Quantcast
Channel: HAVEFOLKET
Viewing all 1793 articles
Browse latest View live

FANTASTISKE FORÅR

$
0
0
REDAKTIONENS HAVEDAGBOG

Sådan siger jeg måske nok om alle tre haveårstider (forår - sommer - efterår), men det er noget af det skønne ved at have passion for sin have. At man hele tiden kan begejstres for noget nyt derude. Dette er nemlig tid for havenydelser en masse. Forår er lysegrønt, hæsblæsende og lige til at forelske sig i.

Få dage før vores yngste datters konfirmation på St. Bededag fik vi endelig projektet med den nye terrasse, trappe og trædesten afsluttet. Det var et stort projekt, der skulle udføres på kort tid, så herefter har vi holdt fri fra haveprojekter og nydt haven - og foråret! I dag vil jeg bare vise jer det færdige resultat - og alle de glæder, der er i haven i disse dage.




I Kristi Himmelfartsdagene blev der endelig tid til at holde lidt fri og slænge sig i haven. Vejret var til det, og madrasser og puder blev straks slæbt ud i hyggehjørnet. Henad aften tænder vi op i det lille bålfad og hygger os ved både varme og bållugt. I platantæerne, der står omkring loungehjørnet, har vi hængt lyskæder op.

Den store slags, her fra HouseDoctor.


Inden længe springer platanen ud, og så lyser kæderne op i kronernes blade - ganske som på et torv i Sydfrankrig. Jeg kan allerede se det for mig. Bliver det bare halvt så hyggeligt, som jeg forestiller mig det, er jeg godt tilfreds.

I morgenhaven er årets sensation på vej. Det er, når det store klematis springer ud. Jeg klipper den aldrig, men binder den godt ind til træet hvert forår, så den sidder ordentligt fast og ikke kan ruskes løs af blæsten. I år har solsorte bygget rede i den. Desværre lidt lavt. Krydser fingre for, at hunden og naboens kat vil lade dem være.

For foden af klematissen ligger måneskinsbedet, som nu er 2-3 år gammelt. Her huserer lige nu tulipanen 'Spring green', og inden længe tager den hvide natviol fat på blomstringen. Det er første år, den kommer i blomst her, så jeg er lidt spændt på, hvordan det fungerer sammen med klematissen.


Første år er det også, at den hvide blåregn truer med blomstring. Fyldige knopper er der i hvert fald, og da jeg nu har haft den i haven nogle år uden blomstring, glæder jeg mig til at se den i udspring.

På vej fra morgenhaven tilbage til bålhaven møder man dette syn i haven. Det er det blå bed, hvor buksbommene nu er i frodig vækst. Heldigvis ser det ud til, at buksbommene i denne del af haven klarer skærene - i hvert fald også i år. Jeg har smidt hårdt ud fra andre ender af haven pga. svamp. Store buksbomkugler er røget på genbrugsstationen. Det er så ærgerligt. Heldigvis er det endnu ikke nogle af dem, der har været i haven længst, der er gået til. Disse fik jeg som helt små planter, da vi flyttede ind i 1999, og jeg har et særligt forhold til dem. Så det bliver en trist dag, hvis/når de bliver syge.

Midt i det hele står snebollebusken. Endnu en af de planter vi går og holder øje med. Fra nu og lidt over en måned frem er den bare så smuk. Nu med limefarvede blomsterstande, senere cremehvide.

I øvrigt er det pt. de mørke tulipaner, der dominerer i det lange staudebed, som går på tværs af hele vores have. 'Queen of Night' og 'Ronaldo'. Bluebells er her også - skimtes t.h. i billedet herunder.

Orange er med i den anden ende af det lange bed. Tulipanen 'Cairo' og orange kejserkrone kan her skimtes i baggrunden.

Og så tegltrappen, som jeg i mit sidste havedagsbogsafsnit berettede om var på vej. Den blev færdig få dage før St. Bededag, og trappen indgår nu i haven som det mest naturlige element. Her går vi flere gange om dagen fra bålhaven til huset og omvendt. Og når telefonen ringer, mens solen skinner, er det ofte her, jeg sætter mig ud og snakker. Trappen er dejlig varm, og fra den har man overblik over en stor del af haven.

Køkkenhaven er i øvrigt også godt på vej nu. Jeg er kommet lidt sent i gang i år pga. bla. konfirmationsforberedelser og projekt terrasse/trappe, men sidste weekend fik jeg sået det sidste, og kartoflerne, der blev lagt for et par uger siden, er nu på vej op!

Under låg står udplantede basilikum. De får lige en anelse luft i disse varme dage, så det hele ikke damper til.

Og så et sted, hvor der absolut ingen aktivitet er. På pottebordet. Det er fyldt op med planter, der vokser sig til, og rummer i øvrigt alt mit grej. Det er vist efterhånden nærmere blevet til en reol. Ompotninger mv. sker over trillebøren, men jeg ved, hvor mit grej er! For det er nemlig her. I krukker, kasser og spande.

I køkkenhaven blomstrer nu også de skønne æbletræer. Er det da bare ikke noget af det smukkeste? Man kan ikke andet end at være småglad, når man render rundt derude i disse forårsdage!

Hov! Og så til en af de kommende udfordringer. I år har jeg nemlig sat mig for at teste to slags plantesække - og dermed også kapillærkasser, som ellers aldrig før har været i brug hos mig. De står i et lunt hjørne ved en sydmur, og udfordringen er ikke at få det etableret. Udfordringen er at få gjort noget ved det, så det også ser pænt ud. Håber jeg kan lokke min bedre halvdel til at sætte lidt træ sammen til mig. Har ikke spurgt ham endnu, så jeg er spændt på, om han kan lokkes med.


Men herudover, så skal der bare nydes! Og luges, naturligvis :-). Det er det årstid for! Inden længe har stauderne taget magten og dækker al bar jord, men indtil da så er det ud med lugeklo og spand. Og et hakkejern skal der måske også med.

Og ikke mindst et mælkebøttejern, for mælkebøtter har vi mange af! I græsplænen, i bunddækket, i staudebedene...


EN KRUKKEHAVE I ODENSE

$
0
0
TEMA: KRUKKEHAVEN

På vej på havetur i Jylland slog vi for et par år siden et smut indenom Odense, hvor vi bl.a. besøgte Mette Krull, som har bloggen Krulls Krukker. Nu skal I med på besøg hos Mettes genbo, Lars, og han kan altså også noget med krukker!

TEKST & FOTO: LENE






Allerede i indkørslen ser det lovende ud. Der er en overdådighed af krukker opmarcheret foran garagen. Vi havde hørt meget om haven, og det syn der møder os her gør, at vi nu begynder at glæde os for alvor.


Ved siden af, og på trappen op til stuen er der fyldt med krukker med blomster primært i den lilla/purpur skala. Det giver et dejligt, roligt helhedsindtryk med tone-i-tone blomster.


På fliserne modsat terrassen er der også linet op til den store guldmedalje, og til at indramme det hele er der et skønt lille plantebord i den sødeste lysegrønne farve.


Langs hækken modsat trappen danner krukkearrangementet her den fjerde del af haverummet. Det er en rigtig god idé at blande store og små krukker og høje og lave blomster mellem hinanden, da det giver en højdeforskel, der er med til at gøre arrangementet mere levende.

 Alle vegne er der krukker, og kigger man op er altanen fyldt op - både hængende og stående. Det må være skønt at sidde deroppe i blomsterjunglen og nyde aftensolen!


Under buske og træer gemmer der sig en lille pigstensbelagt hule, hvor man kan gemme sig - enten for at få en lille lur eller for at få fred til at læse en god bog. Eller måske skal man bare ligge og kigge op i det grønne og tænke store tanker!


Rundt omkring i haven er der skønne kig, og noget der især fanger mit blik, udover de skønne krukker selvfølgelig, er denne kugle med mosaik i forskellige grønne nuancer. Lars har nogle stykker hængende i træerne, og det ser rigtig godt ud, når de reflekterer solens stråler. Sådan én kunne jeg godt tænke mig hjemme i ét af mine æbletræer!


Tak fordi vi måtte komme og besøge din skønne have, Lars!



HJÆLP, VORES NARCISSER BLOMSTRER IKKE

$
0
0
HAVEBREVKASSEN

Dorrit har skrevet til brevkassen for at spørge om grunden til den manglende blomstring af hendes narcisser. Vi har fået et svar!

SVAR: GRETHE HEIDE, HAVEPANELET
FOTO: LENE








Jeg bor på en landejendom med temmelig leret jord de fleste steder i min have. Problemet er mine narcisser, der nægter at blomstre - eller rettere, det er de gamle, som kun blomstrer med meget få blomster efterhånden. Hvad kan jeg gøre? Jeg vil gerne undgå at grave dem op, da der er temmelig mange og flere gror mellem trærødderne, så det er særdeles besværligt at grave i.

Skulle det blive nødvendigt at grave løgene op, vil jeg blive glad for at høre, hvornår det bedste tidspunkt er og hvornår løgene igen kan plantes.


Med venlig hilsen
Dorrit, Højslev
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

Kære Dorrit

Når narcisser har stået på det samme sted i måske 25 år, bliver det nødvendigt at grave dem op og dele, da løgene er blevet for klemte og ikke kan blomstre tilstrækkeligt (løgene er blevet for små).

Det vil være en god ide grave dem op, når bladene er blevet gule og du stadig kan finde dem. Når du deler, må du ikke adskille tvillingeløgene, de skal plantes igen udelte - ellers vil jeg udvælge de sundeste og største løg og lægge dem igen med det samme.

Grav evt. et lille stykke godt igennem, så jorden bliver porøs og anbring løgene oven på jorden, stik dem ned med en pind til de står dobbelt så langt nede, som de er høje, det er en god regel. Til næste forår må du gerne give de nyplantede løg lidt gødning, så de kan samle næring og blive til store løg, det er derfra de fleste blomster kommer.

Begynd evt. med en del af dit løgbed og fortsæt til næste år. Det skal gerne overbevise dig om, at være arbejdet værd.

Med venlig hilsen
Grethe Heide
www.heidesplanteskole.dk


Har du, som læser med, erfaring med emnet og måske flere gode råd i forbindelse med dagens brevkassespørgsmål, så er du som altid meget velkommen til at skrive med via brug af kommentarfeltet. 




Vil du læse flere brevkassespørgsmål og -svar, kan du finde dem alle her.
Du kan også læse mere om HAVEFOLKETs havepanel og de eksperter, der står klar til at svare på dine spørgsmål. Find dem her.

PRAGTKÆRTE

$
0
0
PLANTEPORTRÆT

Pragtkærte er en skøn staude, der kan passes ind i de fleste staudebede og bedst af alt, så blomstrer den flittigt og længe. Læs med her, hvor vi kigger nærmere på den kønne plante. 

TEKST & FOTO: KARINA



Sammen med prydgræsser eller i det vilde bed er den skøn. Og eftersom den også er ret så tørketålende forestiller jeg mig også at den vil være en god repræsentant til sommerens krukker.

PRAGTKÆRTE
Gaura lindheimeri

På dansk kaldes den pragtkærte og den findes i flere varianter i de rosa og hvide toner. De små og elegante blomster sidder op langs stænglerne, som bliver omkring 90-120 cm høje, afhængig af sort. Den trives bedst i fuld sol og er som nævnt en meget  tørketålende plante. For meget væde om rødderne tåler den ikke, og derfor skal den stå i drænet jord ligesom en let vinterdækning med gran og blade også tilrådes.

Foruden de meget fine blomster er planten i sig selv et rigtigt flot indslag i staudebedet. De skulpturelle bladstængler står flotte og ranke og kalder, syntes jeg, på én af bedets bedste pladser i forgrunden. På billederne her ser du hvordan den læner sig smukt ud over bedets kant og ligeså hvordan den gør sig til i et skønt grøftekantsmiks. Sammen med prydgræsser eller i præriebedet er den også en god statist. Jeg kan nemt forestille mig hvor smukt den vil stå blandt sommergyldne aks fra havesandrør, lampepudsergræs eller hjertegræs. Ligeså ser jeg den også i fint selskab med pileurt, solhat og asters, for blot at nævne et par eksempler og idéer.


Egentlig gør den ikke det store væsen af sig og så alligevel. Skøn i store grupper og helt solitært i et par krukker måske.





NAVN: Gaura lindheimeri
DANSK NAVN: Pragtkærte
LYSFORHOLD: Sol
HÅRDFØR: Ja; under rette betingelser, men ellers en anelse sart
JORDBUND: Almindelig veldrænet havejord
VÆKST: Opret
STØRRELSE: 90-120 cm, afhængig af sort
BLOMSTRING: Juni til frost

TID TIL TRIMMEDE GRÆSKANTER

$
0
0
I HAVEN I WEEKENDEN 

Når det har regnet lidt i løbet af ugen, er græsset nemt at skære i, og så er det et fint tidspunkt lige nu at hoppe ud med kantspaden og rette græsplænen lidt til. Så kan du nyde resultatet de kommende mange uger. Måske måneder, hvis det holdes lidt ved lige henad vejen.


TEKST & FOTO: LONE



Hvis du er med på holdet, der synes, at dette syn er flot og gerne vil have noget tilsvarende i egen have, så er du garanteret også med på, at en del af det flotte udtryk faktisk også er den flotte græsplæne. Både at den er grøn, veltrimmet og har lige kanter.

Synet her er fra Hidcote Manor - flammebedet.

Og hvis man er glad for de flotte kanter på græsplænen, så er det nu ved at være tid til at slibe kantspaden og stikke kanter af. Måske har du allerede været ude tidligere, men så er det også nu et godt tidspunkt lige at tage en ekstra tur. Nu hvor græsset rigtigt er kommet i vækst.

Der er mange måder at gøre det på, og vi vil her nævne et par stykker.

DEN GROVE
For at få en helt lige kant på de lange græskanter kan du tage et langt bræt og lægge langs græskanten. Stik så kanterne af efter dette, mens du selv står på brættet (for at det ikke flytter sig).
Har du lange stykker, kan det være en fordel at spænde en snor ud først, så du har helt styr på retningen.

Denne kantspade er god til de lige linjer, men til buer dur den bestemt ikke.

Har du buede græskanter er det bare med at gå i gang med en almindelig spade eller måske en kantspade med rundt skær og så ellers sakse sig fremad.

DEN FINE JUSTERING
Når først du én gang har skåret kanterne med kantspaden, kan du som regel resten af sæsonen blot holde denne vedlige. Det kan gøres med en saks (måske endda en af de smarte på et skaft, så man ikke skal ned og kravle) eller med en buskrydder, hvis man er til det i stedet. Det bliver måske ikke helt så flot og skarpt, men det holder de lange græsstrå i ave, så man ikke skal kæmpe med alt for meget græsukrudt i bedene.

MANGE VEJE TIL ROM
Der er virkelig mange forskellige måder at gøre dette på. I mange år har jeg kun haft fokus på græskanterne mod bedene, men de sidste år er jeg begyndt også at skære græsset mod belægningerne. Så kan du måske tænke, at så har jeg vist rigelig med tid, siden jeg også får tid til den slags. Men faktisk er det bare sådan, at jeg har fundet ud af at det bliver så flot, når jeg får det gjort en eller to gange om året - så nu er jeg næsten blevet afhængig. Det er så faktisk ikke altid, jeg får tid til det, men når jeg gør - så bliver det altså bare så flot!

Jeg skal da heller ikke undlade at berette om, at jeg bruger en kniv, når græskanterne skal rettes til her i foråret langs alle belægninger. Blot en gammel køkkenkniv, der nu er blevet til en havekniv.



Ned på knæ eller hug og så skærer jeg ellers derudad. Ca. en centimeter græsplæne mod belægningens kant fjernes og fejes til med sand. Så går der lidt, før det igen vokser til. Kniven, synes jeg, er nemmere at bruge her end kantspaden, da der jo alligevel er en lige belægningskant at styre efter.


Hvad gør du mon? 

Retter du mon græskanter af eller får den lov til at leve det naturlige haveliv? Uanset hvad du vælger, så lad os meget gerne høre dine erfaringer, og hvad der fungerer hos dig. Det kunne være interessant at høre fra forskellige sider, hvordan det gribes an derude i haverne. Og om det er noget, du hygger dig med, eller om det er en af "hadeopgaverne".

ER DIN HAVE GIFTFRI?

$
0
0
ØKOLOGISKE TIPS & TRICKS

Dette er ikke en anmeldelse, men en anbefaling, som går ud på at dyrke sin have på den have-, natur-, miljø-, jord- og fødevarevenlige måde. For du bestemmer jo helt selv om du vil anvende gift og kunstige kemiske midler i din have til at forskønne den, eller om du vil finde alternative veje. Vi hjælper gerne med, hvis du vil have en giftfri have. Læs med her. 

TEKST & FOTO: MARIANNE




Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen for Praktisk Økologi er gået sammen om et initiativ, som jeg har lyst til at fortælle om. Ja, jeg ville faktisk ønske at HAVEFOLKET var blevet spurgt om vi ville være en del af initiativet, men det mindste vi kan gøre er da at fortælle om det.

Det er såre enkelt og handler om at sprede de gode vibrationer og gøre opmærksom på den sunde, naturlige måde at dyrke sin have og sin jord på. Ja, det handler i bund og grund om at sige til andre, hvad man gør. Og så gøre det. Forpligte sig selv. Inspirere andre til også at gøre noget ved det.



HVAD GÅR DET UD PÅ? 
At droppe giften i haven. Så: Hvis du dyrker din have giftfrit, så handler det om at blive ved med det og fortælle andre, at du har valgt den giftfri vej. Ikke andet. Du klikker ind på Giftfri have og tilmelder din have. Herefter får du tilsendt et klistermærke (eller faktisk 6 stk.) til din postkasse, bil eller taske og hvis du ønsker det, også en lille folder med gode tips og råd.

Dem - altså tips og gode råd til, hvordan du dyrker din have giftfri - har vi jo også en del af i vores arkiver, al den stund, at vi har skrevet om det i de år, vi har eksisteret. Dem får du links til herunder.

HVIS DU SPRØJTER.....
Se, du er jo herre over egen have, og hvis du nu vælger at sprøjte med ukrudsbekæmpelsesmidler og andet, der indeholde sprøjtegifte, så synes vi at det er vigtigt, at du ved, hvad det er, du gør og hvordan du gør det mest skånsomt overfor natur og miljø. Derfor skal du også høre om en anden kampagne, nemlig Miljøstyrelsens kampagne:  "Tænk, før du sprøjter". Dér kan du gå ind og teste din egen viden, samt få en anledning til personligt at overveje, hvilken vej, du selv vil gå.


Læs mere her:  

TEMA: DEN BÆREDYGTIGE HAVE
Der er sagt og skrevet en hel del om bæredygtige og økologiske haver, og nogle gange tænker jeg, at det hele kan virke rigtig vanskeligt. At der findes så meget "må ikke og skal" og løftede pegefingre. Sådan har vi her i HAVEFOLKET slet ikke lyst til at det skal være. Læs mere....

Tagetes

10 STEP TIL ØKOLOGI I DIN HAVE
Det er slet ikke så vanskeligt at tænke økologisk. Måske gør du det allerede på mange punkter, men mangler tips og tricks til hvordan du kommer om ved mange af de udfordringer en haveejer kan komme ud for. Her er 10 step til mere økologi i haven. Læs mere...



EN ØKOLOGISK HAVEALMANAK
Almanak - alene titlen minder os om, at tiden er rund og at året i haven gentager sig. Derfor er den faktisk ret anvendelig, selvom det er set før! Læs mere om, hvorfor.

5 TIPS NÅR DU TILPLANTER DIN KRUKKE

$
0
0
TEMA: KRUKKEHAVEN

Det er ikke raketvidenskab, men af en eller anden grund er der mange, der har besvær med at gøre det ordentligt. Her får du tips til tilplantning, så dine planter kommer til at trives godt i dine krukker.  
TEKST & FOTO: MARIANNE






Når du tilplanter en krukke, skaber du jo en miniverden, som planten skal kunne overleve i. Rødderne kan ikke lige kravle et andet sted hen, hvor der er mere næring, mere vand, tørrere eller på anden måde godt at være. Det kan den ude i naturen. Når de står i en potte er planterne fuldstændigt afhængige af din indsats, dels mht. om du stiller krukkeplanten i sol eller skygge, hvilken temperatur, den står i, dels - og vigtigst - hvad og hvor ofte -  du kommer forbi med vandkanden. Men det er jo på ingen måde raketvidenskab, så med en ordentlig tilplantning, kan du skabe de bedste rammer, så dine planter holder længe, trives og bliver frodige. Her er et par tips, til når du tilplanter dine potter, krukker, kasser mv. På den måde sparer du penge og ærgrelser længere henne på sommeren.



1. SØRG FOR GODT DRÆN I BUNDEN
For at planten kan klare det bedst muligt, er det alfa og omega, at du skaber dræn i bunden, så den kan komme af med det overskydende vand, den ikke kan optage. Ellers er der fare for at rødderne - og dermed hele planten - står og rådner. Der er mange ting, du kan bruge som dræn. Først og fremmest skal der være hul i bunden af krukken. Over hullet har havefolk i århundreder lagt knuste potteskår. Så blev de dog brugt til noget. Det kan du også sagtens gøre. Du kan jo lige give dem en med hammeren, hvis de er for store. Ellers kan du købe lecasten - de fås både i store og i meget små på størrelse med grus. Jeg bruger en kombination af potteskår og leca/grus. Hvis du forlader planteafdelingen og går over i byggeafdelingen i dit byggevarehus, og tager en kæmpestor pose med leca, er der faktisk penge at spare. Jeg vil fraråde at bruge flamingo, fordi det jo er et uorganisk materiale, og derfor ikke kan genanvendes, når krukkerne tømmes igen på et tidspunkt. Men grankogler, de vejer ikke ret meget og er organiske og skaber luft og dræn, (og måske også lidt surhed i jorden?). Endelig kan det også være en god idé at give din krukke en underskål, så du kan vande og dermed kan lade planten stå og suge vandet langsomt op fra skålen under den. Bliver der vand til overs efter ½ time, så hæld det fra. Tilse også potternes underskåle i regnfulde perioder.


2. PAS PÅ KRUKKEN IKKE BLIVER FOR VARM
Mange krukker er enten sorte eller lavet af et metallisk materiale, fx zink. Vær opmærksom på, at begge dele kan gå hen og blive meget meget varme, hvis de står direkte i solen. Det er der nogle planters rødder, der vil sætte pris på, mens langt de flestes vil blive overophedede og planten vil hænge, måske med tiden visne. Så vær opmærksom på, hvad du planter i sådanne potter/spande mv. og vær også opmærksom på om de står direkte i solen hele dagen.

 


3. BLAND DIN JORD OP
Der skal være mulighed for at rødderne får ilt nede i jorden. Derfor er det en god idé at sikre sig, at jorden ikke bliver klæg og hård. Det gør du ved at blande jorden op med noget, der ilter. Perlite, fx men det kan godt blive ret dyrt i længden. Du kan også vælge grus, grit (småsten) eller sand, hvis det er planter, der naturligt vokser på en steppe eller andre meget tørre og sandede steder. Men kokosjord er et rigtigt godt alternativ til sphagnum. Det er billigt og det er bæredygtigt. Det lufter samtidig jorden. Nogle havefolk blander et produkt, der hedder "Cristal soil" i deres krukkejord. Det er et naturprodukt, der bliver geleagtigt, når det optager vand og kan "opbevare" vandet i jorden indtil planten har suget det til sig. Ret smart, hvis man springer vandingen over nogle dage. Det er også muligt at blande gødningspiller i krukkejorden, så du slipper for at gøde hen over sæsonen, men tjek lige om din jord er grundgødet fra start af, så du ikke overgøder. Det er nemlig heller ikke godt.


4. KLARGØR PLANTERNE INDEN DU PLANTER DEM
Når en plante har stået i en potte i længere tid (og det ikke har regnet), så tørrer den stille og roligt ud. Der kommer mere og mere ilt i jorden og plantens rødder tørrer nemmere ud, hvorved langt de fleste planter visner. Inden du skal plante, er det derfor en god idé at væde plantens jord godt igennem. Hav en spand eller en trillebør stående fuld af vand. "Drukn" potterne (med plante i) og lad luftboblerne slippe ud af potten. Når det ikke bobler mere, er pottens jord vædet igennem og planten er klar til at blive plantet. Tryk ganske forsigtigt på potten, så den ikke er helt sjaskvåd og plant den så ud. Sæt evt. en alarm på din mobil, så du ikke glemmer potterne, hvis du har en masse andet i gang. De har ikke godt af at ligge der for længe (Med mindre det er sump- eller vandplanter).

5. FYLD KUN OP TIL 5 CM UNDER KANTEN
Jord synker, når det vandes, så ofte sker det automatisk, når du har pottet din krukke til. Men vær alligevel opmærksom på at efterlade lidt afstand fra jordoverfladen til kanten af din krukke, sådan at du med lethed kan vande uden at det sejler ud over pottens kant. Ca. 2-5 cm vil være optimalt, afhængigt at krukkens størrelse. Finder du ud af at du har plantet for højt i krukken, så lad være med at trykke planten og dens rodklump ned med magt, for det har den absolut ikke godt af. Tag/grav den i stedet for op og grav lidt af jorden af under den, så den kommer længere ned. Det vil du (og planten) takke dig for senere. Derved undgår du også at den udtørrer for nemt på de varme dage.


Læs også:

lecastenBRUG DINE LECASTEN IGEN
Hvert efterår, når krukkerne skal tømmes, står jeg overfor det samme irriterende "problem" - de løse lecasten!




krukker i havenEN SOMMERLIG KRUKKEHAVE
Sommerhuset her er i brug på fuld tid godt 2 måneder om året, hvor  familien flytter helt ind og lever deres liv 100% i sommerlandet - også mens der arbejdes i byen og børnene går i skole. I år startede første weekend i huset med etablering af en ny have - en krukkehave!

trækasseGIV DIN TRÆKASSE ET FOR
De ser så søde ud de gamle trækasser, når der er plantet blomster i. Husk at fore kassen inden du planter den til. Det er pærelet. 










FALD I STAVER I DEN HELBREDENDE HAVE

$
0
0
REDAKTIONENS HAVEDAGBOG

Det er jo ikke fordi jeg ikke får noget fra hånden i min have for tiden, men jeg fanger mig selv i konstant at falde i staver. Tag med en kort tur rundt og fald med. Det skulle være så sundt!

TEKST & FOTO: MARIANNE






I dag får du ikke ret mange ord fra mig. For jeg har alt for meget at sige, men kan slet ikke få det formuleret. Sådan er det bare nogle gange. Tænker, at det er godt nok, at ordene så bliver derinde bag pandeskallen. Derfor skal du nu med rundt på en stille tur i haven. Bogstaveligt talt, nydelsesfuldt stille.

Lover lige at sige, hvad det er du ser.

God tur:
At falde i staver over naturens forunderligheder er en ganske overset hobby. I hvert fald af mig. Jeg mosler altid rundt og når jeg bliver træt, så går jeg i "koma" på sofaen. I år er det helt anderledes. Der er så meget at reflektere over - mest af alt over livet. Og så er det som om øjet bare falder i staver. Over alt muligt. Bispehuens aftegninger, koreakornellens smukke vækstform, sankthansurtens tætte løv, de spæde krøller på bregnen, som var den fra det ydre rum.

Nogle gange er det de helt små ting. Et blad mod en sten. Farvernes samspil.

Klematis Montana Rubens bliver jeg aldrig aldrig træt af. Den dufter så forførende, den er så blid og sjælfuld. Og efter blomstring vil jeg klippe den lidt til, for selv om den er forårsblomstrende og tilhører kategori 1, så trænger den altså. 

Jeg har også skovranker, Klematis Alpina, jeg kan desværre ikke lige på siddende balle huske sortsnavnene, men har dem både i rosa og blå. Holder faktisk mest af den blå.


Den rosa ser du til højre flankeret af mere Montana Rubens. Jeg har også en Montana i en potte på tagterrassen, det ser supersødt ud.





Af sære blomster, finder du også en euphorbia af en art. Jeg har nuppet den med fra Sydfrankrig, og det er faktisk først nu, hvor jeg ser på det forstørrede billede, at jeg kan se, at der er myrer i planten. Det er nok fordi den er nabo til pæoner, som pr. definition altid har besøg af myrer. Gør du noget ved dine myrebesøg i pæonerne?



Mens vi kigger ned, falder jeg også for den helt og aldeles almindelige lammeøre. Jeg elsker dens vækstform og holder også meget af dens blomstring. Jeg ved ikke om jeg er helt alene om det i haveverdenen, for de fleste ynder bladene. Dem kan jeg også betages af, men vækstformen, den slår det meste.









Nå, når jeg ser op, er store bygeskyer på vej ind over den helbredende have. Det betyder endnu mere fugt og frodighed. Vidunderligt! Og godt at vi skal sidde inde og nyde en god stille pinsefrokost med min mor.

Rigtig god pinse!


CLAUS DALBYS ROMANTISKE HAVER

$
0
0
BØGER

Tag på havevandring med Claus Dalby i 23 romantiske haver fra flere egne af Europa. Claus fortæller undervejs om havens ejer, planterne og havens historie. En hyggelig, men også meget brugbar havebog, hvis man har hang til den romantiske havestil.


TEKST: LONE
FOTO: VENLIGST UDLÅNT AF FORLAGET




Endnu en bog fra Claus Dalby har nu ramt boghandlerens hylder! Denne gang har Claus stillet skarpt på de romantiske haver og med havevandringer i 22 forskellige haver, får du Claus' udførlige beretninger om de haver du træder ind i.



Bogen, der er på intet mindre end knap 400 sider, viser via yderst velvalgte fotos både havernes former, plantevalg og ikke mindst stemninger! At Claus tager sig tiden til at besøge de samme haver flere gange kommer bestemt læseren til gode, idet man får lov at opleve samme have forår og sommer eller morgen og aften. Særlige fotos kommer der ud af denne prioritet og særligt de stemningsfulde morgen- og aftenbilleder er noget helt unikt, da man ellers sjældent som havegæst får lov til at være i disse åbne haver på netop disse tidspunkter.


At nogle af haverne tilmed slet ikke er åbne for publikum gør selvfølgelig også bogen til noget særligt. Men flere af haverne er netop også åbne for gæster flere gange om året, og Claus oplyser venligt om hjemmesiderne, så det er let at finde frem til tidspunkt for et besøg.



Bogen er, udover at være en hyldest til de romantiske haver, også en hyldest til roserne. Mange roser er afbilledet og nævnt ved navn, beskrevet med fordele og ulemper og med gode råd til placering mv. At roserne er en stor del af den romantiske have er naturligvis årsagen hertil. Ligeledes er rosernes gode følgesvende i stauder, buksbom mv. også udførligt beskrevet og anbefalet. En opskrift til opbygning af sin egen romantiske have ligger tydeligt ridset op mellem linjerne.



Jeg har helt bestemt haft stor fornøjelse med læsning af bogen. Den er meget let at gå til, fuld af Claus' gavmilde rådgivning omkring planterne og med informative beretninger om baggrunden for den enkelte have. Hvem har skabt den, hvorfor og hvordan? Har der været havearkitekt med i spillet eller er det ejerne selv? Og hvilken passion er det, der har drevet projektet? Her kommer indirekte indblik i flere af hovedpersonernes liv, glæder og sorger, og trods man kun læser og betragter haven via en bog, så efterlades man med oplevelsen af næsten at have været der selv.



Har du brug for en haverejse på en dag eller to med vores allesammens havemand, så må du endelig unde dig selv denne skønne og meget romantiske havebog!


TITEL: Romantiske haver
FORFATTER: Claus Dalby
FOTOS: Claus Dalby
UDGIVELSE: 2015
SIDER: 396
SPROG: Dansk
FORLAG: Klematis

ÅRETS GANG I TIVOLI - MAJ

$
0
0
SERIE 2015: ÅRETS GANG I TIVOLI

Nu er der lys på kastanjerne og alle tulipanerne står i fuldt flor. Det er et brag af en oplevelse for have- og planteelskere at gå en tur derinde. Sæt god tid af til at nyde de enkelte bede, der alle "glider over i hinanden". Denne gang har vi i anledning af månedens tema, rettet kameraet mod alle de smukke og spændende krukkebeplantninger. 
TEKST & FOTO: MARIANNE





Det er faktisk rigtigt morsomt at gå rundt med et specifikt mål for øje, når man går i Tivoli. Denne gang er det alle potterne, krukkerne og krukkebeplantningerne, der særligt fanger min linse, og der er så mange spændende og utraditionelle løsninger, at man næsten kunne lave en hel bog om dem.



At Tivoli er blomsternes have, at de besøgende på en eller anden måde forventer, at der er mange smukke blomster, det er givet! Alle ved det. Alle regner med, at krukker er en del af oplevelsen, når man går i Tivoli.
 

Men den måde, chefgartner Tom Knudsen og hans store gartnerteam har løst opgaven på - ja, kontinuerligt gennem sæsonen og gennem årene genopfinder haven på - det er uovertruffent. Der arbejdes konstant og seriøst, strikt fagligt og samtidig, eller måske derfor fantasifuldt ... på hvert eneste område i haven. Alle bede, krukker, baljer, potter, kasser og andre containere er tænkt grundigt igennem og afstemt i forhold til det område, de indgår i.

Tag med mig bag linsen og kig på krukkerne og de beplantninger, de indeholder. Og tag i Tivoli, for "den ægte vare" er altid at foretrække.

ANDERLEDES OG STORE BEHOLDERE





Egentlig er det "ingenting". Gamle skraldespande, men sættes de sammen er det godt. Som i RIGTIGT GODT! Nogle gange skal der ikke så meget til.

I den orientalske afdeling bruges store trækar. Det kan haven bære! Beplantningen udskiftes hen over sæsonen.

I hjørnet ved Tivolislottet ligger en restaurant, som har en urtegård. I foråret er den mest til dekoration, men nu er den blevet tilplantet med urter. Dem ser vi på næste måned, når de er vokset mere til. 

Et enkelt træ kan gøre en hel masse. Stod det der ikke var der goldt og bart. Visse krukker "forsvinder" helt i beplantningen. Her er vi i bedene omkring Nimb. Hvis ikke krukken på billedet til højre havde stået der, tror jeg ikke jeg havde bemærket søjlens udsmykning. Der er tænkt over det hele.


Sig lige "store krukker en gang til ....  Og hvem siger egentlig, at der skal plantes noget i dem? 

LAVE OG BREDE KRUKKER OG BALJER
Dem er der rigtigt mange af. Jeg tror at det er af den simple grund, at det giver den bedste vinkel at beskue dem i. Der bruges både store tønder og lave teracottafade og -potter i mange forskellige former.

Farveskalaen er jo afpasset efter omgivelserne. Det er - når man får det hjem og ser på skærmen - helt  fabelagtigt, hvordan det er afstemt. 



HEMMELIGE "HAVER" I TIVOLI
Dem er der faktisk en del af. Bag veteranbilerne, f.eks. Og der gøres en hel del ud af dem. Disse krukkers samspil med den smukke foyer i glas, kaldet Rotunden, siger alt.


Her er en anden af de "hemmelige haver". Før i tiden var det et meget dødt område i Tivoli, men nu er der regnvandsbed og masser af liv. For enden er der et voliere med fugle.




TRAVLHED 
Der er jo arbejdende gartnere og personale i haven både i og udenfor åbningstiden. Det er helt bevidst. Grunden er den samme som på kontoret, på skolerne osv: Når det ses, at der hæges om haven. at der arbejdes intenst på at gøre den smuk og velplejet, så tager "publikum" større medansvar. Vi passer på beplantningerne. Vi bruger skraldespandene. Sådan noget. Men naturligvis er det også af rent praktiske grunde. Der er simpelthen SÅ meget, der skal passes og plejes.Her står en af de kvindelige gartnere med hovedet nede i slangeskægget.


PARTERREHAVEN
I parterrehaven elsker jeg at slå mig ned. Det er der virkelig mange blomsterelskere, der også gør. Så i ydertidspunkterne - tidligt eller sen eftermiddag midt i ugen, der kan man finde ro til at nyde skønheden. I haven finder du mestendels stauder, men om foråret, hvor det hele vokser til, er der masser af løgplanter at nyde. Det er de originale gamle trækar, der stadig står der, og den virkning, de har gennem hele haven med de vandrette linjer, placeret tilsyneladende ret tilfældigt i forhold til bedkanterne, giver en helt eminent virkning.



Kæmpebergenia nedenfor er en oldemorplante. En af de allerdejligste, og mange overser dens skønhed, fordi den "vokser op ad jorden" og bliver utrolig gammel samme sted. Mange har dem også umiddelbart for bladenes skyld og fordi de er nogle af de få, der tåler både skygge og tørke. Men se lige blomsten med de orange tulipaner bag! Et syn, der giver energi!


Noget andet, der simpelthen tager pusten fra mig, er nøkketunge. Jeg kan simpelthen ikke blive træt af at se på dem. I blomst er de ok, men når de er på vej - disse kæmpemæssige blade, der på undersiden har samme farve som trækarrene og den klareste græsgrønne farve på oversiden af de skålformede store blade, der minder om "hænder" der rækker op mod beskueren. Det er så gribende! Bogstaveligt talt!

Som du ser: Et motiv, der ikke helt er til at blive træt af. Og herfra takker vi af for maj måned og nogle af alle krukkerne i Tivoli. Jeg lovede lys i kastanjerne, men må skylde til en anden gang. Omvendt er der ALTID en grund til at tage i Tivoli, synes jeg, så hvis du skynder dig, kan du selv nå det. Selvom haven er gennemfotograferet mange gange, er der ALDRIG to motiver, der er ens!


Sådan er det næsten også med krukker i haven her og dette er kun en brøkdel. Bese det selv, men drop at gå derind en mandag i forårsperioden. For dér er de unge konfirmander med lækkert hår mens de maler dagen blå.

Inden længe åbner vi havelågen til skærsommeren, måneden vi alle husker med sol og varme, men som i Danmark kan være lunefuld. Det kan maj også være, og denne maj har været en af de køligere af slagsen. Fuld af vejrmæssige overraskelser, hagl, blæst og slud. Sol, støvregn, grøde og storslåede aftenhimler. At passe en besøgshave, som skal være på toppen HELE tiden, det er sin sag. Og det er de gode til derinde i Tivoli!

Vi ses i juni! 

VIND EN COBB GRILL TIL SOMMERENS UDFLUGTER

$
0
0
GIVEAWAY

Køb det nye magasin og få chancen for at vinde en lækker Cobb gasgrill.


REDAKTIONEN








Alle, der bestiller HAVEFOLKETs sommermagasin 2015, deltager i lodtrækningen om en smart Cobb Premier gasgrill til sommerens udflugter. Har du allerede bestilt magasinet eller er del af vores abonnementsordning, deltager du også i lodtrækningen.

Vi trækker lod den 7. juni, og vinderen annonceres straks herefter på vores facebookside.



OM COBB
Bærbar og ultraeffektiv
Cobb Premier gasgrill til terrasse, camping, båden, udflugter m.m. Grillen kan både grille, stege, bage og røge. Den kan flyttes, mens den er varm og griller ca. 3 timer på en enkelt gasdåse. De rustfrie dele tåler maskinopvask. Grillareal Ø 30 cm – nok til 4-6 personer. Vejl. pris 1.699,- kr. Grillen forhandles bl.a. hos Bauhaus, Silvan, Davidsen og Kop og Kande.

SKVALDERKÅL FOR VIDEREKOMNE

$
0
0
HAVETANKER

Jo flere garvede havefolk, jeg taler med, desto mere går det op for mig, at det sundeste og lettest håndterbare er, at acceptere eksistensen af "den satans ukrudtsplante". Men vil du holde den i ave, så hør her, hvordan du kan gøre det på en times tid i din have her i weekenden. 
TEKST & FOTO: MARIANNE





Jeg har meget! Faktisk har jeg det over det hele, i alle bede, langs alle hækkanter. Ikke overalt i bedene, men mange steder. På udvalgte steder langs "djævlehegnet" står det decideret knæhøjt med lillefingertykke stilke! Spaden kan på en varm sommerdag ikke gå i jorden på store områder lige der, fordi undergrundens jordlag er prophamrende fyldt op med de kraftige rødder fra skvalderkålen. Planter jeg et eller andet, fx Geum, Geranium Phaeum eller lungeurt, for at prøve at tage kampen op, bliver de først pakket ind i avis med jord i for at de kan nå at etablere sig. Alt andet ville være unfair.



Mange har en have, som har fået behandling med så meget knofedt - eller - og langt værre i mine øjne - med ukrudtsgift - at der efterhånden ikke vokser noget skvalderkål what so ever. Og fordi nultolerance overfor skvalderkål har været god stil i en menneskealder, har det skabt et værdimæssigt fundament, hvorpå tanken om at en ukrudtsfri have er lig med en smuk have, hviler. Ingen mellemting. Ingen slinger i valsen.



Dvs. at jeg har fået lavet mig et lighedstegn som er: Har du skvalderkål, så er din have ikke smuk. Men er det nu også rigtigt?

Hånden på hjertet: Jeg vil allerhelst være fri for planten. Punktum. Jo, den udgave med variegerede blade er smuk og kan holdes i en krukke. Men i de megastore mængder, som bare lidt laissez faire kan afstedkomme, det bliver altså nemt for meget for mig. Også selvom skærmene er nogle af de mest bedårende kniplinger fra Moder Jord. Tosset virker det jo at hæge om én slags kniplinger (vild gulerod, fx) og forbande en anden. Ja, og selvom det er glimrende foder til mine søde høns - det giver jo de mest velsmagende orangegule æggeblommer - så kan de altså også godt blive forædte i kålen.

NYORIENTERING
Gennem den sidste tid har jeg talt med en hel masse andre garvede havefolk, og jeg har erfaret, at jeg er faret helt og aldeles vild i mine overbevisninger om, at de skal helt væk. "Lev med dem, eller begræns dem, hvis du absolut vil gøre noget", er budskabet. Hvordan så det? Hør her:

KUR: 
Lad skvalderkålen stå, hvor den står. Eller rettere: Vokse, hvor den vokser. Fjern med jævne mellemrum, måske en lille måneds tid gennem de næste to-tre år alt - som i ALT - overfladisk løv. Sørg for at klippe alle blomsterskærmene af dem - nyd dem i en vase, bedst indendørs - og smid dem så ud, så deres eventuelle modne frø ikke selvsår sig i din have.

Rigtig god "gøren kål på kålen".

FÅ ET SMUGKIG I NÆSTE MAGASIN

$
0
0
OM MAGASINET

Sommeren er lige om hjørnet, og det samme er næste kvartalsmagasin fra os. Mandag aften - den 1. juni - lukker vi for bestillinger i shoppen, men det betyder jo, at du endnu kan nå at få sikret dig dit eget magasin i postkassen.

REDAKTIONEN





Du kan både bestille dette ene magasin, eller du kan bestille abonnement for resten af året.

Bestiller du abonnement til 2015, så bestiller du sommerens store nydemagasin, efterårets magasin med fokus på efterårets haveliv - hvor vi både viser smukke efterårshaver, stiller skarpt på biavl og honninghøst, lærer at binde buketter fra en af Helsinges lækre blomsterforretninger, og så skal vi i skærehaven med Lene og Marianne og se dem gøre kunsten efter. Magasin nr. 4 er det store julemagasin, hvor vi som altid giver dig masser af inspiration til din jul - også i haven! Bestil nu og deltag også i lodtrækningen om en lækker Cobb grill.

Du kan se et sneak peek fra det kommende magasin her:





CHEVRE CHAUDE MED GRILLET PÆRE

$
0
0
GASTRO

Har du nogensinde siddet med et menukort på en café i Paris, er du med stor sandsynlighed faldet over retten Chevre Chaude, gedeost på flute med fransk sennepsdressing. 


TEKST OG FOTO: KARINA






Den bløde gedeost og det sprøde brød serverer vi her med en nem salat med skalotteløg, valnødder og en klassisk fransk dressing. For at kræse lidt ekstra om retten, smider vi et par halve pærer på grillen. Læs med her og se hvad du skal bruge.  

Det skal du bruge: (Til 2 pers)
  • 250 g hjertesalat
  • 3 skalotteløg
  • 2 pærer 
  • 1 rulle gedeost
  • 1 groft flute
  • 100 g valnødder
Til dressing
  • 1 dl ekstra jomfruolivenolie
  • 1 spsk hvidvinseddike
  • 3 tsk dijonsennep
  • 1 1/2 spsk honning
  • Salt og peber




Sådan gør du 
Sennep og honning kommes i en skål og tilsættes olivenolie og hvidvinseddike.
Rør godt rundt, smag til med salt og peber og lad dressingen trække i en halv times tid.
Salaten plukkes i mindre stykker og blandes med valnødderne og løgringe fra 3 skalotteløg.
Flute og gederulle skæres i skiver og pæren halveres.
Når grillen er varm lægges de halve pærer på med den inderste del mod grillristen.
Herefter lægges brødskiverne på grillen, og når de er blevet ristet på den ene side vendes de, hvorefter gedeosten lægges på. Osten skal kun lige smelte en smule.
Når brødet er klar og pæren har taget lidt farve, anrettes det på en tallerken sammen med salaten.



Hæld lidt af dressingen over salaten eller stil resten på bordet, så dine gæster selv kan spæde til.  
Velbekomme. 

TEMA: HAVEDESIGN FOR ALLE

$
0
0
LEDER

Ligegyldigt om en have er udarbejdet af en professionel eller haveejeren selv, handler havedesign om at skabe et uderum som opfylder haveejerens stil, æstetik og unikke behov. Som den kunst vi hænger på væggene eller det tøj vi vælger at klæde os i, tager måden vi designer vores haver på også afsæt i vores smag. Derfor er min have unik og derfor er din. Hvor end du er og hvem end du er, er havedesign til og for alle.






Helt som vi beslutter, hvilke funktioner vores rum i hjemmet skal have, og helt som vi indretter dem, gør vi det samme i haven. Valg af hække, hegn, belægninger mv. er en æstetisk sag og deres placering i relation til det praktiske såvel som til formsproget. I denne måned vil vi se nærmere på nogle haver, hvor formsproget er særligt karakteristisk. I New York besøger vi en lommehave, som byder på rene linjer og en velkomponeret plantesammensætning. Vi bliver fortsat på den anden side af landegrænsen og tager en tur til Barcelona. Her besøger vi byens botaniske have, hvis formfuldendte design er en verden for sig. Jeg har længe villet se den, og efter at jeg nu har oplevet den, er den klart kommet på min liste over favorithaver.
Herhjemme skal vi også besøge et par haver. Peter Wibroe, som mest af alt er kendt for sin karriere i reklamebranchen, bor nord for København. Det er der nu ikke noget specielt ved, men det er der ved hans have. EXILLION, som Wibroe har navndøbt sin private have, er et pragtstykke udi barok havekunst. Vi har været der med kameraet og ser frem til at vise dig en reportage derfra.

En have, som du ganske sikkert kender, er Claus Dalbys have i Risskov. Hvilken stil haven hører under er vi ikke helt nået frem til andet end "Claus Dalbystil" og skøn er kun et fattigt ord, hvis vi blot skal beskrive haven med ét. Er du som os helt vild med Claus' have, så glæd dig til de kommende 4 søndage, hvor vi vil bringe en lille serie om nogle af Claus' mange haverum.

Udover alle de fine haver, vi i denne måned vil vise, glæder jeg mig også til at vise dig en havedesign, der ikke for mere end en måneds tid siden har forladt tegnebrættet. De første spadestik er taget, og vi rapporterer fra den spæde start.

Udover alle havebesøgene skal vi naturligvis også kigge lidt på planter -  i denne måned fra den skulpturelle afdeling. Fra shoppingfronten vil vi også vise et par fristende sager, og så har vi som altid samlet en række relevante artikler forneden, som du kan læse eller genlæse.

Til sidst vil jeg blot byde dig velkommen til en måned med havedesign som tema. Til en måned med nøje udvalgte haver, som kan noget ganske særligt.

God fornøjelse 






K O M M E N D E  T E M A A R T I K L E R

ARKITEKTHUSET FIK SIN HAVE
Omkring den nyopførte og arkitekttegnede villa stod grunden tilbage som et næsten tomt stykke lærred. En gruppe træer, et skrånende terræn og et ønske om en masse planter med flotte efterårsfarver er udgangspunket for designet af denne have. Se med her hvor vi viser billeder fra den spæde start.

BYRUM I NEW YORKS MANHATTAN
På en tur til New York stødte jeg på dette haverum klemt ind mellem to kareer. Et lækkert anlæg -midt i den pulserende by - der i den grad blev benyttet af byens beboere i arbejdspauser, på vej til og fra, til en hyggesnak mv. Tag med et lille smut til storbyen.

EXILLION - EN BAROK HAVE
Når man har levet et udskejet liv i sus og dus, er der ikke noget at sige til, at stramme linjer, fokuspunkter og beskæring pludselig kan blive en livsstil. Det bruger den tidligere reklamemand Peter Wibroe nu de fleste af sine vågne timer på, og han nyder hvert eneste sekund! Kom med i hans exil-have.
NÅR GRAFIK OG BOTANIK MØDES
I HAVEFOLKETS sommermagasin viser jeg en smagsprøve på én af mine nye yndlingshaver. Se mere her fra Botanisk Have i Barcelona, hvor skæve planter huserer og elementerne regerer - hvor grafik og botanik mødes.

FENNIKEL - ET FORMSTÆRKT INDSLAG I HAVEN   
Den hører jo godt nok til i køkkenhaven, men i staudebedet er den også fantastisk. For ikke alene smager fennikel skønt, den er også et superflot og formstærkt indslag i haven. Se blot her.

LÆKKERIER TIL HAVEN
Selvfølgelig skal vi i denne måneds tema, der handler om havedesign, også en tur omkring design til haven. Vi har fundet nogle virkeligt lækre sager frem, nyheder såvel som gode klassikere. 

SKAVGRÆS - IKKE HELT UALMINDELIG
Jeg så den første gang ved The Highline i New York. Dengang tænkte jeg at den nok ikke var helt almindelig. Sidenhen har jeg lært den lidt bedre at kende, og til min store overraskelse fandt jeg ud af at den ualmindelige plante ikke var helt så ualmindelig igen. Måske kender du den, skavgræs? Gør du ikke så læs med her.


Og så byder vi i denne måned på en miniserie fra 4 lækre haverum hos Claus Dalby:

#1: EN SUNKEN GARDEN
Mange vil nok give mig ret i, at en have bliver hyggeligere, når den inddeles i rum. Men hvordan gør man? Vi har besøgt Danmarks havemand nr. 1 i Risskov og tager dig over de næste par uger med ind i rum fra den private have. 
#2: PÅ TERRASSEN
Her skal vi besøge endnu en terrasse hos Claus. Terrassen ligger ved  et af hans mange væksthuse og er med til at give et roligt sted midt al blomsterfloret. Her kan man nyde stilheden under uret.


#3 - EN HAVE I HAVEN
Fra terrassen, som vi besøgte i sidste uge, kan man gå direkte ud til et af de største staudebede i Claus' have. Selvom stien gennem dobbeltbedene er bugtet, skal man ikke lade sig narre af den naturlige form. Kulissen er styret af den stramme taks klippet i flotte formater - og det giver ro til blomsterfloret, som Claus også er ekspert i at mestre.
#4 - EN SKJULT OASE
Allernederst i haven hos Claus møder man dette lille haverum. Selvom det ligger i umiddelbar nærhed af den tilstødende villavej, så er her endnu en skøn oase med tid til eftertænksomhed. Rummet er styret af stramt klippede formationer af avnbøg og ovenover i den modsatte side svæver kronerne af de formede tretorn. Intet er overladt til tilfældighederne.


TIDLIGERE ARTIKLER OM EMNET

DE ALLERFØRSTE OVERVEJELSER
Skal du i gang med en helt ny have kan det være givende at bruge tid på overvejelser, før der tegnes.
Vi giver her et forslag til, hvordan du griber det an. LÆS MERE

OPMÅLING AF HAVEN
At opmåle sin have er ikke det mest sexede i verden, det indrømmer jeg gerne. Men svært, det er det ikke, og faktisk er tidspunktet ret godt lige nu. Haven er nogenlunde fremkommelig - og ja, et eller andet skal man jo bruge tiden på inden foråret sætter ind. LÆS MERE

SKITSERING I HÅNDEN
Når man selv kaster sig ud i at designe sin have, er der mange måder at gribe det an på. Nogle bruger tegneprogrammer på computeren. Jeg tænker bedst med pen og papir - og manifold. LÆS MERE

MOOD BOARD
Når du starter forfra på en helt ny have, skal i gang med renovering af en eksisterende eller måske bare går i gang med at planlægge et nyt område af haven, kan du samle tankerne med et "mood board". LÆS MERE 

DESIGN DINE BEDE
Tag intimiteten fra en lille gårdhave med ind i havedesignet eller skab store voluminøse prydbede. Der er mange muligheder - vi ser på nogle principper. LÆS MERE 

32 OPSKRIFTER TIL STAUDEBEDENE
Lindhardt og Ringhof har en bog på hylden, der giver nybegyndere udi stauder inspiration til at komme i gang med den ædle kunst - at sammensætte et staudebed. Vi har læst med. LÆS MERE

BUSKE, FARVER & HAVEDESIGN
Der er mange gode grunde til at have buske i haven. Med de helt rette valg, kan buskene give en ekstra dimension i både farve og form. LÆS MERE 

TÆNK DIN HØJBEDSHAVE
Nina Ewald giver her opskriften på de emner, du skal tænke over, før du går i gang med at planlægge din nye højbedshave. LÆS MERE 

INDRETNING AF EN KØKKENHAVE
Skal du i gang med at anlægge et nyt rum til køkkenhave? Vi har lavet et forslag til, hvordan en køkkenhave med højbede kunne se ud. Kig med og få inspiration til din egen tegning. LÆS MERE

TERRASSEN BLEV STRAMMET OP
Den trætte, gamle terrasse kom på tegnebrættet og blev til tre små haverum i klassiske og enkle materialer. LÆS MERE 


UDVIDELSE AF PERGOLAEN I LENES HAVE

$
0
0
REDAKTIONENS HAVEDAGBOG

Endnu en uge er gået. Der har været travlhed indendøre med at rive det gamle køkken ned og gøre klar til det nye, som bliver leveret i den kommende uge. Derfor - og fordi der er blevet lagt sidste hånd på sommermagasinet - har der ikke været megen tid til havearbejde i ugens løb, men til gengæld blev weekenden delvist brugt derude, og vi fik styr på et hængeparti, som var begyndt at haste.


Jeg har dog fået taget lidt billeder, for lidt frisk luft i lungerne skal man jo have!

TEKST & FOTO: LENE



På grund af køkkenplanerne er vores udekøkken blevet flittigt brugt i den forgangne uge, og selvom  vejret ikke har vist sig helt fra den side, vi kunne ønske, har der været nogenlunde læ, og med elvarme i loftet har vi sagtens kunnet stå derude og kokkerere.

Her fra min plads ved gasblussset har jeg nydt at se ud i haven, hvor alting gror i ekspresfart. Særlig glad er jeg for at det endelig er lykkedes for mig at få tulipanerne integreret bedre i staudebedene. Jeg har i mange år været træt af de nedvisnende blade, og når jeg har læst at de omkringstående stauder jo dækker for bladene har jeg tænkt: Ja, godmorgen min bare. Men nu har jeg fået plantet stauderne så tilpas tæt, og har sat tulipanerne ind imellem, i stedet for at indrette stauderne efter tulipanerne. Det er jo egentlig logik for burhøns, og jeg kan ikke fortælle, hvorfor det ikke er lykkedes for mig noget før, men nu funker det!



Nå, men til hængepartiet: I et hjørne af haven, opad raftehegnet til den ene nabo, har vi i et par år haft en rose, Helena Lykkefund, også kaldet honningrose. Den er blevet sparsomt beskåret, og den vokser igen i år som en gal. Den hænger hen over bøgehækken og ned over brændestakken, og de længste ranker er omkring 3 meter. Nu skulle den have lidt støtte.

Vi fik lagt tværlægter ovenpå de to eksisterende lægter, og så var det en smal sag at få bundet de lange rosenranker fast. Her under det kommende duftende rosenflor glæder jeg mig til at spise mine havregryn. Der er nemlig plads til en stol i morgensolen.


Det er skønt med endnu et tjekmærke på listen, som nu er skrumpet betragteligt ind. Der er faktisk ikke de store projekter i støbeskeen, kun almindelig vedligeholdelse. Men lur mig, om ikke jeg i løbet af sommeren får en idé eller tre!

DEN ARKITEKTTEGNEDE VILLA FÅR SIN HAVE

$
0
0
TEMA: HAVEDESIGN 

I godt et år har vi on/off bistået en familie med rådgivning omkring anlæggelsen af en ny have. Forløbet har været sideløbende med opførelsen af en helt ny arkitekttegnet villa.

TEKST & FOTO: LONE & KARINA 






Fordelene ved at være med helt fra de første tegninger af selve byggeriet er indlysende. Af samme grund har vi nemlig haft muligheden for at være med i overvejelserne omkring husets sammenhæng med det omgivende terræn i form af trapper, og ligeledes har vi været inde med rådgivning omkring nivellering af terrænet, der var noget mærket af nedbrydning af den gamle villa, der lå her på grunden.

Hele området nord og øst for huset er fredskov og denne får lov til at leve sit eget vilde liv med alle de planter, der stortrives i dette miljø. Opgaven har været, i nærmiljøet omkring huset, at skabe en have, der kunne spille op til den stærke arkitektur fra Ravn Arkitektur og samtidig ikke stikke af fra den smukke fredskov.

Familien har tidligere boet nogle år i Japan, så ønsker om smukke farver - ikke mindst høstfarver - har været stort. Ligeledes behovet for en køkkenhave og velplacerede områder til ophold og hygge.

FØR VI GIK I GANG
Efter boligens opførelse var afsluttet slut 2014 var vi forbi grunden igen og kort efter lå vores overordnede haveplan klar.

Denne indebar en løsning af den sidste terrænregulering, som familiens entreprenør har varetaget først på foråret, mens vi afsluttede beplantningsplanerne.





OM LINJERNE & PLANTEVALG
Den nære have er løst med to primære haverum - mod nord og mod syd.

Haven nord for huset
Haverummet, der ligger nord for huset, er absolut ikke et typisk rum for en villas nordhave, da haverummet har så omfattende en størrelse, at solen har ganske gode betingelser. Med dette udgangspunkt er haverummet her blevet gæst for en gårdhave med højbede til hjemmedyrkede grøntsager og krydderurter kombineret med en pergola til spisning under åben himmel. Fra husets øverste etage er der direkte udgang fra køkken til gårdhaven.



Mod vest ligger "Syrenhaven", der er en enghave omkranset af snebær, syrener mv. som afskærmning mod villavejen. Syrenerne udsender de skønneste dufte i forårsmånederne og de kombineres et rigt omfang af pinseliljer i græsset, idet løg hertil skal lægges i efteråret. Stemningen, der skabes i det lille haverum, er en lille hilsen til den forrige villa - et lille husmandssted med tilhørende udhuse - der lå her på grunden, før de nuværende ejere tog over, brød ned og byggede nyt.

Pergola og gårdrummet i øvrigt er i en strammere stil med lækre, sorte listekonstruktioner omkring siddeområdet, listehegn der omgiver hele gårdrummet mod fredskoven (dog ikke højrere end at man som stående kan se over det) og så et stort fliseareal med plads til højbede af cortenstål og plads til en solstol eller to, hvor man kan sidde ganske ugeneret for indkig.



Haven syd for huset
Her har en gruppe af eksisterende træer været styrende for designet. De har fået selskab af tre store parterrebede, der fyldes med prydgræsser, azalea og smukke rønnetræer med gule frugter. Parterrebedene er anlagt som forlængelse af en støttemur og træterrasse, der har været en del af boligens opførelse. Arealet gennemskæres af en lang flisebelægning, der spejler sig i et vinduesparti, der går fra gulv til loft, så man - når man går ned af den indvendige trappe - ud gennem vinduet kan lade blikket løbe langs stien og yderst fange parterrebedene, der vil skifte udtryk med årstiderne.




Som farveeksplosion i foråret er her planlagt forårsløg, der tilføjer gult, orange og purpur. På de to mood boards herunder ses billeder af planterne fra vinter til efterår, hvormed vi har ønsket at give familien et indblik i de farver og former, de har i vente. Ligeledes er der angivet en skitsering af planternes fordeling i de tre parterrebede.


Hvis du vil se mere af haveplanen inkl. randbeplantning med farvespil etc., så kan du finde den på hjemmesiden HAVERUM.COM - under PROJEKTER, hvor hele projektmappen ligger som fil på ISSUU.


I DAG - EN HAVE ER PÅ VEJ

Vi afsluttede haveplanen i slutningen af marts, og siden har familien haft travlt med anlæggelse af haven. Ikke alle dele er på plads endnu, men de er kommet rigtigt langt.

I går var vi på besøg for at se status og har taget fotos, så du kan se, hvordan haven ser ud lige nu.

Vi vender tilbage til haven senere, når den er helt afsluttet med planter mv. Måske i efteråret, hvor man kan nyde de smukke efterårsfarver.

Indgangspartiet, som ses her til højre, har været en del af udgangspunktet for valg af materialer til den øvrige have. Betonfliser, pigsten, sort træværk og cortenstål var helt naturlige elementer at trække med ud i den nye have.

For enden af flisegangen her er plantet en stjernemagnolie, som på sigt hvert forår vil lyse op på den rustrøde baggrund.

Til højre for flisegangen skimtes kort nordhaven, hvor en gårdhave er under opbygning. Den vender vi lige tilbage til senere.

Vi starter nemlig haveturen syd for huset. Her er de store parterrebede under opbygning. Her ses den lange flisegang, der starter og stopper ved vinduespartiet, der spejler den indvendige trappe og giver det lange kig indefra som beskrevet tidligere.

Parterrebedene kantes med cortenstål og mellem bedene lægges pigsten - en belægning, der giver en smuk kulisse til prydgræsserne, der kommer til at dominere i parterrebedene.

Det er et stort arbejde at anlægge bede på denne måde, men til gengæld så er der styr på kanter og vedligeholdet bliver sidenhen til at overskue, hvilket har været et stort ønske for familien.




Haven her er tegnet med stor respekt for de omgivende kulisser.

De store træer flankerer både hus og have i den fredede skov og er utroligt smukke i sig selv, og det ville være en katastrofe at lave et havedesign, der blev for lille i skala!

Det er en af grundene til, at vi har valgt at tegne de lange parterrebede, der, når elefantgræsserne får fat, vil stå med aks i op til 2 meters højde.

For enden af parterrebedene - modsat støttemur - står et velafgrænset bed, "skovbedet" med eksisterende træer i god højde. Disse suppleres med himalayabirk, der har så grafisk smukke stammer.

















Dette bed tilføjer igen højde og fungerer som pendant til de store træer i fredskoven.

























Når man bor med en fredskov, er det spændende hvor meget af haven, man får lov til at have for sig selv. Harerne trives i hele dette villaområde og naturligvis også her i skoven kommer de på besøg. Af samme årsag er gårdhaven tegnet med listehegn hele vejen rundt, så der - hvis de vilde dyr får smag for køkkenhavens sprøde urter - kan lukkes med et par lette trælåger i hver side.

GÅRDHAVEN
Og derfor skal vi nu også om at se på gårdhaven. Her er søjlerne til pergolaen rejst, belægningerne er lagt og de høje bede til urter er på plads.


Højbedenes højde gør at de rustne flader for alvor bliver en signifikant medspiller i haverummet. Ligeledes giver de en behagelig arbejdshøjde.




For at skabe lidt dynamik på den store belægningsflade, er der desuden indbygget et bed i fladen. Her er plantet en gulbladet tretorn - Gleditsia 'Sunburst' - der med sin fintfligede krone skaber en let flimrende skyggeeffekt på den store betonflade.



Inden længe skal hele gårdrummet kantes med et sortmalet listehegn. Dog ikke højere end at man fortsat har fornemmelsen af at sidde midt i den imponerende skov. Langs listehegnet har vi lagt op til beplantning med bærbuske mv.


Hvis du undervejs har undret dig over familiens hurtige anlæggelse af græsplænen (siden de viste fotos af bar jord i marts), så skylder vi lige at fortælle at græsplænen er anlagt som rullegræs. Det giver behov for velplanlagt vanding over hele den kommende sæson, men omvendt gør det, at haven hurtigt er klar til brug. På flere måder.




Du kan se haveplan, plantevalg og meget mere af projektet på HAVERUM.COM:
Moderne have til en livsnyderfamilie.


HVORNÅR BLOMSTRER KASTANJETRÆER?

$
0
0
HAVEBREVKASSEN

Henrik Christian Trøst Nørby har skrevet til brevkassen for at høre om, hvor længe han skal vente før hans kastanjetræer vil blomstre. Vi har et svar til ham.

SVAR: MIMI HVASS, HAVEPANELET
FOTO: MARIANNE







Kære Havefolket

Hvor stort eller gammelt skal et kastanjetræ være, før det sætter blomster/kastanjer?

Med venlig hilsen
Henrik

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

Kære Henrik

Jeg vil tro, at træerne skal være 7-10 år gamle. Dette siger jeg ud fra de erfaringer, vi har her på SITAS planteskole. Måske kan det godt være anderledes ude i den vilde natur.

Med venlig hilsen
Mimi Hvass
www.sitas.dk



Har du, som læser med, erfaring med emnet og måske flere gode råd i forbindelse med dagens brevkassespørgsmål, så er du som altid meget velkommen til at skrive med via brug af kommentarfeltet. 



Vil du læse flere brevkassespørgsmål og -svar, kan du finde dem alle her.
Du kan også læse mere om HAVEFOLKETs havepanel og de eksperter, der står klar til at svare på dine spørgsmål. Find dem her.

NU BLIVER NØRREBRO VILDERE

$
0
0
ÅBNE HAVER

Der foregår mere og mere i byerne, som handler om vildskab. Og nej, det er ikke de der vilde distortionfester, vi mener. Det er byfolket, der er vilde med vilde områder og vilde planter. Byfolket tager havehandskerne på og planter "vild" natur, så de kan få det lidt vildere. Denne gang er det på Nørrebro i København. 


TEKST: MARIANNE OG STATENS NATURHISTORISKE MUSEUM
FOTO: STATENS NATURHISTORISKE MUSEUM


Nej, det handler hverken om brosten eller distortionfester på Nørrebro, når Statens Naturhistoriske Museums hjemmeside inviterer til at gøre Nørrebro lidt vildere. Det handler om offentlige plantedage, hvor også du kan deltage (hvis ikke du bor for langt væk), så flere dele af Nørrebro kan komme til at blive skønne, grønne rum. Dem ser vi i disse tider flere og flere af i byerne. Det initiativ vil vi gerne støtte og du kan komme med, hvis du har lyst. Det er gratis, men du skal tilmelde dig.

På hjemmesiden skriver de:

"I løbet af 2015 og 2016 bliver Nørre Campus ved Zoologisk Museum omdannet til et blomsterflor af vilde planter midt i byen. Tilhørende information og undervisningsmateriale om dansk natur og biodiversitet skal give børn, voksne og skoleklasser appetit på at opleve mere natur ude i landet.
Vær med til at skyde projektet i gang ved at plante de første spæde skud. Museets skoletjeneste vil være til stede på dagen med aktiviteter for de mindste, som kan få deres egen stikling med hjem til haven eller vindueskarmen. 

Du skal huske påklædning, der passer til vejret, og som kan tåle lidt jord på ærmerne. Vi har handsker, graveskeer og byder på en sodavand som tak for din hjælp."

Det bliver sjovt, siger de inde fra Universitetet. Du tilmelder dig her:  STORE PLANTEDAG MED VILD CAMPUS

SKAVGRÆS - IKKE HELT UALMINDELIG

$
0
0
PLANTEPORTRÆT

Jeg så den første gang ved The High Line i New York. Dengang tænkte jeg, at den nok ikke var helt almindelig. Sidenhen har jeg lært den lidt bedre at kende, og til min store overraskelse fandt jeg ud af, at den ualmindelige plante ikke var helt så ualmindelig igen. Måske kender du den - skavgræs? Gør du ikke så læs med her.

TEKST & FOTO: KARINA


Selvom den hedder skavgræs er den slet ikke nogen græs, men faktisk en art fra padderokkeslægten. Selvom den måske ser lidt eksotisk ud er den det ikke, for den findes nemlig i Danmark på fugtige enge i den vilde natur.

SKAVGRÆS
Equisetum hyemale

Skavgræs kan blive op til  90 cm høj og har en opret vækst. Den udmærker sig ved at være vintergrøn og får små sjove sporehuse på spidsen af de flotte leddelte skud. Eftersom den trives bedst i fugtig jord, er det betingelserne, man må ha' for øje, hvis man vil have den i haven. Den info havde jeg desværre ikke hæftet mig ved, da jeg sidste år anskaffede mig et par stykker, med det resultat at de døde for mig.

Hvordan man sørger for fugtig jordbund her på The High Line i New York ved jeg ikke, men jeg gætter på at her må være tale om et integreret vandingssystem i bunden af plantebeholderen.  




- Fint ser det under alle omstændigheder ud. 
Kendte du mon til skavgræs, eller er den også ny for dig? 






FAKTA

NAVN: Equisetum hyemale
DANSK NAVN: Skavgræs
LYSFORHOLD: Halvskygge
HÅRDFØR: Ja
JORDBUND: Fugtig
VÆKST: Opret
STØRRELSE: Bliver op til 90 cm
BLOMSTRING: Nej


Viewing all 1793 articles
Browse latest View live