Quantcast
Channel: HAVEFOLKET
Viewing all 1793 articles
Browse latest View live

HAVEFOLKET I DENNE UGE

$
0
0
MAGASINET // UGE 5

Det har været en ret spøjs uge, sådan vejrmæssigt. På redaktionen har vi jo repræsentanter på begge sider af bæltet, og mens det ene sted ligger under en hvid dyne af sne, står solen  i den anden ende, i et og samme sekund, højt på himlen - og end ikke det mindste lille snefnug er der at skue. 

Nu tager vi hul på en nye uge. Hvordan vejret bliver ved vi ikke, men til gengæld ved vi, hvad vi har tænkt os at forkæle dig med. 

I dag tager vi hul på den sidste uge med temaet om den eksotiske have. Her er lidt om, hvad du kan glæde dig til.

I ugen skal vi kigge på hele to planter, som vi vil tro, at de fleste kender, og hvem ved, måske bliver kendskabsgraden øget, så bliv på "kanalen" og læs med. Vi skal også en tur ud til brevkassen, hvor Marianne Bachmann Andersen fra havepanelet har fået et spørgmål om træer. Måske står du med samme problem som vores brevkasselæser, og har du et helt andet haverelateret problem, så skriv endelig til os. Både redaktion og havepanel er klar til at svare på dine spørgsmål. (Læs evt. her om hvordan du gør).

Ud over at stikke snuden i postkassen, stikker vi også snuden ned i en skøn lille bog, som handler om buketter og andet godt. Måske har du den allerede i bogreolen, eller måske kommer den der, når vi viser dig et lille udpluk af, hvad bogen har at byde på af inspiration.

Vi takker langsomt af for januar og sniger os mod februar måned, som byder på et helt nyt tema. Hvad temaet bliver, løfter vi sløret for på søndag. Imens vil vi ønske dig rigtig god fornøjelse med ugens artikler - og måske med et par dage i haven.

God uge til dig!
Fra alle os på redaktionen



STRELITZIA

$
0
0
TEMA: DET EKSOTISKE HJØRNE 

Man forstår godt, hvorfor den skønne Strelitzia også går under navnet paradisfugl. Med sit lidt spøjse og usammenlignelige udseende er den helt sin egen. Af samme grund er den også én af mine eksotiske favoritter.   



TEKST & FOTO: KARINA 






Strelitzia stammer oprindelig fra Sydafrika og de Kanariske øer. På dansk kaldes den paradisfugl og på engelsk Bird of paradise og Crane Flower.

Strelitzia reginae er en staude og er i familie med bananen. De læderagtige blade er langstilkede og er, ligesom hos bananen, forholdsvis store. Selve planten kan blive op til 2 meter høj.

PARADISFUGL
Strelitzia

Den farverige del af planten består af de små blå-violette blomster og kronbladene, der som regel er orange. Vil man have paradisfugl i blomst må man væbne sig med tålmodighed, da der nemt kan gå mellem fire og seks år før det sker - til gengæld er det værd at vente på. Hele det blomstrende arrangement sidder på toppen af en lang stængel, som bliver mellem en og to meter.

Paradisfugl tåler ikke at stå ude om vinteren, så den skal enten overvintres i væksthus eller havestue, hvor der ikke må være under 10 grader. Du kan sagtens dyrke den i krukke, vel at mærke betinget af, at krukken er stor nok til at planten kan udvikle sig optimalt. Jorden må gerne være til den lerede side, og i vækstperioden skal du være særlig opmærksom på, at planten får næring og vand regelmæssigt. Paradisfugl skal have nok med lys, men tåler dog ikke at stå i sviende sol, da den ellers vil tørre ud.

Dyrker du Strelitzia i krukke, skal du være opmærksom på at passe godt på rødderne ved ompotning, da de er ret sarte.






















FAKTA
NAVN: Strelitzia
DANSK NAVN: Paradisfugl
LYSFORHOLD: Lyst, men ikke i direkte sol
HÅRDFØRHED: Skal vinteropbevares
JORDBUND: Næringsrig
VÆKST: Opret
STØRRELSE: Omkring 2 meter
BLOMSTRING: Forår - vinter

SKAL TRÆERNE FÆLDES?

$
0
0
HAVEBREVKASSEN

Lone har stillet et spørgsmål til ekspert Marianne Bachmann Andersen om kuglekirsebærtræer, der har fået svampevækst. Skal træerne mon fældes?
SVAR: MARIANNE BACHMANN ANDERSEN, HAVEPANELET
FOTO: LONE








Kære Marianne

Nu har jeg over nogen tid gået og betragtet disse svampe, der langsomt vokser frem - og nu er det vist tid til dommedag. Hvad mon jeg skal gøre?

Sagen er den, at vi for 12-13 år siden plantede 6 podede kuglekirsebærtræer i haven, og da vi i 2007 byggede om, var vi nødsaget til at flytte nogle af dem, da de stod i vejen for vores kommende tilbygning. Siden er 2 af dem ganske enkelt gået ud (mon ikke behandlingen var lidt for hårdhændet), og siden har to andre fået svampe på stammerne. Det er dem, jeg nu søger råd om.

Du ser her et foto af svampene, og så håber jeg på, at du kan give mig et godt råd om, hvad der kan gøres. Hvis der kan gøres noget?

Er træerne på vej til at gå helt ud, så skal de bare fjernes her i foråret, så vi kan få omtænkt den del af haven. Det vil være dødærgerligt, da træerne er super flotte. Men sådan er havelivet jo også ind imellem - og så er der lejlighed til at tænke nyt.

Jeg glæder mig meget til at høre dit svar.

Undrende hilsner
fra
Lone, Skanderborg

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

Kære Lone,

I planteskolen må der maksimalt gå fire år, inden vi "skoler" træerne, og så er de ofte rodskåret mellem omplantningen. Når træerne omplantes så ofte, sikres muligheden for, at etablering på blivestedet lykkes. Da du tilbage i 2007 flyttede træerne, må de have stået i et par år i din have, så de burde kunne tåle flytningen. At, du alligevel mister nogle af træerne, er rigtig ærgerligt. Nu, syv år senere undrer du dig over disse fine, hvidlige svampe, der vokser rundt i barken på stammerne. At det har noget med flytningen at gøre kan ikke udelukkes, men sandsynligvis ikke, for du beskriver træerne som flotte, og det er syge træer ikke!

Kuglekirsebær er nært beslægtede med almindelige kirsebær- og blommetræer, og de kan alle få en række svampesygdomme. Den svamp, du har på dine træer, kan jeg ikke umiddelbart sætte navn på, men jeg har set lignende svampe på andre træer, og de er ikke den oprindelige årsag til svampeangrebet. 

Du skal blot lade svampene være - og lade træerne stå og se flotte ud. Hvis man skraber i barken, vil den højst sandsynlig være mørk og træet være sårbart i området. Det er altså en form for bakteriekræft, som naturens svampe vokser i, men så længe man ikke klipper og skærer i det, vil træerne kunne klare sig mange år endnu.

Grønne hilsner
Marianne Bachmann Andersen
www.hortusadvising.dk


Har du, som læser med, erfaring med emnet og måske flere gode råd i forbindelse med dagens brevkassespørgsmål, så er du som altid meget velkommen til at skrive med via brug af kommentarfeltet. 


Vil du læse flere brevkassespørgsmål og -svar, kan du finde dem alle her.
Du kan også læse mere om HAVEFOLKETs havepanel og de eksperter, der står klar til at svare på dine spørgsmål. Find dem her.

BLOMSTER I VASER OG SKÅLE

$
0
0
BØGER

Claus Dalby har netop introduceret en ny serie af bøger. Denne gang bliver bøgerne i et lidt andet format end de store bøger, han plejer at udgive.

TEKST: LENE
FOTO: VENLIGST UDLÅNT AF FORLAGET






Tidligere i Claus Dalbys haveliv nænnede han ikke at klippe blomster til buketter, og han går stadigvæk forsigtigt til værks i egen have, og supplerer med blomster fra blomsterhandleren. Han frembringer nu de skønneste buketter og dekorationer i rå mængder. Vi er mange, der har haft stor fornøjelse af disse på hans blog Mit havelivog nu har han også udgivet en bog om buketter.

Den nye bog "Blomster i vaser og skåle" er udgivet i forbindelse med lanceringen af en vaseserie, der er blevet til i samarbejde med Holmegaard. Serien hedder Old English, og består af en vase i pokalform og en flad skål - også på fod. Begge typerne findes i 2 størrelser.



Ideen til vaserne kommer fra en antik pokalformet vase, som Claus Dalby købte i England for mange år siden. I samarbejde med Holmegaard blev vasen forfinet, så den fik "Holmegaard-DNA". Det fine ved denne vase er, at der er god plads til stænglerne, samtidig med at blomsterne står rigtig godt fast. Den flade skål, også på fod, ser fantastisk ud med forårsvækster, men den vil også være smuk med blomster, der flyder i vand.

I bogen viser Claus en række af årstidens buketter - alle fotograferet i de nye vaser - og jeg må sige, at de flotte buketter rigtigt kommer til deres ret i disse vaser.


Til de over 40 buketter i denne bog er der brugt sommerblomster, stauder og masser af dahlia, mens enkelte blomster er fra blomsterhandleren. Der er navne på de fleste af blomsterne, og bogen er fyldt med inspiration til selv at gå i gang med at kreere. Måske får du ligefrem lyst til at lave en skærehave med nogle af de skønne sommerblomster, og at plante nogle af stauderne i din have, hvis du altså ikke har dem i forvejen.

Hvis du før har haft svært ved at binde buketter i spiralform, viser Claus i starten af bogen, hvordan du gør det, og det er faktisk ikke så svært. Det er bare om at kaste sig ud i det!


Om en måneds tid kommer de to næste bøger - to citatbøger med kloge ord, sagt af havefolk. Den første kommer til at hedde "Havepoesi". Den næste har endnu ikke fået nogen titel. De små bøger koster 100 kr.



TITELBlomster i vaser og skåle
FORFATTERClaus Dalby
FOTOS: Claus Dalby, mfl.
UDGIVELSE: 2015
SIDER: 72
SPROG: Dansk


FORLAG: Forlaget Klematis

SÅ SÅR VI CHILI

$
0
0
I HAVEN I WEEKENDEN 

Har du lyst til at tage fat på såning nu, er det oplagt at gå i gang med chili. Det er nemt, det er nu de skal sås og så er der utallige sorter at kaste sig over.

TEKST & FOTO: MARIANNE







Chili har sådan en lang udviklingstid, og det er nu, de skal sås, hvis du skal have glæde af lækre, hotte frugter i sensommeren. Mange chilinørder har allerede sået inden jul, men du kan sagtens nå det, hvis du sår indenfor den kommende måneds tid. Og hvis du tror, det er svært med chili, så tro om igen. Det er nemt, nemt! Den største udfordring er at holde inde, så man ikke sår alt for mange.



Ja, og så er der også lige det med lyset, for de skal have tilskudslys i form af LED-pærer eller rigtigt vækstlys. Det købes nemt på nettet eller i din planteskole.

Chili spirer ved ca. 24 grader, og lige efter spiringen skal du sørge for at lufte ud i dit minidrivhus, så de ikke mugner, og derefter skal du stille dem lidt køligere. Når de har fået deres første rigtige bladpar efter kimbladene, kan du prikle dem om i en lidt større potte og så fremdeles, indtil de er så store, at du skal til at tænke på at knibe dem og stille dem ud. Det skal de, når den udendørs gennemsnitstemperatur er omkring 10 grader, og der absolut ingen fare er for nattefrost.

Nogle chilifans overvintrer deres yndlingsplanter, mens andre sår hvert eneste år. Dels fordi det er så hyggeligt at gå og nusse med dyrkningen, dels fordi det simpelthen er meganemt. Den tredje grund er, at der findes utallige sorter. De krydsbestøver desuden, så du kan også udvikle dine egne sorter.

Rigtig god fornøjelse med dine chili!


Læs evt. mere om såning af chili:

SÅ DIN EGEN CHILI
Når man spørger Conny fra Nykøbing Sjælland, så er den allerstørste faldgrube ved at så chili, at det griber om sig!
Læs med her om, hvad hun har af fif og idéer.



CHILIDYRKNING
At dyrke chili er meganemt. Selvfølgelig er der forskellige parametre en nørd kan vælge at gå op i for at optimere sit udbytte. Dem bringer vi nogle af her.


chili
CHILI - CAPSICUM ANNUUM
Chilifrugtens popularitet er ikke til at tage fejl af. Omkring 4 milliarder mennesker bruger nemlig krydderiet i deres husholdning - hver eneste dag.

DEN BLÅ PASSIONSBLOMST, PASSIFLORA CAERULEA

$
0
0
TEMA: DET EKSOTISKE HJØRNE

Passionsblomsten er en ret maskulin plante, der ifølge de missionærer, der oprindeligt fandt planten, menes at afspejle Kristi lidelseshistorie via sin blomstring.

TEKST & FOTO: LONE






Passionsblomst, passiflora caerulea
Passionsblomsten med de blå farver, hedder på latin Passiflora caerulea, og det er en noget speciel blomst. Mon ikke den er i den kategori af blomster, som man enten holder af eller slet ikke synes om. Jeg har selv tidligere haft den i drivhus og senere også på friland i sommerhalvåret, og specielt på en varm position med masser af sol er den noget helt særligt. Med sit fine eksotiske udtryk tilfører den haven en eksotisk sommerstemning.

PASSIONSBLOMST
Passiflora caerulea

Planten har fået sit navn af de missionærer, der fandt den i starten af det 18. århundrede i Sydamerika. Man mente, at blomsten var en skildring af Kristi lidelseshistorie, idet de fem støvknapper skulle være en gengivelse af de 5 sår, som Kristus fik på korset, mens de tre støvfang er de tre nagler. Kronetrådene - kransen med de blå frynser - skulle være tornekronen, og de i alt 10 kronblade og bægerblade skulle afspejle de 10 apostle (Peter og Judas er ikke talt med, da de henholdsvis fornægtede og forrådte Jesus). Det latinske navn afspejler således også sammenligningen, idet passio er latin for passion eller lidelse, mens flos betyder blomst.

Planten kan ofte erhverves i foråret, hvor de er til salg som "sommerblomster", og selvom planten måske ved nykøb er i lidt ringe størrelse, så kan man erfare, at den kan vokse voldsomt på blot een sommer, hvis den passes godt med vand og gødning. Blomstringen er gentagende over hele sommeren, mens den enkelte blomst kun er udsprunget et døgn. Efter afblomstringen danner planten (uspiselige) orange frugter, og disse kan dukke op allerede midt på sommeren. Bladene er tredelt fligede og har en ret lækker, grøn farve.

Planten er meget glad for det fugtige klima, og den bliver derfor glad for en overbrusning (gerne med lunkent vand - og helst ikke i direkte sollys). Har du planten inde i en vinter- eller udestue, så er en forstøver ideel til formålet. 

Passionsblomst, passiflora caeruleaNogle forsøger sig også med planten som stueplante - måske med mindre succes. Har man en ude- eller vinterstue, så er det nok den mest ideelle placering for passionsblomsten her i Norden. Her får planten både den varme og den mængde sollys, som den har behov for.

Passionsblomsten her er en af de mere robuste af sin art og placeres den ved en varm, solvendt mur, skulle den på milde vintre kunne overleve i Danmark, men jeg har desværre ikke erfaring hermed. (Måske du har?). Selvom planten er mere hårdfør, end man umiddelbart skulle tro, så bør man - hvis man skal være sikker på, at den kommer igen - tage den ind, så den kan overvintre frostfrit. Her skal den dog gerne stå lidt køligt, så den skal ikke helt ind i stuerne, da den ikke har godt af den varme og tørre luft. Så hav den gerne i et frostfrit drivhus eller en lys garage. Har planten brug for en beskæring i forbindelse med overvintringen, er det bedst at tage den tjans i foråret, inden planten igen går i vækst.

Passionsblomst, passiflora caeruleaOg så starter sæsonen ellers igen med en rigtvoksende plante med massevis af lange ranker og smukke blomster. Står planten i det rette miljø, er den særdeles nem og dyrkes med god succes. 


FAKTA 

NAVNPassiflora caerulea
DANSK NAVN: Passionsblomst
LYSFORHOLD: Sol
HÅRDFØR: Nej
JORDBUND: Velegnet til krukkedyrkning, hvor der tilføres gødning hver 14. dag i vækstsæsonen.
VÆKST: Klatreplante
STØRRELSE: Lange ranker på op til 3 m. Måske mere.
BLOMSTRING: Hvid og blå blomstring over hele sommersæsonen.
ANVENDELSE: I krukker.

Kilder: 
Latin for havefolk, Lorraine Harrison, L&R
Gyldendals Den Store Danske

TEMA: HØJDER I HAVEN

$
0
0
LEDER

Hvorfor se ned, når man kan se op? Eller hvad med begge dele? Og "ud" og "hen" og "over på". At skabe højder i haven giver os mulighed for at skabe perspektiv, så vi både får "gulv" og loft" i vores uderum, og så giver det os lejlighed til nøjere at kunne iagttage, hvad der egentlig foregår mellem jord og himmel.

I denne måned sætter vi fokus på, hvordan vi får skabt højder i vores haver, både med elementer som pergolaer, levende tage og selvfølgelig også med levende vækster som slyngplanter, mos og træer. Er du frisk på at gå med og kigge op? 



Væk med hækken til naboerne og ind med stakitterne. Frem med pæle og stolper og op med pergolaerne. Hit med en portal eller tre, et par obelisker og nogle stativer og så ellers i gang. Det har været mit mantra, siden det for år tilbage gik op for mig, at haven jo var tredimensionel. At ting ikke behøvede kun at vokse fra jorden og en meters penge opad. De kunne faktisk vokse to-fem meter eller mere opad - og udad.

Jeg bor på en helt almindelig lille forstadsparcelhusgrund på prik 800 m2, hvoraf lidt mere end 1/3 er afsat til både indkørsel, garage, carport, skure og hønsehus med voliere samt et par terrasser. Så er der dælen dulme ikke megen jord at tage af, især ikke, når der også skal være reserveret lidt græs til kongespil og badminton. Derfor kom erkendelsen af, at vi også kan skabe haver oppe i luften - simpelthen udnytte "den tredje flade", nemlig opad - som en lysende pære ligesom i Anders and. Nu var livet nærmest ikke langt nok til alle de ting, jeg vil kunne plante i min have. Med andre ord: Du får meget mere have, når du udnytter den i højden.

At der stadig på min lange liste står mange ting, der mangler et hak, det er egentlig bare dejligt. Der er så meget at glæde sig til. Indtil videre er de få gamle frugttræer, som er tilbage i haven, blevet totalfredet i klasse A, også selvom de egentlig mest bare er til besvær med al den nedfaldsfrugt. Men så har solsorte og sjaggere en masse at se frem til i sensommeren og det er jo heller ikke så galt. Frugttræerne har til og med fået selskab af klematis, efeu, roser, staudelathyrus, humle og skovranke, og jeg har med glæde konstateret, at de ser ud til at være blevet rigtigt gode venner.

En anden god ting, når det gælder høje planter, eller planter, der kan klatre er, at de er medvirkende til at skabe rumdeling i din have. En gang stod jeg og manglede noget til netop dette formål, og så stillede jeg nogle kapilærkasser op og plantede hestebønner i. Det udgjorde et glimrende levende "hegn" i en snæver vending. Tænk, hvis jeg havde brugt majs, så havde de nået næsten helt op til solen!

Du har sikkert også nogle klatreplanter i din have. Og andre højdespringere. Men nu vil vi se om vi kan løfte dig - eller din have - endnu højere! For i denne måned har vi sat os for at give dig rigtig meget blod på din havetand, så du får lyst til at lave en masse mere højde i haven. Vi tænker; "Hvad der gør os glade, kan måske også gøre dig glad?". Om ikke andet inspirere. Vi har været på rundtur hos hinanden og alle mulige andre steder og fundet pergolaer frem. Vi giver dig bud på valg af, og pasning af, nogle af alle de dejlige klatreplanter. Og så skal du da også have nogle gode bud på de planter, man kalder overstandere og spir. Begge kategorier giver luftighed og rummelighed i dine bede. Og køkkenhaven, den bliver også så dejlig "potager"-agtig, når du skaber højder der. Endelig tager vi dig med ned under sydlige himmelstrøg for at aflure, hvad det er de gør for at skabe frodighed, vækst og højde i deres byrum.

Ja, og du kan glæde dig til meget mere. Har du selv nogle gode og smukke løsninger, så hører vi selvfølgelig rigtigt gerne fra dig. Også om det, du vil advare imod. Og vi ser gerne dine fotos, som du er mere end velkommen til at lægge på vores Facebooksider. Så vokser inspirationen endnu mere, den når ud til endnu flere, og vi opdager alle, at verden er i farver. Det er da vist slet ikke så galt - slet ikke på en grå dag i februar.

Velkommen indenfor.






M Å N E D E N S  T E M A A R T I K L E R

JEG SAMLER PÅ PERGOLAER
Det startede med en enkelt i 2007. Året efter kom så én til, og derefter én til, og én til, og én til. Jeg elsker pergolaer, og jeg har mange af dem - min lille have taget i betragtning. Alle er de forskellige. Se bare med her. 

INSPIRATION FRA SYDENS SLYNGENDE VÆKSTER
I dag tager vi dig med ned til Middelhavslandene; Frankrig, Italien og Spanien. Dér hvor de bare kan det der med at skabe charme og frodighed - blot med en enkelt slyngplante. Vi prøver at aflure dem, hvad det er de gør, for det kan jo sagtens eftergøres under nordlige himmelstrøg.

KLEMATIS 'HAGLEY HYBRID'
Hvis du spørger en klematisekspert om råd til en god "begynderklematis", så vil han/hun garanteret nævne denne. 'Hagley hybrid' er nemlig nem at få succes med.


EN PERGOLA EFTER MIT HOVED
En pergola var længe på tegnebrædtet og endelig sidste sommer skete der noget. Pergolaen blev udvidet, efterhånden som arbejdet skred frem, og nu er den et af de bedste elementer i haven.


OVERSTANDERE I STAUDEBEDENE
En af de nemmeste og hurtigste måder at skabe højde i haven er at plante nogle af de allerhøjeste stauder eller toårige. Hvad siger du fx til kæmpe skælhoved, sølvlys og kæmpeverbena?


TIVOLI I HØJDEN
Tivoli kan det der med højder i haven. Lad os lige aflure dem et par fif. Kom med en tur med nakkenbøjet - opad.


SKAB HØJDE I BUKETTEN
Det kan være en udfordring at skabe højde i buketten, men hvis du har noget at lave "stativ" med, så går det som en leg. Se her - og lad dig inspirere.






TIDLIGERE ARTIKLER OM EMNET

TEMA: TRÆER
Hvad skal vi med træer? De skygger og de sviner! Og hvad værre er, så lokkes fugle til og efterlader klatter på vores terrasse. Det gider vi da ikke, vel? Vi vil jo helst bare have en "nem" have, hvor vi ikke skal feje blade. Nå ikke? Godt, for her kommer et fyldigt tema om de magiske træer.

GREJ TIL HAVEKONSTRUKTIONERNE
Egentlig skal der ikke så meget grej til, når man bygger konstruktioner, som fx pergolaer, rumdelere og hegn i haven. Læs med her, hvor vi fortæller, hvad du skal bruge.

HEDERA HELIX
Eppik, ræveløv, reve, vintergrøn, rendeløv, eviggrøn, borgranke, kravl-op, omløber, rendekælling og immergrøn. Kært barn har mange navne, men på dansk kender vi planten under navnet vedbend eller det tyske navn efeu.

AKEBIA
Det lyder måske ikke så flatterende, død mands finger, men ikke desto mindre er det hvad frugten ligner på denne uges plante.

UNDERSKØNNE SCHISANDRA
For et par år siden finder jeg den lækre klatreplante i vandhaven ved Haveselskabets Have på Frederiksberg. Planten klatrer op ad én af galgerne langs vandbassinet, og straks må jeg høre, hvad det er for en skønhed.

MONTANA RUBENS - KLEMATIS MED ROMANTIK
Vil du have et intensivt, romantisk indslag på dit rækværk eller i et gammelt æbletræ? Så vælg klematis Montana Rubens - den er trofast og charmerende.

ALLIUM TIL ENHVER SMAG
Et af højdepunkterne i de tidlige sommermåneder må absolut være, når de kuglerunde allium lægger sig hen over staudebedet som små og store sæbebobler.

ÆRTEBLOMST 
Ærteblomsten, Lathyrus odoratus, er bare sådan en vidunderlig sommerblomst. Den er fuld af poesi og egen vilje, bare den har noget at klatre i. Og nem er den også, uanset hvad mange siger!

PRALBØNNER MED FART PÅ
De er høje, smukke, slanke, kan bruges både i pryd- og i køkkenhaven, og så smager de tilmed godt. Hvad mere kan man ønske sig af en køkkenurt?

MANDSHØJE MAJS
Gule som solen og næsten også på vej derop. Sådan er majs, som du sagtens kan dyrke i et højbed. Bare du sørger for at gøre nogle enkle ting, så kan du høste til hele familien.


Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.

HAVEFOLKET I DENNE UGE

$
0
0
MAGASINET // UGE 6

Så er der kun en lille uge til at vinterferien begynder. Holder du fri, skal du måske på en skitur med familien, hvis da ikke til lidt varmere himmelstrøg? 
Her på redaktionen skal vi lidt af hvert og tilbyder også en uge på HAVEFOLKET med lidt af hvert. 

Læs blot.

Månedens tema, som vi løftede sløret for i går, kommer til at handle om højder i haven, om alt det, der kan give haven lidt ekstra oplevelse og dimension. Vi tager hul på emnet hjemme hos Lene, som vil vise os sin skønne og nye pergola. En tur til Tivoli skal vi også. Her har Marianne rettet blikket i vejret og viser, hvad den gamle have har at byde på i højderne, Sidder du nu og gisper lidt, mens du tænker himmelskibet og det gyldne tårn, kan vi berolige dig med at det hele bliver nede fra jorden.

En del af HAVEFOLKETs redaktion har i sidste uge også været til et skønt arrangement på Frederiksberg -  eller skal vi kalde det for en forlovelsesfest ? I hvert fald handler det om et møde mellem to partnere og om produktet deraf.

Ja, det lyder jo spændende alt sammen ikke? Det er det også, så bliv hængende og tag det hele ind.

Rigtig god uge til dig!




HOLMEGAARD & BLOMSTERMANDEN

$
0
0
SHOPPING 

HAVEFOLKET har været i Paradehuset i Frederiksberg Have sammen med Claus Dalby og Holmegaard for at se på den smukke kollektion "Old English", der er resultatet af det nye samarbejde.

TEKST & FOTO: LENE & MARIANNE
FOTO VENLIGST UDLÅNT AF HOLMEGAARD





FOTO VENLIGST UDLÅNT AF HOLMEGAARD
HAVEFOLKET blev sammen med den øvrige danske havepresse inviteret til et arrangement - eller event som det hedder på nudansk - for at se på den serie dejlige vaser og skåle, der har fået navnet Old English, som blomster- og havemanden Claus Dalby har designet i samarbejde med Holmegaard.

Og hvilken event!


Fine, runde borde med hvide duge, dekorationer og rosa boblevand i høje glas. Masser af engagerede "konkolleger", og så et kursus i at binde buketter i spiralform - hvilket "deres udsendte" kunne i forvejen, hvorfor hun fik lejlighed til at fatte kamera og dokumentere.


En toptunet og frisk Claus Dalby, der fortalte om, hvordan disse vaser er som skabt - ja, til en buket, der er bundet i spiralform, netop fordi den passer til den X-form, som en bundet buket antager.



Der blev minglet og snakket og grinet og spurgt og hygget på blomstermåden. Bedre kan det vist ikke blive! Og vaserne? Jo, de er oplagte som en gaveidé til en blomsterglad veninde, til svigermor, søster, en haveven, til sig selv, hvis ingen andre kan finde ud af at køre dankortet!



Og det med de skønne buketter? Tag et kig på de dejlige spande med afskårne blomster. Det er da yndige, energifulde valg. Og hvis der er noget, Claus Dalby kan, så er det at sætte farver sammen. Levende farver, som blomster jo er. Tak for det. Og tak for "turen".



Hvis du vil se nærmere på vaserne og skålene, som er i handlen fra medio februar, kan du læse vores anmeldelse af Claus Dalbys nye bog "Blomster i vaser og skåle".

MYTER OM DEN VILTRE EFEU

$
0
0
TEMA: HØJDER I HAVEN

Efeu kan skabe dramatik og eventyrstemning. Men den er så grokraftig, at den også kan vokse et hus over ende! Der hersker til og med mange myter om, hvorvidt efeu udgør en skadesfaktor på murværket, og det kommer vi med den nyeste forskning om her.

TEKST & FOTO: MARIANNE





Efeu har virkelig format indenfor kategorien af højdespringere i haven. Den er vidunderlig, magisk, og alligevel er den såre almindelig. Hvor den får lov, kan den overgro et helt bed og kvæle alt, der vokser samme sted. Den kan klatre op ad al ting, og er derfor en vanvittig god plante til at camouflere diverse mindre heldige bygningskonstruktioner. Men sagt i samme åndedrag er den også en plante, der kan skabe ravage på ret kort tid.



MYTHBUSTER
Der findes mange myter om efeu, så her kommer en oversigt over sandt/falsk.


"Efeu er giftig"
Sandt! 
Såvel plante som bær er giftig.

"Efeus rødder skader murværket"
Falsk!
Efeu har klatrerødder, men suger sin næring fra rødderne i jorden. Den kan hurtigt indtage en hel murflade og så kryber den til vejrs. Fjerner man planten fra murfladen, er muren intakt, men den er mærket efter alle røddernes hæftninger, så muren skal renses grundigt ned igen bagefter. Nogle hævder oven i købet, at planten direkte beskytter murværket.

"Det er risikabelt at lade efeu vokse op ad huse"
Sandt!
Hvorfor nu det? Den skader jo ikke muren! Men jo, det er det alligevel. For dens grokraft er så voldsom, at den kan krybe ind i vinduesfugningerne, op under skunke, op under lofter og det fortælles endda, at naboer og husejere er blevet stillet overfor store erstatningskrav, fordi planten er vokset over ende og er kravlet ind og har ødelagt tagkonstruktionen. Du bliver - hvis du har den voksende på dine husmure - nødt til at bese den jævnligt og holde den i ave med grensaksen.

"Efeu skader træer"
Sandt og falsk!
Mange træer har selskab af efeu, og planten tilføjer en meget interessant dimension til træet, stemningen og synsindtrykket, hvor træet vokser. Og et almindeligt æbletræ på 25 år og deromkring kan sagtens klare besøget af planten i mange år. Men man skal vide, at den med tiden vil kvæle træet. Ikke af mangel på vand, men af mangel på sollys til grene og løv.



Men smuk er den. Og robust og stedsegrøn, og når den når alder og skelsår ændrer planten sine blades form og sætter i øvrigt både blomst og bær. Og én ting er sikker: Du har dekorationsmateriale året rundt lige uden for døren. 


Læs mere om efeu her: Efeu året rundtHedera helixFlet en kugle af pil til din efeuEfterårsstemning ved hoveddøren

EN PERGOLA EFTER MIT HOVED

$
0
0
TEMA: HØJDER I HAVEN

En pergola var længe på tegnebrædtet, og endelig forrige sommer skete der noget. Pergolaen blev udvidet efterhånden som arbejdet skred frem, og nu er den et af de bedste elementer i haven.

TEKST & FOTO: LENE






Kender du det, at man så gerne vil have en ny sofa. Så finder man en, der er lige efter ens hoved, men alt for dyr – øv! Senere finder man så en anden, der er meget pænere – OG billigere, og så tænker man: "Godt vi ikke havde råd til at købe den første sofa". Sådan sker det også ofte for os med de ting, der skal laves i haven, og det er faktisk kun godt, for så når vi at tænke os grundigt om. Det har vi også gjort denne gang - taget mange og lange tilløb.

Pergola
Jeg har i en del år - siden vi fik lavet de to store bede midt i græsplænen - været ked af det sidste store stykke græsplæne, der bare lå der og så trist ud. Der skulle ske noget! Jeg har tænkt mange tanker og vendt dem med Gud og hvermand, og der er sikkert ikke så få, der har spekuleret på, om jeg mon nogensinde kunne tage en beslutning. Jeg har fået mange input, men var ikke helt lykkelig for dem.

Jeg vidste at haverummet skulle indeholde en pergola, men hvor skulle den placeres, hvor stor skulle den være? En dag, da Karina var på besøg, gik hun resolut hen til bøgehækken og sagde "HER". Javel, så bliver det sådan - og så kom der endelig skred i sagerne.

Pergola

Vi startede med at fjerne græs fra det areal, der i første omgang skulle være pergola, og så blev der målt op, tænkt endnu mere og til sidst sat pinde i jorden, hvor stolperne skulle graves ned.

Pergola

Allerede da pergolaen var halvt færdig begyndte der at tegne sig et helt andet billede af haverummet. Stolperne blev malet sorte, og det samme gjorde de lægter, der skulle bruges til resten af pergolaen. Så var vi nået til oktober 2013, hvor der var lagt stenmel i bunden og plantet roser og clematis. Så langt så godt, og så ville vi fortsætte når det blev forår igen.

Pergola

Der var jo stadigvæk alt for meget græs, og det hele skulle væk! Så kom Lone på besøg, gik ud i haven medbringende en blyant og et lille stykke papir. Hun tegnede en skitse - og så var vi videre. Vi skulle udvide pergolaen og lægge fliser, sagde hun. Hun vidste slet ikke, at hun legede med ilden, for er der noget min mand hader, så er det at lægge fliser. Jeg fik ham dog overtalt, og i løbet af sidste sommer fik vi kørt resten af græsset væk. Heldigvis bor vi ved siden af en landejendom, hvor der er masser af høns, og de var glade for græstørvene. Da græsset var væk, og der var gravet lidt ekstra jord af, lagde vi et tykt lag stenmel - og så ventede vi ellers igen.

Pergola
Sommeren var jo dejlig lang, varm og tør, og jeg blev i et kort øjeblik (meget kort) fristet til ikke at få lagt fliser alligevel. Jeg sad mange aftener ved bålet med bare fødder i det varme stenmel og drømte mig bort til eksotiske strande. Men det ville også være et eldorado for vores egne og kvarterets katte - sikke et dejligt stort toilet!

Kort før sommerferien kom der så endelig en brolægger (ja, det måtte der altså til), og så gik vi endelig ind i den sidste fase af projekt pergola.

Pergola

Vi valgte at få lagt en såkaldt rådhusbelægning af 40 x 40 cm betonfliser med chaussesten imellem. Jeg synes, det er én af de pæneste belægninger, der findes, fordi den både er smuk og neutral. Den "stjæler" ikke noget - den er der bare!

Belægningen nåede at blive færdig lige inden vi tog på ferie, så vi kunne straks komme i gang med det sidste stykke ved siden af pergolaen, da vi kom hjem.

Pergola


Her blev der lavet en sti og et enkelt bed, der grænser op til den nye konstruktion på pergolaen. I hjørnet blev der lagt brænde, men så der stadigvæk er plads til at klippe bøgehækken. Foreløbig er der sat brædder på højkant som adskillelse mellem sti og bed, men disse bliver skiftet ud med store marksten, efterhånden som vi finder dem. Se det lige for jer: Roser og clematis, der slynger sig op ad stolperne - det bliver smukt!

Oprindelig havde vi planlagt et "indbygget" ildsted, men det gik vi væk fra igen, da vi så den dejlige store flisebelægning. Her kan hele familien sagtens sidde en varm sommerdag, og så er der rigelig plads til en masse krukker.

Endnu en fordel er, at det resterende græs nu kan slås på under et kvarter og der er stadigvæk en lang strimmel græs tilbage til at spille petanque på. Jeg tror ikke, der bliver nedlagt mere græs i haven!

Pergola


Vi er super glade for vores nye haverum, og selvom vi var længe om at komme i gang, har vi ikke et sekund fortrudt, at det tog så lang tid. Det betaler sig at vente på den rigtige løsning. Tak, Lone og Karina!

SÅ MIKROGRØNT I DIN VINDUESKARM

$
0
0
I HAVEN I WEEKENDEN

Det er tillokkende at snuppe en hurtig potte med mikrogrønt med hjem fra grøntsagsafdelingen i supermarkedet, men du kan altså selv så dem. Det er nemt, nemt og tager "ingen tid". Se her hvordan. 
TEKST OG FOTO: MARIANNE






Egentlig skete der hele to ting i mit hoved på samme tid, og det udmøntede sig i et lille såprojekt.

Den ene var: 
Når man nu kan købe spirer af forskellige planter i supermarkedets grønthandel, vi nævner i flæng: tallerkensmækker, ærtespirer osv., så må man da også selv kunne så dem. Som tænkt, så gjort. I mangel af små såbakker (eller var det fordi det var et værre møgvejr, da ånden var over mig?) greb jeg en muffinform og anvendte som såbakke. Heri lagde jeg muffinforme af papir samt fire vatrondeller, som jeg vandede.

Derefter fandt jeg diverse frø, som jeg havde liggende. Rucola, radise, rødbede, koriander fx - drysse, drysse, drysse. Fordel på vattet, dusch med vandforstøver, læg i hvid plastikpose, som du har prikket små huller i, så det ikke mugner. Se til dem hver dag og hold dem fugtige, men ikke for våde. Når de første har spiret, skal du fjerne plastikposen. Så må de andre spire i det tempo, der nu passer dem. Stil dem i en vindueskarm - mod vest og øst er bedst. Efter en lille uges tid, kan du begynde at klippe til dine salater og smørrebrød. Vil du så tallerkensmækker og ærteskud, surkløver mv., så vil jeg anbefale dig en potte med jord i. Stik to-fire træpinde i kanten og træk en pose over, klip hul i hvert hjørne af posen. Se til dem jævnligt og væbn dig med tålmodighed. Det tager lidt længere tid end de mikrogrønne.



Den anden var ret nørdet: 
Det der med spireprøver foregik pludselig lige for øjnene af mig. Der kan man være så heldig, for det har jeg aldrig rigtigt gidet. Spireprøver??? Altså jo, inden forårets såning kan man, hvis man er pertentlig, fremdrage sidste års frøposer af gemmerne. Herefter laver man en indendørs forspiring på fugtig køkkenrulle eller lignende for at se om frøene stadig har en god spiringsprocent.

Den lille øvelse, som jeg aldrig har set grund til at lave, fordi; Det der spirer, det spirer, den sneg sig lige så ubemærket med ind i mit mikrogrøntprojekt. For se lige, hvad der sker med quinoa, spidskommen og bukkehorn! De frø kommer da med ud i højbedene til sommer. Indtil videre vil jeg se om jeg kan få klippegrønt med til frokostbordet af dem. Og om det "smawer". Derfor: Fortsættelse følger.

Skal du også prøve? 

TIVOLI I HØJDEN

$
0
0
TEMA: HØJDER I HAVEN

Tivoli kan det der med højder i haven. Lad os lige aflure dem et par fif. Kom med en tur med nakken bøjet - og øjnene rettet opad. 


TEKST & FOTO: MARIANNE







Der er så mange ting at se på i Tivoli, at man rent kan gå og glemme at se op. Det har vi gjort. Kig med og lad dig inspirere. Ikke til at lave en ballongynge i haven, men til at skabe oplevelsen af at sidde og kigge direkte ind i kastanjetræets krone, eller til at sidde med et levende grønt tag over sig. Du kan også skabe et haverum. hvor dine kummer hænger som i de hængende haver, så du kan kigge lige ned i blomsterne og lade dem matche med resten ude i haven. Mulighederne er mange. Kom nu med på inspirationstur i Tivoli med nakken bøjet bagover, så du kan se alt det, oppe mod himlen.

Søjleeg, er meget meget praktisk, da den ikke fylder ret meget, men til gengæld bliver høj. Og hvem har ikke nydt at sidde i ballongyngen og kigge direkte ind i et af de store, gamle kastanjetræer.


At hænge store bede op er ret genialt. Så kan man kigge direkte ind i de glade ansigter på ranunklerne. Og farvevalget - den skrigende energiske orange sammen med den knaldrøde over et bed af lilla og orange tulipaner - det er både modigt, trendy og elegant. 



Græsser i et højt bed langs med en sti, det får lyset til at reflektere smukt - og det er ikke helt tosset. Her står de i et hævet bed sammen med agastache. Tivoli er også kendt for sine hængepil og med en sådan har man have i højden på en helt uovertruffen måde. Også selvom man ikke har et sørøverskib liggende i havedammen.

At sætte bænke op under en hængebøg er også at tænke i højder. Sådan at lade sig glide nedad og lægge nakken tilbage og kigge direkte op i alt det grønne - det er godt.



Selv en lille skovranke klæder et tag.


Men mange mange levkøjer er også flot. 


Græs på tagene er mest kendt fra de norske bjælkehytter, men kan også gøres efter i en almindelig have.


Herover er det Rasmus Klumps hus, der har græs på taget. Læg mærke til, at mor har vasket hans bukser.

De gode gammeldaws altankasser kan altså virkelig noget stadigvæk. Her er det nyresnerle og blodrød hængepelargonie, der skaber opmærksomhed og enkel elegance på én gang. En rigtig højdespringer - på Tivolimåden. 



5 HURTIGE: EN BYHAVE I HØJDEN

$
0
0
HAVESNAK

HAVEFOLKET har stillet fem hurtige spørgsmål til Lisbeth og Bent fra Byhaven i Ebeltoft. Kender du ikke til haven i forvejen har du en masse godbidder i vente. Se bare med her. 

INTRO: KARINA
TEKST: BENT DALL & LISBETH ROSDAHL
FOTO: LISBETH ROSDAHL




Lisbeth og Bent bor i et 300 år gammelt hus midt i Ebeltoft by. Haven er kun lidt over 300 m2 og fyldt med flotte designløsninger, der både får den til at syne større og i den grad oplevelsesrig. Nøje planlagt er hvert et haverum, som defineres af velvalgte planter og haveelementer. Vi har stillet det kreative par 5 spørgsmål om haven, havepassionen og om favoritplanterne, blandt andet. Se her hvad de svarede. 

Hvornår tog jeres havepassion for alvor fat?
Lisbeth fik sin første have som seksårig. Det var et hjørne af forældrenes parcelhushave, hvor hun hvert år fik lov at vælge en kasse sommerblomster, som hun måtte plante og passe helt som hun ville. Blomsterne blev ofte flyttet, fordi hun hele tiden fik nye ideer, og glemte hun at vande, så gik de ud, og hun måtte vente et år på nye. Hendes far eller mor må nu også have givet en sjat vand i ny og næ, for det var aldrig dem alle, der gik ud. Hun husker tydeligt det år, hvor den valgte blomst var lyserøde isbegonier, og hvordan hun lærte konsekvensen og sorgen, da yndlingsblomsterne visnede. I haven var også en lille sø, lavet af en underskål, og mange andre fantasieksperimenter. Siden da har hun dyrket planter. Kirsebærtræer og thujaer på en altan. Historiske roser i en have. Og meget mere.
Da Bent og Lisbeth flyttede sammen for 15 år siden, blev Bent til sin egen overraskelse smittet, og haverne har siden da været et fælles projekt.



I har mange haverum i jeres have. Er de blevet skabt henad vejen eller har I arbejdet ud fra en færdig haveplan?
Vi har mange haverum, og de er nøje planlagt fra starten. Det er der flere grunde til.

1) Vores have er så lille, at der ikke er plads til grandiose fejl. Hvis vi fx gik i gang med haverum nr. 1 og satte hegnet ind mod haverum nr. 2, inden vi gik i gang med dét haverum, så kunne vi risikere, at det, når vi kom til indretningen af haverum nr. 2, ville vise sig, at hegnet burde være flyttet lidt til højre eller venstre.

2) Vi har ikke alderen til grandiose fejl. Man kunne godt vælge at arbejde sig fremad efterhånden som ideerne kommer, jf. pkt. 1, og så blot flytte hegnet mellem haverum 1 og 2, hvis det viste sig, at det stod forkert. Men det orker vi ikke at tænke på. Det skal stå det rigtige sted fra starten


3) Det er lettere at få havens rum til at hænge sammen, hvis man har en overordnet plan. For os er det nemlig vigtigt, at haverummene, trods deres forskellighed, stadig giver en følelse af naturlige skift i stil og stemning fra rum til rum. Hos os er der flere principper i sammenhæng og udvikling op gennem haverummene: Nærmest huset er der solfyldt, "kulturligt" med fx klippede buksbom, minimalistisk, få planter og rette vinkler. Længst væk fra huset er der skygget, vildt og "naturligt", overdådigt og frodigt med planter alle vegne og absolut ingen rette vinkler.

4) Det er lettere at etablere en bid af gangen og stadig få hele haven til at hænge harmonisk sammen, hvis man ved, hvad den samlede plan er.



Planen har holdt. Vi har lavet detaljer i rummene om, men det overordnede koncept og princip for rummene holder. Ændringer har været udskiftning af planter til noget bedre, eller fordi de gik ud. En anden ændring har været udskiftning af nogle lærkestammer til sten. Og et ekstra niveau i det sidste haverum "skoven".





I denne måned har havefolket.com tema om HAVEN I HØJDEN. Hvilke højdeskabende planter hører til jeres favoritter?
Det er vigtigt i en lille have også at plante i højden, da det lægger en hel del ekstra kvadratmeter oplevelser til grundarealet. Højde kan bl.a. skabes med klatreplanter og træer. Især træer kan være en udfordring i en lille have. Da vores have er lille, og vi ikke ønsker, at kronerne skal skygge alt for meget, har vi ikke plads til egentlige træer. Alle vores træer er derfor i virkeligheden buske, som vi har stammet op, eller som er podet på stammer. Vores favoritter er:

Surbær podet på stamme.
Vi benytter surbær som karakterplante i haven, dvs. at den går igen i flere af vores haverum og er på den måde med til at binde rummene sammen. Surbær er velegnet til dette, fordi det er en hårdfør busk, der trives i såvel fuld sol som skygge. Af andre fordel kan nævnes, at den har røde blade i udspring, får hvide blomsterklaser, har meget smukke efterårsfarver, og så er de store sorte bær i klaser ikke bare smukke, men også fantastiske til at lave saft af. Eller man kan lade fuglene spise dem.

Thuja – opstammet
Vi har to forskellige thuja – 'Smaragd' og 'Holmstrup'. 'Smaragd' er høj og slank. 'Holmstrup' er lavere og tykkere. Begge thujaer benytter vi som karakterplante, ligesom surbærren.
Særligt 'Smaragd' er velegnet i små haver, da den er meget slank. Den bliver ca. 8 m i højden, og stammer man den op, bliver den i bredden (over hovedhøjde) ca. 1-1½ meter. Dvs. den giver højde i haven uden at fylde og skygge for meget. Og man kan tage toppen af den, hvis man vil.

Opstammet rhododendron og azalea
Vores opstammede rhododendron og azalea giver både højde og skygge i surbundsbedet og dermed optimale muligheder for at plante i etager, fordi de fleste surbundsplanter gerne vil have lidt skygge og dermed fint kan gro underneden. Vi startede med kun at have opstammede rhododendron, men konstaterede, at vinterens blæst kan være hård ved dem oppe i luften. Vi er derfor begyndt også at opstamme azalea, der klarer blæsten meget bedre, da de er løvfældende.

Opstammet kirsebærlaurbær
På gårdspladsen, hvor vi gerne vil have stedsegrøn bevoksning, opstammede vi en kirsebærlaurbær,
der stod der som busk, da vi overtog huset. Den er nu blevet et flot lille træ. Der er to grunde til, at vi sætter stor pris på kirsebærlaurbær: For det første kan den tåle selv meget kraftig beskæring, så den bliver aldrig for stor eller grimtvoksende. For det andet er den fantastisk sund og hårdfør.





Hvor finder I inspiration til jeres have?
På vores hjemmeside har vi beskrevet 10 ideer til, hvor man kan få inspiration til sin have. Vi har selv benyttet os af alle 10. Skal vi fremhæve enkelte af dem, så skal det være at besøge andre folks haver og at læse om haver - havebøger og nettet.

Vi kan virkelig anbefale at besøge private haver. Dels kan man få rigtig gode ideer og tips og se tingene i virkeligheden. Dels er det en enestående mulighed for at tale med andre havefolk og høre om deres erfaringer og medgang og modgang - og så er det både givende, hyggeligt og morsomt.

Der findes mange gode havebøger fyldt med viden, ideer og forslag til design og planter. Fordelen ved bøgerne er, at man ofte her også kan få forklaringen på, hvorfor visse designkneb virker og andre ikke gør. Mange dyre fejl og misforståelser kan undgås, hvis man sætter sig ind i teorierne og lærer mere om planterne.



Hvad er jeres næste projekt i haven? 
Som vi har skrevet flere steder på vores hjemmeside, så var et af designkravene til vores have, at den skulle være nem at vedligeholde. Vi har i vores havehus to vindruer – en grøn og en blå. Druerne smager udmærket, men er meget tætvoksende i klaserne. Det betyder, at vi skal tynde meget, hvilket er et stort arbejde. Det vil vi ikke blive ved med – og slet ikke, når vi bliver ældre. Vi har derfor besluttet at udskifte druerne til arter, der er mere åbne i væksten.

I Teglhaven havde vi et bed med roser. Det var vanvittigt smukt, men roser er en af de planter, der skal tilses jævnligt og passes for lus, vand og gødning. Efter én plante døde, og vi ikke orkede at grave denne op og udskifte jorden midt i en etableret beplantning med bunddække, besluttede vi at der måtte være bedre løsninger, og roserne blev gravet op sidste år.








Vi bor midt i byen med mange naboer og får ofte besøg af nabolagets katte, som synes, at vores have er et dejligt sted. Men haven er også et eldorado for småfugle, og vi har mange ynglende fugle, som vi følger nøje. Desværre interesserer kattene sig også vældigt for fuglene og river rederne ned og sidder på vagt under kasserne og snupper ungerne, når de flyver ud. Det er vi godt trætte af – uanset hvor søde kattene ellers måtte være. Vi har i alle årene forsøgt at lukke huller over og under mure, hegn og hæk og har da også fået standset motorvejstrafikken af katte. Årets projekt bliver at gennemgå hele haven og forhåbentlig finde de sidste oplagte adgangsveje. Vi ved, at det er en stor udfordring, men vi nyder fuglelivet meget og er grædefærdige, når vi finder en raseret rede, så forsøget skal gøres. Den, der bliver ved længst, vinder.



Haver skal hele tiden forynges og passes, og det er vigtigt, at man jævnligt kigger på sin egen have med kritiske briller. Det er så let at vænne sig til, at "sådan ser det ud". Hos os er havens skyggebed udset til en overhaling i 2015. Noget er vokset skævt, noget er blevet for stort, noget er blevet for tyndt, og der er kommet nye spændende sorter i handlen, som måske skal afprøves. Der skal graves og klippes og ikke mindst tænkes mange tanker om design, effekter, fokuspunkter og plantesammensætninger. Det bliver skønt.





På byhaveniebeltoft.dk kan du læse meget mere om Lisbeth og Bents skønne byhave, som i øvrigt  
holder åbent for besøgende på planlagte tidspunkter, eller ifølge aftale med parret. 

HAVEFOLKET I DENNE UGE

$
0
0
MAGASINET // UGE 7
I nogle byer og boligområder er der på det nærmeste tomt i denne uge, fordi folk er taget på ferie. I andre er det først i næste uge. Vejret giver os en chance for at gå lidt ud igen og bese haven, rydde lidt af vejen og ikke så forfærdeligt meget andet. Frosten har nemlig stadig et godt greb i jorden. Men så kan du lave lidt PC gardening indenfor. Hør her, hvad du har at glæde dig til i den kommende uge.

Ugen her vil blandt andet været præget af planten klematis, som vi guider dig i, bl.a. hvornår du skal beskære, og og så giver vi et bud på en god begynderklematis. De etårige klatreplanter kigger vi også på, og så skal du i øvrigt også med os hen til pottebordet, hvor vi viser, hvordan du selv kan lave stiklinger. Marianne har været en tur i Helsinge, hvor hun har besøgt en blomsterhandler, der viser, hvordan man kan skabe en buket i højden.

Vi får forresten også besøg. Vores gæst er en lille fyr, der kan være lige så sød, som den kan være en pestilens. Ja, hvad er nu det? Vent og se - og imens kan du jo glæde dig over at en ny og frisk uge er skudt i gang. Det vil vi. 

Grønne hilsner og glædelig uge 7
- ønskes du af hele redaktionen.



KLEMATIS 'HAGLEY HYBRID'

$
0
0
TEMA: HØJDER I HAVEN

Hvis du spørger en klematisekspert om råd til en god "begynderklematis", så vil han/hun garanteret nævne denne. 
'Hagley hybrid' er nemlig nem at få succes med.

TEKST & FOTO: LONE





Søger man en klematis til bede med fx pastelfarvede blomstringer er klematis 'Hagley hybrid' et anbefalelsesværdigt valg. Denne lækre klatreplante er ret så hårdfør og stiller ikke uoverskuelige krav for at kvittere med sin fine blomstring. Den sætter pris på gode læforhold og derfor er en placering i havens staudebede, gerne med læ fra buske eller omgivende træer, en fin plads til den.

Clematis 'Hagley hybrid'KLEMATIS
Clematis 'Hagley hybrid'

Som det er velkendt med mange klematis, så ynder selve planten at stå i sol, mens rodhals og rødder meget gerne vil stå i skygge. Jorden må desuden gerne være godt fugtighedsbevarende. Det er dog værd at bide mærke i, at blomstringens farver forbliver smukkest, hvis planten står i halvskygge, da kronbladene dermed får lov til at holde sin intense rosa nuance. Er du til roser, så er ’Constance Spry’ er sikker kombination til denne klematis. De to harmonerer ualmindeligt fint i nuancerne.

Planten tåler en kraftig beskæring og bliver blot flottere af sin årlige beskæring. Dette gøres allerede tidligt i marts, inden planten påbegynder årets vækst. Planten tilhører nemlig beskæringsgruppe III, hvilket betyder, at den blomstrer på skud fra samme år. Springes beskæringen over, risikerer man at få planter, der skyder primært i toppen af sidste års grene, og dermed bliver planten noget barbenet at se på. Så husk endelig beskæring i det tidlige forår!

Clematis 'Hagley hybrid'I juli måned springer de første blomster ud med sine 6 kronblade i de fineste rosa nuancer. Fra mørk rosa ved udspring, der bliver lysere som dagene går. Planten er meget blomsterrig, og den bliver ved helt ind i efteråret og bliver derfor let en af sensommerfavoritterne.

Clematis 'Hagley hybrid'


Planten bliver omkring 2-3 m høj, hvis den kan komme til at klatre så højt, og den har en flot kompakt vækst med smukke, grønne blade. Den fastholder sig til sin vært med slyngende bladstilke, og når den først har fat, er den ikke sådan at få derfra igen.

Clematis 'Hagley hybrid'At denne klematis også er særdeles klædelig sammen med prydgræsser, er bestemt ikke nogen ulempe - her i tæt forening med aks fra prydgræsset 'Karl Foerster'.



Clematis 'Hagley hybrid'FAKTA
NAVNClematis 'Hagley hybrid'
DANSK NAVN: Klematis
LYSFORHOLD: Sol/halvskygge  
HÅRDFØR: Ja
JORDBUND: Alm. god havejord
VÆKST: Klatreplante
STØRRELSE: 2-3 m høj

BLOMSTRING: Blomstring fra juli-september
ANVENDELSE: Som klatreplante på fx espalier eller op ad træer


HJÆLP, MINE MULDVARPE GØR MIG DESPERAT!

$
0
0
HAVEBREVKASSEN

Hanne har skrevet til brevkassen for at høre, hvad hun skal gøre med sine mange muldvarpe.

SVAR:
FOTO: LONE








Muldvarpe
Kære Havefolket

Jeg skriver til jer, fordi jeg er blevet desperat! Der er kommet muldvarpe i vores have, og det problem har I selvfølgelig hørt om før, måske endda selv oplevet det. Vi har prøvet med fælder, men ikke rigtig haft held med den metode.

Nu har vi et abonnement med et skadedyrsfirma, som kommer efter behov, ca. 1 gang om ugen, men muldvarpen/muldvarpene forlyster sig alligevel rigtigt i den regnvåde jord. Har I en god idé til at klare dette problem? 

Mvh Hanne, 
Nr. Alslev

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


Kære Hanne,

Der findes en plante, der på engelsk hedder Mole plant. Det drejer sig om korsvortemælk, Euphorbia lathyris, og den skulle evne at skaffe dig af med dine muldvarpe.

Det er et kendt og tilbagevendende problem med de undergravende dyr, hvis du har vandlidende jord. Min egen have er stor med forskellige jordtyper, og her har både muldvarpe og mosegrise deres "gang", hvor jorden er fugtigst. Jeg har desværre ikke det endelige bud på, hvordan du slipper af med muldvarpene, men følgende tips kan måske i en skøn sammenblanding afhjælpe problemet:
  • Fortsæt med skadedyrsfirmaet
  • Dræn, hvor jorden er mest våd
  • Sørg for at du har masser af planter, som bruger vandet fra jorden – du skal gå efter de vandkrævende af slagsen. Evt. stauder??
  • Prøv at så Mole plant i en bræmme
Til sidst vil jeg blot trøste med, at muldvarpe er rovdyr og æder bl.a. regnorme, mens mosegrise er vegetarer og æder planterødderne – vær glad for, at det er muldvarpe, du har problemer med.

Mange "undergravende" hilsner
Marianne Bachmann Andersen
www.hortusadvising.dk


Har du, som læser med, erfaring med emnet og måske flere gode råd i forbindelse med dagens brevkassespørgsmål, så er du som altid meget velkommen til at skrive med via brug af kommentarfeltet. 


Vil du læse flere brevkassespørgsmål og -svar, kan du finde dem alle her.
Du kan også læse mere om HAVEFOLKETs havepanel og de eksperter, der står klar til at svare på dine spørgsmål. Find dem her.

DELTAG I KONKURRENCEN & DEL DIN HAVEGLÆDE

$
0
0
FOTOKONKURRENCE

Har du et sted i din have, som du har et helt særligt forhold til? Et haverum eller et område som du er særlig stolt af, og hvor du har en helt særlig glæde ved at opholde dig?

Hvis ja, så fortæl os endelig om det, og deltag samtidig i lodtrækningen om en skøn vase og skål fra Holmegaard.

REDAKTIONEN




Hvad gør dette sted til noget helt særligt for dig? 

Det kan være, du har bygget et legehus i trætoppen, og dine børn bare elsker at være der? Eller måske har du et hyggeligt haverum med masser af højbede og hjemmedyrkede blomster til buketter, som du har stor glæde af hele sommeren. Eller måske har du en lille eng, hvor du elsker at slå dig ned med avisen og en kop kaffe?


Der er i denne konkurrence hverken rigtige eller forkerte svar. Det handler bare om at vise dit særlige sted eller haverum frem, hvorved du måske kan give andre inspiration til at realisere deres havedrømme. Du har hermed muligheden for at dele en helt særlig glæde med andre og måske dermed også kunne give haveglæden videre til andre læsere, der ellers aldrig nogensinde ville komme på besøg i din have.

Med denne konkurrence håber vi på at afspejle, hvor alsidig haveglæde er. At det, der måske er naboens største haveglæde, er noget, man slet ikke kender til - eller slet ikke tænker på som noget særligt. Men det er det bare, og vi vil selvfølgelig gerne høre om hvorfor, så vi alle kan få udvidet vores tankesæt og tænke nye veje. Så kære læser: Hvad er du særlig glad for i din have?

Hermed er starten gået på denne vinters februarkonkurrence. 
Temaet er "MIN HAVEGLÆDE".

Kan jeg deltage?
Ja, alle, der er tilmeldt kundeklubben - og dermed også HAVEFOLKETs nyhedsbrev - kan deltage. Hvis du endnu ikke har fået dig tilmeldt, kan du let og helt gratis gøre det ved at klikke lige her.

Præmien
Holmegaard har sponsoreret både den skønne vase og skål, Old English, der er skabt i et kreativt samarbejde mellem Holmegaard og Claus Dalby.

Sådan gør du!
Tjek dit billedarkiv og find billedet frem af det sted i haven, som giver dig en helt særlig indre haveglæde. Måske fordi du selv er der ofte og nyder stedet - måske fordi det ofte glæder dine kære eller havens gæster? Find det billede frem, der bedst viser stedet fra sin skønne side og suppler med en lille beskrivelse, der fortæller om hvad det er, og hvordan det glæder dig.

Vi beder dig fremsende dit materiale senest den 25. februar 2015 via mail til info@havefolket.com og mærke din mail i emnefeltet med teksten "MIN HAVEGLÆDE". 

For at kunne deltage skal du oplyse dit for- og efternavn og din adresse. Efterhånden, som vi modtager bidragene, vil du kunne se dem herunder. Indslagene vil blive vist i samme rækkefølge, som vi modtager dem og mærkes udelukkende med fornavn og by.

Alle fotos tilpasses et bredformat, der er 1x2 og i 800 pxl. Du må meget gerne gøre det selv - eller også gør vi det, før vi publicerer det her på siden. Det er helt op til dig.

Afgøres ved lodtrækning mellem alle de spændende bud
Når konkurrencen udløber, trækker vi lod mellem alle indkomne bidrag, og vinderen annonceres naturligvis her på sitet. Så hold endelig øje. Har vinderen ikke meldt sig senest en uge efter annonceringen, bliver præmien tildelt nr. 2 i lodtrækningen.

Vi glæder os meget til at høre fra dig!


- - -

HAVEGLÆDER DELT AF HAVEFOLKETS LÆSERE


Susanne, København 
"Jeg elsker at sidde og summe i mit "driverhus".






Ole, Nakskov
"Her fra min bænk bagved havedammen, tænkes mange tanker om havens indretning og planternes placering. Stedet er næsten "fredhelligt" fordi man også bare kan sidde og filosofere over livet medens man kigger ud over haven. På en solskinsdag er den hvileplads efter havearbejde, gerne i selskab med en svalebajer.
Havehilsen
Ole"


Susan, Kongens Lyngby
"Da vi for over 20 år siden overtog vores gamle have, var der i det bagerste hjørne en forhøjning opstået efter mange års opsamling af sten, gamle mursten og haveaffald. Vi rettede bunken af, så det blev en vandret forhøjning, satte kampesten rundt om i kanten og lavede et bålsted af brosten i midten. Med tiden flyttede nogle bregner ind i kampestenskanten og der opstod en lille hæk rundt om pladsen. Gennem årene er det blevet den skønneste plet i vores have, her er tilberedt masser af bålmad, holdt børnefødselsdage, og brændt hekse af hvert eneste år til st. hans. Men det bedste af det hele er, at det er det sted i haven hvor solen forsvinder sidst og med udsigt over hele haven er det bare det skønneste sted at sidde sidst på dagen med en "kop" og bare nyde årets gang i haven."



Lisbeth, Samsø
Jeg elsker hele min have, både nordbed, rosenbede, regnvandsbed og alle staudebedene, men jeg skal jo vælge, selvom det er svært. Det bliver min skønne lille skov, den er mig til stor glæde hele året, om foråret når det hele pibler op, og rhodoerne blomstrer. Om sommeren når det bliver for varmt, og vi kan gå ind i skyggen af skovens træer. Efteråret med de dejlige farver. Også vinteren hvor jeg kan gå rundt og kigge på alle stammerne og nyde, når solen sender sine stråler ind imellem dem."




Susanne
"Jeg sender et billede af mit skønne sted i haven. Her kan vi sidde på terrassen og dufte til roserne og kigge ud i resten af haven der er fyldt med blomster og gamle æbletræer. Hvis det er en varm dag, kan vi bade i vores skønne Vildmarksbad. Om vinteren er det også en stor oplevelse, at sidde i badet når sneen falder. Et sted i haven der bruges i alle fire årstider."







SKAB HØJDER I BUKETTEN

$
0
0
BUKETTER

Det kan være en udfordring at skabe højde i buketten, men hvis du har noget at lave "stativ" med, så går det som en leg. Se her - og lad dig inspirere.

TEKST & FOTO: MARIANNE







Idag er jeg taget til Helsinge til den diminutive blomsterbutik "Årstidens blomster" for at aflure en haveveninde - som samtidig er uddannet blomsterbinder med mange priser og præmier på bagen - hvordan hun skaber højde i en buket. Pia er i fuld gang med det sidste på buketten, da jeg ankommer og arbejder hurtigt og samtidig koncentreret. Jeg fornemmer hendes vibrerende opmærksomhed og forstyrrer så lidt som muligt. Bagefter taler vi om de blomster, hun har udvalgt til den, og jeg er totalt betaget af den sarte laksefarvede og blege rosa, der går igen i flere af bukettens blomster.

Pia har bygget den op omkring nogle grene, og kigger du godt efter, kan du nok genkende dem. Det er klatrehortensia i en vinterudgave. Den rustrøde farvetone, som de visne blomsterstande og barken på grenene har, er eminent til at fremhæve det sartrødlige skær i de øvrige blomster. Grenene er nogle, hun har klippet fra sin egen have, og selvom hun har været blomsterbinder i mange år, er det først i dag, det slog hende som en idé.

Pia fortæller, at hun ellers ofte går rundt i sin og sine venners haver og udvælger sig naturmaterialer, som anvendes i dekorationerne. Den vilde natur, som jo ligger i al sin Nordsjællandske skønhed lige udenfor, anvendes også ofte, når hun binder og skaber sine fantastiske dekorationer. Det er det, der er med til at gøre dem unikke og eventyrlige på en helt særegen måde. Og en tur frem og tilbage til butikken hjemmefra gør, at Pia ofte kommer forbi anvendelige materialer.

FRELST FRA KOMPOSTEN
Og det er her, jeg synes, vi havefolk kan lade os inspirere til at anvende naturmaterialer, vi måske ville have smidt på komposten i en rask vending. Vi vil i løbet af året besøge blomsterbutikken igen for at få råd, tips og idéer til, hvordan naturens materialer kan indgå i dine dekorationer. Nogle gange er det de helt enkle ting, der gør en forskel.

Høj buket
RANUNKLER
I denne buket er der bl.a. brugt ranunkler. Sådanne ville jeg afsindigt gerne have i min have, men så vidt jeg ved, er de ikke ret nemme at dyrke. Som krukkeplante er det en tidlig forårsblomst, der tåler fra nul grader og op til omkring 15 grader. Det er nok derfor, vi ikke har set så mange dyrke den i Danmark, for den tåler ikke frost, og er knapt så hårdfør som fx stedmoder og hornviol. Og da Danmark er et land, hvor temperaturen i de tidlige forårsmåneder svinger meget over og især under frysepunktet, er der for meget bøvl med at skulle slæbe den ind og ud. Jeg gætter det er det, der er årsagen. For ellers ville det da være himmelsk at have disse små graciøse vidundere. Vi vil rigtigt gerne høre: Har du erfaring med ranunkler i din have?

Ranunkel



TUBEROSE
Jeg er også faldet pladask for Tuberosen, der udgør toppen af buketten, og jeg synes ikke det er så tit, vi hører om den, så nu skal den have en chance i min egen have. Det er faktisk muligt at have den voksende i bedene, skønt de fleste nok har den stående i en krukke, som så kan stilles til overvintring. Den er nemlig lidt sart - á la montbretia, og i de hårde vintre skal den grundigt vinterdækkes. Ellers har navnet ikke det fjerneste med roser at gøre, det er betegnelsen for de knolde, den vokser fra. Ofte anvendes den i brudebuketter, og det forstår man jo godt!

Du skal naturligvis have et rigtigt planteportræt af den en anden gang, men nu ved du i hvert fald,  at den er til at dyrke her i Norden. Knoldene skal lægges tidligt - á la nu faktisk, dvs. i februar/marts. Derefter skal de drives langsomt frem i løbet af foråret og først stilles ud, når lys og varme vender tilbage. De skal stå varmt og "luftigt", skriver Have-ABC, hvad det så end betyder. Måske et beskyttet sted, hvor der også kommer lidt luftninger. Hvis du har erfaringer med Tuberosen, så sig til! Vi hører gerne, hvordan du dyrker den.


Høj buket
I BUKETTEN ER DER:
  • Pilegrene, salix, samlet på en gåtur 
  • Klatrehortensia, Hydrangea anomala petiolaris, her i vinterform fra haven 
  • Frøstand af kugleskabiosa, Scabiosa stellata   
  • Tuberose, Polianthes tuberosa
  • Fladaks/Indiansk skovhavre, Chasmanthium latifolium  
  • Fransk anemone, Anemone da Caen  
  • Salalblade, Gaultheria shallon
  • Pistaciegrene, pistacia lentiscus (grønt mellemstik) 
  • Ranunkler, Ranunculus
  • Hyachinter, Hyacinthus orienthalus

SÅDAN SKABER DU HØJDER:
Når jeg spørger Pia, hvordan hun skaber højder i en buket, så fortæller hun, at hun vist egentlig gør det efter "fornemmelsen", når hun står midt i det. Bukettens type kaldes enten en "variationsbuket" eller en "fantasibuket", fordi den er i flere forskellige niveauer og fordi der er ret frit slag. Hun har ikke som sådan brugt noget stativ, men anvender hortensiaens stive grene og pilen til at skabe en grundstruktur med. De er jo også stive, så de skaber noget hold i buketten og noget, man kan arbejde sig ud fra.

Det er vigtigt, fortæller Pia, at man skaber buketten så symmetrisk som muligt, når man binder i spiral. Ellers tilter den, når man sætter den i vase, og det er knap så heldigt. På mit spørgsmål om hvad "mellemstik" egentlig går ud på, forklarer hun, at det er grene (her pistaciegrene), der skaber fylde, og dermed får de enkelte blomster til at bliver nøjagtigt dér, hvor man vil have dem. "For jeg drejer og vrider blomsterne, så de sidder rigtigt i forhold til etager og de andre dele i buketten. Desuden skaber mellemstik en slags "fyld", så buketten bliver luftig", forklarer hun og fortsætter med  detaljerne: "I øvrigt skal man jo sørge for, at alle blomsternes og grenenes ender når ned til omkring samme punkt, så de kan suge vand". Se det giver jo mening. Jeg føler mig allerede meget klogere på, hvordan man skaber højde i en buket. Nu kommer bare lige det med at lære at binde i spiral - men det skal vi da lære alle sammen, har vi besluttet i HAVEFOLKET. Så nu, hvor vi ved, hvor vi kan få mere viden, lover vi at komme igen og besøge Årstidens Blomster og lave et lille "bindekursus" senere på sæsonen.

Høj buketDet er faktisk muligt selv at lave en lignende buket, hvis man er frisk på at kaste sig ud i det. Blomsterbutikkerne har jo det meste af materialerne, og om nogle måneder har du måske selv mere, der kan bruges. Det står dig også altid frit for at erstatte nogle af blomsterne med andre. Eller vælge helt andre farver, hvis denne variation er lidt for "sart" i det. 

Franske anemoner

Men du ikke skal blive ked af det, hvis ikke du kan få buketten til at ligne, den, Pia har kreeret, for Pia trækker på mere end 30 års erfaring, og det skal der jo alligevel noget til at hamle op med. Men øvelse gør mester, og hvem siger også, at man skal gøre totalt efter?

Så rigtig god fornøjelse med en buket, der er høj i hatten.

LAV DINE EGNE PLANTER MED STIKLINGER

$
0
0
I HAVEN I WEEKENDEN

Der er nogle planter, man godt kan tænke sig rigtigt mange af. Lavendler og figen fx. Eller hvad med solbær eller klatrehortensia? At lave flere af dem selv er ingen sag. Det er pærelet, hvis du bare lige ved, hvordan og hvornår du skal gøre det. Hør her om stiklingeformering og gå i gang. 

TEKST & FOTO: MARIANNE




Det er de træagtige grene af de buske og planter, du godt kan lide, som du kan bruge til at lave nye planter af her i vinterperioden. Der er faktisk ikke grænser for, hvilke du kan opformere på den måde, men her vil vi vise dig nogle få, det er svært at få til at "gå i vasken". Man kan lige så godt starte med noget, der giver succes. Dermed får du som regel blod på havetanden og lyst til at fortsætte. Og hvis det nu driller - så prøv igen. Noget skal nok lykkes. Har du adgang til disse planter/buske, så er det bare om at klippe og potte. I løbet af vinteren, det kolde forår, og efterhånden som sol og varme får mere magt, begynder de at skyde rødder. Og hen på sommeren - måske sensommeren, kan du forsigtigt potte dem om. Til næste forår har du nye planter.

FREMGANGSMÅDE
Klip, så der er mindst én grensammenføjning, "et knæ", nodie eller som det hedder på fagsprog "et nodium". Det er nemlig derfra grenene skyder rødder, når de er nede i jorden. Sørg for at grenen vender OP opad og NED nedad, ellers bliver den forvirret og kan ikke opfylde dine ønsker om en ny plante. Du kan også plante stiklinger med såkaldt "hæl". Det er det, der fremkommer, når man brækker grenen af lige midt i nodiet. Lige dér er der nemlig meget væksthormon, og når det er over jorden dannes der grene og blade, og når det er under jorden animeres planten til at danne rødder.

Stiklingeformering
Når du potter, så vand jorden godt igennem før du stikker grenene ned i jorden. Stik dem helt ude langs pottens sider, for når grenen mærker, at der er lidt "modstand", så reagerer den med at begynde at sikre sin overlevelse. Du kan bruge podepulver, men jeg gør det ikke. Du kan også vande med pilekvistevand, der naturligt indeholder væksfremmende stoffer. Tag gerne ca. 2/3 flere stiklinger end det antal planter, du vil lave, for der er altid nitter, der ikke gider være med i legen. Sørg for at trykke pottemulden godt til, og stil så potterne i drivhus eller under en bænk eller lignende beskyttet sted udenfor. Hvis du trækker en pose over potten, så sørg for at sætte grillpinde eller grene i hjørnerne, så posen ikke rammer de levende stiklinger. Og klip også gerne hvert hjørne af posen, så der ikke så let dannes mug. Kig til dem af og til. Til foråret, eller hen på sommeren, skulle de have dannet rødder. Kig i bunden af potten, og når du ser rødderne stikke ud, er de klar til at blive pottet hver for sig.

Stiklingeformering

PLANTER, DER NEMT SKYDER RØDDER:
  • Klatrehortensia
  • Hortensia
  • Solbær
  • Ribs
  • Stikkelsbær
  • Figen
Lavendel, timian, salvie og rosmarin er også nemme at lave nye planter med, men det er bedst at vente med dem til marts/april, når de alligevel skal klippes ned.

God fornøjelse derude!


Læs evt. mere om stiklinger her: Stiklinger af træer og buskeStiklinger af taks - sådan gør duStiklinger af dine buksbom.
Viewing all 1793 articles
Browse latest View live