Quantcast
Channel: HAVEFOLKET
Viewing all 1793 articles
Browse latest View live

KARTOFFELGALETTE FRA SALATTØSEN

$
0
0
WEEKENDMAD


Kan du nænne at plukke af de første spæde ærteskud, så brug dem til denne velsmagende kartoffelgalette fra Salattøsen alias Mette Løvbom. 

TEKST: METTE LØVBOM
FOTO:  COLUMBUS LETH








Kartoffelgalette
med citroncreme
og ærteskud


INGREDIENSER

8 mellemstore nye kartofler
4 spsk koldpresset olivenolie
1 bakke ærteskud
1 bundt purløg
havsalt og friskkværnet
peber

Citroncreme
1 øko-citron
3 dl cremefraiche 38 %
havsalt og friskkværnet peber

SÅDAN GØR DU

Varm ovnen op til 200 grader. Skyl kartoflerne og lad den fine skræl sidde på. Snit dem på et mandolinjern eller med en skarp kniv i meget tynde skiver. Læg dem i en skål, og vend dem med olivenolie, lidt salt og peber. Lav fire ”blomster” på en bageplade med bagepapir ved at lægge kartoffelskiverne ovenpå hinanden i en ring som en rose. Slut af med en skive på toppen. Bag kartoflerne i ovnen i 15-20 minutter, til de er gyldne i kanten. Lad dem køle af.

Anret hver kartoffelblomst på en middagstallerken, og placér en kugle citroncreme på toppen. Pynt med ærteskud og purløgsstrimler, som du drysser lidt tilfældigt over salaten.

Krydr til sidst med lidt friskkværnet peber. Har du lidt citronskal tilovers, kan du også drysse lidt over salaten til sidst.

Citroncreme 
Riv skallen af citronen på den fine side af et rivejern, og pres saften af citronen. Bland cremefraiche med citronskal og -saft, og krydr med salt og peber. Pisk cremen i et par minutter med et piskeris, til den bliver let stiv. Cremen holder sig på køl i et par dage, men er bedst med det samme.


Opskriften - og mange andre grønne forslag fra Mette Løvbom - finder du i bogen 'Salattøsen' fra Politikens Forlag.

Forlaget om bogen: Lækker bog spækket med salater til hele året fra den utroligt populære Salattøsen, der er kendt fra både tv og sin velbesøgte salatblog.
Salattøsen – alias Mette Løvbom – har gode opskrifter på og inspiration til nye salater til enhver lejlighed hele året rundt. Hvad enten man er til bagt blomkål med sennepscreme, grillet spidskål med porrepesto eller en grønkåls-coleslaw, vil man i denne bog med garanti kunne finde en god salat til både hverdag og særlige lejligheder.
Bogen er inddelt efter råvarer i sæson, og opskrifterne er sammensat og afstemt ud fra, at der altid skal være lidt surt eller syrligt, lidt sødme, noget blødt og noget knas, som tilsammen giver en velsmagende salat, der har det hele. Så ud over de mange salater er bogen også fyldt med alle former for marinader, pestoer, sylt og lækkert urtedrys, knas og knæk.

TITELSALATTØSEN
FORFATTER: Mette Løvbom
FOTOS: Columbus Leth
UDGIVELSE: April 2016
SIDER: 224
SPROG: Dansk

SKYD GENVEJ TIL SUNDE BASILIKUMPLANTER

$
0
0
KRYDDERURTER

Har du forsøgt dig med ompotning af basilikumplanter fra en potte købt i supermarkedet uden succes, så se her, hvad du i stedet kan gøre for at få store og stærke planter i vindueskarmen.


TEKST & FOTO: LONE




Hvert år har jeg massevis af basilikum i en mistbænk i køkkenhaven. Planterne starter jeg op indenfor ud fra et par potter fra supermarkedet. Gerne økologiske, når det kan fås.

Flere år har jeg blot pottet dem ud, men det kan nogen gange slå lidt fejl for mig, da jeg ikke har vindueskarme mod syd til at lade dem vokse sig store i. I stedet har jeg fundet en metode, som aldrig slår fejl og som tilmed viser sig at give mere robuste planter.


I stedet for at dele planterne og potte dem ud én for én, tager jeg stiklinger og sætter i vand. Efter blot et par uger i glasset ser rødderne ud, som du kan se her.

Så er de klar til at blive pottet op. Planterne her ryger sidst i maj ud i køkkenhaven under glas, men de kan også sagtens pottes op og stilles i en sydvendt vindueskarm. Og så kan du nyde hjemmedyrket basilikum hele sommeren.

Har du også gode erfaringer med formering af basilikum, så del endelig. Du kan også bruge kommentarfeltet til at stille spørgsmål, hvis du mangler vejledning til at komme i gang.

Du kan læse Mariannes portræt af den grønne krydderurt med italienske aner lige her.

HOSPITAL DE LA SANTA CRUZ

$
0
0
BYRUM

I dag skal vi en tur til en af Barcelonas mange grønne oaser.
Vi er ved Hospital De La Santa Cruz - eller nærmere bestemt i den historiske bygnings dejlige atriumhave.   

TEKST & FOTO: KARINA






Efter et blot et enkelt besøg er Barcelona blevet til én af mine favoritbyer. Det skyldes ikke alene, at byen byder på en bred vifte af kulturelle seværdigheder og tilbud. Ej heller at byen er et gastronomisk mekka, som gør mig sulten blot ved tanken. Barcelona er nemlig også en by med et væld af smukke haver og parker såvel som små grønne oaser, og det er en af dem, vi skal kigge på i dag. Vi er i bydelen Raval ved Hospital De La Santa Cruz - en af Barcelonas mange historiske bygninger, som engang fungerede som hospital og i dag blandt andet huser biblioteket, Biblioteca de Catalunya, og institutet for katalansk historie og kultur, Institut d'Estudis Catalans.





Den smukke bygning er en perle i sig selv og har en atriumgård, der gør stedet til noget helt særligt.
Godt nok er den ikke stor, men den bliver nydt til fulde, ikke kun af os besøgende men også af de lokale.



Selvom det var forår, da vi besøgte Barcelona og haven her, var der allerede skruet godt op for temperaturen. Om sommeren, hvor det er endnu varmere, kan jeg nemt forestiller mig, hvordan bygningernes høje mure er svalende skyggefulde ligesom kronerne på de store appelsintræer.



Er de skyggeskabende elementer utilstrækkelige, og trænger du til lidt køligt og læskende, er der råd for dette på den hyggelige tapas-restaurant, El Jardi Raval - et dejligt lille etablissement, et af Barcelonas mange.





HER ER VI
Hospital de la Santa Cruz
Carre de l'Hospital 56
Barcelona
Catalonien

GODE DRIVHUS-TIPS FRA TOFTEGAARD

$
0
0
I DRIVHUSET

I sidste uge havde vi sammen med vores gæsteskribent, Lene Tvedegaard, særligt fokus på tomaterne. I dag får vi gode råd om blandt andet opbinding og knibning. 

INTO: REDAKTIONEN 
TEKST: LENE TVEDEGAARD
FOTO: GARTNER TOFTEGAARD & BJARNI JACOBSEN 




Lige nu er der mange spørgsmål fra vores kunder i drivhusbutikken bl.a. om beskæring. Det er rart at vide, hvorfor der beskæres, så kan man bedre forholde sig til det. Og der er forskellige holdninger til, hvordan man gør. 


Ret hurtigt efter udplantning skal planterne have en støttende snor. Ved opbinding laves en stor løkke omkring stænglen forneden. Stænglen vokser sig tykkere i løbet af sæsonen.

Tomatplanterne knibes (sideskud fjernes), fordi planten ønskes slank og åben, når den vokser til. Det er en fordel i et hobbydrivhus, da der kan luftes godt ud omkring åbne planter. Hvis planterne har dannet et vildnis, skaber det ofte en meget høj luftfugtighed i hobbydrivhuset i sensommeren, og der kan komme store problemer med svampeangreb - f.eks. gråskimmel og kartoffelskimmel.

Man kan også lade være med at knibe sin tomatplante. Det kræver blot, at der er god plads omkring planten, f.eks. hvis den står udenfor i en krukke. Her giver det en smuk effekt og et lidt ’vildt’ udtryk. Der skal bare lidt flere snore eller evt. et kraftigt pilestativ til at holde den oppe. Krukken skal kunne rumme minimum 10 liter jord til en tomatplante. Mange spørger, om cherrytomaterne skal nippes eller knibes. Som hovedregel bliver cherrytomatplanter lige så store som almindelige tomatplanter. Cherrytomater skal derfor knibes som almindelige tomatplanter. Ganske få typer tomater, ofte meget lavere planter, er busktomat-typer, og de skal ikke knibes. Deres hovedskud ender simpelthen i en blomst, og det er netop på sideskuddene, de næste blomsterklaser dannes, så her er det meget vigtigt ikke at fjerne sideskud!
På peber og storfrugtede chiliplanter fjerner vi de første syv blomster. Herved får man en fornuftig bladmasse, før planten får lov til at fylde frugter. Bevares alle blomster på planten, risikerer man, at planten går i stå i væksten og er uger om at udvikle de første frugter. Har planten flere blade, går det hurtigere, og man får et flow i frugtsætningen. For auberginer gælder det samme, blot fjernes her kun den første blomst. Agurk beskærer vi ligesom tomat. Vi fjerner sideskuddene, og lader de små stammeagurker udvikle sig. Det er nemt og overskueligt, synes vi.

Husk også, at solen kan være meget kraftig i juni måned. Hos os har temperaturen i drivhuset sneget sig op mod de 45 grader, så overvej at skabe skygge mod syd. På planteskoler kan man købe slemmet kridt, som også bruges til fodboldbaner, til at sprøjte eller male på ruderne. Regnvandet fjerner kalken igen efter et par måneder, så glassene er rene igen til efterår og vinter.




FOTO: BJARNI JACOBSEN 
3500 m2 drivhuse har siden 1996 været rammen om Gartneri Toftegaards økologiske produktion. Det har været en fantastisk oplevelse hvert år at opleve flere kunder, der har fundet vej til os. Hovedparten af vores salg sker direkte fra vores drivhuse, hvor en stor gårdbutik inde i drivhuset er hjertet i vores produktion. Vi sælger også planter via vores netbutik i foråret. Her kan folk langvejs fra få planterne leveret hjem til deres hoveddør.

Se mere på www.gartneri-toftegaard.dk 


Læs også TOFTEGAARDS TOMATER samt HAVEFOLKETS anmeldelser af bøgerne BOGEN OM KRYDDERURTER og SMAGEN AF CHILI

ÅRETS GANG I HAVERNE PÅ FRILANDSMUSEET - MAJ

$
0
0
SERIE: ÅRETS GANG I FRILANDSMUSEETS HAVER

Maj er bare så smuk! Og det skorter som sædvanlig ikke på livlige aktiviteter i Frilandsmuseets haver. Denne gang skal vi se på rumper, kanter og rækker, blomstrende træer, buske og planter. Og så nogle af alle de vidunderlige detaljer, som man kan fortabe sig fuldstændig i. 
TEKST: MARIANNE
FOTO: FRILANDSMUSEET & MARIANNE




Man skal altså virkelig have en meget sikker hånd, når man arbejder med haverne på landets nationale frilandsmuseum. Eller sikker spade for den sags skyld. Og kantstikker, saks - for ikke at tale om skuffejern til at markere såriller med, vandkander til at forvande inden såningen med osv., for i mange af haverne er det hele snorlige.






Her ser vi til højre oldermand Eva og Kathaleen med snore klar til at markere sårækkerne. Vi ser også nogle løg, der er blevet kasseret, og som Eva forklarer med en bestemt mine. "Vi har haft løgskimmel, så vi holder karantæne på tredje år nu."

Der kommet styr på vinterportulakken, som nu står og er klar til at så sig et nyt sted nemlig under bønnestagerne af lange, robuste hasselkæppe. Purløgene er på vej i blomst! Jeg håber, de bliver spist af nogen. Denne svage purløgssmag og disse bedårende lysviolette blomster kan kvikke selv en pauver salat op. Husk, hvis du selv har purløg, der blomstrer, så klip dem af. Helt ned, så de kan skyde friske skud igen til høst om en lille måned. Du kan også fryse dine purløgsblomster. Det er altså herligt at kunne hale sådan nogle specialiteter ud en sen efterårsdag, hvor man har haft blæst i håret og har fået tændt stearinlysene.


FLID 
Her nedenfor er det gården fra Bornholm, som vi også viste i vores julemagasin. Det er en yderst velholdt og charmerende gård. Jeg er fuld af beundring over den flid, der i gamle dage er blevet lagt for dagen hele året igennem for at passe og pleje disse haver, så man kunne høste så rigeligt af dem, at man kunne brødføde sin familie.



Tilbage til de lige rækker og de pertentlige og flittige hænder. Langt de fleste steder er det et helt bevidst valg at lade en enkelt plante vokse, hvor den selv vil, bare fordi den er så indtagende. Men ellers bliver  mælde, vortemælk, portulak, mælkebøtte, skvalderkål, kvikgræs og andet "unkraut" fjernet med hård hånd. Både langs og under buksbomhækkene, på og langs grusstier og græskanter. I stensætningerne langs husene under stråtagene. You name it.





Der er en stolthed ved at gøre tingene ordentligt - også i dag. De fleste, der arbejder med haverne, har deres eget område, og det gør jo, at man sætter en ære i at holde det rent og pænt.



Hvad man skulle med al den bare jord, er jeg til gengæld ret uforstående overfor. Men det er helt sikkert historisk korrekt. Blot er naturen jo indrettet sådan, at jord altid bliver dækket, med mindre den er forurenet. De velholdte bede har ganske givet skabt en vis respekt. Man havde folk til den slags, og det skulle kunne ses. Både jord og planter ville jo have langt bedre af, at jorden var dækket enten af lave vækster eller af jorddække: halm, græs eller andet, der dækker, gøder og holder på fugtigheden med op til 60%. Men som sagt, det skulle kunne ses, at der var styr på sagerne.





HÅNDVÆRKETS DAGE
I maj har der også været håndværkets dage. Frilandsmuseet besidder nemlig en hel del spidskompetencer inden for gamle håndværksfag, og det lærer de gerne fra sig på disse dage. Så ejer du en gammel ejendom og går og overvejer, hvordan du selv blander din linolie, hvordan du smeder dit stakit, reparerer spærene eller lign., så kan du komme igen til september og stille spørgsmål til håndværkerne.





Som jeg nævnte i "Årets gang i april", er endnu et laug opstået. Det er havemøbellauget, og der er faktisk en del at gøre. Nogle af havemøblerne er allerede repareret, men for høje, så de skal saves til i den rigtige højde, hvilket forekommer mig at være et præcisionsarbejde, der ligefrem overgår de lige snore. De skal jo ikke vippe. Finn er i gang her, og kan man forestille sig et hyggeligere frivilligt arbejde?





CLIFFHANGER: STENSTRUPHUSET
Kan man tillade sig at have den samme cliffhanger to gange i træk? Jo, når det drejer sig om Stenstruphuset, som er i gang med at blive skabt som et sansehus- og have, så må vi godt, for tilblivelsen af sådan et læringssted er yderst interessant. Der er foretaget et hav af research, der ligger grundige overvejelser omkring den bedst mulige formidling, og så er det bare så sjovt at følge med i det hele fra sidelinjen. 

Som de skriver selv på Websiden

Huset skal indrettes til formidling med og for alle sanser. Derfor kaldes huset indtil videre for "sansehuset". Her kan man ligge i alkoverne, lave mad på det åbne ildsted, arbejde og spise ved langbordet, have gæs i gåsebænken, hente vand ved brønden, rive havens grusgange og meget mere. Udenfor er der æbletræer af gamle sorter i 'putgården' hvor hønsene også går, i stengærdet vokser medicin- og krydderurter og i rosenhaven vokser duftende roser af gamle sorter."


Her er der ved at blive lavet et flettet pilehegn, der skal udgøre understellet til en bænk omkring det store træ. Så kan man sætte sig lidt ned og lade roen falde på sig, uanset om man er fire eller firs. Det er hhv. Niels, der er en af de fastansatte gartnere, og Signe, der er landskabsarkitekt, der er i gang.

Næste gang - i juni - besøger vi bl.a. Stationsbyen, som repræsenterer en nyere tid, samt en af mine absolutte yndlingshaver på Frilandsmuseet: haven omkring Møllehuset fra Ellested på Fyn.

På hjerteligt gensyn.

JANE FAERBER BYDER PÅ MORGENSALAT

$
0
0
WEEKENDMAD

Når drivhuset om lidt rummer friske velduftende tomater, kan menuen snildt så stå på tomater morgen, middag, aften. Få i dag en fristende opskrift til en simpel salat, som også er tilegnet de små i familien, når Jane Faerber laver morgenmad til de yngste.

TEKST: JANE FAERBER
FOTO:  COLUMBUS LETH







Godmorgensalat
med bacon,
æg, avocado
& tomat 

2 personer

Vi har næsten altid hårdkogte æg i køleskabet. Det gør det nemt og hurtigt at lave denne dejlige anretning til morgenmad.

INGREDIENSER

6 skiver bacon
1 avocado
3 hårdkogte æg
2 tomater
lidt lime- eller citronsaft
salt og friskkvarnet peber

DRYS
skolekarse

TILBEHØR
et par skiver kernebrød
smør

SÅDAN GØR DU

Steg baconskiverne sprøde på en tør pande. Lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle.
Halvér avocadoen, fjern stenen, og grav kødet ud med en ske. Skær avocadokødet i tern. Pil de hårdkogte æg, og skær dem i tern. Skær tomaterne i tern.
Bland alle delene i en skål, pres lidt citrussaft udover, og drys med skolekarse, salt og peber.
Anret på to tallerkener, og server evt. med et par skiver kernebrød og smør til.



Opskriften - og mange andre gode opskrifter for børn fra Jane Faerber - finder du i bogen 'Madglad, lær dit barn at elske rigtig mad' fra Politikens forlag

Forlaget om bogen: 
Den nye kogebog fra den populære forfatter Jane Faerber lærer dit barn at elske rigtig mad.
Hvorfor er der nogle børn, der kun vil spise pasta med ketchup, mens andre helt uden skrupler går nysgerrigt til al slags mad og mæsker sig i artiskokker, muslinger, oliven og lagrede oste? Hvorfor forløber måltiderne roligt og hyggeligt i nogle familier, mens spisesituationerne rundt om bordet i andre har udviklet sig til en kamparena? Og hvad gør man egentlig, hvis man er havnet i den negative spiral, hvor spisetid går op i hat og briller og altid ender med, at junior spiser noget andet end den mad , man faktisk har brugt tid i køkkenet på at lave?
Det er nogle af de emner, som Jane Faerber tager fat på i bogen.Madglad giver et bud på 10 gode hverdagsvaner, der kan hjælpe til at forbedre ikke bare børnenes, men hele familiens madvaner. Og det handler ikke bare om, hvad vi spiser, men i lige så høj grad også hvordan vi spiser, hvornår vi spiser og hvorfor vi spiser.
Udover de indledende kapitler med inspiration og praktiske tip til at skabe madglade børn byder bogen også på 80 nemme, velsmagende og hverdagsvenlige opskrift er til familiens måltider. Her er både rett er, der kan laves på max 30 minutter, mad der passer sig selv i ovnen, mad fra de varme lande, børnevenlige vegetarretter og retter specifikt rettet mod små “grøntsagshadere”.
Bogen er ikke som Janes tidligere bøger en LCHF-bog. Jane fortæller: "Elementet fra mine tidligere bøger med at få flere grøntsager ind i måltidet har jeg taget med over i denne bogs opskrifter. Det samme gælder, at jeg altid vælger at bruge fuldfede produkter, fordi mad med fedt både smager og mætter bedre. Herudover har jeg ikke taget højde for principperne i LCHF, men har i stedet valgt at fokusere på at lave god og nærende mad, som hele familien vil holde af at spise, og som vil bidrage til en stabil blodsukkerkurve og til god og langvarig mæthed. Du finder derfor mange forslag til grøntsagstilbehør, men du vælger selv, om du vil supplere måltidet med kartofler, ris eller andet tilbehør. Sådan gør jeg selv, når jeg laver mad herhjemme."

TITELMADGLAD
FORFATTER: Jane Faerber
FOTOS: Columbus Leth
UDGIVELSE: April 2016
SIDER: 248
SPROG: Dansk

TILBUD TIL VORES NYHEDSBREVSLÆSERE

$
0
0
ARRANGEMENTER 

Som I måske har bemærket, har vi på HAVEFOLKET.com i disse uger besøg af Lene Tvedegaard som gæsteskribent. Lene driver gartneri Toftegaard i Køge - et gartneri, der ud over at være kendt for sit store udvalg af chili også har tomater og alverdens krydderurter i sortimentet.

TEKST: REDAKTIONEN 
FOTO: GARTNERI TOFTEGAARD




Som noget helt særligt afholder Gartneri Toftegaard et særarrangement for HAVEFOLKETs nyhedsbrevslæsere onsdag d. 15. juni kl. 18.30 2016. Her vil alle deltagere mødes til en kop urtete eller kaffe og få en rundtur i gartneriet, hvor I bliver indført i Toftegaards verden af krydderurter og meget andet. I vil få mulighed for at dufte og smage undervejs og selvfølgelig også stille spørgsmål. Efter rundturen vil der være mulighed for at handle i drivhusbutikken, og så har Toftegaard selvfølgelig også et godt tilbud til jer, der deltager.



Er du tilmeldt HAVEFOLKETs nyhedsbrev, og har du lyst til at deltage, så skriv dig op til arrangementet på mail til: post@gartneri-toftegaard.dk.

Mærk mailen i emnefeltet med 'HAVEFOLKET-arrangement'

Adressen er: Højskolevej 5, Vedskølle, 4600 Køge

SU: Den 10. juni 2016

Med venlig hilsen
Gartneri Toftegaard & HAVEFOLKET



Læs mere om Gartneri Toftegaard på hjemmesiden: www.gartneri-toftegaard.dk 

HAVEFOLKETS ENGLAND

$
0
0
HAVEREPORTAGER

Sommerferien står for døren, og måske har du allerede planlagt, hvor turen skal gå hen. Vil du gerne, at din rejse bliver krydret med et par havebesøg, så følg med her på HAVEFOLKET de kommende uger. 

TEKST & FOTO: HAVEFOLKET 



Det er nemlig sådan, at vi på HAVEFOLKET har skrevet en hel del havereportager gennnem årene. Selv synes vi, at der er så mange guldkorn iblandt, at vi bare har lyst til at tage turen endnu engang - den virtuelle af slagsen. Måske var du ikke med på rejsen første gang, så nu får du chancen.
For nemheds skyld har vi opstillet alle reportager og inspirerende steder efter regioner.
Kom lad os pakke kufferten og komme afsted igen i en fart, for der er så meget, vi gerne vil vise dig. Måske bliver du så begejstret for én eller flere af haverne, at du også får lyst til at besøge dem in real life, hvem ved? Vi starter i havelandet af dem alle; i dejlige England. Klik på billederne, og kom direkte til artiklen.

Rigtig god fornøjelse.


ANNE CHAMBERS' PARADIS
Mon ikke du kender dette element?
Det er fra haven ved Kiftsgate Court, der ligger smukt i bakkerne i engelske Cotswold. En have skabt af tre generationer kvinder. Og haven er stadigvæk i familiens eje.


FÅ INSPIRATION FRA EN SOLSKINSHAVE
Hvis du lige nu sidder og bestiller frø til såning af dine egne planter, så kig med her, og få inspiration til sammensætningerne.



ET FREDFYLDT GÅRDRUM
Tag med på havevandring i et smukt haverum med masser af sjæl ved den gamle hovedbygning hos Nymans i West Sussex, England.

TRESCO ABBEY GARDEN
I dag skal du med en af HAVEFOLKETs læsere på havebesøg. Tag med Marianne Hauge til haven "Tresco Abbey Garden" i det sydvestlige hjørne af England.



MRS. WINTHROPS HAVE
Det er fristende at komponere staudebede tone-i-tone, men brug af kontrastfarver skal ikke underkendes. Se her et specielt eksempel fra Hidcote Manor Garden



KREATIVE ENGELSKE HÆKKE
Stærkt inspireret af DR's udsendelse fra Chipping Campden gik årets haverejse til Cotswold og indeholdt bl.a. en søgen efter smukke, engelske hække. Og vi blev absolut ikke skuffede.


PRYDGRÆSSER I MERRITMENTS GARDENS
Planteskolen Merritments i England har anlagt en udstillingshave i relation til plantesalget. Se her det afgrænsede haverum, hvor prydgræsserne har hovedrollen.




BARNSLEY HOUSE
Haven ved Barnsley House er skabt af Rosemary Verey, én af Englands førstedamer inden for haveanlæg. Køkkenhaven er måske havens mest kendte element, men prydhaven er bestemt mindst ligeså interessant. 


GREAT DIXTER'S EKSOTISKE HAVERUM
Selvfølgelig har den frodige have ved Great Dixter også et eksotisk hjørne. Det er grundens mindste haverum - altså i areal - for i højden er det ganske imponerende. Vi inviterer dig med til et kig i haven.



HAVERUM I TINTINHULL GARDEN
I dag tager vi jer med på den sidste haverejse til England for i år. Den fører os til haven "Tintinhull Garden", der er skabt af Phyllis Reiss - en dame med fokus på havens rumligheder fremfor pryd.




TOFTEGAARDS BEDSTE GØDSKNINGS-RÅD

$
0
0
I DRIVHUSET 

Hvordan gøder du korrekt i drivhuset? En utroligt vigtig viden, som Lene Tvedegaard kan fortælle os en helt masse om i dag. Læs med, og bliv klædt godt på. 

INTO: REDAKTIONEN 
TEKST: LENE TVEDEGAARD
FOTO: GARTNER TOFTEGAARD & BJARNI JACOBSEN




Mange kunder spørger os om gødskning af drivhusplanter, fx i varme perioder, hvordan er det nu, det er? 
Spørgsmålene går på planter dyrket både ude og inde, hvor meget gødning skal de have og hvordan? Og lidt om auberginen.


Gødning er nødvendig næring, for at planten kan vokse og specielt for, at den kan give et godt udbytte. En indkøbt spagnum (pottemuld, plantesæk mv.) er grundgødet mere eller mindre godt, og den løber tør for næringsstoffer i løbet af vækstsæsonen. Der skal tilsættes gødning typisk 2-4 uger efter plantning. Hvis man bruger pilleret organisk gødning, mineralsk gødning, der frigives langsomt, eller at planterne står i havejord udenfor, frigives gødning langsomt i løbet af sæsonen, og der vandes med rent vand hele tiden.

Hvis der vandes med flydende gødning, er det vigtigt at forstå samspillet mellem vanding, temperatur og vandforbrug. I hobbydrivhuset er det både køligt og heftig varmt for både mennesker og planter. Vi kryber i skygge, men hvad med planterne? De ’sveder’ faktisk, de fordamper vand fra bladene for at komme af med varmen. Prøv at røre ved et blad en varm dag, det er altid køligt! Ekstra fordampning af vand gennem bladene holder temperaturerne nede i planten, dvs. der bruges meget vand som ’kølevæske’. Derfor skal de have ekstra meget vand på en god sommerdag. En velvoksen tomatplante kan drikke tre liter vand i døgnet, når det er varmt, hvor 2/3 af vandet bruges til køling. Planten har ikke brug for al den mad (flydende gødning), der kommer med ’kølevæsken’, den ophobes bare i plantesækken og giver saltlignende forhold! Skær derfor ned til 1/3 gødningsmængde, når det er varmt. Rent praktisk er det en god ide at vande med rent vand i varme perioder, så bliver koncentrationen af gødning tyndere fx i kapillærkassen.

Husk, at flydende organisk gødning generelt ikke kan anvendes i kapillærkasser. Flydende organisk gødning skal have kontakt med jord, før planterne kan få gavn af gødningen, dvs det skal altid hældes fortyndet direkte ned i jorden. Flydende organisk gødning omdannes af jordens mikroorganismer til næringstoffer, som planterne kan optage. Tilsættes det i en kapillærkasse til vandet i bunden, kan planterne altså ikke optage gødningen.




Auberginer er en af de smukkeste planter at opleve i et hobbydrivhus. De står med lilla blomster og smukt tonede blanke frugter fra hvide, gule til lyslilla, stribede til lillasorte. De findes i mange former og farver, og har også meget forskellig smag! Vi har flere år ledt efter spændende sorter, så hobbyfolket kan få både et godt udbytte og en stor smagsoplevelse. Bagt aubergine-frugtkød rørt med hvidløg og krydderurter er pragtfuldt.



Vi skal lære af Sydeuropa. Aubergineplanten kan blive meget tæt i væksten, så fjern lidt blade efter behov (det lufter), så gråskimlen ikke får fat. Ligesom chiliplanten kan aubergine også stilles ud på terrassen på en lun plet om sommeren.




FOTO: BJARNI JACOBSEN 
3500 m2 drivhuse har siden 1996 været rammen om Gartneri Toftegaards økologiske produktion. Det har været en fantastisk oplevelse hvert år at opleve flere kunder, der har fundet vej til os. Hovedparten af vores salg sker direkte fra vores drivhuse, hvor en stor gårdbutik inde i drivhuset er hjertet i vores produktion. Vi sælger også planter via vores netbutik i foråret. Her kan folk langvejs fra få planterne leveret hjem til deres hoveddør.

Se mere på www.gartneri-toftegaard.dk 


Læs også TOFTEGAARDS TOMATERGODE DRIVHUS-TIPS FRA TOFTEGAARD samt HAVEFOLKETS anmeldelser af bøgerne BOGEN OM KRYDDERURTER og SMAGEN AF CHILI

HAVEFOLKET PÅ INSTAGRAM

$
0
0
INSTAGRAM

Som du måske ved, så kan du også finde HAVEFOLKET på Instagram. Vi er blevet ret begejstrede for det medie som supplement til sitet her. Er du på Instagram, så følg os endelig - så følger vi selvfølgelig også dig!



TEKST: REDAKTIONEN HAVEFOLKET




Vi har ikke været på Instagram så frygtelig længe, men vi opdagede på et tidspunkt, at mediet kan noget andet end sitet her. Derfor valgte vi at supplere med en instagramkonto. Vi hedder selvfølgelig bare @havefolket, så det er let at finde os. Man kan sagtens kigge med på Instagram, selvom man ikke selv har en konto, men det er helt gratis at oprette en, og hvis man gør den "privat", kan kun dem, man giver lov, kigge med. Det kunne måske være en model for dig, der gerne vil kommentere og 'like' andres fotos på Instagram, men ikke selv har lyst til at være aktiv med billeder. Er du allerede bruger på Instagram og følger os, så skriv endelig til os på et af vores fotos, så vi kan finde frem til din profil og også følge dig. Det er så hyggeligt at kunne se vore læseres haver.

Vi er også selv at finde på Instagram med lidt fra vores private haver. Du finder os under @karina_haverummet og @havedagbogen. Her gælder det samme: Følg os, og læg en kommentar om, at I er der. Så følger vi selvfølgelig også jer via denne kanal.



Vi har bemærket, at der er mere synlig aktivitet på Instagram, og det er super hyggeligt med kommentarerne. Her på sitet kan der nogle gange godt virke lidt stille - men du kan være sikker på, at når du læser med, så sidder mange andre havefolk og gør præcis det samme. Vi kan fx se, at der i går var ca. 15.000 sidevisninger her på sitet, og det glæder os, at også mange af sitets sider er godt i brug. Fx er LÆS MERE og MAGASINER samt GÅ I HAVEN og DIT HAVEMAGASIN flittigt besøgt.

Ses vi så også på Instagram? Hvis du dukker op og ser med på vores profil, så giv dig gerne til kende, så vi også kan finde dig.

Hvis du har et foto, som du gerne vil dele med HAVEFOLKETs læsere, så mærk dit foto med #havefolket. På denne måde kan andre finde dine fotos ved at søge på #havefolket. Vi vil ligeledes jævnligt søge mellem billeder, der har fået #havefolket som hashtag, og lægge udvalgte billeder på vores profil og dermed lede andre læsere i din retning. 

SALATTØSENS MIDSOMMERFARVORIT

$
0
0
WEEKENDMAD

I dag giver Mette Løvbom - alias Salattøsen - os opskriften fra på sin favoritsalat med brug af masser af grønt fra køkkenhave og drivhus - eller fra den lokale grønthandler. Snit med og nyd dansk sommermad med en snert af Grækenland og Italien.

TEKST: METTE LØVBOM
FOTO:  COLUMBUS LETH




Midt på sommeren er udbuddet af friske urter og grøntsager særlig stort, og jeg elsker at finde på nye sammensætninger og kombinationer. Tit ender det faktisk med, at jeg blander elementer fra flere salater med hinanden og pludselig står med en ny favorit. "SalatTøsens midsommerfavorit" er en fusion af flere salater med inspiration fra Grækenland og Italien, men den finder altid vej tilbage til mit danske køkken. Hver sommer.

Salattøsens midsommerfavorit



INGREDIENSER


1 rødløg
6 radiser
2 håndfulde søde tomater
½ agurk
1 stor skål spæde salater, fx rucola, babyspinat, hjertesalat, minigrønkål, feldsalat
100 g god gedefeta i stykker
4 stilke frisk oregano eller merian
2 spsk oliven
havsalt og friskkværnet peber

Mørk balsamicodressing
3 spsk olivenolie
1 spsk mørk balsamico
havsalt og friskkværnet peber

Brødchips
½ flute af god kvalitet
½ dl koldpresset olivenolie
havsalt

SÅDAN GØR DU

Pil rødløget, og skær det i tynde både. Skær radiser og tomater i både. Del agurken på langs, skrab kernerne ud med en ske, og skær agurken i skiver.

Anret salatblade, tomater, radiser og agurk, og bræk fetaen henover. Hak oreganoen groft. Hæld balsamicodressingen over salaten, og drys med en god håndfuld brødchips, oliven, havsalt, friskkværnet peber og oregano.

Mørk balsamicodressing 

Rør olie og balsamico sammen, og smag dressingen til med salt og peber.

Brødchips 

Tænd ovnen på 100 grader. Skær flutene i meget tynde skiver på ½ cm. Læg dem på en bageplade, og pensl dem med olie på begge sider. Drys lidt salt ud over skiverne og bag dem i ovnen i 15-20 minutter. De skal være helt sprøde og let brune. Tag dem ud, og lad dem køle af. De holder sig fint en uges tid i en lukket beholder.


Opskriften - og mange andre grønne forslag fra Mette Løvbom - finder du i bogen 'Salattøsen' fra Politikens Forlag.

Forlaget om bogen: Lækker bog spækket med salater til hele året fra den utroligt populære Salattøsen, der er kendt fra både tv og sin velbesøgte salatblog.
Salattøsen – alias Mette Løvbom – har gode opskrifter på og inspiration til nye salater til enhver lejlighed hele året rundt. Hvad enten man er til bagt blomkål med sennepscreme, grillet spidskål med porrepesto eller en grønkåls-coleslaw, vil man i denne bog med garanti kunne finde en god salat til både hverdag og særlige lejligheder.
Bogen er inddelt efter råvarer i sæson, og opskrifterne er sammensat og afstemt ud fra, at der altid skal være lidt surteller syrligt, lidt sødme, noget blødt og noget knas, som tilsammen giver en velsmagende salat, der har det hele. Så ud over de mange salater er bogen også fyldt med alle former for marinader, pestoer, sylt og lækkert urtedrys, knas og knæk.

TITELSALATTØSEN
FORFATTER: Mette Løvbom
FOTOS: Columbus Leth
UDGIVELSE: April 2016
SIDER: 224
SPROG: Dansk

SIG VELKOMMEN TIL HENRIK

$
0
0
OM MAGASINET

Det er med allerstørste fornøjelse, at vi i dag kan præsentere dig for et helt nyt medlem af redaktionen på HAVEFOLKET. Det har været planen i nogen tid, at redaktionen skulle udvikles med nye ansigter, og det har været meget naturligt for os at kigge i retning af Henrik Mikaelsen.

TEKST & FOTO: REDAKTIONEN 





Du kender ham måske allerede? Henrik har nemlig bloggen ‘Havehjernen’, og har du selv en blog - eller er flittig bloglæser - så vil du vide, at Henrik er utrolig sød til at lægge en kommentar, når han er på besøg. Af samme årsag lærer man Henrik at kende, når man læser med på haveblogs, og vi har fundet hans haveintelligens så interessant, at vi havde lyst til at få en samarbejde med ham. Heldigvis takkede Henrik ja til tilbuddet om at komme med i HAVEFOLKETs redaktion.

Henrik starter på redaktionen fra i dag, og det betyder, at Henrik i den kommende tid til skrive artikler her på sitet og ligeledes vil være med til at besvare dine havespørgsmål eller blot snakke med i havesammenhænge her på sitet, og det glæder vi os meget til. HAVEFOLKET har jo fra starten været båret af haveinteressen fra fem og siden fire kvinder, så vi har længe haft lyst til at få den mere maskuline del af havelivet repræsenteret her på siden.



Henrik Mikaelsen er 46 år og oprindeligt fra Aalborg, men bor i dag på Sjælland. Han er uddannet arkitekt og byplanlægger og arbejder i det daglige med projekt- og procesledelse. Han tilbringer stort set alle weekender og mange ferier i Sønderjylland tæt ved vadehavet, hvor han har det skønneste fritidshus med dertilhørende have. Haven bliver, selvom den ikke er stor, dyrket med stor fornøjelse, og især lægger Henrik vægt på at udnytte kvadratmeterne fuldt ud. Desuden er Henrik meget optaget af menneskeskabt natur i alle afskygninger: haver, parker og landskaber, og han fotograferer gerne det hele.


Interessante observationer, gode fotos og en afslappet fortællerstil er noget af det, vi er særligt glade for hos vores nye medlem af redaktionen. Dertil er Henrik utroligt god til at finde helt særlige steder og fortælle om dem fra en ny og sjov vinkel. Det glæder vi os til at nyde en helt masse af fremover sammen med dig, der læser med på den anden side af skærmen.

Vi håber, at du vil tage rigtig godt imod vores nye kollega.

Grønne hilsner til dig,
Lone & Karina

HAVEFOLKETS SYDEUROPA

$
0
0
HAVEREPORTAGER

I sidste uge var du med os på havebesøg i en lang række af Englands dejligste haver. Vi bliver fortsat i Europa - mere specifikt i skønne Sydeuropa. 

TEKST & FOTO: HAVEFOLKET 



En lækker antipasti nydt sammen med et glas Barolo og med Middelhavet i baggrunden som et smukt og beroligende lydtapet. Solen er ved at gå ned, og aftenen så småt begyndt at indtræffe. Vi er i Italien, og lidt længere sydpå ligger Spanien, hvor du nu nyder en kølig sangria, efterfulgt af en dejlig omgang tapas, som bare aldrig er helt som derhjemme. Du sidder midt i en by, stor som lille, hvor varmen strømmer ned i dagtimerne, og hvor godtfolk efterhånden er begyndt at trække ud på gaderne - ud for at fange de sidste lune solstråler og blive nedkølet i sommeraftenens små lette og behagelige briser. Livet er skønt, du er på ferie, og du nyder det til fulde, for hele dagen har du været på udflugt i den hede sol. Du har været på museer, set på smukke bygninger og gamle ruiner, og så har du selvfølgeligt også været omkring både haver og parker, kendte som mere ukendte. Eller har du måske slet ikke? Jamen, så kom da med, for alle de steder, vi vil vise her, er et gensyn værd. For dig, som det hele er nyt for, har vi tanket bilen, og vi drager denne gang mod syd. Første stop Italien, dernæst Spanien, så er du klar?


HAVER OG PARKER I FIRENZE
Skal du til Italien inden længe - så læs endelig med her. Vores gæsteskribent Ole Fournais har for HAVEFOLKETs læsere sammensat en spiseseddel som guide til smukke haver og parker i smukkeFirenze.

DEN ITALIENSKE RENÆSSANCEHAVE
Læs med, når Ole Fournais fortæller om den italienske renæssancehave, der også sidenhen har været stor inspirator for mange af verdens store haver. En stilart, der sidenhen har givet næring til et utal af elementer i andre havestilarter udviklet efterfølgende.

I MONTY DONS FODSPOR - VILLA GAMBERAIA
Der er drivende skyer på himlen den septemberdag, hvor jeg for første gang besøger en berømtitaliensk have. Det er perfekt vejr til en havevandring.



I MONTY DONS FODSPOR - VILLA DI CASTELLO
Så er det tid til endnu et besøg i en skøn italiensk have, og endnu engang i Monty Dons fodspor. Tagmed til Villa di Castello.

SAN GIOVANNI DEGLI EREMITI
Familiens sommerferie gik i år til Sicilien, nærmere bestemt hovedstaden Palermo. En travl by meden masse trafik og menneskemylder, så meget at man kan få behov for at finde tilflugt et roligt sted. Det fandt vi her ved San Giovanni Degli Eremiti.
BOTANISK HAVE, PALERMO - DEL I
Hver gang min familie og jeg er ude og rejse, sætter jeg mig altid for at besøge mindst én have eller park på turen. På vores tur til Sicilien denne sommer, gik turen blandt andet til Palermos botaniske have. Kom med. 

BOTANISK HAVE, PALERMO - DEL II
Vi kiggede i sidste uge på nogle af de mange drivhuse og bassiner i Botanisk have i Palermo. 

I dag skal vi se nærmere på alle sukkulenterne. 



JARDIN DE ORQUIDEAS
I dag skal du med under varme himmelstrøg. Her hvor duftene beruser og hvor farverne forfører. 
Og det bedste ved det hele er at du ikke engang behøver at iføre dig solcreme og klipklappere.
Så bliv endelig siddende, slå fødderne op i sofaen og sæt dig godt tilrette, for i dag skal du med til De Kanariske Øer.
ALHAMBRA
På UNESCO's verdensarvsliste for Spanien står Alhambra øverst. Det er Spaniens størsteturistattraktion, og hvis man har mulighed for det, er det absolut ét af de steder jeg vil anbefale at besøge. 


FORÅR VED PALAU ALBENIZ
Barcelona har masser af kulturel rigdom, også når det kommer til haver og skønne oaser. Vi harbesøgt én af de utallige haver her på bakken ved Sant Montjuïc, hvor adelige slår deres folder og publikum gør det samme.


THE FUNDACIO JOAN MIRO
På vores rejse til Barcelona i foråret besøgte vi The Fundació Joan Miró - et skønt museum med én arkitektur, der kan det hele, og med den skønneste kunst inde som ude.



NÅR GRAFIK OG BOTANIK MØDES
I sommermagasinet viser jeg en smagsprøve på en af mine nye yndlingshaver. Se mere her fra Botanisk Have i Barcelona, hvor skæve planter huserer, og elementerne regerer - hvor grafik og botanik mødes.

HJERTEBLOD OG BRUG AF REGNVAND

$
0
0
I DRIVHUSET

Gartneri Toftegaard har en kæmpe passion for tomater, hvilket Lene Tvedegaard i dag kan berette meget mere om. Ligesådan vil Lene fortælle lidt om fordele og ulemper ved brug af regnvand. Læs med. 

TEKST: LENE TVEDEGAARD
FOTO: GARTNER TOFTEGAARD & BJARNI JACOBSEN




J
eg har ledt efter smagfulde tomater i Danmark i 6 år, og nu har jeg endelig fundet dem."
Ordene er Matt Orlandos, tidligere chefkok på Noma, nu med egen restaurant Amass på Refshaleøen i København. Han fandt dem hos os på Gartneri Toftegaard. Det er et af mange skulderklap, vi har modtaget for vores udvælgelse af spændende sorter til hjemmedyrkeren. Oj, vi blev glade og stolte af det skulderklap, der også understreger vores vigtige samarbejde med diverse kokke for simpelthen at finde det bedste. Vi har haft over 1000 tomatsorter og mere end 1000 chilisorter mv. til afprøvning gennem årene på Gartneri Toftegaard.



De absolut bedste udtages til salg i vores drivhusbutik. Det er alt sammen planter til den spiselige have. Gourmetnørder og plantenørder kommer her ofte.


Passionen deler vi hvert år med hundredevis af gæster, der kommer til vores smage-dag og chilifestival - i år den 3. og 4. september.

Flere hundrede gæster har hvert år hjulpet os med at udvælge de bedste sorter med fokus på smagen. Vi har således et af Danmarks største smagepaneler. Måske lyder det for meget af en reklamesang, men det er, fordi vi mener det så meget.



Og så nogle vigtige ord om brug af regnvand.
Mange mennesker vander med regnvand, for det er både miljørigtigt og billigt. De færreste tænker på, at regnvand er meget forskelligt fra almindeligt postevand. Regnvand indeholder ikke kalk, så derfor er det langt mere surt end postevand. PH er helt nede i nærheden af 4, hvor postevand ligger på de neutrale 7! Ved lavt PH i vandet ændres tilgængeligheden af næringsstoffer for planten generelt, således at planten ikke får kalk, plus at den optager andre næringsstoffer dårligere. Hvis planterne står i havejord, er der kalk i jorden, men i en plantesæk/krukke med spagnum bliver kalken hurtigt brugt op. Her får planterne decideret kalkmangel, og hvordan kan man så se det? Frugterne viser det, når de begynder at få lidt størrelse. Tomaterne får typisk en sort indsunken plet i enden af frugten. Peberfrugten får en sort plet på siden, og frøene indeni er sorte. Fænomenet kaldes griffelråd. Skaden sker tidligt lige efter blomstringsstadiet (på griflen), så der er ikke meget at gøre, når man først opdager de sorte pletter på frugterne. De mineralske gødninger, vi giver planterne, er typisk uden indhold af kalk, fordi de er lavet til postevand. Løsningen er at bruge postevand hver anden gang, der vandes.



Griffelråd kan også opstå, selvom man bruger postevand, men her er det kun på få frugter. Årsagen kan f.eks. være varme over 40 grader i hobbydrivhuset, hvor nogle enkelte blomster tager skade. Her hjælper skygning mod syd. Griffelråd ses på næsten samtlige frugter, når man bruger regnvand. For blomster og andet i krukker kan der opstå visne kanter på bladene, særligt i de nye skud. Her hjælper postevand også. Brug evt. organisk gødning (hønsepiller eller lignende), det indeholder lidt kalk, der langsomt frigives. Husk, det skal puttes ned i krukken f.eks. i kanten, så det har kontakt til fugtig jord.



FOTO: BJARNI JACOBSEN 
3500 m2 drivhuse har siden 1996 været rammen om Gartneri Toftegaards økologiske produktion. Det har været en fantastisk oplevelse hvert år at opleve flere kunder, der har fundet vej til os. Hovedparten af vores salg sker direkte fra vores drivhuse, hvor en stor gårdbutik inde i drivhuset er hjertet i vores produktion. Vi sælger også planter via vores netbutik i foråret. Her kan folk langvejs fra få planterne leveret hjem til deres hoveddør.

Se mere på www.gartneri-toftegaard.dk 

Læs også TOFTEGAARDS TOMATERGODE DRIVHUS-TIPS FRA TOFTEGAARDTOFTEGAARDS BEDSTE GØDSKNINGSRÅD samt HAVEFOLKETS anmeldelser af bøgerne BOGEN OM KRYDDERURTER og SMAGEN AF CHILI


KOM INDENFOR - I HENRIKS HAVE

$
0
0
HAVEDAGBOG

Når man første gang bliver budt indenfor i et fremmed hjem, forsøger man uvilkårligt at danne sig et billede af de mennesker, der bor her. Sådan lidt Kender du typen-agtigt. Nogle gange opdager man nye sider af folk, man ellers troede, man kendte helt og aldeles, og andre gange tænker man: "Nå ja, sådan måtte der jo se ud!" Er det ikke lidt det samme med haver? Kan det ses, hvis man er et rodehoved, en nørd, et luksusdyr mv.? Nu kan du jo få nogle kig ind i min have, og så må vi så se, om du har regnet mig ud!


TEKST & FOTO: HENRIK


Haven er en lille plet i den vestlige del af Jylland et par kilometer fra Vadehavet. Det er en byhave, og den væsentlige del udgøres af omkring 100 m2 bag huset. Stik mod syd og med det dejligste 180-grader vue ud over det flade, flade landskab. Afgrænsningen mod markerne udgøres af en række espalierede æbletræer. De blomstrende træer er en nydelse i sig selv i foråret, men de giver også en let diffus skygge, som man ikke ville få med fx en tæt hæk. Og så giver de faktisk overraskende megen frugt som en ekstra bonus.

På bagsiden af espalieret har jeg så et laaaaaaangt og smalt staudebed i hele havens længde. Jeg har valgt stauder, fordi der godt må ske noget forskelligt året igennem både mht. farver og former. Kunsten har været at få bedet til at se pænt ud både, når man er tæt på - og det er man altså i en lille have - og samtidig ikke alt for spraglet og uroligt, når man ser langs med bedet. Jeg forsøger også at få bedet til at se dybere ud, end det egentlig er, med nogle tricks, jeg har lært fra at arbejde med teater. Bedet er i gennemsnit kun ca. 90 cm bredt.

Huset og haven er oprindelig indrettet som en slags ældrebolig, dvs. så vedligeholdfrit som muligt. Løsningen var for havens vedkommende at lægge herregårdssten ud overalt. Nemt - men lidt kedeligt i længden. Derfor blev det lange bed til ved at tage nogle rækker belægningsten op og sætte dem som en kant i stedet. På samme måde er det firkantede bed kommet til. Kanten er sat med fliseklæber, og det har indtil nu fungeret rigtig fint og holdt godt på belægningen rundt om. Min frygt var, at de ville begynde at røre på sig, når mønsteret blev brudt, men de ligger fint plant. I baggrunden ses det gamle æbletræ, som jeg værner meget om. Det har været igennem en række år med kraftig beskæring, og det har givet træet fornyet kraft, og det ser sundt og frisk ud.

Langs gavlen mod øst er der et bed med akelejer, lavendler, stokroser samt allium og andre løgplanter. Men showstopperne er uden konkurrence de to bjergskovranker, der fylder det meste af muren med duftende blomster i foråret. Planen er at udskifte stativerne af stål og hegnstråd med en mere elegant løsning med et espalier af træ, så de kan få endnu mere plads at brede sig på - mon ikke det ville pynte?

Jeg har som sagt valgt, at stauder spiller hovedrollen i haven, og de skal kunne tåle lidt hvert: Salt fra havet, voldsom vind fra snart sagt alle retninger, bagende sol, dryp fra stråtaget, konkurrencen i de tætpakkede bede, og ikke mindst skal de kunne kapere den tunge, kompakte lerjord. Derfor er mit liv med denne have også ét langt udskillelsesløb, hvor de mindst egnede må bukke under og forsvinde. Nogle er jeg blevet så forelsket i, at jeg prøver at se bort fra deres åbenlyse mangler og kæmper for at få dem til at trives, men ligesom med anden kærlighed må man nogle gange se sandheden i øjnene og konstatere: Det skal bare ikke være os.

Nu har du så fået et kig indenfor. Og ligesom man kan opleve det i et fremmed hjem, når man snubler over snavsetøjet og den meterhøje opvask, så får du her i indblik i, hvordan haven også ser ud og har gjort det i nogen tid! Jeg har nemlig eksperimenteret lidt med forskellige opstillinger af havemøblerne, placering af grill og arbejdsbord og den slags, som der jo også gerne skal være plads til i en have. Når pladsen er sparsom, må man jo udnytte hver en centimeter. Planen er at pille yderligere sten op, så der kan etableres endnu et bed, et præriebed. 

Men det kræver lidt overvejelser, for dels er det et stort arbejde, dels vil det også være så godt som umuligt at få stenene til at ligge pænt igen, hvis man skulle fortryde. Så jeg har tegnet og tegnet, målt og mærket af. Og ikke mindst: jeg har lavet nogle prøveopstillinger, mock-ups, som det hedder i byggeverden, med diverse sten. Når man er faldet over den samme sten flere gange, ved man, at noget er galt, og så må man prøve noget andet.

Tak for besøget, og velkommen indenfor i min have en anden gang.


FALAFLER MED SESAM, KÆMPE KARTOFFELRØSTI OG TOMATSALAT

$
0
0
WEEKENDMAD

Ifølge Jane Faerber er falafler en sikker vegetarisk vinder hos skeptiske børn- og voksne. I dag bliver de serveret i en båd af kartoffelrøsti og toppet med en tomatsalat, hummus og cremefraiche. 

TEKST: JANE FAERBER
FOTO:  COLUMBUS LETH







falafler i kæmpe kartoffelrøsti

INGREDIENSER

400 gram tørrede kikærter
saft af 1 citron
1 løg
4 fed hvidløg
1 spsk stødt koriander
1 spsk stødt spidskommen
1 stor håndfuld
bredbladet persille
3 spsk tahin
1/2-1 tsk cayennepeberca
1 dl sesamfrø
kokosolie til stegning
salt og friskkværnet peber

Kæmpe kartoffelrøsti

600 g kartofler
1 stort løg
2 æg
salt og friskkværnet peber

Tomatsalat

500 g tomater (gerne både gule og røde)
1 lille dusk bredbladet persille
2 spsk olivenolie
2 tsk rød balsamico
salt og friskkværnet peber

Tilbehør

100 g cremefraiche 38 %
hummus
grøn salat


SÅDAN GØR DU

Læg kikærterne i blød i vand tilsat lidt citronsaft natten over. Næste dag hælder du vandet fra og skyller dem godt i koldt vand. Hak løg og hvidløg groft. Kom alle ingredienser i en foodprocessor, og blend til en ensartet konsistens.

Form små kugler af dejen, drys lidt sesam på dem, imens du ruller dem færdig. Sæt kuglerne til side på et spækbrat beklædt med bagepapir.

Opvarm rigelige mængder kokosolie på panden, og steg falaflerne ved høj varme lidt ad gangen. Brug to gafler til at vende dem, så de bliver stegt pa alle sider. Fortsat, til du er igennem hele portionen.

Kæmpe kartoffelrøsti

Opvarm ovnen til 200 grader varmluft. Skræl kartoflerne, og riv dem på det grove rivejern i foodprocessoren.

Kom de revne kartofler i et viskestykke, og pres så meget af væsken ud som muligt. Hak løget groft. Bland løg og kartofler i en stor skål, og tilsat æg og salt og peber.

Pres dejen til kartoffelrøstien ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Tag dig ikke af, at den føles våd. Bag den i ovnen i ca. 25-30 minutter, eller til den er fast og gylden. Tag den ud, lad den afkøle, løft den lidt fra bagepapiret, og skær den herefter i seks lige store firkanter.

Tomatsalat

Skær tomaterne i tern, og hak persillen fint. Vend begge dele sammen i en skål. Rør en dressing af olivenolie og balsamico og salt og peber. Vend den i tomatsalaten, eller server den ved siden af.

Brug kartoffelrøstien som ’pita’ og fyld den med salat, tomatsalat, falafler, hummus og cremefraiche. Spis med fingrene – husk servietter!


Opskriften - og mange andre gode opskrifter for børn fra Jane Faerber - finder du i bogen 'Madglad - lær dit barn at elske rigtig mad' fra Politikens forlag

Forlaget om bogen: 
Den nye kogebog fra den populære forfatter Jane Faerber lærer dit barn at elske rigtig mad.
Hvorfor er der nogle børn, der kun vil spise pasta med ketchup, mens andre helt uden skrupler går nysgerrigt til al slags mad og mæsker sig i artiskokker, muslinger, oliven og lagrede oste? Hvorfor forløber måltiderne roligt og hyggeligt i nogle familier, mens spisesituationerne rundt om bordet i andre har udviklet sig til en kamparena? Og hvad gør man egentlig, hvis man er havnet i den negative spiral, hvor spisetid går op i hat og briller og altid ender med, at junior spiser noget andet end den mad , man faktisk har brugt tid i køkkenet på at lave?
Det er nogle af de emner, som Jane Faerber tager fat på i bogen.Madglad giver et bud på 10 gode hverdagsvaner, der kan hjælpe til at forbedre ikke bare børnenes, men hele familiens madvaner. Og det handler ikke bare om, hvad vi spiser, men i lige så høj grad også hvordan vi spiser, hvornår vi spiser og hvorfor vi spiser.
Udover de indledende kapitler med inspiration og praktiske tip til at skabe madglade børn byder bogen også på 80 nemme, velsmagende og hverdagsvenlige opskrift er til familiens måltider. Her er både rett er, der kan laves på max 30 minutter, mad der passer sig selv i ovnen, mad fra de varme lande, børnevenlige vegetarretter og retter specifikt rettet mod små “grøntsagshadere”.
Bogen er ikke som Janes tidligere bøger en LCHF-bog. Jane fortæller: "Elementet fra mine tidligere bøger med at få flere grøntsager ind i måltidet har jeg taget med over i denne bogs opskrifter. Det samme gælder, at jeg altid vælger at bruge fuldfede produkter, fordi mad med fedt både smager og mætter bedre. Herudover har jeg ikke taget højde for principperne i LCHF, men har i stedet valgt at fokusere på at lave god og nærende mad, som hele familien vil holde af at spise, og som vil bidrage til en stabil blodsukkerkurve og til god og langvarig mæthed. Du finder derfor mange forslag til grøntsagstilbehør, men du vælger selv, om du vil supplere måltidet med kartofler, ris eller andet tilbehør. Sådan gør jeg selv, når jeg laver mad herhjemme."

TITELMADGLAD
FORFATTER: Jane Faerber
FOTOS: Columbus Leth
UDGIVELSE: April 2016
SIDER: 248
SPROG: Dansk

IRIS - KAN MAN OVERHOVEDET FÅ FOR MANGE?

$
0
0
HAVEDAGBOG

Da jeg for godt en måned siden rapporterede fra min forhave, var det de dejlige tulipaner, der var i fokus. I dag skal det være de uundværlige iris. 

TEKST & FOTO: KARINA


Fra slutningen af maj og starten af juni begyndte de så småt at blomstre, og selvom blomstringen desværre ikke varer længe, kan jeg slet ikke forestille mig at skulle undvære dem i haven. Iris hører nemlig ikke til havens længstblomstrende planter, hvis man skal sammenligne med de andre af havens stauder. Fra ultimo maj /start juni afhængigt af lysforhold og godt to til tre uger frem - så længe, eller rettere kortvarigt, blomstrer de. I alt fald er det sådan, det plejer at være i min have.
Passionen for iris er for mig ganske ny, for det er ikke mere end fire år siden, at jeg fik mine første. Derfra og til nu er der hvert år kommet flere til. Farvemæssigt er det indtil videre de blå og de hvide, jeg har dyrket, og det er dem, du i dag skal se mere til.



Nu er det beklageligvis sådan, at jeg ikke husker sortsnavne og heller ikke ved, om det er iris germanica eller iris sibirica, jeg har, men det kan jo være, at der sidder en iris-kyndig derude, der kan være behjælpelig.



Til gengæld husker jeg, at jeg købte på en planteskole for et par år siden. Den er ikke specielt høj i forhold til de andre, jeg har i haven - omkring 50 cm.



Denne er en helt ny, som jeg lagde som knold i efteråret.



Egentligt husker jeg det, som om de skulle være de samme som de hvide, jeg viste. Om jeg har lagt dem på et forkert sted, eller om der har været fejl i pakningen, ved jeg ikke.



At de ikke er hvide, gør nu slet ikke spor, for flot synes jeg, at de ser ud op mod det sorte hegn og den sorte bænk, så det er vel, hvad man kan kalde held i uheld.


Samme mørkeblå iris ses her fra pergolaen ved havelågen. På samme foto i øvrigt den dejlige løvehale og mine afblomstrede allium, som snart skal klippes ned.



En anden blå og nok den, som jeg er allermest vild med, er denne. Ligesom de hvide er også disse indkøbt på en planteskole. Den havblå farve er vildt betagende, og skal jeg have flere ind i haven, er det nok samme farvetone, jeg vil gå efter. Men så er der jo også iris i en helt anden farve, nemlig de gule.



Måske finder jeg på at udvide farveskalaen, måske holder jeg mig blot til de blå og hvide. Èn ting er dog sikkert: Jeg er bidt af den skønne vækst og tænker, om man overhovedet kan få for mange...

HAVEFOLKETS NORDEN

$
0
0
HAVEREPORTAGER

Vi har været i England og omkring i Sydeuropa i de sidste par uger - og hvor har det været skønt. I næste uge skal vi endnu længere væk, men inden da, så lad os lige blive her på vore egne breddegrader, her i Norden. 

TEKST & FOTO: HAVEFOLKET 






Ude er godt, men hjemme er bedst, som man siger, og i dag skal vi beskæftige os med alt det, vi kender her fra Norden.
Har du læst med på havefolket.com et stykke tid, vil du vide, at vi på redaktionen har været vidt omkring - og det gælder da i øvrigt også vores gæstebloggere. Fra København til det nordlige Jylland, fra en svunden tid til noget helt nutidigt - vi har næsten været overalt. Kom med en tur ud i det skønne nordiske sommerland, og fryd dig over alt det, vi har at byde på herhjemme. Måske kunne det friste dig til en halv- eller heldagstur, måske med en haveven eller -veninde, måske med familien, hvis du kan lokke den med. Følg vores særligt udvalgte links herunder, og bliv inspireret til en tur ud i det blå.


BESØG HAVEN I HUNE
Lad os først slå det helt fast. Vi synes simpelthen, at du skal besøge den selv! Den skønne have i Hune. Men hvis du nu bare ikke kan, eller hvis du har brug for en appetitvækker, før du kommer af sted, så læs med her. Du får nu en reportage fra Haven i Hune - rum for rum. 
KAN DU GÆTTE...
... hvor vi har været?
Vi har besøgt en kvinde, der må have været engelsk lady i et tidligere liv. Se billederne og du vil give os ret!



ELLIPSEHAVERNE I HYLLESTED
Tag med til et pragtfuldt haveanlæg der ligger i mellemrummet mellem den moderne og den klassiske have.
En nyfortolkning af landbohaven, der byder på spandevis af inspiration!



PÅ FRILAND
Mellem gamle stråtækte huse og smukke nyttehaver møder vi heste, grise og gæs. Vi er på Frilandsmuseet - et skønt udflugtsmål for hele familien. Kom med os og mærk stemningen og sporene fra en svunden tid. 

GRÆSSERNE VED DONG
Planteskolen Overdam er mester for beplantningen på virksomheden og arbejdspladsen DONG i Vangede nord for København. Her har medarbejderne frit udsyn til de skønneste vajende græsser ogstauder, som alle sammen stort set passer sig selv.

GRÆSSERNE I CHARLOTTEHAVEN
Fra fabriksgrund til en moderne boligkarré. I dag skal du med til Charlottehaven i København i et helt unikt gårdrum, kun bestående af prydgræsser. 

HEIDES PLANTESKOLE - EN PERLE VED LIMFJORDEN
Tæt på Limfjorden, beliggende i Thisted på bakken med udsigt til Mors, finder man en fantastisk planteskole. Planteskolen lyder navnet "Heides Planteskole" efter ejerne, og dette er ikke et sted, man besøger på kort tid. Her kan man forsvinde i timevis!


URTERNE VED ØM KLOSTER
Når jeg flere gange er vendt tilbage til den lidt morbide ruinpark ved Øm Kloster, er det fordi man,ved siden af skeletter og gamle fundamenter, også finder en dejlig urtegård. Tag med på besøg i klosterhaven.

FORÅR I GRÅSTEN SLOTSHAVE
Gartnerne i de danske slotshaver ved hvad de gør, når de forbereder næste års blomstring. I GråstenSlotshave lægges løgene i store imponerende grupper.


MIN HØJRE ARM FOR EN LANDEJENDOM
Fra den pulserende Istedgade til det mere rolige Vanløse udenfor København. Skal jeg rykke længerevæk, så ryk mig helt ud på landet. 


NÅR KONTRASTER MØDES
"Vi er jo kun et par proletarer fra Lars Tyndskids mark, som let kommer til at slippe en vind, når vi hoster."
Sådan lød ordene inden mit første møde med Tante Grøn og hendes syrenprins John. 


HAVERUM HOS CLAUS DALBY #1: EN SUNKEN GARDEN
Mange vil nok give mig ret i, at en have bliver hyggeligere, når den inddeles i rum. Men hvordan gør man? Vi har besøgt Danmarks havemand nr. 1 i Risskov og tager dig over de næste par uger med ind i rum fra den private have. 

HAVERUM HOS CLAUS DALBY #2: PÅ TERRASSEN
Her skal vi besøge endnu en terrasse hos Claus. Terrassen ligger ved et af hans mange væksthuse og er med til at give et roligt sted midt al blomsterfloret. Her kan man nyde stilheden under uret. 
HAVERUM HOS CLAUS DALBY #3 - EN HAVE I HAVEN
Fra terrassen, som vi besøgte i sidste uge, kan man gå direkte ud til et af de største staudebede i Claus' have. Selvom stien gennem dobbeltbedene er bugtet, skal man ikke lade sig narre af den naturlige form. 
HAVERUM HOS CLAUS DALBY #4 - EN SKJULT OASE
Allernederst i haven hos Claus møder man dette lille haverum. Selvom det ligger i umiddelbar nærhed af den tilstødende villavej, så er her endnu en skøn oase med tid til eftertænksomhed.


MAGISKA GUNILLABERG
Tag med Katarina, fra Katarina's trädgård, på et besøg i Tage Andersens fantastiske Gunillaberg i Sverige.



BOTANISK HAVE I LUND
En sommerdag i juni kørte vi østpå til Skåne, og mindre end 1 time efter stod vi ved lågen tilBotanisk Have i Lund. Her ventede os en dejlig blomsteroplevelse.



POSTKORT FRA KRAPPERUP SLOT
Den sidste dag i august tager vi østpå til Skåne. Turen er planlagt på forhånd - vi skal til Kullen, men der bliver alligevel tid til et lille besøg på Krapperup Slot.


PÅ PLANTESKOLE I SVERIGE
Det er ikke kun armchair gardening, der dyrkes her i januar. Jeg er også i gang med at planlægge haveture til den kommende havesæson og herunder hører bl.a. besøg på skønne planteskoler.




ENDELAVE LÆGEURTEHAVE

$
0
0
HAVEREPORTAGE

Ude i sommerlandet kan man af og til falde over små, uventede perler. Især når man har øje for haver. En af dem finder man ude i farvandet mellem Horsens fjord og Samsø. Her ligger den lille ø Endelave - og her har man en særlig besøgshave: En lægeurtehave!
TEKST & FOTO: HENRIK






Nogle haver må man gøre en ekstra indsats for at besøge. Dette er en af den slags. For man skal altså lige ud på en rask lille sejltur fra Snaptun på en lille times tid. Med mindre du altså er en af de ca. 170 fastboende på øen. Men når du så er vel landet på Endelave, er alt til gengæld ret så nemt at komme til, for den er kun 13,2 km2 stor. Du kan med andre ord nå Lægeurtehaven med en rask spadseretur eller endnu bedre - lej en cykel!


Som så meget andet på Endelave er denne have holdt oppe af frivillige kræfter og drevet af den forening, der ejer den - på kommunal jord.





Haven har til formål at skabe lidt liv på øen og fungere som en turistattraktion med udgangspunkt i øens natur. Fokus er primært på lokale lægeurter (der er ca. 100 stk., der har deres oprindelse på øen) og urter brugt medicinsk andre steder fra.
























Der produceres også planter. De sælges i det lille plantesalg, men indgår også i produkter, der sælges i havens lille butik. Fik jeg sagt at haven er økologisk? Efter to års omlægning er haven baseret på ren økologisk drift. Det gælder også de jordlodder, man kan "låne" sommeren over de såkaldte Folkehaver.


Det særlige ved denne urtehave er måden, urterne er grupperet på. Den første del af haven er opdelt i forskellige temaer, hvert repræsenteret af en gruppe urter/planter. Det er feks. planter, der eksemplificerer homøopatiske planter, andre der viser, hvad signaturlæren gik ud på. Andre viser eksempler på mad og medicin i middelalderen, andre igen viser væskelærens principper. Så formidlingen går ikke så meget på, hvilke sygdomme planterne er brugt imod, men snarere den tankegang og de principper, urterne er blevet brugt efter.
























Væskelæren
Sygdom forklares ved, at der er ubalance i forholdet
 mellem kardinalvæskerne, eller at de ophober sig
 forkerte steder i kroppen (humoralpatologi). 
(Kilde: Wikipedia)



















Den anden del af lægeurtehaven består af de urter, der er hjemmehørende på Endelave. De er opdelt efter, hvilket miljø de vokser i: skov, strand, eng osv.















































Homøopati
En alternativ behandlingsform, som bygger på princippet om,
 at et stof i små doser kan kurere symptomer, som denne selv
 fremkalder i store doser. Ofte anvendes doser så små,
 at det aktive stof ikke længere er at finde i blandingen 
(Kilde: Wikipedia)

























Signaturlæren:
Den medicinsk-filosofiske forestilling,
 at naturligt forekommende lægemidler
 (planter, dyr og mineraler) bærer et tegn,
 en signatur, som viser, hvilket organ
 eller hvilken sygdom de har virkning på. 
(Kilde: Gyldendal, Den Store Danske)
























Som noget ganske særligt kan du plukke friske urter til din grillmad ved servicebygningen ved lystbådehavnen. Lægeurtehaven leverer planterne, der står i et højbed til fri afbenyttelse. En rigtig god idé!

Hvor:
Endelave Lægeurtehave
Søndermølle 29, Endelave
8700 Horsens
Web:


LÆS SOMMERMAGASINET 'HAVEDESIGN FOR ALLE'

$
0
0
HAVEFOLKETS MAGASINER

I 2015 udgav vi et trykt magasin op til sommerferien, så alle haveinteresserede kunne få haveglæde med til stranden, i sommerhuset, på bilturen mod Middelhavet - eller hvor sommerferien nu gik hen. 

REDAKTIONEN







I år vil vi gerne forkæle jer, som endnu ikke allerede har læst magasinet, da vi i dag udgiver en digital version af magasinet. 

Magasinet handler om havedesign - men ikke på den fanatiske måde. Det giver inspiration til havedesign på en måde, hvor alle kan være med. Vi byder nemlig på: HAVEDESIGN FOR ALLE.

Lad os endelig høre dine tanker, når du læser magasinet. Selvom vi pt ikke udgiver nye magasiner, så elsker vi stadigvæk at få feedback!


SOMMERMAGASIN 2015 // HAVEDESIGN FOR ALLE
UDGIVET PÅ TRYK JUNI 2015, UDGIVET DIGITALT 22.6.2016


Har du fået lyst til at få magasinet på tryk, så kan du stadigvæk bestille det i shoppen. Blot klik lige her.
Viewing all 1793 articles
Browse latest View live