Quantcast
Channel: HAVEFOLKET
Viewing all 1793 articles
Browse latest View live

HAVTORN

$
0
0
PLANTEPORTRÆT

I de senere år har vi for alvor fået øjnene op for det lille bær. Havtorn bliver hurtigt en favorit i madlavningen, når først man kommer i gang med at bruge det. Vi har set nærmere på det hippe bær. Læs her, før du overvejer at plante busken i din have.

TEKST: MARIANNE
FOTO: KARINA & LONE





Havtorn er et meget velvalgt navn til denne plante. Den vokser ved havet og dens torne er på ingen måde til at ignorere. Særligt ikke, når man vil høste fra den. Så er det på med rosenhandskerne og helst med en spand i nærheden, så du ikke skal bakse med plastikpose eller kurv, når du skal transportere dem hjem.

Planten har også et mere folkeligt navn. "Havtidse" er den blevet kaldt i tidligere tider, og man har brugt den som lægeurt fra middelalderen og helt op til lige omkring 2. Verdenskrig. Så "glemte" vi den, men nu er den blevet genoplivet "fra de døde" via den ekstra fokus og glæde ved de nordiske urter og planter. Særligt er den skattet pga. dens høje indhold af vitaminerne A, B, C og E samt indholdet af antioxidanter og både omega 3 og 7 fedtsyre. Denne nordiske plante er en af "the grand old men", for den har vokset naturligt i Danmark siden sidste istid, dvs. i mere end 12.000 år. I 2015 kan man både finde den plantet i haver og langs motorveje på Sjælland og øerne, men dens naturlige voksesteder er langs Vesterhavskysten, hvor den til gengæld breder sig i store klynger!

Havtorn er det, man kalder for tvebo, dvs. at der både skal en han- og en hunplante til, for at den giver bær. Det er hunplanten, der bærer og den, du kan høste fra. Havtorn er nu faktisk sin sag at have i en have, for den breder sig hurtigt og er nok det, man ville kunne kalde invasiv med rodskud - særligt, hvis jorden er tør og sandet. Derfor vil vi anbefale dig kun at plante den, hvis du har en naturgrund med god plads.Og er der mindre børn i haven, finder de hurtigt ud af, at det ikke er rart at lege, hvor den vokser. Så du skal virkelig ville denne plante, før du planter den i din have.


Sørg for at indsamle bærrene efter frost eller lige inden. Brug som alternativ din fryser til opbevaring i mindst 48 timer, så bærrenes kraftige syre mildnes. Gør du ikke det, vil du væmmes af bærrenes voldsomme syrlighed. Når du tager grenene ud af fryseren er det ualmindeligt meget nemmere at nulre dem af grenene. Så er de lige klar til brug. Skulle du have hang til at anvende alternative midler mod gigt, så er havtorn en oplagt urt (altså bærret), da det historisk set har været anvendt til lindring med rimeligt gode erfaringer.


Du kan også sagtens tørre bærret og anvende det til te. Duft- og smagsnoterne er citrus og  abrikos med en snert af passionsfrugt. Vi har flere opskrifter på anvendelse af det hippe bær, se nederst i denne artikel. 


FAKTA

NAVNHippophaë rhamnoides
DANSK NAVN: Havtorn eller gl. dansk: Havtidse
LYSFORHOLD: Fuld sol
HÅRDFØRHED: Hårdfør
JORDBUND: Sandet, tør, mager
VÆKST: Vokser i klynger/budskadser
STØRRELSE: Op til 3-6 meter høj og bred.
BLOMSTRING: Blåduggede smalle blade, tætsiddende orange bær og sylespidse torne. 
ANVENDELSE: Pryd, syltning, saft o.m.a., samt til at holde på flyvesand og miler. 


Læs mere om havtorn og få tips til flere planter til den nordiske havestil i artiklerne herunder:


havtorn
SYLTEDE HAVTORN
I nutidens nordiske køkken er det ikke til at komme udenom havtorn. Vi giver her en opskrift fra bogen "Annes spisekammer", så du selv kan prøve lykken med det syrlige bær.

HAVTORN, NORDENS CITRON
Første danske kogebog om havtorn er nu udkommet. Hør lidt mere om bogen her, før du springer ud i brug af det hippe, nordiske bær.

PLANTER I DEN NORDISKE HAVE
Den nordiske havestil byder på smukke elementer og ligeså på planter. Vi viser her en række af planter, der passer flot ind i det nordiske univers.

HØJBEDE I ET SNUPTAG

$
0
0
HAVENS ELEMENTER

Du har prøvet træhøjbede, som skulle males, vedligeholdes og som alligevel forvitrede år for år. Undgå vedligeholdelse og anden efterbehandling. Uændret i mindst 25 år.

TEKST: HAVEFOLKET I SAMARBEJDE MED RUDINA
FOTO: KARINA 





Rodina højbede er en elegant serie plantekummer udført i vedligeholdelsesfrit komposittræ. Højbedene har mange anvendelsesmuligheder og kan bruges som dekorative plantekasser til krydderurterne, såvel som sandkasse til de mindste. Serien omfatter såvel højbede som plantekasser i varierende størrelser og højder, og de kan yderligere udbygges med forlængersider. 



Lette at samle og intet vedligehold
Højbedene er lette at samle, og værktøjet, du skal bruge, følger med i pakken. Højbedets hjørner er samlet af sortlakerede aluminiumshjørner og skruer i rustfrit stål. Bedet som ses her tog knap en halv time at samle og kræver hverken efterbehandling eller vedligehold.





Til økologisk og giftfri dyrkning. 
Komposittræ er en blanding af 2/3 træflis og 1/3 genbrugsplast og afgiver ikke skadelige stoffer til jord og planter. Højbedene i komposittræ kræver altså intet vedligehold, og de er derfor også det oplagte valg til økologisk og giftfri dyrkning.



Størrelser og muligheder
Bedene fås i flere størrelser og højder fra 70x70 cm til 110x110 cm, som kan forlænges. Fås også som kapilærkasseskjuler eller med galvaniseret bund og hjul til brug som blomsterkasse.

Bedene har 25 års levetid og priserne er fra 499 kr.

Se alle varianter på newport-living.dk

HAVEFOLKET I DENNE UGE

$
0
0
MAGASINET // UGE 13 

Man kan altså godt mærke, at de lyse og lune tider er lige om hjørnet. Fuglene kvidrer løs i hække og krat, og i mange haver vralter skaderne rundt i færd med at finde kviste, småpinde - og andre aflange og snoragtige dingenoter - til redebyggerierne oppe i træerne. Det er ikke kun fuglene og de små løgvækster der forvisser os om de lyse tider, kalenderen siger det også, for det er jo på søndag, vi stiller om til sommertid. Inden vi på søndag drejer viseren en time frem, er her hvad du kan vente på HAVEFOLKET. 


Det bliver en ret spændende uge, for som mange ved, gik vi sidste år "til filmen" og åbnede op for vores helt egen YouTube-kanal. I forgangne uge har Lene og Marianne været flittige med optagegrejet, men de vil ikke afsløre, hvad vi har i vente. "Vent og se" siger det - så det gør vi i spænding. Udover det langer vi selvfølgelig også en række gode artikler over disken.

Peberroden, den krasbørstige lille sag, er uundværlig i mange madsammenhænge. Hvad ville en Wienerdreng være uden peberrod? Ja, vi spørger bare? Nu er det egentlig ikke fordi vi lægger i kakkelovnen til en opskrift, i stedet fortæller vi om den heftige fætter i havesammenhæng og hvad du skal være opmærksom på, hvis du vil have den til at gro i din køkkenhave.

Vi forlader dog ikke helt det med maden, for på lørdag tager Karina fat i bogen om NOMA. Bogen, som foruden at være spækket med skønne opskrifter også handler om tilblivelsen af den verdenskendte Michelinrestaurant og kokkene bag.

I løbet af ugen skal vi også i sommerhus. Ført dertil af Lone, mødes vi om bålpladsen, så slå snobrødsdejen op - og glæd dig til en hyggelig uge - det vil vi.





VINDER AF GAVE FRA LAND HØJBDE

$
0
0
KONKURRENCE 

Sidste søndag startede vi en konkurrence, hvor en heldig læser kunne vinde 2 højbede fra Land højbede. Hvem blev vinderen mon?


REDAKTIONEN




Det er her i foråret, når vi endelig kommer i gang ude i vores haver, at vi begynder at drømme. Ja, nogle har brugt vinteren til at drømme i. Vi har her på HAVEFOLKET spurgt om I ville dele jeres drømme med os - og det var der heldigvis rigtig mange der ville. 

Blandt de mange der skrev til os om deres store og små drømme, har vi trukket lod om 2 flotte højbede på 120 x 120 cm fra Land Højbede. Den heldige vinder kan vælge de 2 højbede enten i galvaniseret eller ubehandlet stål. De galvaniserede vil beholde deres blanke udseende, mens de ubehandlede vil ruste.

Den heldige vinder er:

Marianne Vinther


Stort tillykke til Marianne, der delte denne drøm med os:
"Vi skal have redesignet vores romantiske havebassin til et minimalistisk spejlbassin på 120 x 360 cm. Her vil disse to højbede passe fantastisk til, fyldt med vinterkønne stauder/halvbuske. Bassinet ligger udenfor vores spisestue."

Kære Marianne, skynd dig at sende en mail til info@havefolket.com med din adresse. Skriv også om du ønsker højbedene galvaniserede eller ubehandlede! Du vil derefter få tilsendt præmien direkte.

PEBERROD

$
0
0
PLANTER

Den kaldes Nordens wasabi, og en stærk sag er den. Både stærk som i: Den slår på tungen som snerten af en pisk og så er den altså også en meget livskraftig karl. Når den først bebor din have, har du den for altid. Herligt, simpelthen! Hør her hvorfor. 

TEKST & FOTO: MARIANNE





Jeg ved ikke hvorfor jeg har været så lang tid om at tilegne mig peberrod i min have. Måske fordi jeg tidligt har fået at vide, at den er voldsomt invasiv, hvilket den i høj grad også er. Men vi spiser meget af den hjemme hos os, og hvis du planter den i en dyb potte uden bund, et gammelt badekar eller en murerspand med huller i til dræn - ja, det kunne også være et nedgravet kloakrør - så bliver den, hvor den er. Den er en ugleset plante, som har været vildtvoksende (forvildet fra klosterhaverne) siden oldtiden, hvor den så vidt vides har været bragt hertil af de romerske tropper. I en grav fra 800 efter vor tidsregning fandtes et kvindelig med en masse redskaber og værktøj, som tydeligvis har været anvendt til både jord og bord. Tillige med et andet kvindelig lå der i hendes grav rester af ... peberrod. Denne kraftige rod har altså været anvendt siden tidernes morgen her i Norden. Og det er der en masse gode grunde til, som vi bl.a. skal høre om her.



DYRKNING 
Kender du en, der har roden i sin have, så kan du formentlig sagtens få en bid af den. Fx en af de mange siderødder som den sætter. Men der er også mange, der har haft succes med at plante en rod fra supermarkedet. Sørg for at plante den i foråret og sæt den skråt i løs jord. Og hvor skal du så gøre det, når den nu har det med at brede sig kraftigt? Ja, enten, hvis du begrænser den i en krukke i din køkkenhave i sol eller halvskygge, eller du kan finde et hjørne af haven, hvor den kan få lov til at tage kampen op med skvalderkålen. Den kamp er der en vis sandsynlighed for at den vinder, og det siger ikke så lidt om dens grovilje.

SÅDAN NAKKER DU 
For at få en kraftig rod, som er til at rive af til maden, skal den "nakkes". Ja, det er ikke kun noget høns og bandemedlemmer bliver, det bliver peberrod altså også. At nakke er at rive siderødderne af hovedroden. Du graver derfor i juli din peberrod så fri af jord, som muligt, dog uden at grave den helt op. Tag så en kniv eller brug handsker og "gnub" siderødderne af. Smid dem ud, forær bort eller pot op, for de vokser videre i komposten, og det vil du med garanti fortryde! Når roden er blevet nakket, skal du komme jorden tilbage omkring planten igen evt. iblandet lidt næringsrig kompost og trykke den hårdt til, så rod og jord får god kontakt. Vand så. Hyp evt. lidt jord op om roden, som var det kartofler. Hvis du vil undgå kålfluen, som kan finde på at lægge æg ved rodens "skuldre", kan du strø et forholdsvis tykt lag græs omkring roden. Det både gøder, holder på vand og fugt, og så forhindrer det de skrukke fluer i at lægge æg.

Når du har nakket, skal den have lov til at vokse rimeligt uforstyrret videre indtil du høster i august/september. Roden kan sagtens holde sig i en kasse med fugtigt sand i et skur vinteren over. Så kan du altid gå ud og hente lidt til julefrokosten en frostkold vinterdag.

VIRKNING
Den har jo tidligere været meget anvendt i dagligdagskøkkenet. Sjovt nok står der stort set intet om roden i ret mange af mine hyldemetre bøger om lægeurter, nok fordi den simpelthen har været så almindelig (og forhadt). Men noget står der. Den er både betændelseshæmmende, vanddrivende og astringerende.

ANVENDELSE
Roden kan anvendes både i køkken og have. Smagsmæssigt er den lidt af en basker. Den har en kraftig og gennemtrængende smag, som slår kraftigt på tungen og fremkalder tårer, når du tilbereder den. Den står ualmindeligt godt til alt kød, fisk og især rodfrugter som rødbede og selleri. Til fx pandekager rullet med laks, rucola og peberrodssalat. Uhmme num! Husk imidlertid at anvende den frisk, smagen øges når den rives. Du kan sagtens lave en pesto af den, den er der godt riv i. Kommer du den derimod med i gryden eller på panden og varmer den op, går smagen tabt. I haven er den gennem tiderne blevet anvendt til at forhindre forskellige plantesygdomme med. Jeg kan ikke med sikkerhed give anvisninger her, da jeg endnu ikke selv har haft lejlighed til at afprøve det. Men har du så sig til!

Den har lang holdbarhed i køleskabet, men som sagt kan du også lægge den i en kasse med fugtigt sand. Er du så usandsynlig heldig, at du har en jordkælder, er den jo det perfekte sted til opbevaring. Ja, hvis altså ikke det er en mild vinter, for i jorden opbevares den jo allerbedst. 


FAKTA:

NAVN: Armoracia rusticana
DANSK NAVN: Peberrod
LYSFORHOLD: Lys eller halvskygge
HÅRDFØR: Ja
JORDBUND: Almindelig havejord
VÆKST: Kraftig
STØRRELSE: Op til en meter høj og bred, lange og dybe rødder
ANVENDELSE: Spises rå og god mod utøj i haven

BÅLPLADS FOR ALLE

$
0
0
TEMA: DEN NORDISKE HAVE

At sidde omkring bålet minder én om lykkelige stunder fra studenterfester eller spejderture. Vi nordboere er vilde med det åbne bålsted, hvor vi kan sidde side om side og fortælle historier mens vi bager snobrød eller popper popcorn over sagte ild. Og så er det for alle aldre. 

TEKST & FOTO: LONE






Mon ikke vi er mange, der har gode minder fra de unge år, hvor lejrbålet har været omdrejningspunkt for en hyggestund? Det kan være fra spejderaftener, fra lejrture, studentergilder mv. At sidde på en stub eller stamme rundt om bålet og kigge ind i flammerne i en nat, hvor solen nærmest ikke går ned er tæt på magisk.

Måske var der en guitarist i gruppen, og Søren Kragh-Jacobsens "Mona Mona Mona" var næsten altid en del af repertoiret - i hvert fald i 80'erne og 90'erne. Måske er den det stadigvæk?

Et bål i haven er bare super hyggeligt - om det så er ved vores familiebolig eller i sommerhuset. Og derfor er det for mange selvskrevet i havens plan. Gerne under et par træer, så man slipper for duggen i de sene timer.

Et bål kan naturligvis let etableres med et bålfad, der kan flyttes hen til terrassen eller spisebordet, men det gode gammeldags bålsted må altså ikke ryge helt i glemmebogen. Og derfor glæder det mit havehjerte usvigeligt, når jeg støder på familier med bål som dette. På den "rigtige" måde.

Her kan laves pandekager over gløder, bages snobrød eller koges suppe. Udstyret fås i dag til ingen penge i supermarkederne i sommertiden og så er det bare at gå i gang. En fælles beskæftigelse, der er hyggelig for både børn og voksne.

Og så snakker man bare så godt sammen, når man sidder rundt om et bål og kigger ind i flammerne. 

Har du selv en opskrift på snobrød i gemmerne? Hvis ikke, så får du lige en her. Så er du forberedt, når sommeren kommer snigende, og det er hyggetid.


SNOBRØD
Opskrifter på snobrød er der mange af.
Her får du en lidt luksusagtig udgave med gær og mælk:
  • 500 g hvedemel 
  • 3 dl sødmælk 
  • 50 g gær
  • 1 tsk salt
Dejen forberedes, som alle andre gærdeje: Mælken lunes og gær opløses heri. Salt røres ud heri og tilsidst æltes melet i. Herefter skal den hvile ca. 1 time ved stuetemperatur og så er den klar til brug. Når dejen er klar, fordeles den i mindre dele. Hver del rulles til en pølse der vikles om snobrødspinden - husk, at alt pind skal dækkes helt ud til spidsen, så den ikke brænder, når den om lidt stikkes i gløderne.


Du kan læse mere om bål og bålmad her på havefolket. Se fx:

EN BÅLHAVE TIL TEENAGEREN
Når man, som jeg, har et mantra om at alle i huset skal kunne have glæde af haven, må der være tilbud, der lokker. Og denne gang var det min store teenager, der skulle lokkes ud i den friske luft og væk fra pc og iPad.

FIRE WALK WITH ME
Vi tænder op i stuerne i takt med, at kulden bliver mere og mere uudholdelig udenfor. Det er blevet efterår, de lune sommeraftener har vi for længst vinket farvel til og det må vi finde os i.

BÅLMAD OG BÅLHYGGE
Vi har lokket Dorthe med bloggen "Frøken Solhat" til at skrive om, hvordan hun og familien laver mad over bål. De har en stor erfaring, og artiklen er meget inspirerende.

LAV ET TELT TIL DINE STIKLINGER

$
0
0
HAVEFOLKET TV

Når du har stiklingeformeret, er det godt at give dine stiklinger et fugtigt miljø. Det gør du med et telt over dine potter. Se her den hovedløse dame vise, hvor nemt det er!

TEKST OG FOTO: LENE & MARIANNE








Har du klippet dine sommerfuglebuske, hortensia, lavendler og andre middelhavsbuske ned nu, kan det være du har følt dig fristet til at lave stiklinger af dem. Se med her hvor vi viser, hvordan du laver et telt til dem, så de hurtigt slår rødder.





Læs også: 

STIKLINGER AF TAKS - SÅDAN GØR DU
Det er noget af det nemmeste! Og det tager en halv times tid, som du vil takke dig selv for at have brugt til næste år, når du kan udplante din første lille takshæk. Se her, hvordan du gør.
STIKLINGER AF DINE BUKSBOM
Når du alligevel beskærer dine buksbom, kan du ligeså godt tage de kraftigste skud fra og stikke dem i muld. Så har du en fin, lille hæk om 3-5 år.


FORÅRSKUR TIL LAVENDLERNE
Lavendlerne skal beskæres i april for at få en sund og tæt vækst. Men det er med at gøre det på det rigtige tidspunkt!
  

LÆG KARTOFLER TIL FORSPIRING

$
0
0
I HAVEN I WEEKENDEN

Det er ved at være tid til at forberede årets kartoffelhøst. Køb læggekartofler nu - meget gerne den økologiske af slagsen - og læg dem så til forspiring et velvalgt sted, så du får fine, korte spirer.

TEKST & FOTO: MARIANNE






Hvis du gerne vil stille hjemmegjorte kartofler på bordet foran familien næsten lige så tidligt, som de kommer i butikkerne, så må du se at forspire dem! Stil dem i et af dine vinduer eller et andet lyst sted, men helt køligt. Sådan 15-18 grader er godt. Det gør ikke noget, læggekartoflerne bliver grønne, så længe du ikke spiser grønne kartofler.

Du kan vælge at lægge dem i en æggebakke, en skotøjsæske eller andet, blot de står køligt og relativt lyst, så kommer der tætte, robuste spirer. Du kan også vælge at klippe mælkekartonner op og fylde dem med muld. Heri stiller du dine kartofler, og så udvikler de rødder samtidig. Når de skal i jorden, stiller du dem bare forsigtigt derned uden mælkekarton, så skal de ikke kæmpe med at forcere den. Der er også den mulighed, at du køber nogle fancy papirposer (eller er det små papkasser?) til dem. De kan blot stilles i jorden med rødder og hele molevitten. Men hvis du har små papirposer kan de gøre det ud for det samme.

Hvis du gerne vil have dem tidligt i jorden, så er det ud med den sorte rulle plastikposer og klippe dem op og brede dem ud. Så kan solen varme jorden tilstrækkeligt op til at jorden har god plantetemperatur. Du skal ikke begynde at udregne din timeløn på det her. Det betaler sig slet ikke. Det er en helt anden valuta, det her drejer sig om:

Glæden ved at grave det første guld op af den sorte muld og tilberede egen avl og stille den på bordet til familien. Det er der faktisk ikke ret meget der slår. Slet ikke smag og nydelse. Så frem med æggebakker eller andet og i med kartoflerne. Find dine yndlingssorter på planteskolen eller på nettet.

NOMA - NORDISK MAD

$
0
0
TEMA: DEN NORDISKE HAVE

Vi slutter månedens tema om nordiske haver af med mad - nordisk mad. Bogen NOMA handler om restauranten, der har hele to stjerner i Michelinguiden og om maden selvfølgelig. 


TEKST: KARINA
FOTO: VENLIGST UDLÅNT AF FORLAGET





Kan du forestille dig at lave en række madeksperimenter med konsekvens for vores opfattelse af tid og rum? Det spørger kunstneren Olafur Eliasson kokken René Redzepi om, i forbindelse med det årligt tilbagevendende arrangement; Life and space, et laboratorium for kunstnere og designere, der holdes i Eliassons atelier i Berlin. Arrangementet foregår i en afslappet og uformel stemning, og for ikke at afbryde dagens programmer, skal serveringen indgå som en del af udforskningen af tid og rum. Æbleskind med græs. På tallerkenerne også blomster og urter. Dette bliver Redzepis svar på Eliassons udfordring, og tallerkenen vækker begejstring blandt det kunstneriske publikum. "At integrere idéen og værket i rummet og i os selv og i ét system", er ét af emnerne under arrangementet og Redzepis ret bliver en naturlig forlængelse af dette tankespil. Historien her er hvad Eliasson beretter om i sine forord, i bogen om den verdenskendte restaurant Noma.




DEN PERFEKTE STORM
Fra Eliassons forord hopper vi til bogens første afsnit, skrevet af Rune Skyum-Nielsen. Restaurant Spæk til hvalpenissen - ja, og det der er værre - er nogle af de øgenavne, de gastronomiske kredse tillægger restauranten på Nordatlantens Brygge. Fra at være "fordømt som døgnfluer" (citat: René Redzepi) får vi indsigt i de mange udfordringer restaurantens kokke og idémænd har måttet kæmpe med, inden de kunne sole sig i rampelysets varme.

Den perfekte storm, som også er overskriften på dette afsnit, er en velvalgt titel. Udtrykket er taget fra den dagbog Redzepi har skrevet under en studietur i Nordatlanten. Den perfekte storm er dér, hvor himmel og hav flyder sammen og ragnarok er lige om hjørnet. En storm der kan knække dig, men også motivere dig til at fortsætte. Den perfekte storm er et udtryk som bruges af søfolk og fiskere og rent symbolsk det Redzepi knytter til sin oplevelse med restaurant Noma.


Råvarerne er svigefulde fliter, der forlader én, dør fra én, og gør plads til nye bekendtskaber. De er i særlig grad Nomas eksistensberettigelse - på én gang akilleshælen og velsignelsen. 

I Rune Skyum-Nielsens portræt om Noma, fortæller han om hvordan det, der engang virkede som et utopisk koncept, udvikles over tid, og ender med at blive til verdens bedste restaurant. Det tidlige menukort bliver endevendt og taget op til revision, det samme gør råvarerne. Da køkkenchefen i afsnittet forklarer om råvarernes vigtige rolle, fortæller han også om årstiderne, der er med til at gøre Nomas køkken til en dynamisk affære. Det nytter ikke noget at dvæle ved en enkelt årstid forklarer Redzepi videre og slutter af med ordene: "Råvarerne er svigefulde fliter, der forlader én, dør fra én, og gør plads til nye bekendtskaber. De er i særlig grad Nomas eksistensberettigelse - på én gang akilleshælen og velsignelsen".


Fra de indledende ord og første afsnit går vi videre til Renés egen dagbog, som han førte under en nordatlantisk ekskursion i følgeskab med kollegerne Mads Refslund og Claus Meyer. Havtorn, kæmpemuslinger, koldtrøget søpapegøje og lertøj bliver beskrevet, ligesom mødet med det nordatlantiske folk og landskaberne, de befinder sig i. Interessant læsning ligesom opskrifterne i bogen. Bogen som er spækket med opskrifter er suppleret med en masse lækker grafik og smukke fotos.


TITEL: NOMA - tid og sted i det nordiske køkken
FORFATTER: René Redzepi
ILLUSTRATIONER: Studio Frith
FOTOS: Ditte Isager 
UDGIVELSE: 2010
SIDER: 354
SPROG: Dansk
FORLAG: Politikens Forlag under licens fra forlaget Phaidon Press Limited.



DIY I HAVEN

$
0
0
LEDER

Hvorfor gøre det selv? Ja, det har jeg også tit spurgt mig selv om, når jeg endnu engang står og roder med noget, som alligevel ikke bliver helt som jeg havde tænkt mig. Mine forestillinger om det færdige resultat er ofte lige lovlig lyserøde, "for det bliver altså rigtig godt", tænker jeg, mens det i virkeligheden ligner noget, der er løgn!




Hvorfor bliver jeg så ved? Simpelthen fordi jeg ikke kan lade være, og de gange, hvor det virkelig lykkes at frembringe noget, der både er funktionelt og pænt på én og samme tid er en kæmpe stor tilfredsstillelse.

Sådan tror jeg, der er mange der har det, og det vidner de utallige DIY-sider på Facebook, Pinterest, Instagram og diverse blogs da også om. DIY betyder do-it-yourself, med andre ord gør-det-selv.

Nogle kaster sig over store projekter som at bygge huse, væksthuse, drivhuse af genbrugsmaterialer osv., men det kan også bare være de små hverdagsting, man kaster sig over.

Der er én (husker ikke hvem), der engang har sagt at vi i Danmark er en nation af klamphuggere, og det skal såmænd nok passe, men hvis man ikke ligefrem har gang i noget, der både er farligt og ulovligt, skal man da selv være tilfreds med det man på den ene eller anden måde har frembragt. Det er da det vigtigste!

De nyeste undersøgelser fra BOLIUS siger, at danskerne efterhånden slet ikke kan finde ud af at "gøre det selv" - at det har vi enten folk til, eller også køber man det færdigt, fordi tiden er knap.

Heldigvis findes der også mange, der klunser, skralder eller hvad man nu kalder det - og derfor er der en anden "bevægelse" der frisker gamle ting op og gør det smart og brugbart igen.

Der er samtidig en hel trend i øjeblikket som går ud på at "upcycle" i stedet for kun at recycle (genbruge) så meget som muligt, og komme væk fra vores brug-og-smid-væk samfund, og det er da også beskæmmende at mange mennesker smider gode og brugbare ting i containeren, når andre ville blive lykkelige for at overtage det.

DIY er ikke kun for fattigrøve, det kan faktisk godt gå hen og blive en livsstil at genbruge og lave tingene selv. Fordelene er mange: Man får det forhåbentlig, som man gerne vil have det, og kan så bruge sine penge på ting, der virkelig forsøder tilværelsen: God mad, rejser og andre oplevelser med dem, man holder af. Eller planter og andre skønne ting til haven.

Kom med her i denne måneds tema. Vi har idéer både til lunt forårsvejr og når det hele grøder og du hellere vil være inde.

Vi har idéer til den havemand med de store muskler, den, der kan lide at svinge maskiner og andre gadges og dem, der godt kan lide at lave småting, der pynter og dekorerer.

Rigtig god fornøjelse. 



M Å N E D E N S  T E M A A R T I K L E R

ET FORANDRET GASBORD
Et gasbord kan ikke tåle hård frost, men nu forvandler vi det med lidt maling og en bordplade af træ i stedet for. Følg med i transformationen og få tips her. 

RUMDELERE I HAVEN - SÅDAN GØR DU
"Hvor køber du de dér listehegn du har i haven?" Det spørgsmål er jeg blevet stillet rigtig mange gange, og til det må jeg jo svare, at det er nogle, vi selv har bygget. Med de rette hjælpemidler er de slet ikke svære at lave. Her er et par byggefif.
GIV DINE POTTER BETONLOOK I ET SNUPTAG
Vi er mange, der har et væld af potter, vi ikke bruger. Og vi er også mange, der smider dem ud, fordi vi ikke kan holde ud at se på dem. Nu sætter vi bevægelsen "Stop pottespild" i gang. Vil du være med? Se her hvor nemt, og så kan du få betonlook uden at støbe!

SÆT DIG
Forrige år anlagde vi i haven et lille bålsted, så der for alvor kunne komme fut i teenagernes udendørsmadlavning. Og så skulle der selvfølgelig også findes noget, som de kunne sidde på. Først indførte vi den helt traditionelle stub og så en lidt mere sjov en af slagsen.
PLANTE MED PIND
På sidste års haverejse til England stødte jeg på denne geniale løsning til støtte af klematis, klatreroser mv. Tanken var straks, at den kan man da fint selv lave. Måske er det også noget for dig?


MÆRKATER AF TAVLELAK
Kender du det, at du ikke kan få fjernet alt klistret på dine syltetøjsglas, når du vil genbruge dem? Det ender med, at de bare står og står, og til sidst bliver de smidt ud. Fat mod! Her kommer et forslag: Mal en mærkat med tavlelak. Så kan du altid forny teksten, når der med tiden skal noget andet i krukken.

SNUP STILEN MED MALEDE MØBLER
Det rå look vinder mere og mere frem og du kan sagtens selv eksperimentere med det. Her er vi på besøg i Tivoli, som jo åbner på onsdag. Der findes en lækker restaurant, som vi har afluret stilen fra. Vil du med og blive inspireret?



TIDLIGERE ARTIKLER OM EMNET

LÆ MED MOBILE VÆGGE
Når vinden suser kan der godt blive lidt forblæst på terrassen. Kombineret med ønsket om opbevaring af brænde tæt på udepejsen, blev løsningen mobile brændestakke.

OPGRADERING AF UDEKØKKENET
For et par år siden byggede vi et udekøkken på vores overdækkede terrasse. Det har fungeret fint, men vi manglede lige prikken over i'et i form af et nyt bord til gasblusset. Det er nu blevet færdigt. Se her, hvordan det gik til.

SKAL VI FLYDE?
Værsgo og sæt jer ned - eller læg jer hvis I lyster.
I dag skal vi nemlig rigtigt drive den af.


SÆT FOD PÅ DIN KRUKKE
Pottefødder fås normalt i terracottafarvet ler, men jeg er ikke helt tilfreds med den farve til beton- og zinkkrukker. Derfor må jeg selv i gang med støberiet.


FLET ET NEMT HEGN AF PIL
En gang hvert tredje år skal pilehegnet ved postkassen udskiftes. Se hvor det pynter!

STØB MED HYPERTUFA
At støbe med beton er blevet den helt store dille, men kender du hypertufa? Det er let - i mere end én forstand!


VÆK FRA MIN KØKKENHAVE!
Med en lettere omskrivning af "hvor godtfolk er, kommer godtfolk til" vil jeg sige:
"Hvor katte er, kommer katte til"!


LUKSUSOPHOLD TIL DINE NYTTEDYR
Insekterne er dine venner. De hjælper dig med at holde bestanden af skadedyr nede. Lav et luksusophold med spa til dem i din have.

LIGE NU I HAVERNE

$
0
0
REDAKTIONENS HAVEDAGBOG

Vi 4 på redaktionen vil gerne fortælle lidt om, hvad vi går og laver i vores egne haver, for vi bliver ofte spurgt. Derfor får du nu i stedet for "Glæd dig til kommende uge", et lille kort skriv om, hvad der foregår derude. I redaktionens egne haver og mellem vores 40 fingre og sorte negle. Vi lægger ud hos Marianne.

TEKST & FOTO: MARIANNE


Jo, jeg har jo aftalt med mig selv og det halve af den danske haveverden, at jeg - sammen med Lene - vil så en skærehave til og oven i købet fortælle om den. Så kan det jo (heldigvis) ikke nytte noget, at jeg enten sover, laver mad eller skriver. Jeg må ud og så, må jeg.

Det har jeg så gjort i dag, og Ih, hvor har jeg nydt det. 

Sol i små glimt, små nok til at drivhuset ikke blev for varmt at arbejde i. Masser af regnbyger, som jeg heldigvis stod i læ for, og hvis trommen på tagruderne gjorde mig tryg og skabte en vederkvægende defokus. 

Man kan faktisk godt gå helt i zen, når man sår. Så hermed en hilsen fra paradis. Læs i vores forårsmagasin, hvad det er, jeg har sået. 

Skøn mandag til dig!  

HAVEELSKERNES HAVER - NY BOG FRA EVA EVIGGLADE

$
0
0
BØGER

Læser man haveblogs, så kender man Eva Evigglade og hendes søde og personlige have. Man kender også hendes eklatante talent for fotografi og passion for kruseduller. Nu debuterer hun med en bog fra Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, og den ligger her på mit bord. Gudskelov! 


TEKST: MARIANNE
FOTO: EVA GRAVESEN OG MARIANNE FOLLING 


Gudskelov, siger jeg, for jeg ved jo, at den har været længe undervejs. At dens tilblivelse har været drevet af en vilje, stædighed, mod og mest af alt af en dybfølt drøm. Og ligge på mit sofabord, det vil den gøre længe. Det er nemlig en decideret nydebog, en "coffe table book", hvis detaljerigdom, skønhed og billedmættethed kan tage pusten fra enhver haveelsker. Den kan lyse grå og mørke dage op i en grad, som var det solen selv, der lyste os varmt og kærligt i møde. Blot et enkelt foto kan sidde fast på nethinden og følge med én rundt i dagens gøremål. Det er der altså ikke mange havebøger eller anden havelitteratur, der formår! Og der er nok at tage af. Fotos, forstås.



LANGSOMLÆSNING
Det her er en bog, der skal opleves lidt ad gangen, hvis ikke man skal blive overloadet. Så læs den langsomt for at få den optimale nydelse ud af den. Eller; læs, siger jeg. Selve læsningen er faktisk ret hurtigt overstået, for teksten er kort og for det meste enten neutral deskriptiv eller levende og malende. Men det gør af en eller anden grund ikke noget, for det personlige skinner igennem. Der er anvendt lidt gentagelser af teksten her og der af hensyn til det grafiske, men det er jo en trend at fremhæve citater af sin egen tekst for at fange læserens øje og give indtryk af hovedbudskabet. Foruden en kortere beskrivelse af de enkelte haver og haveejere, er der på langt de fleste sider kun tekst i form af billedtekster. Det er således billederne, der bærer bogen, og det er, når alt kommer til alt, en god prioritet. For teksterne nuancerer og assisterer for det meste hvert enkelt billede uden at fratage beskuerens hendes egen oplevelse. Det er en rimelig vanskelig balancegang, men den må siges at lykkes udmærket! Flot!



Eva har valgt 12 haver ud, som er ejet, passet og dyrket af haveejere, for hvem haven er en dybtfølt passion og som fra ende til anden (både i m2 og i kalendermåneder) selv passer haven. Det er egentlig godt tænkt, for på den måde, kommer Eva til at afspejle en inderlighed og en haveglæde, som både inspirerer og smitter. Og det er vist egentlig selve missionen med bogen. En mission, vi her på HAVEFOLKET har tilfælles med Eva, og som den danske havelitteratur faktisk sagtens kan tåle endnu mere af!




LIV TIL DET FLADE PAPIR
Flere af haverne er tidligere blevet portrætteret i andre havebøger og på haveblogs, og det er derfor med en vis genkendelsesglæde, man møder dem her også. Eva giver sig nemlig så god tid til at dvæle ved deres individuelle skønhed og særegenhed. Det gør hun ved at give os beskrivelser af selve det at eje en have, at have en holdning til det at eje en have og at praktisere sin hobby og livsstil. Vi, som modtagere, når nogle lag dybere og forstår og genkender de spekulationer, drømme og ønsker, som haveejere tumler med. Det er der faktisk heller ikke så mange havebøger, der praktiserer, og jeg forestiller mig, at det er Evas baggrund som haveblogger, der giver denne dimension, hvilket absolut er en styrke.


Så her får vi altså en øget indsigt i dét at have en have, eksemplificeret via interviews med de 12 havers ejere. Samtidig får vi som beskuere faktisk fornemmelsen af, selv at køre hænderne gennem sensommergræsser med frost på, at gå ind under en nyudsprungen blåregn i bevægelsen fra ét haverum til et andet, eller at sætte sig ved søbredden og med et dybt velbehageligt suk bare se langt. Med andre ord; Eva viderebringer stemninger fra haverne, der giver en oplevelse af  at være der selv - så vidt det nu overhovedet er muligt, når man sidder med gengivelser af haverne på et stykke fladt papir.



Eva garnerer til slut også bogen med en gennemgang af sine yndlingsplanter, og med at fremhæve nogle foretrukne B&B for gardenlovers, og ved at henvise til enkelte besøgshaver, som hun ønsker at anbefale. De er ikke repræsentative, men helt personlige yndlinge - og som sådan fungerer det også fint. Jyder, øboere, svenskere og nordmænd må til Sjælland, der er ingen vej udenom.

KRUSSEDULLER 
Den eneste ting, der skurrer en lille bitte smule, men som jeg sagtens kan leve med, er, at Eva er besat af en fondtype, der er meget krusssedullet, og som hun anvender til overskrifter til hvert kapitel. Det bliver for meget af det gode for selv en som mig, der ellers går for at være "krusedulledamen" her på HAVEFOLKET. Men Eva er grafiker og leger med bogstavernes måde at efterligne slyngplanterne på, og den idé kan jeg faktisk også godt lide. For det er omvendt med til at gøre bogen umiskendeligt til Eva Gravesens personlige haveelskerbog. At hun er det - haveelsker, altså - det får nu forhåbentlig endnu flere andre haveelskere øjnene op for. For at have dét tilfælles binder sammen på en helt unik måde.


TITEL: Haveelskernes Haver
FORFATTERE: Eva Gravesen.
ILLUSTRATIONER/FOTOS: Eva Gravesen
UDGIVELSE: Marts 2015
SIDER: 234
SPROG: Dansk
FORLAG: Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck

TULIPANER PÅ BORDET

$
0
0
PÅSKE 

Gæsterne kommer til påskefrokost. Du har styr på maden, men lidt grønt til bordet har du glemt alt om. Køb en buket tulipaner eller to og flet hurtigt en lille rede. Så er påskestemningen i hus.
TEKST & FOTO: LONE







Jeg vil nu så gerne lave buketter mv., men jeg får for sjældent taget mig rigtig god tid til det. Ofte bliver det en hurtig seance, når vi lige skal have gæster til højtiderne. For så synes jeg altså bare at der skal blomster på bordet. Hvis jeg husker at købe ind til det...

Her ser du mit bud på en hurtig påskebuket til bordet.

Den er hurtig at lave, og du er meget velkommen til at bruge den til din egen påske!

Jeg har købt to buketter tulipaner, skåret enderne af og sat dem til at trække vand et par timer, før de skal i brug. Så er de lettest at arbejde med og holder lidt længere. Jeg tager også gerne de yderste blade af - ofte er de lidt beskadigede eller kommer hurtigt til at hænge lidt, og det vil jeg gerne undgå. Bladene tager jeg nu først af, når de har trukket vand.

Grenene, som er brugt til kransen her, er afklip fra mit æbletræ samt blødere grene fra surbær. Begge dele beskæres gerne på dette tidspunkt af året og så kan grenene jo fint finde anvendelse på denne måde.

Her har jeg først bundet æblegrenene sammen til en krans - samlet med ståltråd - og bagefter har jeg viklet surbærgrenene omkring. De er blot flettet ind i æblegrenen, så der ikke er synligt ståltråd flere steder.

Den færdige krans er lagt over en glasvase, grene af slåen er stukket ned i - jævnt fordelt. Idet slåengrenene da fungerer som stativ har jeg fordelt alle tulipanerne mellem disse.




Så er den klar! Det tog i alt knap 15 minutter, og så må gæsterne gerne komme. 



Det gode ved denne buket er, at man som haveejer næsten altid har buske og træer, der kan klippes af og tulipaner kan på dette tidspunkt af året købes på hvert et hjørne. Så den kan laves alle dage - også på helligdage hvor kun få detailbutikker har åbent.

Den vil i øvrigt også være fin - og endnu mere påskeagtig - med fx påskeliljer. 


Du kan finde meget mere inspiration til påske- og forårsstemning her på HAVEFOLKET. Læs fx:

BIRKERIS
Trangen til at pynte op kan godt komme over én, når der er fridage på vej og gæsterne er på trapperne. Vi laver kranse af birkeris - og viser her hvordan.
BRUG SKALLEN
Æggeskaller kan bruges til mange ting. Smid dem ikke væk, for her kommer et par idéer til hvordan du kan bruge dem.




SKØNNE PERLER
En lille hilsen fra perlehyacinter, der også er vildt skønne indenfor. Og som efterfølgende fint kan tilbydes et langtidsophold i haven.

GIV DINE POTTER BETONLOOK I ET SNUPTAG

$
0
0
TEMA: DIY

Vi er mange, der har diverse grimme eller kedelige potter stående. Og vi er også mange, der smider dem ud, fordi vi ikke kan holde ud at se på dem. Nu sætter vi bevægelsen "Stop pottespild" i gang. Vil du være med? Se her hvor nemt, og så kan du få betonlook uden at støbe! 

TEKST OG FOTO: LENE OG MARIANNE





Vi kom en dag til at tale om alle de grimme pink, selvlysende grønne, rød-lers-look-a-like plastikpotter og andre rædsler, man kan have stående i sine gemmer. Eller værre: I sin have. Nogle ser det slet ikke, andre kan ikke se andet. Og de "larmer" i synsfeltet. Mange havefolk har også udendørs keramik- eller lerpotter, der i tidernes morgen er blevet købt ind og er blevet elsket sådan som de nu var - nogle af dem med et underligt mønster på. Alt er jo en smagssag, og jeg selv holder vældigt af de røde gammeldags terracottapotter, men fornyelse kan også være rart. Lad mig sige det sådan: Vi er tre i redaktionen, der går meget op i den slags, og nu er jeg (M) blevet smittet. Dog med det "aber dabei", at jeg nødigt vil smide potter ud, men mit øje er blevet så opmærksom på, hvor meget det kan ødelægge et helhedsindtryk, når potterne stritter i for mange forskellige retninger rent stilmæssigt. Og hos mig er pengene så små, at jeg ikke lige har lyst til at skifte hele lageret ud ... hvad gør man så?



Så var det Lene fra redaktionen kom til at tænke på, at når fliseklæb kan sidde fast på de gamle, grimme fliser i det nyrenoverede badeværelse, så må den da også kunne fæstne på kedelige potter. Som tænkt, så gjort. Og hurra! Det funker og du skal da naturligvis med i "stop pottespild"bevægelsen. Skal du ikke?

Du skal bruge: 

Spand 
Fliseklæb
Kraftige gummihandsker
Vand
Ske til at røre fliseklæben op med
Potter, du ellers ville have smidt ud eller er blevet træt af
Pensel 
Svamp - en grydesvamp er udmærket

HURTIG ELLER LANGSOM TØRRING
Frem med dine pottegrimheder og fliseklæben. Den findes i både grå og hvid, og i en hurtighærdende variant, der er grå. Det var den vi valgte at eksperimentere med. Ikke at det skal gå stærkt, men man er vel altid lidt utålmodig efter at se resultater. Vi overvejer at prøve igen en anden gang, og så blande mos i, så potterne hurtigere får den eftertragtede patina.



VÆR FORBEREDT
Tag nu alt det frem, du skal bruge, tjek listen af. Sæt mobil på lydløs og ifør dig dine handsker. De er møgbesværlige at få af igen lige midt i processen, og fliseklæben tørrer jo relativt hurtigt, så det er bedst uden for mange afbrydelser. Tag mange potter frem. Fliseklæben rækker længere end du tror, og der går simpelthen sport i menageriet. Pludselig skal alt muligt have betonlook!

PÅ SLUMP - TÆNK PÅ KARTOFFELMOS
Hvor meget skal du bruge? Hm. Følg vejledningen på posen eller rør det op på slump, som vi gjorde. Lene hældte ca. en halv liter vand i spanden, tilsatte derefter fliseklæb og rørte rundt indtil konsistensen var som tynd kartoffelmos. Rør hellere for lidt end for meget op ad gangen, da det jo hurtigt hærder, og det er så ærgerligt at skulle smide noget ud. Det er hurtigt at røre en ny, lille portion op.


ZEN OG GODE SNAKKE
Indstil dig på at få mindelser frem fra da du gik i børnehave eller hvad du nu gjorde, for det er faktisk ret hyggeligt. Du kan ligefrem gå i zen, når fuglenes kvittevit lyder i dine ører, mens du står "og leger med pladder". Man sludrer også ret så godt sammen, mens man gør det, så inviter evt. en haveveninde med til showet. Der er rigtigt mange gode grin i vente. Og forventningens glæde er simpelthen sublim.


FINGRE ELLER PENSEL
Der er flere teknikker, du kan anvende. Vil du have det meget rustikt, så brug fingrene. Ellers kan du anvende en pensel, som er god til større overflader. Du kan også lave mønstre med penslen, hvis du synes. Sørg for at laget dækker, så man ikke kan se pottens rigtige farve og materiale indenunder. Sørg for at der ikke sidder fliseklæb i bunden, så potten kommer til at stå skævt. Fliseklæb er meget hårdt, når det er hærdet op, og så er det for sent at gøre noget ved det.



LAV "OMBUK"
Sørg også for at komme lidt ned langs kanten på indersiden af potten. Du planter jo ikke helt op til kanten og det ser skørt ud, hvis man kan se den originale farve/struktur indeni. Er det en plastikpotte, er selve kanten jo skarp, og derfor er det en fordel at fordele fliseklæb i et lidt tykkere lag øverst, så den originale struktur og farve ikke "dukker op" eller slides af.


UDJÆVN STRUKTURER, DU IKKE ØNSKER 
Har potten struktur i sin overflade, som du gerne vil bevare, er det en god idé at påføre fliseklæb med en pensel, men hvis du vælger at skjule disse konturer, er det hurtigst at bruge fingrene, og lægge et tykkere lag på. Du kan altid udjævne laget ved hjælp af en fugtig svamp. Dette gøres inden det hærder for meget. Det bedste er at prøve sig frem.




Hvad en grim krukke er, er jo en smagssag. Lene var træt af at have denne stående. Den står i nyt outfit på fotoet herunder.
Der er faktisk ikke grænser for, hvad fliseklæb klæber på. Også dine plastikpotter kan bruges, se potten th. 

POLLENSÆSONEN ER SKUDT I GANG

$
0
0
HAVELIV 

Her i foråret kan du på dine daglige ture på fortove, i parker eller i haven få øje på de karrygule rakler fra hasselbusken. Det er tegnet på at pollensæsonen er gået i gang. Vi anbefaler ikke sav eller rustne søm til at ombringe dine allergifremkaldende planter, men giver i stedet for nogle tips.

TEKST & FOTO: MARIANNE






Det er ikke mange, der er allergiske overfor pollen fra hasseltræet, men nogen er, og det kan være en hård belastning for helbredet og til irritation for dem, der er angrebet. I vores have stod et kæmpestort birketræ, som vi lod ombringe, da vi flyttede ind, fordi min datter, Katrine, er multiallergiker. Det var godt for meget, skønt jeg elsker birketræer. Dels fik forhaven langt nemmere adgang til vand og den blomstrede gevaldigt op. Dels fik den mere lys og endelig - og det var jo den egentlige årsag: Min datter blev ikke generet af den.



Andre haveplanter, ud over birk og hassel, der kan give allergi er: El, elm, bynke og naturligvis græs af enhver art. Bynke kan luges bort og græsset kan holdes lavt, så det ikke sætter frø. Prydgræsser er derfor et dårligt valg, hvis man har en græspollenallergiker i familien. Ligefrem at fælde elm eller el, må man selv afgøre.

Indrømmet, jeg er vild med hassel. Ikke blot pga. nødderne, men også fordi den bare er så smuk i mørkningen sådan en martsdag. Og så kan dens grene bruges til alverdens formål i min have. Vi valgte derfor at lade vores store hasseltræ stå. Det gode ved hassel - ud over at familien altså er velforsynet med nødder og kan nyde de livlige egern i haven - er, at dens pollengivende rakler blomstrer i februar, hvor det regner en hel del. Den vejrtype, der er bedst for en allergiker er nemlig regnfuldt, stille vejr. Perioder med fuld sol efterfulgt af blæst er noget af det værste, for så spredes pollen rundt over alt. Også ind af vinduer og døre, som skal holdes lukkede. Af samme grund hængte vi ikke hendes vasketøj ud for at tørre. Græsset udenfor den ramtes værelse, skal klippes ofte. Men helst ikke af den ramte, som vi anbefaler fritaget. Man kan nemlig være så generet af pollenallergi, at selv en daglig allergipille året rundt ikke rækker.

Vil du følge med i dagens pollental for de enkelte planter, så finder du dem på Astma- og allergiforbundets hjemmeside. Der findes (naturligvis) også en app til samme formål.


Læs mere:

BIRK
I 70'erne var birketræer det store hit i de danske parcelhushaver.
Siden blev de for store og mange blev fældet. Nu er de smukke træer på vej ind i haverne igen.

værnetræ
VÆRNETRÆET - EN VEN AF FOLKET 
Et værnetræ er ifølge overleveringen et træ, der beskytter dit hjem, din gård, dér hvor du bor. Men hvilke værnetræer er gode at vælge, og hvad gør du, når et gammelt et af slagsen bliver sygt og skal erstattes? Hør her hvordan, samt om historierne bag værnetræer.

Hasselnødder
HASSEL - DEN NYTTIGE NØD
Hassel er så nyttig. Den er både til gavn for havens dyr og for havens folk. Og når du lægger dine havehandsker fra dig og går ind til køkkenbordet, så er mulighederne endnu flere! Her giver vi nogle idéer til, hvordan du kan anvende den nyttige hasselnød.


VERDENS HURTIGSTE ÆGGEDEKORATION

$
0
0
DEKORATION

Hvilket barn er ikke kommet ind med en håndfuld blomsterhoveder og har stolt overrakt mor den halve have? Så er det med at finde en grimasse, der kan passe og tage æggebakken frem. Tjek verdens hurtigste påskedekoration ud her! 


TEKST & FOTO: MARIANNE





  
Du behøver ikke blive blå i hovedet af at puste æg eller noget - her er blot et "klak" på kanten af en skål nok, og du har straks et helt regiment vaser til din rådighed i en æggebakke. Det kan ikke være nemmere - eller hurtigere!

Du skal alligevel i gang med at lave røræg til påskebordet mens snapsen er på køl, og din partner står og skærer laks ud. Lillemanden kommer rødkindet og kåd ind i køkkenet iført flyverdragt og mudderstøvler med en håndfuld blomsterhoveder fra forårshaven udenfor. Du, som gerne vil plante et lykkeligt blomsterfrø på livstid i den lilles sind, sætter dig i hugstilling og tager glædesstrålende og taknemmeligt imod den lilles gave. Bredt smil.

Frem drager du en skål. "Klak", du slår det øverste af æggeskallen, og ud af et pænt lille hul hælder du nu hvide og æggeblomme. Det gør du med 10 æg. 6 rækker såmænd også. Ja, selv to, så kan du bare bruge æggebægre til din tomme æggeskal i stedet for æggebakken. Nu vasker du skallerne i koldt rindende vand og stiller hele herligheden til tørre. Skal det gå stærkt må bakken hen og stå på en radiator. Det tager 5 minutter. Så er det frem med en vandkande - en lille én med en lang tud. Det dur ikke med vandhanen, så bliver æggebakken våd igen. Alle 10 æggeskaller fyldes, og du fordeler nu dine skatte fra barnehånden i hvert æg. Måske er den lille med til det. På den måde kommer nogle af blomsterne til at stå med hovedet under vand. Det kan også have sin charme.

Blomsterne i denne lille dekoration er fra øverst tv. + th. og nedefter:

  • Forglemmigej og stedmoder
  • Stjernemagnolie
  • Hornviol
  • Lys blå skilla
  • Dobbelt vintergæk
  • Tete a tete (minipåskeliljer)
  • Bleggule krokus
  • Kejserbusk
  • Efeu og lyserød skilla
  • Blå skilla

Ind på påskebordet med den! Her må hjælpes til, hvis den lille skal gøre det. Det er nemlig et lidt vakkelvorn arrangement, uden solidt underlag eller en fast hånd. Så en moderlig (eller faderlig) indsats er velvalgt her. Men: Så er det ordnet, og du kan nu gå tilbage til køkkenregionerne og fortsætte dine forberedelser til påskefrokosten. Borddekorationen er reddet, og det har max taget dig ti minutter. "Det er overraskende", når du lige at tænke inden du pisker din æggemasse, at din have "alligevel har så mange forårsblomstrende planter". Skønt ikke?





Det allerbedste? At den lille har opdaget glæden ved at give. At han forbinder lykke med blomster. Eller omvendt: Blomster med lykke! Så kan alverdens ulykker bare komme an, hvis de skulle finde på det. Hans blomsterglæde er intakt og måske er sjælefreden reddet. For resten af livet! 

LÆS FORÅRSMAGASINET PÅ ISSUU - UDKOMMER I DAG

$
0
0
OM MAGASINET 

Før påske udkom forårsmagasinet på tryk. Det landede i postkassen hos alle de læsere, der havde bestilt, og vi kan høre, at det har givet gode hyggestunder rundt omkring. 
I dag udkommer den digitale version på ISSUU, og så kan alle læse med.

REDAKTIONEN






KLIK PÅ FORSIDEN HEROVER

I dag udkommer den digitale udgivelse af forårsmagasinet og ligger nu klar under siden "MAGASINER". Du kan også klikke på forsiden her til højre, så kommer du straks videre til forårsmagasinet.

Du kan altid finde tilbage til magasinet via menuen her i toppen af HAVEFOLKET.com / MAGASINER.

Her bliver linket liggende, så du til hver en tid kan komme tilbage og læse videre. Det er samme sted, du finder link til alle tidligere udgivelser fra HAVEFOLKET.

Bemærk i øvrigt. at forlaget People's Press har udloddet 3 af de inspirerende bøger om køkkenhaven fra Aarstiderne til HAVEFOLKETs læsere. Du kan læse mere i magasinet om, hvordan også du deltager i lodtrækningen - helt gratis naturligvis.

Rigtig god læselyst - og fortsat dejlig påske!

Grønne forårshilsner
fra hele redaktionen


pssst. læg meget gerne en kommentar til os, når du har bladret igennem magasinet. Vi hører gerne både ris og ros, så vi har input til vores arbejde med de kommende magasiner.
På forhånd, mange tak.

LENE ER GÅET I SÅVÆRKSTEDET

$
0
0
REDAKTIONENS HAVEDAGBOG

Roen sænker sig i redaktionen ovenpå travlheden med færdiggørelsen af forårsmagasinet, og vi holder alle påskefri. Nogle tager udenlands og andre er "bare" hjemme - og i haven!

Da Marianne i sidste uge skrev om såning af sommerblomster til sin skærehave, fik jeg helt dårlig samvittighed fordi jeg endnu ikke var kommet i gang. Jeg skal jo også have en skærehave, og jeg glæder mig. Derfor skal det nu være, og mit udekøkken bliver omdannet til såværksted. Her kan jeg stå i læ på en skærtorsdag, der byder på rigtigt aprilvejr - sol, regn og blæst.

TEKST & FOTO: LENE

Jeg har på forhånd fundet alle frøposerne frem, og der er både frø fra sidste år og nyindkøbte. Da jeg er færdig med at så det vigtigste - sommerblomsterne - er der lige et par enkelte stauder, der trænger sig frem i forreste række. Jeg håber jeg har bedre held med staudesåning i år end sidste år. De få der spirede sidste år var noget skravl, og min tålmodighed var så meget på lavpunktet at jeg smed hele molevitten ud. Sikkert en dårlig idé.

Senere i påsken får vi endelig det ønskede vejr, nemlig sol - omend vinden stadig er en snert kølig. Det får mig ned på knæ, både for at luge lidt i bedene, men også for at lede efter flere forårstegn.

Her er violerne, der gemmer sig i mine floks.




Jeg får også endelig sat mine dahliaknolde til forspiring. Nu står de og hygger sig i mistbænken. Jeg håber der er varmt nok, og hver aften går jeg ud og putter dem med en lun dyne af et dobbelt lag fiberdug.

Den store oprydning i haven skulle vi også i gang med, men der er et par projekter, der trænger sig på. Disse projekter kan ses på HAVEFOLKET senere, både her på siden og i det kommende sommermagasin, der udkommer i juni, så oprydningen må vente. Herunder er starten på ét af projekterne, og det lugter da bestemt ikke af oprydning!




Bag væksthuset bliver der indrettet en bærhave med efterårshindbær og jordbær samt en enkelt jordbærrabarber.

Påsken er gået i et forholdsvis roligt tempo, men når jeg skal gøre status, har vi da faktisk nået en del. Der er stadigvæk mange ting jeg mangler med hensyn til oprydning, og nogle gange gribes jeg af en spirende panik over at jeg er bagud, indtil jeg husker at foråret er tidligt på den i år, og at jeg er helt sikker på, at jeg nok skal nå det - vi er jo kun i begyndelsen af april!


FRU PIGALOPPKAGE MED MASSEVIS AF BÆR

$
0
0
OPSKRIFTER

Går du og overvejer, om du skal plante flere bærbuske i din have, så se lige denne opskrift. Det ville da ikke være helt skidt med en undskyldning for et par gange over sommeren at kreere denne lækre sommerlagkage. Plant nu og glæd dig.

INTRO: LONE
TEKST: TRINE HAHNEMANN
FOTO: COLUMBUS LETH




FRU PIGALOPPKAGE
TIL 12 PERSONER

Lagkagebunde:
Smør til formen
6 store æg
300 g sukker
250 g hvedemel
2 tsk bagepulver

Kagecreme:
2 vaniljestænger
4 æggeblommer
6 spsk flormelis
6 dl piskefløde

Frugt:
1 kg jordbær
300 g ribs
500 g hindbær

Bag bundene dagen før de skal bruges. Ellers er de for svære at skære. Smør en 28 cm stor springform, og beklæd bunden med bagepapir. Forvarm ovnen til 180 grader/varmluft.

Pisk æg og sukker sammen med en elpisker, til blandingen har fordoblet eller, endnu bedre, tredoblet sin volumen og er blevet lysegul. Sigt mel og bagepulver i, og vend forsigtigt dejen sammen. Hæld dejen i den smurte springform, og bag den i 25 minutter. Tjek med en kødnål, om den er færdig. Hvis der ikke hænger dej ved, når den stikkes ned i midten, er bunden færdig. Tag kagen ud af ovnen, og sæt den på en bagerist for at køle af, før springformen tages af. Lad den stå natten over for at sætte sig.

Lav cremen. Del vaniljestangen på langs, og skrab kornene ud med spidsen af en skarp kniv. Kom dem i en skål sammen med æggeblommer og flormelis, og pisk med en elpisker, til blandingen er meget lys og luftig. Pisk fløden meget stiv, og vend den i æggemassen.

Skyl jordbærrene, nip dem, og skær dem i halve eller kvarter, afhængig af størrelsen. Fjern stilkene på halvdelen af ribsene. Skyl alle ribsene.

Skær kagen igennem på den vandrette led til 3 bunde med en lang savtakket kniv.

Læg den nederste bund på et stort, rundt kagefad. Fordel en tredjedel af cremen på bunden, og fordel derefter en tredjedel af jordbærrene og hindbærrene samt halvdelen af ribsene uden stilk. Gentag med de næste 2 bunde, og pynt med ribsene på stilk på toppen.

Lad lagkagen stå i 30 minutter, før den serveres. Vær forsigtig, når du bærer den ind til bordet. Desuden er det en udfordring at skære den i pæne stykker, så hav kagetallerkenerne parat!


Find flere lækre opskrifter i bogen:
BRØD OG KAGER
af Trine Hahnemann



Udkommer på Politikens Forlag dette forår.

DRIV GRENE TIL UDSPRING INDENDØRE

$
0
0
GRØNT I BOLIGEN

Vi higer efter forår, knopper og blomstring. Hvis du har lidt tålmodighed, så klip nogle grene af træer og buske fra haven, og lad dem stå og udvikle sig inde. Den glæde, du vil opleve, når de går i blomst er en rig belønning. 

TEKST & FOTO: MARIANNE





Hvor lang tid tager det?

En uge - 14 dage, max tre uger afhængigt af temperaturen indenfor. Jo køligere, desto længere tid tager det at drive fra nøgen gren til blomst. Men til gengæld holder blomstringen så længere. Vil du forlænge nydelsen, kan du, som med en blomsterbuket, stille dine grene køligt om natten. Der er rigtigt mange grene, du kan drive indenfor.

En klassiker er forsythiaen, her har vi brugt magnolia, men der er mange flere. Herunder er en liste til inspiration:
  • Ribes
  • Klokkebusk
  • Dronningebusk
  • Æble
  • Kirsebær
  • Mandel
  • Abrikos
  • Birk
  • Troldpil
  • Troldhassel
  • Magnolia
  • Forsythia 
Der er jo uendelig mange muligheder og påsken er i kikkerten forude, og det er jo kært med æg hængt på udsprungne grene. Gå ud i haven med din grensaks og kig dig omkring! Stil grenene i en gulvvase en spand el.lign. et halvkøligt sted den første tid, og bliv overrasket næste gang du ser til dem.
Viewing all 1793 articles
Browse latest View live