde frem til forhandlere og priser ved at google produkterne. Oplysningerne i artiklen herover skulle være fyldestgørende til, at du kan finde frem til dem. God haveshopping.

HAVEFOLKET I NOVEMBER

0
0
OM MAGASINET

Der findes folk, der ikke har en have - eller en altan for den sags skyld. De vil nok tænke, at november er en måned, hvor havefolket slapper af og bare nyder, at der ikke skal rodes  i jorden, og alt ligger stille derude. Men vi ved bedre, ikke sandt? Der en nemlig stadig masser at lave for de flittige, men knap så mange dage med vejr til at gøre det i.

REDAKTIONEN





Allerførst: Fik du nu tilmeldt dig vores nyhedsbrev? Ellers kan du gøre det nu ved at dutte på den grønne boks nede i højre hjørne eller klikke på "Tilmeld kundeklub" i menuen øverst på denne side eller lige her.

Gider vi snakke om vejret? Egentlig ikke, men vi bliver jo nødt til at forholde os til det alligevel. Vi er nogle, der både mangler at få noget OP af jorden (skal du bruge tips til vinteropbevaring af dahlia, gav vi nogle gode nogle i sidste måned) og noget NED i jorden - bl.a. en masse løg og nogle stauder (du kan finde inspiration tilløglægningher).

Nu er det jo ikke, fordi vi skal stresse dig, men dagene bliver altså kortere og kortere og koldere og koldere. Kom ud i haven, når vejret er til det - så sørger vi for masser af online tid indenfor med HAVEFOLKET. 



Dette kan du så glæde dig til her hos HAVEFOLKET:
  • Lav stilen: Ulrika stiller skarpt på sin have og beskriver de elementer, der gør den så unik.
  • Vores øvrige gæstebloggere vil naturligvis endnu engang lukke havelågen op og vise os, hvad der sker i deres haver her i november måned, inden haveåret er helt slut.
  • Selv på denne tid af året kan et besøg hos en planteskole være inspirerende. Vi bliver inviteret indenfor i en meget smuk en af slagsen. Glæd dig til en stemningsfuld reportage.
  • Vinterens frugt: Vi bringer et portræt af et havens frugttræer, kvæden, der både i duft, smag og udseende minder om mere eksotiske himmelstrøg end novembergrå Danmark.
  • Det er en rigtig god tid at dele dine stauder på. Der er ikke så mange ben i det - det er mere det med at få det gjort. Vi giver dig modet til at svinge spaden.

    Rigtig dejlig første novemberdag til dig,







    Vil du læse mere om novemberhaven allerede nu, så kan du klikke dig videre herunder til havestof for netop denne måned.

    PLANTEBYTTERI
    Plantebytte får verden til at vokse, og din beholdning af favoritplanter i bedene gør det samme. Und dig selv den glæde! Læs Mariannes tips til plantebytte.
    HYGGE I HAVESTUEN
    Altså jeg kan lige så godt sige det med det samme. Det er ikke altid, at jeg er lige begejstret for vores havestue, men lige nu, hvor bladene falder af træerne, er historien en ganske anden. Læs om Karinas havestue her.



    BRUG DINE LECANØDDER IGEN
    Hvert efterår, når krukkerne skal tømmes, står jeg over for det samme irriterende "problem" - de løse lecanødder. Få Lenes tip her.



    EFTERÅRETS DEKORATIVE BÆR OG FRUGTER
    Når haverne og naturen er ved at lukke ned, gemmer der sig stadig nogle juveler derude. Der er nemlig nogle seje frugter og bær, som er bygget til at holde ud og stå imod kulden en tid endnu, og i takt med, at bladene falder, bliver de mere og mere synlige. Læs her.


    NOVEMBER I HAVEN
    Få tips til de opgaver, du med fordel kan få klaret i haven i november. Læs mere her.





    Pssst. 
    Billedet på denne måneds bannere, 
    som du blandt andet kan se i toppen 
    af sitet, er en vindheks.
    På latin: Calocephalus. 
    Fotograf: Ulrika Sabalhttp://www.havefolket.com/2017/11/havefolket-i-november.html

    LAV EN SKØN KRANS AF EFTERÅRETS BÆR

    0
    0
    DEKORATION

    Margit Engen og Peter Bilde Fogh er i igen på banen med en skøn bog om dekorationer. I den kommende tid her på HAVEFOLKET kan du lave de fineste efterårs- og vinterkranse efter kyndig vejledning fra Margit. I dag en lækker rødtonet krans af efterårets bær.

    INTRO: HAVEFOLKET
    TEKST: MARGIT ENGEN
    FOTO: PETER BILDE FOGH




    Det er altid med blandede følelser, man ser sommeren gå på hæld og efteråret snige sig ind i kalenderen. De lange lyse dage går nu over i mørke regnfulde efterårsdage. Men med efteråret følger også de smukkeste farver, når træerne begynder at falme. Det bugner med forskellige farverige frugter og bær.

    Dette er en to-i-en-krans, men du kan også nøjes med kun at binde kransen med bær.

    Du skal bruge:
    • To metalbøjler i forskellig størrelse beklædt med blomstertape 
    • Vindseltråd
    • Stangmos, findes fugtige steder i skoven ved vandløb og søbredder 
    • Mariebær
    • Hyben
    • Cotoneaster - eller andre holdbare bær, gerne i forskellige farvenuancer og størrelser

    Beklæd begge kranse med stangmos.

    Klip bærgrenene ud i mindre stykker på 5-6 cm.

    På den mindste krans binder du bærrene ligeligt fordelt i farver og sorter.

    Imellem bærrene binder du lidt stangmos, der gerne må stritte lidt.

    Når de sidste bær skal bindes på kransen, skubber du forsigtigt stilkene ind under de første bær, så samlingen bliver pæn og usynlig.

    Den store krans med stangmos lægges udenom.

    Hvis kransen skal hænge, laver du et mellemled af vindseltråd, så kransene hænger lige indeni hinanden.


    Vil du gerne have flere tip til at lave dine egne smukke kranse, så kan du finde bogen i nærmeste boghandel eller bestille den på nettet. Bogen er udkommet på dansk her i efteråret 2017 på forlaget Gyldendal og indeholder 128 siders inspiration.



    Forlaget om bogen:
    "Kransen er sandsynligvis det ældste blomsterarbejde i verden. Kranse kan bruges til både glæde og sorg og kan bruges på alle årstider. Kranse kan laves af mange forskellige materialer og på mange måder. Margit Engen giver her ideer til smukke kranse, du selv kan lave. Romantiske og moderne, store og små, nemme og svære. Og med forskellige teknikker. Ved alle kransene er der er materialeliste. Og har man ikke lige de samme materialer, kan andre, der ligner i form og tekstur sagtens bruges. Forfatteren lægger vægt på, at det er fornøjelsen og legen med materialerne, der er det vigtigste."

    10 NØGLER TIL HAVESTILEN

    0
    0
    HAVESTIL 
    GÆSTEREDAKTION / NOVEMBER

    Nu er det næsten en hel sæson siden jeg fik mulighed for at skrive om min have på HAVEFOLKET. Det er virkelig rart og hyggeligt, at dele mit haveliv med jer. Du, der har fulgt mig, har nok fået en følelse for min stil, og min eventyrlige underspillede moderne have. 

    TEKST & FOTO: ULRIKA SABEL


    Nu hvor haven begynder at falde i søvn, og jeg tænker på det nye haveår, vil jeg derfor gerne opsummere det sidste år, ved at præsentere planter, materialer og elementer, der er mine favoritter, og som jeg synes danner rammen i min have. Måske er der noget, du kan blive inspireret af til din have?




    1
    GULV AF GRANIT
    Min gang af brosten må være det mest fremtrædende element i min have. Det er gulvet i havens indgang og den første ting du møder, når du kommer til at besøge mig. Det har en kold grå farve, der må lives op med meget grønt. Sammen synes jeg, at det skaber et elegant haverum.    




    2
    TERRAKOTTA KRUKKER
    Iøjnefaldende langs granittens gang, er mine grupper af potter. Jeg foretrækker mørk brun terracotta, men også de lyse varianter er rigtig smukke. Jeg sammensætter grupper af potter med lignende farver och kun en slags plante i hver krukke. Jeg vælger ofte stauder med smukt løv eller prydgræsser, der kan genbruges næste år.  




    3
    PILEKURVE
    Jeg bruger virkelig mange pilekurve i haven. De har en sådan fleksibilitet i deres funktion og kan skjule grimme plastkasser med træer, bambus, græsser, hortensia, stauder, sommerblomster og grøntsager. Listen over, hvordan de bruges, er lang i min have og ved at fremstå overalt i haven synes jeg den skaber ensartethed. Da pilekurven er et organisk materiale betyder det, at det til sidst ender på komposten, og jeg skal købe nogle nye. Men den detalje kan jeg leve med.




    4
    SØLVFARVET
    Sølvfarvede planter bidrager med et skær til haven som jeg absolut elsker. Sølvheks er min favorit i efteråret og de sølvfarvede stauder, der kommer igen og igen i min have, er lammeøre, bynke og havtorn. Pilebladet pære er flotte træer hvis du vil have noget sølv i højden. Men ene sølvfarvede planter bliver alt for koldt, ligesom et gulv af granit. De vil være en god tilføjelse til grønne planter, lavendel eller en smuk pilekurv og gul-brun perlesten.





    5
    HEGN
    Jeg har selv designet mit hegn, men oprindeligt kommer ideen fra et sommerhus på den svenske vestkyst. Jag har opskaleret det lidt for at også bruges sammen med terrassen. Jeg har brugt almindeligt imprægnert fyr og det er blevet gråt på kort tid uden videre behandling. 




    6
    KUGLEFORMET
    Gentagelse af de samme stauder sker flere steder i haven. I dette staudebede er det formen der gentages i træer, forårsløg og formklippede bolder. Kugleakacie og hvid prydløg har formen af kugler på en pind. De sølvfarvede havtornsbolde savner en pind, men kan være med alligevel.   



    7
    MANGE ENS
    Jeg kan lide masseffekt, hvilket er tydeligt i mine bede. Her er der aldrig kun én af hver sort, men mange af samme sort eller farve. I dette forårsbed bruger jeg utallige sorte tulipaner og synet er storslået hvert år. Hvis lysten falder på at få mere farve, planter jag normalt dette i krukker. I mine staudebede er jeg altid streng. 



    8
    STORE STAUDEBEDE MED TRÆER
    Ligesom masseffekt, kan jeg godt lide at skabe store staudebede. Dette hav af katteurt har en størrelse over 50 mog dækker halvdelen af den lange side af haven. I de store staudebede har jeg en forkærlighed til at placere træer midt i og hække bag bedet for att skabe en ’alt-i-et’-følelse med gulv, vægge og tag. 



    9
    PRYDGRÆSSER OG BLOMSTER
    I haven findes mange forskellige prydgræsser og stauder med blå til lilla blomster. Lavendel, salvie, katteurt og perovskia udgør en stor del af havens blomsterpragt. Jeg har valgt prydgræsser med et metallisk skær eller med en grøn frodighed, som japansk skovgræs har. På billedet ser du hvidstribet sandrørhvene som har høj ornamental værdi selv om vinteren. 


    10
    PERGOLA OVER SPISEPLADSEN
    Som modsætning til de mange eventyrlystne lilla og blå blomsterbede, er terrassen et roligt sted og haverum. Farvepaletten er enkel. Terracottakrukker er malet i en sort farve, en hvid sejldug tjener som et tag og min vildvin skaber en grøn baggrund. Gulv og havemøbler er grå, og spisepladsen er placeret direkte nedenfor pergolaen. 

    Her er du velkommen til havehygge, snart igen. 

    Mange havehilsner fra mig!  


    Du kan se meget mere til Ulrikas have på hendes instagram-profil @enskimrandetradgard, som du finder lige her.

    ÆBLEKVÆDE

    0
    0
    PLANTEPORTRÆT

    Kvæden er en lidt overset frugt og måske nok ret gammeldags. Det skyldes nok er den er lidt besværlig at anvende. Men måske skal du give den en chance?

    TEKST & FOTO: HENRIK MIKAELSEN



    Har du en gang duftet til kvædens frugter, er du ikke i tvivl - der er ikke noget, der har samme aromatiske duft. De er ret holdbare, så hvis du plukker nogle stykker, kan de ligge i ugevis i et fad i stuen og fylde rummet med en fantastisk duft. Den minder om en blanding mellem æble og pære, men er finere og alligevel mere gennemtrængende. Lader du kvæde indgå i retter eller syltning og saft sammen med æble og pærer, kan kvæde løfte æble-pæresmagen endnu højere og gøre den mere intens, uden du egentlig er i stand til at sætte fingeren på, hvad der helt præcis er forskellen.
    Men i sig selv er kvæden fantastisk til marmelade, gele og kvædebrød. Kvædebrød er ligeså meget brød, som marcipanbrød er det - det dækker over en tørret kvædemasse, som er uovertruffen som tilbehør til ost eller skåret i stykker og trillet i sukker som en af julens delikatesser.

    Bemærk, at jeg ikke siger noget om, hvordan frugten smager i sig selv. Den er nemlig hård som sten og uspiselig uden at blive tilberedt. Selve tilberedningen er også lidt besværlig, for de skal koge meget længe for at blive møre. Til gengæld er frugterne udstyret med et højt indhold af pektin, som gør, at det normalt ikke er nødvendigt tilsætte anden stivelse, når du sylter med kvæder.


    ÆBLEKVÆDE
    Cydonia oblonga

    Hvis kvæden får lov at vokse frit, vil den blive til et lille træ på 3-4 meter med en rund krone. Men den har en tendens til en mere tæt forgrenet vækst end f.eks. et æbletræ. Den vokser kvikt til, så vil du holde størrelsen nede, skal du være over den med saksen. Desuden vil den gerne sætte rodskud, og det stimuleres den især til ved beskæring, eller hvis grene knækker. Derfor ser du den tit som en stor busk i gamle hegn og forladte haver. 

    Blomsterne er meget smukke og lidt kraftigere end æbleblomster. De er let rosa, kopformede og ofte opadvendte. Den blomstrer i maj, og bierne er vilde med den. Bladene er kraftige og lidt læderagtige, og oversiden er kraftigt grøn og lidt blank. Bagsiden er let lodden og fremstår derfor næsten grålig.

    Når frugterne viser sig, er de grøngule og dækket af et dunet lag. I oktober/november, når frugterne er ved at være modne, vil noget af det lådne fortage sig. Ellers nulrer du det bare af, når du har plukket frugterne. 

    Som sagt er det skønne ting, man kan lave af kvæder, og det sene modningstidspunkt gør jo, at megen anden sylten er overstået til den tid. Det er ikke uden grund, at kvæder også forbindes meget med jul og julens lækkerier. Hvis du ikke har en kvæde i haven, så gør dig selv den tjeneste at gå forbi din nærmeste tyrkiske grønthandler - der vil du kunne finde kvæder og opdage, at du ikke kan undvære dem i din have.









       
    FAKTA

    NAVNCydonia oblonga
    DANSK NAVN: Æblekvæde
    LYSFORHOLD: Sol/halvskygge
    HÅRDFØR: Fuld hårdfør
    JORDBUND: Almindelig havejord, gerne let kalkholdig jord
    VÆKST: Opretvoksende busk eller lille træ
    STØRRELSE: 3-4 meter
    BLOMSTRING: Maj
    ANVENDELSE: Frugterne kan anvendes til bagværk og syltes

    NOVEMBER I KARENS HAVE

    0
    0
    HAVETANKER

    Den lave vintersol og de gyldne farver på træer og buske byder på smukke dage og friskhed i luften med røde kinder og kolde næser.
    Den første rimfrost på græsset har vist sig.

    TEKST & FOTO: KAREN HAUBRO





    De sidste æbler er samlet op fra græsset, og i tiden, der er gået siden oktobers havefortælling, er der blevet lavet chutney af æblerne og de grønne tomater tilsat gode mængder af hvidløg, ingefær og chili. 




    Der har duftet sødt af ovnbagte tomater. Så sent som 5. november blev de sidste chilier høstet og drivhuset ryddet for tomatplanter og visne blade på vinstokken. 




    Drivhuset står nu tilbage med kun en gammel kurvestol med et tæppe til katten. Der er plads på bordet til at få bundet en krans eller en vinterbuket. Måske når jeg at gøre drivhuset rent i år, ellers må det vente til foråret.




    Sultne eller tørstige myg har siddet i de rådne æbler, og solsorten har nydt godt af alle de halvrådne æbler under æbletræet.



    En gåtur i haven på denne årstid byder på små aktiviteter som at lukke hønsene ud i haven velvidende, at de på denne årstid ikke gør den store skade i bede og andre steder.


    De skraber lystigt i jorden og finder masser af godbidder og leverer stadig æg på deres plads i redekasserne, og heldigvis finder hønsene selv ind på deres siddepinde næsten i det øjeblik, solen forsvinder ned under horisonten. I sommer sov de på en siddepind ude i hønsegården og ville ikke sove i hønsehuset.

    Katten minder mig om, at vandtanken skal tømmes, inden der bliver dagsfrost.


    Det er stadig blomst i min timian i højbedet, og det dufter godt, når den kommer i simremaden eller i chutneyen og de ovnbagte tomater. Det er også tid at sætte hvidløg i højbedet.


    Mine tallerkensmækker vokser stadig flittigt, og snerlerne har taget magten i hindbærrene, der er færdige for i år.



    Georginerne holder stadig stand, selvom masser af blæst og regn er ved at tage livet af dem. Næste år byder forhåbentlig på nye sorter, og dem, jeg er mest glad for, bliver gravet op og gemt, og resten bliver foræret væk.

    Der har længe været spindelvæv overalt, og når først rimfrosten sætter ind, bliver de ekstra smukke.


    Husløgene har overvintret flere sæsoner i lerpotterne i ly af brændeskuret, og farverne er stadig fine.




    Min vortemælk står med fine farver, og jeg håber, den klarer vinteren.



    Vi ses til december!

    Husk at nyde de lyse timer i november, og tænd et stearinlys i drivhuset eller i et glas, der hænger i æbletræet. Det gør haven levende også i de mørke timer.


    Du kan læse meget mere om Karen i vores præsentation af årets gæsteskribenter lige her. 

    BLOOMON TIL HAVEFOLKET

    0
    0
    SHOPPING

    Yes. Jeg er en flittig instagrambruger. Jeg holder rigtig meget at følge med i, hvad der sker i haveverdenen, og det er da også på Insta, jeg første gang har stødt på konceptet bloomon. Et koncept, som jeg er blevet så begejstret for, at vi i dag vil gøre lige lidt reklame for dem. Og så er der også en gave til dig!

    TEKST: LONE, REDAKTIONEN
    FOTO: BLOOMON.NL


    Udover at være redaktør her på HAVEFOLKET er jeg selvstændig og har en lille virksomhed, hvor jeg supporterer erhvervsfolk, når de kaster sig ud i at bygge nye kontorer eller renovere eksisterende. De fleste dage arbejder jeg hjemme fra vores private bolig, og jeg elsker at gøre det lidt hyggeligt på kontoret.

    bloomon, rabatkode, gavekort, gratis vase
    Da jeg også er vild med have og elsker afskårne blomster, så er de selvfølgelig også en del af min hverdag.

    Jeg er en af dem, der selv går i blomsterbutikker og udpeger præcis de snitblomster, der skal i buketten. Så jeg har lidt selvforkælelse den kommende uge.

    Det kan godt være lidt en dyr vane, men jeg er sikker på, at blomsterne højner min arbejdseffektivitet (det bilder jeg i hvert fald mi selv - og min mand ind).

    Som du måske kan forestille dig, så kommer jeg en del rundt på danske arbejdspladser. Både hos mine kunder, hos arkitekter, indretningsarkitekter, møbelhuse, showrooms mv. Og mange steder ser jeg flotte buketter stå i fx receptionen eller i mødelokaler.

    For nogle måneder siden var jeg på besøg hos en skøn indretningsarkitekt på Christianshavn, og her stod der den lækreste buket og tiltrak sig opmærksomheden.

    Du har helt ret. Det var selvfølgelig en bloomon-buket, og med den var jeg 100% solgt.

    Samme aften klikkede jeg igennem sitet og fik bestilt min første buket og tilhørende vase. En uge senere kom leverancen. Fint pakket ind med tilhørende lille folder med udførlig vejledning, og så gik jeg ellers i krig.

    Første arrangement var ikke lige i øjet. I andet hug 'nailede' jeg den - nogenlunde. Et smukt arrangement til at placere midt i kontoret. Fantastisk! Og så leveret lige til døren. Et bundt med forskellige blomster og grene flot afstemt i farverne. Jeg er begejstret.

    Af samme årsag tog jeg for et par uger siden kontakt til teamet bag bloomon, og vi fik lavet en aftale, der kommer alle HAVEFOLKET læsere til gode:
    Indtast koden HAVEFOLKET, når du bestiller din første buket. Så får du den tilhørende vase helt gratis. 
    Det er da værd at tage med, ikk'?

    bloomon, rabatkode, gavekort, gratis vase

    Hele konceptet bag bloomon er i øvrigt ganske fascinerende, men det kan du selv læse mere om på bloomon.dk, som du finder lige her. Dine blomster bestiller du her.

    Og hvad får vi så ud af at have lavet denne aftale med bloomon? Muligheden for, at det bliver lidt billigere for dig at forkæle dig selv med smukke blomster. Det er såmænd det.

    pssst. Er du medlem af kundeklubben, så er der faktisk en lille ekstra fordel hos bloomon her i november måned 2017. Du kan nå det endnu, hvis du tilmelder dig i dag... lige her.


    Du får lige lidt bonusinfo fra hjemmesiden lige her: 

    "Dine blomster kommer direkte fra vores avlere. Det betyder, at dine blomster efter plukningen ikke bare hænger bag på en lastbil i den kolde morgenluft – eller er stuvet sammen i en kasse i timevis, mens de venter på at blive bortauktioneret. bloomon leverer de søvnige små skattebasser direkte fra deres seng til dit bord! Og fordi vi skærer mellemhandleren og alle andre led i processen væk – auktion, engros og butik – skaber vi endnu flere dage med friskhed. Vi besøger også personligt vores avlere for at sikre topkvalitet og finde frem til det allerbedste tidspunkt at bruge årstidens blomster på i din buket – og det optimale tidspunkt at plukke dem på."

    EN RÆKKEHUSHAVE MED MANGE RUM

    0
    0
    RÆKKEHUSHAVE

    Hvordan indretter man en klassisk lang, smal rækkehushave? Man skaber flere små rum, vil de fleste havedesignere nok sige. Og uden at der på noget tidspunkt har ligget en forkromet, gennemtænkt plan for vores rækkehushave, er det ikke desto mindre netop flere små rum, vi er i gang med at skabe. 


    TEKST & FOTO: MONICA LANGELUND





    Men det er først nu, små fem år inde i vores haveiver og efter ti år som haveejere, at vi kan se, hvad vi er i gang med at skabe. Min selvbestaltede havetegning får haven til at se meget struktureret og tjekket ud. I praksis roder haven en stor del af tiden, ideerne er opstået undervejs, og haveslangen ligger ofte fremme. Sådan er vores haveliv.



    Haven er ca. otte meter bred og ca. 24-25 meter lang, dvs. tæt på 200 m2. Grunden er fuldstændig flad, men vi er heldige at have en del træer i området. Da vi flyttede ind for ti år siden, stod der to større kristtjørntræer i hængekøjeafstand af hinanden, en stor cypres i bunden af haven og et bøgetræ stort set i midten af haven. Vi har skåret kronen af bøgetræet, fordi det var blevet for stort, men de andre træer står stadig i haven. Det var som udgangspunkt havens eneste struktur.



    Jeg starter rundturen i haven i det bagerste haverum. For ca. fire år siden købte vi genboens gamle drivhus og placerede det i den bagerste del af haven. Vi havde sat lidt sporadiske stauder inden da, men drivhuset blev startskuddet til en reel haveinteresse. I år har vi anlagt en lille terrasse bag drivhuset, det skrev jeg om i mit oktoberindlæg her på Havefolket. Det er blevet havens hemmelige rum, som man først ser, når man går gennem haven og kommer forbi drivhuset. 

    Tanken er, at man længst væk fra huset kan rode rundt i drivhuset med spireprojekter og drikke, hvad man nu trænger til, i pauserne på den hemmelige terrasse. Det er også her, man kan føre private telefonsamtaler. Det er havens 'home away from home'. Trods en relativt lille have har man følelsen af at være væk fra huset, fordi man ikke kan se det, da drivhuset skygger for udsigten.



    I den mellemste del af haven har vi de to kristtjørntræer og havens sidste reelle område med græs. Der er stadig mindre arealer med græs andre steder, men de vil få en anden belægning med tiden: fliser, bark, sten. Vi får se. Men lige dér i midten af haven skal græsset bevares. 



    Her i det midterste område kan man hænge en hængekøje op mellem kristtjørntræerne eller rykke havebord og stole ud til familiesammenkomster. I samme område har vi to højbede i tre etager. Det, at højbedene har flere etager, giver mere liv til et ellers ret lille område. Det er også med til at understrege det lidt rodede look, vi godt kan lide i haven. Følelsen af at få et stort beroligende knus af haven forstærkes af, at planterne vokser i niveauer. Vores have er alt andet end stramme, rene linjer. Højbedene er placeret midt i haven, så man kan komme rundt om dem.



    Omkring det ene bed har vi anlagt en lille chaussestensbelagt sti, og til næste år udvider vi med en lille havedam på omkring en kvadratmeter. Af samme grund er den kun vist med stiplede linjer på havetegningen. Ved siden af bøgetræsstammen står der en havebænk, der godt nok trænger til en kærlig hånd. Her kan man til næste år sidde og spise af hindbærrene, mens man kigger på havedammen og lytter til det rislende vand. Bøgetræets stamme lader vi stå og bruger som en rumdeler, som vi har plantet en vildvin og en klematis op ad.


    I midterområdet af haven, der består af flere mindre rum, har vi også vores minifrugtplantage: to æbletræer og et lille figentræ, der endnu bare har en lille busks højde. Det er et område i forandring. Æbletræerne er håbløst beskåret, men jeg elsker dem, fordi vi selv har sat dem og gjort det, så godt vi kunne gennem årene. Indtil dette efterår stod der endnu et højbed, hvor figentræet nu står, men det har vi nedlagt, så det bliver nemmere at komme hen til kompostområdet. Kompostområder synes altid at blive gemt væk i haver, fordi de ofte roder. Jeg synes, komposten er stor en del af havens sjæl, så jeg har det fint med, at det ikke er gemt væk. Men jeg glæder mig til, at vi får lagt fliser hen til komposten og får ryddet op i alle de ting, der pt hober sig op foran komposten - såsom krukker og haveredskaber. Til næste år bygger vi også et lille skur.



    Og så kommer vi til havens sidste større rum: træterrassen og området foran den, forrest i haven. Træterrassen anlagde vi, da vi flyttede ind. Den er delvist overdækket, hvilket er skønt i regnvejr. Den er sydvendt, helt i læ, og man kan sidde derude med sin dyne selv i vintermånederne. Fra terrassen træder man ud på en lille fliseterrasse. I det her område har vi krydderurter, som dog skal organiseres bedre. Herfra går vi videre ud til bl.a. havens lille skærebed, hvor der er tulipaner om foråret og dahliaer hen over sommeren og efteråret. En lille rosenbue skaber overgangen fra det forreste haverum til det midterste. 













    Fordelt i hele haven er der både stauder, buske, bærbuske og roser. Vi har blåbær sammen med hortensia. Hindbær ved siden af roser, rabarber ved siden af en Viburnum osv. Vi dyrker -udelukkende pga. pladsmangel - ikke ret mange grøntsager. Flere af højbedene var egentlig tænkt til grøntsager, men det er blomsterne og dyrelivet, der driver havebegejstringen i vores have, så det med grøntsagsdyrkningen er nu reduceret til kartofler i spande, krydderurter, rabarber og de klassiske tomater, agurker og chilier i drivhuset. Man må vælge, når pladsen er knap. Til gengæld har vi bærbuske og æbler. Mange af buskene er miniudgaver af almindelige buske, fx minisyren, mini uægte jasmin, mini rød hyld osv.



    Personligt ligger min haveglæde i at føle mig omfavnet af planter af stor variation. Jeg drømmer om at kunne plukke løs til buketter, men mest af alt sætter jeg pris på, at haven er rig på liv og variation. Når man gerne vil have variation i en lille rækkehushave, må man acceptere, at der sjældent er så store mængder af én blomst, så man kan plukke uhæmmet løs.

    Nu, hvor haven har fået flere siddeområder, er det blevet tydeligt for mig, hvor meget det betyder for mig, at der er steder, jeg kan sætte mig. Så kommer jeg mere ud i haven. Da den bare var en kedelig græsplæne med en trampolin på, kom jeg nærmest kun derud for at samle hundens efterladenskaber op. Der var intet formål med at gå i haven dengang. Men det har ændret sig. Af en have på 200 m2 er fire-fem siddeområder måske meget, men jeg har brug for mange pauser. Ikke bare i haven, men i alt jeg foretager mig. Forskellige siddepladser hjælper til med at holde øjnene vågne og nysgerrige, og det er jo dét, der er noget af det bedste ved haven: at den netop holder én vågen og nysgerrig.

    Du kan se meget mere fra Monicas have på hendes instagram-profil, som du finder ved at klikke lige her.
    Viewing all 1793 articles
    Browse latest View live