Quantcast
Channel: HAVEFOLKET
Viewing all 1793 articles
Browse latest View live

PLANTESKILTE TIL ALLE SÅNINGERNE

$
0
0
HAVEFOLKET TV

Lene viser nogle af de mange muligheder der er for at lave kreative planteskilte.


TEKST & VIDEO: LENE & MARIANNE











Du er sikkert i gang med at så, plante eller sætte indkøbte, færdige planter i potter. Og så skal du bruge nogle navneskilte, så du kan se, hvad det er, der står der. Hvorfor? Fordi det er så mange gange lettere at passe planten, når du ved, hvad den hedder. Så kan du nemlig altid slå den op. I dit planteleksikon, hos Onkel Google eller her i HAVEFOLKET, hvor vi også skriver planteportrætter, hvori dyrkning omtales.



Men hvilke planteskilte skal du vælge? Ofte er de dyre eller også er de måske lidt kedelige. Vi kommer med lidt alternative idéer. Der er mange mange flere. Du kommer måske selv på en idé efter at have set videoen? 


Du kan se mere HAVEFOLKET TV lige her
Eller klikke videre på YouTube-kanalen og se alle videoer udgivet af HAVEFOLKET. 

GRÆS ELLER MOS?

$
0
0
HAVETANKER

Nu er det lune forårsvejr en del af alle aprildagene og det kan mærkes i haverne. Travlheden og livet derude kan pludselig  høres, og der er gang i den, når vi kigger hen over hæk og hegn og havelåge. Hvad har du travlt med? Sikkert noget med oprydning, klargøring, tilplantning eller andet. Måske skal græsset have en overhaling? 


TEKST & FOTO: MARIANNE




Jeg har mange gange taget tilløb til at ville skrive et eller andet om græsplænen i disse fredagsartikler, men det er endnu ikke rigtigt lykkedes mig. Dels er det mine "drenge" der tager sig af den del af haven, dels er jeg af den opfattelse, at der er alt for meget af det, (græs, altså - bede er bare bedre). Jeg er på det nærmeste ligeglad med om plænen er trimmet og friseret og ukrudsfri - ja, jeg bliver faktisk så meget mere glad af at se tusind tusindfryd og gå med bare tæer på blødt dugfrisk mos end at tænke på alt det gift, der står og lokker på havecentrenes hylder med henblik på at skabe en ren grøn plæne. Men en nyslået græsplæne, den indtrængende duft af det friske grønne græs, dets evne til at gøde og holde på fugt samt afværge det værste ukrudt, når det bliver lagt under buske og i bedene, det er alt sammen lig med lykke for en haveejer som mig. Så græs er og bliver et velkomment indslag i haven. Ellers kan vi jo heller ikke spille badminton eller kongespil, når familien er samlet og det er for os noget af pointen med at have en have. 



Men indrømmet: Det her er der ikke jo voldsomt meget " I HAVEN I WEEKENDEN" over. Dér plejer jeg jo at give anvisninger om, hvad der er godt at gøre lige nu, hvordan du gør dette og hint og sådan noget. Det  får du så ikke denne gang. Her får du mere en anledning til at overveje, hvordan din græsplæne egentlig skal være.

Det får du så ikke denne gang. Her får du mere en anledning til at overveje, hvordan din græsplæne egentlig skal være.

TO DO? 
Jeg kan jo selvfølgelig godt sige, at det er ved at være nu, du kan trække dit monstrum af en plæneklipper ud af dit skur og forklare den, at den skal i gang igen efter vintersøvnen. Men det har du nok selv tænkt på. Og jeg kan også fortælle om, at du både kan købe og leje plæne-luftningsmaskiner og mosfjernere og diverse kemiske midler i dit have- eller byggecenter. Vi har afprøvet det alt sammen på min matrikel og er med årene blevet enige om, at der er bedre ting at bruge sin vågne frie tid i haven på. At der er mange haveejere, for hvem plænen er og bliver en stolthed og hobby at pleje og passe, har jeg dyb respekt for. Vi har hver vores passioner, og der skal være plads til os alle. Der er jo faktisk ikke noget, der er mere rigtigt eller forkert end andet. Det er alt sammen et spørgsmål om at træffe et valg.

Men hvis du nu skal til at slå græs igen, så kan jeg da også fremhæve, at det er vældigt smart at se maskinen efter, sørge for at skæret er skarpt og fri af rust, at der er brændstof på tanken og alt det der. Indlysende, skønt jeg ved, at mange springer det led over. Hos os er det altid med en vis spænding, vi starter maskinen. Den er kold, den hoster og harker og misser med øjnene i den spæde skarpe forårssol. Den er slet ikke "i form". Jeg har forsigtigt foreslået, at den bliver trukket ud af sit vinterhi i en times tid før brug - sådan for at den kan vænne sig lidt til tanken om at skulle i gang igen. Jeg forestiller mig, at den bliver mere samarbejdsvillig sådan. "Drengene" ser derimod overbærende på mig og har pænt repliceret, at de vil overveje det. Jeg smiler til dem; fint med mig. Blot jeg får alle de dejlige dufte, jorddække og noget kort, velklippet, grønt og blødt at gå på. Noget som giver øjet ro og ånden næring.

Velkommen til en ny græsplænesæson.

ET ENKELT STATIV TIL KLATREPLANTERNE

$
0
0
TEMA: DIY

På sidste års haverejse til England stødte jeg på denne geniale løsning til støtte af klematis, klatreroser mv. Tanken var straks, at den kan man da fint selv lave. 
Måske er det også noget for dig?

TEKST & FOTO: LONE








I denne muromkransede have faldt jeg over en fin gruppe af klematis på stativer. Stativerne står smukt i ubehandlet træ, og når man kommer tættere på, er det tydeligt, at det er en ganske enkel konstruktion. Og dog alligevel ret effektiv.

Hvert stativ består af 4 stave - af lærk vil jeg tro - og de er surret godt sammen i toppen med ståltråd, idet der er lavet en lille afrunding i toppen af hver stav samt et spor i den ene side, så ståltråden kan få fat.

Det geniale ved løsningen er desuden, at det til efteråret er let at tage op og pakke sammen. Og stavene fylder tæt på ingenting, når stavene stables i en lille bunke eller parkeres stående i et skur.

En snild løsning - let at gøre efter. 

ÆRTESUPPE MED RAMSLØG & SAVOYCHIPS

$
0
0
OPSKRIFTER 

Om en lille måneds tid vil mange danske skovbunde være dækket med ramsløg og allerede nu kan de erhverves i butikkerne. Se med her, hvor vi laver en suppe baseret på løgplantens delikate og supersunde blade. 

TEKST: KARINA
FOTO: MARIANNE & KARINA  




De er nemlig vildt sunde, bladene, og flere steder hævdes det også, at planten er sundere end fx hvidløg og citron. Ramsløg er fyldt med vitaminer og er derudover med til at sænke blodtrykket, såvel som de virker antibiotiske og appetitfremmende. Bladene som mest minder om hvidløg i smag, kan bruges til pesto, salater, i wok, grøntsagsmos blandt meget andet, og frøene kan syltes som kapers. Vi har brugt dem som et spark til ærtesuppen og som tilbehør har vi lavet chips af savoykål.


ÆRTESUPPE MED RAMSLØG 
Ærtesupper er en utrolig nem og familievenlig ret, som ikke kræver meget tid i køkkenet. For at give suppen et lille løft har vi tilsat ramsløg. Se her hvad du skal bruge:

(Til 4 pers.)

20 g friske ramsløg
500 g ærter 
1 dl hvidvin
4 dl grøntsagsbouillon
1 dl piskefløde
Salt og peber

Sådan gør du: 
Skær bladene fra ramsløg i mindre stykker.
Blancher ærterne i 2 minutter og blend dem sammen med ramsløgene og 1 dl af kogevandet.
Hæld hvidvinen i en gryde og lad den koge ind til det halve.
Tilsæt de purérede ærter og ramsløg og derefter 4 dl bouillon.
Lad suppen reducere en smule og tilsæt herefter piskefløde og smag til med salt og peber.

SAVOYCHIPS 
Der er rigtigt meget grønt som kan blive til gode og sprøde chips. Gulerødder, pastinak og rødbede er blot nogle af de grøntsager, du kan bruge og ligeledes kan du gøre kålblade til små sprøde og salte sager. Som en helt almindelig snack er de lækre, men også som tilbehør til suppen i denne  opskrift.
De er ikke svære at lave, men du skal holde øje med dem, så snart de er kommet i ovnen, så de ikke bliver brændte. Du skal bruge følgende:

Bladene fra 1/2 savoykål 
2 spsk. olivenolie 
En god flagesalt

Sådan gør du: 
Varm ovnen op til 200 grader. Skyl kålbladene grundigt og læg dem på et rent viskestykke. Bladene skal være helt tørre, så brug viskestykket til at duppe de sidste rester vand væk. Fjern stokkene og riv bladene i mindre stykker. Læg dem herefter på en bageplade og vend dem i olie. Drys med salt og sæt dem i ovnen i 5-6 minutter. De smager fælt hvis de bliver brankede, så husk at holde øje med dem.



En lille skålfuld forår garneret med hornvioler - hvis man ikke kan lade være. Velbekomme!


Læs også:

RAMSLØGSKAPERS PÅ TO MÅDER
Vi bringer her et par opskrifter fra Anne Hjernøes bog "Annes spisekammer" med de nordiske ramsløg.



RAMSLØG ELLER LILJEKONVAL?
Kend forskel på ramsløg og liljekonval! Det kan ultimativt betyde forskellen på liv eller død, ikke at kunne det.


PERLEOTTO MED GULERODSCHIPS
Perlespelt er kerner fra den gamle nordiske urhvede. Den kan både spises som morgengrød eller som denne nordiske variation af risotto.

KARINA PLANTER UD

$
0
0
REDAKTIONENS HAVEDAGBOG

I ugen her skal jeg først og fremmest plante stauder ud, og hvis vejret er til det, påbegynder vi et mere omfattende stykke havearbejde. Sidstnævnte går ud på at udskifte alle havens fliser med tegl. Det bliver hårdt, men det bliver godt. Og i
nden udplantningen kan finde sted, er der også lige et hegn, der skal males. Ja, der er nok at se til.

TEKST & FOTO: KARINA 



Hvis vi starter med hegnet, så skal de sidste hvide planker males sorte. Mest besværligt bliver det i hjørnet ved ét af mine staudebede, hvor også en syrenbusk har plads. Foruden at skulle slås med syrenbuskens grene er der også lige de mange løgplanter, der skal vises hensyn til. Måske får jeg kvast et par stykker i min klodsede færd, men jeg vil forsøge at gøre mig umage med at skåne dem.


Stauderne, som skal plantes ud, har min mand foræret mig, efter jeg meget grundigt har overbevist ham om, at staudebedene i forhaven skal have flere græsser og færre, men større, plantemasser. Man kan så sidde og tænke, at en nyerhvervelse af flere stauder da ikke hænger sammen med ønsket om færre planter, men efter en hård oprydning og et kæmpearbejde med at flytte de gamle stauder til andre områder i haven, så jo.

Af nye planter tæller græsserne lampepudsergræs, Pennisetum 'Karley Rose', og koreansk havesandrør, Calamagrostis brachytrica, og af stauder pileurt, Persicaria amplexicaulis 'Alba',  kvæsurt, Sanguisorba 'Pink Brushes'  og mandstro, Eryngium yuccifolium - som du i øvrigt kan se i HAVEFOLKETs forårsmagasin på side 43 og på Lones tur til Millenium Garden i UK. Stauderne er alle fra Staudestedetsom vi har portrætteret her på HAVEFOLKET. Klik endelig på de markerede links, hvis du vil se og læse mere.



Teglene har jeg sådan glædet mig til at fortælle om. I øjeblikket står de selvfølgelig stadig på paller, men et par stykker har da listet sig ud i haven. Vi skulle vurdere, hvilket belægningsmønster vi ville ende op med, og ja, så skulle jeg jo lige tage glæderne lidt på forskud, og se hvordan de vil spille op til haven, og hvordan de vil tage imod lyset foroven - og regnen der engang imellem følger med.


Hvordan det hele kommer til at se ud, skal jeg naturligvis nok vise, når vi når dertil. Indtil da, så ha' en fortsat god uge - og nu vil jeg trække i arbejdstøjet. 

SNUP STILEN MED MALEDE HAVEMØBLER

$
0
0
TEMA: DIY I HAVEN

Det rå look vinder mere og mere frem, og du kan sagtens selv eksperimentere med det. Her er vi på besøg i Tivoli, som jo åbnede den 1. april. Der findes en lækker restaurant, som vi har afluret stilen fra. Vil du med og blive inspireret?

TEKST: MARIANNE
FOTO: KARINA


Rundt om på blogs, i bøger og i folks garager rodes der med gamle møbler. Der handles på loppemarkeder og klunses, skraldes og opkøbes hos marskandisere. Det kan være det, vi for et år siden eller to fandt afskyeligt og grimt, det som vi var parate til at betale folk for at fjerne fra dødsboer, kældre, lofter mv. som ved hjælp af lidt finish og en malerpensel får nyt liv. Eller også simpelthen bare er blevet taget til nåde med al sin patina, skrammer og rust. På de trendy caféer og i de nye folkekøkkener lever "Berlinerstilen" i bedste velgående. Også i Tivoli har man gjort en dyd ud af det. Se med her, hvor vi aflurer dem stilen, så du selv kan gøre det efter. Der er mange penge at spare, og det er drønsjovt.  

Det er vigtigt, at du ikke er for pertentlig. Det er simpelthen meningen, at borde og stole og andre møbler ikke bliver malet for pænt, grundigt eller perfekt. Det perfekte er så at sige det uperfekte. Det let skrammede og det ujævne. Det vidner pallerammetrenden i øvrigt også om. Det er den, der handler om at gemme paller, treller og pallerammer, som har været brugt i industrien og håndværksverdenen og så anvende dem i boligindretningen. Både inde og ude. Måske kan man gå hen og blive lidt træt af det lyse ubehandlede træ, eller også kribler det i fingrene for at skabe nyt, og så har vi en idé: Du maler dem da bare. 

Det rå look er alt sammen med til at give den stemning, du også kan finde i både den originale nordiske bolig og i den boligstil, Amishfolket stadig lever i. Her er (var) alt håndlavet og dermed ikke strømlinet og ens. Det giver møblerne sjæl, og det malede look matcher lige godt ind i naturomgivelser som i en baggård eller på en fashionabel terrasse. Og alt sammen kan garneres med  madrasser betrukket med høragtigt blødt stof med et råt og håndlavet udseende og som regel uden syede kanter, så stoffet flosser lidt. Der garneres med skind af rensdyr, langhåret lam, ja, alt muligt skind. Og så puder, masser og masser af puder, for nu at sige det på "ameri-dansk". Og i vildt forskellige størrelser, ja, til og med vidt forskellige betræk, som alle - tilsammen - skaber et hele. Et samlet udtryk. 

Her er vi imidlertid ikke i loungen, men i spisesektionen. Bordene er rå og helt enkle træborde, uden så meget som en eneste krummelure. De er bemalet lemfældigt med hhv. lys aqua og lys laksefarvet, slebet ned og tørret af i våd tilstand. Visse steder ser det faktisk ud som om, der er brugt lim som grunding i små felter, det efterlader nemlig den malede flade med en ujævn kant. Alt det har jeg selv tænkt mig at eksperimentere med. 



Stolene har et godt gennemrustent look, men de smitter på ingen måde af. Måske er de lakerede, men jeg tror faktisk det er en anden metode, der er anvendt. Hvis du sidder inde med en idé til, hvordan de har fået den overflade, så sig endelig frem eller læg link til en side, hvor du viser det. 



Af accessories er der brugt brændestabler som rumdelere, kobberlanterner, rosmarin i potter af rosamalede store blikdåser, mørkeblå skiferfarvede servietter og hynder af hør. Afsætningsbordene er af metal og de er alle bemalede med kalkmaling, som giver et mat og "blødt" udseende. 

På terrassen skaber figentræer og de matgrønne vidunderlige oliven en skøn sydlig stemning, og alle vokser i store trækar eller i patinerede terrakottapotter. Du kan også bare lade dem stå i den sorte potte, de er indkøbt i og så vikle jutestof omkring med en snor af grov tyk jute til at fastholde stoffet med. Det kan sagtens tåle regn og bliver blot smukkere og får mere bløde fald af det. Desuden kan det jo komposteres, når det er udtjent. Som skyggegivere er der brugt råhvide torveparasoller, diverse umage klapstole alle "tørret over" med de samme farver, som bruges til bordene. Læg også mærke til, hvordan de røde teglsten i baggrunden matcher ind i farvepaletten. Om du vil have dig en påfugl, det er op til dig selv. Der er masser af haver, hvor de lever i fint samspil med planter og haveejer, men jeg ved, at de kan være lidt af en udfordring at have med at gøre. 


God fornøjelse med selv at skabe stilen med malede havemøbler.




KREATIVT GENBRUG - IDEER TIL HAVEN

$
0
0
BØGER

Når man som Nina Ewald besøger masser af haver - både de virkelige og dem, man kan se på internettet - er der en rigdom af inspiration at hente. Det har hun gjort og nu heldigvis også videreformidlet dem i en ny bog om tidens trend: Genbrug og kreative løsninger af gammelt skrammel. Recycling og upcycling. Alt sammen til haven. 
TEKST: MARIANNE
FOTO: GENGIVES MED TILLADELSE FRA FORLAGET. 



En og anden kunne godt gå hen og synes det blev for meget med alt det genbrug, men det er altså en dille, der er svær at lægge af sig, når først den har bidt sig fast. Og så giver den så meget mening, for tænk på alle de planter, haverejser eller andet, man kan få råd til, hvis man genbruger. Og tænk på alle de CO2-partikler, plastikpartikler og andet bras, som verden bliver skånet for, hvis vi bruger en genstand igen i stedet for at smide ud og købe nyt. Eller rygge, der skånes for at skulle fjerne gammelt og udrangeret haveindbo, et gammelt gyngestativ, fx hvis det kan forvandles til - ja, et frodigt stativ for en hængekøje, som her nedenfor.



Med en vis fare for at haven ender som et andet "klondike" har jeg personligt svært ved ikke at være begejstret. For Nina er udstyret med en æstetisk sans, med hvilken hun har udvalgt de forskellige ideer. Så jeg er ret sikker på, at der også vil være mange andre, der begejstres. Det store spørgsmål er blot hvem. For der findes så mange digitale platforme, hvor man kan jagte idéer og fremgangsmåder til at upcycle og recycle, at det ikke er det, der mangler. Men netop havefolk er en målgruppe, der faktisk rigtigt godt kan lide at have bøger stående og tage dem frem igen og igen, hvis de vel at mærke er gode. Og den funktion vurderer jeg, at denne bog har god mulighed for at få.



Mange af idéerne er hentet fra Ninas rejser til haveudstillinger, fra hendes egen have og fra nogle af de haver, hun har besøgt. Andre er opsnappet og indsamlet - som var det folkeeventyr - blandt entusiastiske og kreative havefolk, som har sendt fotos og beskrivelser til hende. Den tanke kan jeg uendeligt godt lide. For haveviden, haveideer og havekreativitet er egentlig en ugleset "kunstart" og "kulturarv", som dog bringer så meget glæde både mens man står og finder på, mens man kreerer, men også når det er færdigt og det nydes.




I Ninas bog kan man virkelig mærke, at det er passionerede havefolk, der har været involveret. For hvad er det nu man kan bruge en træstub til, som står helt umotiveret hen, og de der paller, er der dog ikke noget pænt, man kan lave af dem? Og her har vi opmagasineret de gamle mursten, kunne de ikke udgøre en rumdeling, garneres med efeuranker og udgøre det som skjul til en fontæne? Jo, det er nemlig lige det, de kan, og Nina viser mange mange flere sjove og smarte løsninger på de genkendelige udfordringer, vi havefolk står overfor.

Gennem bogen varieres der mellem opskrifter og beskrivelser af fremgangsmåder og så deciderede inspirationsfotos. Nina udvider genbrugsbegrebet, så også regnvandsgenbrug, genbrug fra have- og natur, strand og mark demonstreres. Og så er der et væld af plantecontainerløsninger, som bybønder også vil finde interessante og anvendelige. Hun kommer rundt om bedafgrænsninger, belægninger, hegn og stakitter, hyggekroge, loppefund og tableauer, dekoration og den kendte umulige krog i haven. Hun runder gode løsninger på indgange til haven, væksthuse og meget meget meget mere. Og ved hvert afsnit supplerer hun med tips, der forklarer, hvordan man kommer nemmest og mest holdbart til en god løsning.



Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvor stor en udfordring, det må have været for Nina at begrænse sig. Men jeg synes det er lykkedes på en rigtig god måde, for flere af idéerne inviterer til, at man selv kan bygge videre med de forhåndenværende materialer, som ens eget skur eller have byder på. Det må siges netop at være bogens hovedmission, og tilbage er så blot at finde en mariehøne, som vi kan sende til himmels, så haveåret kommer til at byde på mange gode timer derude. For der er nok af blomstrende idéer, lige til at plukke og nyde.




TITEL: Kreativt genbrug
FORFATTER: Nina Ewald
ILLUSTRATIONER/FOTOS: Nina Ewald m.fl
UDGIVELSE: April 2015
SIDER: 165
SPROG: Dansk
FORLAG: Forlaget NICE



ET FORANDRET GASBORD

$
0
0
DIY

Fliserne på gasbordet kan ikke tåle hård frost i længere tid, så nu forvandler vi det med lidt maling og en bordplade af træ i stedet for. Følg med i transformationen og få tips her. 





TEKST & FOTO: LENE




For et par vintre siden "glemte" jeg at tage dette gasbord ind til opbevaring i drivhuset, og det kom der ikke noget godt ud af. Skiftende frost og tø har ikke været godt for fliserne, som nu delvis er revnede og afskallede.



I stedet for at skifte fliserne ud ville jeg derfor finde en anden løsning. Denne løsning hedder en bordplade af træ, som i hvert fald godt kan tåle frost, og så er det nemmere at skifte træ ud end fliser!

SÅDAN GØR DU
Fjern først de gamle fliser og slip derefter overfladen, så den bliver nogenlunde jævn.

Køb nogle brædder, ikke for tykke, eller brug nogle du måske har i forvejen. De brædder jeg fandt i gemmerne er fra et brændetårn, der blev skilt ad sidste sommer. Jeg elsker den patina de har fået, når de har ligget udenfor lige siden. Hvis du ønsker at bruge genbrugstræ kan du også skille en palle ad og bruge disse brædder.

Skær brædderne til. Det var lidt af et puslespil at få det til at passe til bordets størrelse, så der måtte klippes en hæl og hugges en tå ved at lægge nogle af dem på den anden led - men til sidst lykkedes det.





Slib brædderne let i kanterne, og lim dem fast til bordpladen med en kraftig monteringslim. Jeg overvejede et kort øjeblik, om de skulle have en form for behandling, men det gik jeg væk fra igen, da jeg som sagt elsker patinaen. Når de om nogle år er rådnet op, er det nemt at udskifte dem igen - eller til den tid vil jeg måske have fliser igen.

Selve stellet til gasbordet fik en omgang sort maling. Det var nødvendigt med 2 lag for at kunne dække det hvide. Der er brugt Hammerite, der er en hurtigtørrende specialmaling, der kan males direkte på rust. Malingen findes ikke kun i sort, men i omkring 100 farver, så du kan sikkert finde en farve, der passer dig.

Det "nye" gasbord står på flisearealet i forbindelse med vores pergola, som også er sort, så derfor blev den farve også valgt her. Men det er jo nemt at skifte farve, og måske bliver det en skøn petroleumsfarve næste gang.

Vi har lavet en lille brændestabel på den nederste hylde. Så behøver vi ikke løbe helt over i brændeskuret, når der skal gang i bålet. Ih, det glæder jeg mig til igen!


Dette projekt var faktisk rigtig nemt og hurtigt at gå til - og så var det sjovt! Resultatet er jeg selv blevet ret tilfreds med.


TYND UD I DE INVASIVE STAUDER

$
0
0
I HAVEN I WEEKENDEN

Her i april, hvor alt er godt i vækst, er et godt tidspunkt til lige at kigge sig omkring i staudebedene og se efter, om der er noget, der trænger til at blive reduceret lidt. Nogle stauder spreder sig med lynets hast, og når man ikke helt vil undvære dem, så kræver det lidt pasning på rette tid - og det er nu.


TEKST & FOTO: LONE





For nogle måneder siden skrev jeg et indlæg her på sitet om en staude, jeg holder rigtig meget af i min sensommerhave - drejeblomsten. Som jeg skrev dengang, så har jeg et par kolleger i redaktionen, der synes den er en pestilens. Det er jeg bestemt ikke enig i, måske fordi jeg ikke har noget imod at bruge lidt tid her i foråret på at gå med gravegaflen og tynde ud i bestanden. Det dejlige ved drejeblomsten er nemlig, at den er nem at få op, hvis man gerne vil tynde lidt ud i den. Gaflen skal bare lige ind under, vippes op og så kan planterne tages op i en spand.

Drejeblomst
En anden staude, som jeg holder rigtig meget af her i foråret, er nøgleklokken. Den har jeg skrevet lidt om i et indlæg om alle "De skønne blå" - som beretter om de blå stauder i min have. Nøgleklokke har en særlig evne til at komme langt omkring i haven, men her i april er de små rosetter tydelige og igen tager jeg min gaffel og graver de uønskede væk.

Nøgleklokke
Hakken kan selvfølgelig også bruges, men jeg er desværre ofte kommet til at tage gode tulipaner eller allium med i min iver, så jeg begrænser mig til at bruge det lille håndredskab i stedet.

Nøgleklokke
En tredje staude, der kan være ret så invasiv er lodden løvefod. Lige så uundværlig jeg synes den er, lige så voldsom er den i vækst, og ca. hvert andet eller tredje år graver jeg en stor del af planterne op med spaden, halverer dem og planter igen. Kun den ene halvdel - resten ryger ud.

Lodden løvefod
Også små selvsåede planter fra lodden løvefod fjernes. Igen er det lille håndredskab i brug.

En af grundene til at det er en god idé at reducere i disse planter er ganske enkelt for at levne plads til mange af de andre fine stauder, der er i bedene. Ellers kan planter som lodden løvefod indtage det hele uden at give naboerne luft og rum til at vokse sig store og flotte.

FORÅR VED PALAU ALBENIZ

$
0
0
HAVEREPORTAGE

Barcelona har masser af kulturel rigdom, også når det kommer til haver og skønne oaser. Vi har besøgt én af de utallige haver her på bakken ved Sant Montjuïc, hvor adelige slår deres folder og publikum gør det samme.

TEKST & FOTO: KARINA





Sydvest for Barcelonas centrum ligger det grønne og bakkede område Sant Montjuïc, som byder på et væld af smukke haver og parker. Én af haverne er blandt andet Joan Maragalls have ved Palau Albeniz - et neoklassisk palæ tegnet af arkitekterne Joan Moya og César Martinell. Palæet blev bygget i forbindelse med verdensudstillingen i Barcelona i 1929. Formålet med palæets opførelse var, at det skulle huse medlemmer af det spanske monarki imens udstillingen fandt sted. Efter at udstillingen var afsluttet kom det på tale at palæet skulle huse Muséet for musik (Museu de la Música), og for at hædre den lokale komponist Isaac Albéniz, skulle bygningen bære hans navn. Skønt museet aldrig blev til noget beholdt man navnet. Fungerende som et rekreativt område for de kongelige blev palæet desuden også brugt til de mange kongelige banketter og gør det fortsat i dag, hvilket også er én af grundene til at stedet ofte er lukket for offentligheden.






Da min famile og jeg for et par uger siden besøgte haven, var der heldigvis ikke lukket for offentligheden og stor var glæden over at opleve det meditative og forårsklædte haveanlæg.



Ved indgangen mod øst, fra Avinguda del Estadio, bevæger vi os op mod haven ledt af et stisystem, der ved begge sider flankeres af høje træer og grønne plænearealer.





Fra stien når vi op til palæets udgang mod haven, hvor vi på trappepartiet mødes af et par terracottakrukker, elegant beplantet med oliventræer og margueritter.

Ved terrassepladsen foran palæet leder et rundt bassin sit vand mod havens nederste plateau i form af et vandfald.




Fra vandfaldet fortsættes aksen ud i et parterre de broderie, hvor der på begge sider løber alléer af høje sølvlind, Tilia tomentosa. 



I 1970'erne blev Palau Albeniz udvidet og haven, som oprindeligt er tegnet af botanikeren Jean Claude Nicolas Forestier, blev tillige forøget i størrelse og udgør nu 3,6 hektar.

Efter havens og paladsets udvidelse blev haven i samme ombæring døbt Joan Maragall Gardens, efter en kendt katalansk digter og journalist.


Palau Albeniz ligger lige bag ​det enorme Palau Nacional, der ligeledes blev bygget i 1929 og som var verdensudstillingens navle. Palau Nacional er dét, der ses i baggrunden, og det fungerer i dag som Cataloniens nationalmuseum.



Foruden palæet byder Joan Maragalls have på en masse fine bygninger og små pladser. Forneden ses en lille amfiscene, der ved særlige lejligheder benyttes til danseopvisninger og koncerter.



Beplantninger i Joan Maragall Gardens er stærkt præget af træer, blandt andet arter af eg, ceder, fyr og cypres. Derudover findes også "mindre" træer og buske så som magnolia, oliven, citron og peberbusk, sidstnævnte set i blomst til højre på billedet.



Vi er i starten af april, og haven sprudler af forår.


Indrammet af små buksbomhække står der lige nu hvide hornvioler og lyser op.



En rigtig skøn have og mon ikke også skøn gennem hele sæsonen? I hvert fald tør jeg godt anbefale et besøg, hvis din tur går til Barcelona. I det hele taget kan alle de haver og parker vi besøgte ved Sant Montjuïc anbefales, men mere om dem senere.



Med disse sidste ord slutter turen.



Og helt inden vi forlader haven suger vi de sidste indtryk til os fra terrassen, hvor vi startede.






HER ER VI
Av. Estadi, 65-69
Sants Montjuïc, El Poble Sec
08038 Barcelona 
Spanien 


HAHNEMANNS SPELTFOCACCIA MED FRUGT OG NØDDER

$
0
0
OPSKRIFTER

Hjemmebag er for længst blevet en naturlig del af vores køkken. Jeg vil ganske enkelt ikke undvære det. Og vi elsker at prøve nye opskrifter. Så da den nye bog fra Trine Hahneman landede var vi her i huset ikke sene til at tage hul på godterne - og her får du lige endnu en af de lækre opskrifter!

INTRO: LONE
TEKST: TRINE HAHNEMANN
FOTO: COLUMBUS LETH




SPELTFOCACCIA MED FRUGT OG NØDDER

TIL 1 BRØD
50 g gær
8 dl lunkent vand
1 spsk honning
2 spsk olivenolie + mere til bradepanden
8 g salt
650 g fuldkornsspeltmel
300 g hvedemel
100 g dadler, hakkede
100 g rosiner
100 g tørrede abrikoser, hakkede
100 g hasselnødder, hakkede
1 æg, let sammenpisket

Opløs gæren i det lunkne vand. Tilsæt honning, olie og salt, og rør det sammen. Rør de to slags mel i og derefter de tørrede frugter og nødder.

Ælt dejen på et meldrysset bord, læg den derefter i en skål, og dæk den med et viskestykke. Lad dejen hæve ved stuetemperatur i 1 time.

Beklæd en bradepande, 40 x 30 cm, med bagepapir, og pens det let med olie. Pres dejen jævnt ud i bradepanden, så den også kommer ud i hjørnerne. Lav derefter små fordybninger i dejen med tommelfingeren. Dæk den med et viskestykke, og lad den efterhæve et lunt sted i 30 minutter. Forvarm ovnen til 220 grader/varmluft.

Pensl brødet med det sammenpiskede æg, og bag det i 10 minutter. Sænk derefter ovntemperaturen til 200 grader, og bag brødet i yderligere 20-25 minutter, eller til brødet lyder hult, når du banker på undersiden. Tag det ud af bradepanden, og lad det køle af på en bagerist.


Du kan finde mange flere lækre opskrifter i bogen:
BRØD OG KAGER
af Trine Hahnemann



Udkommer på Politikens Forlag forår 2015.

NYT GULV I HAVERUMMET

$
0
0
REDAKTIONENS HAVEDAGBOG

Mandage er i de næste mange uger afsat til redaktionens beretning om, hvad der sker lige nu i vores egne haver. I dag er turen kommet til mig, Lone. Og hvis du kender mig, så vil du vide at der selvfølgelig er gang i et projekt. Når det er forår, er der nemlig næsten altid gang i et projekt i vores have, for så skal vinterens planer føres ud i livet. I hvert fald nogle af dem.

Også i år hvor jeg er gravid og ikke selv må gå til makronerne, er vi i gang. Min mand har sat alle sejl til for at indfri haveønskerne, og jeg følger nysgerrigt med og forsøger ikke at gå i vejen.

TEKST & FOTO: LONE


Og hvad er det så, at vi har gang i? Jo, vi er i gang med nye belægninger. Sidste år byggede vi en stor loungesofa, der på varme dage fyldes med madrasser og puder, og så er der ellers dømt storhygge! Men et ønske afløses ind imellem af et nyt. I sensommeren fandt jeg ud af, at det er enormt upraktisk med græs sammen med loungen. Så er det nemlig ikke særlig attraktivt at opholde sig i området med bare fødder, når der begynder at være mange timer med dug. For når græsset er vådt af morgendug, af aftendug eller er vådt fra en lille regnbyge, så kommer vi simpelthen ikke derned. Og det er en skam!

Henover vinteren har jeg så pønset på, hvad der skulle gøres og planen er blevet tegnet op.

I løbet af den forgangne uge er der blevet gravet græstørv af, og i denne weekend har vi for alvor været i gang med sand og belægninger. "Vi" er måske så meget sagt. Den mandlige del af matriklen har for alvor knoklet - jeg går for tiden mest bare til hånde! Vores to store piger har også hjulpet godt til, skal jeg være fair at nævne. Når først de kommer i sving, er de heldigvis ret gode til at hjælpe.

Fliserne, vi har valgt, er sorte fra IBF i 40x40 cm. Vi har dem i indkørslen, og det var oplagt at vælge det samme her, så vi ikke får for mange forskellige typer ind på matriklen.

Sidst på dagen lørdag var alle fliser lagt, og jeg kunne være med til at rette jorden til langs belægningerne, feje sand mv. Søndag har vi flyttet lidt inventar ind på området. Vi skal have lavet et bord på et tidspunkt, men lige nu får det lov at være sådan her - med bænken, et par behagelige stole og store krukker med figentræer. Jeg håber og tror, at der bliver en hyggelig stemning her, når figen og plataner springer ud. Og jeg får fundet mig et stort lækkert bålfad, der er til at betale.

Det samlede projekt er endnu ikke helt færdig, men nu starter arbejdsugen igen, så resten må komme på et par aftener eller i næste weekend. Vi mangler nemlig denne basse:



En trappe, der fører fra loungeområdet og op til haven overfor, hvor vores overdækkede terrasse er. Tanken er, at man - når vi er færdige - kan trippe på belægninger hele vejen uden at skulle gå i græsset - så et par trædesten skal der også til. Glæder mig til, at vi bliver helt færdige!

MIN HJEMMELAVEDE VANDINGSPLATFORM

$
0
0
TEMA: DIY

Når man bruger en vippevander, og det kommer jeg altså til engang imellem, er det rart at få den lidt op i højden. Se hvordan!




TEKST & FOTO: LENE







Det har længe irriteret mig, at min vippevander mejer blomsterne ned fra siden, når den er i vandret position. I køkkenhaven har jeg indtil nu brugt en gammel spand, der blev stillet omvendt i bedet. Derpå satte jeg vanderen, men med denne nye himstregims, jeg har lavet, skåner man planterne på mere end én måde.

Jeg har brugt:
- 2 stumper brædder i nogenlunde samme længde som vanderen.
- 1 stumpt brædt til at samle dem med.
- 1 stk. tilspidset hegnspæl, skåret til i en passende længde.







Skru det lille stump brædt på de 2 parallelle brædder.
Skru derefter den tilspidsede pæl fast med 2 skruer fra toppen.











Jeg har valgt at male den med sort træbeskyttelse, så den ikke står og "skriger" af mig i bedene.




Nu kan jeg vande løs, uden at planterne bliver lagt i vandret.


HVORFOR VOKSER MIN BLÅREGN IKKE?

$
0
0
HAVEBREVKASSEN

Jette har skrevet til brevkassen for at høre noget mere om blåregn. Hun er nemlig utålmodighed efter det skønne blå, brusende blomsterflor.


SVAR: GRETHE HEIDE, HAVEPANELET
FOTO: JETTE FRIIS






Kære Havefolket og jeres dygtige ekspertpanel.

I efteråret 2013 plantede jeg 4 blåregn op ad vores nyopførte pergola midt i haven. Sommeren 2014 fulgte jeg deres færd frem i verden med stor interesse, og lidt skete der da også.... meeen måske jeg blot er utålmodig, men når nu jeg har læst og hørt så meget om, hvor hurtigt blåregn vokser, så må jeg nok indrømme at en vis skuffelse indfandt sig da sæsonen gik på hæld. De to planter (i modsatte hjørner) nåede at vokse op til "taget", hvorimod de to sidste blot stod i stampe, men ellers så okay ud. Det skal lige nævnes at alle 4 planter er omgivet af andre planter, de to svagtvoksende har henholdsvis perikon og sankthansurt som fodpose.

Nu er mit spørgsmål så! Kan jeg i denne sæson forkæle mine blåregn med et eller andet, som sætter lidt speed i "groningen"? Jeg har forsøgt at læse om dem hist og pist, men som regel handler det om kraftig beskæring, og det er jo ikke ligefrem der jeg har problemet endnu! Om få dage skulle jeg gerne få noget komposteret kyllingemøg hjem til haven, mon de ville blive glade for et skud af det? Eller er det noget helt andet der er deres livret?

Jeg ser meget frem til at høre jeres ekspertråd, så min drøm om at gå under et blåt blomstervandfald, kan blive til virkelighed.

Vedhæftet lige et par fotos af pergolaen med sytråde af blåregn (- og nej, det er ikke et tørrestativ fra en københavnsk baggård :).

Masser af forhåbningsfulde forårs-havehilsner fra
Jette, Kolding

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

Kære Jette.

Det er meget karakteristisk for blåregn at nogle tager fat og gror kraftigt med det samme, medens andre står stille i 2-3 år og derefter gror kraftigt.

Hvis du bruger hønsekompost, skal det være oven på jorden, da det kan være meget stærkt.

Kender du komposten og kan dine andre planter tåle det, kan blåregn også. Vær opmærksom på at for meget gødning kan udsætte blomstringen på blåregn, for også på dette område kan planten være drilagtig.

Med venlig hilsen
Grethe Heide
www.heidesplanteskole.dk

Har du, som læser med, erfaring med emnet og måske flere gode råd i forbindelse med dagens brevkassespørgsmål, så er du som altid meget velkommen til at skrive med via brug af kommentarfeltet. 




Vil du læse flere brevkassespørgsmål og -svar, kan du finde dem alle her.
Du kan også læse mere om HAVEFOLKETs havepanel og de eksperter, der står klar til at svare på dine spørgsmål. Find dem her.

LAV MÆRKATER AF TAVLELAK

$
0
0
TEMA: DIY

Kender du det, at du ikke kan få fjernet alt klistret på dine syltetøjsglas, når du vil genbruge dem? Det ender med, at de bare står ubrugte i et skab, og til sidst bliver de smidt ud. Men fat mod! Her kommer et forslag: Mal en mærkat med tavlelak. Så kan du altid forny teksten, når der med tiden skal noget andet i krukken.

TEKST & FOTO: MARIANNE 






Hvis du - som Lene og jeg - går ind for genbrug og fikse løsninger, som ikke ligner "alle de andres", så er her en metode, som vi synes, fungerer og oven i købet ser ok ud. Synes vi. Det kan være, du synes noget andet. Grib endelig idéen, hvis du har lyst.

GENBRUG GLAS 
Mange gange har vi stået og bandet over mærkatlimens holdbarhed på alle de glas, som vi gerne vil genbruge. Hvorfor sidder de så fast at hverken kogende vand, terpentin eller skraberen fra de keramiske kogeplader eller andet stads kan få skidtet af? Irriterende på den irriterende måde, siger vi bare. Nu har vi imidlertid fundet en løsning, og den hedder tavlelak.

MALERTAPE
På med malertape, så du får lavet en ramme, indenfor hvilken du kan male. Tryk den godt til så der ikke ryger maling ind under kanterne. Du kan også male i frihånd, men så skal du indstille dig på at skiltenes areal bliver større og større, når/hvis du maler lidt skævt. Det kræver en sikker hånd, med mindre altså at det er en del af din dekoration, at mærkaterne sidder skævt.


MALING
Lad tavlelakken tørre næsten helt, inden du trækker malertapen af. Afhængigt af temperatur tager det en halv til en hel time. Jo varmere og tørrere det er i luften, desto hurtigere går det. Det er absolut ikke raketvidenskab, kan du nok høre. Ud med malertapeskraldet og frem med kridt eller kridttusch, som er kridt look-a-like, der er permanent.







Og så kan du hælde det i, som du ønsker. I Mariannes køkken står der gryn og mel og sukker og alt sådan noget side ved side. I potteværkstedet står nu kalk, perlite og gødning og er både vældigt upcyclet og handy. Disse glas er fra instant kaffe, du ved, den kulsorte, men almindelige rødbedeglas, henkogningsglas, flasker og andet kan jo også bruges.



Af sted ud over stepperne med tavlelak. Du finder med garanti på andre ting, du kan bruge den til, og hvis ... så lad os endelig høre.

RUMDELERE I HAVEN - SÅDAN GØR DU

$
0
0
TEMA: DIY

"Hvor køber du de dér listehegn, du har i haven?" Det spørgsmål er jeg blevet stillet rigtig mange gange, og til det må jeg jo svare, at det er nogle, vi selv har bygget. Med de rette hjælpemidler er de slet ikke svære at lave. Her er et par byggefif.



TEKST OG FOTO: KARINA 





Nu kan jeg jo let sidde her og sige at dette stykke arbejde ligger lige til højrebenet, for skal jeg være helt ærlig, er det min mand, der står for denne opgave - opgaven at få tingene til at blive lige. Det er ikke fordi jeg ikke vil selv. Tro mig, jeg vil helst alting selv, men erfaringen gør, at jeg er nødt til at kalde på gemalen, når arbejdsopgaver af denne karakter skal udføres. Helt hvorfor jeg har det med at få tingene til at blive pilskæve ved jeg ikke. Jeg gør jo alt, hvad jeg kan og koncentrerer mig for at få det nøjagtigt. Af samme grund er dette blot en forklaring på hvordan man gør - eller rettere hvordan min mand gør, når der skal et par nye striber på havens klæder.


Først og fremmest skal du ha' slået nogle pæle i jorden. Herhjemme er det min tjans, da det trods alt ikke behøver at være på millimetermål. Grav ud med et pælebor i en dybde på mindst 90 cm, hvor jorden er frostfri og derved holder sig fra at skubbe til pælen. Herefter kan den lodrette liste komme på. Det er den, der skal holde de vandrette stykker. Vi skruer vores fast ved det yderste af pælens side, så den flugter nogenlunde. 

Herefter kommer det lidt mere avancerede. Stykkerne, som skal ligge vandret, skærer du efter det mål, som du vil have, at bredden af dit hegn skal være. Bredden skal ikke være mere end 1,20 m, da den ellers vil slå en bue, og det kan vi ikke have! Har du et bredere stykke end de 1,20 m, bores en ny pæl i jorden, og hegnet fortsættes efter ovenstående princip.



Listerne, som nu er skåret til, er det nemmest at montere nedefra og op. Brug én af listerne som en såkaldt "hjælpeliste". Den fungerer som afstandsholder mellem de lister, der skal monteres på den lodrette liste, du har skruet til stolpen.

Først monterer du bundlisten med et vaterpas, så den er helt vandret. Herefter lægger du hjælpelisten løst ovenpå - i hele listens bredde - og monterer næste liste (hjælpelisten sørger her for, at der er den rette afstand mellem de to lister, der monteres.

For hver gang du monterer én af de vandrette lister, vendes din hjælpeliste om. Dette korrigerer for at trælister aldrig helt har samme tykkelse i hver ende, selvom de er maskinfabrikerede. En millimeters unøjagtighed ved hver montering kan blive til flere centimeter foroven, når du har monteret sidste liste. Så brug hjælpelisten, og husk at vende den (skulle jeg hilse og sige).

God arbejdslyst.



FORÅR OG TULIPANER PÅ GAVNØ

$
0
0
ÅBNE HAVER

HAVEFOLKET var inviteret til pressemøde på Gavnø slot, og det takkede vi ja til. Bare for at se, hvordan sådan noget går for sig. For at se parken og for at få en snak med gartneren og baronen. I dette indlæg kan du se en bid af alle de tulipaner, der er på vej op af den sorte muld og også lidt fra parken. Den er nu ret så skøn! 
TEKST: MARIANNE
FOTO: LENE OG MARIANNE




Det er en smuk tur til Gavnø, og slottet ligger idyllisk. Vi har haft en vidunderlig dag, som gav smag for mere. Det vil vi glæde os til en anden gang. Men kom med - for nu skal du med på en lille rundtur i parken. Den er endnu meget "forårsbar", men om et øjeblik springer hele molevitten ud. Træer - og dem er der mange, og mange sjældne og spændende af - og så tulipanerne selvfølgelig.





Narcisser og forsythia i samme farvetone. Anmasende og "netto"-gult, men utroligt livgivende at se noget kulør.

Baronesse Helle Reedtz-Thott har videreført traditionen med at udstille tulipaner og det er gjort med stor entusiasme. Der er mange mange forskellige slags og hvert år kåres de tre flotteste sorter.

Midt i parken ligger den yndigste lille villa, som i dag er et "legehus" til børnene. Der er veranda og beplantning omkring.


At plante forskellige narcisser tæt mellem hinanden giver en utrolig god variation og dynamik i et bed. Med skovbund som baggrund giver det er sjovt "clash", men det er klædeligt!








Disse tulipaner i udspring kunne vi ikke stå for. Som sagt mange gange før; blomster i udspring er nogle gange smukkest. I baggrunden en fodpose med narcisser.


Der er meget at glæde sig til, når det hele springer ud. Særligt hvis man er tulipanfan. Og dem ved vi, der findes et par stykker af.

Hvor må det være skønt at bo med horisonten som nabo! Det er en drøm, jeg altid har haft. Det giver en den ekstra intense oplevelse af at befinde sig mellem himmel og jord.



Lidt udsnit af et woodland. Dem er der mange af i parken. Her med narcisser og kejserkroner, der er i deres es mellem stammerne.



Der er flere søer og vandløb i parken. Smukt og idyllisk, især i det flimrende lys, som næsten nyudsprungne træer giver ovenover. Det spejler sig i vandet og giver en nærmest glimtende effekt. Hvad vand altså bare kan!



Vi var jo samlet med andre fra pressen. Her er fotografen fra Billed-Bladet og baronessen i fuld aktion.

Da vi gik forbi, troede jeg et øjeblik, at baronessen var i gang med at luge. Men det var altså også kun i et splitsekund, for det er der jo folk til. Dem glæder vi os til at tale med ved lejlighed. Aftale er lavet, og næste gang skal vi nyde pæoner og en udsprunget have. 

EN HAVEARBEJDSPAUSEFAVORIT - HINDBÆRSNITTER

$
0
0
OPSKRIFTER

Hvad er bedre end en lækker lille kage til teen, når man har brug for en lille pause i solen under forårets havearbejde. Vi har testet den nye kogebog fra Trine Hahnemann "Brød og Kager" og bringer her endnu en opskrift. Denne gang med fotos fra egen test.


OPSKRIFT: TRINE HAHNEMANN 
INTRO & KOMMENTAR: LONE
FOTO: LONE



HINDBÆRSNITTER
af Trine Hahnemann

Denne kage er til dem, der holder af meget søde sager, som f. eks. min mand! Men for at hindbærsnitterne ikke skal blive alt for søde, bør man bruge hjemmelavet hindbærsyltetøj, der smager kraftigt af bær og også indeholder lidt syre.

TIL 8 STK.

Hindbærsyltetøj:
300 g frosne hindbær
100 g sukker

Mørdej:
200 g hvedemel
50 g flormelis
100 g koldt smør, hakket
½ æg, let sammenpisket

Glasur:
100 g flormelis
2 spsk vand

Pynt:
Pink eller hvidt perlesukker eller farvet krymmel

Lav først hindbærsyltetøjet. Kom de frosne bær i en lille tykbundet gryde, og bring dem i kog, mens der hele tiden røres. Tilsæt sukker, og lad syltetøjet simre i 20 minutter, til det er tykt. Rør ofte, så det ikke brænder på. Lad det køle af.

Sigt mel og flormelis i en skål, og gnid smørret ind med fingrene, til det ligner brødkrummer. Tilsæt æg, og saml dejen til en glat kugle. Pak den ind i husholdningsfilm, og læg den i køleskab i 30 minutter.

Forvarm ovnen til 180 grader/varmluft.

Rul dejen ud på et meldrysset bord til 40 x 22 cm. Skær derefter dejen i 2 plader på hver 40 x 11 cm, og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Prik begge plader tæt med en kødnål, og bag dem i 20 minutter. Lad dem køle ned på en bagerist.

Læg den ene kageplade på et stykke bagepapir. Rør flormelissen med vand, til glasuren er glat og skinnende. Spred den jævnt ud over hele pladen, og lad den derefter stå i 30 minutter for at stivne. Fordel syltetøjet på den anden kageplade.

Læg pladen med glasur ovenpå, drys med perlesukker eller krymmel, og skær kagen i mindre trekanter. Server dem, eller opbevar dem i en tætsluttende beholder i op til 4-5 dage.



Her i huset var det min store datter på 16, der tog udfordringen op og gav sig i kast med de lækre snitter. Resultatet ser du på billederne her. De var både dejlige at se på og særdeles lækre at sætte tænderne i. Der var kun en ting galt - det skulle have været en dobbeltportion, for de 8 stk. forsvinder hurtigt som dug for solen.

Bogen er absolut en ny yndling på hylden blandt kogebøgerne!


Du kan finde mange flere lækre opskrifter i bogen:
BRØD OG KAGER
af Trine Hahnemann

Bogen udkommer på Politikens Forlag, forår 2015.

STAKIT, STATIV, KASKET

$
0
0
REDAKTIONENS HAVEDAGBOG

I min baghave står den på opfriskning af stakitterne. De ligger på stativer og på hovedet sidder en kasket, så solen ikke brager lige ned i knolden på mig. Eller på "mine drenge". Men der sker også mange andre ting i min forårshave. Med og uden stativ, omkring stakittet og med kasketten (på). 

TEKST & FOTO: MARIANNE

Er De forvirret? Så følg med i dette afsnit af Havedagbog over min have, Den helbredende have. I forrige afsnit blev der sået igennem i drivhuset. Det giver nu afkast, og jeg skal ikke lægge skjul på, at der prikles igennem for tiden. Det er både hyggeligt og er en aktivitet, der skaber en tilstand af Zen. Meget tiltrængt! For foråret er bare travlt!

Så det meste af "kaskit-stakiv-skaket"aktiviteterne står yngstesønnen og vores bonussøn, Oskar for. Først det langsommelige og slidsomme arbejde med at vaske ned med rodalon og vand. "Sørg nu for at komme godt ind i mellemrummene" formaner jeg. Derefter kommer jeg rendende med vandkander til planterne, der vokser nedenfor for dog at fortynde det giftstof, der siver ned til dem under eksekveringen. Sådan noget kan jeg bekymre mig en hel del om! Det har de med garanti ikke godt af, og jeg har jo lige sværget, at min have er giftfri som led i Naturfredningsforeningen og Praktisk Økologis kampagne. Så "hæld bare mere vand på".

Herefter er det frem med maling og i gang. På med kasketten og derudaf. Det er en kamp med tiden, for nu er det forår. Det hele vælter bogstaveligt op ad jorden og inden længe dækker det for stakittet, så man ikke kan komme til at male det. Jeg står med den imaginære "remote" i drivhuset og gør hvad jeg kan for at tænde for mine hjælperes motivation. Heldigvis har de hinanden og de hygger sig. Så prikler jeg videre imens.Vi har travlt på "april"måden. Den du måske kender: Tænk kun på i dag. I morgen har du en mio andre udfordringer og gøremål.

ÅRETS GANG I TIVOLI - APRIL

$
0
0
NY SERIE 2015: 
ÅRETS GANG I TIVOLI

Så tager vi hul på dette års serie om årets gang i en helt særlig have. Denne gang er det "vores allesammens Tivoli". Vi kigger både foran og bag kulisserne, men starter med en spadseretur rundt i forårshaven. Kom med!
TEKST & FOTO: MARIANNE








Hvem har ikke et eller andet forhold til haven? Måske har man været på besøg hvert år fra barnsben, måske har man været der et par gange i sit liv, eller bare drømt om det. I HAVEFOLKETs øjne er haven meget mere end blot en forlystelsespark. Det er en have, hvor der sættes helt nye og spændende standarder for farvesammensætninger, hvor samspillet med omgivelserne er en særlig udfordring, og hvor løsningerne er nytænkende samtidig med at hensynet til havens særegenhed og historie nænsomt bliver bevaret.

Kom med en tur rundt. Dette er kun en brøkdel af, hvad I har i vente ved et besøg. Som I kan se af billederne er det hele på vej, samtidig med, at det er en stor nydelse at gå rundt derinde. Også selvom det er mandag - blå mandag - og både penge, hår og skrig sidder løst på de nykonfirmerede unge blomster af Danmarks ungdom.


At blive mødt med sådan en farverigdom er intet mindre end storslået. Det er Tivoli, når det er bedst. Prøv at lægge mærke til den bevidsthed omkring, hvad det er for farver i scenetæppet på Pantomimeteatret, der egentlig er. Ved et valg af enkelte og dobbelte narcisser, dybt kirsebærrøde tulipaner, persiske frittilaria og limefarvede hosta er scenen sat. Også når der ikke er nogen Harlekin på tåspidser.

De limegrønne frittilaria genfindes i år i endnu større omfang end sidste år. De er formidable med deres klokkespir, og de kigger hen over hækkene og knejser op over de øvrige planter som overstandere. Som små lygtepæle. Til og med er de så tilpas afdæmpede i farven at de ikke råber for højt. Samtidig med at jeg får lyst til at sige det modsatte: De lyser op og får hver enkelt naboblomst til at finde deres bedste udgave af sig selv.







Der er masser af forårsblomster. Græsserne klæder dem.

Se i øvrigt alle narcisserne i store flade krukker. Vi så det i artiklen om tulipanerne på Gavnø; forskellige narcisser i flok er bare formidabelt. Ja, det er min premiere med hensyn til at kunne lide narcisser, men det må være fordi det er gået op for mig, at der findes så mange forskellige.


Som hver gang jeg er i Tivoli, gør påfuglehannerne sig til. Netop på denne tid af året er de meget "på tæerne" overfor damerne (altså dem med fjer på). Der samler sig dog en kødrand af besøgende med kameraer, når det sker. Jeg er naturligvis med i randen.




Jeg har altid syntes, at rød er en ualmindelig vanskelig farve at have med at gøre. Både rent generelt, i tøj fx men især i havesammenhæng.

Men kig nu med her og se, hvordan den er brugt.

Jeg er helt solgt, det må jeg indrømme, og jeg overvejer kraftigt, hvordan jeg kan arbejde med rød i haven igen.


Den får under ingen omstændigheder lov til at stå alene, men sammen med orange, lime, æblegrøn, violet og pink sker der noget, må man sige.




Hvis der er noget, jeg går efter i Tivoli er det hhv. når piletræerne springer ud og når kastanjerne har lys på. Vi starter med piletræerne.


Dem kan jeg studere længe - siddende, gående. Kan ligesom ikke rigtigt få øjnene fra dem. Og det siger altså ikke så lidt, når man tænker på (og kan se) alle de vidunderlige farvesammensætninger og bede og andet godt. At kunne tage sådan en opmærksomhed - det er alligevel godt gået, synes jeg. Gad vide hvornår de finder på at lave nogle platforme, som man kan gå ud og lægge sig på ryggen på? Det ville jeg gerne betale et helt turpas for og så bare blive liggende der og kigge op i alt det skønne. Lade larmen fortrænges af den ro, der kommer over en, når man kigger op i et træ.

Min kollega Lone har en hængepil i sin egen have, og jeg ved, at hele familien nyder den. Nu, hvor der er familieforøgelse på vej, tænker jeg, at det må være det perfekte sted at lade den lille prinsesse falde i søvn i barnevognen nedenunder.


Der er beplantninger at lade sit øje falde på alle vegne. Simpelthen. Begrebet "klikfinger" får en helt ny betydning. (Til orientering: I havebloggerkredse er en "klikfinger" den, der kommer til at klikke på "Læg i indkøbskurv", når vi kigger på planter på nettet). Nu bliver den ekstra motioneret af at klikke på kameraets udløser.

Vi runder af med at kigge lidt på bedenes farvesammensætninger og på, hvordan beplantningen passer perfekt ind i de omgivelser, den er placeret i.


JA, der er mange fotos her. Jeg ved det. Men det er kun en brøkdel af, hvad der er i kassen. Derfor er der også rigtigt meget for dine øjne at komme efter, hvis du besøger haven her i foråret. Jeg har fx gemt alle kejserkronerne. Og selvom det er en plante, jeg på ingen måde har været (eller er?) vild med, så er den så genialt brugt i flere bede, at den på alle måder lever op til sit navn. Vi ses om en måned. Der er hele molevitten - også alle tulipanerne - nok sprunget ud. Jeg glæder mig! 

Viewing all 1793 articles
Browse latest View live