Quantcast
Channel: HAVEFOLKET
Viewing all 1793 articles
Browse latest View live

FORÅRSOPRYDNING

$
0
0

TEMA: KLAR PARAT START

Nu begynder solen at få magt og forårsløgene er ved at dukke op over det hele. Også stauderne og de toårige begynder at røre på sig, og hvis du er modig, er det straks sneen er væk vildt nemt at rydde op i bedene.

TEKST & FOTO: LONE






Staudebedene er endnu fyldt med alle staudetoppene fra sidste års blomstring, men inden længe kommer tulipanerne op, og så er det nu smukkest, at staudetoppene er væk, så tulipanerne kan få scenen for sig selv. 

Nogle anbefaler at vente lidt endnu, da staudetoppene beskytter mod evt. frost, men jeg vælger at rydde op i bedene, mens det er til at komme til med en løvrive. Og så er det nu man skal i gang!







Det gode ved at tage staudebedene med en løvrive er ganske enkelt at det kan gøres på meget kort tid.

KLIPPER TOPPENE
Først klipper jeg lige de mest genstridige staudetoppe med en hæksaks. Jeg klipper ikke helt i bund, for de sidste dele falder enten af af sig selv senere på sæsonen, eller også bliver de dækket når først stauderne kommer op. Desuden tager jeg senere på foråret en tilbundsgående lugning i bedene, og så kan eventuelle rester fjernes i samme ombæring.




LØVRIVEN
Og så er det i gang med løvriven. Der rives lidt let, så de tulipaner mv. der allerede har stukket næsen op, ikke tager skade.

Der er allerede en del ukrudt i bedene her - mest græs - men det får være lidt endnu, for formålet er at få staudetoppene væk, og så må resten vente til en anden dag.


VENT MED LAVENDLER OG ROSER!
Husk i øvrigt at lavendler og roser endelig ikke må klippes endnu!

De er jo heller ikke er stauder, men kunne være nærliggende at tage med i den store oprydningsproces, hvis man ikke lige når at tænke nærmere.

Lavendler klipper jeg først, når forsythiaen blomstrer! Roserne ligeså.










GRÆSSERNE
Nedklipning af græsserne kan sagtens nås endnu. Det kan være en fordel at have klippet tidligere, hvor de nye skud ikke er begyndt at bryde. Men har du ikke gjort det endnu, skal du blot passe på ikke at klippe i de nye skud, der nu allerede er brudt frem.

Jeg klipper det visne af lidt over de nye skud og trækker de øvrige visne aks af/brækker dem fra hinanden. Jeg har ikke tålmodighed til at gøre dem helt rene, men er det som vist her, bliver de også fine, når det nye er vokset op over.





RESULTATET
Og sådan ser det ud, når man er færdig med denne første lynomgang.

Som det kan ses på billedet her, er der stadigvæk lidt tilbage ved nogle af stauderne. Det tager jeg måske noget mere af ved lugning senere i foråret.

Det vigtigste er, at det hele nu kan vokse op uden at skulle slås om pladsen med alle de visne toppe, og så ser det jo lidt bedre ud. Og jeg slipper for senere at skulle stå og tage det lidt ad gangen, for ikke at komme til at ødelægge tulipanskud eller forårsfine stauder.

GRANRISENE
Hvis du har granris liggende som beskyttelse for roser, hortensia m.m., kan du sagtens lade dem ligge lidt endnu. Så kan de nemlig beskytte de sarte vækster her i den kommende periode, hvis der skulle komme mere frost (og det gør der nok!).







TEMA: KLAR, PARAT, START

$
0
0

UGENS LEDER

Der er to ting, der gør det rigtigt svært for en haveelsker: At vente på at vinteren er ovre og så at skulle fraflytte sin elskede have. Begge dele har været spekulationer i mit liv, og begge dele ender lykkeligt. Jeg bliver i haven - gudskelov, og foråret - det kommer altså nu, gør det! Frøken tø har rejst sig fra bænken ved Søndersø og er på vej. 


Det har ellers været de lange listers tid. Og de blev længere og længere for hver gang, vi har lænet panden mod ruden og stirret ud i alt det hvide. "Et eller andet med have" måtte jo til! Og drømme og planlægge, dét er vi gode til os havefolk!





grupperne på Facebook, på havesites, i havemagasiner osv. kan jeg læse om alt det, alle mulige andre har fået gjort allerede, (eller anbefalinger om hvad du skal nå i haven i marts), så bliver to-do-lister blot endnu længere. De justeres, der tegnes om og noteres, streges ud og skrives ned

HALOOOO, FRU OLSEN
Men  er det jeg kan mærke, at det er på tide jeg tager en fornuftig snak med mig selv. "Er det nu fornuftigt, Fru Olsen, at sætte dig alt muligt for, der ikke er energi til?", spørger jeg mig selv. Og: "Er det virkelig sådan, at du kun holder af din have, hvis der er totalt tjek på det hele? Hvis drivhuset allerede er vasket ned i efteråret, hvis redskaberne er slebet og olieret, hvis alle stauderne er sået og første hold står færdigtpriklede, hvis alle havemøblerne er stillet væk og bliver hevet frem igen rene og klargjorte til sommertid"?

Der sker gudskelov det heldige, at "vi" bliver enige om, at det, der bliver gjort - det er storartet! Resten må altså vente - eller blive droppet. Og som for at overbevise mig selv om, at "vi" har truffet den rigtige beslutning, kigger jeg tilbage på mine lister fra de forrige år og kan se, at jeg såmænd kun plejer at nå/orke under en tredjedel. Det er som regel også ok - især hvis jeg har nydt det undervejs. Og det har jeg jo!

Nå,  vi kan ikke snakke os fra det, selvom der i skrivende stund stadig er sne i haven og kun lidt nødtørftig tø om dagen. Foråret kræver sit, hvilket fremgår tydeligt, når al den heldækkende sne er borte. Så på med støvlerne og ud - der er nok at tage fat på.

denne uge tager vi hul på noget af det alt sammen, og det vil vi så gøre drypvis (eller med vandspreder) over de næste måneder. Vi indleder med at gå ud i haven. Og når vi gør det, så gælder det jo om at være varmt klædt på. Så efter de indledende knæbøjninger (læs: opvarmning) fortæller Fru Friis fra havebloggen "Fru Friis´frøbo" om at være en garden woman. Dernæst giver vi dig tips til oprydningen i bedene. Så kan du læse om hvordan du starter en kompost, og endelig lægger vi op til lidt sjov, hvor du kan deltage i løjerne.


Rigtig god fornøjelse!



Ugens artikler om KLAR, PARAT, START!

FORÅRSOPRYDNING
Vi rydder op i bedene og fjerner de visne stauder på en hurtig måde.





ÅHH, AT VÆRE EN GARDEN WOMAN
Gæsteblogger Fru Friis gør indrømmelser.





VIS MIG DIN DAMETASKE
Ryd op i redskaberne og skab overblik. Vi opfordrer til havefis.






START DIN EGEN KOMPOST
Omstik komposten og lav en ny. Derfor ser vi på, hvordan du gør det.







Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.



VIS MIG DIN DAMETASKE

$
0
0
TEMA: KLAR, PARAT, START

Det er ikke småting, der kan være i en dametaske, siger man. Mon det også gælder mænd? 
Og mon det gælder "havedametasker"? Vi tager et tjek. 

TEKST & FOTO: MARIANNE LONE






Uanset køn har du sikkert nogle ting, der bare er "must haves"på din tur rundt i haven. Her er min (vores), må vi så også høre, hvad der er i din?

Marianne: Jeg har en kurv, hvor jeg forsøger at samle de ting jeg skal bruge. Der ligger for det meste min mobil, en flaske vand, rosensaks, havehandsker, saks, graveske, en rulle snor og mine nøgler. Nogle gange et æble eller en lille pakke rosiner, mit kamera, opbindingsklips, frøposer, tusch, planteskilte, graveske, lugejern - afhængigt af hvad jeg er i gang med. Det ligner nok de flestes - når det kommer til stykket. Men måske har du noget, der bare ikke kan undværes i din spand/kurv/taske?

Billedet viser min kurv i "udgangsposition" - sådan á la klar, parat, start. Efter en halv time ligger tingene så oftest alle mulige steder i haven, i drivhuset, på borde eller i skure og det er mig en stadig udfordring at huske at få tingene samlet ind og taget med mig rundt. Så jeg har kortvarigt overvejet at have en snor i tingene, ligesom med saksen i køkkenet, der på en eller anden måde altid ender andre steder end der, hvor man leder efter den.

Nej spøg til side! En ting der altid ligger i min kurv er en plastikpose. Den er til at sidde på, for jeg får så tit brug for lige at sætte mig ned. Puste ud, tænke mig om. Være. Tage bestik af situationen. Reflektere. Falde i staver. Og jeg er så træt af at mærke den der sivende, fugtige fornemmelse fra underlaget og op gennem buksestoffet i bagdelen. Derfor!

Lone: Ha ha! Min "dametaske" er ret usexet og består af en murerspand, som jeg tager med rundt. I den ligger:


Burgon & Ball - lille skovl (to størrelser) + håndgreb.
Ørnenæb
Felcosaks og grensaks
Cirkelhakkejern
Handsker
Håndkultivator fra Fiskars
Zinkskilte
Snor til opbinding (i den grønne dåse)




Hvad er den "hemmelige ingrediens" i din "havedametaske"?



HVAD SKAL JEG HVORNÅR?

$
0
0
TEMA: KLAR, PARAT, START

Det er næsten bedre end at planlægge ferie. Og nogle gange går det hånd i hånd: At besøge haver, gå på havemarkeder og så at holde fri. Vi har opdateret "DET SKER" så du kan finde ud af hvad du skal - hvornår. 

TEKST & FOTO: MARIANNE






At være havefreak er jo noget man sagtens kan være alene. Eller sammen med sin mand/kone/familie. Men der er flere og flere, der deler deres fritidsbeskæftigelse og havepassion med andre. Og det vil vi rigtigt gerne fremme her i HAVEFOLKET. For jo flere der kan dele, desto mere bliver delt. 

Det kan være såningstips, gode råd om beskæring eller nye havemøbler. Det kan være en sludder om tomaterne, auberginerne eller chilierne i drivhuset, om roserne, de gamle frøsorter eller sneglebekæmpelsen. Det kan også være at man bytter planter, frø eller idéer - eller det hele på én gang. Bare det at føle man er sammen med "ligemænd", det skaber glæde og tryghed - det giver en glad havesjæl endnu mere glæde og samhørighed.

Vi har i det hele taget en ret sikker formodning om at haver "hitter" i disse år. Langt flere taler i hvert fald om haver og deler deres interesse med andre, og Danmark er det land i Europa der har flest havebloggere. Siden vi i 2011 var 10-15 stykker, der sås i Life-haven på Frederiksberg og 30-50 der bloggede om havelivet, er vi nu oppe på 150-200, ja måske flere.

På Facebooksiderne ser vi også hele tiden nytilkomne, og dér er vi vel 2-3000, der er aktive på havesiderne og i havegrupperne, og alle har på den ene eller anden måde fået øjnene op for at det er dejligt at dele oplevelserne i haven med andre.

For det er jo laaaangt fra os alle, der er gået "digitalt" med vores haveinteresse. Langt de fleste står ved hækkene og hænger over havelågerne, mens de hyggesnakker med naboerne. Men flere og flere går på markeder rundt omkring i landet - og det er bare så hyggeligt!

Derfor vil vi supergerne give alle havefolk muligheden for at finde sammen med andre med samme interesse. Vi har samlet en række arrangementer på vores side "DET SKER", men vi ved  at der foregår hundredevis, ja måske tusindvis af flere arrangementer og "bagagerumssalg" rundt omkring i det ganske, danske land, som vi ikke har fortalt om.


Hvis du nu kommer forbi oplysningen om, at "noget med haver og planter" sker et sted, vil du så godt dele den med os andre?

Skriv enten herunder i kommentarerne, på Facebook eller under "DET SKER". Så samler vi det sammen og fortæller det videre via en jævnlig opdatering.

Vi håber vi ses!

SLIB DIN SAKS

$
0
0
TEMA: KLAR, PARAT, START

Udstyret skal være i orden, det ved vi godt! Men hvor tit får vi slebet værktøjet? Jeg vil i hvert fald i gang med mit efter at jeg har set, hvor nemt det gøres. Lisbeth fra Countryliv viser her hvordan. 

TEKST & FOTO: MARIANNE




Lisbeth har taget sin gamle Felcosaks frem, som hun fik, da hun blev udlært gartner i 1979. Det er den hun bruger til daglig i sin have - året rundt. Når jeg spørger hende, hvorfor hun er så pertentlig med hensyn til at slibe sine redskaber, fortæller hun at der jo er en afgørende forskel, når du klipper et rent snit eller du klipper med en sløv saks.

Dels er det langt nemmere med en skarp saks, dels "flår" den sløve saks grenene af, og det efterlader flere åbne og flossede "sår" på grenene. Her kan svamp og andet skidt få øgede vækstbetingelser til stor gene for dine planter. Grenene er jo levende væv - ligesom menneskers hud - så det heler langt hurtigere, hvis "sårene" er små, lige og med så rene og jævne snit som muligt.

JAMEN SÅ VI GÅR I GANG:
På med handsken, grib saksen med venstre hånd og slibestenen med højre (eller omvendt hvis du bruger den anden mest). Så skal der vand på, men som Lisbeth, siger: "Man står jo ofte et eller andet sted udenfor langt fra en vandhane, og så er det nemmest at gøre som man har gjort siden tidernes morgen; spyt på skæret".



Med slibestenen laver du et let vip, så slibefladen rammer skæret på saksen i den vinkel, skæret er. Med roterende bevægelser sliber du nu med et let tryk nedad, så der er fæste mellem slibesten og knivsbladets æg. De eventuelle grater (ridser/hakker) knivsbladet har fået, bliver nu jævnet og slebet ned. 




Du skal også sørge for både at slibe helt hen til det lille "øje", hvor du kan klippe ståltråd over, og helt ud mod spidsen af kniven.








Så vender du bladet om med den flade side opad. Her er som regel en meget lille æg, og derfor er "vippet" med slibestenen helt minimalt - max. 5 graders vinkel.








Bevægelsen er ikke længere roterende, men derimod trækker du slibestenen langs æggen ud mod spidsen af skæret.









Det var det, mine damer og herrer!

OG HVOR OFTE SKAL DET SÅ GØRES?
Lisbeth anbefaler at du smører med olie - særligt fjederen, og sliber din saks efter behov. Hun sliber selv sin saks jævnligt, efterspænder 1 gang årligt, og så udskifter hun blad hvert tredje eller fjerde år. Har du købt en ordentlig saks, kan du for det meste udskifte alle delene, hvis du skulle få brug for det, men ellers vil almindelig vedligeholdelse sørge for at du kan have din saks i lang tid.




START DIN EGEN KOMPOST

$
0
0
TEMA: KLAR, PARAT, START

Genanvendelse giver rigtig god mening. Især når det gælder affald - og endnu mere, når det gælder omdannelse af almindelige æbleskrog og græsafklip til god havemuld. Vi viser hvordan du komposterer.

TEKST & FOTO: MARIANNE





At kunne omdanne det vi smider ud, river, klipper og luger væk til den lækreste, nærende, skinbarlige jord er stort. Det virker egentlig som et mirakel - skønt det er det, der sker i naturen hele tiden, når bare den får lov til det. Nu kan vi få muligheden for at deltage i processen, hvis vi lige tager et par fif til os.

Vi indleder lige med et par indrømmelser:

1) Man kan lave kompost på en meget gennemført, "perma-logisk" og biodynamisk måde. Men du kan også bare gå i gang, lære af processen og lade det tage den tid det nu tager.

2) Det er en god idé at alliere sig med én med en rimelig god ryg, hvis du laver kompost i større mængder. Den skal stikkes om én eller et par gange om året, og det kræver bigtime anvendelse af alle kroppens muskelgrupper. Men det er et alletiders alternativ til diverse zumba - og fitnesscentre.

3) Det kan godt gå hen og forvandle sig fra en god vane til en slags besættelse - så man går ud i haven med den mindste tepose. Så hvis din kompostdille skal være langtidsholdbar og "ikke konfliktskabende", så hav forståelse for, at måske ikke alle i din familie nærer samme dybtfølte interesse for miraklet.

4) Når du står med din første rigtige kompost i din trillebør, kan du godt overvældes af en følelse af, at det her, det er altså så indlysende rigtigt. Du vil formentlig foretage nogle omrokeringer på dine indre værdilagre, så du fra nu af indretter dit liv - haveliv som øvrige adfærd - i samklang med komposteringstanken.


HVAD KAN DU GENANVENDE:
  • grøntsagsaffald
  • æggeskaller
  • kaffegrums og teblade
  • hårafklip
  • støv
  • blade og haveaffald
  • grene, klippet i mindre dele på ca. 5-10 cm.
  • ukrudt (efter en tur i en spand vand)
  • dyremøg
  • hø, halm, savsmuld
  • fint flis
  • træaske (lidt)
  • kalk (lidt)

PRINCIPPER: 
Grundprincippet er, at det skal blandes. Tørt med vådt, blødt med hårdt. Det gøres nemmest ved at fordele det, du smider i, lagvis - du står jo også i reglen med portioner (en bøtte grøntssagsskræller eller en bunke blade), du skal af med.

Jo mere findelt, jo hurtigere kompostering. Jeg bruger en gammel Raadvad rugbrødsskærer til at findele med. Og hvis det har det "rigtige" mix af vådt og tørt, koldt og varmt går det også hurtigere. De "ingredienser" du smider på komposten skal have kontakt med hinanden, men alligevel må den heller ikke være for luftig.


Så det er en god idé at stille komposten i skyggen. Solen tørrer den for hurtigt ud og opvarmer den for kraftigt. Og det er en rigtig god idé at stille den direkte på jorden, så ormene, billerne, bænkebidderne og alt det andet kravl kan stemple ind og lave deres nyttige arbejde.


Gav det mening? Vi repeterer:

Våd, men ikke for våd, så det klasker sammen
Tør, men ikke for tør, så tørrer det hele bare ud
Kold, men ikke for kold, så sker omdannelsen ikke
Varm, men ikke for varm, så kan dyrene ikke arbejde
Tæt, men ikke for tæt, så bliver det ikke iltet
Luftig, men ikke for luftig, så kan de forskellige processer i omdannelsen ikke foregå.

Er bunken "gået i stå" er der flere muligheder:

  • Smid mere dyremøg i
  • Bland - eller smid almindelig jord i (lidt ligesom en surdej)
  • Hæld lidt kalk eller lidt træaske i og bland
  • Vand 
  • Giv luft
  • Flere bananskræller og kaffegrums
  • Hav tålmodighed

Det lød da nemt, gjorde det ikke? Det er det - bare gå i gang! Det vil tage alt fra 3-4 måneder til et års tid at få omdannet dit organiske affald til det lækreste, næringsrige muld. Og nogle gange længere tid, f.eks. hvis du lige glemmer det der med at stikke den om. Men hva', den står der jo bare og gør ingen skade. Så gør man det, når der lige er ork til det.
Nogle havefolk anvender det halvt omsatte kompost om efteråret og fordeler det i bede og under buske, og lader vinteren og naturen om resten. River det, der ser underligt ud sammen igen og smider det tilbage i komposten, når der skal startes en ny om foråret.

I starten kørte jeg det hele igennem et sold (det er sådan en ramme med hønsenet i á la en stor si). Men det var kun fordi jeg troede jeg skulle. Det er ikke nødvendigt. Et megahit er brandorme - også kaldet kompostorme. De speeder processen op. De kan købes på nettet og sendes - eller afhentes i nogle kommuners agenda 21- team eller på genbrugsstationen.

HVOR OG I HVAD?
Skal den så ligge på jorden i en bunke - eller op i en trækasse - og skal jeg have tre kasser til at fordele det i, som jeg har set i bladene? Skal den være i et hønsenet eller en grim, grøn spand fra kommunen? Det er en smagssag. Jeg har spand, trækasse og bunke. Desuden har jeg selvfølgelig eksperimenteret med sækkene med huller i. Når man googler eller "youtuber", kan man se entusiastiske bymennesker have kompost i en plastikboks på 4. sal. Her er bl.a. et link. Så hvis du vil, så vil naturen også.

SNEGLE?
Endnu en indrømmelse: Nogle havefolk plages ulideligt meget af dræbersnegle og deres slimede afkom. Det må komme an på en prøve, om de fatter særinteresse for din kompost. Jeg selv har ikke iagttaget særlige kolonier i komposten. Muligvis fordi jeg har høns plages jeg ikke af overvældende mange snegle i haven. Jeg har hørt om, at hvis man drysser aske omkring bunken, ja også planter for den sags skyld, så hindrer det indtog, for de bryder sig ikke om aske. Men ellers - hvis du har et godt tip her - så kom med det.

NO GOES:
Tilberedt mad og kød (tiltrækker rotter)
Plastik, snore, metal og andet uorganisk materiale (tager mindst 100.000 år)
Avokadosten og -skaller
Citrusfrugter

Af jord er du kommet, til jord skal du blive, og af ny kompostjord vil alle dine havedrømme genopstå!










DYRK PIL

$
0
0
SERIE: PIL

Pil er nem at dyrke. Når først stiklingerne er sat i jorden og de har fået fat, går det over stok og sten!

Læs her om hvordan du kommer i gang med at etablere dit eget pilestykke.

TEKST: MARIANNE OG LENE
FOTO: LENE




Det kan være fristende at stoppe langs en vej og gå ud og klippe af en pil, der vokser der.  Det kan lade sig gøre hvis du skal lave en løvhytte, men ellers vil vi anbefale dig at købe rigtig flettepil, da det kan være svært at vurdere kvaliteten af den pil du finder ved vejkanten. 

Pilestiklinger købes i længder på 25-30 cm. Hvis du googler "pilestiklinger" kommer der en masse forhandlere frem, og du kan helt sikkert finde én i nærheden af dig. Ellers sender mange pileflettere deres stiklinger med posten. Der er ofte et minimumssalg, men du kan måske dele med en nabo eller anden pileinteresseret. Under alle omstændigheder koster stiklingerne ikke en formue (ca. 2 kr. pr. stk.).

Når du sætter din stikling i jorden, skal du sørge for at der kun stikker ca. 4-6 cm op over jorden, og det er vigtigt at huske at "øjnene" vender opad. Der skal være 2 - 3 sunde øjne/knopper (kommende skud) der stikker op - herfra skyder de! Til vinter skal du skære dem ned (det kommer der en artikel om til den tid),  og i årene efter kommer der flere og flere skud. Regn med at sætte 5-6 stiklinger pr. meter. Hvis de står så tæt skulle du kunne undgå sidegrene.

Det kan være hårdt for håndfladen at sætte stiklinger, så det er en rigtig god idé at tage et par kraftige handsker på. Alternativt kan du bruge en stump træ, gammel kop el. lignende som en slags "rambuk".

Stiklingerne skal naturligvis tages af helt frisk pil, men de kan sagtens opbevares i køleskabet, indtil du får dem sat. Det skal dog helst gøres i marts måned, eller lige så snart du kan komme i jorden.

Mange vælger at lægge sort plastik over jordstykket for at undgå at pilen skal slås med ukrudtet. Hvis du vælger den løsning, skal du sørge for at holde det ned mod jorden med nogle store sten - især rundt om der, hvor du har stukket pilen ned. Ellers blæser det sorte plastik op over pilestiklingerne, og så er du lige vidt. Vælg en kraftig plastik, som ikke bliver ødelagt af frosten om vinteren. Hvis du ikke kan holde ud at se på den sorte plastik, må du luge i stedet for.

Hvis du kun vil have én sort, kan vi anbefale rød amerikaner, Salix fragilis americana. Det er en pil, der både kan bruges til at flette kurve og lign. med, samt kan bruges i haven til flethegn, bedkanter osv. Andre pilesorter, der er gode til havebrug er fx. rød belgier og guldpil (gul alba).

Her er der indhegnet et stykke jord, som er helliget dyrkningen af pil. Den fylder en del, når den står høstklar - en enkelt "busk" kan fylde 2-3 m i højden og 1½-2 m i bredden.

Pilestykket blev etableret i marts 2000. De fleste af stiklingerne er plantet i en tidligere hønsegård, så de kom hurtigt og godt i vækst. Stykket er på ca. 14 m2, og der blev sat i alt 128 stiklinger.

Der blev sat 3 forskellige sorter: Rød amerikaner, Carl Jensen og spidsbladet dugpil. Nogle af planterne er dog, uvist af hvilken grund, gået ud, så i år skal nogle af "stubbene" graves op og de tomme huller fyldes ud. Der bliver fyldt ud med rød amerikaner, da det har vist sig, at den er den mest stabile i denne jord.

Sådan ser pilehaven ud om sommeren. Den giver et luftigt bladfyld og svajer let i vinden. 

I løbet af den kommende sæson vil vi give dig flere forskellige forslag til, hvad du kan lave med pil samt naturligvis vise dig, hvordan du gør.

KONKURRENCE: STORE HAVEDAG

$
0
0
KONKURRENCE

Camilla Plum har sponsoreret 5 billetter til den populære "Store Havedag" på Fuglebjerggaard. Registrer dig som læser og deltag.


 






Det bliver både hyggeligt og lærerigt og så bliver det sjovt at se alt det du har set på TV "IRL" (in real life/i levende live). Camilla og hendes gartnere Anja, Chantelle og Charlotte rådgiver om haver, fortæller om hvilke sorter, man skal dyrke hvorhenne, om kartofler, løg, urter m.m. Du prøver at pode, laver stiklinger, så m.v. og får dine ting med dig hjem.

En kop kaffe/the er inkluderet i arrangementet og cafeen og planteskolen er åben for salg hele dagen, hvis du skulle få lyst til at shoppe.
Fotos: Anne-li Engstrøm

ARRANGEMENTET :
Camilla giver bl.a. en rundvisning i køkkenhaven og resten af haven,  hvor hun fortæller om årets planter, planer og projekter, hvad der skal gro hvor, om jordbehandling, sorter, og hvordan man får noget til at gro derude det meste af året, og ikke kun i nogle korte sommermåneder.

Christian Sommer demonstrerer podning på barrodede 1. års træer. Har du en velegnet podekvist af en sort af æble, pære eller blomme, så kan du få lavet dit helt eget træ. Christian fortæller desuden om beskæring, sortsvalg, plantning og pasning af bær- og frugttræer.

Camillas gartnere demonstrerer hvordan man stiklingeformerer krydderurter som lavendel, rosmarin og salvie, og viser hvordan man sår sine frø. Deltagerne får et par potter med hjem.

Camilla fortæller om hvordan man laver et staudebed som er mere end til pynt. Med krydderurter og prydplanter, som kan spises, og som de gavnlige insekter vil elske at tumle sig i.

ALLE HAVEFOLKETS LÆSERE KAN VINDE
Vi udlodder 5 billetter til vores læsere til Camilla Plums "Store Havedag" på Fuglebjerggaard i Nordsjælland. Der er altså 5 heldige, der kan vinde en billet hver. HAVEFOLKET tager med på "Store Havedag" og skriver en reportage om dagen.

For at deltage i konkurrencen skal du være fast læser af HAVEFOLKET. Hvis du ikke allerede er fast læser kan du nemt blive det - se her hvordan du gør.

Skriv en kommentar til denne artikel og fortæl at du gerne vil deltage i konkurrencen. Vi skal have din kommentar senest søndag den 7. april kl. 16.00. Navnene på de 5 heldige vindere vil blive offentliggjort her på HAVEFOLKET senere søndag aften kl. 21.00. 



Du kan læse mere om "Store Havedag" på Fuglebjerggaards hjemmeside.

FEM HURTIGE TIL REDAKTIONEN

$
0
0
5 HURTIGE

Truuuut trutterut! Vi har ½ års fødselsdag og har for et øjeblik "trukket stikket ud" og sat os under parasollen for at interviewe hinanden om vores havepassioner. Følg med her.

TEKST & FOTO: HAVEFOLKET





Når man har sat sig for at udgive mindst ét indlæg dagligt, skal have rettet det til, koordineret og have gjort det lidt lækkert, så er der ikke så meget tid tilovers til al den hyggesnak, der også er i os. Og det på trods af, at alt hvad vi foretager os her i HAVEFOLKET indtil videre hører til under kategorien "fritidsprojekt". Vi hygger os, det gør vi - og ind imellem bliver der heldigvis også plads til "udenomssnakken". 

Hvad handler den så om? Ja, gæt en gang.- om haver! Du er velkommen med her under parasollen. Vi andre drikker champagne med hyldeblomst - hvad vil du have?


KARINA


Lone: Hvilken havebog har inspireret dig mest?
Inspiration er sådan en underlig størrelse. Jeg har rigtig mange billedmættede havebøger med den ene lækre have efter den anden, men faktisk er det oftest bøger udenfor kategorien, jeg bliver inspireret af. Kunstbøger, kogebøger, bøger om arkitektur eller andet - de inspirerer mig langt mere end en havebog egentligt gør. Det lyder måske lidt underligt, men en smuk safranret fra en kogebog kan sagtens sætte mine havetanker i gang, ligesom et smukt proportioneret bygningsværk eller fedt stykke kunst kan det. MEN skal jeg nu alligevel vælge én havebog så må det være Breve Fra Min Have af Sven-Ingvar Andersson. Bogen består af en lang række breve som Andersson har skrevet til et væld af mennesker. Brevene varierer fra de fiktive, som blandt andet brevet til Gertrude Stein, men der er også mere "jordnære" breve i bogen, blandt andet til Anderssons barnebarn. Andersson har fanget havens rytme og lyrik med sin smukke og skæve havepoesi, som overrasker mig hver gang jeg tager bogen frem. 
Gertrude Stein f. 1874 d. 1946, blandt andet kendt for sætningen "En rose, er en rose, er en rose". Fra digtet Sacret Emily i samlingen Geography & Plays fra 1922.

Marianne: Hvordan holder du bedst fri?
Sikke dog et spørgsmål, Marianne! Aldrig - det kan jeg simpelthen ikke finde ud af, men når jeg er på ferie bliver jeg jo tvunget ud i det og det er faktisk lidt af en udfordring. At lade tankerne og idéerne passere er ikke min stærkeste bedrift, heller ikke når jeg sidder på en strand i Bountyland. Der er så megen inspiration at hente overalt og dét skal jo lagres. Ligesom muslingeskallerne skal samles ind, for dem kan jeg jo bruge i mine krukker derhjemme. Eller, eller, eller....
Nej, jeg kan ikke sidde stille og jeg holder aldrig rigtigt fri, for der er altid et projekt i gang. Jeg tror faktisk at jeg ville visne og gå til, hvis der ikke var.

Lene: Hvad mangler du stadigvæk at lave i din have?
Ja, nu havde du nok troet at jeg kunne give dig en alenlang liste, men den er faktisk ikke så lang i år. Lad mig se: Jeg har jo en pergola i forhaven som skal laves færdig, og noget af hegnet skal males sort. Og så er der jo mit udebad, der skal laves. Badekarret ligger i kælderen og skal bygges ned i en terrasse overdækket af en pergola - endnu en pergola. Og så skal jeg bygge en lang bænk i baghaven, og når jeg siger lang så mener jeg 5 - 6 meter lang.

Signe: Hvis din have blev udvidet med 200 m2, hvad ville du så bruge dem til?
Det er let nok, flere haverum! Jeg ville fortsætte stilen. Opdele de nye kvadratmeter med rumdelere og så helt sikkert flere bøgehække og måske taks. Måske ville jeg også lave en stor bålplads - og jeg kunne da måske også finde på at have en lille græsplæne. Men kun måske, for tænk på alle de planter jeg kunne have i stedet.  Én ting er sikkert, pladsen skulle hurtigt få ben at gå på!

ALLE: Har du en hadeplante?
Purpursolhatten har jeg et had/kærlighedsforhold til. Jeg synes den er lidt for glad i låget til min smag, men jeg må så til gengæld sige at den er så ubærlig smuk om vinteren at det næsten piner mig.
Tanken om at have roser i min have ligger mig også meget, meget fjernt. Jeg synes simpelthen ikke at de er pæne. Og det er ikke bare busken - den tror jeg da at de fleste finder grim. Der er også selve blomsten! Ja, jeg ved det. Det er umodent, det er ignorant, men nu skulle jeg jo være ærlig.

LENE
Marianne: Hvilke haveture/-rejser går du og drømmer om?
Åh ja, min store drøm er at komme på en haverejse til England. Jeg vil rigtigt gerne besøge nogle af de kendte haver, men ellers er planen bare at køre rundt, overnatte på Bed & Breakfast for Gardenlovers, kigge ind i private haver over hække og stengærder i "Barnabyland". Det ville være vidunderligt. Desværre deler min mand ikke denne drøm, så jeg må nok hellere finde en drømmende rejsekammerat!

Karina: Du har så mange lækre opholdssteder i din have. Hvilket et er du mest glad for?
Det er faktisk lidt svært at svare på, men jeg tror jeg vil vælge ”sofasengen” i vores væksthus. Det er en solvogn med en skumgummimadras på, og dækket med vattæpper og en masse puder bliver den skøn både at sidde og ligge på. Med det omskiftelige danske klima in mente, må jeg vælge et dejligt varmt sted, hvor der også er læ. Ellers har jeg en gammel bænk, der står næsten midt i et staudebed, og der holder jeg også af at sidde og "meditere" - og tænke store tanker.

Lone: Hvis du nu fik 4 timer hos en havearkitekt, hvad ville du så bede om hjælp til?
Så ville jeg først og fremmest bede om hjælp til det stykke græsplæne, som jeg har skrevet om før her i HAVEFOLKET. Ikke så meget omkring beplantning, men mere om de store linier - så skal jeg nok selv finde ud af hvilke blomster jeg vil have. Nej, forresten har jeg et par træer, som jeg gerne vil have hjælp til at placere. Hvis der så er tid tilovers vil jeg også gerne have ham/hende til at kigge på et lille ”problem” i forbindelse med vores indkørsel. 

Signe: Hvad er dit yndlings-staudekærestepar?
Sådan noget må du simpelthen ikke spørge om! Jeg kan da ikke vælge - må man ikke godt have mange? Jeg tænker dog ikke så meget i par, men mere om jeg kan lide dem, og der har jeg mange yndlinge, og de er alle sammen enten rosa, blå eller hvide. Det er mine foretrukne farver i haven. For blot at nævne nogle stykker; langbladet ærenpris, lyserød torskemund, slangeurt, akeleje ”Green Apples”, pæon ” Sarah Bernhardt” - jamen jeg kunne jo blive ved!

ALLE: Har du en hadeplante?
Hader er så stort et ord at bruge, men jeg bryder mig ikke om gule og orange blomster, selvom de er voldsomt populære i øjeblikket. Der har dog sneget sig en lysegul sag ind i min have – jeg blev lokket! Det er en kæmpe skælhoved (cephalaria gigantea), der har holdt sit indtog i ét af mine bede, og hvis den får lov til at overleve, bliver den enebarn lidt endnu. Jeg ved godt at man aldrig skal sige aldrig, for ens smag ændrer sig hen over årene, men jeg vil vove den påstand at der ALDRIG kommer flere gule blomster i min have! Jeg tolererer kun erantis, fordi det er den første forårsbebuder hos mig. Lodden løvefod tæller i øvrigt ikke som gul – den er limefarvet, og den elsker jeg!


LONE

Marianne: Hvad er dit næste projekt i din skønne have?
Jeg har to projekter, der kæmper om min gunst dette forår. Det ene er en måneskinshave i vores nordhave, og det andet er et nyt haverum i vores nedre have. Jeg har ikke helt besluttet mig endnu.

Lene: Hvor drømmer du om at bo, hvis du skulle flytte?
På landet - her i Østjylland! Jeg drømmer om en dag at få råd til og mulighed for at ombygge en gammel, smuk bygning og genskabe tidligere tiders have. Måske endda holde åben have hver sommer og få havegæster på havevandring og thé i havepavillonen. Det kunne da være skønt!

Signe: Hvad har du bandet mest over i din have?
Jeg kunne foranlediges til straks at sige "dræbersnegle", for dem har jeg virkelig bandet over. Men allermest og i al den tid jeg har haft have, har jeg helt sikkert bandet over mælkebøtter. Bandet over mælkebøtternes lange, umulige rødder og de store huller, der er i græsplænen efter dem. Og ikke mindst har jeg bandet over de millionvis af frø, der kommer svævende ind i haven hvert evig eneste år, fordi de kommunale arealer er fyldt til bristepunktet med dem. De er jo faktisk ret smukke - men ikke i min græsplæne, og slet ikke i mine elskede staudebede!

Karina: På dine mange haveture, hvilken have har så imponeret dig mest ?
Ingen tvivl i mit sind. Det er uden tvivl haven ved Sissinghurst Castle! Den har jeg tabt mit hjerte til 100%.

ALLE: Har du en hadeplante?
Helt ærligt, så har jeg tidligere haft RIGTIG mange hadeplanter! Jeg har hadet alle planter med broget løv, forsythiaens altoverdøvende gule farve, for ikke at tale om dusksalviens irriterende former med sammensmeltning af løv og kronblade. Men jeg oplever, at jeg langsomt er ved at komme til at holde af flere og flere af de planter jeg før har hadet, da det ofte drejer sig om at have dem i den rette sammenhæng. Dog er jeg endnu ikke kommet overens med forsythiaen, så skal jeg pege på én, så må det blive den. Men kun på grund af farven og væksten i øvrigt. Som forårsbebuder vedrørende rette tidspunkt for beskæring af lavendel og roser, er den mig en kær ven!


MARIANNE

Lene:  Hvis du skulle lave din terrasse om, hvordan skulle den så se ud?

Et lidt farligt spørgsmål, Lene! Vi har jo lige fået forlænget terrassen med 20 m2 - i én stor firkant. Jeg er mest til de bløde afrundede, organiske kanter, men det er min mand ikke. Han er mest til kasser og rubrikker og firkanter. Det er nemlig nemmest med græsslåmaskinen. Så jeg bløder op med potter og slyngende planter i alle de "hjørner" og afkroge, jeg kan finde. Men skulle jeg foreslå "finansministeren" noget nyt, ville det være en pergola hen over terrassen, så vi kan få et "skelet" til et solsejl, og nogle stolper, som nogle af alle de skønne klatreplanter kan gro op ad.

Lone: Hvorfra kommer din ustoppelige lyst til at samle frø, så mv.?
For det første er det rigtig sjovt. Jeg er sådan et menneske, der er vant til at læse, tænke og præstere meget, og at så og prikle er bare at være. Håndens arbejde virker meditativt på mig. Endelig synes jeg det er sådan et mirakel at se de frø, jeg selv har samlet eller byttet, blive til rigtige planter. Jeg fatter det faktisk ikke rigtigt - at den skaberkraft findes. Men det gjorde jeg heller ikke, da jeg fik børn. Måske er det ikke alt, vi skal forstå!

Karina: Hvilket havemenneske har gjort størst indtryk på dig?
Uh, Karina, det kan du ikke være bekendt! Det er jo et sindssygt svært spørgsmål. For jeg er sådan én, som ikke blot har én jeg er fan af (ligesom med politiske partier og musikidoler), men flere jeg bliver rigtigt inspireret af. Jeg ved godt det er nu jeg skal sige, ingen nævnt ingen glemt, men i uprioriteret rækkefølge er jeg meget inspireret af: Karna Maj fordi hun bare ved så meget og holder os ajour året rundt, Alan Titchmarsh for hans evne til at visualisere og forklare. Camilla Plum for hendes no nonsence og hendes kærlighed til alt, der gror uden gift. Tasha Tudor for hendes kærlighed til det poetiske. Søren Ryge for hans jordnærhed og evne til at tale med folk(et). Carol Klein for hendes begejstring, evne til at mangfoldiggøre og hendes egensindighed. Claus Dalby for hans vid om planter og det at inspirere os andre til at lave dem selv. Og så er der .... min mormor, hvis have jeg bare elskede - en lille byhave i Brønshøj.
  
Signe:  Hvad er for dig det allervigtigste ved at have en have?
At man kan finde sig selv i den og kan opdage alt det store i det små. At man aldrig er alene. Der er altid en fugl, der snakker med én, eller nogle tusindben og en edderkop, der hjælper til at holde "hus". 

ALLE: Har du en hadeplante?
Det er jo et pillent spørgsmål, men det har jeg. Petunia og begonia kan jeg bare ikke udstå. Måske lige den der, der ligner en snegl er sjov, men ellers. Ad ad ad! Minder mig om smålighed, manglen på udsyn og Søndags BT, men det er nok en fordom om folk med fordomme. Og som regel tager man jo fejl dér. Er faktisk allerede lidt vild med minipetuniaerne, så måske findes der nye "havedøre" som jeg bare ikke har åbnet endnu, forstået på den måde, at jeg hele tiden finder nye, skønne sider af havepassionen, jeg troede jeg ikke kunne lide. Så er der tagetes. De er så hidsige i deres farver, men så gavnlige for jord og naboplanter, og derfor findes de også i min have. Jeg tror det må blive størstedelen af palmeslægten. Jeg er ked af at sige det, men det er bare ikke mig. Jeg er en nordisk haveheks.

SIGNE

Marianne: Hvorfra tror du din haveglæde kommer?
Jeg ved faktisk ikke hvor min haveglæde er kommet fra. Den er kommet ret sent. Jeg har ikke en barndom fyldt med haveoplevelser, og jeg tror at jeg var over 30, før jeg for alvor begyndte at mærke behovet for en have. Måske har det netop været fraværet af have, som har næret den. Jeg boede i en lejlighed på Nørrebro. Jeg havde ikke lyst til at forlade mit liv i byen, og jeg var klar over, at muligheden for at få en have og samtidig blive i København var helt urealistisk med min indkomst. Så havedrømmen blev drømmen om det uopnåelige, en form for virkelighedsflugt, en romantisk tanke om et enklere og mere harmonisk liv. Og år for år voksede den og tog til, indtil den til sidst næsten føltes som en fysisk sult, en stormende, men uforløst forelskelse . Jeg slugte havebøger og gennemtrevlede havesider på nettet, så på boligannoncer og drømte om hvordan jeg ville indrette den tilhørende have. De store linjer, de enkelte planter. Jeg kunne bruge timer, ja dage, på at indrette og visualisere det for mit indre blik. Så jeg var SÅ klar, da jeg endelig fik min have.

Lene: Drømmer du om nogle store anskaffelser til din have, og hvilke?
Jeg drømmer om mange store anskaffelser. En overdækket veranda, så jeg kan sidde ude i regnvejr uden at blive våd. Et drivhus, så jeg kan tage forskud på foråret og få plads til alle de  forspirede planter, der indtil nu har fyldt op i stuerne hvert forår). Og jeg drømmer om en kæmpe stor havedam med nøkkeroser og salamandere og ..... ja, jeg kunne blive ved!

Karina: Hvilken plante har du flyttet mest rundt på, og hvor mange gange?
Jeg tror det er mine små, blodrøde storkenæb, der er blevet flyttet mest rundt. Jeg såede dem det første forår, for 3 år siden, og synes de er så søde, at hver gang jeg har lavet et nyt bed, så skulle det lige fuldendes med en af dem. Det har nok ikke været den samme plante, der er blevet flyttet hver gang, men jeg vil tro der er et par af planterne, der er blevet flyttet 4-5 gange. Det bliver godt, når de får en størrelse, hvor de kan deles.

Lone: Hvis du nu en dag skulle flytte fra din kolonihave og vælge dig en anden havetype. Hvilken skulle det så være?
Der er slet ikke nogen tvivl om, at det skulle være en stor landbohave med maaasser af plads og store, gamle træer og storslået udsigt til naturen. Og helst ikke så langt fra København, så det er vist ikke så realistisk!

ALLE: Har du en hadeplante?
Jeg ved ikke om jeg har en decideret hadeplante. Der er en del ukrudt, jeg er ret træt af. Padderokker ligger blandt andet ret højt på listen. Og så er der en del planter, der ikke rigtigt siger mig noget. Ofte er det planter, der ikke trives i vores klima, for eksempel kaktusser, palmer, orkideer og lignende.

MOOD BOARD

$
0
0
TEMA: HAVESTIL

Når du starter forfra på en helt ny have, skal i gang med renovering af en eksisterende eller måske bare går i gang med at planlægge et nyt område af haven, kan du samle tankerne med et "mood board".

TEKST: LONE 
FOTO: LONE, KARINA, LENE & STRICT DESIGN




Ja, hvad er så egentlig et mood board? Måske bruger du det allerede i en eller anden relation, og så klikker du bare over på en anden artikel, men har du lyst til at få lidt inspiration - så læs med.


ET MOOD BOARD
I princippet er det noget så simpelt som en collage. Det er en collage, hvor du samler alle de idéer du har til din have. Det kan være tekster, billeder, avisudklip eller andet som du har fundet og holder dine tanker fast. Ofte falder vi for stemninger mere end det skrevne ord, når vi skal tænke i nye haverum, og derfor er det godt at "tænke visuelt". Men det er vigtigt, når man samler et mood board, at der er den rigtige stemning i hvert eneste billede eller ord. Kun på den måde får du samlet noget der afspejler præcis den stemning du søger.

Så ja, et mood board er i princippet din opslagstavle. Den skal vise stemninger, følelser, metoder, materialer, teknikker mv. Du kan bruge det til at vise andre, hvad du tænker, men også til selv at forstå hvor du vil hen.

ET EKSEMPEL
For at illustrere det har vi samlet et mood board til en sommerhushave. Stemningen skal favne naturen, vand og ild, naturmaterialer, en sandhave med lidt farve om sommeren og så et stænk af metaller til krukker, bålsted mv.






































Til info er ildfadet i collagen fra Strict Design - se mere her!

DEN MINIMALISTISKE HAVE

$
0
0
TEMA: HAVESTIL

Hus og have smelter sammen, når haven bruges som ekstra rum, og grænserne udviskes. Designet er præget af rette linier eller enkle forløb og former.


TEKST: LONE
FOTO: LONE, MARTIN VELTKAMP TUINEN B.V. HVOR ANFØRT





I den minimalistiske have fortsætter husets rum ud i haven. Haven bruges mest af alt til afslapning og ophold. Terrassen møbleres med inventar, der minder om boligens møbler, og livet leves om sommeren - i det omfang vejret tillader det - i det fri med udekøkken, grill og terrassevarmer eller pejs.

UDERUMMET PÅ TERRASSEN. FOTO: MARTIN VELTKAMP























HAVENS INDRETNING
Den minimalistiske have indrettes som med arkitektens øjne. Ligesom når stuen indrettes, tænkes her i gulve, vægge og lofter - belægninger/bunddække, hække og træer. Her vurderes linier og volumen, synsakser og farvespil. Geometrierne dannes ud fra enkle former som kvadrat, rektangel, cirkel og oval.

FARVERNE
Det er de grønne, grå og hvide farver, der dominerer. Ved at fravælge de kraftige signalfarver får alle de grå toner lov til at komme frem og viser derved en smuk skala af farvetoner, der giver en ro i kombinationen med de grønne elementer. 

GRÅTONER I BELÆGNINGER OG PLANTEKUMMER. FOTO: MARTIN VELTKAMP


Den grå farve kan findes i planternes løv (fx oliven eller lavendel) men også i betonbelægninger/krukker samt beholdere i zink eller øvrige metaller og ikke mindst i løse småsten, der er hyppigt brugt i denne have. I øvrigt kan der vælges at supplere med enkle farver, der understøtter de grå toner - fx aubergine og frisk grøn. Den aubergine farve kan findes i flere planters blomstring, stængler eller frøkapsler. Chokoladeblomsten er et oplagt valg, hvis der ønskes en sommerlig blomstring.

PLANTERNE
Planterne i den minimalistiske have har primært et statisk udtryk, da de bruges som nøje tilrettelagte arkitektoniske virkemidler. Planterne vælges til haven på niveau med belægninger, krukker og øvrigt inventar. Det afgørende er nuancer, karakteristiske former, grafisk islæt, og at planterne ikke ændrer væsentligt karakter henover sæsonen.

Der vælges et færre antal planter end i mange andre havestilarter, og planterne, der optræder i repetition, danner former, flader og linier - vægge, lofter, gulve. De klippede planter hører derfor også hjemme i denne have. Her ses typisk bunddækkende efeu, klippede stedsegrønne buksbom eller taks og skulpturlignende træer som platan og akacie.

Skulle man finde områder i den minimalistiske have med tætte blomsterbede vil det være som kontrast til det øvrige stramme design, og farverne vil være nøje udvalgt og afstemt med de grønlige og grålige nuancer. Signalfarver vil på fatal vis punktere det scenarie, der er bygget op i denne have, og vil sjældent forekomme.

SYMMETRI OG STRAMME FORMER. FOTO: MARTIN WELTKAMP





















VAND OG ILD
I den minimalistiske have er vandet et magisk element. Til formålet kan der udføres et bassin i et velproportioneret format, der stemmer overens med husets linier og arkitektur. Fx. ses på billedet herunder, hvordan linierne fra skorsten ved siddepladsen spejler sig i det lange bassin i perfekt symmetri. Vandet kan i nogle haver være brudt af store flader af trædesten i rektangulære betonblokke. En belysning i eller på vandet vil skabe ekstra stemning i aftentimerne.

Man kommer heller ikke udenom ild som element i denne have. Ild kan findes som en pejs indbygget i fladen mellem inde og ude - fx som vist her ved brug af samme skorsten - eller ved bålsted eller fritstående pejs. Lanterner eller fakler er også en mulighed.

BELYSNINGEN
I de tidlige aftentimer vil det svindende dagslys blive afløst af den kunstige belysning. Det kan fx være op- eller nedadrettet accentbelysning og belysning nedfældet i vand. En belysning op i træernes velformede kroner er også en mulighed.

HAVERUMMET BELYST VED AFTENTIDE. FOTO: MARTIN VELTKAMP





















HAVEARBEJDET
Den minimalistiske have kræver ikke den store indsats for at se velplejet ud. Havearbejdet er primært en vedligeholdelse - her luges, klippes hække/træer, slås græs, belægninger fejes og vandbassiner renses. Er der områder med stauder og græsser er det anlagt, så det passer sig selv det meste af året.

ELEMENTERNE I DEN MINIMALISTISKE HAVE
  • Formklippede træer og stedsegrønne planter 
  • Ens krukker og kummer
  • Eksotiske planter som citrus eller oliven
  • Stor terrasse med grill eller udekøkken
  • Overdækket spiseplads
  • Stilrene møbler der minder om boligens inventar
  • Belægninger i beton og skærver/småsten
  • Ild i haven, pejs eller bålsted
  • Vandbassin i stram arkitektur eller spejlbassin
  • Belysning indbygget i bede, terræn, belægninger.


PLANTERNE
Her er forslag til planter i den minimalistiske have.

TRÆER
Løn, lind, akacia, magnolie, platan, røn samt oliventræ til krukker.

Pære og æble på espalier.

BUSKE & HÆKKE
Laurbærkirsebær, buksbom, hortensia, bambus, kornel, rhododendron, bøg, liguster, taks, lavendel, snebolle


KLATREPLANTER
Tobakspibeplante, klatrehortensia, efeu, vildvin, klematis


STAUDER M.M.
Hosta, bregner, prydgræsser, sedum, hasselurt, iris, chokoladeblomst (etårig), valmue (primært pga. de smukke frøstande), kogletidsel, julerose, skærmlilje, løvefod

LØG
Tulipaner, allium

FOTO: MARTIN VELTKAMP




DEN ROMANTISKE HAVE

$
0
0
TEMA: HAVESTIL

Den romantiske have emmer af fred, romance og små delikate detaljer, der er med til at skabe stilen. Her råder ofte de rosa og hvide nuancer med et touch af fransk chabby chic. 

TEKST: MARIANNE
FOTO: LENE & MARIANNE




I den romantiske have finder du den dejligste blanding af pertentlighed og naturlig charme. For romantikeren er farvetonen vigtig, og der er ofte en meget afstemt balance i bedenes komposition. Stilen er primært inspireret af Frankrig, England og Italien med en god blanding af den gustavianske stil á la Carl Larssons enkle, nordiske stil.

En patineret mur eller et dyrehavehegn bevokset med kun let beskårede klatreroser, hvis løv slynger sig omkring stolper sammen med klematis og efeu. Eller lave, hvide stakitter med lavendelhække og rosenbede blandet med hosta og sirlige havegange med symmetrisk mønster i belægningen, som er af brosten eller små betonsten. Små aflukker og bede kantet med buksbom eller taks, og stor frodighed, der dog tæmmes af formklippede og opstammede specielle træer og buske.


I den romantiske have er der en flydende, rolig og charmerende stemning med pynt fra spændende loppefund med patina. Bladformer fascinerer ofte romantikeren - ja, former og linjer i det hele taget. Men hvor den klassiske have har en stramhed over sig, er der en løsere og mere feminin og detaljeorienteret stil i den romantiske have. Og hvor bohemehaven er mere eksperimenterende, finurlig og farverig, fordeler den romantiske haveejers farvesmag sig på få velvalgte farver, og planternes blomstring findes  i den rosa, lilla, blålige og hvide ende af farveskalaen. Det vigtigste er at skabe ro, skønhed og glæde.



Modspillet til den rosa frodighed er som regel de grålige, hvide og sorte toner, som fortrinsvis findes i Skagensmøblerne og dækstolene på terrassen, kurvestolene i kolonistil og cafestolene eller det franske jernmøblement. Torveparasollen samt hårdttræ som teak og pinje får lov til at patinere til gråligt og spiller sammen med perlegruset op mod alt det grønne. Statuer og piedestaler giver haven kunstneriske fokuspunkter, og rosenjernbuer og obelisker giver støtte til de mange klatrende, blomstrende buske.



Tilbehøret på havebordet, og de små opstillinger på gasborde og symaskineunderstel rundt omkring i haven er ofte "fil de fer" eller vintage, og i bedene finder du viktorianske minidrivhuse og store glasklokker over et enkelt salathoved. Plantekummer er som regel i terracotta, og det er den sandfarvede og lyse der får lov til at dominere. De mørkere, røde terracottakrukker er patineret med mos og kalk, og hvis krukken ikke falder ind i stilen, beklædes den med sækkelærred og får et lille bånd omkring. Der vokser ofte kugleklippede buksbom, opstammede roser eller et citrontræ i dem.



FORNEMMELSEN ER VIGTIG
Tilsammen giver elementerne i den romantiske have en fornemmelse af at man er trådt ind i en tidslomme, der giver frihed fra stress, jag og stramme deadlines. Man kan forsvinde i de små aflukker og rum og se sollyset vibrere i blåregnens fine løv under pergolaens tag. Man kan nyde og drive og nusle. Stille op og pynte.

Romantikeren kan virkelig lide sin have og går op i alle detaljerne, men er ikke nødvendigvis vild med alt havearbejdet. Det kan sagtens være at en havemand har sin faste gang her, for der er en del at vedligeholde. Der skal jo rives, klippes, espalieres og beskæres. Mange romantikere hælder dog også til den mere afslappede stil, hvor et vist "hensygnende" eller "forfaldent" udseende præger haven. Men tag dog ikke fejl - det er en del af helheden, som bliver vedligeholdt og styret med bevidst og smidig hånd. 

Du møder ikke terrassevarmere og havetraktorer eller en stor turkis swimmingpool i den romantiske have, men det kan godt tænkes at der er et legehus oppe mellem bladene i et gammelt æbletræs krone eller bagest i haven med et lille pileflethegn omkring, og du kan også være heldig at finde et hønsehus, hvorfra familien henter friske æg hver dag.


ELEMENTER I HAVEN
Pigsten, små betonfliser og brosten
Perlegrus
Pileflettede hegn, espaliers og plantestativer
Stakitter og gelændere
Rosenbuer
Pergolaer
Orangeri
Sandstensfigurer og -opsatser inspireret af Italien
Dekorative brændestabler
Lave klippede buksbom- eller takshække
Lave plantekassser og højbede
Gamle frugttræer
Espalierede træer
Bevoksede større træer og hegn
Dyrehavehegn
Opstammede træer
Formklippede hække og stedsegrønne buske
Små damme 
Whiskytønder til vandopsamling
Zinkbaljer til pynt og som plantecontainere
Gamle spændende loppefund
Gasborde og symaskineunderstel med marmorplader
Lanterner
Stentrapper
Kurve- og rattanmøbler


PLANTEVALG


 

BUSKE 
Roser, klatreroser, opstammede roser, snebolle, kejserbusk, hortensia, dronningebusk, uægte jasmin, lavatera, sommerfuglebusk, kamelia, buksbom 


TRÆER
Magnolia, avnbøg, akacie, æble, kirsebær, abrikos, figen, taks, pilebladet pære, syren, rød ahorn, oliven, citron, appelsin, hængepil, hjertetræ, morbærtræ


KLATREPLANTER 
Kaprifolie, tobakspibeplante, vin, efeu, klematis, klatrehortensia, klatreroser, blåregn, guldregn





BLOMSTERFLOR   
Historiske og/eller engelske roser, lavendler, lathyrus, fingerbøl, katteurt, lupin, hosta, bronzeblad, pæon, kvan, lammeøre, prydkongelys, slangeurt, åkander, krondild, purløg, allium, tulipan, vibeæg, torskemund, stedmoder, geranium, pelargonie, vellugtende aftenstjerneskærmlilje, fuchsia, voksurt, iris, georginer, agave, bregner


URTEHAVEN
Mange forskellige sorter af rosmarin, timian og salvie.

TEMA: HAVENS STIL

$
0
0



UGENS LEDER 

Kan I også mærke det? Det her bliver en god uge. Hvorfor jeg tror det, er fordi ugens tema simpelthen er spækket med inspiration - og der er noget for enhver smag. For den skæve og den romantiske. For den strømlinede og skam også for verdensmanden. For alle typer og til enhver stil. Og det er lige hvad ugens tema handler om: Stil - havens stil




De skønne, personlige og forskellige havestile gør vores haveverden mangfoldig og interessant. Vi har forsøgt at fange nogle af stemningerne, og vil ugen ud vise dig et væld af haver med hver deres særlige udtryksform. Måske vil du støde på nogle haver der ligger dit univers meget fjernt, men jeg er nu ret sikker på, at du også vil finde lidt der kredser om din smag.

Stil er at vide hvem man er, hvad man vil sige, og så i øvrigt være ligeglad med hvad andre folk så måtte tænke.Vi vælger vores stil så den passer ind i den historie vi gerne vil fortælle. Historien om hvem vi er, hvad vi står for og hvad vi for alt i verden IKKE står for. 

Style is knowing, 
who you are, 
what you want to say,
and not giving a damn. 

Gore Vidal

I haven dyrker vi den også - stilen. Vi forfiner den og forsøger at tydeliggøre den, så signalet bliver klart. Engang imellem famler vi rundt derude. Måske stemmer det indre billede ikke overens med virkeligheden. Måske har de signaler vi har sat os for at sende, et ideal vi ikke kan efterleve? Og hvis ikke billedet har brændt sig så godt fast at vi bliver urokkelige, finder vi efterhånden også ud af, at vi må bøje os. Jeg har valgt at bøje mig, og sådan famler jeg fortsat videre i håbet om at få mine drømme til at gå op i en højere enhed. Og gudskelov for det, for når jeg famler finder jeg jo også nye veje - og følger jeg dem udvides min horisont og langsomt tager jeg mere til mig. Pludselig byder jeg planter, jeg ellers har fordømt, velkommen i min have. Hvem ved om jeg måske en dag bliver gode venner med rosen?

Jeg vil ikke benægte at der er havestile jeg foretrækker mere end andre, men spørger man mig om hvad den ultimative have er for mig, vil svaret være, at det er den have, hvor jeg kan mærke ejerens tilstedeværelse og ånd, dér hvor jeg kan mærke at man har gjort sig umage. Og så er det faktisk ligegyldigt om det er den romantiske have, den moderne have, naturhaven eller den urbane. Det er stemningen der tæller og den historie som haveejeren har forsøgt at indkapsle.

I denne uge har vi på HAVEFOLKET forsøgt at indkapsle noget af stemningen til dig. I dag viser vi dig hvordan du laver et mood board, som kan hjælpe dig på rette vej, når du planlægger eller omlægger din have. Og vi stopper ikke her, for i dag forkæler vi dig også med lidt ekstra artikler, hvor vi lader romantikken blomstre og arkitekturen forføre. Dette tema er simpelthen fyldt med skønne, kulørte og charmerende haver og mindst ligeså mange idéer - og vi glæder os som altid til at dele det hele med dig.

Det bliver en god uge, så skal vi ikke bare komme i gang?

Rigtig god fornøjelse!



Ugens artikler om HAVENS STIL:

DEN ROMANTISKE HAVE
Den romantiske have emmer af fred, romance og små delikate detaljer, der er med til at skabe stilen. Her råder ofte de rosa og hvide nuancer med et touch af fransk chabby chic. 

DEN MINIMALISTISKE HAVE
Hus og have smelter sammen, når haven bruges som ekstra rum og grænserne udviskes. Designet er præget af rette linier eller enkle forløb og former.


MOOD BOARD
Når du starter forfra på en helt ny have, skal i gang med renovering af en eksisterende eller måske bare går i gang med at planlægge et nyt område af haven, kan du samle tankerne med et "mood board".


DEN KLASSISKE HAVE
Klassisk havedyrkning er at tilstræbe den smukkeste ligevægt.



EKSOTISK HAVE
Lad aberne hyle og jungletrommerne lyde. Denne artikel bringer dig dybt ind i junglen - på en villavej i Danmark.

BOHEMEHAVEN
En kulørt have der er drømmeagtig og overraskende. Vi beskriver bohemehaven, hvor fantasien slippes løs. Her hersker en afslappet frodighed.

DEN URBANE HAVE
Havemøbler af europapaller og kulørte plantekasser langs et gammelt jernbanespor. Den urbane have er farverig og næsten alt er genanvendt.


DEN MARITIME HAVE
Bølgebrus og duften af strand. Et hus med havudsigt har du måske ikke, men man kan da altid bare lade som om.

NATURHAVEN
I naturhaven vokser planter, der stort set kan klare sig selv. Her hersker den ultimativt afslappede stemning, og haven kræver som regel minimal pasning. Til gengæld er man ude så ofte det lader sig gøre.



Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.

GENOPLIVNING AF DAHLIA

$
0
0
I HAVEN

Er der mon liv på denne planet, tænker man, når man efter den lange vinter spændt linder på avispapir eller muld og kigger til sine knolde. Nogle gange er der, andre gange ikke. 

TEKST & FOTO: MARIANNE




Så er det tid til at vække de slumrende dahlia fra "de døde". De har sovet vintersøvn, hvis du da ikke har droppet hele arrangementet og besluttet dig for at købe nye hvert år, fordi du ikke har det der frostfrie sted til dem. 

Det har jeg heldigvis, for under vores hus er der et smalt stykke af kælderen, der ikke er isoleret. Desuden har vi en garage, som det fryser i, men hvor de også har klaret sig, pakket ind i avispapir i flamingokasser med "dyner på" i form af gamle tæpper og bobleplast. En temmelig uskøn opstilling, men et skur er ... et skur!

OPSEDASSE
Nå OP med jer, og ned i noget fugtet, gødet pottemuld. Hos Fru Høneballe har jeg set, at hun lægger dem i vand med en lille sjat Rodalon i en times tid. Det er ikke nogen dum idé, for der kan jo være lidt mug på dem og det speeder processen op, hvis de er spændstige fra starten. Hvis du ikke har Rodalon, så brug Atamon i stedet for. Det er så små mængder, der skal bruges (max. 1:20), og ingen af delene skulle efter sigende være skadelige for vores jordklode.

De kan såmænd også komme til at mugne under spiringen, hvis man er virkelig uheldig, men så er der jo flere hvor de kommer fra hos diverse gartnerier og dahliahaver - og supermarkederne har da vist stadig nogle tilbage. Om de er der i de farve- og sortskombinationer, du er vild med må jo komme an på en prøve. Netbutikker har dem også i rigt mål. Jeg taler af klikfingererfaring!

LIVREM OG SELER
Jeg bruger både potter og kasser. I potterne pakker jeg dem relativt tæt til med jord op til "halsen", som stikker op sammen med lidt af skulderbladene. I kasserne lægger jeg dem relativt løst med knoldene hvilende oven på jorden, og klapper noget mere jord omkring. Begge dele plejer at give pote. Nogle gange falder der et "kyllingeben" af, du ved, én af knoldene. Men Camilla Plum siger, at de bare skal med - man kan sagtens være heldig at de blomstrer alligevel første år. Mange mennesker dyrker dahlia i potter og lader bare knoldene blive stående i pottejorden og tørre ud i vinterpausen.



AF MED DYNEN 
Så har de jo også "dyne"' på gennem vinteren - og det er smart. Men nu er det altså af med den og frem i lyset. For nu kan du vande dem op igen i løbet af marts eller april. Andre igen smækker dem blot i jorden midt/sidst i maj og får alligevel blomsterflor über alles. Ja, der er mange måder at gøre det på, heldigvis, og havefolk har som regel "deres metoder". Hvad der lykkes er oftest et spørgsmål om, hvordan de er tørret inden de blev pakket ned og om luftfugtigheden undervejs. Jeg skrev i efteråret, at man skulle aflægge dem nogle "franske visitter" og gerne med en sprayflaske, og det er også det allerbedste, men hvis du nu har glemt det, så gør det som regel ingenting.

De skal blot være tørret ordentligt inden de blev pakket ned. Og der er intet så godt som et bad, og turen i baljen om foråret inden de kommer i jorden vækker dem "op fra de døde" og giver dem nyt liv.

Stil dem frostfrit og lyst, og så er det bare at vente, vande lidt, gøde mere og mere og glææææde sig!


Du kan også læse vores tidligere tema om dahlia og georginer (som er to forskellige navne på den samme plante), hvis du vil vide mere.



APRIL I HAVEN

$
0
0
I HAVEN

Det er ikke en aprilsnar: Nu kan du gå i haven! April måned står i oprydningens og forberedelsernes tegn. Vi giver et par stikord om vores havefærd her i april.

Giv gerne også dine besyv med.


TEKST & FOTO: MARIANNE & LONE





Vi giver her inspiration til, hvad du kan tage dig til, når haven lokker dig ud af vinterhiet, eller hvis det bare kribler i fingrene for at komme lidt i gang indendørs.

INDENDØRS
  • Hvis du ikke allerede har lagt dine dahlia (georginer) til forspiring indendørs eller i drivhuset, er det tid nu.
  • Forspiring af sommerblomster - fx ærteblomst - samt forspiring af salat, grøntsager og urter til køkkenhave og drivhus.
  • Potning og ompotning af vintersåninger.
  • Genoplivning af de frostfølsomme (chokoladeblomst, pelargonier, skærmlilje, citrustræer og oliven m.m.).
TRÆER, BUSKE OG STAUDER
  • Kig frugttræerne efter og fjern evt. kræftssår og mumier (indtørret frugt, der hænger på træet). Riv gamle blade sammen for at undgå svampesygdomme.
  • Trimning af roserne og lavendler (først når forsythiaen blomstrer).
  • Beskæring af sommerfuglebuske mm.
  • Klip hassel og pil ned.
  • Fjern grandække og flis grene og gran fra juletræ.
  • Oprydning i staudebedene. Efterlad gerne lidt smågrene mv. til havens fugle, der nu går i gang med redebyggeri. Gød evt. let.
  • Skal du flytte høstanemonerne er april det rette tidspunkt.
  • Beskæring og nedbinding af roser.
  • Beskæring af klematis i gruppe III (sentblomstrende).
  • Klipning af prydgræsser.
  • Giv pæonerne kalk, benmel og lidt gødning.
  • Gødning ved hortensierne og vand med alun.
  • Omstikning af kompost og fordeling af omsat kompost i bedene/under buske.
  • Plant/læg sommerløg (oxalis, duftliljer, gladiolus).
  • Stiklingeformering af træer og buske - f.eks. hortensia, figen, buddleia osv.
GRÆSPLÆNEN
  • Giv gerne græsplænen en ordentlig omgang! Plænen rives igennem for blade, mos og visnet græs - har du en plænelufter er det nu den skal i brug. Efterså bare pletter og giv evt. årets første gødning.
I VANDET
  • Rensning af vandpumper og rensning af vandbassiner og damme for blade og visne planterester.
  • Sæt åkanderne ud (evt. omplantning og gødning).
KØKKENHAVEN
  • Vend jorden i køkkenhavens bede. 
  • Opvarmning af jorden med plast til tidlige kartofler.
  • Forspiring af kartofler.
DRIVHUSET
  • Tøm drivhus og vask det grundigt ned for alger, mug og utøj.
  • Kalkning af drivhus med drivhuspasta  (lav din egen).
  • Afhærdning af vintersarte planter og nysåninger i drivhuset/ude om dagen (over 10 grader, pas på med solsvidning).
HAVENS MØBLER
  • Rensning og let slibning af havemøbler og giv dem olie eller maling efter behov.
DE LETTE
  • Lad foråret flyde ind på terrasser ved huset med forårsløg og hornvioler i krukker og kummer


Ja, listen er lang her i april, for lige nu kan en lille indsats gøre hele forskellen for resten af sæsonen. Så hvis vi har vejret med os og tiden til det, er det bare med at komme i gang med at nyde de friske dage i haven. Vi skriver selvfølgelig om flere af emnerne i løbet af måneden, så du får lidt ekstra inspiration til dine havedage.



Er der punkter, du synes, vi mangler på inspirationslisten, må du endelig give dine besyv med i kommentarerne. Ligeledes må du sige til, hvis der er emner, du savner lidt forklaring omkring. Så må vi se, om vi kan sætte lidt instruktion sammen til dig om emnet.

Rigtig god fornøjelse i haven!

BOHEMEHAVEN

$
0
0
TEMA: HAVESTIL

En kulørt have der er drømmeagtig og overraskende. Vi beskriver bohemehaven, hvor fantasien slippes løs. Her hersker en afslappet frodighed.

TEKST & FOTO: LONE & MARIANNE







Bohemehaven rummer de havesjæle, der hylder den kunstneriske frihed. I denne have hersker romantik, sorgløshed, frihed og originalitet. Haven er et farveorgie, og man finder et bredt spektrum af plantesorter!

I bohemehaven slippes fantasien løs. Haven rummer originalitet og ofte flere overraskende elementer.

Det er en have, hvor der bruges tid på alle elementer. Du vil bl.a. genkende haven ved den lidt ferieagtige atmosfære. Men selvom her hersker en afslappet frodighed, er der ikke tale om en vedligeholdelsesfri have.



SPÆNDENDE STAFFAGE
Bohemehaven kan, takket være mange spændende elementer, nydes hele året. Formerne er en kombination af de moderne og klassiske.

Haveejeren er som regel en samlertype og haven er fyldt med forskellige siddepladser. Man kan i denne have finde alt fra smedejernsmøbler, klapstole og bistroborde til moderne, farverige plastikstole. Desuden støder man her på alverdens dekorationselementer som lysekroner, fuglehuse, spejle, gamle skilte mv. Dekorationerne er gerne inspireret af middelhavslandene. Skal der findes skygge for solen på en varm sommerdag hænges der et vædet lagen op på terrassen til at tage solen og køle.



URTEGÅRD ELLER NYTTEHAVE
En bohemehave rummer selvfølgelig en køkkenhave eller urtegård, hvor der er masser af dufte og spændende urter. Urterne er at finde i mange rariteter og således absolut ikke blot de gængse typer. Urterne kommer med ind i køkkenet og går igen i mange retter, der indtages forskellige steder i haven. Og mon ikke også haveejeren selv tager frø af urterne og starter forfra af egen høst igen året efter.

Gift og farlig kemi er som regel sat på hylden og haveejeren hylder en vis form for demokratisk princip og lader skvalderkål og f.eks. selvsåede træer om at være med til at bestemme. Tingene får lov til at patinere og er blot med til at skabe den sanselige atmosfære i samspil med den natur, haven byder på.



ELEMENTER I BOHEMEHAVEN
  • Træværk gerne i stærke farver
  • Køkken- eller urtehave
  • Mistbænk, drivhus
  • Springvand eller lille dam
  • Løvhytte, legehus
  • Stor græsplæne, gerne med gamle frugttræer
  • Blomsterbede
  • Hjemmelavede bedkanter
  • Pigsten
  • Snoede naturstier
  • Et hul i hækken
  • Spændende urter
  • Mange specielle kroge og aflukker
  • Potter, kar og krukker i forskellige størrelser og materialer
  • Små beplantninger i alle kroge og sprækker
  • Belægninger af brosten eller træblokke, sandsten
  • Hængekøje, liggestole
  • Spejle
  • Lygter, lanterner, lysekrone med stearinlys
  • Brændestabler
Det er ikke de snorlige afstukne kanter, der præger en bohemehave, men derimod sanselighed og masser af kringelkroge. Haveejeren tilbringer ofte mange timer dagligt i haven med alverdens sysler og forefaldende arbejde, dog med den indstilling, at naturen skal have lov til at være en værdig medspiller. Der er ofte brugt mange spændende indslag, som gør at der også er et rigt fugle- og dyreliv.


EKSEMPLER PÅ PLANTER TIL BOHEMEHAVEN


BUSKE
Snebolle, kejserbusk, hortensia, dronningebusk, klokkebusk, uægte jasmin

KLATREPLANTER
Kaprifolie, humle, vin, efeu, klematis

BLOMSTERFLOR
Georginer, fingerbøl, åkande, stokroser, valmuer, storkenæb, riddersporer, skabiosa, vild kørvel, solsikkker, løgvækster, solbrud, valmuer, lavendler

NYTTEHAVEN
Brombær, hindbær, ribs, artiskokker, rødbeder, auberginer, fennikel, tomater, pralbønner, rabarber, bladbeder, hvidløg,

URTEHAVEN
Krydderurter, fx basilikum, løvstikke, timian, merian, salvie, anisisop, bronzefennikel, koriander, rucola m.fl.

SPISELIGE BLOMSTER
Hjulkrone, tallerkensmækker, morgenfrue, citrontagetes, natlys


DEN EKSOTISKE HAVE

$
0
0
TEMA: HAVESTIL

Lad aberne hyle og jungletrommerne lyde. Denne artikel bringer dig dybt ind i junglen - på en villavej i Danmark. 
Det handler om den eksotiske have og om hvordan man kan erstatte eksotiske planter med nogle der rimer lidt bedre på minusgrader, frost og sne. 

TEKST OG FOTO: KARINA



Her hviler en laissez faire stemning over den eksotiske have - med andre ord, man lader stå til, man slapper af. Haven er en legeplads for den "gale samler" der elsker DIY, og det er netop hvad denne havetype bærer præg af. Elementerne er hjemmelavede og uhøjtidelige, og den ene plante er mere særlig end den næste. 

HAVENS INDRETNING
Indretningen i den eksotiske have er afslappet, med skæve og overraskende påfund. Belægningen kan være alt fra barkflis til forskellige stenbelægninger og beplantningen er vekslende og farverig. I den eksotiske have er det de amøbe former der råder. Symmetrien og de mere "stramme linier" kan også indarbejdes, men er oftest sekundære.

FARVERNE
Man kommer ikke udenom farver i den eksotiske have, masser af farver. Orange, pink, rødt og gult - farver med knald på. Det friskgrønne løv er særligt at foretrække, da det er med til at give haven det frodige look, som nok er det allermest væsentlige i denne type have.

INSPIRATION TIL DEN EKSOTISKE HAVE
Vil man gøre havestilen efter kan man jo altid dykke ned i gamle feriebilleder eller gå på nettet efter inspiration. Et godt sted at lede kunne være i rejseselskabernes kataloger over diverse feriemål.
Man kan også gå skridtet videre og visualisere idéerne og tankerne ved hjælp af et mood board som I kan se forneden og som Lone også skriver om her. Sådan et mood board er særligt praktisk, hvis man skal have flere med på sine idéer, da billeder fortæller mere end tusinde ord, og et stemningsbillede kan være svært at forklare til en udefrakommende.










PLANTERNE
Væsentlige er også træerne i den eksotiske have, da det er de vekslende højder på planterne, der - med lidt god vilje - kan få haven til at synes lidt jungleagtig. Nu er det de færreste palmer der er hårdføre i Danmark, i hvert fald skal disse, så vidt vides, beskyttes. Hårdføre er til gengæld hjortetaktræer eller skyrækker, hvis blade med lidt fantasi kan minde om en palmes, så dem kan man jo bruge som et alternativ sammen med japansk løn og tibetansk kirsebær der også kan skabe den rette stemning.

Klatreplanter er også nævneværdige i forbindelse med denne have. På vægge, træer eller rustikke klatrestativer kan en tobakspibeplante, en klematis, kamelionbusken eller en kaprifolium stå for frodigheden. Disse er især en gave, hvis pladsen i bunden er trang.

Et frodigt bunddække er også vigtigt. Det kan du opnå blandt andet ved at bruge bregner og hosta, som ikke alene står for volumen og vitalitet, men også er gode til at bringe de mere fremtrædende planter frem i rampelyset. De fremtrædende planter må gerne bære store blomster med lidt aparte og særlige udtryk.

Nu behøver planterne jo ikke at være dem der kun trives på den anden side af kloden, men det betyder jo ikke at man ikke kan lade sig inspirere.
Kig på planterne og på hvad er det er, der giver dem deres eksotiske udtryk?
Se efter farverne og formerne, og så er du godt hjulpet, når du går på jagt efter planter der
rimer på klimaet her på de nordlige breddegrader.


ELEMENTERNE
Et par hængekøjer skal der til i den eksotiske have, og hvorfor ikke et par afslapningsmøbler lavet af gamle paller eller drivtømmer. Og hvad angår plantekummer og beholdere, så kan alt næsten bruges, som for eksempel en gammel olietønde - hvis den da ikke bruges til ildsted.

Hvad der kan bruges til at skabe stemning, bliver brugt, og du kan være sikker på at du vil støde på sære påfund. Måske står der en buddhafigur omme bag en bregne, måske hænger der en uro oppe i et træ, eller også er en krukke pakket ind i en kaffebønnesæk. Haven her er farverig og detaljerne er pudsige og naive i ordets bedste forstand.

BELYSNINGEN
Når aftenen falder på tændes alle lanternerne i den eksotiske have, og dem er der nok af. Også her har fantasien frit spil. Rislamper, kulørte lygter eller et par gamle glas med omviklet ståltråd, hængt op på en krog - der er lanterner overalt. Havelamper er også en mulighed - måske lyser de op på et af de mange træers kroner, eller også står de i jorden langs en af de mange snørklede stier.

HAVEARBEJDET
Skønt stemningen er afslappet kan der dog være et større arbejde i vente når sommeren rinder ud. Vælger man at dyrke de mindre hårdføre planter skal de vinterdækkes. Ligesom det er oplagt at have krukker med sarte vækster, er det også oplagt at lufte stueplanterne ude i den eksotiske have, og de skal naturligvist også flyttes ind for vinteren. Derudover skal noget af alt habenguttet måske også ind. Puder, køjer, lygter og diverse, som ikke tåler den hårde vinter, skal nu ind i tørvejr.

Og nok er en havesæson slut i den eksotiske have, men ikke for havens ejer, for nu kan tiden bruges til at finde sjældne frø og planter. Måske via internettet eller måske på en rejse ud i verden, hvor inspirationen også bliver indfanget.

ELEMENTERNE I DEN EKSOTISKE HAVE
  • Beplantning i flere lag
  • Smalle og snørklede stier
  • Bambusmåtter, tæpper og store puder
  • Kulørte lygter og lanterner
  • Store afslapningsmøbler, sækkestole og hængekøjer
  • Ildsteder og vandkummer i uhøjtidelig stil
  • Gangbroer i træ, belægninger i forskellige stenmaterialer og/eller barkflis
  • Parasoller og vindsejl
  • Krukker med små palmer, agaver og sommerblomster

AHORN, HJORTETAKTRÆ, TIGERLILJER, PASSIONSBLOMST, GUNNERA, PRYDRABARBER, RØD CORDYLINE, BREGNE 


PLANTER TIL DEN EKSOTISKE HAVE I NORDEN
Forslag til hårdføre planter i den eksotiske have.

TRÆER
Hjortetaktræ, røn, robinie, skyrækker, tibetansk kirsebær, tretorn, Himalayabirk, magnolia og tulipantræ.

BUSKE OG HÆKKE
Kornel, azalea, rhododendron, peberbusk, klokkebusk, fasanbusk, koralrør, benved og bambus, 

STAUDER
Dagliljer, palmeliljer, gasplante, løvefod, mammutblad, tudselilje, japanske lygter, hyacintprimula,
ballonklokke, druemunke, prydrabarber, fjerbusk, bregner, hosta og prydgræsser.

KLATREPLANTER
Kaprifolium, klematis, vildvin, efeu, akebia, kamæleonbusk og tobakspibeplante

LØG OG KNOLDE
Liljer, papegøjetulipaner, allium, raketblomst, kejserkrone, crocosmia, trillium, calla og dahlia.

KUMMEPLANTER OG SOMMERBLOMSTER
Skærmlilje, hørpalme, bananpalme, rosenslynger, passionsblomst og diverse farverige sommerblomster. Blandt andre er blomsterkarse god, når det kommer til fylde, farve og frodighed.

DEN KLASSISKE HAVE

$
0
0
TEMA: HAVESTIL

Klassisk havedyrkning er at tilstræbe den smukkeste ligevægt.


TEKST & FOTO: LONE






Den klassiske have har sit udspring i tidligere tiders haver, herunder den middelalderlige have, som forfinet udgave af klosterhaven. Det handler om at tøjle et stykke af naturen - naturen underkastes menneskets vilje. Via den kontrollerede streg skabes en fin sammenhæng mellem linier fra bygningerne og ud i haven.
























FOKUSPUNKTER OG SIGTELINJER
Fokuspunkter og sigtelinier, der vejleder øjet, bruges i rigt mål i den klassiske have. Sigtelinjer kan være lange klippede hække, rækker af træer, rette stier eller storslåede bassiner. Som fokuspunkter ses bænke, urner, bygninger, solure, smedejernslåger og statuer. Disse optræder for enden af sigtelinierne eller har en helt central placering i haverummet.



GRØN
Grøn er dominerende farve i den klassiske have, da strukturen dannes af træer, buske og stauder. Der vælges blomster med karakteristiske former, og oftest ses at overdådige blomster får frie tøjler i bede omgivet af hække, der holder på formerne.

Den klassiske have er gerne inddelt i mindre haverum adskilt med hække, og for hvert haverum ses et nyt tema - fx. den hvide have, frugthaven, rosenhaven mv.

EN OPDATERET VERSION
Den klassiske have kan sagtens tolkes i en mere moderne version, hvor det er anbefalelsesværdigt blot at have en enkelt parterreafdeling for herudover at planlægge resten af haven i en mere afslappet atmosfære, så indtrykket afstemmes med den øvrige kontekst - herunder den moderne bygning og omgivelserne i øvrigt. Se i øvrigt den helt stringente form i den minimalistiske have.

ELEMENTER I DEN KLASSISKE HAVE
Herunder listes nogle af de typiske elementer, der kendetegner den klassiske have. 
  • Symmetriske linjer
  • Geometri og synsakser
  • Lave hække
  • Fontæner, vandornamenter
  • Formklippede træer og buske
  • Kontraster mellem formklippede stedsegrønne og frodige blomsterkompositioner
  • Løvgange og passager
  • Pergola, rosenallé
  • Veranda
  • Orangeri, lysthus
  • Point de vue, blikfang danner hvilepunkter for øjet
  • Statuer, store terracottapotter eller kar i metal
  • Smedejernslåger
  • Mur omkring haven eller høj hæk
  • Belægning i teglklinker, fliser af natursten
  • Møbler i traditionelle materialer som smedejern eller træ

Ønsker du at indrette din have eller blot et af dine haverum efter principper fra den klassiske havestil, kan du let fange genren ved at have fokus på symmetri, synsakser, lave, stedsegrønne, stramt formede hække og voluminøse blomsterflor. Gerne delt af stier i græs eller med lækre teglklinker.

Suppler med terracottakrukker med fx. oliventræer eller pilebladet pære og du har stemningen komplet.










EKSEMPLER PÅ KLASSISKE HAVER

Sissinghurst Castle Garden
Læs evt. vores artikler fra rosenhaven eller urtehaven.
Eller se haven lidt oppefra.

Hidcote Manor Garden
Læs evt. vores havereportage fra Mrs. Winthrops Have.




PLANTEVALGET 
Planterne i den klassiske have har karakteristiske former og er gerne sammensat i afstemte farveskalaer i de enkelte haverum.


TRÆER
Akacie, ceder, lind, pilebladet pære, paradisæble, røn, tjørn

HÆKKE
Buksbom, taks, liguster, bøg

BUSKE
Rhododendron/azalea, klassiske og engelske roser (fx. Austinroser), lavendel, mamelukærmebusk, hortensia

KLATREPLANTER
Klatreroser, klematis, blåregn, vildvin

BLOMSTERFLOR
Julerose, forglemmigej, violer, pæon, løvefod, hosta, storkenæb, katteurt, åkande, passionsblomst, skærmlilje, helichrysum

LØG
Vibeæg, perlehyacint, allium, tulipaner, iris

DEN MARITIME HAVE

$
0
0
TEMA: HAVESTIL 

Bølgebrus og duften af strand.
Et hus med havudsigt har du måske ikke, men man kan da altid bare lade som om.

TEKST & FOTO: KARINA 






Hvem der bare boede lige ved havet. Der er noget beroligende ved den store udstrakte horisont - den rene og uforstyrrede flade, som virker helende for sindet og lindrende for øjet, der dagligt bliver bombarderet med indtryk. Stemningen når man går rundt ved havet er mindst ligeså skøn. Mågesang, stensamleriet, freden. Uanset om det er med eller uden havudsigt er her et par idéer til hvordan du kan genskabe noget af stemningen. 

HAVENS INDRETNING

Indretningen i den maritime have er lys og luftig, og beplantningen ensartet, hvor prydgræsserne har en stor andel. Belægningen kan variere og det vil være oplagt at bruge nogle af fladerne til sø- og perlesten. Lyset er vigtigt i den maritime have, derfor vil der også være områder der ikke optages af træer og andre skyggeskabende elementer. Den åbne plads er præget af store horisontale flader, hvor en træterrasse blandt andet kunne optræde. Ønsker man skygge i haven kunne man lave en dramatisk overgang fra det horisontale til det vertikale ved brug af høje og slanke træer, inspireret af de danske kystområder hvor små fyrreskove også er at finde.

FARVERNE
Det vil være oplagt at arbejde med de blålige toner i den maritime have. Hvad enten det er plantebedene eller om det er elementerne der har fået en gang maling, så er den blå farve en god repræsentant. Lyder det lidt for voldsomt kan man jo nøjes med at det blot er hynder og puder, der står for det blå - måske i et fint marinestribet mønster?








ELEMENTERNE
Stemningen må gerne være afslappet, og derfor er der da også et par hængekøjer eller solvogne. 
Går man efter "Skagensstilen", kunne man bruge et par enkelte træmøbler, som du kan se i kollagen her. Herefter kunne du jo krydre billedet med et par krukker med skønne planter og en håndfuld muslingeskaller i bunden.    



PLANTERNE
Kigger man på området omkring havet vil man hurtigt konstatere at en stor del af beplantningen er
græsser - derfor er græsser også selvskrevne i den maritime have. Der vil i sagens natur også være en del tørketålende planter i dette område, og går man længere ind i landet vil man måske møde en flok hybenroser inden man når til brynet af en fyrrelund.

BELYSNINGEN

Det er skønt at kunne tænde lidt lys i haven når de lune aftentimer skal nydes. Uanset om det er det traditionelle lejrbål med et par træstubbe som siddepladser, eller det er et stort jernfad der passer bedre til den lille have, er ild et must. Lanterner og fakler kan fuldende stemningen, og et par skotlamper kunne bruges til den praktiske belysning på huset vægge.

Morgenstjernestar / Carex grayi 



ELEMENTERNE I DEN MARITIME HAVE 
  • Beplantning i store flader
  • Træterrasse
  • Søsten og perlesten
  • Bålplads 
  • Lanterner, hulsten, muslingeskaller og andre strandfund
  • Parasoller og vindsejl
  • Store afslapningsmøbler, sækkestole og hængekøjer 
  • Enkelte træmøbler  

PLANTERNE

GRÆSSER
Bambus, elefantgræs, morgenstjernestar, japansk star, rørhvene, engelsk græs, blåsvingel, marehalm, frytle, blåaks

STAUDER
Røllike, marguerit, bynke, palmelilje, sankt hansurt, sæbeurt, stenurt, mandstro, tidselkugle, anisisop, katteurt, blåhat, løvefod, timian, staudesalvie, lammeøre, kulsukker, lupin, snepude, solbrud, dagliljer

LØG OG KNOLDE
Iris, allium, skilla, raketblomst, crocosmia

BUSKE
Lyng, lavendel, hybenrose, bjergfyr, ene, havtorn, sommerfuglebusk, hortensia, blåskæg, slåen

TRÆER
Skovfyr, birk, tretorn, robinie, guldregn, mispel, hvidtjørn, hjortetaktræ

SLYNG- OG KLATREPLANTER
Roser, blåregn, brombær, vedbend, klematis

KUMMEPLANTER OG SOMMERBLOMSTER
Pelargonie, rosmarin, skærmliljer, jomfru i det grønne, kornblomst, morgenfrue, studenternellike, verbena, bakkestjerne


I kollagerne ser du blandt andet billeder fra Glasmuseets Have i Ebeltoft tegnet af Kjeld Slot, 
samt stemninger fra haven i Hune og fra Villa Vendel (B&B i Løkken). 

DEN URBANE HAVE

$
0
0
TEMA: HAVESTIL

"Urban gardening", "guerilla gardening", "urban farming" er ord der vinder mere og mere indpas i det danske havesprog. Fænomenerne er på ingen måder nye, men der er en voksende opmærksomhed på den urbane have. 

TEKST: SIGNE & KARINA
FOTO: SIGNE 



Det kan måske være svært at tale om en decideret havestil, da haverne ofte er et spraglet kludetæppe af forskellige menneskers forsøg på at realisere drømmen om en have på de begrænsede arealer, der er til rådighed i byerne. Nogle gør det i fællesskab og andre på hver deres lille stykke byjord. Nogle med ønsker om selvforsyning, andre for at kunne nyde blomsterne, og andre igen for den basale tilfredsstillelse ved at se noget gro.




Fælles for mange byhaver er, at de skal kunne fungere i det offentlige eller halvoffentlige rum, hvilket også er med til at give visse fællestræk.

Ofte er der tydelige markeringer af, hvor de enkelte dyrkede arealer går til, så forbipasserende ikke bliver i tvivl om, at dette er en lille plet jord, som bliver dyrket.



Jorden i byerne er sjældent den bedste, og ofte er det nødvendigt at tilføre frisk jord. Derfor er mange af de urbane haver også karakteriseret ved højbede, krukker og plantekasser i alle mulige afskygninger.


De urbane haver er også ofte kendetegnet ved at de er stykket sammen af materialer, der er lette og billige/gratis at skaffe i byerne, fx pallerammer, kasserede møbler osv.

Man er nødt til at tage højde for, at der kommer rigtig mange mennesker forbi, og at nogen kunne fristes til at tage noget med sig. Den risiko bliver selvfølgelig mindre, når det ikke er dyre designermøbler, krukker ol. man har stående.







Til gengæld har mange af haverne kreativitet og individuelle særpræg. Måske hænger det sammen med at man må finde alternative veje til at pynte op og gøre haverne personlige, når man ikke kan benytte sig af f.eks. lækre møbler, krukker osv.

Den begrænsede plads i byen gør også at de urbane haver ofte har en stor detaljerigdom.



ELEMENTER I DEN URBANE HAVE
Plantebeholdere og inventar i genbrugsmaterialer m.v.

  • Bildæk eller traktordæk
  • Big bags
  • Jernbanesveller
  • Europapaller
  • Farverige fuglehuse
  • Insekthoteller
  • Dekorationselementer i farver
  • Kompostbeholdere
  • Bund af flis, genbrugsfliser eller asfalt
  • Genbrugsmøbler i plast, metal og træ

PLANTER

TRÆER
Æble, pære, blomme, pil, thuja, laurbær, figen

BUSKE
Blåbær, solbær, ribs, hindbær, brombær

KLATREPLANTER

Klematis, kaprifolie, vedbend, vildvin

BLOMSTERFLOR
Iris, fingerbøl, pragtskær, tidselkugle, sankt hans urt, floks, staudesalvie, lupin, ærteblomst, hjulkrone, valmue, morgenfrue, tallerkensmækker og andre lette og farverige vækster

LØG OG KNOLDE
Tulipaner, allium, anemoner, perlehyacinter, krokus,

BÆR OG GRØNTSAGER
Kål, løg, porre, spinat, kartofler, gulerødder, rødbeder, bladbede, bønner, ærter, frilandstomater, dild, purløg, artiskok, græskar, squash, jordbær m.fl.

Viewing all 1793 articles
Browse latest View live