Quantcast
Channel: HAVEFOLKET
Viewing all 1793 articles
Browse latest View live

SKITSERING I HÅNDEN

0
0
PLANLÆGNING

Når man selv kaster sig ud i at designe sin have, er der mange måder at gribe det an på. Nogle bruger tegneprogrammer på computeren. Jeg tænker bedst med pen og papir - og manifold.

TEKST & FOTO: LONE




Vi var selv med på banen, da vi i sin tid købte vores hus som nybygget. Ikke at vi havde så meget at skulle have sagt, da det var et typehus, men vi har heldigvis alle tegningerne fra byggeriet. For få år siden byggede vi så det hele om, og der tegnede jeg hele byggeprojektet op i AutoCad - også de få ændringer på belægningerne. Det betyder, at jeg har en situationstegning, der er relativ ny og som passer med matrikelmål mv. Den har jeg i sin tid brugt som underlag for min haveplan, og i dag er det haveplanen jeg tegner videre på. 

Da jeg tidligere på året kom i tanke om at der skulle gøres noget ved vores baghave, som pt. primært består af græs, tog jeg en kopi af denne del af haveplanen og forstørrede den lidt op. Og den var da udgangspunktet for mine skitser.

Skitserne laver jeg som sagt på manifold. Manifold er transparent papir, der minder lidt om bagepapir eller madpakkepapir, og det kan købes hos en boghandler - også på nettet. Det er ret tyndt, og det gode ved det er at man kan tegne lag på lag og dermed for hvert lag forfine sin skitse.

Til info kan man købe manifold både som blok og som rulle. Jeg bruger rullen der er 30 cm, og den koster ca. 150 kr. for 100 m. Og så har man til rigtig mange skitser.


En af grundene til at jeg er så glad for manifold er at pennen glider let på papiret, og jeg har derfor let ved bare at tegne løs. Man behøver ikke tænke så meget over det.

Her til venstre ses skitser på opdeling af græsplænen i mindre dele adskilt af takshække og med en terrasse i midten (ja, man skal nok vide det, for at kunne forstille sig det...).





Her har jeg lagt et nyt stykke ovenpå, og så trukket de linier op, som jeg synes er værd at beholde. Takshækkene der former linierne i bedene og så en terrasse i midten med indgang fra syd (hvor der er en terrassedør i et opholdsrum).

Lidt farve er tilføjet for lige at fremhæve formerne yderligere.






Igen et nyt stykke manifold ovenpå, og så har jeg optegnet et mindre bed tættere op af den eksisterende morgenterrasse. Hm...









Starter forfra. Dropper den nye midterterrasse og tegner i stedet bede langs eksisterende belægning, og så igen takshækkene, der bryder det hele.









Sidste bud i denne omgang ... en hævet have skabt af pallerammer. Her har jeg først på ét papir tegnet mulige placeringer op, og så har jeg på næste lag papir tegnet 6 udvalgte rammer op.


Og sådan kan man blive ved. Det er super hyggeligt, og der dukker alverdens idéer op undervejs.






Måske gør du allerede det samme? Hvis ikke, er det et forsøg værd, hvis du gerne vil i gang med at skitsere!





TAG ET HVIL I DEN ENGELSKE HAVE

0
0
TEMA: SIDDEPLADSER

Vi har samlet en hel dyne af inspiration fra de engelske haver. Se med og find din yndlingsplads i det grønne.


TEKST & FOTO: LONE









ET HVIL I PRYDHAVEN... 

NYD ET BLOMSTERFLOR
På opdagelse i de store engelske haver kommer den ene bænk efter den anden beskueren til undsætning.

Det er som i et galleri, hvor man sætter sig ned og nyder det man ser. Trækker farver og former helt ind - lader sig inspirere.


FOTOS FRA 
1-2. HIDCOTE MANOR
3. KIFTSGATE
4. HIDCOTE MANOR
5. BARNSLEY HOUSE


















SLÅ DIG NED PÅ GRÆSSET

... OG LAD STILHEDEN TAGE OVER
Der er noget unikt over en siddeplads midt i den grønne flade. En følelse af frihed får lov at fylde.

Ofte undgår vi siddepladserne på plænen som følge af praktisk vedligehold af græs mv. Men på græsset har man for alvor følelsen af natur og frihed. Måske en feriestemning dukker op.


FOTOS FRA 
1. HIDCOTE MANOR
2. BARNSLEY HOUSE 
3. SNOWSHILL
4. HIDCOTE MANOR
5. NYMANS










TAG PLADS

... OG NYD UDSIGTEN
Den dygtige haveejer hjælper den besøgende til at finde de helt særlige steder - som her hvor det er udsigten, der ledes hen til.

At siddepladserne også i sig selv kan være små kunstværker fremgår her. Interessante former, farver og placeringer. Måske også nogle gange lidt overdrevet - eller er det en kuriositet?


FOTOS FRA 
1-2. KIFTSGATE
3. BOURTON HOUSE
4. KIFTSGATE 
5. HIDCOTE MANOR













MED RYGGEN MOD MUREN

... ELLER HÆKKEN
Mon ikke du også søger siddepladsen med ryggen mod muren? Vi gør det ubevidst, for her er der trygt. En hæk kan give samme oplevelse - især når den som i den engelske have er en 50 eller 100 gammel takshæk.

Men placeringerne er sjældent tilfældige. Sætter du dig ned og nyder udsigten er der et skue uden lige. Måske et parterre eller et overdådigt rosenbed.

Måske er siddepladsen også fokuspunkt for beskueren længere væk.


FOTOS FRA 
1. NYMANS
2. SISSINGHURST CASTLE
3-4. SUDELEY CASTLE
5. BOURTON HOUSE







ET HVIL TIL DEN TRAVLE GARTNER

... ELLER HAVEGÆSTEN PÅ VISIT
Ofte glemmer vi dem - siddepladserne i nyttehaven. Men det er en skam! For nyttehaven har i allerhøjeste grad en masse at byde på. For alle sanser!

I nyttehaven er der udvikling fra dag til dag og så overraskes man af de skønneste dufte!



FOTOS FRA
1. PASHLEY MANOR
2. HIDCOTE MANOR
3-5. WEST DEAN GARDEN





TEMA: SIDDEPLADSER

0
0

UGENS LEDER 

Så har vi passeret jævndøgn og sommertiden, hvor havemøblerne stilles frem ligesom uret. Der er måske flere, der endnu ikke har forårsklargjort dem endnu, for vi har jo lige skullet skrabe terrassen fri af sne. Men nu skulle den være ved at være der, og det kan ikke vare længe før vi kan slå bagdelen i sæderne. Hvis du har drivhus, har du sikkert allerede været derude og nyde en kop mokka.

En have med mulighed for at sætte sig ned er en have med mulighed for at nyde. Det er ikke sikkert at havenørden sidder der ret længe, måske bare lige et kort pust, hvis ikke der er mad eller drikke på bordet, simpelthen fordi der er så meget, der liiige skal gøres. Men at kunne sidde ude - midt i skaberværket, midt imellem noget levende, der ånder og giver både liv og ro på samme tid, det er så vederkvægende. Siddepladser er en gave til dig selv, hvis du blot har en lille firkant mod den åbne himmel. Du har sikkert allerede givet dig selv gaven og du elsker sikkert din. I dette tema kigger vi på dem - siddepladserne - og giver lidt inspiration.


Siddepladser kan jo være mange ting. En sten, kanten af dit højbed, stilige rattanhavemøbler, flettede kunstværker, en gynge, jernstole fra kejserinde Wilhelminas tid, arvestykker, kreative paller, klapstole, liggestole... you name it.

Siddepladser i haven har til alle tider været forbundet med ønsket om at kunne sætte sig - lade tiden stå stille, åndedraget lande i bunden af lungespidserne, og lade alle de omkringværende lyde myldre, summe, fløjte, pusle og pippe ind i dine øregange. Lade dem blande sig med ungers grin, hundes gøen, en græsslåmaskine, en bus. Gøgen, det liv, der er omkring dig.

Siddepladser skal jo også kunne råbe til samling. Der skal være plads til alle, plads til dem, der nu skal være og så en ekstra, hvis det nu er. Plads til hygge omkring. Potter og parasoller, planter op ad plankeværker. Tæt på eller langt fra.

At kunne sidde ubemærket og "forsvinde" i det liv, der findes lige nu og her og som bliver større og større, jo mere man iagttager. Det er en lise, der virkelig er værd at unde sig selv. Mange af os har måske en erindring liggende et sted, gemt inde i os fra barndommens dage, måske fra siddepladsen under en solbærbusk? Der kunne vi få øje på både en kat, et egern, et pindsvin, eller måske en bille, der piler hen over jorden. Og den erindring har nu indlejret sig i mængden af naturoplevelser og kan gelejde opmærksomheden til at bemærke noget af alt det levende, der findes lige omkring os. Helt alene i denne verden, det er vi i hvert fald ikke. Selvom der ikke er andre. Og det - uanset, hvor og hvordan, vi sidder i vores haver.

Tag et kig med i dette tema - for vi har kigget på siddepladser. 


God fornøjelse!



Ugens artikler om SIDDEPLADSER:

TAG ET HVIL I DEN ENGELSKE HAVE
Vi har samlet en hel dyne af inspiration fra de engelske haver. Se med og find din yndlingsplads i det grønne.




SKAL VI FLYDE?
Værsgo' og sæt jer ned - eller læg jer hvis I lyster. I dag skal vi nemlig rigtigt drive den af.




SIDDEPLADSER
En have med mange siddepladser indbyder til hygge og hvisker om god tidMen bruger vi dem?






Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger
.

VINDERNE ER!

0
0
KONKURRENCE

Vi har udloddet 5 billetter til Camilla Plums "Store Havedag" på Fuglebjerggaard den 13. april.

Se her hvem der blev de heldige vindere!







Vi har nu trukket lod og kan hermed udløse spændingen.


De 5 heldige vindere er:

  • Pia Langelund
  • Lena Hansen
  • Ilse Lausten
  • Lise Skovfoged
  • Haverose


STORT tillykke til jer alle 5!

Vi sender vindernavnene til Camilla Plum, så I skal blot møde op på Fuglebjerggaard lørdag den 13. april. 

Vi håber på det dejligste forårsvejr, og at I får en rigtig skøn oplevelse. 

Marianne og Signe fra HAVEFOLKET vil også være der for at lave en reportage af "Store Havedag".



SKAL VI FLYDE?

0
0
TEMA: SIDDEPLADSER

Værsgo og sæt jer ned - eller læg jer hvis I lyster. 
I dag skal vi nemlig rigtigt drive den af. 

TEKS & FOTO KARINA









I HAVESTUEN 
Siddepladser er vigtige i en have. Ligeså er sidde- eller liggepladser en skøn ting i driverhuset eller havestuen. I vores havestue har vi valgt at gå planken ud og ladet pladsen til afslapning få fuld skrue, og opskriften er ganske enkel.


Som I  kan se her er det altså en ordentlig basse vi har med at gøre. Bænken, som vi her i hjemmet kalder for flyderen, er lavet af nogle bjælker vi havde i overskud efter at have skiftet de bærende gulvbjælker ud inde i huset.


VI HAR BRUGT:

Kraftige bjælker
En bøtte mørk træbejdse
4 babyskummadrasser
Stof til betræk.


Vi startede med at save bjælkerne ud i den passende længde, så flyderen ville ende op med at passe til havestuens bredde. Bjælkerne her er 150 x 150 mm, men mindre kan også gøre det.
Derefter savede vi ud til de bærende bjælker, som de forrige nu hviler på. Da bjælkerne er så tunge som de er, har det ikke været nødvendigt at bruge skruer, hvilket også gør at vi kan flytte rundt på dem når forårsrengøringen sætter ind.




Som I kan læse er konstruktionen altså temmelig simpel. Hvis man vil give skellettet en farve, kan man jo gøre det. Vi valgte en mørk træbejdse, så årerne stadig kan anes.



Herefter blev det madrassernes tur. Da længden på dette møbel ikke passede med standardmålene på de madrasser der findes i handlen, blev løsningen at bruge 4 babymadrasser i skum. Målet på flyderen svarer til 4 skummadrasser, hvor 10 cm blev skåret af i længden.

Betrækket er jo også en smagssag. Til mit har jeg valgt noget gråt bomuldlærred i en kraftig kvalitet, og har smidt en masse puder i som ryglæn.

I HAVEN 
Ude i haven har vi også et par flydere i form af et par sækkestole. Vores er købt, men jeg formoder at man kunne gøre disse efter, hvis man er ferm med en symaskine.

Efter en lang arbejdsdag i haven er det skønt med en lille pause i nogle behagelige møbler. Men pas på, for det kan sagtens ende med at pausen bliver til en lille morfar.

SIDDEPLADSER

0
0
TEMA: SIDDEPLADSER

En have med mange siddepladser indbyder til hygge og hvisker om god tidMen bruger vi dem?
 

TEKST: MARIANNE
FOTO: KARINALENE, MARIANNE & LONE






Siddepladser, det skal man da have i en have. Mange! De sender signal om, at her er rart at være, her kan du dvæle og finde hvile og ro. Men at sætte sig lidt ned er en temmelig overset disciplin blandt mange havefolk, tror jeg - i hvert fald hvis der ikke er øl, kaffe eller mad på bordet. 

Jeg forstår det faktisk godt, for der er jo altid noget, man lige var i gang med, eller skal nå at gøre færdigt. Planter der, midt under en flytning, ligger med blottede, bare ben og skal i jorden med tilhørende vanding, inden de lider, eller såninger der skal have et skilt, så længe navnet er i erindringen. En skovl der skal med hen til skuret sammen med det andet du har i hånden, eller nogle stauder der er lige ved at vælte og skal bindes op.

Når man har travlt på den langsomme måde








Og hvis ikke det var fordi jeg hører til ét af de mennesker, der har så lidt energi, at trangen til hvile kommer helt af sig selv midt i et eller andet, så ville jeg også kun blive der kort tid, inden jeg begyndte at sidde og pille i en plante i nærheden. Eller rejser mig igen og går i gang med det, jeg lige får øje på.

Det er ingen kunst at finde gode siddepladser, når man trænger til ro.




FLYD MED
Men det at sidde på en lille plet, i en krog halvt skjult af en busk, på en terrasse med udsigt over et stykke af haven eller slænge sig i en hængekøje med direkte udsigt til træerne og den himmelblå, det er der ikke meget der slår. Det er som om hjerterytmen falder, som om tankerne bliver flydende og sanserne skærpes. Biernes travle sværmen trænger sig helt ind i hjernebarken og øjnene flagrer med en sommerfugl ud i den vide verden. Den meditative ro, som man næsten kun kan finde ude i naturen, kan sætte tiden i stå og hjertet fri. Uanset om man nu er kat, hund, høne eller tilhører de tobenede, der altid har så travlt.

Langs en vej, i "junglen", på en sten i bedet eller midt på græsplænen. 




VIS OS DIN YNDLINGSSIDDEPLADS
Her i HAVEFOLKET vil vi gerne se på siddepladser. Og vise siddepladser. Så hvis du blogger eller er på Facebook, så vis os din yndlingssiddeplads. Du kan sagtens gøre det på din egen blog eller på en af dine favorit-facebook-havegrupper, bare du fortæller at det er HAVEFOLKET, der har spurgt.

Du er velkommen til at linke. Nedenfor i kommentarfeltet her kan du lægge dit link (eller du kan gøre det på FB), så kan alle vores læsere inspireres - ikke blot herfra, men også ude i den store verden.

Med udsigt eller med indsigt



Fortæl hvorfor det lige netop er dér, det er godt at sidde.




ZINKBAKKEN.DK - STEM PÅ DIN FAVORIT

0
0
KONKURRENCE

Tusind tak til alle jer, der har deltaget om lækre præmier fra Zinkbakken.dk! 

Her kan I se, hvem der kom i finalen - og så skal der stemmes!






Vi har modtaget mange rigtig gode begrundelser for hvorfor det netop var den pågældende, der skulle vinde præmien fra Zinkbakken.dk.

Denne gang har vi ladet Morten fra Zinkbakken.dk om at udvælge de 5 finalister, og så er det nu op til dig, der læser med her på HAVEFOLKET - uanset om du er fast læser eller ej - at vælge det bedste bidrag.

Så lad os høre din stemme!

Afstemningen finder du ude i højre side, og der kan stemmes helt frem til onsdag den 17. april kl. 20.00.



DE 5 FINALISTER ER...

Hanne, Storvorde
"Jeg håber jeg vinder de skønne zinkbakker til mit drivhus. Sidste forår fik jeg endelig råd til drømmedrivhuset. Desvære var der lang leveringstid på det og så skulle der lige graves ud og støbes sokkel og lægges gulv og og og... Så det blev næsten sommer inden drivhuset stod færdigt. Men nu står det der og er så fint. Og det kribler i fingerene for at komme igang med at så og forspire en masse dejlige urter og blomster i drivhuset, for det er det eneste sted i haven jeg kan have mine ting i fred for alle de alt for mange dræbersnegle. (fandt næsten 100 i mit 1 m3 rucolabed sidste år, på en aften!) Med et nyt drivhus, kommer indretning og de fine zinkbakker vil passe så godt ind i drivhuset, sammen med alle de plantestøtter og ophæng, jeg har lavet af grene fra hasseltræet. Det er lige sådan nogle jeg har været på jagt efter til mine små tomat og chiliplanter!

De bakker er så fine,
vil ønske de var mine.
De vil være helt perfekte
på mine drivhushyldeknægte.
Så de små og spæde planterødder
kan få badet deres fine plantefødder.


Pia, Rødovre
"Stuen er fyldt med bøjede nakker
af spirer – der står makker ved makker,
Chili og tomat – står vi og flakker
i grimme bøtter og bakker - ak og…
giv os en zinkbakke – så alle vi takker!"

Lene, Boeslunde
Min begrundelse for, at netop jeg skulle være så usigelig heldig at vinde fornemme bakker er denne:
At jeg vitterlig ikke ejer kongens mønt til at kunne erhverve mig disse.
6 år i stresshelvede uden indtægt kan ikke anbefales. Kun haven giver ro – og hurra for den, livlinen.
Uanset, om jeg er heldig i konkurrencen eller ej, er foråret på vej – og dét er en gevinst i sig selv!
Glædelig snarligt forår til jer alle!


Lis, Struer
Forår med mere 
Vintersolhverv nået
julen omme
i sindet en higen
mod forårets komme.

Vinteren strenges
dog solen har styrke
mine HÆNDER længes
vil i gang med at dyrke

De klipper aviser
De drejer og ruller
De lyset priser
DET er forårskuller!

Det bliver til mange
små potter med spirer
der får ophold i lange
grumme bakker til en tier.

På borde, i karme
(de ER ikke smukke sorten)
de fylder og skæmmer
Hvem der dog havde nogen fra Morten!

Så jeg vil ønske mig et par stykker
af den sort der er pæn at se på
(det er da ikke at ha nykker?)
den kan man få hos Zinkbakken.dk

Carsten, Jerslev
Allerførst vil jeg spørge om I ikke godt vil gøre en undtagelse med tema’et: ¨DET SKAL VÆRE MIG FORDI...¨
Jeg skriver nemlig for kæresten; ‘Fruen i Huset’, som ikke selv kan det dér med at fremhæve egne kvaliteter.
Men hun opfylder alle andre krav; er reg. fast læser, fortjener præcis dén gave og er åbenbart også interesseret, siden hun henleder min opmærksomhed på artiklen om Zinkbakker.
I denne tid fylder Fruen borde og vindueskarme med alt hvad der kan genbruges af plast- og foliebakker, fyldt med frø, spirer og planter...
Hun er så ivrig og laver så mange, så hun nok også i år, sætter udplantningsklare planter ud på vejen, til glæde for forbipasserende (især skoleelever) som kan tage dem med hjem til mor og far...
I år har hun fået et lille gammelt drivhus, hvor der er gravet ud, så hun kan bevæge sig derinde..
Men stadig med så lidt plads, så Zinkbakkerne ville være fantastiske...
Jo... Fruen vil nok spare sammen og købe nogen selv.. Men jeg synes, hun FORTJENER at de blir’ en gave fra alle os andre, som en påskønnelse af hendes store ‘grønne’ hjerte... <3

FREM MED DE FROSTFØLSOMME

0
0
I HAVEN

Det er fristende at stille alle de frostfølsomme direkte ud i forårssolen, men giv dem lige en chance og lad dem vænne sig til temperaturskiftet. 

TEKST: MARIANNE
FOTO: MARIANNE, LENE, KARINA & LONE





Ligesom da de skulle vinteropbevares, hvor de langsomt vænnede sig til gradvis koldere og mørkere klima, skal dine frostfølsomme træer og planter lige vænne sig til ændrede klimaforhold med mere lys. Hvis de har stået køligt, er det vigtigt at de ikke lige pludselig kommer ind i et varmt drivhus. 

HVILKE PLANTER ER DER TALE OM?
Oliven, engletrompet, laurbær og citrus er de gængse træer. Desuden er der en lang række løgplanter, som med lidt held faktisk kan overvintre. Du kan finde en liste her.



HJÆLP DEM PÅ VEJ
Du kan hjælpe dem på vej ved at pakke dem ind i to lag fiberdug om natten den første uges tid. Og hvis du stiller dem direkte ud på terrassen, kan du give dem en bobleplast"dyne" på de første par nætter samt de nætter, hvor der kommer nattefrost. Giv dem evt. også lidt frisk jord - om ikke andet så bare i de øverste 10 cm, vand dem og trap gødningen op hen over de kommende 2-3 uger.

Sådan kan man hvert forår rende ud og ind dagligt, men var du selv på stranden på en sydhavsø, skulle du jo også lige smøre skankerne ind i ny og næ især i starten. Sådan er det med alt det, der er levende - vi skal lige vænne os til de nye forhold, men så tager vi også fat og begynder at vokse og blomstre.

GLÆD DIG...
Så er det bare at gå og glæde sig over alle de friske skud, der kommer væltende frem og op. Kom sol, kom varme, kom forår.






DESIGNUNIVERSET HOS VITRA

0
0
POSTKORT

Vitra Design Museet i Weil am Rhein er et besøg værd, hvis man er både arkitektur- og designinteresseret. Stedet huser ikke den store have, men er omgivet af et parklignende anlæg med store græsflader og træer. Men derfor tog vi nu alligevel et par glimt med herfra.

TEKST & FOTO: LONE




Sidste stop, før I efter sommerferien ved Middelhavet sætter kursen mod Danmark, kan med fordel tages ved Vitra Design Museum. Vitras design har lækre former og skønne farver, og så er der inspiration fra flora og fauna flettet ind på kryds og tværs.

Vitra


Vitra
Det unikke arkitektoniske bygningsensemble ved Vitra Design Museum omfatter bygninger af mange kendte arkitekter - herunder Zaha Hadid, Frank Gehry, Tadao Ando, ​​Alvaro Siza, Nicholas Grimshaw, Herzog & de Meuron, Buckminster Fuller m.fl.

Bygningen VitraHaus er tegnet af Herzon & de Meuron. Museets arkitektur består af 12 gavlhuse, der er stablet og danner denne legende fem-etagers bygning. Bygningen rummer Vitras flagskibsbutik og fremviser et stort udsnit af de møbler Vitra forhandler pt.

Vitra handler om møbler og design. Og har man hang til nyere design kan man bruge timer på at summe rundt og se de gamle klassikere og ligeledes de helt nye skud på stammen.









På én af etagerne finder man dette legehjørne, der ligner et hjørne af haven - græs, legehus og havestole - skyer og elefanter! Ja, det er måske et fantasiunivers, der er bygget op her, men skulle jeg i gang med at bygge legehus den kommende sommer, ville form og funktion i dette Vitra legehus være udgangspunktet.








Det er de samme skønne Vitra elefanter vi stødte på på græsplænen på vej ind, omkranset af det søde stakit med hyggelige udstansninger. Bemærk også lige teksten på skiltet: "Please do not feed the elephants, thank you!".

Vitra


Savner du et alternativ til planteopsatser til den kreative have, er her et bud fra Vitra.


Jeg faldt også over denne idé til udsmykning med noget så simpelt som naturens motiver. En idé der af haveinteresserede nemt kunne snuppes og måske overføres til brug af yndlingsplanterne eller sommerens smukkeste close-ups. 




Når du har fået nok af møbler, kan du forsyne dig med lækker frokost eller god kaffe i caféen hos Vitra, hvor kærligheden til det grønne heller ikke fornægter sig.

Vitra


KLIPPEDE FIGURER I DEN EVIGGRØNNE HAVE

0
0
STEDSEGRØNNE

Når man taler om stedsegrønne planter er det ikke til at komme udenom Jørn fra Havetid. Her får du gode råd om de formklippede stedsegrønne.

TEKST & FOTO: JØRN FRA HAVETID, GÆSTEBLOGGER
INTRO: HAVEFOLKET


Der findes et væld af stedsegrønne træer og buske at vælge imellem til haven. Jeg har i denne artikel valgt at fokusere på de klippede eksemplarer, som der er et righoldigt udvalg af i vores have. Interessen for at formklippe planter opstod på en haverejse til Holland i midten af 1980'erne, og den har - i de mange år efter - udviklet sig til en passion, hvor jeg troligt sommer efter sommer har nydt at holde de klippede vækster i en stram form.

En del havemennesker opfatter stedsegrønne planter som "kirkegårdsagtige". Jeg synes tværtimod, at de er et værdifuldt supplement til havens øvrige planter, hvor de klippede former viser sig som en god kontrast til de fritvoksende vækster. De stedsegrønne planter er oplagt en gevinst for haven, ikke mindst i vintertiden, hvor de bidrager med det grønne look i en ellers farvefattig periode. De klippede strukturer markerer sig netop smukt i en tid, hvor der ikke rigtig er så meget andet at kigge på derude.

Man bør dog have en passende blanding af stedsegrønne og løvfældende træer og buske, så man altid kan se forskel på årstiderne på sin vandring gennem haven.




Der findes et stort udvalg af blad- og nålebærende arter, fra helt store træer og ned til de allermindste, der betegnes som heksekoste, og egner sig godt til stenbede, krukker og stentrug.










Søjletaks, Taxus baccata, markerer sig flot og opadstræbende, når de samles i en gruppe som her (tv).
De vælger selv den slanke vækst uden indgreb med saks.


Både buksbom og taks er oplagte valg, når man ønsker at klippe planter i form.



Stedsegrønne bladplanter som Cotoneaster dammeri 'Rami' og 'Skogholm' egner sig også til formklipning.











De små kugler til venstre er en benved, Euonymus fortunei `Nyrans`, der er podet på en stamme.


En dværgfyr i sit trug.

En skulpturel udformning af myrtegedeblad, Lonicera nitida 'Elegant', der jævnligt holdes i form hen over sommeren.

Lave hække, her buksbom, skaber struktur og kan inddele haven i rum. Her i forhaven er hækken ramme om et staudebed, hvor den er en god støtte for stauderne. Rammen omkring køkkenvinduet er benved, Euonymus fortunei 'Emerald Gaiety', som også får en tur med saksen.








De geometriske, stramt klippede former er vigtige elementer i havens arkitektur.



Løvhytten af vedbend bidrager med en rumlig virkning, hvorfra haven kan nydes på en skyggefuld bænk.



En kegleformet buksbom kan - ved hjælp af en snor - hurtigt forvandles til en spiralform.
En klippet thuja var blevet for stor og bombastisk i det pågældende bed.
Ved at  stamme grenene lidt op opnås et mere let udtryk.

En enebær, Juniperus procumbens indbød sig til at blive klippet. Den blev lettet for noget af pragten, og fik derved et helt nyt udtryk.



Her er den placeret i et af havens stenbede.


Foråret kommer forhåbentlig snart. Når vi når til midten af april vil jorden være tjenlig til plantning af nye stedsegrønne planter.


Jeg vil ønske jer alle en god sommer, hvor det at være skabende gennem kreative ideer, må være en vigtig del af havearbejdet.

Jørn




IRIS SIBIRICA

0
0
PLANTEPORTRÆT

Vi har lokket en stor iriselsker til at fortælle om, hvorfor sibiriske iris er så fantastiske.

TEKST & FOTO: BERIT FRA IRISHAVEN, GÆSTEBLOGGER
INTRO: HAVEFOLKET







sibirisk iris, iris sibiricaDet er ikke falsk beskedenhed, når jeg siger at jeg ikke er irisekspert, for der findes ca. 300 arter af iris i Europa, Mellemøsten, Asien og Nordamerika. Jeg har fået lidt samlermani med bare én af de 300 arter - nemlig Iris sibirica. Jeg har vel over de sidste 4-5 år fået købt lidt over 20 forskellige.

Min passion for sibiriske iris startede med at der i det oprindelige lille staudebed i sommerhushaven stod en gammel blålilla iris fra min svigermors tid, og da jeg skulle til at udvide bedet og købe flere stauder var det oplagt at arbejde videre med noget af det jeg vidste kunne trives der.

sibirisk iris, iris sibirica
Jeg fandt ud af at det var en Iris Sibirica der var i min have, og én af de første iris, jeg faldt for på nettet og købte, var "Soft Blue".

sibirisk iris, iris sibirica
 'Soft Blue' til venstre og 'Snow Prince' til højre.

























Snart var jeg faldet helt for denne særlige staude, da den fremstår meget let og elegant med de smalle blade og de høje tynde blomsterstængler.

Jeg fandt også hurtigt ud af at Iris sibirica er en nem plante, der vokser og blomstrer gavmildt uden den store omsorg. Jeg har bare lagt lidt gødet krukkejord rundt om planterne om foråret. Iris Sibirica kan vokse fint i almindelig havejord, men trives rigtig godt i fugtig jord. Hos mig vokser de i tung, fugtig lerjord - den tunge jord betyder at de ikke breder sig så hurtigt, som de ellers ville gøre.

sibirisk iris, iris sibirica
Iris sibirica 'White Swirl' i selskab med blå jakobsstige og hvid lupin.


Selve blomsten er meget smuk og speciel med de 3 hold kronblade - de store nederste "fald", de vandrette "arme" og de lodrette "standarter".

Iris sibirica er en staude der er iøjnefaldende - en såkaldt "showstopper". Den ses godt på afstand på grund af sin højde og blomsterrigdom, og så den har god underholdningsværdi i min have, da den også kan ses og nydes fra huset vinduer. 

Så er det at vi kommer til min begyndende samlermani, og den opstår jo fordi der findes tusindvis af hybrider. Det er meget let at krydse nye varianter frem, og det har planteforædlere gjort i årtier.

sibirisk iris, iris sibirica





Det giver stor variation i blomstens farve - der findes Iris sibirica i lilla, rosa, rødlilla, gul, kobber, blålilla og blå, hvid og creme. Kronbladenes facon varierer i størrelse og ved at nogle er flæsede i kanterne. Farvetegningerne på kronbladene er nogle gange kun ved halsen og nogle gange dækker de det delvis eller helt.

sibirisk iris, iris sibirica




Når jeg surfer rundt på nettet herhjemme og i udlandet, finder jeg hele tiden nye, navngivne varianter, som jeg gerne vil eje. Jeg må meget ofte tale mig selv til fornuft og begrænse mine indkøb til et par stykker om året.

Du kan på min blog se de fleste af mine iris med navn ved billederne - der er på bloggen oprettet en "fane" specielt til dem.

Iris sibirica har en anderledes fremtoning end de meget kendte, høje, kraftige haveiris - også kaldet skægiris - Iris germanica. Man kan se "skægget" øverst på det store nederste kronblad på Iris germanica.


Iris germanica har kraftige rødder (rhizomer), der skal ligge halvt over jorden og have meget sol. De fleste af de Iris Germanica, man ser i danske haver, har også kraftigere blade og højere stængler end Iris Sibirica.

Se også et tidligere "indlægpå min blog Irishaven, hvor jeg beskriver forskelle og ligheder på Iris sibirica og Iris germanica, der nok er de to mest almindelige iris i danske haver.

IRIS SIBIRICA SOM BLADPLANTE
Iris sibirica er sædvanligvis 70-90 cm høje, og bladene danner græsagtige tuer i ca. den halve højde. Jeg er ikke specielt interesseret i græsser, men jeg får den samme bladvariation i mine staudebede med bladtuerne fra iris og dagliljer.

Der er noget variation i bladenes farve og grovhed, når man vælger forskellige hybrider.

DELING AF IRIS SIBIRICA
Iris sibirica har tendens til at vokse så der bliver "hul" i midten. Man kan grave hele stauden op og dele den hvis man orker det, men ellers kan man bruge min nødløsning, som er at tage et "lagkage-snit" et par steder i ringen og så plante et af dem i midten af planten på den bare plet. De steder jeg har taget lagekagesnit op fylder jeg god ny blomsterjord på.




SÅNING
Såning har jeg endnu ikke prøvet særligt struktureret,  men den gamle Iris sibirica har selvsået sig hist og pist i det store mormorbed. Jeg har for nogle år siden sået en blandet pose frø og fået 2-3 små frøplanter af dem - de har endnu ikke blomstret. I foråret 2012 lagde jeg nogle hjemmehøstede frø af 'Soft Blue' i jorden. De havde været til kuldebehandling i køleskabet, men der skete ikke noget som helst den sommer, så nu er jeg spændt på om der sker noget i år. Vinterkulde er nødvendig for at irisfrøene spirer.

sibirisk iris, iris sibirica


INDKØB AF PLANTER 

Jeg har købt nogle få Iris sibirica på de lokale planteskoler, men da deres udvalg som regel er meget begrænset, så er det på nettet at de fleste indkøb er gjort. Der er i år blevet større udvalg på nettet i DK, og ellers kan man se sig omkring på netplanteskoler i fx. Tyskland og England.


IRISEKSPERT I HAVEBLOGLAND
Vi har været heldige at få en irisekspert i blogland med Jan fra bloggen "En irismark i Spanien". Han er på sin blog ved at lave en gennemgang af de mange irisarter, der med lidt held kan trives i Norden.


FAKTA
NAVN: Iris sibirica
DANSK NAVN: Sibirisk iris
LYSFORHOLD: Sol/halvskygge
HÅRDFØRHED: Hårdfør
JORDBUND: Almindelig havejord
VÆKST: Græsagtige blade i tuer
STØRRELSE: Ca. 70-90 cm høje og ca. 60 cm brede
BLOMSTRING: Ultimo maj/juni
ANVENDELSE: Velegnet som solitær eller i staudebede


MIT DRIVHUS - MIT KONFUSENBO

0
0

drivhus
TEMA: DRIVHUS

Drivhuset er på en måde det allerhelligste - en katedral - hvorfra alting kommer og alting ender.

Mit drivhus har både givet stor frustration og været kilde til uendelig lykke.

TEKST & FOTO: MARIANNE





Drivhuset i min have er et, der stod der i forvejen, da vi overtog huset for 14 år siden. Jeg tror det er et nedtagningsdrivhus, for glassene passer ikke ordentligt sammen med skelettet, og der har heller ikke været nok, for endevæggen består af plastplader. Det har hverken balustre og gesvejsninger, indbygget vandingsanlæg eller sandfarvede klinker i sildebensmønster, og det er for den sags skyld heller ikke særlig praktisk. Lågerne piber hjerteskærende hver eneste gang jeg åbner og lukker dem. Du ved, sådan en tandlægeborelyd, der ikke gør det allerbedste for tinnitus og sarte nerver.

De automatiske vindueslukkemekanismer er helt forvitrede og sidder håbløst fast, trods både blid overtalelse, hårde gok med papegøjetangen og lindrende oliekur. Jorden burde have været skiftet ud for nogle år eller 5 siden og det er ikke hvert år, jeg får renset mit drivhus ned. For nu at sige det mildt.

DET ER MIT DRIVHUS
Ikke desto mindre virker det - både på mig og på alle de afgrøder og blomster, jeg kan bære ud af det. Et år har det været chili i "industrielle mængder", som selv min kinesiske svoger, der er kok, har været begejstret for. Andre år har jeg kunnet lave de allerlækreste basilikumpestoer, som vi kunne spise til både tomater og agurker, samme sted fra, hele sommeren.



drivhus





De seneste år er jeg begyndt at bruge mit drivhus hele året. Det var efter staudesåningsdillen begyndte at brede sig, og de skal jo sås sent efterår og vinter og så "overvintre" i drivhuset, gerne med sne på, hvis der er noget at tage af, og det har der jo været, må man sige. Desuden stiller jeg alle de pottede krydderurter derind og de klarer selv sådan en fimbulvinter, vi lige har haft i fin stil med noget fiberdug over.

Det at mit drivhus bliver brugt om vinteren har gjort, at jeg jævnligt "havde noget jeg skulle" derude, kunne gå for mig selv, vegetere og genfinde den stemning, indeni, som altid - og jeg mener ALTID uanset alt andet, opstår i mig, når jeg træder ind i et drivhus. Nogle siger at der i drivhuset opstår en slags ionvending, og at det er sundt for hele den menneskelige organisme. Det kan sagtens være - det er faktisk ret sandsynligt. Men for mig handler det om at være i et aflukket rum, der beskytter for vejr og vind, og et rum, der alligevel er en del af den omgivende natur. Et rum, der emmer af vækst og fortættet .... kærlighed, er jeg lige ved at sige. For sådan opfatter jeg det. Jeg ved godt det kan lyde en anelse sært eller frelst eller "overgearet", men jeg mener det.


drivhus
Mit drivhus betyder for mig frihed og et koncentreret helle. Det er dér alle mine håb og forventninger spirer, dér mine sorger fordufter, dér jeg genoplader. Når jeg træder ud af drivhuset igen er de transformeret, forandret og omdannet. Uden jeg ved rigtigt af det, er mit syn på de tanker, der tyngede mit sind blevet lyst, opbyggeligt og positivt. Og i de nætter, hvor der er risiko for frost, går jeg ud hver aften (eller nat, hvis jeg har glemt det) og tænder lys i lanterner og stager for at hæve temperaturen. Man får et ret personligt forhold til sit drivhus, hvis man har været i det både dag og nat.



Jeg har tit søvnproblemer, og vågner ret ofte før Vorherre har gnedet søvnen ud af øjnene og solen er stået op. Nogle gange sidder jeg sådan en sommermorgen på 1. række ved "orkestergraven", med fuglekoncerten klingende i ørerne, på min havetrappe med en kop te, og ser solen stige og de første stråler ramme drivhusets tag. Lige dér, når solen rammer og jeg kan lade tæerne glide gennem det fugtige græs på vej over til mit drivhus - dér svulmer mit hjerte og en stilhed, blandet med lys og lykke, breder sig i mig.


drivhus



LYKKEN I DRIVHUSET
Men det har ikke været ren og skær lykke det hele. I lange - meget lange - tider har jeg gået og været dybt frustreret over at jeg ikke ejede sådan et smukt hvid drivhus, halvt nedgravet med kampestensfundament og med muret pejs, hvide lægter, gesvejsninger på tagryggen, isolerede ruder, automatisk udluftning og vandingssystem. Det var det eneste, der ville gøre mig rigtig glad. Jeg så ligesom slet ikke dét, der var. Dét jeg ejede. Dét som var mit.

Det var ligesom kun der i det hvide, smukke, pletfrie og perfekte drivhus, at lykken kunne trives, troede jeg. Det ville være den ultimative lykke at eje sådan ét. Ja, og det vil jo helt sikkert også være mere end storartet, faktisk helt vidunderligt på alle tænkelige måder, men lykken bor jo ikke kun i drømmen om sådan et drivhus. Den bor lige nede i hjørnet af min egen have.


"Nogle gange ligger lykken lige for fødderne af én, man ser den bare ikke. Vejen derhen starter med det første skridt".


drivhus

SKRIV TIL OS
Det kan være du er haveblogger, madblogger, indretningsblogger eller blogger om alt muligt andet. Det kan også være du mest er på Facebook, på Instagram, Pinterest eller Twitter. I hvertfald er du rigtig glad for dit drivhus, og det er måske lige så vindt og skævt og utæt som mit. Eller også er det den hvide drøm med gesvejsningerne eller noget helt tredie. Fortæl os om det. Fortæl os og alle vores læsere, hvad dit drivhus gør for dig

Læg gerne link i kommentarerne nedenfor (ikke virksomheder), men lov os også at linke til vores side, der handler om drivhus. Så kan flest muligt nemlig få glæde af alle de gode historier!


TEMA: DRIV I DIT DRIVHUS

0
0


UGENS LEDER

At eje sit eget drivhus vinder mere og mere frem i disse tider og tendensen vil sandsynligvis boome endnu mere de kommende år. Særligt her på de nordlige breddegrader, hvor vejrliget i ydersæsonerne ofte driller på den ene eller anden måde med blæst, kulde og regn, er det fantastisk at kunne være ude - inde.

Der er også en stigende interesse for at frembringe og dyrke selv, frem for at købe færdige planter. Det være sig både stauder, sommerblomster og ikke mindst spiselige grøntsager. Og det er et drivhus jo særligt egnet til, for både planter og mennesker vokser i et væksthus.


Nogle bruger deres drivhus som et ekstra rum, dækker op, sover der, inviterer gæster i det. Andre bruger det som det sted, de kan kickstarte alle de spiselige urter og grøntsager i de kolde forårsmåneder, og ligeledes i sensommeren og langt ud på et forblæst efterår kan et drivhus forlænge sæsonen med en måned eller to. Nogle bruger det til begge dele - mulighederne er mange!

For når solen skinner er der som en hed, fugtig, dirrende og levende dag i junglen derinde. Og det er jo noget de kan lide alle de planter vi med tiden har indført og dyrker og spiser med allerstørste velbehag. Og alle de vækster, der kommer fra andre breddegrader, de trives og overlever vinterens lange, stivfrosne måneder, når de står under tag - her højt mod nord, takket være et drivhus.

Et drivhus har helt sit eget liv. Skadedyr kan pludselig tage fat, fordi det er et mikromiljø, hvor fugle og andre insekter ikke sådan lige kan komme og give en hånd (eller næb) med i udryddelsen. Tørke, solskoldede blade eller myrer - jo jo, der er faktisk en del faldgruber. Dem skal vi bare have lært om - selvom jeg altid bladrer forbi i bøgerne, fordi jeg synes det ser så ulækkert ud.

Et sundt drivhus med masser af udluftning, det er guld værd. 

Vi lader for en kort stund hånt om udfordringerne med skadedyr og utøj, selvom det også har sin berettigelse at fortælle om. Vi skal nok vende tilbage til det. Dette tema handler om, hvordan du kan skabe en dejlig fredfyldt, levende, æstetisk, spændende og frodig tilværelse i dit drivhus - uanset om det er et lille skævt drivhus af genbrugsvinduer, eller om det er et forkromet et med arkitekttegnede balustre og gesimser. Eller bare et drivhus - måske i plast?

Glæd dig til at følge ugens artikler. Og lad dig endelig inspirere til at fortælle os og vise os dit. Læg et link til HAVEFOLKET og skriv det gerne i kommentarerne her på siden. Så er der endnu flere der får glæde af det! Her er plads til alle! Mangfoldigheden længe leve!


God fornøjelse!



Ugens artikler om DRIVHUSET:

MIT DRIVHUS - MIT KONFUSENBO
Drivhuset er på en måde det allerhelligste - en katedral - hvorfra alting kommer og alting ender. Mit drivhus har både givet stor frustration og været kilde til uendelig lykke.




LÆKKERIER TIL DRIVHUSET
I et drivhus skal der naturligvis være plads til planter, men der er jo ikke nogen der siger at der ikke også kan være plads til lidt møbler og nips.




HER ER MIT DRIVHUS
Drømmen om et stort drivhus har jeg haft i  mange, mange år, men jeg anså det nærmest for en umulighed, at den drøm skulle gå i opfyldelse.






Læs eller genlæs også:

VIS MIG DIT DRIVHUS
Boganmeldelse af Claus Dalbys bog med inspiration fra masser af drivhuse





DUBLINS BOTANISKE HAVE
Billedreportage fra en tur i Dublins botaniske have i det tidlige forår.








Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.

LÆKKERIER TIL DRIVHUSET

0
0
SHOPPING 

I et drivhus skal der naturligvis være plads til planter, men der er jo ikke nogen der siger at der ikke også kan være plads til lidt møbler og nips. Til enhver stil og enhver pengepung - eller til dig, der er lidt til det hele. Vi har her samlet lidt lækkerier til dig og dit drivhus.

TEKST: KARINA 
FOTO: VENLIGST UDLÅNT AF FORHANDLERE OG PRODUCENTER


LE BOTANIQUE 
I planteentusiastens værksted er patinerede materialer og botaniske print her med til at skabe den helt rette stemning. LÆKKERT GREJ skal der naturligvis også til. Tryk på linket og læs også vores artikel herom

PATINERET HAVESTOL 799,- PINDHUS / LANTERNE Majli 99,- BROSTE CPH / VANDKANDE MED PRINT 299,- BLOOMINGVILLE / MINIVÆKSTHUS Lita 449,- BROSTE CPH / KUNSTPOSTKORT Af Kirsten Lind, pakke med 8 kort/8 kuverter 59,- MP HAVEDESIGN / JUTEGARN I TINDÅSE Burgon & Ball 95,- MP HAVEDESIGN / TRÆKASSE MED 12 POTTER 619,- BLOOMINGVILLE / METERVARE Gurine 39,- pr. meter IKEA / KRYDDERURTESÆT Örtig 59,- IKEA / DØRSTOPPER MED SNEGL 145,- PINDHUS.

BOHEMIAN RHAPSODY
Til den moderne bohemestil er der skruet op for farverne. Hvis dette er din stil, så læs eller genlæs også BOHEMEHAVEN hvor der også er inspiration at hente.

KOPPER Emma 40,- BLOOMINGVILLE / TEKANDE Emma 169,- BLOOMINGVILLE / BLOKYS Jäbbig 19,- pr. stk. IKEA / KUNSTKORT Cityflower 5 STK./ 29,-  IKEA / GENBRUGSREOL 1.500,- DOWNTOWNSJOLTE / PUDEBETRÆK PS 2012 49,- / Skarum 39,- IKEA / KOST 169,- BLOOMINGVILLE / URTEPOTTESKJULER Jordnöt 39,- IKEA / JUTESKAMMEL 619,- BLOOMINGVILLE.
























OCEAN BREEZE 
Blå og lette toner, som leder tankerne hen mod det store hav og en skyfri himmel, er helt på sin plads hvis man holder af det maritime look. Find også idéer i artiklen om DEN MARITIME HAVE.

UDENDØRS MESSINGTERMOMETER 369,- PINDHUS / HURRICANES I GLAS, ZINK OG LÆDER Carla 249,- pr. sæt BROSTE CPH / SKILT Vi er på stranden 59,- BLOOMINGVILLE / SKILT Bienvenue 69,- BLOOMINGVILLE / LIGGEHYNDE Hällö 349,- IKEA / VATTÆPPE 599,- DOWNTOWNSJOLTE / PUDEBETRÆK Nava 99.- BROSTE CPH / LANTERNER Loa  99,- for sæt med tre stk. BROSTE CPH /  VÆGSKAB Meral 599,- BROSTE CPH / TRÆKASSER Apple box 599,-  for sæt med tre stk. BROSTE CPH / LIGGESTOL I BAMBUS Relax 625,- BROSTE CPH. 
























 
NORDIC NATURE
Den skandinaviske indretningsstil byder naturen indenfor og lader de enkelte møbler og ubearbejdede materialer råde. Find mere inspiration til den naturlige stil i vores tidligere viste MOOD BOARD.

VÆGREOL I JERN OG FLET 275,- DOWNTOWNSJOLTE / PUDEBETRÆK Stormy Sea  99,- BROSTE CPH /  LANTERNE I FLET Lykka 149,-BROSTE CPH.  / BLOKLYS Orimlig 29,- IKEA /  KRUS Nordic 25,- BROSTE CPH /  TEPOTTE  Nordic 169,- BROSTE CPH / BAKKEBORD MED ZINKFINISH 579,- PINDHUS  / RUSTIK ZINKKRUKKE 899,- PINDHUS / RENSDYRSKIND 1.549,- BLOOMINGVILLE / ARMSTOL Sunderö 600,- IKEA.






















ROCK N' ROMANCE
For at give den romantiske stil et råt modspil, har de lette pastelfarver her fået et strejf af sort. I DEN ROMANTISKE HAVE er der flere skønne idéer at finde.

PATCHWORKPUDE Au Maison 149,- MP HAVEDESIGN  / BLOKLYS Försöka 3 stk. /35,- IKEA / DUFTLYS I KRUKKER Drömlik 29,- for sæt med 3 stk. IKEA / SPEJL Ung Drill 229,- IKEA TESÆT Botanic Garden 698,- MP HAVEDESIGN / LYSEKRONE I JERN 500,- DOWNTOWNSJOLTE /  PLAID Au Maison 299,- MP HAVEDESIGN / DEKONET Gaya 799,- for sæt med tre stk. BROSTE CPH  / STOL Läcö 599,- IKEA.
























INDUSTRIAL SIMPLICITY 
Møbler og materialer med et grafisk udtryk twistes med et par enkelte farverige indslag i dette bud på den industrielle stil. Gå til DEN MINIMALISTISKE HAVE, og få mere inspiration, hvis du er til de rene og enkle linier.

SKILT Happiness 249,- BLOOMINGVILLE / LANTERNE Mallie 225,- BROSTE CPH / BAKKEBORD Meena 680,- BROSTE CPH  / TABURET I MANGOTRÆ OG JERN Sire 879,- BROSTE CPH /  BORDLAMPE Solvinden (solcelledrevet) 149,- IKEA /  DUFTLYS  179,- BROSTE CPH / PUDE Hällö 100,- IKEA /  TÆPPE Lousin fra 225,- BROSTE CPH /  KRUKKE Gräset  149,- IKEA / BARBORD Garpen  799,- IKEA /  GYNGESTOL Värmdö 899,- IKEA.

De nævnte priser er vejledende. HAVEFOLKET påtager sig ikke ansvar for eventuelle prisændringer eller trykfejl.  


PRODUCENTER & FORHANDLERE


HER ER MIT DRIVHUS

0
0
TEMA: DRIVHUS

Drømmen om et stort drivhus har jeg haft i  mange, mange år, men jeg anså det nærmest for en umulighed at den drøm skulle gå i opfyldelse.

TEKST & FOTO: LENE 







Tænk at have et glashus, hvor man kan forlænge sæsonen i begge ender, og hvor man kan tilbringe mange dejlige timer i selskab med planter - nå ja, og så med familie og venner. Det føltes nærmest uopnåeligt!

DET "GAMLE" DRIVHUS
Vi har et lille, gammelt drivhus på lidt over 6 m2 stående i forbindelse med vores køkkenhave. I dette lille drivhus gror der en vinplante, 'Schuyler', og det er den største succes, jeg har haft, hvad drivhusdyrkning angår. Jeg har prøvet med både tomater og agurker, men det lykkedes ikke særlig godt, nok fordi jeg ikke gik helhjertet ind i pasningen af planterne.


Men jeg har et hjemmelavet plantebord derinde, hvor jeg står med alle mine såninger, og jeg har sågar også haft en briks derinde. Det har på mange måder fungeret perfekt i mange år, men nu er en del ruder revnet, og soklen er rådnet væk nogle steder.


NYE DRØMME
Når jeg nu havde så stor fornøjelse af det lille drivhus, hvordan ville det så ikke være med et, der var meget større? Drømmene tog hurtigt fart. Jeg havde naturligvis nogle krav til det. Stor i slaget kan man jo godt tillade sig at være, når man regner med at det alligevel ikke bliver til noget - så jeg drømte videre. Det skal helt sikkert sættes på en mur, og der skal være spir (cresting) på. Så skal det være stort og hvidt, osv. osv. - utallige var ønskerne.

BADEVÆRELSE ELLER DRIVHUS?
Vi havde egentlig planlagt at renovere det sidste af vores 2 badeværelser, da jeg sprang ud som selvstændig. Selvstændigheden varede kort, men jeg fik de investerede penge tilbage igen. Badeværelsestankerne blev parkeret, for endelig blev min mand så enig med sig selv - og mig - om at han ikke gad høre mere på min snak om drivhus. Han elsker varme - jo mere, jo bedre, og argumentet med hvor varmt der kunne blive i sådan et drivhus gjorde udslaget - men selvfølgelig også fordi han ved hvor meget haven betyder for mig. Spørg lige hvor GLAD jeg blev!Vi er kun os to tilbage i huset, så mon ikke vi kan nøjes med 1 badeværelse. Det grimme kan jo bruges, selvom jeg helst vil lukke øjnene, når jeg træder derind! Det kommer måske på et senere tidspunkt, når jeg har fået realiseret alle de andre drømme i haven.


PLANLÆGNINGEN
Så begyndte det sjove planlægningsarbejde. Kunne jeg få mit ønske opfyldt om en mur, så der kunne blive vindueskarme - og dermed mere plads til blomster? Det har været min "betingelse" hele tiden, men det ville jo fordyre projektet betragteligt. Vi tog til Byggecentrum i Middelfart, vi snakkede, vi tegnede og regnede. Vi googlede ... og til sidst besluttede vi os for et - med mur!

Valget faldt på et drivhus fra Pavillon Danmark, og firmaet sendte en konsulent, som hjalp med opmåling osv. Han foreslog desuden, at vi satte drivhuset i sin fulde højde ovenpå muren - og så fik det jo næsten orangeristørrelse - i hvert fald i højden, som er 3.30 m til spidsen. Grundplanet er 20,4 m2.

IKKE UDEN TRÆNGSLER
Drivhuset blev bestilt i eftersommeren 2010. En del trængsler med mureren gjorde at vi måtte vente med at få sat det op til marts 2011, selvom det lå i vores carport fra midten af november. Men den 24. marts var det færdigt.

Vi plejer at gøre alting selv, men vi havde hverken mod eller lyst til at lave en mur, der skulle passe nøjagtigt i målene til drivhuset, sætte drivhuset op selv eller lægge gulvet. Derfor måtte der håndværkere til. Det var en lidt grænseoverskridende luksus at betale sig fra det, men hold da op hvor var det lækkert ikke selv at skulle knokle. Det eneste vi har gjort er at fuge gulvet. Det er intet mindre end fantastisk at det nu står i min have!

"Det eneste vi har gjort er at fuge gulvet. Det er intet mindre end fantastisk at det nu står i min have!"

ENDELØS LYKKE
Det har været en stor lykke fra dag 1. Næppe havde den sidste håndværker forladt matriklen, før der stod et bord og 2 stole derinde - og vupti en blomst på bordet. Jeg kunne slet ikke vente bare et sekund mere.

Lige nu starter den tredje sæson i drivhuset, og jeg bliver nærmest lykkelig hver gang jeg træder derind. For mig er det i højeste grad livskvalitet, og jeg stornyder at pynte op med blomster og lys.


Jeg prøver dog at styre mig lidt, for min mand skulle jo også gerne føle sig tilpas derinde. Han synes godt nok at der af og til er for mange blomster. Det synes jeg, sjovt nok, ikke. Så længe han kan bane sig vej ind til sofasengen for at få sig en "morfar", må han da være glad!

KÆRT BARN HAR MANGE NAVNE
Men hvad skulle det nye drivhus hedde - for barnet skal jo have et navn! Da vi jo i forvejen har det lille, gamle drivhus, måtte det have et andet navn for ikke at skabe forvirring, og valget faldt på væksthus. Så her er mit væksthus!



PLANTEBABYER OG PRIKLEPANIK

0
0
I HAVEN

Man venter og venter og lige pludselig tager plantebabyerne benene på nakken og drøner op af mulden. Når de har fået deres første sæt blivende blade er det tid til at prikle. Vi prikler og piller med plantebabyer. Kig med her. 

TEKST & FOTO: MARIANNE







T.v. frø af duftlupin 'Pink Javelin' og t.h. klokkeranke, blå
Som med os mennesker er der stor forskel på plantebabyer, du ved; eller de små nye spirer, som titter op af såmulden. Nogle er lange og spinkle, tyndere end sytråde og andre er store, sprøde og saftspændte. Nogle er trægede og andre igen bløde og glatte, eller små og tykbladede med kraftigt rodnet. 

Fælles for alle dine spirer er, at hvis de er sået alt for tæt, når de er kommet op, så står de hurtigt og trykker hinanden. Og hvis de trykker hinanden, så bliver de enten langløbne, spinkle og usunde eller begge dele. Værste scenarie er at de går i stå i væksten og derefter går ud. Og så er det så som så med tålmodigheden!

Derfor skal der tyndes ud og prikles, ja, der skal. Allerførste udtynding sker mens de er helt små, når de første kimblade er kommet. Det kan godt være et værre pillearbejde, og særligt kongelys og fingerbøl har så mikroskopiske små frø, at selvom jeg blandede dem med tør såmuld, da jeg såede, blev det alligevel for tæt. Nå, jeg lærer det nok. Jeg står selvfølgelig og hvisker "Av av, av", når jeg piller de små pus op, som altså bare står for tæt. Det er altid en udfordring for mig at tynde ud og smide nyspirede plantlinger ud. Men det skal jo til.

T.v. hvid lupin, 'Noble maiden'. T.h. bordeaux jomfru i det grønne, Nigella 'Midnight'.





Jeg står selvfølgelig og hvisker "Av, av, av", når jeg piller de små pus op, som altså bare står alt for tæt. 

T.v. fingerbøl, digitalis 'Camelot Lavender'. T.h. Akeleje 'Nora'.

PRIKLING - SÅDAN GØR DU

UDTYNDING
Jeg anvender en neglesaks, så jeg ikke forstyrrer rødderne. Dvs. at jeg ikke hiver de små op, men klipper dem bort. Når det er rigtigt småt, eller hvis du har gigt i fingrene, ligesom jeg har, kan en frimærkepincet være god at have, til at fjerne det fnuller med, som du har klippet af. Så ligger det ikke og mugner.




PRIKLING - OP AF POTTEN
Disse engnellikerod, Geum rivale, er noget værre småfnuller at prikle, og kunne med fordel have stået lidt længere, hvis ikke det var fordi de stod alt, alt for tæt. Den lille klump priklinger, jeg har lagt på jorden viser det med al tydelighed, så da de fik deres første rigtige blade, kom de over i deres egen potte. Den må ikke være alt for stor - så hellere prikle om flere gange, da væksten ellers kan gå i stå. Claus Dalby har forklaret, at deres rødder søger efter en "kant" og at de derfor "bliver for anstrengte" hvis de skal søge for længe (dvs. hvis potten er for stor).



PRIKLING - HÅNDTERING
For al prikling gælder det, at stilken på den lille spire er meget sensitiv overfor berøring. Man skulle tro det var de fine små blade eller rødderne (de er nu også skrøbelige) men det er altså stilken. Derfor gælder det om at håndtere den med den største forsigtighed. Nogle gange følger der jord med (og det er bedst, for så er rødderne mest uforstyrrede), men det er ikke altid det lykkes. Så må du være ekstra forsigtig og putte lidt ekstra af den jord, planten "kender" med i plantehullet. Du tager altså lidt fra såmulden, den har stået i og fylder med i potten. Det er jo gødet muld, de prikles over i, og derfor undgår planten at få et chok og blive svedet af, hvis den prikles med lidt ekstra såjord. En almindelig gaffel fra køkkenskuffen kan være god til at løfte småplanterne forsigtigt op med. Har du én af træ er det at foretrække, men stål kan selvfølgelig også bruges.


PRIKLING - NED I DEN NYE POTTE
Du har i forvejen fyldt såbakkerne med gødet pottemuld. Nogle gange laver jeg en blanding af såmuld og pottemuld, hvis jeg ved, at priklingerne skal pottes om flere gange. Så har du trykket jorden til og lavet et hul, der passer i størrelsen, med en priklepind.

Min priklepind er blot en almindelig plantepind, men der findes mange gode priklepinde i handlen. Både i plastik og sågar i hånddrejet rosentræ! Men mindre kan altså også gøre det. En sushipind, en bambuspind .... bare en pind. Sænk forsigtigt planten ned i det hul, du har lavet i forvejen. Placér den i cirka samme højde, som den voksede. Sætter du den dybere er der risiko for stængelråd, og det dør man af, hvis man er en plantebaby. Tryk nu jorden meget forsigtigt til omkring planten et stykke fra stænglen. Tag evt. pinden til hjælp, når planten skal stå lodret.



PRIKLING - HUSK AT VANDE NEDEFRA
Så, nu bor alle nellikerødderne i hver sin potte og kan stå i en måneds tid, eller hvor lang tid det nu tager at vokse sig store og stærke. Nogle gange skal man prikle om flere gange, før planten er stor nok til at kunne klare sig i konkurrencen ude i den fri natur. Nellikeroden er jo en staude som vokser i den danske  natur, så de får lov til at blive stående udenfor. Men ellers må du tjekke vejrudsigterne dagligt for nattefrost!

Vand skal der til - og her må du ikke svigte - for det er en stressende og sårbar periode for en plante lige at være blevet omplantet. Sørg for at vande på underlaget i stedet for direkte ned i potten. Og sørg så for at vande nedefra - dvs. i bunden - hver gang. Og hvorfor nu det? Jo, for så bliver rødderne ikke forvirrede over hvilken vej de skal lede efter vand. Hvis de bliver det, vokser de først opad og derefter nedad og så er der ikke så meget energi til at vokse med. Du ved forhåbentlig godt, du kan bruge et hundetæppe eller et gammelt håndklæde som vandingsdug? En filtkarklud eller malergulvtæppe dur også fint .

Nu ser det måske vanskeligt ud, men det er det ikke. Øvelse gør mester - og hvis du ikke har prøvet det før, så start med nogle planter, der er lidt nemmere at håndtere -sommerblomster som tallerkensmækkere eller som her voksblomst. Som du ser nedenfor, er det til at holde i bladene, når de skal flyttes fra såbakken og over i deres egen potte.

Og hvorfor er der to planter nu, Marianne, tænker du måske? Jeg har jo lige lært, at de ikke må stå og trykke hinanden. Det er fordi lige netop med voksurt kommer der ofte to spirer fra ét frø. Sådan er der så meget - og naturen er fuld af finurligheder.

T.v. et godt rodnet - planten er klar til omprikling. T.h. sænk planten ned i jorden ved at holde i bladene.
























VINDEREN ER!

0
0
KONKURRENCE

Så er afstemningen slut, og der er fundet en vinder!


Se her, hvem det blev.









Også i denne konkurrence har det været en spændende afstemning, og der var næsten "dødt løb" det meste af dagen. 


Her til sidst op til kl. 20.00, hvor afstemningen sluttede, skete der imidlertid noget, og vi kan nu kåre vinderen, som er:

Carsten fra Jerslev

Stort tillykke til den heldige vinder - og ikke mindst hans kone!

Du vil blive kontaktet af Morten fra Zinkbakken.dk så hurtigt som muligt, så I kan aftale nærmere.




Se eller gense alle bidrag:

ALLE DELTAGERE


Ane, København
"I en lejlighed midt i byen bor en lille familie på 3.
Hver især har de hver deres interesser men alle elsker de altanen og alle blomsterne.
Enkelthed, farverige ting og masser af kærlighed fylder rummene.
Det kan godt skabe forvirring for øjnene og ting-finderen.
Derfor ønsker hun sig fine zinkbakker.
Det vil klæde de små spirer og forspiringspotterne.
De små pilfingrer fra mindste manden vil heller ikke kunne nå potterne så jord og spirer vil blive i vindueskarmen.
Hvor vil hun gerne gerne vinde de fine zinkbakker.
Ude på altan kunne de også bruges, tænker hun.
Zinkbakker står nemlig højt på hendes ønskeliste


Birgitte, Haslev
"Enhver kvinde med bare en lille smule ordenssans ville se min spisestue og sige: "Selvfølgelig skal hun det! Hun trænger!". En kort beskrivelse af hvordan her ser ud: Stort sydvendt vindue med en bred vindueskarm i terrasso, i vindueskarmen står der p.t 3 flamingokasser og tre plugbokse, alle tilplantet med blomster til potter og krukkerog så ligger der en kat , bag vindueskarmen står er to klapborde og et rundt glasbord. På det ene klapbord står der en rund emaljebalje med overvintrende planter, + nogle tørvepotter med kartofler til spiring og nogle andre med nogle græsser, på glasbordet står et minidrivhus med petunier, en salvie i en køn lerpotte, en peberrod i fuld firspring og så "Spike" og "Oluf" (en kaktus og en mindre palme), som ældstesønnen satte i pleje, da han flyttede til Belfast. På det andet klapbord står to plastikbakker i meget 70er agtige retrofarver med æggebakker tilsået med skovjordbær! Så lidt hjælp til en kønnere løsning ville blive modtaget med glæde."


Hanne, 
"Jeg håber jeg vinder de skønne zinkbakker til mit drivhus. Sidste forår fik jeg endelig råd til drømmedrivhuset. Desvære var der lang leveringstid på det og så skulle der lige graves ud og støbes sokkel og lægges gulv og og og... Så det blev næsten sommer inden drivhuset stod færdigt. Men nu står det der og er så fint. Og det kribler i fingerene for at komme igang med at så og forspire en masse dejlige urter og blomster i drivhuset, for det er det eneste sted i haven jeg kan have mine ting i fred for alle de alt for mange dræbersnegle. (fandt næsten 100 i mit 1 m3 ruccollabed sidste år, på en aften!) Med et nyt drivhus, kommer indretning og de fine zinkbakker vil passe så godt ind i drivhuset, sammen med alle de plantestøtter og ophæng, jeg har lavet af grene fra hasseltræet. Det er lige sådan nogle jeg har været på jagt efter til mine små tomat og chiliplanter!

De bakker er så fine,
vil ønske de var mine.
De vil være helt perfekte
på mine drivhushyldeknækte.
Så de små og spæde planterødder
kan få badet deres fine plantefødder.


Eva, Otterup
Hej. Jeg håber at vinde de fine zink bakker.
Vi har haft drivhus i to år og det har bare fanget min interesse. Vi købte et gammelt lille bitte et. Det har fungeret fint.
Men efter min langtids sygemelding pga stress har jeg brug for mere plads til plante terapi.
Så vi skal nu til at bygge et nyt og meget større drivhus op ad gavlen på værkstedet. Det er en sydvendt gavl så det håber vi bliver fint.
Vi skal bygge det af træ sprosser, aluminium og glas selvfølgelig.
Så derfor ville zink bakkerne passe formidabelt ind i mit kommende livsbekræftende rekreative rum.


Tina, Aalborg
"Nu vil vi ha´ vintren ned med nakken
havehandsken på og af med frakken
Jorden, den er bar og hård
men herinde bli´r det vår
når et lille frø kan gro i bakken.


Pia, Rødovre
"Stuen er fyldt med bøjede nakker
af spirer – der står makker ved makker,
Chili og tomat – står vi og flakker
i grimme bøtter og bakker - ak og…
giv os en zinkbakke – så alle vi takker!"


Lena, Fredericia
"Min vanding af potter foregår i gl kødbakker, flamingokasser med plastic i, bakker til sko og hvad der nu ellers er ved hånden. Brugbart men ski ikke særlig kønt.Derfor ville jeg blive lykkelig for at vinde de flotte zinkbakker fra zinkbakken.dk


Lene, Boeslunde
Min begrundelse for, at netop jeg skulle være så usigelig heldig at vinde fornemme bakker er denne:
At jeg vitterlig ikke ejer kongens mønt til at kunne erhverve mig disse.
6 år i stresshelvede uden indtægt kan ikke anbefales. Kun haven giver ro – og hurra for den, livlinen.
Uanset, om jeg er heldig i konkurrencen eller ej, er foråret på vej – og dét er en gevinst i sig selv!
Glædelig snarligt forår til jer alle!


Susan, Viborg
Det skal være mig fordi.... jeg netop i disse dag opdager hvor uundværlige sådan nogle bakker er - og at jeg desværre har alt alt for lidt.
Jeg har i disse dage et større logistikproblem, da mine 2 zinkbakker lige nu gør sit job i pelargoniernes vinterlogi, og jeg samtidig har gange i en helt del såning og "vækning efter vinterhi" i orangeriet.
Hvad søren skal man da gøre med alle de Root-rainers og potter? Alt hvad køkkenet kan leverer af serveringbakker og grillbakker ér inddraget, ligesom alverdens underskåle og tallerkner. Ikke særligt praktisk, pænt eller pladsbesparende på køkkenbordet. Zinkbakker er selvfølgelig svaret.
Sager er at min "bestand" af pelargonier er eksploderet siden jeg sidste forår have mit første forår i orangeriet - og det har min lyst til at forsøge mig med at så mine egne planter jo selvfølgelig også. Tingene har vist grebet lidt om sig tror jeg.... Og jeg kan kun forestille mig det fortsætter.
Men sådan er det vel med dét der have-hygge-arbejde....det kommer under huden på én, og man kan ikke få nok.
Og sandheden er vist det samme for zinkbakker - dem kan man heller ikke få for mange af.



Arne og Marianne, Frederikssund
Vi har to gange bestilt zinkbakker efter specialmål hos Zinkbakken. Første gang til en blomsterhylde/gasmålerskjuler på terrassen (billede 1-2). Zinkbakken passer i mål ovenpå gasmåleren, og vha. træ fra et udtjent havebord er den ikke ret pæne gasmåler blevet omdannet til en hylde til pelargonier.

På billedet er det krydderurtestiklinger, der står i bakken. De har hele vinteren stået i zinkbakken i vinduet i vores frostfrie skur, men må snart vige pladsen i bakken til pelargonierne. Den anden gang, vi har bestilt en zinkbakke efter mål, er for nyligt, hvor vi har lavet en spirekasse til tomatplanter (billede 3-4). Kassen er isoleret med flamingoplader, og under zinkkassen er der en plade med termostatstyret undervarme. Om natten skal tomatplanterne have et låg på af flamingoplader. Når tomatplanterne er spiret og er blevet tilpas store, kommer de ud i kassen i drivhuset. Tomaterne er blevet sået midt i marts, og når de er så store, at de skal pottes op, har vi ikke plads indendørs i vindueskarmene. Mens de stadig står i vindueskarmene vil det være vældig pænt med nogle zinkbakker i stedet for underskåle til tomatplanterne. Derfor vil det være helt fantastisk om netop vi kom til at vinde Havefolkets konkurrence.


Bine,
Kære Havefolket og endnu en gang TAK for Jeres ultrasmukke magasin!!

Jeg ved godt at man skal argumentere hvorfor man selv skal vinde konkurrencen, men jeg tillader mig alligevel at fortælle Jer hvorfor min kære blomsterveninde Lena Susanne Smidt i Helsingør har gjort sig fortjent til zinksmuksakkerne.

For det første ELSKER Lena zink i alle afskygninger og fortæller med stor glæde om hendes kup i forskellige blomstergrupper på Facebook. Lena har en lille bitte have hvor hun bor, som hun passer med stor kærlighed på trods af diverse helbredsmæssige udfordringer og fingre der ville få alle til at tabe gejsten for alt hvad der ligner havearbejde, men ikke Lena!! Hun kæmper der ud af på sin egen viljefaste måde og med et fantastisk humør og en næsten uforståelig positiv indstilling. Jeg ved at Lena i år ikke har sået hverken sommerblomster eller stauder, men derimod et væld af tomater som jo snart skal prikles ud og det kunne jo være fantastisk at de små tomatbørn kunne står i zinkbakkerne og strutte af sundhed.



Lis, Struer
Forår med mere 
Vintersolhverv nået 
julen omme 
i sindet en higen 
mod forårets komme. 

Vinteren strenges 
dog solen har styrke 
mine HÆNDER længes 
vil i gang med at dyrke 

De klipper aviser 
De drejer og ruller 
De lyset priser 
DET er forårskuller! 

Det bliver til mange 
små potter med spirer 
der får ophold i lange 
grumme bakker til en tier. 

På borde, i karme 
(de ER ikke smukke sorten) 
de fylder og skæmmer 
Hvem der dog havde nogen fra Morten! 

Så jeg vil ønske mig et par stykker 
af den sort der er pæn at se på 
(det er da ikke at ha nykker?) 
den kan man få hos Zinkbakken.dk


Kirsten, Randers
Jeg ved ikke om det skal være mig
der skal vinde de smukke zinkbakker
jeg har ikke et smukt hjem
sådan et som man ser i magasiner
men jeg har mange bøger
det synes jeg ser rart ud
jeg har ikke en nydelig have
der er mos og mælkebøtter
men mos er så blødt for bare tæer
og mælkebøtter lyser så dejligt op
jeg har to zinkspande
men vandkanden er af plastik
haveslangen er orange
der er akelejer mellem fliserne
og jordbær i græsplænen
jeg kan godt lide pæne ting
men jeg er ikke god til at finde dem
jeg synes zink er smukt
OG JEG MANGLER VIRKELIG SÅBAKKER


Helle, Kastrup
Hej Morten, Jeg købte nogler flotte zinkhylder til mit nye drivhus hos zinkbakken.dk sidste sommer. De er blev udnyttet til planter hele sommeren og her i vinter har jeg vendt dem på hovedet og lavet de flotteste og kreative havemontager efter årstiden. Alle der er set disser hylder har aldrig set noget ligende, så jeg håber du kan tilgive mig, at jeg har gjort en del reklame for din fantastiske webshop :-) Hvis jeg er så heldig og vinde de skønne zinkbakker mm. vil mit ønske om og have det flotteste og mest stilrene drivhus på hele Amager gå i opfyldelse :-)


Tonie, Gråsten
Jeg skal vinde fordi... Jeg har to dejlige piger som så rigtig gerne vil plante ting og sager følge med i hvordan det spirer og se hvad det bliver til. Derudover, er det altid spændende at spise det man selv har sået. Jeg er ikke så go til at få plantet noget sammen med pigerne. Ikke så god som jeg gerne ville være. Det er besværligt, det roder og sviner helt vildt og det ser ikke pænt ud. Med sådan en zinkbakke ville vi have hvad vi skulle bruge, vi ville ha samling på det og det ville ta sig pænt ud. Jeg er overbevist om at jeg ville blive bedre til at få plantet frø med Ida og Fie hvis vi skulle være så heldige at vinde.


Lise, Skjern
Zinkbakkerne er bare så meget mere æstetiske end mine plasticgenbrugsbakker af forskellig størrelse og form, derfor mener jeg, at jeg skal være en af vinderne.
Det vil se rigtig fantastisk ud med en zinkbakke i mit lille havehus.


Annette, Tilst
Ville være så dejligt at kunne vinde de fine zinkbakker. Så skulle jeg så alverdens blomster der skulle pryde min lille bitte have. Så kunne jeg gå og blive glad når jeg ser alt det der kommer op. Plukke fantastiske buketter. Jeg tror jeg er den der har flest havebøger i forhold til havens størrelse. Så nu skal det bare blive forår så jeg kan komme ud og få jord under neglene ;-)


Anne Mette, Søborg
I vindueskarmene tæt besået
Fæle plasticbakker og potter har sig nedslået
Snart står små spirer med bøjede nakker
Kun ventende på smukke, fine zinkbakker
Alle de små grønne ranglede spirer
Nu efter skønhed kun higer
Og skønhed er fundet på Zinkbakken.dk
Hjælp dem med dette ønske at opnå

Grimme plasticbakker er netop i påsken blevet tilsået med blomster og grøntsager og stillet i vindueskarmene i hele overetagen, da jeg desværre ikke har et drivhus. Kønt er det jo ikke, og det kunne jo være, det hjalp på mandens trætte ansigt ("Skal vi nu til det igen..."), hvis de blev stillet i nogle zinkbakker, der både pynter og er vældig praktiske. Og når al forspingen er overstået, kunne mine krydderurter stå samlet i en bakke på køkkenbordet uden fare for vand på bordet. Og og... Jeg har jo mange ting, de kunne bruges til. De står virkelig højt på ønskelisten.


Carsten, Jerslev
Allerførst vil jeg spørge om I ikke godt vil gøre en undtagelse med tema’et: ¨DET SKAL VÆRE MIG FORDI...¨
Jeg skriver nemlig for kæresten; ‘Fruen i Huset’, som ikke selv kan det dér med at fremhæve egne kvaliteter.
Men hun opfylder alle andre krav; er reg. fast læser, fortjener præcis dén gave og er åbenbart også interesseret, siden hun henleder min opmærksomhed på artiklen om Zinkbakker.
I denne tid fylder Fruen borde og vindueskarme med alt hvad der kan genbruges af plast- og foliebakker, fyldt med frø, spirer og planter...
Hun er så ivrig og laver så mange, så hun nok også i år, sætter udplantningsklare planter ud på vejen, til glæde for forbipasserede (især skoleelever) som kan tage dem med hjem til mor og far...
I år har hun fået et lille gammelt drivhus, hvor der er gravet ud, så hun kan bevæge sig derinde..
Men stadig med så lidt plads, så Zinkbakkerne ville være fantastiske...
Jo... Fruen vil nok spare sammen og købe nogen selv.. Men jeg synes hun FORTJENER at de blir’
en gave fra alle os andre, som en påskønnelse af hendes store ‘grønne’ hjerte... <3


Malene,
Jeg har rigtig mange planer med vores hus og have. For tiden har jeg en masse små frø stående til forspiring i vores gamle, faldefærdige, (kolde), nordvendte udestue. Der sker ikke rigtig noget med frøene, så jeg vil flytte nogle af de mange såbakker ind på et køligt værelse istedet her i løbet af i dag. Ellers ender det vist med, at de små frø rådner istedet for at spire. Jeg har i mangel af bedre købt nogle engangs alufolieforme (til ovnen), så jeg ikke ødelægger bordet og vindueskarmen. I påsken vil min mand og min svigerfar vælte den gamle udestue. Det glæder jeg mig til, for den skæmmer både hus og have. Bagefter skal jeg have mig et nyt lille drivhus, i et meget mere solrigt hjørne af haven. I drivhuset ønsker jeg mig nogle rigtige såbakker/zinkbakker, for jeg sår rigtig meget hvert forår, og det er da væsentligt, væsentligt kønnere at se på dine flotte zinkbakker.





FORÅRSKUR TIL LAVENDLERNE

0
0
I HAVEN

Lavendlerne skal beskæres her i april for at få en sund og tæt vækst. Men det er med at gøre det på det rigtige tidspunkt!

TEKST & FOTO: LONE






Tidspunktet for nedklipning af lavendler følger samme huskeråd som roserne - dvs. at de kan beskæres, når forsythiaen blomstrer. På det tidspunkt er der ganske enkelt lunt nok til at skader som følge af kulde skulle være minimeret. Så - selvom du ikke selv har en forsythia i haven, giver det mening lige at holde øje med den gule blomstring, der her i april lige pludselig fylder i bybilledet.




Har du rigtig mange lavendler, kan det udføres med den elektriske hækkeklipper, men du kan også bare ty til din hækkesaks og så bare gå i gang fra en ende af. Det er hurtigt ordnet ... og så dufter det fantastisk af sommer!

Planterne klippes ret langt ned - ca. 5-10 cm over jorden - men hold øje med at der stadigvæk gerne skal være friske skud på grenene.

Er planterne blevet for gamle og ranglede kan man før klipningen tage dem op, grave et dybere hul og plante dem igen, så den ranglede del kommer under jorden. Og så kan du klippe dem i samme niveau som de øvrige. På denne måde får du igen en tæt plante.

Allerede i maj/juni er lavendlerne igen i fuld vigør, og så kan man gå og glæde sig over alle de skønne, lysegrønne blade og knopper der inden længe fylder haven med den fine lavendelblå farve og tilhørende duft.



En forårsklar køkkenhaven med nyklippede lavendler 

GIV DIN TRÆKASSE ET FÓR

0
0
trækasse
I HAVEN

De ser så søde ud de gamle trækasser, når der er plantet blomster i. Husk at fore kassen inden du planter den til. Det er pærelet. 

TEKST & FOTO: MARIANNE




Har du erhvervet dig en gammel trækasse på et loppemarked eller i din morfars haveskur, så kan den forvandles til den sødeste plantekumme på ingen tid. Sidste år smed jeg bare jord i og og plantede til, men hvis der bare gik én dag i solen uden vanding, tørrede den så meget ud, at vandet løb lige igennem, når jeg vandede. Drøn-upraktisk!



Og hvis den står og er våd hele tiden med jorden lagt direkte i trækassen, så rådner den nemt på kun én sæson. Og det er jo ret ærgerligt, hvis nu det er en rigtig sød og måske også halvdyr trækasse, du har. Du skal derfor fore den. Med plastik (opklippet sort sæk, f.eks.) eller med bobleplast og fiberdug. Se her.



MATERIALER:

Plastik, bobleplast, fiberdug, jord, blomster


FORING
"Man tager en trækasse". Lægger et stykke bobleplast i bunden og prikker huller i. Hvis der er afstand mellem "bundbrædderne" er det oplagt det er dér, du prikker huller. Så er der mindre risiko for at din trækasse rådner hurtigt. Ovenpå lægger du fiberdugen i passende størrelse.





DRÆN
Så lægger du en bund af lecasten. Jeg har brugt de små - de koster ikke alverden. Nogle mennesker lægger dem i en nylonstrømpe, så de kan genbruges. Det gør jeg også nogle gange i potter, hvor rumfanget/diameteren er mindre. Her lægger jeg dem bare direkte og så glæder jeg mig over at de lufter jorden, når den hældes på komposten efter endt sæson.

PLANT
I med jord og planter. Husk at du ikke skal plante alt for tæt, de vokser jo til. Stedmoder som disse kan du faktisk have glæde af hele sæsonen, når blot du løbende klipper de visne blomster af, og én eller to gange i sæsonen klipper dem ned, når de er blevet ranglede. Og hvis du har givet 20-30 kr. for blomsterne, må man sige at glæden varer længe. Nu også med kasse.





Tjuhej - frem med næste trækasse og så fremdeles. Det er da både sødt og ligetil, ikke?




SOMMER I PROVENCE

0
0
POSTKORT

Hvis man lejer feriehus til hele familien i Middelhavslandene, kan man med fordel skele lidt til, om ejerne er havemennesker. For så kan du jo lige prøve at bo i en skøn Middelhavshave - bare for en uge eller to.

TEKST & FOTO: LONE





Jeg kan simpelthen ikke lade være. Når jeg leder efter steder til sommerferien, kan jeg ganske enkelt ikke undgå at falde for steder, hvor der er lidt haveinteresse. Om det så er en "Pensione" i Italien, så finder vi et sted med en gammel olivenlund. Eller er det et hotel, der skal søges ud, skal der gerne være en gårdhave med lidt stemning, hvor der er keret for detaljerne. 

For nogle år siden gik turen til et feriehus i Frankrig, og her var vi faldet for et hus, der rummede den franske landstemning indendørs, men også en skøn have, der - på trods af at ejerne var hollandske - var en gennemført Middelhavshave.

Huset lå i Provence, nærmere bestemt Fayance.



Haven var fyldt med iris, skærmliljer og yucca. Der var den skønneste Middelhavsstemning. 


Skærmliljerne voksede i bede i haven og se lige et blomsterflor!


Op af huset kravlede alverdens skønne klatrere - her denne vidunderlige orange trompetblomst, der passer perfekt til husets nuancer. Og at skodderne så er malet den letteste himmelblå er smukt hertil.


En del af haven var anlagt med olivenlund, herunder ses blot enkelte af oliventræerne. Og et langt bed ved poolen var selvfølgelig kantet med ... lavendler. Smukt og duftende! Eneste ulempe var de mange brumbasser, som de bare tæer skulle tage sig i agt for - men hvad gør man ikke for den rette stemning.

Her et kig fra poolkanten. I muren vokser vildt et lille figentræ.




På ferie i disse skønne omgivelser blev familien én af dagene tvangsindlagt til at besøge de lokale planteskoler. Alt var denne sommer ret tørt, men det skulle nu ikke holde mig fra at nyde de mange planter - og terracottakrukker ikke mindst!

Sidste view fra denne paradisiske plet på jord: Aftensolen, der falder på en smuk, pink nerie, lige før lyset forsvinder bag bjergene.

Et lille tillægstip: Hvis man er heldig, betyder det at man lejer et hus af havemennesker, måske også at der er havebøger og magasiner i huset, som man ganske givet ikke har læst før. (Sikke en sommer!)


Viewing all 1793 articles
Browse latest View live